Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Archanon

őstag

Sziasztok! Enyhén szólva analfabéta vagyok szinte mindennemű hardverhibával kapcsolatban, ezért remélem tudtok segíteni. :)

Notehátaszongyahogy... Amióta föl van telepítve a HD sentinel, folyamatosan csökken a régi winchesterem (Seagate 320 gb; 7200 rpm) kondíciója - no nem mintha a program lenne a hibás :) -, amin a rendszer is található. Szeptemberben, feltelepítéskor 70%-on volt már, azóta ilyen 1-2 hetente csökkent általában 1%-ot. Jelenleg ezt írja:

"A lemez felületén található 42 hibás szektor, mely(ek) tartalma a tartalék területre lett áthelyezve.
    Ezen a ponton a merevlemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak ha a kondíció tovább csökken.
    Ajánlatos a merevlemez naplójának bizonyos időközönkénti figyelése. A program itt tárolja az esetlegesen előforduló újabb problémákat.

Ajánlatos a lemez állapotának folyamatos ellenőrzése."

Teljesítményre kiválót ír, kondíció meg ugye jelenleg 58%, és közepest ír rá. Amióta HDSentinel-lel figyelgetem, a hőmérséklet soha nem szökött föl átlag 31-32 fok fölé, még amikor nagyon dolgoztattam, akkor sem. De egyébként 22-25 fok között van legtöbbet.

Azért figyeltem föl erre, mert időközben felütötte a fejét egy újabb probléma, mi szerint kb. 10 perc működés után a gép fogja magát, azt "lefagy", nem számít mit csináltam épp (akár akkor is megadja magát, ha csak simán 'van')... Az egér egy ideig még mozog, minden más, főleg az explorer (tálca) használhatatlanná válik, ctrl+alt+del nem jön be, befagy minden. Mindezt a mai (illetve már tegnapi) naptól kezdve... Nem tudom van-e ennek köze a romlott kondíciójú rendszervinyómhoz, de nem jó dolog, gyakorlatilag lehetetlen a hosszútávú gépezés számomra. Mivel csökkentett módban ilyen nincs jelen, ezért egy csúnya vírusra gyanakszom, de szerintetek lehet köze a winchester állapotához? Mittudomén, megsérült egy fontos rendszerfájl...?? :F

Jelenleg van egy 2 terás hitachim (5600 rpm), valószínűleg arra át fogom telepíteni az egész mindenséget, de nem tudom lassabb lesz-e így a rendszer, ha az 5400 rpm-esre lesz áttelepítve... viszont ennek kutya baja, minden 100%-on (2011 júliusi).

Gondolom ez már nagyon nem jó. :( Lehet ezzel még kezdeni valamit, telepíthetek még rá később rendszert, vagy annyira nem biztonságos már, hogy gyakorlatilag kuka a merevlemez, semmiképp sincs menekvés? Garancia sajnos februárban lejár (2 éves lesz), de az üzenet szerint nem is vihetném vissza. Egyáltalán mi okozhat ilyen kondíciócsökkenést/hibás szektorokat? Másik gépben kettő ősrégi (5-6 évesek legalább!!; van az több is) 120 gigás vinyó van, semmi bajuk... :F

Előre is köszönöm a segítséget!

• Archanon

őstag

válasz mr_ricsi #20391 üzenetére

Volt már CHKDSK /f és /r is, ami furcsa mód nem talált hibás szektort, a HDSentinel a régi Seagate-n talál 30 hibásat, a Hitachit hibátlannak látja. Más egyéb tesztprogit nem próbáltam, nem tudom van-e, kell-e.

Másik topicból is kaptam egy-két talán valamire használható lehetőséget:
    1, 2, 3.

A processzor húzva van 2,93GHz-ről 3,3GHz-re. De ez valami véletlenszerű egybeesés lenne, hogy pont akkor megy valami szét a gépben, mikor beteszem az új winchestert? Mindenesetre ha ismét jelentkezne kék halál, visszaveszem a processzor eredeti órajelére, azt ha úgy is jelentkezik... nem tudom mi tévő legyek. Anyagilag nagyon nem jönnék ki jól, ha most bármi meghalna, a HDD is most felemésztett elég sokat.

• Archanon

őstag

válasz liksoft #20368 üzenetére

Hát az nem lenne túl jó. Eddig semmi probléma nem volt, a tápmennyiségnek meg több, mint elégnek kéne lennie.

Most megtörtént a 3. leállás is, ezt sikerült lekapnom. Csatlakozásokat megigazgattam a biztonság kedvéért...

Megnéztem a régebbi winyómat is HDSentinellel, elszomorító eredmények, de ez eddig is így volt, gondolom a jelenlegi problémát nem feltétlen ez okozza.

Ezt a CHKDSK/F-et futtassam? (Bár elég sok időbe fog telni, annyi biztos...)

• Archanon

őstag

válasz liksoft #20366 üzenetére

Adatátviteli probléma? Pontosan hogy érted, honnan tudom, hogy van, ill. nincs? Kontakt hiba... Próbáljak meg minden csatlakozót megigazítani?

A számítógép eseménynaplójában (Vezérlőpult\Felügyeleti eszközök\Eseménynapló) "kritikus" hibák között találtam a 2 utolsó leállást. Mindkettőhöz ezt írja:

"A rendszer úgy indult újra, hogy előtte nem állt le megfelelően. Ez a hiba azért fordulhatott elő, mert a rendszer nem válaszolt, összeomlott vagy váratlanul megszűnt az energiaellátása."

Más egyebet nem igazán, csak a részletekben rakás számot, nekem nem sokat mondanak.

• Archanon

őstag

Sziasztok!
    Tegnap vettem egy Hitachi 5k3000 2 tb-os vinyót, bekötöttem, particionáltam, formáztam, minden ok. Viszont már másodjára áll le azóta kék halállal a gép [rég nem volt rá példa]. Most kiállítottam az automatikus újraindítást kékhalál esetén, de azért remélem nem lesz több. Mindkét esetben videonézés közben halt be a gép, nem tudom ez számít e valamit. Mi lehet a probléma? Driver, szoftver hiba? Vagy vihetem vissza a HDD-t? Mindenesetre ha legközelebb előjön a kékhalál, meg kell lesni mivel van baja. Ezt nem lehet valahol visszanézni, ahol pontos leírást kapok a hibáról?

HDSentinel szerint hibátlan a HDD.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés