- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic4 Pro - varázsolj nekünk valami szépet
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- iPhone topik
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Magisk
- Hová lett 1000 mAh?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Aktív témák
-
-
diegho
nagyúr
-
ZeroX92P
tag
-
Lidl
senior tag
válasz
Dr. Gonzο #42566 üzenetére
Hello,
Az oké, de minek a 10%-a? A formázás utáni GB-ban számolt méretnek? (114 - 11,4 ~ 103 GB)
És akkor miért van az a 8 GB fenntartott hely gyárilag? Elméletileg az is beleszámít a szükséges szabad helybe.
Tehát azt mondod, hogy csináljak egy 100 GB-os partíciót, és akkor biztosan marad annyi szabad hely amennyi kell? De akkor az a teljes kapacitást nézve majdnem 20% (128GB-hez számolva).(128 GB -> 122 GB, 122GB - 18% = 100GB)Vagy valamit teljesen rosszul számolok?
Egyáltalán érdemes ezen ennyit pörögni?Köszi
Lidl -
sz.j
nagyúr
válasz
Dr. Gonzο #42566 üzenetére
Ezt a 10% szabad hely dolgot, hogy kell érteni?
Ennyivel kevesebbet kell megformázni és azt üresen kell hagyni (azaz ott nincs partíció) vagy a megformázott pl 111 GB partíción a különböző progik ennek 111GB-nak max 90%-át foglalhatják el?Mert én az egész ssd-t egy partíciónak formáztam le (111GB) és jelenleg csak kb. 30GB-nyi terület foglalt.
-
DeFranco
nagyúr
válasz
Dr. Gonzο #41572 üzenetére
1. Működik a TRIM??
Start menü/ futtatás keresőjébe be kell írni azt, hogy "cmd" majd a bejövő ablakba azt, hogy "fsutil behavior query disabledeletenotify". Ha a visszaadott érték 0, akkor jó, viszont ha 1, akkor be kell kapcsolni a TRIM-et, ehhez az "fsutil behavior set disabledeletenotify 0" parancsot használjuk.
Forrás: [link]
Egyébként a Sentinel rend szerint nem hazudik...
AHCI módban telepítetted, ugye?
-
Mankó
veterán
válasz
Dr. Gonzο #41282 üzenetére
A többség azt se tudja, mi az az ssd. Csak látta, hallotta, hogy jó, s akar venni egyet. Aztán ha tanácsot kérnek tőled, akkor meg jönnek a "...de ebben a tesztben, ez meg az jobban ment.." beszólások.
Az nem számít, hogy téged hobbiból érdekel a dolog, s x éve már minden ilyen jellegű cikkbe, fórumba nyakig bele ástad magad. -
törölt tag
válasz
Dr. Gonzο #38717 üzenetére
Az egyik legfontosabb tényező nálam a sebesség a másik pedig az SSD kímélése. Az utóbbi csak azért, mert én még a VGA -kat is négyévente szoktam cserélni...
Vannak olyan szolgáltatások melyek érdemben nem lassítanak, ugyanakkor lehet, hogy méréssel kimutatható lenne enyhe lassulás. Ilyesmi a Pagefile áthelyezése SSD-ről HDD-re, én érzésre nem vettem észre lassulást, de nálam a Bootolási folyamat is nagyon ritkán zaklik le, mert a gép amikor nem használom alszik onnan meg ugyanolyan gyorsan indul hangsúlyozom érzésre mint korábban. Sőt lehet nem csak érzésre.
Sokan mondták, hogy nem helyezik át a merevlemezre a böngésző Cache-t, mert lassabban indul el a böngészőjük... én áthelyezem, mert tényleg öregíti az SSD-t ugyanakkor cáfolom is egyben ,hogy lassabban indulna. Főként Chrome-ozok, alig kattintok rá, már indul is, és nem csak a Chrome... valamennyi böngészőm Cache-e át van helyezve.
A Magician felajánl sok olyan szolgáltatást is letiltani, amelyek letiltásának hasznossága, inkább néphiedelmi hatás...
Az előtöltést visszakapcsoltam, mert egyrészt többen is utaltak rá, - és olyan fórumozók, akiknek a véleménye releváns a témában - hogy csekély írást generál, ugyanakkor személyesen mértem le a ki kapcsolt fetch és superfetch előtt a boot időt, és a bekapcsolt funkciók után. Az eredmény engem is meglepett, mert az előtöltés bekapcsolása nálam 6-7 mp-et nyomott a boot-on, tehát SSD esetében is van értelme.
SSD-nél ha van UPS érdemes kikapcoslni a hiberfil.sys-t is, minek irkáljon UPS mellett? A hiberfil.sys-t ráadásul át sem lehet helyezni...
Aztán sokan kikapcsolják az indexelést és a Windows Search-t is, utóbbival megnyomorítják az Intelligens start menüt, Vista és Windows 7 rendszeren. Előbbivel pedig azt érik el, hogy nem találnak meg minden fájlt, mert nincs indexelve minden fájltípus. Ráadásul valaki itt le is mérte, hogy Indexeléssel is csupán ritkán van írási művelet elenyésző írási műveletet generálva. Az elmúlt hónapokban nekem is ki volt kapcsolva, de csak azért, mert a Windows Search miatt elérhető volt az indexelési beállítások testreszabása, és ezen okból kifolyólag nem vettem észre, hogy pár hónapja letiltottam az Indexelést. Természetesen nálam is testre van szabva mit indexeljen meg mit nem. Az SSD-n csak a legszükségesebbeket indexeltetem így meg van az egyensúly.
Az is elgondolkodtató lehet ugyan, hogy köztudott a Microsoft a Windows 7 -et már úgy adta ki, mint SSD barát operációs rendszert, de nem csak a Windows 7 hanem a most érkező Windows 8 sem kapcsolgatja ki SSD-n, sem az indexelést, sem az előtöltést de még a Temp könyvtárat sem helyezi át másik meghajtóra, hogy a böngésző gyorsítótárról, vagy a lapozófájl-ról ne is beszéljünk.
Pedig egyszerűen meglehetne oldani, érzékeli az OS, hogy van egy SSD, plusz van mellette HDD akkor a telepítő felajánlaná a szükséges szolgáltatások kikapcsolását illetve a környezeti változók, lapozófájl stb áthelyezését. Erről persze szó sincs.
Konklúzió, ajánlott tényleg pár dolog megtétele amiket én is meglépek, de ha egy laikus ezeket nem tudja megcsinálni, akkor sem fog az SSD-je garanciális időn belül ezen okból kifolyólag jó eséllyel használhatatlanná válni. Viszont jóval kitolható az élettartama azon túl.
Más kérdés, hogy ki akar 10+ éves SSD -vel dolgozni 2025-ben
Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 14 5G
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged