Új hozzászólás Aktív témák
-
Allien
veterán
Bent van mind a 4 modul. SPD szerint kb teljesen ugyan az. Jelenleg 1333-on mennek, 7-8-8-20, 1T-n, 1,6V-on. Mondjuk, tesztelni nem teszteltem őket, csak egy játékot indítottam el (WOT).
Amúgy SPD szerint 9-9-9-24 @ 666Mhz, 8-8-8-22 @ 592Mhz, 6-6-6-16 @ 444Mhz az összes modul. -
Allien
veterán
Még sehogy. Megpróbálom előbb a Kingmax tesztelését, azt is csak lightossan. Minden esetre már most nagyon kezd érdekelni a dolog, mert beraktam a rampárt, felraktam 1600-ra, és a gyári beállításokkal kapcsoltam be, azaz 1,5V, 9-9-9-27. Gond nuku. Kis izélgetés után léptem annyit, hogy 1,54V-re vittem a feszt, és a cl8-ra raktam. Eddig gond nélkül ment így. Jobban majd valszeg a köv pár napban tesztelgetem, például érdekelne a Mushkin értékein való üzemelés is, azaz 1333-on cl7. Aztán, megpróbálom a 4 modulos verziót is, de szerintem nem sokat fogok szórakozni, és marad a kingmax. Mégis csak jelentősebb a kapacitása, még ha jelenleg a 4 giga is elegendő.
-
Allien
veterán
GA-770TA-UD3 lapba raknék új ramokat. KINGMAX DDR3 KIT 2x4096MB 1600MHz cl9 a tervezett. A jelenlegi Mushkin 2x2 giga 1333MHz cl7-s. Elvi síkon lenne rá esély, hogy mind a 4 modul "normálisan" menjen? Persze, ha van egyáltalán értelme, mert a 8 giga ramnak is bőven elegendőnek kellene lennie. Ergo, a Mushkin-t valszeg el kellene adjam. Kérdés az is, hogy a Kingmax (asszem nano) menne-e 1333-on cl7-n, vagy inkább próbáljam a tuningot, nagyobb MHz felé vinni mondjuk cl9-n?
-
Allien
veterán
De itt egy teszt is:
[link]
Ahol speciel egy másik jó kis cuccal méretik meg, ez pedig Forcetake JTS-0006, ami szintén kafa termék, csak szűken fér be (tapasztalat). -
Allien
veterán
Én speciel dobtam a picsbe (vissza az alaplap dobozába). Tojást nem tudok rajta sütni, pedig tuti nagyüzemben lehetne.
Szerintem nem használ az a qrva meleg sem annak, ami alatta van, sem annak, ami a házban van. Persze egy pasztázás sokat segíthet, mert egyfelől látszik, hogy csoda, hogy van rajta paszta, másfelől ebből következik, hogy az se mindegy, milyen paszta. Lehetne akár napraforgómag olaj is ezzel az erővel, mert legalább állandó szotyi szag lenne a gép környékén. Csak ugye rendszeres időközönként újra kellene kenni, és a procra égettet meg le kell kaparni.
Amúgy a pasztázása úgy néz ki, hogy nyomtak egy pöttyöt a procira, majd rá nyomták az "hűtőt", ami kicsit szét lapította ezt a pöttyöt, de bőven van hely mellette. Valszeg ezért IS melegszik, meg az a kék izé sokkal inkább dísz, mint hűtő alkalmatosság.
Speciel, én régebben másik alplapra vettem egy chipset hűtőt, amit erre most felraktam:
Noctua NC U6
Persze, ez erős túlzás, főleg ha raknék rá ventit. De, mivel már megvótt, ezé semmibe se került. -
Allien
veterán
Üdv!
GA-770TA-UD3 lapba (F2-s BIOS) tervezek 2x4gb memót venni. Elvi síkon a Kingmax 1333MHZ mint kb legolcsóbb verenyzőre gondoltam, vagy valami hasonlóra. Mivel 1333MHZ fölött keveset nyerek IGAZI sebességben, ezért nem is gondolkodok nagyobb MHz-ben, kivéve ha árban is van értelme. De jelenleg is CL7-s ramom van, és a hasonló 8gb-s CL7-s közül a GeIL DDR3-RAM 8GB PC3-10667 Kit (GE38GB1333C7DC) megnyerte tetszésemet. Csak nem szeretnék pofikára esni. Bírná egymást ez a párosítás? -
Allien
veterán
Bakker, TÉÉÉNYLEG!
Ez aztán ganajság! Itt van a kezemben, és a 7. oldalon OTT van pont (kb) középen, az AMD770 felirattól (pontosabban északi híd) balra. A 11. oldalon pedig szerepel az "Internal Connectors"-ban:
* 2 x system fan headers
* 1 x North Bridge fan header
* 1 x power fan header
A 21. oldalon is kiszedték! Nálam még 21 tétel van, a pdf-ben már CSAK 20! (6-s tétel: NB_FAN) Utána 23. oldalról IS kiszedték, és előrébb hozták az FDD került a helyére, és innen csúszik az egész PDF is.
Ez van! -
Allien
veterán
A kézi könyv "hibás"! :-) NB_FAN néven ugyan jelöl egy ilyen csatit, de a valóságban NINCS ott! Valszeg, nagyon eltervezték a híd hűtését, vagy talán inkább passzív hűtést akartak rá mégis, az ugye olcsóbb.
Minden esetre, aki nem cserélte le, működés közben óvatosan érjen hozzá, de úgy, hogy készüljön fel rá, hogy qva meleg.
Én szinte azzal kezdtem, hogy lecseréltem egy aktív hűtésüre, még, ha igaziból nem is kellene. -
Allien
veterán
Tárgytalan, megoldottam egy pendrive-l, a billentyűzetemen keresztül (van usb kivezetése, mintha HUB lenne, bios meg elfogadta így). Már F2 van fent, a beta biost nem raktam fel még, amúgy se fenyeget, hogy 6 magos procit vegyek mostanában.
Most fut a teszt, mert Mushkin ramjaimat még nem nagyon teszteltem, meg a procit se. Ugyebár, a ramjaim Mushkin 996677st, 1333-on elvileg 1,5-1,6V mellett 7-7-7-20-t tudnának (1T). Úgy néz ki, tényleg megy ennyivel (jelenleg 1,6V-n)!Bár, még nagy teszt nem volt igaziból. Most a procit toltam 3600-ra, kell hozzá fesz emelés, sajnos már. A 3. magot még nem nyomtam fel, de mindjárt ez is meglesz, aztán majd lecsekkolom mondjuk a GTA 4-l.
-
Allien
veterán
GA-770TA-UD3 lap BIOS frissitése Win (7) alól megoldható, vagy, csak flopy lemezes megoldás lehetséges?
-
Allien
veterán
válasz
audi100td #3160 üzenetére
Ja. Én is feldobtam a Win7 64 bitest, oszt szedtem is le. Bár ez kivételesen nem Bill problémája, hanem a Creative hangkártyámé, mert a kreativ dög, és ez a termék csak xp támogatással bír, és rá akarnak bírni, hogy vegyek X-fi gammer kártyát.
Lehet, felrakom majd ismét, és marad az alaplapi kártya, egyenlőre. -
Allien
veterán
válasz
McCoy20 #2953 üzenetére
Gerisz linkjén, Oliverda utolsó oldalon leírja, mit-, miért. A cikkben van pár link gyártónként, pl: Gigabyte feloldása. Bár, az adott helyen még a régebbi típusok vannak, az újabbak is ugyan így működnek. Először bios-ban kell beállítani, majd, ha elindul, és bejön a win, akkor ott már Easy Tune-val is lehet kapcsolgatni a magok között. Nekem még bios felállt, de a win nem jött be. Biosban hasra ütés szerűen kilőttem az egyik magot, és pont eltaláltam, melyik a működő.
De, ha nem találtam volna el elsőre, akkor ugye másodikra ment volna. Igaz, előtte próbálkoztam kicsi feszt adni neki, de nem vezetett eredményre, a 4 magból a 3. így se müxik, de nem bánkódom. Ennyi pénzért a két mag is nagyon jó ár/értéket tükröz (ráadásul speciel ha kell, ott van a 3. mag nálam), és a PH-n (pl Gianni) 22E alatt is meg lehet kapni. A tuti letesztelt példányok ennél drágábbak, természetesen.
-
Allien
veterán
Elvileg árulnak itt a PH-n is tutira 4 magosat, csak természetesen drágábban, és nem állandóan. Van, aki olcsóbban árul 550-st, mint a bolti, de ugyan úgy lutri. Nem biztos, hogy sok dologban jobb a plusz 1-2 mag. Játékokban még kevés az, amely egy magnál többet kihasznál. A többség, és a régebbiek egy magosak, és inkább proc sebességet szeretik, de, tipikusan az alap sebesség is elegendő nekik, tuningal nem gyorsulnak szinte semmit. Ezen felül az a pár game, ami viszont már használ több magot is, és valszeg ez a jövő. Kérdés, mennyire jövő.
Jelenleg pl a GTA IV ami tutira mindent felhasznál az utcsó Mhz-ig, és magig.
Biztos van még pár ilyen.
-
Allien
veterán
Müxik.
Nekem sikerült 1 magot feloldani. Bár, további tuningot nem nagyon próbáltam, gyári hűtővel nem akarok nagyon.
A ram kérdés tényleg érdekes. nekem pl Mushkin van benne. Mivel árban éppen ott volt kb, mint az olcsóbb Kingstone/Kingmax, inkább ezt választottam. Bár, a tuning szintén kérdéses, igaz erre amúgy sincsen tuti dolog, vagy bejön, vagy nem.
-
Allien
veterán
Tehát, én is leszedtem. Van alatta szürke paszta, tényleg, de, ennek ellenére valami nem stimmelhetett, hogy ennyire forró volt. Arra gondolok, hogy a paszta megfelelőnek kellene, hogy legyen, végtére is, ezért (is) lehetett forró a borda, mert ha nem forró, akkor a chip sül meg. Remélem, jól okoskodok.
Ergo, ez a borda nem tudja megfelelően leadni a hőt! Ráadásul, itt (is) van egy szemétség! A kézi könyvben a 21-, és 22. oldalon jelölnek egy NB_FAN-t, ami NEM létezik!
Na mindegy. Az általam említett Noctua NC-U6 ide NEM fér be! Illetve, befér, csak két dolog miatt nem lehet rögzíteni. Az egyik, hogy a hozzá adott műanyag pöcök nem elég széles, azaz, nem akad be a helyére, de ha be is akadna, szerintem nem rögzülne megfelelően, mert szélesebb az északi híd hűtésének kialakított lik (jelentősen). Ez a képeden is látszik! Tehát, a déli hídra tuti jó lenne, de arra nem kell, az északira meg nem megy fel. Legalábbis, ebben a felfogatási rendszerben! Elvileg lehet(ne) csavaros rögzítést is alkalmazni, de mivel a VGA-val kb párhuzamosan kellene felrakni, a lemezek pont a csavarok fölött lennének, és így szintén kétséges a beszerelhetősége (még kiszedett vga-nál is). Meg lehet próbálni, de küzdelmes.
Akkor nézzük a tényleges lehetőséget. Az egyik, hogy paszta, és vissza a helyére (és imádkozni). Én nem ezt választottam.
Régebben is a DFI lapomhoz vettem chipset hűtőt, Forcetake JTS-0006, és itt vannak a specifikációi.
No, EZT már fel tudtam rakni. Igaz, ezzel se volt egyszerű, mert relative távol van ugye a FAN2-s konnektor (ez a legközelebbi). Persze, ha LENNE NB_FAN konnektor, ami nincsen...Illetve, a ram felé nem lehet berakni, vagy legalábbis, elég macera, a ram közel van, és ott is van hő, ezért inkább a hátlap felé raktam fel, csakhogy így a venti csati nem ér a "konnektorra". Így belülre kellett raknom a ventit (igaz, ebben az esetben van helyesen, mert így hátra fele megy a levegő).
Még szerencse, hogy erre is gondolt a gyártó, és megvannak a likak a belső rögzítéshez.
No, mondanom se kell, a talp éppenhogy langyos, a bordák meg hűvösek, igaz, most még nem terhelem, de előzőleg terhelés nélkül is forró volt!
(sorry a hosszért) -
Allien
veterán
Erre a fotóra vissza térnék! Örülök, hogy ezt belinkelted, mert én eredetileg nem erre gondoltam, a másikra, a déli hídon lévőre, amit most, hogy kezemben volt a deszka, továbbra is fenntartok, ez tényleg csak egy alu kupak rajta, de nem is kell rá nagyobb, néztem, még langyos se lett.
Viszont az álltalad mutatott csip az északi híd, amely komolyan melegszik, kéz égetően! Valszeg ezt le KELL, hogy bombázzam, és csökkenteni a hőmérsékletét. Lehet, elég neki egy pasztázás, de szerintem ráugrik valami normális hűtő.
Mindegy, hogy tuningolom, vagy sem, de a hőtermelése kihat a többi alkatrészre, és így már káros lehet, szerintem.
-
Allien
veterán
Juh héj!
Megy a gépem, igaz, még csak xp-t raktam fel. Sajna, win7-hez nem találok megfelelő drivereket egyenlőre (creative hangkari, a nyavajások már nem támogatják). Így ezt kicsit később rakom fel. Teszt még nem nagyon volt. CnQ nem megy szerintem, legalábbis, manuálisan beállítva a cpu szorzót fixre. Játékkal már csak holnap fogom tesztelni.Addig meg vissza rakom autóra a cpu-t (úgy 800 mhz loaded).
Bár, megszenvedtem az össze rakással. Pl negatívum, hogy fan konnektor mind csak elől van, hátul nincsen, ezért nem is tudtam berakni a hátsó ventit, kénytelen voltam egy sokkal zajosabb, 8cm-st a 12-s helyett.Az északi híd melegszik, mint atom.
-
Allien
veterán
Megkaptam a vissza igazolást, megyek a 770TA-ért, plusz 550 BE-ért. Muskin 2x2, 1333-s kit lesz mellé (996677ST), remélem, nem köpi ki magából a lap.
-
Allien
veterán
Igaziból akkor megint ott tartok, hogy ezzel az erővel lehetne a legolcsóbb (pl GA-MA770T-UD3 19.900 huf ipon) lap, mert most éppen nem kapható olcsóbban 770TA-UD3, azaz az újabb eresztésű (sata 6giga, usb3) lapok (már mondjuk 25E alatt). Több VGA-t eddig se tudtam venni, és nem az alaplapom miatt.
-
Allien
veterán
770TA-UD3 (21.500) - GA-MA790XT-UD4P (23.990). Ergo, nem olyan nagy az az árkülönbség.
Legalábbis, most ilyen ajánlataim vannak, illetve, mivel nincsen ott 770TA-UD3, ezért az árkülönbség még kisebb is, sőt! Akár még drágábban is megvehetem, mert árlistákat nézve, van, ahol 24-25 felett "kapható". Kaptam még ajánlatot más márkára is, de nem tudom...
-
Allien
veterán
Kérdésem lenne.
Két alaplap között vaciláltam eredetileg, főleg az első tetszett volna (usb3+6gigás sata) 770TA-UD3, vagy 770T-UD3P, de jelenleg nincsen, ahol venném. Van viszont GA-MA790XT-UD4P. Ez kb annyiban külömbözik, hogy CrossFireX-es? Hang nem érdekel, egyébb sallang se annyira. Honlapján azt írják felül, hogy "2 darab PCI Express 2.0 x16 csatoló CrossFireX támogatással", lentebb meg "bővitőhelyek: 1 x PCI Express x16 foglalat, x16 sebességű, 1 x PCI Express x16 foglalat, x8 sebességű.
Ebből akkor most melyik igaz? Memória támogatása mennyire érzékeny a 770-s sorozathoz képest? -
Allien
veterán
Rendszer váltás elött állok. Elvi terv AM3 GA-MA770TA-UD3 lenne, de lehet, hogy csak GA-770T-UD3P lesz belőle (ez van az illetőnél tutira). Viszont, Mushkin ramokat terveztem bele venni, 2x2 giga 1333-s cl7-st (996677ST). A kompatibilitási listában viszont egy Mushkin-t se látok.
Nem akarom elhinni, hogy ez valós lenne.
Van valakinek tapasztalata, vagy Mushkin ramja ilyen lap(ok)ban?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest