Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Patice

nagyúr

válasz Zoty4 #26261 üzenetére

Igen, az erősítőhöz való bekötést jól csináltad, vagy úgy kell, ahogy leírtad.

A Sub-nak kell külön áram mert saját külön, beépített erősítője van, ami csak a mély hangokat fogja erősíteni, amit az erősítő küld majd neki.

Tehát adsz neki 220-at egy tápkábellel, majd bekapcsolod. A potik közül az egyik a hangerő (Volume), a másik a vágási frekvenciát állítja (Crossover frequency). A vágási frekvencia alatti hangokat fogja megszólaltatni a szub.

Erősítőn a beállítás:

Távoson megnyomod a "System setup" gombot belép a "Speaker configuration" menübe. Itt ("type of speakers") látod, hogy hogyan vannak beállítva az egyes csatornák (Large v. Small). Large = nincs beállítva vágási frekvencia, azaz az adott hangszóró megkapja a teljes frekvencia sávot, a mélyekkel együtt. Ha Small = az erősítő a mélyeket levágja a jelekből és azt a mélynyomóra küldi.

Esetedben szerintem mindegyik csatornára mehet a "Small" beállítás (Enter + navigációs gombokkal).

Subwoofer (= ez a mélyláda) mellette legyen "yes". Lejjebb a menüben ("Delay Time") beállítod az egyes hangfalak távolságát méterben megadva a hallgatási pozíciótól (0,1 méteres lépésekben), a mélyládára is. Ha a mélyádát elmozgatod a helyéről, akkor ezt az értéket újra be kell állítanod!

Tovább léptetve a menüben lefelé ("Subwoofer and crossover frequency") beállíthatod, hogy az erősítő hol vágja le a mélyhangokat.
    15SW Mode Norm
    LFE --> LFE
    Norm --> + Main (Ezt én úgy értelmezem, hogy normál, sztereó módban a mélyláda és a frontok is fognak szólni)

16 Crossover Frequency (itt állítod be pontosan a frekvenciát.)
    Szerintem itt kezd 100 Hz-nél és majd esetleg csökkentsd le, ha úgy érzed.

Mélyládán a hangerő potit állítsd kb. 2/3 állásba + a vágási frekvenciát a legmagasabbra (85 Hz).

A ládát elhelyezve hallgasd meg, hogy hogy jobb a fáziskapcsoló nulla, vagy 180-as állásban, a hallgatási pozícióban.

Az "Auto Power" kapcsoló arra való, hogy a mélyláda bekapcsoljon automatikusan jel esetén vagy állandóan legyen bekapcsolva. Ezt eldöntöd.

Kb. ennyi. Remélem érthető voltam. :)

• Oldfighter

senior tag

válasz Zoty4 #26261 üzenetére

Igen, az Y kábel jó lesz hozzá. Az erősítő Pre Out Sub kimenetébe dugd, illetve a mélynyomó Line Level Inputjába.
    Hálózati kábel naná, hogy kell, hiszen aktív erősítésű a mélyládád.

Auto power: Használat közben érdemes On állásba tenni. :)
    Phase: Alapestben ha a frontokkal illetve centerrel rakod egy vonalba a mélynyomót, akkor hagyhatod Nulla állásban. Ha a szoba más területén szeretnéd elhelyezni, akkor érdemes kísérletezgetni vele, jóformán a membrán működését szabályzod vele.
    Crossover: Itt állíthatod be a vágási frekvenciát, mely alatt hagyod dolgozni a mélynyomót. Tekintettel arra, hogy az Erősítőkön is megtalálható ez a beállítás a menüben, itt akár max-ra is feltekerheted.
    A másik potival pedig a hangerőt szabályozhatod. Érdemes összhangba hozni az erősítőn lévő, mélynyomóra vonatkozó hangerő beállításával.

Új hozzászólás Aktív témák