- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
Új hozzászólás Aktív témák
-
markzolee
csendes tag
És akkor a következő bibi: ha van egy plussz RAID kártyám 4 porttal és 4 winyóval, akkor nem hajlandó bootolni, csak pislog a kurzor. Kb a 10. raid-kártyával játsza ugyanezt, sőőőt, ha a GSATA integrált vezérlőt is raid módba kapcsolom, akkor ugyan ez a helyzet, boot nuku
A SB vezérlője alapból raid-re van állítva. Korábbi giga deszkáimnak nem volt ilyen bánata...valami nem egészséges. -
markzolee
csendes tag
Ja igen, látod a cNq az mindig off
Én meg itt csodálkozomAzóta offolom, mióta egy 5600+ os procim beragadt ezen a bizonyos 800MHz-en. Anno egy 770-es deszkában ON volt a cNq és 800-ra visszavette általában a procit. Na egyik alkalommal úgy maradt, nem akart semmilyen lapban többel hajtani. Azóta nekem off a cNq. Hozzáteszem 24/24h-t üzemel a masinám.
-
markzolee
csendes tag
-
markzolee
csendes tag
válasz
ALONSO11 #2082 üzenetére
Egy táblázat az összehasonlításhoz.
Személy szerint az UD3-at ajánlom.
Az FXA nagyobb tudást, az UD3 tartósságot "ígér". -
markzolee
csendes tag
Valamit nagyon furcsának tartok ezekkel a hőfok-problémákkal. Az én maradi felfogásom lesz a nyerő?
Nézzétek meg ezt és ezt. Nyoma sincs melegedésnek, pedig erre a rövid tesztre felnyomtam a proci/ram fsb-t (sokáig nem bírná ki kékhalál nélkül).Lapra fújó ventivel minden chipset és fet melegedést ki tudtok küszöbölni.
-
markzolee
csendes tag
Üdv ismét mindenkinek!
Próbálok némi segítséget nyújtani nektek, de külön-külön nem fogok tudni válaszolni!
Ami a hangot illeti, a winamp nem tud 5.1/7.1-et, javaslom a jetaudio-t! Az utolsó realtek hangkártya az ALC650/655 volt, amit a winamp kezelni tudott 5.1-ben! A HD Audio eszközöket csak stereo-ban kezeli!!!
Nem nagy durranás az integrált hangkeltő, de a célnak általában megfelel.Ami a CF/SLI-t illeti, mint minden más opciót a bios-ban, érdemes kézzel beállítani az elsődleges kártya foglalatát is. Az alaplapi számozást követve a bios-ban is számozva van. Ha csak PEG szerepel elsődleges vezérlőnek, akkor nem megy a cf/sli. Ha kiválasztotok egy konkrét foglalatot, pl. PEG1, akkor a bios többkártyás rendszert fog feltételezni és máris menni fog a cf/sli.
-
markzolee
csendes tag
kungzi:
Remélem ezt a válaszom már értékelni fogod.
Az általad keresett deszkát kb 5 hónapja adta ki a Gigabyte. A komolyabb magyar nagykerek 2-3 hónapja forgalmazzák. A kiskereskedésen múlik, hogy a korábbi verzióból mennyit raktározott el, de esélyed van a rev3.0-ra. Emilben érdeklődsz, ahol meg akarod venni, más 5letem nincs. -
markzolee
csendes tag
Lehet, hogy én látom csak így, de a bios sokat tököl, ha minden auto-n van hagyva. Nem csak a saját konfigomból indulok ki, hanem sokezer másikból is.
Jelenlegi gépem esetében, ha mindent kézileg belövök, pillanatok alatt feláll a bios (2-3sec), de auto-n borzasztó sokat kell várni az 1 csippanásra (8-10sec).
Az viszont nagyon tetszik a jelenlegi bios-ban, hogy ha valamit rosszul állítok be, és nem bír felállni, akkor pár másodperc alatt visszatölti az egyel korábbi, még működő beállításokat.Esetleg van valakinek információja, hol lehet beszerezni TPM modult az UD5-ös laphoz?
-
markzolee
csendes tag
válasz
keneseig #1974 üzenetére
2 lehetőség van: AUTO, MANUAL.
AUTO-n a legalapabb beállításokat kapod, amivel 95%-ban minden memória és cpu megbírkózik (kivételek a nagyon butított memóriák). Ez nem egyenlő azzal, hogy átveszi a ram által előírt SPD-t, mert figyelembe veszi az adott processzor alap/optimális képességeit is.
MANUAL-on tehát magad kell kézileg beírnod az SPD által megszabott értékeket.
Az SPD a ram-gyártók által megadott specifikációk, amivel kifogástalanul kell mennie a memóriának. Természetesen visszafele kompatibilis (lassítható), tehát alacsonyabb sebességgel és magasabb időzítéssel/késleltetéssel is működniük kell. Ilyen opció nincs a témában szereplő deszkákban, csak megjeleníti az általa érzékelt beállításokat. Ezeket néha nem tökéletesen teszi, nem minden memóriát ismernek az alaplapok hitelesen, ezért célszerű kézzel bevinni az értékeket.
A lényeg, hogy amit csak lehet, kézzel állíts be, mert nagyobb tempót ki lehet belőlük préselni.
-
markzolee
csendes tag
válasz
- = Zk = - #1965 üzenetére
Ez prolimatech lényegében a V10 elrendezését vette át kevesebb sallanggal, kisebb összegért és ugyan 2mm van a ram és a borda között...pont elég
-
markzolee
csendes tag
válasz
- = Zk = - #1963 üzenetére
Az biztos, én is kinéztem magamnak, de nem férnek el a V10 alatt a Vengeance ramok
-
markzolee
csendes tag
válasz
- = Zk = - #1961 üzenetére
Szerintem ez is megérdemli a maga díját 2db 12es kék ledes Thermaltake ventivel
-
markzolee
csendes tag
válasz
- = Zk = - #1959 üzenetére
Egy méretes lapra fújó procihűtővel 35 fok alatt lehet tartani a feteket+chipsetet és még a proci is jól érzi magát ezen a környéken.
(#1953) lee56 : Hamarosan kapok kölcsön egy 4300-ast...az talán megmondja, mi a szitu
-
markzolee
csendes tag
Látod ugyanilyen rejtélyes volt számomra a ddr2-es alaplapom viselkedése is.
2x2gb 166-os rammal hibátlan volt, mellé tettem még egy ugyanilyen kitet és vége volt a dalnak.
4x2gb 800-as ramokkal meg semmi gond nem volt. Emiatt váltottam ddr3-ra, gondoltam ezzel megoldom a promlémát, erre tessék, rosszabb a helyzet, mert most 1 modullal sem megy. Az előző deszkám GA-MA790X-UD3P az ...XT-s testvérének színezésével. -
markzolee
csendes tag
De igen kolléga, olvasom, amit írsz, mert nem véletlenül ugyanaz a kérdés.
Újabb, vagy nem újabb vezérlő, az i3-asba csak azért tettem a ramokat, hogy meggyőződjek róla, a ramok jók.
Kiderült jók, tehát a ram-hiba kizárva.
Proci hiba is kizárva, mert más am3-as procival és más amd-s lapban is így viselkedtek a ramok.
Ugyanakkor felsorolom ide, hogy mely ramokkal ment ez a proci+alaplap:Corsair Vengeance LP 4x4GB 1600MHz CL9
Corsair Vengeance Red 2x2x4GB (2db kit) 1600MHz CL9
Corsair Value 2x8GB 1333MHz CL9
Corsair XMS3 4x4GB 1600MHz CL9
Kingston HyperX blu 2x2x4GB (2db kit) 1600MHz CL9
Ezek mind alap feszen és a hozzá gyárilag rendelt időzítésekkel tökéletesen ment a Phenom II-vel és a jelenlegi deszkámmal.
A kakukktojás továbbra is az 1866-os memóriának kezelése 1600-on vagy 1333-on.
Kipróbáltam az általad javasolt fesz-emelést, a hiba ugyanaz.
-
markzolee
csendes tag
Nos még egyszer, hogy érthető legyen a gond. Akkor 1600-as egy ram, ha az van ráírva, nem akkor, ha én egy 2000est 1600on használok.
Tehát van nekem egy 1866-os ramom, ami b@szik menni 1600-on, de 1333-on sem! Tettem bele 1333-as ramot, azok viszont tökéletesen mennek. 1-2db 8gb-os modul volt az alany minden esetben. Próbáltam ugyan ezeket a ramokat más amd-s alaplapokban, más am3-as procikkal, a jelenség ugyan az volt...kékhalál, fagyás. bele tettem egy i3-as deszkába az 1866-os ramjaim, ott csont nélkül mentek 1333-on (magasabbra nem tudtam tenni a frekit és minden automatán volt).
A kérdés pedig az, hogy ha váltok FX-es procira, akkor megoldódik-e a gondom, vagy annál is bajban leszek? Erről várok esetleges visszajelzéseket.
Olyan infóra lenne szükségem tehát, hogy van-e valaki, akinek a téma szerinti alaplapja van (Gigabyte GA-990FXA-UD5), fx-es procival és CMZ16GX3M2A1866C9 rammal.(#1927) xatos3: 2T-vel borzasztó lassú, 1T-vel simán indul, ha nem lenne jó neki, akkor el sem indulna; a modulok 1.5V-ra vannak hitelesítve 1866-on, jelenleg a közelébe sem ér ennek a frekinek a ram, miért kellene emelni a feszt? Az i3-asban sem volt megemelve, csont nélkül ment.
A Phenom II-nek hivatalosan 667MHz-es imc-je van, innen ered a ddr3-1333 szimpátia.
Tehát fx-es procival is ugyan ez lesz a problémám, vagy azzal megoldódik?
Köszönöm a segítséget
-
markzolee
csendes tag
Abszolút nem erőltettem az 1866-ot, csak kipróbáltam azzal is.
Röveden tehát annyira jutottam, hogy ez a Phenom 2-es proci, viszi a 8GB-os modulokat, de csak 1333-as gyáriakat! 1600-assal nem próbáltam, de az 1866-osokat nem viszi 1333-on sem. Ugyan ez a proci 4db 2gb ddr2 800-at vitte, de a 4db 2gb 1066-ot már nem (800-on sem). Hozzáteszem, más am3-as proci és alaplap kombináció sem vitte őket, pedig dual chanel kittekről beszélek.
Ha a ddr2 esetében gyári 1066os ramokat 4x2gb-ban teszek egy am3 mellé, akkor azok semmilyen frekin nem mennek normálisan, 800on sem. 4x2gb 800-as rammal megy. 2db 1066-os modullal nem volt gond, vitte, de 4-et már nem vitt.
A mostani ddr3-asaim egyenként sem mennek semmilyen frekin.Jelen esetben úgy tűnik számomra, hogy az 1866-os ramokkal van neki baja, hiába teszem 1333-ra, vagy 1600ra, nem megy.
2db 8gb 1333 corsair value rammal simán ment. Ezzel az 1866-ossal hibázik 1333mhz-en is...ha egyedül 1db 8gb-os modul van a lapban, akkor is hibázik.
-
markzolee
csendes tag
Szia!
Nos a bios friss, a ramok alapból 1333MHz-en mennének a ramok, én beállítottam 1600MHz-re és az időzítést/feszültséget is kézzel lőttem be mindennek. Még úgy is próbáltam, hogy felhúztam a proci FSB-t 233MHz-re, hogy felmenjen a ram is 1866MHz-re...na így sem volt jó a dolog. Van mikor napokig elmegy gond nélkül, de pl tegnap fél óra alatt 3szor volt kékhalál. Rengeteg másik AM3+ os lapban próbáltam ki őket, másik AM3-as procival, de az eredmény ugyanaz: memtest86-ban a #6-os teszten megbuknak. Egy i3-as gépben csont nélkül végigmentek a tesztek 1333MHz-en. Korábban DDR2-vel voltam így egy 790X-es lapban nem mentek az 1066MHz-es ramok (4X2GB), a 800MHz-esek viszont igen. Ott is tudta az alaplap az 1066-ot (1333 OC), mégsem mentek az 1066-os ramok még 800MHz-en sem. Ezt érdekesnek találtam és ekkor váltottam a jelenlegi DDR3-as cuccra. Nem gondoltam volna, hogy megismétlődhet a hiba DDR3-mal.
Üzleti fogásra gyanakszom az AMD részéről, de ha az FX sem képes meghajtani a 8GB-os modulokat, akkor potyára veszek FX-et?!
Memória modul tulajdonságai
Modul neve Corsair CMZ16GX3M2A1866C9
Sorozatszám **********
Modul mérete 8 GB (2 ranks, 8 banks)
Modul típusa Unbuffered DIMM
Memória típusa DDR3 SDRAM
Memória sebessége DDR3-1333 (667 MHz)
Modul szélessége 64 bit
Modul feszültsége 1.5 V
Hibafelismerési módszer NincsExtreme Memory Profile v1.3
Profil neve Enthusiast (Certified)
Memória sebessége DDR3-1866 (933 MHz)
Feszültség 1.50 V (Memóriavezérlő: 1.30 V)
@ 933 MHz 9-10-9-27 (CL-RCD-RP-RAS) / 48-243-2-7-14-7-7-35 (RC-RFC-CR-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
@ 622 MHz 6-7-6-18 (CL-RCD-RP-RAS) / 32-162-2-5-10-5-5-24 (RC-RFC-CR-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)Jelenleg 1333MHz-en megy, de többet hibázik, mint 1600-on. Lehetséges, hogyz IMC és a RAM között csak 1866-on tökéletes a kommunikáció? Intel esetében pedig 1333 is elég volt.
Egyszerűen értetlenül állok a hibajelenség előtt. -
markzolee
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a 990FXA-UD5-ben miért hibáznak a memóriák?
Proci: Phenom II X4 965BE C3
RAM: Corsair Vengeance CMZ16GX3M2A1866C9@1600MHzA proci és az alaplap tuti jó, mert 1333-as ramokkal gond nélkül megy.
A ramok szintén jók, mert Intel konfigban nem jelentkezik a hiba.
Néztem más AMD-s lapokat és más AM3-as procikat is, egyikben sem mentek ezek (CMZ16GX3M2A1866C9) ramok.
A másik kérdésem az lenne, hogy FX-es proci esetén megszűnne-e a hiba?
Ha valaki tud valami okosságot, akár privátban is zaklathat!
Köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Androidos fejegységek
- Építő/felújító topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- GTA V
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Vezetékes FÜLhallgatók
- További aktív témák...
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- Bontatlan ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged