- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ontheground
tag
válasz
palipa #49543 üzenetére
Nekem anno a 80-as meg a 320-as Samsungom volt ilyen. Doky586-nál a pont, rezonancia. Rém idegesítő volt, ezek is összerezonáltak mindennel, egymással meg főleg. Bad sector viszont egyiken se volt soha. A megoldás az lett, hogy gatyagumiból csináltam nekik tokot az 5,25"-os helyeken. Esetedben valószínűleg öreg lehet már a motorcsapágy is.
-
ontheground
tag
válasz
Peterhappy #49520 üzenetére
Ha nincs külső tápja, maga az USB kábel táplálja, akkor lehet, hogy csak a hátsó portok tudnak neki elég áramot adni. Ez esetben a driver frissítés se fog segíteni, szerintem. Ha van, akkor passz. Lehet öregek, oxidáltak kissé az oldalsó portok/a dokkolóé is, sok notiban az oldalsó portok eleve csak szalagkábellel csatlakoznak, limitálva lehet az áramerősség.
-
ontheground
tag
válasz
SunMount3r #49515 üzenetére
Igen, átalakító mindenképp kell, de sok winyó fiók tartalmazza.
SATA 2-es mindkét port a vezérlőben, [40. oldal: "Data transfer rates up to 3.0Gb/s (300MB/s)"].
A vezérlő 2-es, a port meg ugye ugyanolyan fizikai kialakítású minden verziónál. Ha asztali platformon 2-es porton megy a SATA 1, SATA 2, SATA 3 winyó is(mint nálam: P35/ICH9R), akkor mobilon is kellene neki. -
ontheground
tag
válasz
SunMount3r #49513 üzenetére
Hello. Aida64/Everest-ben az Alaplap/Lapkakészlet fülön milyen chipsetek vannak? Abból megállapítható a SATA verzió is.
Fizikailag meg egy slimline SATA harddrive SATA átalakító kell.
Ezeket általában az ilyesmik tartalmazzák(eenél tuti vannak sokkal olcsóbbak, ez most csak illusztráció gyanánt van itt):[link]
Az adatcsati megegyezik, a táp tér el. -
ontheground
tag
válasz
ontheground #49511 üzenetére
Közben úgy voltam vele, futok még egy kört. Egy gondolattól vezérelve kipróbáltam, hogy működő gépre dugom rá. A SATA úgy tudom, engedi a hot-swap-et. Először rá az adatkábel, majd a táp. ÉS felpörög, és működik. Fájlrendszereket látja a gép, minden adat megvan,másolás is megy. HD Sentinel szerint is hibátlan(A képen az alsó winyó). Biosban meg továbbra is ugyanez, a gép nem indul, mert nem tudja detektálni(2. kép).Valakinek van ötlete?
Külső táp+SATA-USB átalakítóval szintén nem megy
-
ontheground
tag
Sziasztok. Ma délután történt egy kis malőr. Adott egy WD10EZEX 1TB winyó. Tartaléknak használtam.
Bekötöttem egy gépbe, egy Molex->SATA táp átalakítóval. Szépen felpörgött, de a BIOS nem találta. Másik gépben sem.
Utána vettem észre, hogy az átalakító csatijában a piros +5V csatlakozószem kijjebb volt csúszva, így csak 12V-ot meg GND-t kapott.
Szétszedtem, szemrevételeztem az elektonikát, rámértem a biztikre, meg ellenőriztem a TVS diódákat. A képen a bal alsó sarokban, a tápcsati mellett balról és felette: D3-D4 a két "nagy" kétkivezetéses cucc az. Köztük meg a két bizti [000]-ás felirattal, egyik alatt "R67" jelölés.
Semmi bajuk, úgy néz ki.
Lehetséges, hogy az 5V hiánya megölte a vezérlőt? Mit érdemes még megpróbálni ezen a NYÁK-on? Vagy felejtsem el?Külön öröm, hogy a nyák oxidálódik mint a veszedelem(fej csati, csavaroknál a GND pontok), pedig szinte csak tokban volt tartva. Meg a főchip hővezetőjén rajta a piros fólia. A gyárban levehették volna
-
ontheground
tag
válasz
csabili74 #46766 üzenetére
Milyen windowson fordul elő ez a jelenség? Én úgy tudom, legalábbis az XP meg a 7 még ilyen, hogy ha USB-n vagy memóriakártyán van több partíció, a Windows csak egyet fog látni belőle. Legalábbis régen így volt. Azt lehet megpróbálni, hogy valamelyik progival a lemez jellegét átírni USB Removable drive-ról USB Harddisk-re, amennyiben még nem az. Essetleg azt is meg lehet próbálni, hogy letöltöd a "Minitool partition wizard" nevezetű ingyenes programot(kb olyan, mint egy partition magic), és ha látja a partíciót, megpróbálsz vele a fel nem ismert partícióhoz a jobbgombos menüben egy "Change Letter" művelettel meghajtóbetűjelet hozzárendelni. Majd felül egy "Apply"-t kell nyomni
-
ontheground
tag
válasz
enforcer12 #46764 üzenetére
Nem fut esetleg víruskereső szoftver a háttérben azt a winyót tekergetve? Vagy torrent, vagy hasonló winyónyúzó valami?
-
ontheground
tag
válasz
ontheground #46752 üzenetére
Természetesen úgy gondolom az egészet, hogy a még nem vizsgált hibás részeken is végigtolom a regeneráló cuccost, de gondolom, hiába a kizárás, a SMART időnként akkor is csesztetni fogja ezeket a szektorokat vizsgálat céljából a winyó szabadidejében....
-
ontheground
tag
Sziasztok. Van nálam egy notebook egy 500 gigás winyóval takarítani-javítani-újratelepíteni, mert idézem: "lassú volt, fagyott".
A HDD-n telepítés előtt is tudtam, hogy van ötvenegynéhány rossz és százvalahány áthelyezett szektor, de egyelőre a tulajnak nincs pénze új winyóra, így így tettem fel a rendszert hátha.
Újraraktam, driverek fel, majdnem minden ok, a winyó is normális sebességgel ír olvas, de valahogy a hangkártyához minden újraindításkor drivert keresgélt volna, pedig az is felment elsőre, utána egyszer talált, egyszer nem. RAM jó, azt mindig le szoktam tesztelni újratelepítés előtt. Megnéztem mégegyszer HD Sentinellel, a szektorhibák száma nem változott újrarakás után sem.
Ráeresztettem egy HDD regeneratort is egy repair CD-ről, hátha nagyobb a gubanc mint gondoltam. Jól gondoltam. elmegy 3 százalékig, aztán kb 6 százalékig periodikusan leszámol 15-30 rossz szektort, közben meg is javítja őket, majd egy halom jó szektor, majd megint periodikusan 15-30, ez ismétlődik jó sokáig (attól függ mennyire van benn a lemezen a fej, a szám növekszik).
Amíg meg nem untam, kb 4000 rossz, de a progi által javított szektor jött össze kb a 32. gigáig, mind javítható volt. Ezután visszamentem az elejére, még mindig talált javítanivalót a javítottak közt, majd megint az elejére, egyre kevesebbet, már csak akadások vannak többnyire.
Kísérletezgettem, hol maradnak abba a hibás szektorok, kb a 98 milliomodik szektornál történik ez meg.(512-es szektormérettel számolva, ez kb 48-49 giga). Többször visszamentem pár milliór szektort, a hiba mindig ugyanott marad abba kb.
Javítsatok ki, úgy tudom, a winyók a partíciókat a külső sávoktól kezdik , tehát egy partíció vége a belső sávokon van. Ez megmagyarázná, miért növekszik az egymás utáni hibás szektorok száma, ahogy a fej halad befelé(ugye növekszik az írássűrűség, mert csökken az adott sáv kerülete a külsőkhöz képest). Ha jók a megérzéseim, akkor a hdd felületét sugárirányban a fej végigszánthatta egy darabon.
Bár nem értem, hogy sikerült ennyire durván neki, főleg, hogy a külső sávokon van a hiba, amikor a winyók úgy tudom, a belsőn parkolnak.A 48-49.. giga után egy deka hibás szektor sincs, "delay" sem, a Regenerator szépen végigmegy hibajelzés nélkül, több nekifutásra, úgy is, hogy belekóstoltatom olykor a fejet a hibás részbe is, a vizsgálandó szektorpozíció módosításával.
A kérdésem az lenne, hogy esélyes-e, hogy nem történt rétegleválás a lemezről, és a fej is teljesen ép? Vagy ez inkább a lemez tengelydeformációja lehet?
Tehát, ha nem particionálom be az alsó, mondjuk 60 gigát, akkor a winyóra kis kockázattal rakhatok rendszert és adatokat, legalább egy pár hétig, amíg ismerősöm vesz másik winyót(kéne neki a gép nagyon), vagy felejtsem el?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- E-roller topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Nintendo Switch 2
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Google Pixel topik
- Windows Insider Program
- További aktív témák...
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
- Csere-Beszámítás! PowerColor Red Devil Spectral White RX 9070XT Videokártya! Bemutató Darab!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest