Új hozzászólás Aktív témák
-
Veriakilis
senior tag
Van vastagsága, bár ez gyártónként változhat.
Láttam már olyan heatpipe-ot, amiben több mm vastag volt a kapilláris réteg (a rézpor).
Nyilván réz sziterezéssel lett felvive.
De ennél sokkal vékonyabb réteg is elég,- nézd meg a prohardvare hűtés rovatában, a szétfűrészelt Bear belsejét:
[link]
Ha a Bear belsejében csak a kapilláris rétegben van víz (ha megrázod, nem lötyög benne a víz), akkor max 1-2 ml lehet benne,- inkább talán csak 1ml.
Nekem eddig 3-4 ml-el működtek a legjobban a heatpipe-jaim.
De ezekben nem volt rézpor, max rézdrótok a cső belső falán végig.
De egyébként könnyen ki lehet számolni, hogy egy adott méretű (hossz, belső átmérő)csőbe, ha mondjuk 2-3ml vizet akarsz hagyni, akkor milyen vastag legyen a kapilláris réteg, ha azt akarod, hogy az összes víz a kapilláris rétegben (a rézporban) legyen felszívódva.
Kiszámoltam: 10mm-es belső átmérőjű, és 300mm hosszú cső esetén:
r = 5mm d = 300mm
r = 4,3mm
Tehát 5 - 4.3 = 0.7mm
A 0.7 mm nem is olyan vészesen vastag!
Szóval 0.7 mm vastagnak kell lennie a rézporos kapilláris rétegnek, ha azt feltételezem, hogy mondjuk 1 köb cm rézpor 0.5 köb cm vizet tud felszívni.
Azt, hogy 1 köb cm rézpor hány köb cm vizet tud felszívni, azt majd kipróbálom kísérleti módon.
' Folyatószer nélkül nem egy odaragadós dolog, de hátha a nyomás segít kicsit ''beleolvadni'' a falba.'
Ezt kipróbáltam egy rézlemezzel,- először befuttattam ónnal, rá folyatószer, majd az olvadt ónra rászórtam a réz port.
Nem sok maradt rajta.
Próbáltam úgy is, hogy a rézport rápréseltem az olvadt ónra,- picit jobb lett az eredmény, de sajnos ez sem lesz elég szerintem.
Más megoldás kell!
Veriakilis -
Veriakilis
senior tag
A barázdás megoldásnál jobb eredményt ad a porózus felület.
Erre kéne valami jó ötlet.
Rézporom van, csak fel kéne vinni a cső belső falára úgy, hogy stabilan ott is maradjon.
Ha ezt sikerül megoldani, akkor a gyári heatpipe-okkal gyakorlatilag egyenértékű (!) heatpipeot tudok majd készíteni.
Erre várok eredeti ötleteket.
Lehetőleg olyan ötleteket, amik még eddig nem vetődtek fel itt, vagy a www.hwsw.hu heatpipe rejtelmei topikokban.
És nem utolsó sorban megvalósítható ötleteket.
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Bestbuy játékok
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- MotoGP & WSBK
- Autós topik
- Beperelték az Apple-t a részvényesei, mert túlzott az AI-fejlesztések kapcsán
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Synology NAS
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged