Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Veriakilis

senior tag

válasz bzoley #174 üzenetére

Van vastagsága, bár ez gyártónként változhat.
    Láttam már olyan heatpipe-ot, amiben több mm vastag volt a kapilláris réteg (a rézpor).
    Nyilván réz sziterezéssel lett felvive.

De ennél sokkal vékonyabb réteg is elég,- nézd meg a prohardvare hűtés rovatában, a szétfűrészelt Bear belsejét:
    [link]
    Ha a Bear belsejében csak a kapilláris rétegben van víz (ha megrázod, nem lötyög benne a víz), akkor max 1-2 ml lehet benne,- inkább talán csak 1ml.
    Nekem eddig 3-4 ml-el működtek a legjobban a heatpipe-jaim.
    De ezekben nem volt rézpor, max rézdrótok a cső belső falán végig.

De egyébként könnyen ki lehet számolni, hogy egy adott méretű (hossz, belső átmérő)csőbe, ha mondjuk 2-3ml vizet akarsz hagyni, akkor milyen vastag legyen a kapilláris réteg, ha azt akarod, hogy az összes víz a kapilláris rétegben (a rézporban) legyen felszívódva.

Kiszámoltam: 10mm-es belső átmérőjű, és 300mm hosszú cső esetén:
    r = 5mm d = 300mm
    r = 4,3mm
    Tehát 5 - 4.3 = 0.7mm
    A 0.7 mm nem is olyan vészesen vastag! :C

Szóval 0.7 mm vastagnak kell lennie a rézporos kapilláris rétegnek, ha azt feltételezem, hogy mondjuk 1 köb cm rézpor 0.5 köb cm vizet tud felszívni.

Azt, hogy 1 köb cm rézpor hány köb cm vizet tud felszívni, azt majd kipróbálom kísérleti módon.

' Folyatószer nélkül nem egy odaragadós dolog, de hátha a nyomás segít kicsit ''beleolvadni'' a falba.'
    Ezt kipróbáltam egy rézlemezzel,- először befuttattam ónnal, rá folyatószer, majd az olvadt ónra rászórtam a réz port.
    Nem sok maradt rajta.
    Próbáltam úgy is, hogy a rézport rápréseltem az olvadt ónra,- picit jobb lett az eredmény, de sajnos ez sem lesz elég szerintem.
    Más megoldás kell!

Veriakilis

• Veriakilis

senior tag

válasz bzoley #172 üzenetére

A barázdás megoldásnál jobb eredményt ad a porózus felület.

Erre kéne valami jó ötlet.

Rézporom van, csak fel kéne vinni a cső belső falára úgy, hogy stabilan ott is maradjon.
    Ha ezt sikerül megoldani, akkor a gyári heatpipe-okkal gyakorlatilag egyenértékű (!) heatpipeot tudok majd készíteni.

Erre várok eredeti ötleteket.
    Lehetőleg olyan ötleteket, amik még eddig nem vetődtek fel itt, vagy a www.hwsw.hu heatpipe rejtelmei topikokban.
    És nem utolsó sorban megvalósítható ötleteket.

Új hozzászólás Aktív témák