- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Kiszivárgott a Pixel 10 Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Huawei Mate 20 Pro - a mindenit!
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Aktív témák
-
Dorian
félisten
válasz
TazLeacher #34414 üzenetére
Igen, ugyanakkora kábel javasolt, de nem azért, hogy egyszerre érjen oda a hang
Inkább, hogy a kábel miatt hozzáadódó torzítások (minden kábel változtatja valamennyire a hangot, a drágábbak kevésbé) egyenlőek legyenek. -
Dorian
félisten
válasz
TazLeacher #34406 üzenetére
Szerintem megéri!
-
Dorian
félisten
-
Dorian
félisten
válasz
xtremetuning #34375 üzenetére
Olyan mélyhangok márpedig nincsenek
Gratula!python1:
Neked pedig az új munkához! Vigyázz a sötét svéd téli napokon nehogy túl sok vodka csússzon! -
Dorian
félisten
válasz
TazLeacher #34337 üzenetére
Metálra, tuctucra jó.
python1:
Te meg hová tűntél mostanság?
-
Dorian
félisten
válasz
ricsik #34309 üzenetére
Szerintem pont jó a C6 magasa. Kevés tapasztalatom van a témában, ezért csak két dologra hagyatkozom:
- Amikor a Tannoy M3-akat lecseréltem rá, nagyon örültem, milyen szép csilingelő magasa van (Tannoy középben volt erős)
- Hagyatkozom Szabó Zoli véleményére, ő több hangfalat hallott már, mint mi együttvéve: Látatlanban mondta, hogy szerinte fényes, sok magasa lesz, helyre kell majd hozni, aztán tuning után mondta, hogy meglepődött, mégis teljesen jó a magas.
Harmadrészt ízlés kérdése is, nekem a kefes, jbles magasak kissé túlzóak. Nekem tuning előtt inkább a középtartománnyal volt bajom, a mélykiemelés nyomta rá a bélyegét. -
Dorian
félisten
válasz
mike1978 #34266 üzenetére
Igen, ezt én is néztem, csak gondoltam 60ezerig keresek. De én a helyében kicsit tennék hozzá és tényleg et venném, mondjuk 75-re, esetleg 70-re lealkudva.
Próbáld meg 70-re lealkudni és így csak kicsit kell hozzátenni, nagyon jó vétel! Az 1311-es Denon vagy a 300akárhányas Yamahát lenyomja, mint bélyeget. És még szép is
-
Dorian
félisten
válasz
TazLeacher #34262 üzenetére
Ha nem feltétel a hdmi, akkor régebbi alsóbb kategóriások közül (amik szvsz jobb minőségűek, mint a mostani alsókat-ok) már 30 körül lehet vásárolni. Pl. Denon 1705-est láttam 33ezerért.
Most egy Yamaha 659-est 55-ért
-
Dorian
félisten
válasz
TazLeacher #34256 üzenetére
Biztos új erősítőt akarsz? Szerintem a legalsó kategóriás avr-ek helyett jobban járnál ugyanannyiért valami nem olyan régi használttal. (Itt a hardverapróban, avfórumon, avx-en)
Ez a csíptetős hangfalkábel csatlakozó olyan...olyan izé... -
Dorian
félisten
válasz
torma1981 #34155 üzenetére
Ha újat akarsz, akkor a Denon 1611 + JBL 178 elég jó belépő ajánlat.
Személyes véleményem, hogy autót és hifit csak a gazdagoknak érdemes újonnan venni, akkora értékcsökkenésük van, ahogy kiviszi a boltból az ember. Ráadásul nem igazán mennek ezek tönkre. Az AVR-em, a sztereóm, a CD-m is mind használt (igaz a CD készletből megmaradt, én szedtem le a fóliát róla, de használt áron, gari nélkül vettem)
A mínusz dB ügyet nem tudom. Talán azt jelzi, hogy 0 dB-en még adja a gyári értékeket, aztán feljebb már nagyobb a torzítás. Mondjuk aki ezeket 0 felett használja az beteg
Vagy alul méretezte a szobához a cuccot.
-
-
Dorian
félisten
válasz
torma1981 #34138 üzenetére
Nem kifejezetten az élettartamban, hanem inkább a (hang)minőségben van különbség.
Ha 80-90-ért akarsz 5.1-et venni, akkor teljesen felesleges a belépő szintű avr-eknél feljebb nézelődnöd. Figyelmedbe ajánlom a használt piacot, féláron lehet erősítőkhöz, hangfalszettekhez jutni.priusz:
Minek, 80ezres 5.1-hez? Inkább vegyen használtan egy belépő erősítőt 40-ért, a különbözetet pedig költse hangfalakra. -
Dorian
félisten
válasz
Dragon27 #34013 üzenetére
Igen, ez a legköltséghatékonyabb megoldás, csak át kell dugdosni a 4 banánt egyik erőlködőből a másikba mozi / zene váltásnál, ennyi kényelmetlenség.
Sztereóban végképp érdemes használtak közt keresgélni: A használtan 35 körüli Rotel ra-940bx-em odaver a használt 130ezres Denon 2809 AVR-nek zenében.
Nálam a huszon1-2 m2-en a 2x40W-os Rotelt 20-30% közt használom (91dB-es hangfalakkal). Bőven elég.
De a sztereókban többnyire nincs DAC, ezt is figyelembe kell venni, mint kiadást. -
Dorian
félisten
-
Dorian
félisten
Ez az egész NAS-olás nagyon kényelmes meg minden, de szerintem az "egyszeri" usernek egyszerűen nem éri meg. Véleményem szerint a legoptimálisabb megoldás belső vinyókon tárolni a filmeket, amiket dokkolóegységgel csatlakoztatunk a lejátszóhoz. Letöltéshez ha nem a meglévő számítógépet akarjuk használni, akkor legjobb egy olcsó, csendes, kis fogyasztású és helyigényű netbook, amit akár egyéb célra is használhatunk ha szükséges.
Routerrel, médialejátszóval való torrentezés meg teljesen felejtős amíg manuálisan kell kitömöríteni, hozzátenni külön mappából a hang és feliratsávot, átnevezni filmmel egyezőre, stb. -
Dorian
félisten
Ha az alkalmas-szót úgy érted, hogy van ilyen funkciója, ami működik, akkor a Venice pl. ilyen. Ha jól tudom vannak korlátai, pl. egyszerre max 2 szálon tölt le. De sosem próbáltam, számomra sokkal egyszerűbb sz.géppel intézni az ilyesmit, szerintem ezek nem erre valók, egyik sem.
Integra:
Na ez az.
-
Dorian
félisten
Nálam (Denon 2809 + Venice) következő probléma van HD-s hang esetén: Alapból a film elindul a HD-s hanggal, de ha váltok a hangsávok közt a lejátszón, akkor "bennragad" és a többi néma lesz.
Csak azt a megoldást találtam, hogy ilyenkor pure direct hangmódra kell kapcsolni az erősítőt, miután átállt, váltani a médialejátszón hangsávot és utána visszakapcsolni az erősítőn directről sokpontegyre. Nem tudom, hogy erősítő vagy lejátszó bug. -
Dorian
félisten
Denonosok!
Tudja valaki hogy lehet (lehet-e valahogy) menübe lépés nélkül váltani Dolby PLII cinema és music közt? Menüben kell beállítani forrásonként 2.0 esetén cinema, music vagy game közt. Alapból pl. TV-nél cinema-t állítottam be, de ha zenés műsor van, szívesebben használnám a music módot... -
Dorian
félisten
válasz
DM-Fan #33582 üzenetére
Azt nem hallottam, de nagyon jók a visszhangok.
(Személy szerint én nem adnék subért 80-nél többet)Fontos szempont lehet az elhelyezési lehetőséged: pl. előre vagy lefelé sugárzó, alsó vagy hátsó reflexes...
Ami mostani tapasztalat: Tettem alá gránitlapot gumiőrlemény tappancsokon. Az eddigi terjengős mélyek jóval precízebbé, dinamikusabbá váltak, sokkal "több fajta mély lett"
Lehet, hogy csupán a gumiőrlemény alátét teszi, először azt érdemes kipróbálni, mert a gránitlap drága próbálkozás. (Én hűbelebalázs módjára levágattam, úgyhogy már megvolt) -
Dorian
félisten
válasz
bajnokpityu #33544 üzenetére
Ha jól tévedek ez az egykori Sztereó tesztgyőztes Neotech kábel (amilyen nekem is van) Kácsás utánzata, vagy átmárkázata vagy valami, de pont úgy néz ki. Nem olyan olcsó, és mások szerint is elég jó. Csak annyi, hogy a mennyiség felét a kettős kábelezés miatt felesleges volt megvenni.
-
Dorian
félisten
válasz
Gál István #33400 üzenetére
"Hogyan jellemeznéd a hangját"
-
Dorian
félisten
válasz
mola21 #33352 üzenetére
Oda is a (jó minőségű) zártak a legjobbak, de annyi pénzt én sem szántam ilyesmire.
A psw 110 - 125 vállalható kompromisszum, biztos van más márkából is ajánlott. Nekem Heco Vitas 30A van, nagyon elégedett vagyok. Alatta a gránitlap, gumiőrlemény tappancsokon csodát tett vele (pedig nem is lefelé sugárzó) A 25-ös Heco-któl viszont óvakodnék, sokan panaszkodnak portzajra a reflexnyílásból, én is hallottam másén. -
Dorian
félisten
válasz
Gál István #33332 üzenetére
Az már tényleg nem idevaló téma
-
Dorian
félisten
válasz
bajnokpityu #33323 üzenetére
Némi tudatmódosítás után
mivel pl. a hallás kiélesedik, a többcsatornás hangot lehet kifejezetten az egyes hangdobozokból hallani, a subot 80Hz alatt is simán. Érdekes módon a jó minőségű sztereó zene viszont nagyon precíz színpadot kap.
-
Dorian
félisten
válasz
Vidala #33290 üzenetére
Á, végre van egy jó rendszerem, az akusztika is rendben van, eszemben sincs cserélgetni. Őszintén megvallva számomra ez a tesztelgetés, fejlesztgetés variálás, "hogyan jobb" stb. egy ideig élvezetes, de aztán kezd fárasztó lenni. Még a sztereó erősítő tuningja és sztereóhoz, AVR-hez normális tápkábel hátra van (a subhoz érdemes legalább házilagos módszerrel gyártani egyet, hogy ne "számítógépes" tápkábelje legyen?) Aztán ennyi, hátradőlök és élvezem a filmeket, zenéket, hiszen ez a lényeg.
A CD-met talán még elcserélném valami Marantzra vagy Rotelre, de azt már csak árában, pusztán esztétikai okokból: nem illik a többi közé. -
Dorian
félisten
válasz
bajnokpityu #33283 üzenetére
Én kifejezetten örültem, hogy Mattes kolléga közülünk csapta le, szuper jó vételt csinált!
(Tegnap este gondoltam rá, h megveszem tarcsiba, de csak azért, hogy álljon... )
Végülis anno újonnan vettem az 5.0-t 140-ért -
Dorian
félisten
Olyan vételek vannak mostanság, hogy már sajnálom, hogy kész a rendszerem.
-
Dorian
félisten
válasz
Gál István #33249 üzenetére
Ja, már agyaltam, hogy megveszem tartalékba, ajándékba, akármire. De aztán nem tudnám hová tenni, hadd járjon vele jól, akinek szüksége van rá.
-
Dorian
félisten
AVX-en tegnap este láttam Dali C6-ot 65-ért! Nem tudom megvan-e még, de ennyiért ajándék.
-
Dorian
félisten
válasz
bajnokpityu #33222 üzenetére
privát akart lenni
-
Dorian
félisten
Ahogy javult a rendszerem minősége, úgy került fokozatosan előtérbe a felvételé. Most már kijelenthetem, hogy jelentős tényező, pont ezért is már csak minimális fejlesztést tervezek, de ez is ráér. (Rotel tuning, esetleg a dac analóg kimenetének tuningja)
Az ezoterikus témáktól távol tartom magam, de emellett fenntartom, hogy kizárni olyan dolgok létezését, amit a tudomány jelenleg nem fedezett fel, egyszerűen szűklátókörűség.
Az egyperces szabállyal is messzemenőleg egyetértek: ami nem hallatszik azonnal és egyértelműen, azzal nincs értelme foglalkozni. És emellett a jót, a jó hangzást könnyű megszokni, egy idő után azt tartja természetesnek, "alapnak" az ember. De mindig örülök a visszajelzéseknek: amikor olyan emberek (haverok, vendégek) dicsérik meg nagyon és maguktól a hangzást, akiket cseppet sem érdekel a hifi téma, sőt kifejezettem marhaságnak, úri huncutságnak gondolják az egészet.
-
Dorian
félisten
válasz
Integra #33002 üzenetére
Egy mai, normális minőségű erősítőn keresztül hdmi-zve nem hiszem, hogy lenne bármilyen észrevehető különbség, vagy max hangyafasznyi eltérések. A legegyszerűbb, ha kipróbálod, ingyen van. De a HD-s hangok miatt amúgy is kell hdmi-s összeköttetés lejátszó és erősítő közt, annyi képminőség-eltérés tuti nem lesz, ami megérné egy valag jó minőségű analóg kábel árát.
-
Dorian
félisten
válasz
bajnokpityu #32992 üzenetére
Na igen, a forrás a lényeg, ez jött le a fenti ezoterikus írásból is
"tranziens intermodulációs torzítás mentes végfok"
Fluxuskondenzátor nincs bennük? -
Dorian
félisten
válasz
bajnokpityu #32954 üzenetére
Itt csak szarkák vannak. Szépek, de ennyi.
-
Dorian
félisten
válasz
bajnokpityu #32950 üzenetére
.
-
Dorian
félisten
válasz
bajnokpityu #32950 üzenetére
Mióta megvan a Rotel, azt a Misty-t legalább naponta meghallgatom, amit nálad mutattál, nagyon jó!
-
Dorian
félisten
Hülye kérdés lesz, bocs:
Nem tudjátok honnét lehet szerezni madárcsicsergést meg természet hangjait, hasonlókat jó minőségben?
Azon kívül, hogy kimegyek az erdőbe -
Dorian
félisten
válasz
bajnokpityu #32883 üzenetére
Nekem vásárláskor azt tanácsolták (Kácsa), hogy ugyanolyan kábel legyen, de rövidebb lehet. Így is van.
-
Dorian
félisten
Tudom, hogy hülye kérdés és biztos van valami buktató, de mi van, ha a frontokra egyszerre van rákötve egy avr és egy sztereó? Természetesen egyszerre soha nem működnének.
Ha menne a dolog, nem kéne dugdosni, úgyhogy gondolom valami nem lesz rendben, de mi és miért? -
Dorian
félisten
válasz
Vidala #32852 üzenetére
A hátsó hangtér olyan, amilyen. Ami a képen talán nem nagyon látszik, a kanapé mögött is van egy szekrény, így a fejem olyan 55 cm-re van a hátsó faltól, tehát a kanapé nincs rátolva. Normális forrás esetén azért egész jó a térélmény, de örülnék, ha lenne mögöttem olyan 1,5m. Sajnos a nappali(lakás)csere nem mostanában lesz aktuális, ezt kell szeretni.
Különben is hangulatfüggő az egész hifizés, most kaptam egy ajánlott levél-szelvényt a Szombathelyi rendőr-főkapitányságtól, nem tudom mennyi lesz a gyorshajtás, de azt hiszem ma semmi zene nem fog tetszeni...
-
Dorian
félisten
válasz
bajnokpityu #32835 üzenetére
Pityu, nagyon jól szól a rendszered nyugi. A kételkedőkön meg nem érdemes felhúzni magad, kicsit olyan az az elméleti okoskodós vita, mint amikor itt jön valaki azzal, h nem lehet pl a hdmi kábelek közt különbség
Rotelt ennek ellenére nem ezért választottam, volt nekem korábban 840bx4, így valamennyire ismertem + annyit simán megért, gondoltam ha nem jön be tovább adom.
-
Dorian
félisten
válasz
ToxLee #32826 üzenetére
260 cm van a frontok közt, én 280-ra ülök.
A preout kimeneten még nem próbáltam a Rotelt idő hiányában, kíváncsi vagyok, de ilyen hosszban ami szükséges, csak egy Kácsa basicline ic-m van.
Jók ezek a Denonok, és már természetesen zenére is használhatóak, szóval nem vesztesz vele, de ettől függetlenül egy 30ezres használt sztereó tud meglepetést okozni...
-
Dorian
félisten
Tudom, de igen, az ár...
90-ből használtan sokkal jobb 5.0 jönne ki, de csak rápillantottam a kínálatra nemigen van most. Nyilván minden hirdető-oldalt részletesen nem néztem át, ez a kérdező feladata: az összegeket most már tudja, ha talál kb. ennyiért konkrét hirdetéseket, azt majd megmondjuk, hogy mehet vagy sem.A szoba méretét azért javaslom, mérje le, mert 90%-ban túlbecsülik.
-
-
Dorian
félisten
Hááát... Én egész eddig úgy voltam vele, hogy olyan drágább AVR-t veszek, ami zenére is jó lesz. Itt a Denon 2809, tényleg szép hangja van, meg minden. De tegnap vettem egy régi használt Rotel sztereót 30-ért, aztán leszólja itt nekem zenében. Szóval ha most kezdeném az egészet egy kb. H/K 255 szintű AVR-t vennék, ami filmes is, meg zenei dévédéknél sem szégyenkezik, és mellé egy használt sztereót zenére.
-
Dorian
félisten
10% helyett 1% alatti tűrésű kondikra cserélik. De tuningnál a hangváltón kívül ott a doboz merevítése a belső kábelezés és a tömítőanyag cseréje is.
Igen, változik (javul) a hangfal hangja, ez a lényeg
IC-k ferritgyűrűzéséről még soha nem hallottam, a kivitelezése is érdekes lehet, ugye szorosan körbe kell hurkolni a csatik közvetlen közelében, ez a hajlítgatás nem hinném, hogy jól esik egy vastag IC kábelnek.
Igen, a szobád valóban igényel némi hangcsillapítást -
Dorian
félisten
Hifis fórumban már írtam: tegnap ad-hoc vettem egy Rotel RA-940BX-et. 30-ért hozzá jutottam, annyiért bármikor eladhatom, szóval gondoltam kipróbálom zenére. Nos, még a kábeldugdosási macerával együtt is marad. Kicsit kevesebb a mély, mint a Denon 2809-nek, minden más tekintetben jobb a hangja, legjobban a hangszerek textúrázottságában jelentkezik: egyszerűen teljesen élethűen szólnak (és legfőképp a hegedű, fúvósok)
Valamelyik fórumtárs jelezte, hogy szívesen meghallgatná néhányunk rendszerét moziban, zenében. Most már jöhet
-
-
Dorian
félisten
válasz
Gál István #32741 üzenetére
Kurvaéletbe.
Ahogy javít az ember a rendszeren, úgy jönnek elő újabb hibák, amiket az addigiak elfedtek.
Felkerült a könyvespolc, a falhoz tudtam tenni fektetve a hátsó hangcsillapítókat is. (Sokat számít, jobb, mint a múltkori képen a kanapé tetejére állítgatva)
Most már hallatszik az oldalsó nagy üvegablakról a visszaverődés. Remek, vehetek sötétítőfüggönyt meg új karnist...Újra beigazolódott, hogy Bécinek (meg a többi tapasztaltabb fórumtársnak) megint igaza volt: kell sötétítő. Csak el kell érni egy bizonyos szintet (elektronikában és akusztikában) ahol ez már hallatszik is.
-
Dorian
félisten
"Őszintén szólva azt sem gondolom, hogy ennyi pénzért egy komoly gyártó fos alkatrészekkel tenné tele."
Pedig ez van. Tuninggal régóta foglalkozó személy szerint kb. 500e Ft/pár értékig legalább érvényes. Ráadásul hangdoboz tuninggal elég kevés pénzből lehet nagy javulást elérni. Nem tudom a gariidőt megvárnám-e (ha jól emlékszem nálam ez 5 év volt) én 1 évnél többet nem várnék ezzel egyrészt a garis problémák legnagyobb része valószínűleg az legelső időben jön ki (összeszerelés, anyagminőségek) de egy kis idő kell is, hogy megszokd a hangját, akkor legalább jobban értékeled a javulást.
Nekem lapos szőtt kábelem van (frontokhoz, centerhez), de már nem emlékszem az indokra miért ezt javasolták Kácsában. Talán így kevesebb zajt szed össze...
-
Dorian
félisten
Kábel-ügyben jó, ha a Kácsa kiindulási pont. Értenek hozzá, tudnak tanácsot adni, ráadásul a saját márkás termékeik árához képest magasabb minőségi kategóriába tartoznak. Kábeltesztelgetésnek "újdonsült" hifis-házimozis részéről nem látom értelmét, úgysem tudja mit hogyan kéne hallani, ráadásul ezek olyan kis különbségek, hogy ha nincs rendben pl. a szobaakusztika, már felesleges. Meg kell hallgatni, mit ajánlanak a hozzáértők, megvenni és élvezni a mozit, zenét. Aztán ha hónapok múlva kikristályosodott a hallás és az ízlés, előjöhet hogy ezt vagy azt esetleg ki kéne cserélni, de azért normál esetben (ha az elején szakember tanácsaira hallgattunk) nem nagyon tesz ilyent az ember, hiszen használt kábelt eladni töredék áron is nagyon nehézkes.
-
Dorian
félisten
válasz
bajnokpityu #32679 üzenetére
Amennyit hallottam belőle, az a Viba jócskán túlmutat az árán. Amennyiért meg használtan vetted az rablás
-
Dorian
félisten
válasz
bajnokpityu #32676 üzenetére
A ki-s Malac?
-
Dorian
félisten
Külön végfokot beiktatva a frontokhoz (zene miatt) nem lesz vajon gond az egységes hangkép? Vagy nem olyan probléma, az Audiessy ezt kompenzálja?
Hivoxos Zoli szerint ~50-ért sokkal jobb végfokot tud csinálni, mint amilyen használt sztereót kapnék ennyiért. És akkor nem kéne állandóan dugdosni a banánokat, távirányítás is megoldott...
Ez még a jövő, mert jelenleg nagyon élvezem a rendszert így is. Franc gondolta, hogy egy dac-nak ennyire számít a bemelegedés, de most, hogy rájöttem, nincs több anomália. -
Dorian
félisten
Nem tesztelgettem, szóval nem teszem a fejem rá, na meg egyúttal más helyre is került, megcseréltem a bal fronttal. (Így tudtam a sztereóban ajánlott egyenlő szárú háromszöget elérni, sokkal jobb így.) A falhoz ugyan közel van - hátsó reflexes létére 35 cm-re, kis nappaliban nem tudom előrébb hozni - mégsem érzem ennek semmilyen hátrányát.
Azt hiszem a mélyek terjengőssége szűnt meg - ami nagyon jó - ezért éreztem. -
Dorian
félisten
válasz
Vidala #32553 üzenetére
Asszonnyal kiegyeztem: a hátsó panelek színét ő választotta, így lett sárga "Hogy legyen valami vidám szín a nappaliban".
A frontok tetején csak nem-zörgős dolgok vannak filc tappancsokon így nem zavarnak. A mészkő lapokat direkt én tettem rájuk (és a CD-re is), talán számít valamit a lesúlyozás. A subról persze filmezés előtt lepakolom a vázát, úgyis lemászna magától
Érdekesen változott egyébként a sub a gránitlap+ gumitappancs alátéttől: sokkal többféle és sokkal feszesebb mélyek lettek. Talán nem megy olyan mélyre, mint korábban, de ez eltörpül a javulás mellett. Viszont lehet, hogy újra kellene audyessy bemérést csinálnom emiatt, de ezzel már megvárom a bútorokat.
-
Dorian
félisten
Két kép a jelenlegi állapotról. A panelek még nincsenek a falra rögzítve, csak odatámasztva. A frontok mögöttiek úgy 10cm-rel feljebb lesz, a kanapé mögöttiek pedig vízszintesen, a tetejük a surroundok tetejével fut majd. A surroundok feletti könyvespolc és a kanapé mögötti szekrény remélhetőleg hét végéig megérkezik.
-
Dorian
félisten
-
Dorian
félisten
Én pl. keresztben hallgatok, ilyen a nappalim, ez van, variálás nem megy, ebből próbálok kihozni, ami lehetséges, ezért kellettek a csillapító panelek is nagyon. Bajnokpityu nappalija hiába négyzet, de a csatlakozó terekkel együtt akkora, mint az egész lakásom, szóval így könnyebb a helyzet.
-
Dorian
félisten
válasz
Vidala #32348 üzenetére
Persze, hogy javít ez is, hiszen egy puha rugalmas anyagról (gyapoton a fólia, szivacson a festővászon) kicsit el is nyelődik, ami visszaverődik, az viszont gyengébben teszi + szétszóródik (olyasmi, mint vízágyon járni)
Figyelni kell, hogy ha a gyengébb hatásfok miatt több felületre van szükség, de mivel adott vastagságban adott frekiig történik a csillapítás, ezért jól át kell gondolni (magamtól ilyent nem mernék) nehogy aránytalanul sokat csillapítson a magas tartományban. Ha lehetőség van rá, nem csak ezt a megoldást kell alkalmazni, hanem könyvespolcot, nyitott polcot biszbaszokkal, leveles virágokat, stb. diffúzorként lehet alkalmazni, hiszen többnyire lakószobáról beszélünk, oda meg amúgy is kellenek ilyesmik, hogy otthonos legyen.
-
Dorian
félisten
Itt csak az a kérdés, hogy milyen arányban jut át és verődik vissza a hang.
A festővászon - főleg befestve, ami eltömi a pórusokat is - elég rossz (vagy jó, attól függ, honnét nézzük) hatásfokú ilyen szempontból, eddig erre gondoltam. Ha valami más, átfújható vászonról van szó, akkor persze más a helyzet. Az, hogy légáteresztő nem elég (pl. bőrcipőim is azok)
-
Dorian
félisten
Hogyan csillapítja a visszaverődéseket a szivacsréteg, ha már a festett vászonról visszaverődnek a hangok?
Persze, valamennyire csökkenti, de rossz hatásfokkal. Egy sarkított példa: gondold el, ha üveglapot teszel a szivacs elé...
A hangcsillapítás lényege, hogy bemegy a hullám a szivacsba, ott egy része hővé alakul, kicsit szét is szóródik, a maradék visszaverődik a mögötte lévő falról, megint belemegy...
Én két megoldást találtam: keresgélni neked tetsző-mintás vékony anyagot, vagy a lyukacsos zászló-poliészter, ami nyomtatható. -
Dorian
félisten
válasz
Vidala #32332 üzenetére
A vászon jobb a semminél, de erőteljesen lecsökken a hatásfoka az egésznek, nem hiszem, hogy úgy megéri. A példád nem jó: nem hangszigetelésre van szükség, hanem a visszhangok hangcsillapításra. A kettő közt jelentős a különbség, de gondolom triviális. Nem elég, ha simán légáteresztő egy anyag (és a festék is rajta lesz), különben az űrhajós szkafanderen kívül nagyon sok minden megfelelne, sajnos nem így van.
-
Dorian
félisten
válasz
Vidala #32322 üzenetére
Rögzítést én nem-rejtetten oldom majd meg: 4-4 kis fém lapocska (vagy mi) 2-2 lyukkal a panelek sarkaira. Egyiken keresztül csavarozom a kerethez a másik lyukon pedig a túloldalról a falhoz húzatom csavarral a panelt, mert azok sem tökéletesen síkok (használt faanyagból) és sztem a fal sem. Nem girbegurba azért nem azt kell képzelni, de így stabil lesz, rés nélkül, passzentosan a falhoz, nem lóg, lebeg meg mittudomén
A keretben lesz egy kis feszültség, de annyit simán elbír. Ha szerencsém van, kapok peremes kis fémbiszbaszokat, amire ráhúzható valami takaróprofil.
-
Dorian
félisten
Festővászon nem jó, mert tömör, vastag. olyan anyag kell, amin közelről "át lehet fújni" Ez okozta nekem is a legnagyobb gondot, jelentősen csökken így a választék. megoldás lehet, ha zászló anyagra nyomtatsz képet, ez ha jól emlékszem 40 vagy 60% fedettségű poliészter. Persze arra nem lehet olyan szép minőségben.
A szivacs vastagsága minél nagyobb, annál jobb (annál mélyebb visszaverődéseket is csökkent) de maximum szivacsvastagsággal egyező mérető légrés a szivacs mögött "szivacsnak számítható" akusztikailag. A légrés persze szintén bonyolítja az összeszerelést, konstrukciót.
Habszivacsból csak a legsűrűbbet a 40kg/m3-t szabad venni, ennek a csillapítása már egyezik az azonos vastagságú kőzetgyapotéval, viszont nem porzik ki meg ilyesmi.
Tökig burkolni ész nélkül hülyeség, ha túlcsillapítod a magas és középtartományt, döglött hangzást eredményez. -
Dorian
félisten
válasz
#09634560 #32307 üzenetére
Sanci:
Reméljük nem 4 nap a konzol felezési idejeVidala:
Az akusztikai paneleket már használom így-úgy a falhoz támasztva. Felszerelni majd jövő hétvégén fogom, miután a bútorosok végre hozzák a polcokat, szekrényt, mert felette fognak szerelni, nem akarom, hogy baja legyen (és azt sem, hogy Szeged)
A hatás természetesen így is megvan (és már korábban is, amikor csak a meztelen szivacsok voltak meg) sztereóban nagy a változás, házimoziban kisebb, de persze ott is javít.Halasi38:
Nem a legjobb fülmagasságban, a surround térnek a fejed felett és mögött kell kialakulnia (60-70-80cm-rel), úgy jobb.Pityu:
Nútos Pth10-es válaszfalra van szerelve, de bazi hosszú tiplit használtam. Evvan, ezt kell szeretni
Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Call of Duty: Warzone
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- iPhone topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Megjött a Razer DeathAdder egerek legfrissebb nemzedéke
- PROHARDVER! - abszolút kezdőknek
- További aktív témák...
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest