- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zka67
őstag
válasz
_ATi_1 #24891 üzenetére
Abban speciel nincs bizti, a kapcsrajzát letöltheted innen: Technics SU-Z2 kapcsolási rajz.
Ha nincs pozitív táp, akkor a D410 és D411-es diódákat nézd meg legelőször.
-
zka67
őstag
válasz
_ATi_1 #24883 üzenetére
Ha egyik csatorna sem szól, akkor nem biztos, hogy az ic halt meg. Táp megvan? Ez egy hibrid ic, gyakorlatilag hagyományos alkatrészekből van összerakva és nem szokott csak úgy meghalni mindkét fele. Mondjuk nem rövidzárvédett a kimenete, de akkor sem valószínű, hogy mindkettőt rövidre zárják. Bár én csináltam ilyet úgy 14 éves koromban, amikor nem szólt az erősítőm egyik fele, akkor átraktam a hangfalat a másikra, amitől az is elfüstölt. Mert szarul forrasztottam be a csatlakozóba a hangfal vezetékét és zárlatos volt.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #24876 üzenetére
Az egyik nagyon fontos paraméter a diódáknál. Nem csak azt kell figyelni, hogy egy dióda mekkora áramot bír nyitó- és mekkora feszültséget záróirányú polarizálás esetén.
A dióda a feszültség blokkoló irányúba váltásakor még egy ideid áramot "enged át". Ez addig tart, amíg a p-n átmenet kiürül a töltéshordözóktól:Ez alatt az idő alatt a diódán már nagyobb feszültség van (a polaritás most lényegtelen) és az áram se kicsi. A kettő szorzata elég nagy teljesítményeket jelenthet. Tehát egy lassú dióda esetén emiatt a dióda tönkremehet, arról nem is beszélve, hogy az egyenirányítás sem lesz hatásos nagyobb frekvenciákon
Azért használnak minden kapcsolóüzemű tápban Schottky vagy Fast Recovery diódákat, mert ott a használt frekvenciák 100kHz nagyságrendűek, ahol a váltófeszültség periódusa nagyságrendileg már simán hasonlítható a dióda említett kapcsolási idejéhez.
A kollega által ajálnott 1N4007 család annyira lassú, hogy az értékét az adatlapban feltüntetni egyszerűen érelmetlen és a szórása is nagy.. Az csak hálózati frekvenciákon használható
Neked az FR105 idejét teljesítő vagy annál jobb (kisebb trr) diódát kell keresned.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #22629 üzenetére
Az erősítőt nem lehet külön kikapcsolni,
De valahogy/valamikor csak meg van szakítva a táp. Azzal, hogy kihúzod a bemeneteket nem kapcsolódik ki, de az bajt sem okozhat(na). Vagy nem értek valamit?
A piros fény valami védelmet kell jelentsen (logikusan), bár nem találtam semmit az erősítődről. Ha nem lehet resetelni (még a táp megszüntetésével sem), akkor lehet valami meghibásodott. Innen passz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
_ATi_1 #22616 üzenetére
Valamilyen védelem lesz a prt (protection) led. Nincs hozzá kézikönyved, amiben leírták, hogy mi ellen van védve az erősítő? Tipikusan túlmelegedés, meg kimeneti rövid zár esetén szokott a védelem közbelépni.
A fogyasztás csökkentésnek meg jobb módja lenne egy kikapcsoló gomb, úgy az üres járási áramfelvételt is megszüntetnéd.
Tehát akkor tegnap óta folyamatosan áram alatt volt a végfok, csak ki volt húzva a bemeneti rca? Ha igen, akkor egyszerűen áramtalanítsd egy jó időre, hogy mindenhol ki tudjon hűlni, mert valszeg túlmelegedett.
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #22237 üzenetére
Ne ess kétségbe! Bármilyen villanydrót is jó oda. Pl. amiben sodrat van, olyan 1.5-2 mm keresztmetszettel, hogy mechanikailag is bírja a saját súlyát. Felszerelheted úgy, rajta a szigeteléssel is csak arra vigyázz, hogy a levezetést azért kösd a végéhez közel, egy letisztított részre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
_ATi_1 #22232 üzenetére
A TDA2030 pont ilyenre való, 1000Ft-ért egységcsomagban kapni, elkészített nyákkal, csak össze kell rakni. Amúgy meg elpusztíthatatlan erősítő, gyak. zárt térben hűtés nélkül is vígan elvan.
Mondjuk nem is a minőségéről híres, de fel lehet vele dobni passzív dobozokat...
-
válasz
_ATi_1 #22226 üzenetére
Üdv
Arról nem is beszélve ha olyan helyen laksz akkor még bele is szólhatnak ha Te kifeszítesz egy mondjuk 30m-es kábelt.Nem hinném,hogy drága lenne mert rádió amatőrök szokták cserélgetni is és pl. egy 1-2 évet használt kábel a Te céljaidra megfelelne.
Ahogy nézegetem a képet mint ha hiányozna 1-2 dolog belőle(alul talán 2db jack aljzat)
Beépített tápja van-e?Katonai készülékeknél sok esetben külön volt a táp. -
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #22221 üzenetére
Megfelel 23.5...200m hullámhossznak. Kereskedelmi adók a 25, 31, 41, 49 méteres sávokban vannak (lásd a múltban Szabad Európa, Amerika Hangja, Vatikán stb.). A középhullám 200m fölött kezdődik valamivel. Luxemburg a híres 208 méteren sugárzott, nem tudom van-e még (interneten van).
Antenna: sok méteres, tetőre kihúzott huzalantenna.
-
válasz
_ATi_1 #21942 üzenetére
Üdv
Mint ötletet osztanám meg veletek én miként oldottam meg egy hiányosan vett asztali lámpa felfogatását.Vásárba vettem hiányzott a felfogatója és a neon.
Az egyik asztalom sarkára felfogattam egy rossz fúrógép tokmányát és abba állítottam bele a lámpát.Így rögzíthető is elfordulás ellen de pl. a lámpa helyett akár egy kis satut is be lehetne állítani.Olyan tokmányt választottam aminek a közepe át van fúrva gyárilag így könnyen fel tudtam fogatni egy csavarral az asztalra.
Még annyit,hogy nézegetni cuccokat jó ez a nagyítós lámpa de alatta forrasztani már nem annyira.Egy kicsit átkalibrálja a térlátást -
PHM
addikt
válasz
_ATi_1 #21939 üzenetére
Az igazat megvallva, még nem használtam ilyet.
A nagyító mindenképp hasznos, jó szem ide, vagy oda,
bizony velem is megesett, hogy még nagyítóval is alig tudtam leolvasni
egy apró alkatrész feliratát.
Viszont gondolj bele, ha akár csak mérni akarsz egy panelen,
annak stabilnak kell lennie.
Erre pedig, ahogy dudika10 is írta, egy jó műszerész satu kell inkább. -
dudika10
veterán
válasz
_ATi_1 #21934 üzenetére
Egy mini satu például eszméletlenül hasznos.
Az ilyen csipeszekkel nekem nincsenek túl jó tapasztalataim.
Nagyítót meg neked kell eldönteni, hogy kell-e. Nekem nem működik rendeltetésszerűen a szemem, tehát nem mérvadó, de nekem csak egy szúrófényre van szükségem, sose használok nagyítót (még, és remélhetőleg megmarad az éleslátásom még egy darabig).
Az ónszippantós pákát, kiforrasztót és az összes hasonlót külön meg kell tanulni használni.
Legalábbis nekem. Mindent meg kell szokni, mindennek a működésére rá kell jönni.
Már az egyébként nagyon vacak Fahrenheit 28020-as állomással is szépen tudok dolgozni, de sok szenvedés volt és most is nagyon kell figyelni, hogy ne hagyjam bekapcsolva, hűtsem a hegyet és hasonlók. -
válasz
_ATi_1 #21923 üzenetére
Van 2db ehhez hasonló kiforrasztóm de még nem csináltam meg a vákum ellátását ugyan is amik nekem vannak központilag csatlakoztak egy "nagyobb" rendszerre.
_ATi_1: Ez az igazi Uniós hulladék udvar nem az ahol a hardvereket és egyéb 10-20 évet szolgált elektronikai eszközöket gyűjtik
-
válasz
_ATi_1 #21921 üzenetére
Ugyan ilyenem "is" van és nem mondhatnám jónak.1490Ft/db-ja ha 3db esetén.2db-ot ismerősöknek vettem én az enyémet be sem üzemeltem még.Az övéké 1-2 héten belül be is düglött...
Az ismerőseim is azt mondták,hogy "minek nekem ellenségek ha ilyen barátaim vannak"mint én.
Amúgy én se gondoltam,hogy ennyire vacak így az enyém ki se lett csomagolva. -
válasz
_ATi_1 #21908 üzenetére
Üdv
Az ón szippantó ugyebár egy mechanikus szerkezet.Egy rugó előfeszített energiáját szabadítod fel amikor megnyomod a gombot.Amikor a dugattyú felül ütközik akkor a kezedbe megugrik felfelé az egész ónszippantó ez azt eredményezheti,hogy felugrik a megolvasztott ón közeléből és nem azt szippantja be.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #20212 üzenetére
Praktiker vagy barkácsboltban keress rozsdaoltót. Ami még szomorúbb: a szivacsos szerkezetű rozsda továbbra is tartalmaz sósavat. Azt nem ártana semlegesíteni, de nem tudom hogy lehet. Pucolni mindenképp kell, utána talán nem árt vékonyan beolajozni, hogy legyen rajta egy védőréteg.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #18323 üzenetére
Mivel semmi extrém feltétel nincs hozam, nyomás vagy egyéb szempontból, talán egy egyszerű elektromágnes is megtenné, pl valami hasonló:
A mozgó részt egy rugó tartaná kihúzva. Ebben az állapotban egy vékonyfalú csövet simán elzárva/elszorítva tartana. Ha a mágnes meghúz, elengedi a csövet a beállított időre. Még töröm a fejem honnan lehetne valami hasonlót kioperálni.
-
gyapo1
csendes tag
válasz
_ATi_1 #18317 üzenetére
Mágnesszelep helyett valami jó kis barkácsmegoldás nem jó?
Pl. kis villanymotor áttétellel hajt egy 6-8-as csavart, ami elszorít egy gumicsövet. Az áttétel lehet egy kis tárcsa (motorra) meg egy nagy tárcsa (csavarra), amikre gumigyűrűt téve 1:10 áttétellel, 0.5 mm-es menetemelkedéssel, 5000-es motorfordulatszámmal másodpercenként ~4 mm-t halad a csavar, tehát 1-2 másodperces bekapcsolt állapot kell a záráshoz, ellenkező polaritással a nyitáshoz. Se zárt, se nyitott állapotban nem fogyaszt, 4 tranzisztorral könnyű az irányváltás. -
Batman2
őstag
válasz
_ATi_1 #18315 üzenetére
Mágnesszelepnél arra figyelj, hogy olyat szerezz, ami garantáltan 0 bar nyomástól működik, mivel a legtöbb mágnesszelepnek némi folyadék nyomásra van szüksége, hogy nyitott állapotban valóban áteresszen !
Én kerti öntöző rendszert akartam régebben készíteni, de az is a mágnesszelepen bukott meg, mert amit kaptam, az elvileg 0 bar-tól ment volna, de gyakorlatban minimum 0,3-0,4bar kellett neki, a kertemben pedig vezetékes víz hálózat és házi vízmű híján nem állt rendelkezésre ekkora nyomás, csak kb. 0,15-0,2, egy kb. 2m magas víztartály tele töltött állapotában.
Emiatt csak csordogált a víz nyitott állapotban, azzal öntözni nem lehetett.
De elvileg vannak talán tányleg 0 bar-tól működőek, csak azok olyan 30ezer forintnál kezdődnek.
Üdv.
-
atesss
addikt
válasz
_ATi_1 #18312 üzenetére
A kísérletezéssel kiengedett mennyiséget azért még fel tudom használni
Ja persze hogy, hülyeséget mondtam. Nem a lefolyóba engeded...Szerintem úgy alakítsd ki a cső-rendszert hogy a mágnesszelep tág keresztmetszet legyen.
Vagyis csináld meg a vékony csövet, amin a megfelelő mennyiség folyik át, majd utána illeszd be a mágnesszelepet - így az nem nagyon fog befolyásolni. Mondjuk így nagyobb (vastagabb csőhöz való) szelep kell, ami drágább lehet (ha találsz egyáltalán vékonyhoz valót).
A másik kérdés, ami még talán befolyásolhatja a kiadott mennyiséget, hogyha a szelepben "benne maradó" folyadék mennyisége változik, vagy beszárad.
Beltér vagy kültér lesz ? Mennyire változó a hőmérséklet, páratartalom ? Direkt napsütés ?
De azzal biztosan lehet védekezni, hogyha jó hosszú (és vékony) csövet hagysz a szelep után is, amin keresztül nem annyira tud kiszáradni a szelepben benne maradó "nafta". -
atesss
addikt
válasz
_ATi_1 #18310 üzenetére
A szelepre szerintem lehet pl. mosógépből, mosogatógépből bontott mágnesszelepet használni.
Sajnos ha külön akarsz venni (újonnan), akkor ennek jó pár ezres ára van.
(Ezért is bontottam én ki a régi mosogatógépből, hiába nem volt olyan egyszerű.... )Aztán hogy adott idő alatt mennyi folyik át a csövön a gyakorlatban, azt meg ki kell kísérletezni.
Mennyire drága dolog ez a növénytáp ?
Tehát ha a kísérletezésre elmegy egy jó adag, akkor az mennyire gond ?
Mással meg nem jó ötlet bemérni, mert gondolom ennek a tápnak elég nagy viszkozitása van (elég sűrű).
És nem ilyen csepegtetős üvegcsében van egyébként ? -
-
Lompos48
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
_ATi_1 #15134 üzenetére
Világíts rá lámpával, ha látod a képet, akkor a háttérvilágítás ment ki. Vagy az inverter, vagy a ccfl fénycső, mindkettő beszerezhető vaterán.
Az is lehet, hogy csak elégett a vezeték, ami a ccfl-re viszi a nagyfeszt, pont így jártam tegnap laptopommal, pont olyan jelenségeket produkált, amit te leírtál. Meg is javítottam egy kis vezeték toldással és ment is, de sikerült véletlen eltörnöm a csövet összeszerelés közben, szóval most várok a vaterás csere csőre...
-
válasz
_ATi_1 #13403 üzenetére
Amikor megnősültem akkor vettünk egy Indesit automatát 16 évet bírt ki mire bedöglött a "recsegős" program kapcsolója.A nejem ismét Indezitet választott (le volt árazva és 3 nap garit adtak rá)az első hét második felében már a digitális program kapcsoló behülyült(de azért lehet vele mosni) és így működik 4-ik éve.Igaz mostanába rám is szükség van mert én tudom becsukni az ajtaját.
Az elsőnek krómotott acél dobja volt(Román villanymotorral) a másodiknak újra hasznosított tejfölös doboz és pillepalack keveréke műanyag dob és Chinai motor.A program kapcsolón a fontosabb alkatrészekről gondosan le van csiszolva a szám(mint régen az esetleges technológiai lopások elkerülése végett alkalmazták a hidegháborús évekbe) -
válasz
_ATi_1 #13403 üzenetére
Szia!
Azok a bizonyos csavarok a dobot rögzítik,hogy szállításkor ne verje össze a mosógép házát mert ugyanis a dob rugókon csüng.Kell neki a "szabad" mozgás mivel így tudja elnyelni az egyenetlen súly elosztásból származó rezgéseket.
Ki kell venni a rögzítő csavarokat és belenézni,hogy nem-e valami vezeték köteg volt a dob és a burkolat közé szorítva amit a rezgések kidörzsöltek. -
válasz
_ATi_1 #12471 üzenetére
Jó reggelt!
Csak egy történetet szeretnék megosztani az STK-val kapcsolatba.
Van egy Onkyo TX41 nevezetű készülékem amelynek ki volt menve a végfok IC-je STK 463 volt benne(SANYO) a HQ-ba találtam STK465-öt aminek meg is örültem mert nem csak,hogy kompatibilis láb bekötéssel bír ha nem magasabb feszültséget és teljesítményt is tud.(engem a magasabb feszültség érdekelt)
Kicseréltem az IC-t STK 465 valami után gyártottra gyönyörűen is működött napokon keresztül míg nem egyszer eltaláltam,hogy egy kicsit meghajtom.Ennek az lett az eredménye,hogy az egyik oldal elszállt.Szól még de zajos lett.
Vidéken lakom és a HQ-nál nekem úgy érte meg jobban vásárolnom,hogy 2db IC-t vettem mert értékhez is kötik a postázás díját.A másikat nem raktam bele az óta is itt pihen.Egy kicsit bizalmatlanná váltam az utángyártott STK miatt.(ez még tavajly történt)
A napokba vettem egy ütött kopott Hitachi HA 1800 erősítőt inkább csak a trafója miatt és ebbe is STK 463 IC van ami halott.Még gondolkodom,hogy beletegyem-e az új STK-t.
Persze az általam leírtak nem azt jelenti,hogy nem szabad megvenni csak én elbizonytalanodtam hol ott 12-13-évesen STK-077-el építettem az első erősítőmet és azt még kinyírni sem tudtam(pedig kapott rendesen) -
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #12471 üzenetére
A dolog kezd kissé bonyolulttá válni!
Ezért lett 87 V. Így tehát rendben van.
Ezt furcsának találom. Ha az adatlap azt írja, hogy a táp max. megengedett értéke +/-42V, akkor nagyon rizikósnak tartom a +/-41V-os táplálást - főleg, hogy csak egyenirányított és szűrt a táp - mert akárcsak egy alig 5%-os hálózati növekedés is jócskán túllő ezen az értéken.
Lehet egy speciális (nagyobb feszültségű) kiadása az áramkörnek, amit valami plusz betűk jelölhetnek a típus nevében, de nem hiszem.STK:
3;4;5-ös lábakra nem jut feszültség. - nyitott kérdés
9: -20V - nagyon olyan kellene legyen, mint a 14, a szimmetria miatt is
11: +41V - ok
12: +40V - ok
14: -30V - nagy áramot (feszültségesést) mutat az R702-n (0.22 ohm!), vagy szakadást?
15: +4V - ez is bokkolhat, gondolom.Az AN7072-es Muting IC feszültségei:
1: - - valami kisütés??? no comment, mert nem értem
2: test - ok
3: - - ez a kimenet, ami közbelép szükség esetén. NEM TETSZIK!
4: -42V - ok
5: -40V - ok
6; 7: - - ez egy pulzáló negatív félperiódus kellene legyen, de nem tudom mi célból.Sajnos csak japán adatlapot találtam, egyelőre tanulom csak a katakana-t.
Az AN7072 nagyon gyanús, de az STK se nagyon tetszik. Innen már kezd bonyolodni. Én a következőt próbálnám (de a döntés a tiéd!): az R701, R702, D707, D708 leellenőzése után (ha jók) leválasztanám előbb az AN7072 kimenetét (3), hogy ne tudjon hatni az STK-ra, vagy esetleg a bemenetét is (az R703 egyik végének a kiforrasztásával) és újramérném a feszültségeket.
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #12458 üzenetére
Az R634 tápvonalon van, nyugodtan pörkölődhetett rövidzár esetén.
Következő lépésként megnézném, hogy megvan-e az STK végfok 2 tápfeszültsége (9 és 11 lábak) meg azt, hogy az overload/muting áramkörtől (IC 701) mi érkezik az R365-ön át az erősítőhöz utánaolvasva az adatlapjában, hogy miként teszi a dolgát.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #12455 üzenetére
Gondolom a jelzőégők se világítanak. Mérj egy váltófeszültséget a hálózati trafó valamelyik (mindegy) szekunderén. Ha semmit se mérsz, akkor van 2 biztosítékod a primér körben: az egyik (vagy kettő) a készüléké (F1, vagy az F2 is, ha a készülék az [XA] típus), ami hozzáférhető, a másik sajnos a trafó "tulajdona" (T701), egy termikus bigyó, ami a tekercsrétegek között van. Ezzel a másodikkal már bonyolultabb az ügy.
Ha van feszültség, akkor majd megyünk tovább valamerre. -
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #11051 üzenetére
82 ohm és mintha 1/4-et is írna mellette, ami 1_4W-ot jelenthet. Rájöhetsz a méretéből, igazam van, ha hengeres, 1cm-nél nem hosszabb és olyan max 3mm vastag.
Az IC rajzában (adatlap) az R21-nek felel meg:
Gyanús, hogy az IC zárlatos lett, majd megszopta a tápot az ellenálláson keresztül, ami ugyancsak kiadta a lelkét.
-
And
veterán
válasz
_ATi_1 #11047 üzenetére
Mit értesz az alatt, hogy nem működik? Egyik csatorna sem szól, vagy abszolút nem kapcsol be? Ha előbbi, akkor mondjuk a végfok tojt be: STK4152-II, Elektrokonthában nettó 2'100 Ft. Ennek az erősítőnek ugyan van védelme túlterhelés ellen, de a rövidzárat mégsem szerette.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Új Bontatlan Mac Studio M4 Max 2025 14cCPU /32cGPU / 36GB RAM / 512GB SSD - Azonnal Átvehető Deák.
- BONTATLAN Új Iphone 16e 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető Deák térn
- ÚJ bontatlan S9 45mm Silver Stainless steel Cellular milanese fémszíj 199.900 azonnal átvehető Deák
- ÚJ kipróbálásra felbontott MacBook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billentyűzet Azon
- 135 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged