- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Soja
aktív tag
válasz
DonThomasino #22592 üzenetére
A termékleíráson szereplő youtube video hozzászólásai között is írják, hogy kamu...
-
válasz
DonThomasino #22592 üzenetére
Egy barátom szakácsnak tanult és egy Zepter edény bemutatón amikor hosszasan ecsetelték,hogy zsír nélkül sütni főzni lehet benne feltette azt a kérdést."Ha megéhezek egy zsíros kenyérre akkor elég a kenyeret megkenni a fazék alján?"
Sajnos Ő már nincs köztünk de az emléke és ez a mondata is sokáig élni fog.Az egyik legjobb barátom volt"Ez.. mi ez?"Szerintem konnektorba dugható átverés 5980Ft-ért
-
válasz
DonThomasino #22538 üzenetére
Én meg itt töröm magamat,hogy keressek egy tollat(amiben tinta is van erre ment el a délelőttöm) Majd a műhelyembe 20q-nyi cuccot átpakolok mire meglelem azt kis panelt.
Utána keresek egy olyan iratot aminek nem "firkálták" össze a hátulját és megrajzolom Neked most meg egy forrasztást sem mutatsz fel nekünk? -
válasz
DonThomasino #22535 üzenetére
Nincs mit.
Nincs jelentősége a polaritásnak.Fúrj,faragj,reszelj,csiszolj és már forraszthatsz is -
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #22535 üzenetére
Akár egy darab nyák lemezből is kifaraghatod, ha van kéznél.
A táp polaritása nem számít, például az enyém is AC-t kap. -
válasz
DonThomasino #22514 üzenetére
-
válasz
DonThomasino #22516 üzenetére
Lehet délután leméretezem Neked azt a kis panelt...
-
válasz
Üdv
Köszi az infót de az ilyen vaterás áraktól tud felállni a hátamon a szőr.Némelyik ember kicsit megtéved a fémek ismeretében és azt hiszi színes fémet árul.
Iszonyat drága.7000Ft-ért vettem anno a GU50 SE erősítőmhöz a kimenő trafók db-ját ami szintén SM85 magokra voltak tekerve... -
Lompos48
nagyúr
válasz
Szerintem csak a kábel és a betét összekötésére való. Egyszerűen úgy kellene szabni, hogy beférjen. Ha ugyan nem értettem félre a dolgot.
-
And
veterán
válasz
DonThomasino #22396 üzenetére
Ne nevezzük hitelesítésnek, mert olyat csak a mérésügyi hivatal (MKEH, avagy ex OMH) végezhet: [link]. Nem arról van szó, hogy az ellenállás megváltozhat (bár nagy osztálypontosságnál már azt sem árt időnként ellenőrizni), hanem hogy valaha valaki állított-e ki kalibrálási bizonyítványt az eszközről, és így lehet-e tudni az egyes pontok valódi (a dekádnál nagyobb osztálypontosságú műszerrel mért) ellenállásértékeit. Mondom: attól, hogy nem lehet 'állítani', az ilyen mérést még mindig kalibrálásnak hívjuk, mivel ez csak ennyit, és nem többet jelent. Hogy az eredménye megfelel-e neked, azt pedig te döntöd el, ellentétben a kötelezően (jogszabályban meghatározott) hitelesítendő mérőeszközökkel. Ha neked 1%-os mérési bizonytalanságú mérőkörök kalibrálásához kell a dekád, és ennél legalább egy nagyságrenddel jobb a pontossága, akkor nyugodt szívvel használhatod arra a célra. Lényegében e pontosság bizonyítására végzik a kalibrálást.
-
And
veterán
válasz
DonThomasino #22394 üzenetére
A kalibrálás a gyakori közvélekedéssel szemben mérést jelent. Nincs másról szó, mint hogy megadják a dekád (általad választott pontokon mért) pontos ellenállásértékeit, az azokhoz tartozó bizonytalanságot, és a mérési eredményekről szép pecsétes papírt adnak.
-
And
veterán
válasz
DonThomasino #22375 üzenetére
Ez valóban csak akkor ér valamit, ha esetleg van hozzá érvényes kalibrálási bizonyítvány. Persze lehet utólag is kalibráltatni, már ha specifikáltan olyan pontossági kategóriába tartozik, amelynél egyáltalán érdemes elvégeztetni. Nálunk sokszáz hőmérőkör működik Pt-100-as szenzorral (a technológiai mérőkörökben szinte csak ilyenek vannak), és bár van jó néhány digitális kalibrátor meg Pt-100 szimulátor, ellenállásdekádot is használnak a mai napig.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #22378 üzenetére
Erre is érvényesek az előbb írottak 85%-ban. Arra pl. jó, hogy ne számolgass különböző előtétellenállásokat, hanem ezzel próbád ki, majd leolvasás után helyettesítsd. Elég problémás lehet az 1/2W-os teljesítménye is. Márpedig ha egyetlen ellenállás leég, akkor baj van. Ez ia majdnem múzeumi darab, csak egyelőre a közelmúlté. 50 év múlva még megbeszéljük.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #22375 üzenetére
Fotód nincs? Ha az a régi didaktikai segédeszköz, akkor eszmei értéke van. Felhasználási esetleg egyenáramú kapcsolásokban, mert annyi az apró alkatrésze, drótja, kapcsolúja, hogy az már nem "illik" egy kicsit is modernebb áramkörbe még próba erejéig sem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #22306 üzenetére
Általában, legtöbbször, kizárólagosan igen.
-
válasz
DonThomasino #22306 üzenetére
Ha még Lottót is veszel még nagyobb lesz az esély
-
válasz
DonThomasino #22300 üzenetére
A nejem dolgozott kávézóba és sajnálta kidobni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #22303 üzenetére
Az IC egy távvezérlő dekóder. Az mondja meg a relének, hogy van-e dolga és az mi. És az IC is kap valahonnan/valami vezérlést. Ezeknek kell utánanézni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #22301 üzenetére
Relén kívül van abban elektronika is.
-
válasz
DonThomasino #21854 üzenetére
Ha nem hallanám én is sokszor bekapcsolva felejteném.
-
válasz
DonThomasino #21832 üzenetére
üdv
Ha keresel még leválasztó trafót íme 1-2 példány.
-
PHM
addikt
válasz
Megpróbálsz feszültséget mérni az akku kivezetésein.
Ha ez nem sikerül, 3 hibalehetőség van:
1: rossz az akkucella - kuka
2: rossz a töltést-kisütést felügyelő áramkör - többnyire kuka
3: annyira lemerült az akku, hogy a védelem már tölteni sem engedi.
Ez akkor fordulhat elő, ha sokáig állt a fiókban a készülék.
Ez a hiba javítható, de csak hozzáértéssel.
Vagy szét kell szedni az akkut és közvetlenül a cella kapcsaira adni
némi töltést, amíg annak a kapocsfeszültsége el nem éri a 2,7-2,8V-ot,
vagy meg is lehet "bikázni". (10-12V 5-10mA-es árammal.)
Ez azonban veszélyes művelet, csak óvatosan, labortáppal, kis áramkorláttal,
esetleg egy megfelelő ellenállás közbeiktatásával ajánlott végrehajtani. -
moha21
veterán
válasz
Megnézed, hogy üresen mennyi a fesz rajta, ha úgy ok, akkor terhelve is. Ha úgy nem ok, akkor rossz.
-
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #21813 üzenetére
Őszintén szólva abszolút járatlan vagyok a témában.
Ezért jó lenne legalább azt tudnom, egyáltalán milyen márkákat keressek.
Van egy Wellerem, meg egy, talán épp Ersa forrasztó állomásom, de
véleményem szerint ezek egyike sem igazán alkalmas a finomabb munkákhoz.
Különösen, miután volt alkalmam használni a kollégám JCB 2700-as szettjét.
Csak hát ő a jövő héten távozik körünkből, úgyhogy sürgősen be kéne
szerezni valami hasonlót.
Az nem baj, ha kevésbé márkás, csak hozza megközelítőleg azt a
kezelhetőséget, megbízhatóságot és komfortot, mint az említett készülék. -
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #21808 üzenetére
Többé kevésbé.
-
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #21805 üzenetére
Valóban HCP, megmondom őszintén ennyire nem is néztem meg.
-
xKacsax
aktív tag
válasz
DonThomasino #21798 üzenetére
Hát nem feltétel hogy új legyen, csak az hogy megbízható, és jó minőségű, olcsón. Szabályzó nélküli is megfelelne, csak a márka és teljesítmény infók kellenének akkor.
dudika10:A kitartással nincs baj
A mostani pákámmal (no name praktikeres 40W-os szemét aminek az első forrasztás után kiégett a hegye) is elforrasztgattam, de kínszenvedés már vele és nem is igazán lehet "minőségi" munkát végezni vele.
-
szeva000
addikt
válasz
DonThomasino #21751 üzenetére
2-300ft
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21611 üzenetére
A lötyögés arra érvénytelen. A kontaktusok érdekesek, de mintha nem lennének látogathatók.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21609 üzenetére
Kérdés, hogy mennyire használt. Egy nagyon lehurbolton szembeszökő. Érdemes megnézni, hogy a mozgó része nem lötyög túlságosan. Jó lenne látni a kontaktusok állapotát is.
Találtam egy képsort, ami nagyon részletesen megmutogat egyet szétszedve. Remélem nagyjából ugyanarról a kategóriáról beszélünk. -
szeva000
addikt
válasz
DonThomasino #21559 üzenetére
Hááát nem ajánlom a toroidot.A leválasztó trafó lényege még a szigetelésben is rejlik...Ugyebár ezeknél nem árt,ha elválasztott külön csévetest van...Ha menetzárlatod lesz a sorszigetelés símán át tud égni,de egy külön csévetestet átégetni már komoly füst kialakításával lehet
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21559 üzenetére
Csinálj! Lesz miről/kivel vitatkozni.
Persze, hogy lehet. Az is csak egy trafó, csak legyen 2 független tekercse.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21452 üzenetére
Igen , neked és remélem, hogy sörösló ezt elnézi nekem.
Nem biztos, hogy a tökéletes értékei lesznek, de ezt távolról úgyse tudtad volna lemenedzselni, csak ha az eladó úgy is tudott volna mérni, hogy pont 230V-tal táplálja. és annyi árammal terheli, amennyit te is ráterhelsz majd.
azon 24V volt ha kell ha nem bárhova dugtam és bármit dugtam rá.
Azért ezt nehezen hiszem el.
-
szeva000
addikt
válasz
DonThomasino #21441 üzenetére
símán kint szoktak 240-260V-ok szaladgálni néhol,ha közel a trafó.
Valószínű,jó lesz az neked -
szeva000
addikt
válasz
DonThomasino #21435 üzenetére
no,ez nem aszinkron,ez valamilyen DC motor ránézésre....demegy az mással is tuti
Az aszinkron motornál csak az állórész van tekercselve és a különböző veszteségek miatt(réz,vas,súrlódás) nem képes a szinkron fordulatra .Ennek a jelenségnek a neve:slip.
Gyakorlatban ez minimális,de mégis valós.Ezért írnak a motorokra pl:2900 1/min vagy 1440 1/min fordulatot és nem a szinkronfordulatot.
A fordulat szintén a tekercselésen múlik.(attól függ hány púlust alakítunk ki) -
sörösló
aktív tag
válasz
DonThomasino #21428 üzenetére
Az univerzális motor szénkefés kommutátoros DC, az aszinkron meg tekercselt állórész, és egy darab vas forgórész amiben vannak mindenféle alumínium beöntések.
-
sörösló
aktív tag
válasz
DonThomasino #21424 üzenetére
Én mezőgazdasági laboratóriumokban használt terménydarálókba építettem be fordulatszámcsökkentéshez, mert mindig másféle porszívómotort lehetett beszerezni. Minden motor és elektromos készülék veszélyes ha nem szakszerűen építed és használod! A régóta görcsölt autotrafó sem isten ellen való, csak tudomásul kell venni hogy nem hálózatfüggetlen eszköz. Ez a lényeg! Megkeresed a közös nullapontját, aztán innen olyan mint egy közönséges háztartási konnektor aminek mellékesen változtatható a kimenő feszültsége. Egy sima konnektor is veszélyes, vagy nem?
-
sörösló
aktív tag
válasz
DonThomasino #21422 üzenetére
Biztosan lehet, de minek? Nem hozod ki olcsóbban, ehhez meg még adatlapot is kapsz miszerint ha az előírásoknak megfelelően építed be, akkor megfelel a mittomén milyen EU irányelveknek meg IEC ajánlásoknak. Ezerszer kipróbált, megbízható cucc. Jómagam 30-40 db-ot használtam már fel. Persze ha mindenáron újra fel akarod találni a spanyolviaszt, akkor szabad a pálya.
-
szeva000
addikt
válasz
kérdés,hogy milyen motorra akarod...Ha univerzálisra,akkor megy a dolog,de azinkront megölöd vele.Oda nem való a fázishasogatós megoldás.
Ilyet pár száz ft-ból tudsz csinálni -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21424 üzenetére
Ez sincs leválasztva a hálózatról, a triac azt "hasogatja". Ott a FÁZIS ebben az esetben is.
De ugyanúgy alaposan végiggondolva lehet ezzel is dolgozni, mint amazzal. Persze beépítve ez sem veszélyesebb mint egy villanykörte vagy hűtőszekrény.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Mondjuk, hogy igen, bár kételkedem abban a 0-100%-os szabályozási tartományban és még annál is kíváncsibb lennék a kis fordulatszámnál még megmaradó nyomatékra. Mindenképp tartsd szem előtt azt, amit sörösló írt a (#21421)-ben.
Mindent meg lehet otthon is építeni (atomerőmű, űrrakéta kivételével
). Keresgélj a neten rajz után. Mint tegnap írtam: nekem kéznél nincs. Végülis egy triac-os fázisszabályzó áramkör.
És csak hogy bosszantsalak: majdnem olyan veszélyes, mint az autótrafó. -
sörösló
aktív tag
válasz
DonThomasino #21419 üzenetére
"Hát az első LINK elég drága": Ez tényleg az, de pl. a Conrad árul ilyen kockát meg hozzávaló potmétert párezer Ft-ért. Csak persze neked kell dobozolni.
"Viszont ahogy beleolvastam azt írja egyfázisú motorhoz minden további nélkül (lehet ?? )frekvencia váltót használni."
Én nem azt olvastam belőle hogy minden további nélkül lehet. Legalábbis standard kivitelűt nem feltétlenül. A gondot egyrészt a fázisszög, másrészt a segédfázis tekercs méretezése jelenti. A segédfázisnál beleszámolják a soros kondenzátoron eső feszültséget is. Mindenesetre egyfázisú frekiváltóval ki lehet próbálni. Biztosan korlátozott a használható fordulatszámtartomány, és érdemes a kipróbálás idején szorgalmasan tapizni a motortestet, mennyire melegszik.
A cikk egyébként nagyon komoly, de nem sok értelmét látom ezzel a témával ennyit görcsölni. Az egyfázisú motorokat tulajdonképpen kényszerből, háztartási célokra fejlesztették ki, faék bonyolultságú olcsó megoldásként, ugyanúgy mint az univerzális motorokat. Ipari célra, ahol nagy tömegben lehetne gyártani és eladni, ilyeneket nem nagyon használnak. Legfeljebb ott, ahol meg nincs igény a fordulatszám szabályozására (lásd motorok különálló hűtése). Ha mégis kell a fordulatszám szabályozása, pl. mosógép dobmeghajtás, a legtöbb gyártó univerzális motort használ. Egy kapcsolóelem, egy PWM jel és kész. Vagy betesz ha nagyon igényes egy BrushLess DC motort.
Hobbiszinten érdekes, ha valakinek van kedve meg ideje ezzel játszani.
-
szeva000
addikt
válasz
DonThomasino #21414 üzenetére
nem igazán...először....gerjesztésed nem lesz,elkezded melegíteni a tekercseket.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21412 üzenetére
-
szeva000
addikt
válasz
DonThomasino #21412 üzenetére
NEM...vagyis,ha füstgenerátort akarsz belőle,akkor lehet fázishasítással is
Az 1fázisú motort még frekiváltóval sem lehet.
Azok a motorok nagy része a teljesítményveszteség miatt 230/400V(delta/csillag) és deltában vannak meghajtva 3X230V-ról vagy néha kevesebbről....ebbe most nem megyek bele.(gyakorlatilag 1X230V-ról alakítják a frekiváltóval elő) -
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #21409 üzenetére
950-ig számoltam, akkor most kezdjem újra?
A kattogást meg itt hallgattam max hangerőn, az volt a referencia.
Na, majd legközelebb jobban fülelek. -
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #21390 üzenetére
Beugrik a helyére, mágneses a hegy és maga ahova belerakom az is.
totya694: Lehetséges, nem tudom milyen hangerővel kell kattognia.
tsu: Lehetséges. -
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #21378 üzenetére
Hát, esetleg egy 3,15 A-es lassú (T jelű) biztosítékkal ki lehet próbálni.
Mindazonáltal az elejétől fogva az motoszkál bennem,
hogy én bizony a helyedben inkább eladnám azt az autotrafót.
Kisebb teljesítmény igény esetén gyakorlatilag fillérekért be lehet szerezni
a bolhapiacokról tápokat-töltőket-adaptereket.
Ezek között akadnak márkás darabok is, s nem kevés közülük
már kapcsoló üzemű, ami ugye jót tesz a villanyszámának.
Gyakorló daraboknak viszont kiválók, a nagyobb feszültségekkel/áramokkal pedig
ráér az ember akkor foglalkozni, ha már szerzett némi jártasságot a témában.
Félre ne érts, nem a kedvedet akarom elvenni, de szerintem itt is,
mint sok más szakmában, nem árt a fokozatosság.
Szvsz. -
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #21380 üzenetére
Értem, gondolom ott már nagyobb volt a biztosíték
-
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #21378 üzenetére
De akkor, hogy fogja bírni főleg, ha terhelést is kötsz rá? vagy az is volt rajta ? mikor lecsapta
-
dudika10
veterán
válasz
DonThomasino #21374 üzenetére
Raknék az egész elé egy 1-1,25-öst szerintem. Nem érdemes a határokon garázdálkodni, 'játszani' meg ez is elég volna.
-
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #21374 üzenetére
Mármint az autotrafó?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21372 üzenetére
Bekapcsolva, leterhelve fogod a tekercsét és tapintod, hogy melegedik-e. Ez szubjektív megítélés és rutin dolga is. Sajnos.
3A bizti
Nem tudom.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21369 üzenetére
Szovátán.
A 2A-t úgy első ránézésre írtam, de lehet, hogy igazam van.
Ha valami nagyobb dolgot raknék rá ami már meghaladná teljesítményét akkor könnyen leégne ?
Kicsit nagyobbnál lassabban, sokkal nagyobbnál gyorsabban. Ebben az esetben a veszélyeztetett a kisebb trafó.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21360 üzenetére
Az ember már egy kicsit nem is kirándulhat...
A te autotrafódnál arról volt szó, hogy max. 270V-ra képes a kimenete. Akkor 110V bemenetnél majdnem 130V lesz a max. kimenet (hármasszabály), ugyancsak nulla közeléből kezdve, ha még emlékszel a tekercs eleji pár érintetlen menetre, ami miatt nem pont nulla..
Itt nincs olyan, hogy nem elég akkor a mágnesezettség blablabla. És akkor elég, ha csak 15mA-t kérsz tőle?Gondolom abban a nyakatekert konfigurációban olyan 2A-re számíthatsz.
De ismétlem: nem kötelező a galvanikus leválasztás, ellenben a helyzet pontos ismerete kötelező és a cucc tudatos használata ugyancsak. A kávéfőző is agyon csaphat elméletileg. Ezt úgyis mindig ideiglenesen használod. Akár gyakorolva tanuld, mint a falhozütögetéssel a teniszt..
-
válasz
DonThomasino #21365 üzenetére
Ha minden veszteség összeadódik akkor még szerintem felét sem.De majd ki leszek javítva ha tévedek.Bár engem is összezavar már ez primer secunder összekötés
-
válasz
DonThomasino #21362 üzenetére
Ok.Értem én...
Persze 110V-alatti feszültséget tudsz majd szabályozni vele de nem biztos,hogy a kimeneten ki tudja majd adni a 110V-ot -
dudika10
veterán
válasz
DonThomasino #21362 üzenetére
Ahogy totya mondta, 110V-veszteségig volna szabályozható.
-
válasz
DonThomasino #21360 üzenetére
Ha tulajdonodba van akkor ki is tudod próbálni ha meg most akarnád megvenni akkor szerintem inkább ragaszkodj a 230/230 leválasztó trafóhoz.
Otthon hány db 115V-os készüléked van amit érdemes lenne rákötni? -
válasz
DonThomasino #21356 üzenetére
Az autotrafók pontos "jellemzőit" nem ismerem de ha be táp 230V~ helyett 110V~ akkor a trafó mágnesessége is kisebb így lehet,hogy a kimeneten már a bemenő sem fog kijönni.
Én mindig kerültem az ilyen életveszélyes trafókat.
Csöves rádiók egyes példányainál is használnak ilyen trafót még azokat is kerültem.(helyesebben ott a secunder volt megcsapolva az anód feszültséghez) -
dudika10
veterán
válasz
DonThomasino #21356 üzenetére
Úgy érted, hogy 230V-110V-os áttételű trafó?
A leválasztó trafónál pont az a lényeg, hogy az áttétel 1-1, tehát ha Te azt a leválasztó trafót 230V-ba dugod, akkor a másik oldalon is 230V jelenik meg. -
válasz
DonThomasino #21354 üzenetére
Igen nagy a valószínűsége de lehet még annyi sem jönne ki belőle.
-
válasz
DonThomasino #21341 üzenetére
Biztos azért kaptam mert sokat beszélek
-
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #21346 üzenetére
Így van, mi vagyunk a profik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #21346 üzenetére
Gondolom addig tart, amíg nem követünk el valami olyat, ami méltatlanná tesz erre a klubra.
Amúgy igen, az 1 fórumra jutó szakértők száma itt elég magas lett.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Azt, hogy amit írunk, az a szentírás!
-
Speeedfire
félisten
válasz
-
MasterMark
titán
válasz
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21294 üzenetére
A pillanatnyi megszorultság függvénye...
-
válasz
DonThomasino #21296 üzenetére
Értem.Nekem van egy pákám tartalékba de egyenlőre nem adom el.10k-ért vettem 10db heggyel meg kaptam egy mikro kapcsolót.
-
válasz
DonThomasino #21291 üzenetére
Még építesz hozzá egy jó csöves erősítőt az még "dob" az értékén egy kicsit
Én nem adnám el
Nem foglal akkora helyet mint egy T34-es tank vagy egy Mig 21-es vadászgép
-
válasz
DonThomasino #21284 üzenetére
Egy ár .Az,hogy most alacsony vagy magas nem tudom megítélni
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21284 üzenetére
Jaj, nem! Az rendes gyalogbakelit. Akkor ez egy fura szerzet, olyan mint amikor kerékpáron viszik a tehenet.
-
válasz
DonThomasino #21277 üzenetére
Üdv
Tuti,hogy nem sokat csináltak belőle és így akár még "sokat is érhet"
Csak mint érdekesség. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21277 üzenetére
Ez nem lemezjátszó, hanem fonográf. Írja is rajta. Valószínű viaszlemezekkel működhetett. Ha a tiéd is 1926-os kiadás, mint a fotón, akkor egyre értékesebb lesz, Hogy mennyire?... Nem tudom.
-
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #21265 üzenetére
Nem véletlenül 500huf csak.
Ezzel kaptam, majd idővel bővítem a listát. 2-3 elég lesz szerintem bőven.Nincs, csak ennyi amit írtam.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21261 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21258 üzenetére
Majd fotózd le, ha lehet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21255 üzenetére
Akkor az nem lemezjátszó. Inkább "hengerjátszó", ha az amire gondolok. Egy tüskés henger van benne, ami hangolt lemezecskéket penget. Nem?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21253 üzenetére
Ilyesmi?
Ez olyan, ami felhúzható.
-
válasz
DonThomasino #21075 üzenetére
Amikor még ezt a tápot gyártották volt anyag bőven.
Lompos48: Középen a műszer alatt vannak kb 5mm vastag krómozott réz rudakra vannak felfogatva az igen csak túl méretezett diódák és tirisztorok.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21066 üzenetére
Nem. De itt váltóáramról van szó, ami bármilyen "kondenzátoron" átmegy. Nem kell vezető hozzá.
Ilyen kis áramnál minden vezető,
Ez egy képzavar! A vezető és feszültség határozza meg az áramot. Mint Ohm mondá.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21064 üzenetére
amikor az ujjammal zárom az áramkört akkor hogy? hol? folyik át rajtam az áram?
"a tested és föld közötti kapacitáson folyik," A föld szó olvasásakor ne az udvar humuszos, nedves földjére gondolj. Az épület is része ilyen kis áramoknál.
Lehet hogy buta a kérdés de egy 100 emeleti háznál is működne?
Dubajban (Burj Kalifa) is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21062 üzenetére
Beszéltünk róla hogy a kismegszakító nem a legjobb.
Nem a pontosság a legfőbb erénye, de jobb, mint semmi.
egy fázis ceruzán kb mekkora áram folyik át működés közben?
Általában 1MΩ körüli ellenállás van a glimmel sorbakötve (a fiókomban elfekvő példányban pl. 820kΩ). Ha a 230V-ból levonod a durván 100V körüli gyújtófeszültséget, marad 130V, ami 1MΩ-on 130μA-t képes produkálni ha az ujjad helyett egy dróttal direkt a földre kötöd. Ha pedig csak az ujjadat használod és az áram csak a tested és föld közötti kapacitáson folyik, akkor néhány μA körül lehet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21060 üzenetére
"Védővezetéket – zöld/sárga – a kapcsoló alatt elhelyezett védő kapocsba kötjük. A fázis (L1) és Nulla (N) vezetékeket a kapcsoló két szabad csatlakozásához rögzítjük."
Nem rossz ötlet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #21058 üzenetére
Ezek szerint igen.
-
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #21039 üzenetére
Privibe nyomd már át, én egész nap keresek, de eddig nem sok minden. 1db volt. Meg HE oldalon írtam pár embernek.
Ez nem ész, csupán spórolás. Van itthon 3 terv amit meg akarok építeni lassan, aztán nem lesz óccsó így. Igaz, pont a leglényegesebben akarok spórolni... -
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #21007 üzenetére
Ezt írom, hogy 3k postával...
Nem pesti vagyok, hogy fogom magam kimegyek a piacra és veszek egy ilyen trafót... -
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #21001 üzenetére
Mert, 6k-nál eddig sem adtam volna ki többet ezért a "projektért".
Ha most még vennem kellene még egy trafót is akkor szállítással még ~3k.
Bár agyalok, hogy az egyik itthoni trafómnka (14,5V ~3A) a primer részét újratekerem.
moha21: A HE oldalon is kérdezősködtem, egy srác írta, hogy ő rövid ideig te használt DC fesz.-t a weller tcp-hez. -
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #20976 üzenetére
Ja, én azt hittem a tápra írod.
Azt én is látom, hogy ugyan az elvileg. -
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #20973 üzenetére
Nem lettem okosabb.
-
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #20931 üzenetére
2 szekunderes, 2*42V és ~300VA körül van. Olvastam már 275VA-t és 300VA-t is, így ez eddig kérdőjel csak. Én sem tudom, de csak elég lesz a HT-A30-ashoz.
Pont ehhez az erősítőhöz dukál, mert a referencia is 60V DC-t ír elő. Ez meg ugye 42*gyök2 az ~60V.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20910 üzenetére
Leválasztó trafóban, mekkora a legkisebb teljesítmény méret amivel használhatnám?
Erre nem tudok válaszolni. Gőzöm nincs üresjárati fogyasztásáról, de arról se, hogy miket szándékozol vele táplálni.
Nem értem miért ragaszkodsz annyira a leválasztó trafóhoz. Ezzel így is nagyszerűen lehet kísérletezni kicsit jobban odafigyelve. Ha pedig a kísérleteid/próbáid sikerülnek, úgyis kicseréled egy "becsületes" trafóval, amit aszerint választasz meg/készít(tet)sz el, ahogy a toroidodat használtad.Találtam ma egy érdekes szerkezet, használhatnám ezt leválasztó trafónak?
Mire jó ez, olyan mint egy szünetmentes?Ez egy úgynevezett váltóáramú stabilizátor. Akkor használták, amikor a hálózati fesz. még nagyon ingadozott és erre a fekete-fehér TVk nagyon kényesek voltak. Nem szünetmentes, csak addig van kimenete, amíg bemenete is van.
Mivel 250VA-esnek hirdetik, valószínű valami olyan trafó lehet benne. Az ellenben - tudomásom szerint - egy speciálisabb cucc, mert ha ez egy "ferrorezonáns stabilizátor", amilyeneket én ismerek, akkor annak vasmagja meg tekercsei is másképp vannak kiképezve. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20908 üzenetére
Arról beszéltünk, ha bemeneten felcserélem a fázist és a nult akkor akkor a helyes bekötéshez képest mást kell mérjek a kimeneten.
Ilyet nem írhattam. A feszültség ugyanaz marad, ha nem nyúlsz a kurzorhoz, csak a fázi/null helye cserélődik fel és hogy jobb legyen
, minimális feszültségnél, a kimenet mindkét szála a fázison lesz.
Én viszont mindkét esetben 270V ot mértem maximumra állítva.
Ez így van rendjén.
Minimumra állítva nem 0V ot kéne mérjek?
7V körül mértem, ez azért van kopott a széngörgő?Nem kopás, sokkal inkább a formája és a görgőt megállító pöcök miatt. A fotón tisztán látszik, hogy a tekercs "alsó" végén 7-8 meneten nincs ott a görgő nyoma, a "felsőnél" pedig 3 meneten. Ha ambiciózus, makacs vagy és képes (én nem
) megszámolni a meneteket körös-körül, vagy inkább az 1 és 2 pont között, kiszámolhatod mekkora lesz a minimális feszültséged a menetek arányából hármasszabállyal.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20897 üzenetére
Számomra csak az utolső fotó egyértelmű, azon próbáltam érthetően bejelölni az értelmezésemet.
1 - a tekercs kezdete, ezt kötöd a nullra és ez lesz a kimenet alacsony feszültségű pontja is,
2 - a bemenet felső bekötése, ami a fázis, azaz 230V~
3 - a kurzor, a kimenet felső szála, a változtatható érték, 0...270V,
4 - a primér +10% kimenet, ami így kinézetre lehet akár +15...20% is. Ezen mérhetted a 270V-ot. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20863 üzenetére
Nem ugyanabban az osztályban játszanak. Nem illenek össze. Elméletileg a számításod jó, gyakorlatban nehezen fogsz annyit kicsikarni.
-
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #20869 üzenetére
Megvan már
amúgy azt hittem van valami konkrét cél. Én pl biztos nem vettem volna egy ilyent, aztán utána meg egy másik trafót keresni, hogy biztonságosabb legyen. Persze senki sem egyformaÉs ez csak az én véleményem
-
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #20865 üzenetére
Értem
és azt a szabályozható toroidot mire fogod használni?
(#20866) totya694
-
válasz
DonThomasino #20865 üzenetére
Azt is vedd figyelembe,hogy az autótrafódnak is van áramfelvétele még üresjáratba is.
-
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #20847 üzenetére
Mire kell az neked csak így érdeklődnék?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xbox Game Pass [2025] - Az augusztusi lista
- Jogász topic
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- Filmvilág
- Sorozatok
- Papíron már készül a PCI Express 8.0
- Crypto Trade
- Home server / házi szerver építése
- További aktív témák...
- Thermaltake Toughpower SFX Platinum 1000W
- Gigabyte B650M Aorus Elite AX ICE + 3 év garancia
- Sony DSC-HX300 digitális fényképező + 3 extra akksi + 8GB memóriakártya + Hama Star 700 állvány
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO LOQ 15APH8 15 notebook - R7 7840HS 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 6GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A15 FA507NV 15 notebook - R7 7735HS 32GB DDR5 512GB SSD 1TB SSD RTX 4060 6GB W
- Samsung 990Pro SSD 4TB
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 2600X 16GB DDR4 500GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB Zalman N5 CM 450W
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / GTX 1660Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Dell Precision 5540 i7-9850H 16GB 512GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest