- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Meg régen "jók voltak a TV-k"
Szerintem már az is bekavar,hogy olyan iszonyat mennyiségű szűrő és erősítőn megy keresztül a jel mire a felhasználóhoz ér.Tőlem 12km-re van a szolgáltatóm székhelye az út mellett sorakoznak az oszlopok amin jön a jel felém.Szinte km-ként van felrakva egy erősítő+ még a községbe beérve még sűrűbben. -
Batman2
őstag
Azért sajnos valamennyi elektrolit, vagyis hígított sav is távozik a cellából, elég csak megnézni egy öregebb, vagy meleg környezetben működő hagyományos, nyitott cellás akkt, gyakran van kirakódás az akk sark környékén és gyakran keletkezik korrózió is a az akk krönyéki fém tárgyakban, a korróizót pedig csak a sav okozza !
Töltéskor pedig pláne távozik kis sav, gőz is folyadék permet formájában, pláne, ha kicsit bgyogtatjk is az akkut , vagy szintén már öregebb és van egy kis zárlat is már a celákban, nem egyszerre töltődnek fel, némelyik már forrni, bgyogni kezd, mire a másik éppen töltöt lesz.
Szóval nem kellene, de rlőfordulhat sav veszteség !
Üdv.
-
atesss
addikt
Szerintem itt elsőként egy elírás van, az 100-200 milisec akarhatott lenni.
Ha nem, akkor valakinek komoly baja volt.
Illetve ha milisec, akkor is.
Maximum mikrosec...Na szóval ez a konkrét darab tényleg eléggé parasztvakításos.
Ez kicsit közelít az ingyen-energia "projektek"-hez, azzal hogy az akksiról megy.Szóval valami normális típus kellene, aminek pl. kell hálózati áram.
Na meg igen, kiszedett (vagyis lecsatlakoztatott fogyasztókkal) állapotban. -
atesss
addikt
Az angol wikipedia szócikkében elég sok dolgot leírnak egész érthetően, pl. a szulfátodást - "deszulfásítást" (helyes ezt így mondani magyarul ?): [link]
Ez alapján egy megfelelő akku-regenerátor bizonyos esetekben elég sokat segíthet.
A "pulse conditioning" mit jelent pontosan ?
Az impulzustöltésről mintha olvastam volna régen olyat, hogy csak max. párszoros csúcsáram"különbséget" jelent (az álladó áramú töltéshez képest), tehát mondjuk 55Ah esetében 15-20A-nél nem többet.
Viszont amit linkeltem korábban (meg egy másik regenerátor leírásában is olvastam), ott ilyen 100A-es áramcsúcsokat írnak.Van még pár hasznos ólom-savas akkumulátor szócikk, angolul tudóknak:
Automotive battery, Deep cycle battery, valve-regulated lead–acid battery, meg egy nem wikipediás oldal az újrahasznosításról: [link] -
Batman2
őstag
Egyszerübb a dolog ennél !
Mivel váltóáramú a hálózatunk, így kinézel egy szimpatikus utcai transzformátort ahova legalább vagy 10-12kV megy és a környékére, a vezetékek, illetve a trafó szórt mágneses mezejébe elhelyezel egy nyitott vasmagos tekercset !
Az szerintem szépen fogja csapolni a mégneses mezőt és akkora feszültséget produkál, amekkora menetszámú tekercset hozol össze !Még jobb, ha van a közeledben egy 400kV-os távvezeték, ott már hatalmas lehet a szórt mágneses mező, kisebb készülékeket egészen biztosan el tud látni egy ilyen környezetbe helyezett kisbeb csapoló tekercs !
Ezt minél közelebb érdemes a vezetékhez, annál hatékonyabb lesz a csapolás, persze még a biztosági zónán belül maradva !
De ha valami adóállomás van a környékeden, akkor is szépen működik ez a módszer, sőt, egyetlen kihúzott drótszál ís már valamire használható energiát szed fel !
Üdv.
-
Batman2
őstag
Szevasz
Van egy vásárban vett, "gyári" lámpán, rendes 5mm-es LEDekkel, az is ezt csinálta, egyszer csak veszem észre, hogy egy LED már nem világít benne, de a többi megy zavartalanul !!
Elkezdtem törni a fejem, hogy na, ezt hogy csinálhatták, hogyan van kötve, hogy egy tönkremegy, de a többi ettől függetlenül világít ??Szerintem arról lehet szó, hogy vezetni vezet továbbra is, mint egy normál dióda, ezért világít a többi, csak fényt nem ad, mivel egészen biztosan jónehány sorba lehet kötve egymással.
Ha viszont nagyobb feszültséget adnék annak az egy rossznak, akkor valszeg még világítana, csak sokszoros áramfogyasztással és hatalmas melegedéssel.
Így viselkedtek azok a LEDjeim, amik egy-egy pillanatra túláramot, túlfeszültséget kaptak.Vagy azért kaphatnak túláramot, mert túlságosan meg vannak hajtva, minél kevesebb LEDből, minél több fényt ki tudjanak szedni, vagy azért, mert a gyáriakban nem használnak pufferkondenzátort, ezért pulzáló áramot, erőteljes áramlökéseket kapnak, amit egy darabig bírnak, aztán egyszer csak meghasad a kristály, vagy valami hasonló és károsodik a szerkezete.
(a nagyobb LEDes paneljaim mindegyik rendben működik, nem tapasztaltam ilyet, igaz, mindegyiket megfelelő puffer kondival ellátott előtétről próbálom ki)Mikor készítettem az első LED lámpámat, volt egy furcsa tapasztalatom !
Az első lámpám, ami az apró LEDekből készült, előszőr kicsi (10mikró) puffer kondenzátorral lett összerakva az első próbához és mikor bekapcsoltam, nagyon csalódott voltam, mert vagy 2 LED már alapból nem világított, és vagy 3-4 pedig pislogott, vibrált !!
Azt gondoltam, hogy bizonyára a forrasztáskor károsodott és tönkrement, illetve részlegesen tönkrement, viszont vezetett, mivel sorba vannak kötve és a többi pedig világított !
Megdupláztam a puffer kondit, még mindíg volt kettő, ami nem világított, de már csak egy vibrált, az is kevésbé.
Aztán vettem nagyobb kapacitású kondit és azzal összeépítve meglepődve tapasztaltam, hogy mindegyik világít, és egy sem vibrál, teljesen stabil minden !!
A lámpa azóta is kifogástalanul működik, ugyanabban az összeépítésben, a kondi most 470mikró asszem.Hogy ez a jelenség micsoda, és mitől van, mitől múlt el, azt nem igazán tudom, de tapasztaltam.
Az az 4-5 problémás LED lehet, hogy azrt volt problémás, mert egy picit károsodott a beforrasztáskor, vagy pedgi gyárilag már gyengébb volt, mint a többi, de a lényeg, hogy megfelelő méretű kondival együtt, mégiscsak világítanak kifogástalanu, mostmár sok órája és sok ki-be kapcsolás óta !Szóval kísérletileg kipróbálnék bekötni az ilyen, "ossz" lámpába egy vagy legalább 100mikrós, megfelelő feszültségű puffer kondit, hátha "megjavul" !!
Üdv.
-
zka67
őstag
A Hall-elem nem feszültséget állít elő a mágneses térből, hanem feszültségkülönbséget okoz a vezető anyag vagy félvezető két oldalán. Az ábrából meg fogod érteni, ha figyelmesen elolvasod a jelölések magyarázatait.
-
-
Peter789
senior tag
ez USB>soros, de RS232 mint a régi alaplapi port, nem TTL! ha rákötöd egy finomelektronikai kapcsolásra mint a vinyó vezérlő, ki is nyírhatja. mondjuk volt már a kezembe hasonló ami a kínai hamisítási rohamban annyira olcsóra sikeredett, hogy kihagyták belőle a MAX232-t, így valóban TTL lett - de persze az eredeti funkcióját nem tölti be
szóval egyszerűbb tudatosan olyat venni ami jó is a célra
-
Batman2
őstag
Szevasz
Köszi az infókat, hasznos gyűjtemény !
A Philips fénycsőnél gondolom, elrontottad véletlen azt a 80 000 órát, és 8000 órát akartál irni !
A kompakt fénycsöveknél úgy tudom, hogy maga egy jó minőségű cső kb. 15-20 000 órára képes és ezt csökkentheti az előtét minősége.
Nagyon remélem, hogy az én LED lámpáim több tiz évet fognak üzemelni !
Mindent megadtam hozzá, hogy hosszú legyen az élettartamuk, már csak a LEDeken múlik, hogy önmagukban mennyit birnak.Üdv.
-
Volkov
senior tag
AC tuti jó (K-jet-es 6 BAR-os, pedig EFI-nek 3 is elég), a nyomás szabályzót nem tudom, azt még nem mértem ki, de turbós a kocsi, és megy mint a barom, nem érzem, hogy kevés benyát kapna. Gyertyák jók. Fogyasztás "rendben" van.
Lambda nincs. Katalizátor se. Gyárilag: leömlő - turbó - végig egy 60-as cső - egy végdob és kész
amúgy pont azért gondoltam hogy a jelet kéne "megpiszkálni" mivel konstans a tévedés.
-
domi007
őstag
Az a baj, hogy egy NYÁKra így mondjuk 60 ezer Ft jut kb, de ha egy darabot rendelnék, akkor is ott a stencil, ami önmagában 210 euró náluk, szóval egy darabra meg pláne nem optimális a dolog...
Nem tudom, ki tud valami olyan céget, amelyik vállal SMD beültetést alkatrész-beszerzéssel együtt? Vagy van olyan cég, ahova betolok egy Excel táblázatot és ők meg kinyomnak egy csomagot az összes alkatrésszel amit el tudok vinni valahova?nagyon kavarós meló ez nekem
-
-
Psytróger
tag
Tehát akkor menjek fel a padlásra és oda szereljem be?
(ha jól emlékszem ott jön be a kábel, mintha egyszer ott cserélt volna valami szűrőt az upc-s fazon
). Az internetszolgáltatásnak nem fog bezavarni hogy még a modem elé van betéve a dolog?
Ezt egyébként egy helyi elektronikai boltban szereztem be, de ledumáltam hogy visszavihetem ha nem jó... Meg mintha olyan infót is kaptam volna még régebben hogy ha beszólok az UPC-hez hogy vibrál a kép akkor kijönnek és ingyen beszerelnek nekem egyet. -
-
Lompos48
nagyúr
Ha lehet így is számolni
Így kell számolni! Ez nem úgy van, mint a cementeszsákok cipelésénél.
Gondolj arra, hogy a tranzisztor képes azt a 10A-t átvinni, de ilyenkor nyitva van kis feszültségen és a kettő szorzata jóval kisebb, mint amit a fogyasztó a lánc végén felzabál. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egyáltalán elolvastad, amit linkeltem, vagy a weblap címe alapján írod ezt? Még véletlen sem "ingyen energia" gép. Egyszerűen csak pusztán magas feszültséggel mozgásra bírt egy rendszert, és nem az ion szél jelenségét használva.
Einsteinre visszatérve csak annyit kérdeznék, hallottál a Cern-ben végzett kutatásokról, amivel találtak fénysebesség felett mozgó részecskét, és jelenleg a többszöri megerősítésen dolgoznak, miután egyáltalán be merték jelenteni. [link]
Vagy ott van a növények fotoszintézise, a levél szerkezetén belül a fény valamilyen quantumfizikai összefüggés miatt nem megteszi az utat, hanem A-ból B-be jut időveszteség nélkül. [link]Am. van egy hülye ph!-s szöveg: "nem tudtam, hogy lehetetlen, ezért megcsináltam!"
moha21: van külön bizonyítás rá, hogy nem ion szél. Ez az oldal kicsit kusza, de volt vákuumos forgó rendszer is.
-
And
veterán
Az RS232C soros porton sosem volt dedikált tápfeszültség. Csak ilyen diódás mókával lehet belőle 'tápot' faragni, általában több lábat használva. Amúgy a terhelhetősége erősen limitált, mivel a portot eredetileg bolondbiztosra tervezték, mondjuk egy led pár mA-es áramát még úgy-ahogy ki tudja hajtani. A jelszint valóban invertált a TTL-hez képest (a MAX232 és klónjai is invertálnak a feszültségkonverzión felül), ezért a logikai 1-est a -10V-os szint (pontosabban -3...-15V) jelenti.
-
moha21
veterán
Érdekes. Az oldal szerint akkor logikai 0, ha negatív a -10 V.
A wikipédia mást ír : [link]Ebből pedig még kellett jegyzetelni is...
Utána kell nézni, hogy mikor melyiken és miért van 0 vagy 1-es. Még azt sem tudom ,hogy az operációs rendszerek ,hogy kezelik anno az LPT port is "virtuális" volt NT-től fölfele.
-
moha21
veterán
Üdv!
Igen örülnék egy ilyen táblázatnak és én is szeretnék csinálni egyet képletekkel mindennel.
Működik az itt megadott email címem is.
Az UPS még mindig tölti egyébként. Kipróbáltam és ment róla egy 60 W-os izzó 1 percig. Tovább is ment volna, de most hagytam. Kivárom amíg feltöltődik és utána lemerítem izzóval. Túl nem tudom meríteni, mert az UPS lekapcsol.
-
moha21
veterán
-
Batman2
őstag
Szevasz
No ez eddig mind rendben van, csak az nem világos még mindíg, higy vajon mennyi a LEDek átütési feszültsége, mit szólnak ahoz, ha sokat kötök sorba, nagy feszültségre ??
A napelem moduloknál pl. megadják a max. rendszerfeszültségte, tehát ha hálózatba szervezel több napelem táblát, akkor a soros kötések lévén nem lehet nagyobb az össz., a kapocs feszültség 600V-nál !
No ezt nem tudom, hogy a LEDeknél van e ilyen maximális érték +?
Nyilván ha ez a már átalam írt, adatlapban talált 800V pl. akkor nem érdekes, mert a hálózati feszültségből előállított egyenáram csúcsértéke 320V körül van, tehát ez lehet ebben az esetben a LEDsor max. üzemi feszültsége, HA bírják, merthogy ez a kérdésem !!Üdv.
-
cashback
őstag
Ez sem az én motyóm: [link]
Viszont én jelöltem rajta... a piros bezárás csak azért van hogy oda figyelj...
A sárga a lényeg... úgy kormosodott a kártya.
Az a 2láb ami jobbra van az leolvadt + a balra eső SMD van körbe pörkölve... a köztes szakaszon végig kormos (lényegében a sárga területen belül).
Magán a nyákon elváltozás jele nincs (szóval az áramkör az épnek tűnik a korom alatt, bár lehet hogy nem az) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, már utána én is néztem azokat a betűket. Anno egy tanárom adta még középsuliban, hogy nála kevesebb szemét legyen otthon.
Nah de mit tudok kezdeni vele? Kicsit pazarlás, de talán fojtó tekercsnek is megtenné a csövesbe a fénycső ballaszt helyett, bár nincs légrés a vasban, de elég nagy, talán nem menne telítésbe.
-
Batman2
őstag
Mi az, rákötötted magad a szünetmentesre ?!
Viccet félretéve a képek a hangkártyán sz.géppel készített oszcillogrammok, vagy rendes oszcilloszkóp ?
A 230V-os hálózati kép nem stimmel, itt biztosan meghaladta az ellenállás osztod a hangkártya max. bemeneti feszültségét, mivel a szinusz hullám csúcsai le vannak vágva !
Védődióda van a kapcsolásban ?Üdv.
-
moha21
veterán
A szünetmentesnek hasonló a képe, mint az enyémnek, ez nekem jó hír. kép
Most már nincs erőm, hozzá, de holnap lementem fotóba a hálózatot is, nálam elég tiszta szinusz van, ez a "levágott" tetejű szinusz nem tudom mitől lehet ott. Szerintem nem áramszolgáltató, legalábbis eléggé meg van követelve tőlük szinusz legyen a jel.
-
Batman2
őstag
Szevasz
Igen, tudom, hogy a csepptöltés is fontos, mivel a folyamatos töltés alatt az akkuk kb. 75-80%-ra töltődnek csak, éppen ezért én is rajta szoktam hagyni, többszőr újra is indul a töltés, mivel az üresjárási feszültsége még túlságosan leesik,
pár óra után, viszont már stabil minden, teljesen töltöttnek minősíti a töltő, de teljesen mindegy, mert így sem tud lényegesen többet, legfeljebb 10 percet.Üdv.
-
izirájder
csendes tag
igen, 1440*900 felbontáson megy a 75 herz és semmi vibrálás, de minden ikon nagyobb, sz@rabb kinézetű az egész. hozzászoktam a jóhoz, na!
pc nélkül nem próbáltam, de megnézem majd. a vibrálás teljes felületen érezhető és a nagyobb fogyasztó bekapcsolásakor lesz szinte "elviselhetetlen" (kinek-mi persze...)
ez a fénycső csere ez gondolom drága mulatság...kösz mindenkinek a tippeket.
-
atesss
addikt
Köszi. És árban akkor ez jónak mondható ?
És ha találok egy másikat, ami több darabos, de csavarhúzó nélkül ugyanennyibe vagy akár kevesebbe kerül ?
Van valami, amit viszont már kerülni kellene (mondjuk az anyagát úgysem tudom meg...) ?
Csillag bitfejből már használtam olyat, ami elég hamar megadta magát ("leforgácsolódott", vagy asszem volt olyan is, amiből kis darab le is tört). És nem használtam sokat, és nem is túl jó csavarhúzóval (vagyis nem tudtam olyan túl nagy erőt kifejteni). -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez jó, csak ezt nem tudom felhasználni.
Nekem ott kezdődik a dolog, hogy tetszőleges frekvenciájú és kitöltésű tényezőjű négyszög jelet simán előállítok, kb. 9 sor kód mindössze.
Vannak lehetőségek a négyszög -> háromszög -> szinusz átalakításra, kérdés pl. mekkora frekvenciatartományban jók, [link] [link] [link].
Ellenben eddig nem jutott eszembe, hogy lehet alapból szinuszt is létrehozni [link] [link] az fpga-ban, majd kipróbálom, vagy háromszög generátort, az még egyszerűbb is lesz szerintem.
Ez 1-2 IO lábat igényel, marad 12 bemenetre, oda elfér egy 12 bites külső ADC, vagy akár beszerzek egy gyári pmod bővítőt [link], ezen van 2darab 12 bites adc, SPI buszon kommunikál és csak 4 IO-t foglalnak le.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Metal topik
- OLED TV topic
- Beperelték az Apple-t a részvényesei, mert túlzott az AI-fejlesztések kapcsán
- Elkaszálja az autóipart célzó üzletágát az Intel
- Exkluzív órák
- Óra topik
- Robogó, kismotor
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- ROG Maximus Z790 Dark Hero
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged