Új hozzászólás Aktív témák

• Gyuri 49
    csendes tag

Az elmúlt héten vásároltam egy SENCOR SWM 170 RDS tipusú autós MP3 transzmittert.
    Meggondolatlanul az évek óta jól működő, hasonló paraméterekkel rendelkező szintén RDS funkcióval
    rendelkező MyAudio X15 készülékemet szerettem volna lecserélni .
    Az alapbeállításoknál örömmel tapasztaltam, hogy rendelkezik magyar menűvel, bár az angol sem jelent gondot.
    Beállítva a magyart ledöbbentem, a következő fordításokat látva: a kontraszt tejesen felesleges fordítása - ellentét , kilépés a menűből - kijárat , memória kártya – IGAZOLVÁNY ! A nemzetközileg egyértelmű hangszín beállítások lefordítva: rock – KŐ ! Pop – Népszerű , Soft – Lágyság , Jazz lefordítva – DZSESSZ ! DBB – Alacsony hang !
    Amit viszont illett volna lefordítani a menüben, az maradt angolul , mint pl. All, Random, Intro, Folder stb ! A kezelési utasításban ismertetett törlési funkcióknak nyoma sincs. Ez egyébként nem is baj és ez talán még belefér a kezelési utasítás második mondatába, miszerint, „Az útmutatóban szereplő valamennyi információ előzetes figyelmeztetés nélkül módosulhat”
    Az igazi gond azonban nem ezzel van. Az RDS funkció az esetek kb. 70 % ban jól működik, 30 % ban viszont olyan szófoszlányokat, esetlegesen számokat jelenít meg, ami az MP3 Tag információban sehol sem szerepel , vagy10-20 másodpercig egyhelyben áll, vagy semmit sem mutat. Kisérlet-képpen négy! különböző MP3 Tag szerkesztő programmal néhány kritikus zeneszámot átírtam , átszerkesztettem. Eredménytelenül ! A valós információt lehetetlen hibátlanul megjeleníteni ! Mindig ugyanúgy ugyanazok az értelmetlen karakterek jönnek elő.
    Csak a félreértések elkerülése végett közlöm , a régi MyAudió lejátszóval és egy asztali DVD készülékkel ellenőrizve az információ hibátlanul jelenik meg. Gondoltam egy merészet – pendrive ki , memória kártya be ! Szintén 16 GB –Fat 32 formátum. Az eredmény lesújtó !
    A már leírt problémák természetesen ekkor is fennálltak, de az igazi meglepetés csak ezután jött ! Pluszban jelentkezett egy újabb hiba, mely az eszközt HASZNÁLHATATLANNÁ minősíti ! Nevezetesen a zeneszámok lejászásának megszakítása után minden újraindításkor MINDIG az első könyvtár első számának a lejátszásával indul. Bármit állítok be a lejátszási menűben. Hangsúlyozom , bármilyen lejátszási módot!!! (Pendrive használatakor ez a hiba érdekes módon nincs!)
    Szívesen megkérdezném a készülék szoftwerfejlesztőjét , hogy az általam használt 20 könyvtárból álló, könyvtáranként 50 darab folyamatos sorszámozású, 1000 zeneszámot tartalmazó összeállítás mondjuk 0971. számát a kártyáról hány ezer év autókázás után szólaltatná meg ez a csodás szerkezet , ha mondjuk néhányszor közben leállítaná az autót ???
    Ha már itt tartok, kíváncsi lennék arra is, hogy ha külön szolgáltatásként kiemelik a könyvtárkezelést,
    normális megoldás – e az , hogy pl. az előbbi 0971. számot bármilyen adathordozóról úgy lehet
    elővarázsolni, hogy a távszabályzó könyvtárléptető gombját 40 -szer végignyomkodom, hogy
    eljussak a 20-as számú könyvtárig -ugyanis a könyvtár száma közvetlen nem adható meg. A 20.
    könyvtárat így elérve már számokkal is beírhatom, de nem ám a 0971 et,- mert azt nem értelmezi -,
    hanem azt a sorszámot ahol ebben az 50-es könyvtárban a 0971- es sorszámú dal szerepel, azaz 21 et. Érthető ? Végre eljutva a célomig , kb. 5 másodperc gondolkodás után (mert a fürgeség nem az erénye) megszólal a kiválasztott szám. Hát nem nagyszerű?!
    Kis magyarázat arra, hogy ha 20-at akarok léptetni, miért kell 40szer nyomni. Azért, mert a csodás kis távszabályzó minden funkciójának elfogadásához gyors egymásutánban duplázni kell, egyébként nem történik semmi! Természetesen az IR érzékelőt csak többszöri keresgélés után lehet eltalálni mert ugye a szélesebb látószög –ami egy autóban alapkövetelmény - valószínűleg már a luxus kategóriába tartozik (A lítium elem mért feszültsége 3,2 V!) Hagy célozgasson és nyomkodjon az a hülye autós menet közben. Majdcsak nekimegy valaminek! Kellett neki a SENCOR márka !
    Kétnapos eredménytelen próbálkozás után, miután vevőként órákat töltöttem el azzal, amit a forgalomba hozatal előtt valaki másnak kellett volna megtenni és forgalmazását BETILTANI, betelt a pohár! Vissza az üzletbe , - csere!
    Az eredmény lenyűgöző . RDS szempontjából a helyzet karakterről karakterre ugyanaz, kártya használat esetén szintén – tehát egyértelműen a készülék szoftwere a hibás ! / Hardware 2012. 04.01. verzió : 1.0.23.0315 / -és biztos vagyok benne, hogy az összes azonos szoftwerrrel forgalmazott készülék használhatatlan, nem csak az a kettő ami a kezembe került !
    Bár a készülék azokat a paramétereket messze nem teljesíti amire készült, két dolgot azért kiemelnék.
    Meglepően jó a beállított vivőfrekvencia oldalsáv elnyomása. Nincs felharmónikus, nem nyom el más rádióadókat. Azaz csak a ténylegesen beállított frekvencián sugároz . Másik pozitívum, hogy a megfelelő modulációs szint eredményeképpen beállítható a rádióállomások hangerejével azonos hangossági szint.
    Zárszóként egy megjegyzés a forgalmazónak: csodálatos dolog az, hogy a kezelési utasításban majd egy teljes oldalt szentelnek a használt berendezések megsemmisítésének tudományos leírására. Ugyanakkor a tényleges kezelési és beállítási utasítás igen sablonos elnagyolt és hiányos!

Új hozzászólás Aktív témák