Hirdetés
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- iPhone topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- OnePlus 15 - van plusz energia
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Aktív témák
-
Yaye
őstag
Ne vonj le messzemenő következtetéseket egy fordításból! Régen a ''lélek'' szót ''ember'' illetve ''fő'' értelemben is használták, mint ahogy ma is azt mondjuk hogy egy település hány ''lelket számlál''. A magyar bibliafordításban mindegyik értelmében ezerszer megtalálható. Az Ezékiel féle idézeted különösen mellé ment: az a vérbosszú ellen szól, hogy az emberek ne bűnhődjenek rokonaik bűnéért, hanem csak azt büntessék (öljék meg) aki a bűnt elkövette. A lélek itt abszolúte ''ember'' értelemeben használatos.
És egy pár hely, ahol a lélek örök életéről, üdvösségről és kárhozatról esik szó, valamint arról hogy a test nem él lélek nélkül, csak úgy nagyhirtelen, válogatás nélkül, vegyesen, ahogy kiköpte a kereső:
'' Mert a sadduczeusok azt mondják, hogy nincs feltámadás, sem angyal, sem lélek; a farizeusok pedig mind a kettőt vallják.''
'' Én pedig ímé özönvizet hozok a földre, hogy elveszessek minden testet, a melyben élő lélek van az ég alatt; valami a földön van, elvész.''
'' És meghallgatta az Úr Illés szavát, és megtért a gyermekbe a lélek, és megélede.''
'' Pedig a lélek az az emberben és a Mindenható lehellése, a mi értelmet ad néki!''
'' És a por földdé lenne, mint azelőtt volt; a lélek pedig megtérne Istenhez, a ki adta volt azt.''
''Ezt mondja az Úr Isten: A négy szelek felől jőjj elő lélek, és lehelj ezekbe a megölettekbe, hogy megéledjenek!''
'' A lélek az, a mi megelevenít, a test nem használ semmit''
''Bizony, bizony mondom néktek, hogy a ki az én beszédemet hallja és hisz annak, a ki engem elbocsátott, örök élete van; és nem megy a kárhozatra, hanem általment a halálból az életre.''
'' Bizony, bizony mondom néktek: A ki én bennem hisz, örök élete van annak.''
'' És ezek elmennek majd az örök gyötrelemre; az igazak pedig az örök életre.''
'' De a ki a Szent Lélek ellen szól káromlást, nem nyer bocsánatot soha, hanem örök kárhozatra méltó;''
'' Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.''
'' És a tenger kiadá a halottakat, a kik ő benne voltak; és a halál és a pokol is kiadá a halottakat, a kik ő nálok voltak; és megítéltetének mindnyájan az ő cselekedeteik szerint.''
'' Mert a miképen holt a test lélek nélkül, akképen holt a hit is cselekedetek nélkül.''
'' Elérvén hitetek czélját, a lélek idvességét.''
Pufók angyalkákról persze nincs szó, sem lantot pengető, felhőkről lábat lógató lelkekről, de azt többek között ezért is nem vette gondolkodó ember soha komolyan, maximum az ikonográfiában jelent meg mint vizualizációs technika.
(Amúgy időről időre előjön, hogy ír-e valamit a biblia vagy sem: www.netbiblia.hu
Egyszerű és használható, van keresője is.) -
Yaye
őstag
Szerintem ez nem egészen igaz. Az európai kultúra rettegése a haláltól szerintem sokkal inkább a felvilágosodásnak, és ezzel együtt az ateizmus rohamos terjedésének köszönhető. Aki szerint a halál után nincs semmi, igazán annak félelmetes a halál. A pokol kínjaitól szvsz utoljára valamikor párszáz évvel ezelőtt féltek a mezei népek, azóta sokkal inkább a teljes megsemmisüléstől rettegnek.
-
Yaye
őstag
Nem tudom ugyanarról beszélünk-e, én is olvastam valamit, de az szigorúan biológiai jellegű volt. Valami DNS-reprodukcióról volt szó, hogy van a végén valami ''fölösleges'' szakasz, és az osztódáskor ebből mindig lemorzsolódik egy kicsi, és ahogy öregszünk, egyre rövidebb lesz ez a farok, és a végén szépen elfogy és onnantól nem tud rendesen osztódni és kampec. Születésünkkor adott hogy mekkora ilyen DNS-farokkal születünk és ebből megsaccolható a várható élettartam. Vagy valami ilyesmi, nem emlékszem ennél pontosabban.
-
Yaye
őstag
Neeem, egyáltalán nem. Ki mondta hogy ő valódi? Te azt csak haluzod, hogy van barátod/barátnőd és hogy vacsorát csináltok. Lehet, hogy rajtad kívül nem is létezik semmi és senki. Egy az univerzum ürességében lebegő magányos balfék vagy aki begolyózott és egy világot álmodik maga köré. Erre is van egy remek kis irodalmi gyöngyszem, Lem mester tollából, javaslom mindenkinek hogy olvassa el, rövid és szórakoztató:
[L]http://yaye.uw.hu/doksik/mese.txt[/L] -
Yaye
őstag
válasz
PrünciMünci
üzenetére
Na végre valaki értelmesen elmagyarázta! Hát EZ van a halál után! Sejtettem, hogy valami hasonló, de most végre bizonyosságot nyertünk. Szegény, szegény Den, egy világ dőlt most össze benne :( :DDD :C
-
Yaye
őstag
válasz
KERO_SAN
üzenetére
Na, még egy mindentudó... :U Miért kell beletörődni? Talán bizonyított tényről van szó? Szvsz bölcs ember nem nyilatkozik ilyen magabiztossággal teljesen ismeretlen dolgokról.
Ja, és még annyit, hogy ha csak fizika meg kémia, akkor végre meg kéne szüntetni az emberölés primitív, felvilágosulatlan, középkorias tilalmát, hiszen csak egy kupac kémiai reakció által mozgatott atomról van szó.
Tildy:
A ''gondolkodom, tehát vagyok'' szállóige pont erről szól. Hogy létezésünk egyetlen valamirevaló bizonyítéka tulajdonképpen az hogy gondolkozunk felőle, minden más pedig tök bizonytalan. Tényleg nem egyszerű. Ez pl a Mátrix közel sem olyan eredeti ötletének is az eredetije.
[Szerkesztve] -
Yaye
őstag
Az ám, mint a Turbomixeres kivégzés :D Aki nem tudná miről van szó, annak egy kis klasszikus idézet:
Kinyitotta a láda ajtaját, és belépett. Aztán várt, hogy mi történik. Öt másodperc múlva egy kattanást hallott, s aztán már ott is volt vele a ládába zárva az egész Világegyetem.
A Telepszichopatikus Turbomixer az extrapolált anyaganalízis elve alapján hozza létre a teljes Univerzum képét. Minthogy az Univerzum minden egyes darabja így vagy úgy kölcsönhatásban áll minden más részével, elméletileg lehetséges, hogy az ember akár egy kiflicsücsökből is extrapoláljon a teremtés egészére, beleértve az összes napot, ezek összes bolygójával, összetételével, gazdasági és szociális történetével.
A férfi, akinek a Telepszichopatikus Turbomixer feltalálása köszönhető, mindezt csak azért tette, hogy bosszantsa vele a feleségét. Trin Tragula, mert így hívták az illetőt, álmodozó volt. Gondolkodó, spekulatív filozófus, vagy ahogy a felesége jellemezte: komplett idióta. Az asszony folyton nyaggatta őt. Vagy a töméntelen idő miatt, amit az űrbe bámulva töltött, vagy azért, mert mindenáron meg akarta fejteni a ziherejsztű dinamikai egyenletét, vagy mert nem tudott betelni a különböző helyekről származó kiflicsücskök spektrografikus elemzésével. - Térj már észre! - mondta neki az asszony negyvennyolcszor is napjában. - Igazán lehetne már egy kis arányérzéked!
Így hát a férfi megépítette a Telepszichopatikus Turbomixert, csak azért, hogy megmutassa neki. A Telepszichopatikus Turbomixer egyik végébe beledugta a valóságot - úgy, ahogy azt egy kiflicsücsök alapján extrapolálta -, a másik végébe pedig az asszonyt. Így aztán, amikor a készüléket bekapcsolta, hitvese egyszerre láthatta a teremtés egészének végtelenségét s benne önmagát a megfelelő arányban.
Trin Tragula legnagyobb megdöbbenésére a sokk teljesen megsemmisítette nője agyát. Csak az töltötte el némi vigasszal, hogy meggyőző módon bebizonyosodott ezáltal, miszerint egy ekkora Univerzumban az arányérzék megengedhetetlen luxus egy gondolkodó lény számára.
(Douglas Adams: Vendéglő a Világ Végén) -
Yaye
őstag
''egy közös volt bennük, a teljes megsemmisülés, feloldódás érzése''
A kettő nem ugyanaz. Van olyan vallás is melyszerint a nirvánában a lélek feloldódik egy hatalmas közös lélekben. Másrészt amiről írtál az csak egy érzés volt. Nem történt meg, és nem bizonyíték. Ha az életed valóban csupán sejtek játéka lenne akkor halálodkor, mikor az agyad épp kikapcsolóban van, nem lennének ilyen tudatos ''jaj, megszűnök!'' érzéseid, szerintem. Ez az érzés túlságosan reálisnak, a szituációhoz kapcsolódónak, és tudatosnak tűnik ahhoz hogy csak egy véletlenszerű hallucináció legyen. Ha azt mondanád, hogy mindenre tisztán emlékszel, 12 piros ló táncolt egy zöldre festett íróasztal tetején, az sokkal inkább tűnne hallucinációnak. De ez csak az én véleményem.
''ha valaki ezt a világot látná meg többször akkor is hasonlónak látná''
Ha valaki kibukkanna a semmiből mondjuk 20 méterrel a Csendes Óceán felszíne alatt, és egy másik alkalommal 6000 méterrel a Szahara fölött, hát nem valószínű hogy ugyanolyannak találná a kettőt, pedig ugyanaz a világ.
''vagy úgy gondold, más időpontban meghalva, más túlvilági élete van az embernek? Mindig máshová jut?''
Nem tudom. Nem gondolom konkrétan sehogy. De nem is zárom ki. Ha pedig igaz hogy az életünk befolyással lehet arra hogy mi történik velünk halálunk után, akkor egyenesen valószínűnek tűnik.
''én sosem hirtem a tulvilági életben, és most már biztos vagyok benne hogy nincs.''
Ez vakhit. De tényleg mindegy. Majd meglátod. Vagy ha nem, hát nem. Én a magam részéről igyekszem úgy élni, mintha nem lenne mindegy hogy hogyan teszem, abból baj nem lehet :D -
Yaye
őstag
''ha nem halucináció, mindig ugyanazt kéne tapasztalni.''
Csakhogy ez nem egy laborban végrehajtott tudományos kísérlet, hogy ezt kijelenthetnénk. Azt pedig senki nem tudja, még aki átélte az sem, hogy pontosan mit ''látott'', akkor hogyan jelenthetnénk ki, hogy mindig ugyanannak kéne lennie? Miért kéne mindig pont ugyanannak lenni? Ráadásul hogyan várhatnánk pontos, összehasonlításra alkalmas megfigyelésekről szóló beszámolókat a halál kapujából épp csak visszarángatott emberektől? Ezekből a beszámolókból szerintem nem lehet pontos következtetéseket leszűrni, épp mivel annak, aminek a létezésének a lehetőségét vizsgálnánk, lényegében semmi racionálisan megragadható követelményét sem ismerjük. -
Yaye
őstag
Nem vagyok szakember, nem tudom, hogy egy agyhalott újraéleszthető-e egyáltalán, sem hogy ilyen esetben az agyahál során sérült agy törvényszerűen tudattalan zombit eredményez-e. Utána kéne nézni, de sajnos erre most nincs időm, pedig érdekelne.
Biztos vannak hallucinációk. Kérdés, hogy csak hallucinációk vannak-e? Eleve, mi a hallucináció _ebben_ az esetben? Normális esetben érzékcsalódás, de itt ugye pont arról van szó hogy olyan dolgokat érzékel az illető ami talán élő ember számára nem érzékelhető, és hát ő nem élő ember. Legalábbis csak részben. Ebben az esetben a ''hallucináció'' a hagyományos értelemben nem értelmezhető, csak ha be tudnád bizonyítani hogy az érzékelt dolgok sehol, semmikor, semmilyen módon nem léteznek. Ez viszont számodra, mint (egyelőre) ebben a világban élő embernek, lehetetlen. Nem tartom véletlennek, hogy a legnagyobb tudósok között is számosan nem vetették el az elméleti lehetőséget, szorult beléjük annyi tudományos alázat, hogy felismerték a tudásuk korlátait és nem hitték azt hogy mindent ismernek már amit csak ismerni érdemes. Nincs mese, ki kell várnunk még azt a pár évtizedet amíg kiderül mi az ábra... :t -
Yaye
őstag
A lélekvándorlás nem a buddhizmusból hanem a hindu vallásból ered. Abból alakult ki a buddhizmus.
ody42: bár nem vagyok túlművelve hinduizmusban, de ha jól tudom, a karmától függően a lélek különböző presztízzsel bíró testekben születhet újjá. Ez lehet állat vagy ember, és mindkettő között vannak magasabb és alacsonyabbrendűek, előbbieknél faj szerint, utóbbiaknál kaszt szerint lehet különbséget tenni a ''rangjuk'' között. Ha a hinduizmusban (buddhizmusban) az állatoknál nem lenne egyedi lélek, akkor az állatként reinkarnálódott lélek ''elveszne'', feloldódna a ''fajlélekben'' és nem tudna többé ismét egyedi lélekként fölemelkedve emberként újraszületni. Legalábbis nekem e miatt tűnik szükségszerűnek az állatok saját lelke, de majd jön egy buddhista topiktárs és kijavít. -
Yaye
őstag
Határozottan azt mondani: nincs semmi, ez ugyanolyan, valódi, kézzelfogható bizonyítékok nélküli hit, mint azt állítani hogy van. A helyzet az, hogy a választ nem tudja biztosra senki, csak aki már frankón meghalt, róka fogta csuka ez kérem.
Ha valakinek az agyi folymatai leálltak (de még újraéleszthető), az miért nem eléggé halott? Szvsz az ilyen ember teljesen ''átért'', akkor is ha a sejtjei fizikailag még nem kezdtek el károsodni. Másrészt, (bár nem ástam bele magam az irodalomba) ha jól tudom, a halálközeli élmények közt akadt jópár olyan, ami nem magyarázható agyi folyamatokkal mert racionálisan nem történhetett volna meg.
Én azt mondom, nem sok értelme van ezen vitatkozni, mindenki meglátja majd maga. Még az is lehet, hogy mindenki azt kapja majd amit szeretne: te a semmit, kymco meg az Ítéletet. :D
Aktív témák
Hirdetés
- Használt OnePlus Nord 3 5G 8/128GB, 91% akkumulátor, 12 hónap garancia!
- Dobozos ÚJ! HP ZBOOK Firefly 16 G10 /i7-1355U/16GB/1 TB SSD/FHD+/IPS/NVIDIA 4 GB Magyar bill
- Szép állapotú Apple iPad Air 5 M1 64GB, Wi-Fi + Cell, 90% akku, 12 hónap garancia!
- Hibátlan állapotú Samsung Galaxy S24+ 12/256GB, 12 hónap garancia!
- HP EliteBook 840 G11 Ultra 7 / 16GB RAM / 512GB SSD / FHD+ IPS / Garancia 2027.11.
- BESZÁMÍTÁS! EVGA XC3 ULTRA RTX 3070Ti 8GB videókártya garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Watch6 Classic 47mm LTE, Újszerű, 1 Év Garanciaval
- Eladó új állapotban levő Redmi Note 11 4/64GB szürke / 12 hónap jótállás
- Apple iPhone SE (2020) / 64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:82%
- Bomba ár! Asus R512CA - Core i3 I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest