- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
c41r0^
őstag
válasz
Dr. Romano #2563 üzenetére
a vinyó diag progijában használatos low-level format teljesen biztonságos (már ha az adatok le vannak mentve
)
-
c41r0^
őstag
azt kifelejtettem, hogy a kábel hosszától is függhet az UDMA sebesség meghatározása, pl. van egy hosszú IDE kábeled, a vinyó UDMA6ban megy (BIOS kiírja POST során és a firmwarejében is úgy van beállítva), de az oprendszer (pl. XP) van olyan intelligens, hogy a max UDMA sebességet visszaveszi (persze erről jelez az eszközkezelőben és a hibanaplóban), mert úgy érzékeli, hogy a drive-on UDMA6-ban nem írható/olvasható az adat biztonságosan (túl hosszú kábelnél gyengül a jel)
-
c41r0^
őstag
válasz
poffsoft #2566 üzenetére
Még annyit plusszban liksoft után (mert neki van szakértelme a hibához), hogy a vinyók UDMA értékét meg lehet változtatni a saját diag programjukkal (Samsung - hutil, Maxtor - PowerMax..stb.)
általában a Seagate és Samsung vinyók firmwarejében UDMA5 beállítás van aktiválva, így kerülnek a kezedbe ha kihozod a boltból.
Ha megváltoztatod UDMA6-ra, akkor max. a burst speed gyorsul, lényegében pedig nem fog a drive gyorsulni működés közben, mert maga a mechanika (lemezek adatsűrűsége, fordulat) a szűk keresztmetszet, nem az adatáteresztő közeg. Tehát hiába max 133 MB/sec az áteresztő képessége a kábelnek és a vinyónak, mert jó, ha max. 60 MB/sec-et tud a vinyó produkálni lineáris olvasásnál, tehát maradhat UDMA5 is (ATA100).
[Szerkesztve] -
c41r0^
őstag
válasz
Dr. Romano #2560 üzenetére
Samsung saját HDD diagnosztikai progiját kéne leszedni (asszem HUTIL), és azzal nyomatni egy mélyformázást, persze előtte minden adatot archiválj.
Ha gariba kerül és el a Samsunghoz, ott is eleve ezzel a progival fogják a diagot kezdeni...ha kiír vmi hibakódot diag során (lásd dokumentáció), akkor télleg rossz és gari, ha csak bad van rajta, megér a mélyformázás egy próbát.
Nekem egy régi Maxtoron a PowerMax így megjavította a lemezfelületet, pedig ott is terjedtek a bad-sectorok...azóta is használom a HDDt letöltős vinyónak és semmi baja, a bad-ek sem szaporodnak tovább rajta.
Azt hiszem lehet logikai és fizikai bad sector is, a logikait biztosan javítja a low-level-format, a fizikait nemtom. Elméletileg a vinyóknak van pár backup-szektora, ami arra van, hogy a rossz szektorokat váltsa fel. Gondolom mélyformázás közben ezt is detektálja a diag-program, és asszem a vinyó firmware-ébe beleírja az infót, hogy ezt a című szektort kizárom (mert bad), helyette ez a cím erre a fizikai szektorra mutasson (backup-szektor). Asszem kb. 120 szektor van így meghagyva backupnak.
Ha vki pontosabban tudja ezt és ökörséget írtam, akkor sorry.
[Szerkesztve] -
c41r0^
őstag
Sziasztok!
Adott egy Seagate Barracuda 7200.7 120 GB-os PATA vinyó (ST3120026A model), ami egy ITE RAID vezérlő kártyára volt dugva egy másik vinyó mellé, így a SMART infókat nem tudtam belőle kiolvasni, pedig lehet jól jött volna, mert...
A mai este elkezdett működés közben kattogni és megakasztotta az oprendszert, ezért rebootoltam, a kattogás maradt. Lehúztam mindent az alaplapról, csak ezt a vinyót hagytam rajta a tápon (ATA kábelt sem dugtam rá) és a tünet a következő:
felpörög a lemez, majd kb. 2 mp-ként kattan egyet. Olyan, mintha az olvasó-író fej le lenne tapadva, vagy nem is tudom...nem áll pályára...értelemszerűen a BIOS és a RAID kártya BIOSa sem ismeri fel.
A vinyó langyos, olyan 32 fokos lehetett, teljesen hűs volt a 40 GB-os Maxtor mellett.
A vinyón pótolható, de 100GB (ISO-k és filmek) adat van.
Már próbáltam rázogatni a vinyót áram nélkül, ill. utána áram alatt is, de semmi...
valami tipp, mivel próbálkozhatnék? Elektronika vagy fejhibás lehet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen videókártyát?
- Router gondok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- További aktív témák...
- Toshiba Surveillance Pro S300 8TB megfigyelőrendszerekre optimalizált merevlemez
- Western Digital WD Red Pro 3.5 16TB 7200rpm SATA3 (WD161KFGX)
- Western Digital SN820 4TB PCI-E Gen4 SSD! 6500/5800MB/s
- Western Digital Purple 6TB HA510 - WD62PURZ - Új, bontatlan - Eladó!
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged