- Kiszivárgott a Pixel 10 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Yettel topik
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- iPhone topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
Aktív témák
-
Ninoka
tag
válasz
sakeee82 #3847 üzenetére
Igen , pontosan arra való. Így kettővel kevesebb konnektorra van szükséged, mert oda nyugodtan bedughatsz bármilyen berendezést, csak arra kell figyelned, hogy a két csatlakozóra öszesen max 450W teljesítményt csatlakoztathatsz. Egy kicsit másabb azért, mintha simán a konnektorba dugnád be őket, mert amikor kikapcsolod a tunert, akkor olyan, mintha a két eszközt egyszerűen kihúznád a konnektorból. És mondjuk nem tudom, hogy egy dvd vagy cd lejátszónak mennyire árt vagy nem, hogy ha így kapcsolják ki menet közben. Persze ha előtte normálisan kikapcsolod akkor biztosan nincs semmi gond, csak nekem is volt már úgy, hogy néztem egy filmet, meguntam, aztán kikapcsoltam az erősítőt, amibe be volt dugva a dvd lejátszó. Továbbá, ha benne marad egy lemez a lejátszóban, akkor azt csak úgy tudod kivenni , ha bekapcsolod a Tunert is.
-
Ninoka
tag
Én sajnos ebben nem tudok segíteni, mert még egyiket sem hallottam szólni. Nekem RX-V459 van, de ez már egy régebbi modell. Végül is ez sem szól rosszul, és gondolom azóta csak jobbak lettek ezek az erősítők. Ez már tényleg csak úgy derül ki, ha valahol meghallgatod ezt a két erősítőt ugyanazokkal a hangfalakkal, és ugyanazzal a zenével.
-
Ninoka
tag
válasz
viktor82 #3788 üzenetére
Mivel az erősítődön van 2 optikai, és 2 koax digitális kimenet, a hangkártyádon meg van 1-1 optikai és koaxiális digitális kimenet, így tök mindegy, hogy milyen kábelt veszel hozzá, mind a kettő jó, a koax is, meg az optikai is. Én azt venném amelyik olcsóbb. Egyébként a Pyzoo által ajánlott optikai kábel elég jó áron van, én még anno sokkal drágábban vettem.
-
Ninoka
tag
válasz
viktor82 #3781 üzenetére
Azattól függ, hogy milyen kimenete van a PC-d hangkártyájának. Ha van digitális koax (SPDIF) kimenet rajta, akkor én azzal kötném össze, mert az csak egy kábel. Ha nincs olyan, akkor simán bedugod a hangkártya kimeneteibe a jack dugókat a megfelelő helyekre, a másik végét meg az erősítő 5.1 bemenetére. De ez így sokkal több kábel, és nem is érdemes túl nagy távolságra így elvinni a jelet. A digitális kimenettel nincs gond, azt elviheted akár 10 m-re is, és csak egy rca-rca kábel kell hozzá, és kevésbé érzékeny a külső zavarokra.
-
Ninoka
tag
Szerintem 25m2-re kevés lesz a YAMAHA YST-SW012 (és nem csak az alapterület számít hanem a magasság is, mert légköbmétereket kell megmozgatni), ráadásul annyiért drága is (19k körül lehet már kapni). Vagy csak elírtad. De a lényeg az, hogy 28k-ért már a nagytestvérét is megkapod, a YAMAHA YST-SW216 -ot , de ha azt akarod, hogy igazán nagyot szóljon, akkor arra lehet, hogy még ez is kevés. Neked leginkább egy YST-SW515 kellene, de az már 60 körül van, és azt már nem tudnád kigazdálkodni a erősítő meg a hangfalak árából.
-
Ninoka
tag
Hát, nem akarlak elszomorítani, de neked nem az egyik, vagy a másik SAL hangfalat kell megvenned, hanem mind a kettőt, ugyanis az úgy egy pár. Az egyik a jobb, a máásik a bal, ugyanis ezek nem egyformák, mert az oldalában van a mélysugárzó. Ha ezt figyelmbe vesszük, akkor neked ezek szerint kb 30 ezer Ft-od van a két hangfalra, ami később majd háttérsugárzó lesz. Egyébként itt mindenkinek feláll a szőr a hátán a SAL név hallatán, de ugyanakkor mindenki azt mondja, hogy ha hangfalat akarsz venni, akkor megfogod a kedvenc CD-det, és elmész egy (vagy több) olyan üzletbe, ahol meg lehet hallgatni különböző hangfalakon. Ha neked tetszik a SAL, akkor miért ne!? Én tanácsot nem tudok adni, csak azt tudom mondani, hogy mit tennék én..... Mivel a front hangfal majd valamikor Quadral lesz, így gyorsan elfelejteném a SAL-t, és kicsit megtoldva az összeget vennék egy pár Quadral Argentum 02.1 háttérsugárzót. Igaz, hogy ez nem lesz egy nagy durranás, de nem is kell, hogy szétvigye a ház oldalát, mert arra ott van a Yamaha sub. Én ezt a két háttérsugárzót betenném egyelőre frontnak, és aztán ha meglenne a két nagy Quadral front, akkor tenném hátra. Így nem esnél abba a hibába mint én, hogy a front és a háttérsugárzók eltérőek, és tök más a hangképük. Ha meg nincs ennyi pénzed, hanem csak kb 15 ezer , akkor még mindig ott van a Qadral Quintas. De ha ezek nem teszenek, akkor még mindig ott a lehetőség egy másik hangfalat választani.
-
Ninoka
tag
Nekem RX-V459 van, és nekem is -80-tól lehet állítani a hangerőt. Én -35-ön szoktam nézni a TV-t, este pdig csak -45-ön, de én panelben lakom, és nem is kell több. Ja, és még nincs hozzá mélyláda, csak az 5 hangfal, de azok nem Jamo-k. Az, hogy valami halk, az relatív. Mennyitől lesz hangos? Én 0 dB-nél még nem vettem fentebb zenehallgatáskor sem. Úgyhogy -30-nál még nem feltétlenül kell hangosnak lennie! Majd olyan 0 körül már igen.
-
Ninoka
tag
válasz
Neurotoxin #3729 üzenetére
Én eleve nem értem, hogy ha egy hangfalnak csiptetős csatlakozója van, akkor minek adnak hozzá banándugós vezetéket!? Amúgy meg levágod a banándugót, leszeded a szigetelést egy darabon (kb. 1cm), és bedugod a csiptetős csatlakozóba.
-
-
Ninoka
tag
Semmi. Nyugodtan rákötheted. A kimenő teljesítmény kicsit kevesebb lesz, de nem jelentős a különbség, legalábbis hangerőben nem lesz sokkal gyengébb, főleg, hogy csak 80 Hz-től viszi át mélyet a hangfal. Ha ez konkrétan egy Yamaha erősítő, akkor meg főleg rákötheted, mert a Yamahának szinte az összes hangfala 6 ohm-os, és be lehet hozzá állítani az erősítőt.
-
Ninoka
tag
válasz
El_Gringo #3705 üzenetére
Persze, lehet. csak kérdés, hogy van-e 7.1-es hanganyagod amit hallgathatsz rajta, és van e plusz pénzed a két oldalsó hangfalra befektetni, és, hogy mindez megéri e....?
Nekem a Yamahám 6.1-es, ami azt jelenti, hogy van egy hátsó center is. Így jól hangzik, de ha megnézed a leírást, akkor hamar kiderül, hogy ez a 6. hangfal nem szól sem dolby digital, sem dts, sem egyéb 5.1-es hangoknál, kivéve a 6ch stereo beállítást. A 7.1 nyilván másabb, de ott sem fog szólni a két oldalsó hangfal egy 5.1-es hanggal. Lehet, hogy van valami 7.1-es beállítás, ahol az erősítő kever oda valamilyen hangot, de az már nem az igazi. -
Ninoka
tag
Hát, ha jól látom, akkor azon a linken amit írtál a Denon AVR 1507 73400- Ft. Ha ennyi pénzed van,és számít a HDMI, akkor vegyél inkább a Digital Plazaban Denon AVR 1509-et 74800- Ft-ért, mert nem sokat kell hozzátenned, és ezen már van HDMI csatlakozó. Bár, nem tudom neked mennyire fontos, hogy 7.1 legyen, mert a 1509-es is csak 5x110W 6 ohm-on. Ha visszaolvasol, akkor láthatod , hogy a teljesítménynek nincs túl nagy jelentősége, inkább csak az a kérdés, hogy szükséged van e 7 csatornára, vagy elég az 5? Nekem speciel egy 6.1-es Yamahám van, de csak 5 hangfallal használom, mert nem látom értelmét a 6. kimenetnek. De ha elég nagy a szobád, és van pénzed még +2 hangfalra, akkor csak rajtad múlik, hogy mit szeretnél.
-
Ninoka
tag
Akkor ezek szerint nem lehet 4 ohm-os hangfalat használni előre sem. Csak azt nem értem, hogy akkor minek adják meg a teljesítményt 4 ohm-os terhelésnél. Amúgy nálam nincs jelentősége, mert nekem 8 ohm-osak a hangfalaim, éppen ezért nem is próbáltam ki, hogy egyáltalán át lehet e állítani. Sokszor a leírásokban is a különböző országokhoz tartozó specifikációt is össze-vissza adják meg..
-
Ninoka
tag
válasz
Neurotoxin #3670 üzenetére
A legjobban akkor jársz, ha letöltöd a Yamaha honlapjáról a kiválasztott erősítők felhasználói kézikönyvét, mert abban benne van minden. Természetesen angolul. Ha jól emlékszem, akkor a 363-nak a maximális teljesítménye éppen 4 ohm-os terhelésnél van megadva, ami azt jelenti, hogy lehet hozzá 4 ohm-os hangfalat csatlakoztatni. Egyébként nekem is Yamaha van, csak az enyém 459-es, és elvileg ezeknek a menüjáben lehet állítani a hangfalak impedanciáját. Viszont ha az emlékezetem nem csal, akkor csak 6 vagy 8 ohm választható, ami ellent mond az előbb leírtaknak. De valamelyiknek a leírásában meg mintha azt olvastam volna, hogy ez csak az USA/Canada verziókban van benne, az Európába szánt modellekben nincs is ilyen beállítási lehetőség. Aztán ki tudja.....
Egyébként meg egy 20 négyzetméteres szobában úgysem fogod olyan hangosan hallgatni, hogy halláskárosult legyél tőle, úgyhogy normális hangerőn elmegy a 4 ohm-os hangfalakkal. Amúgy is van az erősítőben egy túlterhelés elleni védelem, ami nem engedi, hogy tönkre tedd az erősítőt, mert egyszerűen lekapcsol. Nyilván egy 4 ohm-os terhelésnél ez hamarabb be fog avatkozni, mint egy 8 ohm-osnál. -
Ninoka
tag
1 gyors kérdés
Magnat Monitor Sub 300A, vagy Heco Victa Sub 25A ? (árban ugyanannyi, úgyhogy az nem szempont.)
-
Ninoka
tag
válasz
#67688960 #3568 üzenetére
Kíváncsiságból előkerestem az erősítő papírját, és megkerestem ezt a két dolgot benne, úgyhogy mindjárt begépelem ide, hogy mit ír.
[I]Straight:
Straight módban a 2 csatornás sztereó műsorforrások csak a B/J fronthagfalakból szólnak. A többcsatornás forrásokat az erősítő egyenesen a megfelelő csatornákba dekódolja, további effektek hozzáadása nélkül.Direct stereo:
A Direct stereo funkció lehetővé teszi, hogy az erősítő dekódereit és DSPprocesszorait kiiktatva élvezhesse kiváló minőségben a 2 csatornás PCM, és analóg műsorforrások hangját.
megjegyzés:
- Ha többcsatornás jel (Dolby Digital, vagy DTS) érkezik a bemenethez, az erősítő automaikusan a megfelelő analóg bemenethez kapcsol (DTS bemeneti mód esetén nem hallható hang)
- Nem hallható hang a Subwoferből.
- A Tone control, és a Sound menu beállítások nem használhatók
- Előlapi kijelző automatikusan elhalványul[/I].Ezek szerint van különbség a két mód között. Bar nálam nincs pl subwofer, így azt nem érzékelem, hogy szól vagy sem, és csak szteteó hanggal próbáltam ki, így nem hallottam különbséget. Többcsatornás jellel pedig nem próbáltam, de ezek szerint az csak Straight módban szólna, Direct stereo-ban nem.
-
Ninoka
tag
Köszi, most már ezt is tudom!
Lehet, hogy ha egy "süketszobában " hallgatnánk kis hangerőn valamit, akkor ott tényleg hallnánk különbséget bekapcsolt és kikapcsolt kijelző között, de szerintem is egy átlagos használat mellett ez nem jelentős. Ennyi erővel összeszedhet bármilyen zajt a körülötte levő elektronikai készülékekből.
Amúgy nekem is visszakapcsol a kijelző egy kis időre, ha megnyomok egy gombot a távirányítón, pl a hangerőt. -
Ninoka
tag
válasz
#67688960 #3568 üzenetére
Nagyon egyszerű a képlet. Most megnéztem, hogy mit csinál a Direct stereo, és a Straight, és a Yamaha rxv-459-nél annyi a kettő között a különbség, hogy Straight módban engedi az EQ-t, Direct stereoban pedig a magas és a mély is 0 dB-en van (pontosabban ki van húzva, hogy nem lehet állítani, de közben nullán van). Persze egyik módban sincs effekt, hanem csak a sima sztereó jel megy be és ki. A videót azt nem néztem, hogy lekapcsolja e.
-
Ninoka
tag
A direct stereo és straight teljesen más. Legalábbis a yamaha rxv 459-ben, mert abban mind a kettő van. Egyébként a yamaha rxv459 is kikapcsolja a kijelzőt, pontosabban elhalványítja direct módban. Bár nem értem mi értelme. Én azt hittem hogy valami szoftverhiba. Ha én terveztem volna az erősítőt akkor inkább a night cinema üzemmódra tettem volna ezt a kijelző elhalványítást, hiszen ha valaki éjszaka mozizik, akkor általában sötét van, és zavaró lehet a kijelző fénye. Napközben meg ha zenét hallgatsz, akkor nem tök mindegy, hogy milyen erősen világít!? Úgyhogy én azt hittem, hogy itt a gyárban rotottak el valamit, de ezek szerint nem.
-
Ninoka
tag
Nézd meg a Digitalplaza-ban, ott most akciós (ha van még belőle) a Victa 500, és a 700 is. Igaz ez nem szett, hanem csak front. Szerintem annyit akkor is megér mint amennyiért adják!
-
Ninoka
tag
válasz
maszturbalin #3496 üzenetére
Én az új, Magnat Monitor Supreme szériára vagyok kíváncsi. Igaz, hogy alapszintű hangfal, de ha hinni lehet az adatoknak, akkor nem lehet rossz, 93 dB érzékenységgel.
Egyébként hasonló árfekvédben a Heco Victa sorozatot nagyon dícsérik. -
Ninoka
tag
válasz
gabor277 #3484 üzenetére
Ezek közül csak a Magnat Monitor 220-at ismerem, úgyhogy csak arról mondhatok véleményt. Nekem olyan van betéve háttérsugárzónak. A múltkor próbából bekötöttem a front hangfalak helyére, és meg kell hogy mondjam, semmivel sem szólt gyengébben, mint a mostani front sugárzóim. Hozzá kell tenni, hogy azok régi videoton hangfalak. Mindenesetre csodát azért nem kell várni a Magnattól Monitortól, mert elég aéapszintű hangfal,de az árát azért megéri Egyébként azt a 27 ezret sokallom érte. A Toshiba Shopban csak 19 ezer, én is ott vettem. De ha van 40 ezred két hangfalra, akkor viszont ennél jobbat is tudsz venni.
-
Ninoka
tag
válasz
Félix66 #3300 üzenetére
Mármint, hogy az mp3 hogyan készül? Egy szoftverrel. Lehet az bármi, Audiograbber, Freerip, vagy bármi. Beteszed az audio cd-t, kiválasztod a számokat amiket tömöríteni szeretnél, beállítod a tömörítés mértékét stb, aztán megcsinálja. Ennyi.
Az, hogy egy szám mennyire szól jól vagy rosszul, nem feltétlenül a tömörítés nagyságától függ. Persze ha jobban betömöríted nyilván romlani fog, de két azonos 320 kbit/s-os zene között is lehet óriási különbség minőségben. Lehet, hogy amiket eddig hallgattál azok jól szóltak, de azok valószínűleg 160 kbit/s-on sem szóltak volna sokkal rosszabbul. De végül is teljesen lényegtelen. Én ha betömörítek valamit, akkor nem szoktam 160 kbit/s-nál nagyobbra hagyni, mert csak a helyet fogja. Ha mindenképp a minőség a lényeg akkor inkább választok valami veszteségmentes formátumot, pl FLAC.
Nekem pl egy Yamaha erősítőm van, amin van egy "mp3 feljavítás" funkció, de igazából nem szoktam használni.dts-t minek hallgatsz sztereóban? Az olyan mintha gumicsizmában mennél a diszkóba. Semmi értelme
A képekben annyira nem vagyok otthon, úgyhogy nem tudom megmondani, hogy a betömörített film mitől olyan jó minőségű. Lehet, hogy a megjelenítőtől is függ, amin nézed. De amúgy passz.....
-
Ninoka
tag
válasz
Félix66 #3298 üzenetére
1. Szerintem egy tömörített formátum sosem fogja elérni a cd minőséget. Azért meg lehet közelíteni, de elérni sosem fogja. Szerintem szerezz pár eredeti (gyári) műsoros cd-t, és szedd le róla a zenéket különböző tömörítési formában. Lehet, hogy már a 160 kbit/s-ra is azt mondod, hogy neked megfelel, lehet ,hogy a 320 sem lesz jó. Én egyszer leszedtem egy cd-ről eektronikus zenét wav-ban 44 Khz 16 bit sztereóban, és simán hallani lehetett a különbséget. Igazából a magas hangokkal van baj, mert kicsi a mintavételezési frekvencia.
1. Szerintem ha már megvan egy hanganyag dts formátumban, akkor kár lenne sima sztereót csinálni belőle, bár én még nem próbáltam.
3. MIvel a digitális kimeneten digitális jel megy, így elvileg tök mindegy, hogy az eszköz ami átküldi az erősítőbe az milyen minőségű, hiszen a digitális jel átalakítása analóg jellé az erősítőben történik. Így aminőség csak az erősítőtől függ.
Ezek az én véleményeim, de lehet más valaki majd mást fog mondani ........
-
Ninoka
tag
Én is azért nem akartam 990-est, mert elég kicsinek tartottam. Ha jól emlékszem, akkor annak az oldalában van egy 17 cm-es mély, elöl pedig csak kicsi középsugárzó, meg a magas. Az 1000es pont jó lett volna, kár, hogy már nem lehet kapni. Akkor viszont marad a Heco. Eladni csak azért nem akarom a többi dobozt, mert biztosan buknék az árán, ráadásul nem is sokat használtam, szinte még bejáratva sincs. Amúgy, ahogy nézegettem, a Heco centere sem sokkal nagyobb a Magnat C210-nél. De nem is ez a lényeg. Sajnos nekem nem előny a nagyobb center, inkább hátrány, mert ez is éppen hogy csak elfér. Eddig mindenki csak dícsérte a Heco-t, és a szobám nem nagy, kb 20 nm, úgyhogy lehet, hogy tényleg elég lenne az 500as front. Csak az a baj, hogy ha sokat gondolkozok, akkor a végén már ezt sem fogok kapni, mert kifut. Egyébként árban nincs olyan nagy különbség, az 500as 67ezer, a 700as 85ezer körül van. Akkor viszint már lehet, hogy jobban megéri a nagyobbat megvenni.
-
Ninoka
tag
Már bánom, hogy nem vártam a vásárlással, és nem egyszerre vettem meg az egész szettet. Még láttam 2-3 helyen árulni a neten Magnat 1000est, bár nem hívtam fel őket, hogy valóban van e még, vagy csak elfelejtették levenni a listáról. Csak attól félek, hogy a Heco hangzása különbözni fog a Magnattól, és alapvetően most is ez a problémám. Amúgy nem lenne semmi bajom a Videoton hangfalakkal, csak az, hogy teljesen másképp szól, mint a többi doboz. Ez filmnél még nem is annyira zavaró, mint pl egy koncert dvd-nél, ahol a zene mindenhonnan jön, és megy, és teljesen megváltozik ahogy átmegy pl a BE.-ből a JH.-ba. De ha nem lehet már kapni Magnat monitor 1000-et, akkor nincs sok választásom. Esetleg Magnat monitor 880, de az elég kicsinek tűnik, és azt sem biztos, hogy kapnék. Viszont ha már rászánnám azt a 100e Ft-ot, akkor lehet, hogy szóbajöhetne egy DALI Concept 6.
-
Ninoka
tag
Hello! Szeretnék egy kis tanácsot kérni. Lassan elkövetkezik a front hangfalak vásárlásának ideje, és szeretném lecserélni a mostani két régi videoton hangfalat valami újra. A centerem egy Magnat monitor C210, a háttérsugárzók Magnat monitor 220, ezekhez szeretnék valami frontot. Amiket eddig néztem, az egyik a Magnat monitor 1000, ami abszolút illik hozzá, a másik pedig pedig a Heco Victa 700, amiről eddig csak jót hallottam. Nem tudom, hogy ez utóbbi hangzásban mennyire térne el a Magnatoktól. Árban ugyan valamivel drágább a Heco, de az annyira nem lényeges. Sehol sem hallottam még Magnat monitor 1000-est szólni, nem nagyon találtam a neten sem olyan helyet ahol kapható, talán 2-3 helyet. Így aztán meghallgatás alapján nem tudom eldönteni melyik lenne a jobb. Esetleg valami más?
-
Ninoka
tag
válasz
#67688960 #2863 üzenetére
Teljesen igazad van. Bár nem találtam róla leírást sehol, de gondolom te jobban értesz hozzá mint én. Csak azért írtam 5 V-ot, mert általában ez a legelterjedtebb feszültség digitális jelhez. Vagy inkább régebben ez volt
Persze változik a világ, és mindig tanul az ember valami újat. A kábel azért marad addig, amíg nem lesz baj vele
Aztán egyszer ha nem működik akkor veszek gyári 75 Ohmosat, csak nem tudom, hogy árulnak e ilyen hosszú kábelt készen, vagy méterre kell azt is megvennem. Persze akkor már valami minőségi rca dugókat kellene venni hozzá.
-
Ninoka
tag
Nekem is digitális "koax kábellel" van összekötve a PC és a HM erősítő, azzal az árnyalatnyi kis különbséggel, hogy a kábel tkp nem koax, hanem egy sima hangszóróvezeték, csak forrasztottam a végére két rca dugót, és tökéletesen működik. Pedig ez így nem is árnyékolt. Alapzaj meg csak akkor van ha megy a pc, és úgy tekerem fel az erősítőn a hangerőt, ha a pc ki van kapcsolva, akkor semmi alapzaj, tehát az alapzaj a pc-ből jön. Ja, és 12 m a kábel hossza. MIvel a vezetéken 1-ek és 0-ák mennek, vagyis 0 V, vagy 5 V, így elég durva zavaró jelnek kell lennie ami ezt bezavarja. Ezzel nem akarok lebeszélni senkit a jó minőségű rca kábelről! Én csak próbából kötöttem be így, aztán mivel tökéletesen működik, így maradt. Egyszer ugyann akadozott a hang, de akkor is csak azért mert az rca dugó ami itthon volt, valami ezer éves használt dugó volt, és nem érintkezett a hangkártya kimenetén. Azt megmozgattam. és azóta is jó.
-
Ninoka
tag
válasz
Termi16 #2808 üzenetére
A leírás szerint a hangfalakon sima csiptetős csati van, úgyhogy nyugodtan használhatod ezeket a hangfalakat is, csak másik kábelt kell venni hozzá. A kérdés csak az, hogy hogyan fognak majd szólni, és hogy bírják e azt a teljesítményt amit az erősítő szolgáltat. De ha jól látom, akkor egy aktív szubládára mindenképp szükséged lesz, mert az nem lesz jó hozzá ami a sony-hoz van, ugyanis itt az erősítő magában a készülékben van, nem a hangfalban. A HM erősítőknek pedig szinte kivétel nélkül csak kis jelszintű szib kimenete van, tehát mindenképp egy aktív szub kell hozzá.
-
Ninoka
tag
válasz
kovi831 #2638 üzenetére
Ha jól sejtem, akkor a Mac Audio ládád egy passzív sub láda. Ha így van, akkor nyugodtan felejtsd el ezeket az erősítőket, mert nem tudod rákötni! Ugyanis az 5.1-es erősítők nem 6x100W-osak, hanem csak 5x100W-osak , ugyanis ezeknek a sub kimenete alacsonyszintű kimenet, tehát mindenképp egy aktív mélyláda kell hozzá.
A Yamaháknak az a baja, hogy csak a front csatornákon lehet állítani a mély és a magas hangokat (legalábbis amiket én ismerek), esetleg a centeren van többsávos EQ, a háttérsugárzók pedig nem állíthatók..
A Denont nem ismerem.
Ha sokat hallgatsz zenét, akkor inkább vegyél egy jó sztereó erősítőt, mert nem véletlen, hogy a 2x50W-os régi videotonod jobban szólt, mint a 6.1-es HM erősítő. Én is csak azért vettem HM erősítőt, mert sokat szoktam koncert dvd-ket nézni 5.1-ben. Amúgy inkább vettem volna én is ennyiért egy jó sztereót normális hangfalakkal , és akkor nem kell külön sub sem. -
Ninoka
tag
válasz
jolti05 #2628 üzenetére
"Továbbá: 30e-ért egy Heco Vitas Sub30A megéri?"
Az attól függ, hogy volt használva eddig. Egy ilyen hangszóróvásárlás mindig lutri. Ha tőlem vennéd, azt mondanám megéri, mert én nem szoktam hangosan hallgatni semmit. Persze nem mindenki kíméli a hangfalakat, hazaviszi és egyből feltekeri max-ra a hangerőt, és úgy hallgatja állandóan. Ez nem éppen kíméletes módja a bejáratásnak.
Egyébként mostanában nem láttam Vitas Sub30-at, de anno 50e körül volt az ára, úgyhogy ha tudod hogy az előző tulaj normálisan hallgatta, akkor szerintem megéri. Csak szerintem bazi nagy hangfal.Én egyszer szemeztem vele, néztem a méreteit, úgy nem tűnt olyan nagynak, mint amikor meglátod élőben. Amikor megláttam a boltban csak azt mondtam, hogy " te úr isten, hova teszem ha megveszem? elfoglalja a fél szobát." És ahhoz képest, hogy mekkora monstrum, nekem a sokkal kisebb JBL Balboa sokkal szebben szólt, kb ugyanabban az árkategóriában. Aztán a végén nem vettem semmit -
Ninoka
tag
válasz
hdcsaba87 #2476 üzenetére
Az leginkább attól függ, hogy a végfok munkapontja hova van beállítva, vagyis A, B, C, vagy D osztályú erősítőről van szó. Ha A osztályú, akkor kb annyit fog fogyasztani üresjáratban is mint amikor hallgatod, vagyis nem sokkal kevesebbet, ha meg D osztályú, akkor szinte semmit sem fogyaszt üresen. Persze azért még ott vannak az egyéb alkatrészek, trafó(k), relék, stb, ami minden esetben fogyaszt valamennyit. Egyébként miért érdekes ez? Ha nem hallgatod, kapcsold ki!
-
Ninoka
tag
A Yamahákon általában lehet állítani a hangfalak impedanciáját, mármint, hogy milyen hangfalat csatlakoztattál hozzá. Most nem emlékszem pontosan, hogy 6-8 ohm, vagy 4-6-8 ohm közül lehet választani.
-
Ninoka
tag
válasz
jolti05 #2419 üzenetére
Én hallgattam Heco vitas sub 25A-t és nem voltam tőle elájulva. Ugyanott hallottam JBL Balboa sub-ot is, és meg kell mondjam, ég és föld a két sub. Természetesen a JBL javára. Persze hozzá kell tenni, hogy a Heco legalább egy 10-15 ezerrel olcsóbb. Szívesen meghallgatnék egy Polkaudiót is, de ahhoz sajnos még nem volt szerencsém.
Egyébbként mi van az erősítőddel? Felhívtad már a szervizet? Kíváncsi vagyok, hogy mi van vele, mert nekem is hasonló erősítőm van. -
Ninoka
tag
válasz
jolti05 #2386 üzenetére
A papírját mindenképp meg kell nézned, hogy hova kell vinned szervizbe. Aztán felhívni őket, hogy elég e csak a távirányítót bevinni. Így már szinte biztos, hogy a távirányítónak van baja, lehet, hogy megsérult benne valami alkatrész. A múltkor a tesóm járt hasonlóképpen a telefonjával. A kocsiban kiesett a zsebéből, 20-30 centiről beesett az ülés alá (tehát nem esett nagyont), és aztán nem működött néhány gombja, mert pont úgy esett le, hogy megsérült a bllentyűzetvezérlő chip.Tehát ha neked is a leejtés óta ilyen, akkor gyanús, hogy valami hasonló alkatrészprobléma lehet az oka.
-
Ninoka
tag
válasz
jolti05 #2379 üzenetére
Csak a hangerőszabályzó gombok reagálnak ilyen lassan, vagy a többi gomb is? És ha az erősítőn állítod a hangerőt akkor megy rendesen ahogy tekered a gombot, vagy ott is olyan lassan reagál? A távirányítókban nem nagyon vannak nagyméretű kondik, sőt, még alkatrész sem nagyon.Általában van rajta egy chip, meg pár apróság és kész. Persze elég ha a leejtéstől csak egy apró alkatrész forrasztása elengedi, és kész a káosz.
-
Ninoka
tag
válasz
Teasüti #2366 üzenetére
Én sajonos nem tudok segíteni, mert öszesen csak 2 yamaha erősítőt hallottam szólni, és azt sem ugyanazokkal a hangfalakkal ugyanabban a helységben, stb, így nem sok összehasonlítási alapom van. Amikor én az enyémet megvettem, akkor előtte egy RX-V361-et hallottam a MM-ban, és nem tűnt rossznak. Ezután megrendeltem a neten egy RX-V459-et, mondván, hogy az sem lehet rosszabb, mint a 361-es. Végül is nem szól rosszul, de teljesen más hangfalakkal használom, és nekem pl sub sincs hozzá, úgyhogy nem igazán lehet összehasonlítani azzal, amit a MM-ban hallottam. Ráadásul sem ott, sem itthon nem yamaha hangfalakkal ment az erősítő......Így utólag már kicsit bánom, nem 361-est vettem, mert szerintem közel hasonló tudású, vagy legalábbis nekem elég lenne, viszont lényegesen olcsóbb volt akkor, mint a 459-es. Csak akkor mintha valami olyasmit olvastam volna, hogy a 9-es végzédősűekben (459, 559) már más chip van, ami jobb, de semmi több. Csak ezért vettem a 459-est.
-
Ninoka
tag
válasz
yakuza.tora #2362 üzenetére
Azért vannak akik dícsérik a yamahát is. Nekem nem is a hangerővel volt a bajom, mint inkább a beállíthatóságával, és a hangképével. Én nagyon keveslem belőle a mélyet, és sajnos csak a front hangfalakon lehet állítani a mély és magas hangokat, ami pl. egy 5.1-es koncertnél elég zavaró tud lenni ha elállítod. Az pedig kifejezetten zavar, hogy csak az erősítőn levő gombokkal tudod állítani, mert a távirányítóra nem tették rá ezeket a gombokat. Egyébként nincs bajom a yamahával, jól szól, csak vennem kell két normális front hangfalat, mert ezeket a mostaniakat nem nagyon merem meghajtani, félek, hogy kinyírja őket. 20 éves hangfalak, és elvileg csak 70W-osak.Bár az van ráírva, hogy 70/110W, de fogalmam sincs, hogy melyik teljesítmény mire vonatkozik. Talán 70 a folyamatos, és 110 a csúcs, de nem biztos. A mostani hangfalaknál már teljesen máshogy adják meg, általában van egy ajánlott minimális erősítő teljesítmény, meg egy maximális. Úgyhogy most gyűjthetem a pénzt szorgosan, mert le kellene cserélni az összes hangfalamat. A centerem meg a két háttér Magnat, de nem szeretnék Magnat frontokat. Inkább tovább gyűjtök, és veszek Dali szettet, vagy esetleg küön darabokat.
-
Ninoka
tag
válasz
xtremer #2336 üzenetére
Hát, ekkora szobába azért, elég nagy az a sub. Az én szobám kb 20 nm, de szerintem még oda is sok. Persze lehet halkan is hallgatni , csak akkor nem biztos, hogy magától bekapcsol, ha automata készenlétire teszed.
Az Ns 777 már elég jó, a mélynyomó is normális méretű benne. Ha a többi hangfalad is yamaha, akkor szerintem ez pont jó lenne neked. Persze azért tényleg nem árt meghallgatni előtte valahol, de sajnos én sem tudok olyan helyet ahol van ilyen hangfal, és ki is lehet próbálni. Meg ugye az sem mindegy, hogy ott milyen erősítővel tudod meghallgatni, és persze a helység akusztikája is befolyásolja a dolgot. De azért nagyjából lehet tudni, hogy jó vagy sem. -
Ninoka
tag
válasz
xtremer #2333 üzenetére
Mekkora a szoba amiben használod? Kb hány négyzetméter?
Ha már megvannak a háttérsugárzók meg a center, akkor válassz hozzáillő front hangfalakat (szerintem)! Pl. yamaha NS 555 -öst. Ezt már 65 körül megkapod. Esetleg NS-777-et, ami kb 80 körül van. Ezek hangzásban nem fognak eltérni a centertől, úgyhogy nem lesz zavaró. Nekem a két frontom egy-egy régi videoton hangfal, a többi pedig Magnat, és bizony amikor koncertet nézek 5.1-ben, akkor eléggé zavaró tud lenni, hogy a hang ami "szaladgál" egyik hangfalból a másikba, az nem úgy szól hátul, mint elöl, mert teljesen máshogy szól a két különböző tipusú hangfal.
-
Ninoka
tag
válasz
xtremer #2330 üzenetére
Végre egy ember, akinek van yst sw 515 sub. Mesélj már róla légyszi valamit! Én ilyet szerettem volna, de sehol sem tudtam meghallgatni. HOgy szól, be lehet állítani rendesen, stb?
Amúgy attól, hogy yamaha az erősítő is meg a sub is, nem kell feltétlenül yamaha hangfalakban gondolkodni. Sokkal fontosabb inkább az, hogy milyen a center meg a hátsó hangfalak (ha egyáltalán annak). 100 alatt már kapsz Dali Concept 6-ot, az elég jó, vagy ha teszel még hozzá, akkor inkább már concept 8-at 150 körül
Ha viszont már van center , vagy esetleg hátsó hangfalak is, akkor érdemes ugyanabból a tipusból/sorozatból választani, különben eltérő lehet a hangfalak hangzása, ami zavaró tud lenni. -
Ninoka
tag
30 ezres
Amúgy én is Yamaha mélyládát akartam venni, de nem 20 hanem 60 ezres kategóriából, csak közben rájöttem, hogy nincs igazán nagy szükségem rá. Nagyot csalódtam (kellemesen) a Yamaha erősítőmben. Eddig azt hittem, hogy milyen bénán szól, de rá kellett jönnöm, hogy nem is olyan rossz. Mivel panellakásban lakunk, sosem hallgattam hangosan, hogy ne zavarja a szomszédokat. És bizony halkan tényleg nem szól jól, de ez már nem az erősítő hibája, hanem a front hangfalaké. Ugyanis frontoknak még mindig 2 régi videoton hangfal van betéve, ami egyébként jól szól, csak valószínűleg túl kicsi az érzékenysége, és kis hangerőn nem hajtja meg rendesen az erősítő. De a múltkor a felettünk lakó felidegesített a kopácsolásával, úgyhogy odacsavartam a hangreőt, és én magam is meglepődtem, hogy milyen jól szól. Úgyhogy vagy vennem kell két normális front hangfalat, vagy hangosan kell halgatnom
-
Ninoka
tag
válasz
bajnokpityu #1877 üzenetére
"az meg marhaság,h 35w os terhelhetősgű hangfalat szétküld egy 100wos erősitő"
Próbáltad már? Mert én igen. Egy 100W-os erősítővel igenis szét lehet küldeni egy 35W-os hangfalat, még akkor is, ha ésszel tekered a hangerőt. Ugyanis nem fogod tudni megmondani, hogy mikor is érted el a 35W teljesítményt. Még a hangerőről sem tudod megmondani, mert megközeítőleg ugyanazon a hangerőn egy 4ohmos hangfalra fétszer akkora teljesítmény fog jutni, mint egy 8ohmosra. Nem véletlenül szokták a hangfalakat nagyobb teljesítményűre méretezni, mint az erősítő kimenő teljesítménye.
...de, bátraké a szerencse....... -
Ninoka
tag
válasz
vmatyko #1874 üzenetére
Ninoka-nak:
akkor ezért lehet hogy a mostani felállásban sistereg néha a hang...?Nem tudom pontosan mire gondolsz. Amikor nem szól benne semmi, akkor sistereg, vagy pedig a magas hangoknál torzít az erősítő? Ez utóbbi lehet a kisebb ellenállás miatt, de lehet, hogy eleve ilyen az erősítő. Ki kellene próbálnod 8 ohmos hangfalakkal, hogy azokkal mit csinál.
-
Ninoka
tag
válasz
vmatyko #1871 üzenetére
Hát igen, ez valóban nehéz kérdés.
Ha szereted hangosan hallgatni, akkor egyiket sem. A 100W-os erősítő ki fogja nyírni a 35W-os hangfalakat, a másik erősítő pedig nem fogja szeretni a 6 ohmos hangfalakat, mert nagy hangerőn valóban túlterheli, és akár tönkre is teheti a végfokot (ha nincs benne védelem).
Tehát vagy venned kellene a 6x100-as erősítő mellé valami nagyobb teljesítményű hangfalat, vagy meg kell nézni, hogy a másik erősítőt esetleg át lehet e állítani 6 vagy 8 ohmosra. Vannak olyan erősítők amiken állítható a csatlakoztatott hangfalak ellenállása.De ha nem akarod nagyon döngetni, mert egy kellemes zene mellett esetleg még beszélgetni is lehet, akkor kár befektetni egy 6x100W-os erősítőbe, vagy új hagfalakba. szvsz.
-
Ninoka
tag
Egyébként számít az,hogy a hangszóró merre néz (lefelé, oldalra, előre)? Csak mert a yamahában lefelé néz, és nem biztos, hogy az alattunk lakó díjazni fogja.
-
Ninoka
tag
válasz
Winzsolt #1863 üzenetére
Hát, remélem tényleg így van. Ma elmegyek a MM-ba megnézni milyen választék van. Egyszer már néztem ott egy Magnatot amiben 30centis hangszóró volt, de nem igazán nyerte el a tetszésemet. Meg néztem egy Wharfedale -t is, de az még annyira sem. Most amit a neten kinéztem magamnak az egy Yamaha YST SW515-ös, de nem hallottam még, hogy szól, és nem tudom, hogy van e olyan a MM-ban. Pedig jó lenne meghallgatni mielőtt megveszem, nehogy úgy járjak vele, mint az erősítővel.
-
Ninoka
tag
Már próbáltam tesóm erősítőjével, igaz nem ezzel a kábellel, hanem még a régivel, azzal jól szólt. Pedig az is egy ősrégi sztereó erősítő.
Az erősítőmnek nem túl nagy a tápja , de nem hiszem, hogy ez jelenti a problémát, sem a mély hangok okozta teljesítménycsökkenés. Mivel panelben lakom, nem szoktam hagosan hallgatni a szomszédok miatt. A tájékoztatóban leírt 6x90W helyett én jó ha 5x10W-ot használok. Tehát nekem nem a teljesítményével van gondom, hanem egyszerűen nem tetszk ahogy szól. Ezért gondoltam, hogy kiegészítem egy mélyládával, amit valószínűleg csak napközben tudnék kihasználni, mert este már zavarná a szomszédokat még akkor is ha halkan hallgatom. Egyébként este nincs is vele gond, mert ha nagy csend van, akkor valamiért jobban szólNekem rá van kötve a TV is, és azt is erősítővel szoktam nézni, és úgy egészen jó. De ha napközben zenét akarok hallgatni, vagy egy koncert dvd-t megnézni, ahhoz már harmat gyenge.Mármint nem teljesítményre, hanem hangzásra.
Mondjuk azt sem értem, hogy a mélyládáknál az alsó frekvenciahatárt miért -10dB-re adják meg? Biztosan valami szabvány az oka, de azt tudom, hogy anno mindig -3dB-re voltak megadva ezek a határértékek! -10dB-en nem nehéz teljesíteni a 20Hz-et. -
Ninoka
tag
válasz
#67688960 #1858 üzenetére
Elírtam, nekem 459-es yamaha van, de szerintem ez nem sokat számít.
A hangfalak nem éppen csúcskategóriások, de én abból indulok ki, hogy eddig egy kb 20 éves Grundig erősítővel hallgattam őket, és gyönyörűen szólt a mély. Csak ha már vettem dvd lejátszót, akkor gondoltam veszek hozzá egy többcsatornás erősítőt. De ez most úgy néz ki, hogy ha az EQ-n nem nyomom fel a mélyet a maximumra, akkor kb úgy szól, mint az 55cm-es múanyagdobozos tv-m, csak éppen nagyobb a teljesítménye. Az EQ pedig csak a front csatornákon állítja a mélyet és a magasat, a hátsókon nem. De talán még ez sem zavarna annyira, mint az, hogy ha mindent alapra állítok, akkor is sokkal "butábban" szólnak a hátsó hangfalak, és nem azért mert kisebbek. Ugyanis felcseréltem a front és a hátsó hangfalakat, és akkor is a hátsó csatorna volt gyenge.
A hangfalak elhelyezésén nem változtattam ez erősítő csere óta, tehát az nem lehet gond. A zsinórt pedig jóval vastagabbra cseréltem, tehát ez sem okozhat problémát. -
Ninoka
tag
válasz
#67688960 #1856 üzenetére
Hát igen, ezt mondom én is, hogy dinamikus terhelésnél ott a kondi, de folyamatosnál nem tudja ellátni az erősítőt plussz energiával.
Ezek szerint az a 250-270W nem egy műszerrel mérhető színuszis teljesítmény. Mert én is úgy gondolom, hogy a semmiből nem lehet előállítani azt a plussz 170-190W-ot.Nem beszélve az erősítő hatásfokáról és veszteségi teljesítményéről. Szerintem ezek a digitális erősítők azért 80%-nál nagyobb hatásfokkal működnek, de végülis ez lényegtelen. Ha a hálózatból felvett teljesítmény 80W, akkor a folyamatosan leadott sem lehet több kb 65-70nél.
Csak igazából most nagy dilemmában vagyok, ugyanis én nagyon keveslem azt a mélyet amit az erősítőm szól, és nem tudom, hogy vegyek e hozzá egy szubot, vagy adjam el az erősítőt, és tegyem hozzá a szubra szánt pénzt, és abból vegyek egy jobb erősítőt. Most egy Yamaha RX-V459 van, és kinéztem hozzá egy Yamaha YST-SW515 mélyládát. Én személy szerint jobban kedvelem az 5.0-t, mint az 5.1-et, mert igazából a régi 5.1-es kompakt rendszeremet is azért adtam el, mert nem tetszett, hogy a szub dübörög, a többi hangfalnak meg "doboz" hangja van. De fogalmam sincs, hogy az RX-V569-et mennyiért lehetne eladni. A szub amúgy 60e körül van, úgyhogy annyival lenne több pénzem új erősítőre. De azt sem tudom, hogy egyáltalán milyen erősítőt lenne érdemes venni, ami jól is szól. -
Ninoka
tag
ha van itt valaki hozzáértő szakemben, akkor adjon már nekem magyarázatot arra, hogyan lehet az, hogy egy berendezés folyamatosan leadott teljesítménye 250W, miközben a hálózatból felvett teljesítmény csak 80W!? Mert azt még csak megértem, hogy a pillanatnyi csúcsteljesítmény 270W, hiszen az csak egy pillanatig tart, és nyilván vannak benne pufferek amik tárolják az energiát, majd leadják amikor szükség van rá. De folyamatos terhelésnél ez nem működik! Ez konkrétan egy subládára vonatkozik, de mondhattam volna erősítőt is, mert azzal is ez a helyzet. Sztereóban max 2x140W, ha pedig minden hangfal megy, akkor már csak 90W csatornánként. Ezt még megértem, mert ha minden csatorna megy, nem tud akkora teljesítményt leadni. De a leadott 6x90W = 540W, még nindig nagyobb, mint a hálózatból felvett max 360W !
-
Ninoka
tag
válasz
bajnokpityu #1592 üzenetére
Én csak az alapadatokat néztem, mert bennem fel sem merült az, hogy egy 6 csatornás erősítőn, csak 2 csatornán állítható az EQ, Egyébként meg letöltöttem előtte a kézikönyvet, de csak angolul találtam, abból meg nem vagyok zseni, főleg ami a szakkifejezéseket illeti, úgyhogy nem olvastam pontosan végig mindent. De már késő bánat. Most csak kíváncsi voltam, hogy a többi erősítőnél hogy van ez a hangszín szabályzás, mert ha valamikor lecserélem, akkor valószínűleg valami más márkát választok, nem yamahát.
-
Ninoka
tag
válasz
Winzsolt #1589 üzenetére
Úgy érted, hogy minden hangfalhoz külön, egyesével? Az már komoly! Én már azzal is megelégednék, ha mindegyik hangfalon állítaná egyszerre, nem csak a két front csatornán
Mert így elég gáz, hogy ha nézek egy koncertet, és teszek rá egy kis magasat,de csak a frontokon lesz több magas, Ja, és rájöttem, hogy a centeren is lehet állítani, sőt, azon asszem 5 sávban, nem csak mély-magas De a hátsókat akkor sem tudom állítani. Ráadásul olyan hülyén van megoldva, mert nem egy helyen van a kettő. A centert csak menüből lehet állítani távirányítóval, a frontokat meg csak ez előlapi gombokkal. Kár, hogy ezek csak a vásárlás után derültek ki.
-
Ninoka
tag
Elég sokan vagyunk itt, különböző erősítőkkel. Csak egy kérdés lenne a részemről az, hogy csak a Yamaha erősítőkön van az, hogy csak a két front hangfalon állítható a mély és a magas hang (a többin nem), vagy ez minden erősítőnél így van? Mert ez elég gáz. Persze most az olcsóbb árkategóriás erősítőkre gondolok. Más tipusoknál, hogy van ez?
-
Ninoka
tag
válasz
jolti05 #1227 üzenetére
Valahogy éreztem, hogy Realtek hangkártya van az alaplapon. Szerintem azt ha digitális kimeneten keresztül kötöd az erősítőre akkor sem fog úgy szólni, mint az X-fi az analóg kimenettel. Ahogy Cifu is mondta, az egy jóval gyengébb képességű hangkártya. Egyébként meg a minőségben nincs különbség a két kimenet között, csak annyi, hogy a digitális nem szedi össze a zajokat. De ha nem nagy távolságra kell elvinni, és elég jó a kábel, akkor ennek sincs jelentősége. Nálam gond volt, mert kb 10m-re van a gép az erősítőtől. Ezt már nem nagyon lehetne analóg kimeneten összekötni.
Ráadásul sokkal több a kábel, mert ugye digitálisnál csak 1 kábelen megy minden.
-
Ninoka
tag
válasz
jolti05 #1202 üzenetére
Kérdéses, hogy milyen hangkártya van az alaplapon. Ha valami gagyi, akkor lehet minőségromlás az X-Fi-hez képest, de amúgy a digitális kimenet jobb, mint az analóg,mert nem szed össze mindenféle zavaró jeleket, és messzebbre is elvihető. Egyébként nekem is van egy TV tuner a gépemben, és valamiért a digitális kimeneten nincs hangja. Csak nem tudok rájönni, hogy miért. A sima analóg kimeneten szól rendesen. Amúgy az alaplapon van két bemenet, egy cd, és egy aux, már próbáltam mind a kettőre csatlakozni, de egyik esetben sem szól. És csak a tunerrel van ilyen gond, mert minden más szól, ugyanis nekem is digitális koax-szal van összekötve a gép az erősítővel.
-
Ninoka
tag
válasz
Rover623 #1125 üzenetére
7m az nem kevés.
De ha jó minőségű a kábel, akkor elképzelhető. CSak a szobámban elég sok "zajforrás" van, számítógép, stb, ami egy gyengébb képességű kábellel nem biztos, hogy megoldható. A Yamaha subhoz meg nem hiszem, hogy csúcs szuper kábelt adnak, mert eleve 20ezer az egész szub kábelestől.
Ezek szerint ilyen OFC kábelt is lehet méterre kapni, úgy mint a hangfal kábelt.? Majd szétnézek, hol mennyi. KÖszi az infót! -
Ninoka
tag
A PC és a DVD rákötés alap, viszont a rádió nem. Az, hogy szépen szól, gazából szerintem több múlik egy jó hangfal összeállításon, mint az erősítőn. Persze azért kell hozzá egy jó erősítő is. Nekem nincs túl sok tapasztalatom ezen a téren, csak azt mondhatom, hogy nekem egy yamaha RX-V459 van, ami nem rossz, de azért nem kell tőle elájulni, hogy milyen jól szól. Legalábbis én kicsit többet vártam tőle. Egy barátnőmnek Sony van, annak sokkal jobban tetszik a hangja, pedig egy sokkal régebbi model. Én azt javaslom, hogy ha van rá lehetőséged, halgass meg pár erősítőt ugyanazokkal a hangfalakkal, hátha az segít dönteni. Pl Média markt-ban lehet hallgatózni.
-
Ninoka
tag
Szerintetek, ezeknek a házimozi erősítőknek a sub kimenetére, milyen hosszú kábelt lehet csatlakoztatni? Merthogy ez egy alacsony szintű rca kimenet, ahol nincs teljesítményleadás, viszont a hosszú kábel összeszedhet zavaró jeleket. Persze függ a kábel minőségétől is. Nézegettem egy yamaha subot, és ahhoz adnak egy 5m -es kábelt. Ez nem sok egy kicsit?
-
Ninoka
tag
Nem 100%, de igen, lehet kondi. Nálam nem volt szemmel látható jele, mivel ami nekem tönkrement, az nem egy nagy elektrolit kondi volt, hanem egy egészen kis kapacitású kondenzátor, csodálkoztam is rajta. Az én esetemben csak mérésel lehetet megállapítani, hogy rossz. De mondom, nem 100%, hogy nálad is ez a baj. Simán lehet egy egyszerű forrasztási gond is, és amikor feltekered a hangerőt, akkor megnövekszik a feszültség, ezért átmenetileg megjavul az érintkezési probléma. Keress egy megbízható szerelőt, aki ért is az ilyen erősítőkhöz!.Szerintem ez a legbiztosabb, mert egyébként csak találgatni lehet. De szvsz, nincs túl nagy baja.
-
Ninoka
tag
Lehet poti is, de lehet bármi más is. Nekem egyszer volt egy erősítőm, ami ugyanígy elhallgatott néha, és ha jól feltekertem a hangerőt, akkor pattant egyet és visszajött a hang. Annak nem poti baja volt, hanem egy kondi ment tönkre az végerősítőben. Tényleg jó ötlet amit gog mond, mármint a kontakt spray segíthet, próbáld meg befújni vele a potit hátulról, hátha segít neki. Már ha egyáltalán poti van benne. Mert azokban az erősítőkben amiknek nem lehet ütközésig fordítani a hangerő gombot, hanem addig tekeregeted amíg akarod, azokban nem poti van, hanem digitálisan állítod a hangerőt egy jeladó segítségével.
-
-
Ninoka
tag
Esetleg YAMAHA YST-SW012 -ről van valakinek valami tapasztalata, vagy hallott már ilyet szólni?
-
Ninoka
tag
Nem tudja véletlenül valaki, hogy a Magnat Monitor SUB 200A mágnesesen árnyékolt e? Sehol nem találok ilyen adatot róla.....
-
Ninoka
tag
válasz
#67688960 #1083 üzenetére
Ma hoztam a munkahelyemről másfél méter 5 mm2-es vezetéket, és bekötöttem vele nagynehezen a centert. Az már elég vastag vezeték, alig fér el az erősítő csatlakozójában. Meghallgattam. Aztán bekötöttem ugyanígy 1,5 mm2-es vezetékkel. és azzal is meghallgattam. Hogy őszinte legyek, semmi különbséget nem hallottam. Ezután bekötöttem 0,75 mm2-es vezetékkel. .és azzal talán kicsit másabb volt, talán nem volt annyira dinamikus nagy hangerőnél, de az is lehet, hogy csak bebeszélem magamnak, mert egyáltalán nem volt feltűnő a különbség.
Azért köszi a tanácsokat!De azt hiszem maradok a 1.5 mm2-es vezetéknél.
-
Ninoka
tag
Természetes, hogy befolyásoló tényező az inpedancia, hiszen nem mindegy, hogy 4 vagy 8 ohmos hangfalhoz kötsz ugyanakkora ellenállású kábelt. Volt itthon kb 5m hosszú 0,75-ös kábel, és kíváncsiságból megmértem az ellenálllását, kb 1 ohm (a két szál sorba kötve, gyakorlatilag 10m hosszú 0,75mm2) . Ez azt jelenti, hogy egy 8 ohmos hangszóróval sorba kötve, ez kb 1/8, vagyis 12,5% teljesítményveszteséget jelent. Ez azért nem kevés! Persze egy 2,5 mm2.es kábelnél ez már csak 3,75%, 4 mm2-nél pedig 2,3%. A kérdés csak az, hogy ez a kb 1,5% különbség, ami a 2,5 és a 4 mm2 között van, megéri e? Mert gondolom nem 1,5%-kal drágább a 4mm2-es a 2,5-nél.
És tekintve, hogy az esetemben center, és háttérsugárzókról van szó, amiből nem igazán jönnek mély hangok, először 0,75-ös vezetékben gondolkodtam. De belátom, az igencsak vékony, viszont én túlzásnak tartom a 4 mm2-est, talán még a 2,5mm2 belefér, bár szerintem az még a front hangfalakhoz is elég lenne. Úgyhogy most 1,5 - 2,5 mm2 között gondolkodom.
-
Ninoka
tag
Nekem csak egy 459-es yamaha van, de teljesen korrekt arra amire nekem kell. Ha meg újabbat veszel az még jobb.
Egyébként ma megvettem a Magnat monitor center 210-est, és hozzá két Monitor 220-as háttért. De még nem tudtam kipróbálni, mert nincs itthon kábel. Már alig várom, hogy beüzemeljem.
Egyébként tudja valaki, hogy ezeket a hangfalakat be kell e "járatni"? És ha igen, akkor pontosan hogyan? Még régebben javíttattam egy mélynyomót, és akkor azt mondta a srác aki csinálta, hogy be kell járatni, csak már nem emlékszem, hogy hogyan. De lehet, hogy új hangfalakra ez nem vonatkozik, csak ha javítva van. -
Ninoka
tag
válasz
dobolan #1005 üzenetére
Köszi, már a Magnat mellett döntök mindenképp, csak még azt nem tudom pontosan, hogy melyik tipust válasszam. Ma megnéztem az üzletben ezt az Add on 300 szettet, de elég viccesnek találom
Nagyon picike hangfalak. Arról nem is beszélve, hogy az üzlet honlapján az áll, hogy 13 cm-es mélyközép + egy magassugárzó van benne, erre kiderült, hogy csak 8 cm-es a mélyközép, és az is szélessávú, úgyhogy nincs benne magassugárzó. Ezek után már kérés, hogy mi igaz az adatokból amit ott megadtak. Merthogy a mérete is sokkal kisebb, mint amit ott írtak. Ennyi erővel akkor lehet, hogy a teljesítménye, vagy a frekvencia tartománya is kisebb. Ez így kissé bosszantó, úgyhogy nagyon gondolkodom rajta, hogy megvegyem e. De SAL-t már biztosan nem veszek, akkor inkább még várok és gyűjtök egy kis pénzt, és veszek egy normálisabb Magnat-ot.
-
Ninoka
tag
Találtam egy szettet, csak nem tudom, hogy lehet e még kapni. Olyan mint amit te ajánlottál yamahát, csak ez magnat. Két háttérsugárzó + 1 center, csak a yamahával szemben ez nem 6, hanem 4-8 ohmos. MAGNAT Add-On 300, és ha minden igaz akkor csak 17e Ft, és 13 cm-es hangszórók vannak benne. Ráadásul egy olyan bolt honlapján láttam meg, ahonnan a cégünk szokott vásárolni, úgyhogy még kedvezményem is lehet belőle ha céges számlára veszem.
-
-
Ninoka
tag
Igen, én csodálkoztam is, hogy ezek nem 20-30 Hz-től kezdve működnek. Nekem azért is lenne fontos, hogy viszonylag jól szóljon belőle a mély, mert nem akarok külön mélyládát venni. A két front hangfalban van két 25 centis mélynyomó, az nekem bőven elég, viszont az csak elől szól. Ha hátsó és a center hangfalak is hasonló képességűek lennének akkor az jó lenne, de ez csak álom. A 6 ohm meg nem olyan vészes, mert beállítom az erősítőt 6 ohmosra, és akkor legfeljebb a két front sugárzón nem lesz akkora teljesítmény a kisebb terhelés miatt. Gondolom ez még a kisebbik rossz, mint ha 8 ohmosra állítom, de a hangfal csak 6 vagy 4.
Én csak azért kérdeztem a SAL-t, mert abban 13 centis a mélyközép, szemben a többi 8-10 centis hangszórókkal. Persze ez még nem jelent semmit, mint ahogy te is írtad. De eddig nincsenek túl jó tapasztalataim a kisméretű hangszórókkal. A régi rendszeremben 6 centis hangszórók voltak, az összes hangfalban (kivéve a mélyládát), és azok nagyon bénán szóltak. Tehát én eleve ebből indulok ki. -
Ninoka
tag
Igen, én is nézegettem ilyen szetteket, és lehet, hogy hülyének tűnik a kérdésem, de jó az ha egy hangfalban 8 centis hangszórók vannak? Én mindig azt hittem, hogy minél nagyobb benne a mélynyomó, annál nagyobb a sávszélessége. Persze tisztában vagyok vele, hogy egy centernek vagy egy háttérsugárzónak nem az a feladata, hogy dübörögjön belőle a mély, de azért a szövegnél sem mindegy, hogy hogyan szól. És őszintén szólva nem hiszem, hogy egy kis méretű hangszóró képes mély hangok kiadására.
-
Ninoka
tag
Minél kevesebbet
Persze azért fontos, hogy ne legyen doboz hangja. Eddig egy kompakt 5.1es rendszerem volt, de annak műanyagból voltak a hangfalai. Gondolom annál a SAL is jobban szól.
A videotonok 8 ohmosak, és amit néztem SAL az is 8 ohmos. Elméletileg az erősítőt át lehet állítani 4 ohmosra, de valószínűleg nem lehet keverni a hangszórók ellenállását. -
Ninoka
tag
Ezennel csatlakozok én is a fórumhoz.
Vettem egy Yamaha RX-V459-et. Most én is hangfal gondokkal küzdök. Már van két front, igaz, hogy jó régiek, kb 20 éves videoton hangfalak, de szerintem jól szólnak. Még kellene egy center, meg két hátsó. Ismeri valaki a SAL 3610S és a 3610C hangfalakat? Nem akarok túl sokat rákölteni, és eddig ezeket találtam a legolcsóbban. Csak kérdés, hogy érdemes e megvenni? Vagy inkább egy yamaha vagy magnat az olcsóbb kategóriából?
Aktív témák
Hirdetés
- SAMSUNG (QE85QN95DAT) 215CM 4K NEO-QLED 144HZ CSÚCS TV ! AKCIÓ
- SAMSUNG (QE75QN85B) 190CM NEO QLED SMART PRÉMIUM LED TV! AKCIÓ
- SAMSUNG UE85DU8079 215CM 4K SMART UJ MODELL! AKCIÓ!
- SAMSUNG (QE65LS03TAUXXC) 165CM 4K SMART Q-LED FRAME PRÉMIUM ! AKCIÓ!
- SAMSUNG (QE65QN800DTXXH) 165CM 8K NEO Q-LED UJ MODELL! AKCIÓ!
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- Honor 90 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest