- Mobil flották
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Hatalmas teleppel futott be a Xiaomi Mix Flip 2
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
toto0569 #61563 üzenetére
A rajzon szereplő triac terhelhetőségével van a probléma, vagy a kapcsolástechnikával?
Itt az alapelv a lényeg, maga a rajz. Nyilván láttam én is, hogy ott csak izzólámpák szerepelnek. De nem gondoltam volna, hogy azt nem lehet átértelmezni, egyéni igény szerint.
Komolyabb triac, esetleg további alkatrészek módosítása, ami a megépítés próbái során kristályosodhat ki. Ehhez mondjuk nem árt egy oszcilloszkóp is, a fázishasítás megfigyeléséhez, hogy a végén mennyire teljesedik ki a zárás (vagy nyitás, nézőpont kérdése).
(#61562) darvinya
Van benne egy elkó, ami az egyenirányított 230 V-ot puffereli, az szokott kiszáradni és/vagy maga a fénycső is öregszik idővel.
100 Hz zizegő hang lehet a kondi problémája.
-
Kernel
nagyúr
válasz
toto0569 #61555 üzenetére
Olyat kellene keresni, amit csak sorba kell kötni a terheléssel, mint egy kapcsolót, vagyis az elektronika nem igényel harmadik bekötési pontot, a saját tápjához. Ez például szerepelt már a topikban is:
http://320volt.com/en/slow-startup-circuit-for-the-incandescent-bulb/
Vagy:
https://www.elektronika.ba/forum/uploadz/1212698557_Soft_start_for_the_filament_lamp.GIF
De soha nem próbáltam egyiket sem.
Oroszoknál van egy nagyon jól kitalált IC, aminek hasonló nyugati megfelelőjével még nem találkoztam: КР1182ПМ1. Ezzel lehet lágyindítani, szabályozni is. PDF
-
Kernel
nagyúr
válasz
toto0569 #61552 üzenetére
Ha egy lágyindítót a kapcsoló után kell bekötni, akkor nem tudod elé kötni.
Esetleg lábkapcsolósra lehetne megépíteni. Ócskapiacon is szoktak lenni varrógéphez való pedálok (a szénellenállásos részt ki lehet benne iktatni, csak a kapcsoló kell), vagy PC-pedál.
Pedál kapcsol egy relét, az indítja a szerszámgépet, így szabad a kéz a munkához. Vagy RF távkapcsolót mondjuk érdekes lenne rászerkeszteni, de ez már egyéni fantázia kérdése is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest