- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
Out
addikt
Megtudja valaki mondani hogy a yum-mal hogyha keresek egy csomagot, akkor a talalatokat ne ugy irja ki, hogy kiir rola minden szir-szart, hanem ugy mint az apt-get, hogy csak a csomagneveket irja ki egymas ala? Eleg zavaro szamomra, hogyha van vagy 50 talalat akkor lapozhatok vissza 10 kepernyot. Tudom lementhetnem fileba is a keresest, de az meg kenyelmetlen. Nos?
-
Out
addikt
Nah, akkor nehany tapasztalat. Tegnap ugy dontottem hogy eljott az ido, hogy a jol mukodo FC5-met frissitsem FC6-ra apt-get segitsegevel. A dist-upgrade problema nelkul lefutott, felrakta a csomagokat is, viszont maradt a kept-back helyen egy OpenEXR es a kde ablakkezelohoz tartozo csomagok. Az OpenEXR felrakasakor szolt a rendszer hogy a kde-t lefogja szedni, gondoltam rendben van, majd felrakom az fc6-hoz tartozot. OpenEXR fel, KDE le, aztan apt-get install kdelibs. Nah, itt ert az elso meglepetes a kde-redhat.org oldalan ahonnan az apt szedi a csomagokat a 3.5.5-os KDE van felrakva, de el se kezdi letolteni, mert hianyzik egy kde-filesystem nevu fuggoseg neki es azt nem talalja sehol. En se talaltam sehol ilyen csomagot. Anyazasok utan a felirt FC6 DVD-t vettem elo, hogy majd arrol jol felrakom, de annak meg libkdnssd csomag kellett volna, amit megintcsak nem talaltam a DVD-n. (FC5-ben ennek a csomagnak a neve kdelibs-libkdnssd volt). Ujabb anyazasok utan eszembe jutott hogy van olyan csomagkezelo hogy yum, gondoltam kap egy eselyt :o) Ezzel sikerult a KDE-t feltelepiteni, igaz nem a 3.5.5-ost hanem a 3.5.4-est, de FC6 csomag szoval jo. Nah, ablakkezelom mar volt, viszont mivel uj kernel kerult fel ezert ugye ujra felkell rakni az Nvidia drivert, ami nem sikerult, ezert a nativ nvidia driverrel hasznalom a KDE-t. A Nvidia driverre visszaterve, olvastam az nvidia foruman, hogy a kernel forrasban az autoconfig.h-ra kellene letrehozni egy config.h nevu szimlinket es igy letudna fordulni az nvidia driver, de en nem talaltam ilyen filet a kernel forrasnal, ugyhogy ezen meg dolgoznom kell majd. Elinditottam a KDE-t ami gyorsabban indult mint az FC5 koraban :o) Nosza hallgassunk egy kis zenet Xmms segitsegevel. Ugral a fogaskerek nehany masodpercig majd eltunik, Xmms sehol, mi a franc? Terminalbol inditva kiirja hogy Gdk-Error: Bad Mismatch blablabla, remek. Mar faradt voltam, de azert adtam a googlenek egy eselyt, mire kidobott egy forumot ahol irtak az xorg.conf-ba az extension-ok koze vegyek fel egy ''Composite'' ''Enabled'' opciot. Megtettem, X ujrainditas utan se volt Xmms, ugyhogy hagytam a fenebe, majd ma este tovabb szenvedek.
Kb, ennyi a tapasztalatom egyelore. Gyorsnak gyors a rendszer csak vannak hibai megint :o( -
Out
addikt
Mar megint elcsusztattak az FC6 final release datumat, oktober 24-re :o)
[Szerkesztve] -
Out
addikt
válasz
rokefeller #366 üzenetére
beszurnad ide az mtab es az fstab fileodat, hatha mi meglatunk olyat amit Te veletlenul nem vettel eszre, es ez okozza a problemat. Nekem is eleg hihetetlenul hangzik az, hogy manualisan betudod mountolni a hdd-t, de automatikusan nem mountolja. Jah, igen, a pontos hibauzit is betudod szurni amit akkor ir ki, mikor nem birja mountolni bootolaskor?
-
Out
addikt
válasz
rokefeller #362 üzenetére
hmm... en meg mindig nem szeretnem feladni az apt-get-et, es ha jol lattam van/lesz fc6-os apt-get :o)
-
Out
addikt
válasz
rokefeller #360 üzenetére
Nem tudom, hogy erdemes-e, nem is neztem meg, hogy az fc6-ban mennyire mas verzioju csomagok lesznek mint amit az fc5 frissitesevel ellehet erni. Mindenestre en frissiteni fogok fc6-ra, nincs kedvem letolteni es kiirni az iso-t, meg feltelepiteni es beallitani elolrol :o)
-
Out
addikt
Ha minden igaz akkor alapbol kell lennie yum-nak vagy apt-nak feltelepitve amivel tudod frissiteni illetve tudsz telepiteni csomagokat. Ha apt-od van akkor rootkent adj ki egy
apt-get update, majd egy apt-get install mc, illetve apt-get install amsn parancsot, ha yum-od van fenn, akkor abban majd masok segitenek :o) -
Out
addikt
válasz
rokefeller #318 üzenetére
Nekem nincs bajom most az FC5-el, csak a k3b-vel, de azzal is csak azert mert hasznalok mindenfele unstable csomagokat is, es most nem igazan tudok cd-t irni, mert elrontja az osszeset. :o)
-
Out
addikt
válasz
rokefeller #243 üzenetére
Hogy telepitetted fel? csak next - next - next - finish? Vagy esetleg sajat magad allitottad ossze hogy milyen csomagok kellenek? Ha az utobbi, akkor valoszinuleg nem tudod csokkenteni, ha az elobbi, akkor tudod, pl a Pirut-tal. Jo szorakozast :o)
-
Out
addikt
Es egy uj problema adodott :o)
Uj Nvidia driver install rendesen felmegy es vegre nem valt at az X indulasakor 1024x768 60Hz-re, viszont valamiert nem mukodik a Clone mod. Vagyis a monitoron van kep, de a Tv-mre nem ad kepet. Valaki tapasztalt hasonlot az uj driverrel? -
Out
addikt
válasz
rokefeller #232 üzenetére
Es az fc5-ot mar frissitetted, vagy csak ugy hagytad ahogy a cd/dvd-rol felinstallaltad?
-
Out
addikt
válasz
rokefeller #229 üzenetére
felrakod az fc4-et, felrakod az apt-ot, beirod:
apt-get update
apt-get upgrade (ne maradjon egy csomag se amit frissiteni kell, figyelj a kept back-re is)
/etc/apt/sourceslist-ben a repokat atszerkeszted az fc5-re, majd ezutan
apt-get dist-upgrade
Jo esellyel nem uszod meg anelkul hogy egyes csomagokat kezzel keljen leszedned (rpm -e --nodeps csomagnev)
Ha valami nem vilagos, akkor irj es megoldjuk :o) -
Out
addikt
Van uj Nvidia driver, es felmegy siman, nem kell semmifele patchelgetes :o)
-
Out
addikt
válasz
rokefeller #225 üzenetére
Kenytelen leszel te kiprobalni, mert nekem is Nvidia-m van :o)
-
Out
addikt
Gondolod hogy ez betutipus hiba es nem arrol van szo a keymap-bol hianyoznak azok a karakterek? Azert kiprobalom ezt a betutipus mokat :o)
A parancsra sajnos mar nem emlekszem, de azt tudom hogy rpm -q --qf '{%NAME} {%DISTRIBUTION}/n' | sort /n
valami ilyesmi volt. Most probaltam rakeresni a neten, de nem emlekszem mar hogy a googlebe milyen kulcsszavakat irtam be :o(
rokefeller: en meg nem
[Szerkesztve] -
Out
addikt
Mar sikerult megoldanom a csomagok listazasat disztribucio szerint. Kepzeld meg fc3-as csomagok is voltak fenn, de legyomlaltam oket :oD Viszont meg mindig nincsenek ő és ű betuim, asszem ez mar igy marad amig a vincsim el nem romlik, vagy valami frissites meg nem javitja :o) Nem fogok felrakni tiszta fc5-ot, az ugy tul egyszeru lenne :oD , de azert koszi a felajanlast.
-
Out
addikt
En arra tippelek hogy az fc4-ben volt par csomag ami ujabb volt mint a mostani fc5-os csomagok es meg fennmaradt par fc4 csomag aminek koze lehet a betukhoz es ez bekavar neki (a KDE-vel is igy jartam). Szoval, megtudod azt mondani, hogy hogyan tudnam kilistazni a rendszerben levo fc4.rpm-eket? probalkoztam az rpm -qa paranccsal, de sikertelenul
-
Out
addikt
Ez jo kerdes, szerintem nem lehet kulon megadni az autofs-nek a fontkeszlet hasznalatat, hanem azt hasznalja ami az alapertelmezett az X-ben. Ezt abbol gondolom, mert regebben volt olyan problemam(es talan most az van fc5 upgrade utan, de majd megnezem) hogy a felcsatolt fat32 particion levo ekezetes konyvtarak/fileok neve televolt kerdojelekkel es ezekkel nem tudtam masolasi muveletet vegezni. Viszont valahol atallitottam a fontkeszletet( talan a /etc/sysconfig/i18n-ben) es megjavult.
-
Out
addikt
Szomoru vagyok, mert felraktam az uj kernelt (2080_FC5), de meg igy se megy fel se a 7676-os se a 8178-as Nvidia driver, sot meg az nvidia-graphics8178 csomaggal se megy az nvidia :o(((((
Neked mitol megy? -
Out
addikt
Es te hogy kezelted ubuntu alatt? Mert nekem meg csak olyan volt, hogy az osszes ekezetes karakter nem jelent meg, de azt egy egyszeru /etc/sysconfig/i18n beallitassal megoldottam... de itt meg sajnos csak ket betu nem stimmel es ez nem a keymap beallitasa, hanem valami kde-s dolog lesz...
-
Out
addikt
válasz
Nicky Nygaro #178 üzenetére
Nekem megy a skype rendesen, kiprobaltam
-
Out
addikt
válasz
Nicky Nygaro #178 üzenetére
Hmmm.... miota upgradeltem fc5-re meg nem inditottam el a skype-t de ha hazaerek megnezem hogy mukodik-e
-
Out
addikt
Hello!
Tegnapelott ejszaka nekiestem az fc5 upgradenek, es mondhatom csont nelkul sikerult frissiteni az fc4-t fc5-re. Tegnap meg kisebb beallitasokat kellett megcsinalnom, de meg mindig nem teljesen olyan mint az fc4 volt. Egyebkent tenyleg gyorsabb lett a rendszerbetoltes sebessege, a KDE is gyorsabban indul el. Amikkel problemam van:
- 3D-t nem tudtam beizzitani sehogy (Nvidia), se az nvidia binarisaval, se az nvidia-graphics csomagokkal, se a neten fellelheto nvidia binaris patchelessel. Ugyhogy vagy forgatok egy sajat kernelt, vagy megvarom amig kijon egy hivatalos kernel (azt hiszem az utobbi lesz, annyira nem fontos meg a 3D)
- KDE-ben a magyar ékezetes betűkkel is gondom akadt. Pl az ő és az ű helyen csak [] jelenik meg, es ez mind a KDE menukben, mint a terminalokban elojon. Konzolon tokeletes es KDE alatt progikban is jo. Nem ertem
Tobb nem jut eszembe
mod: Sikerult beizzitanod az nvidia drivert az alapjan amit linkeltel?
[Szerkesztve] -
Out
addikt
Mindenki Gnome-t hasznal KDE-t csak en? Ez igy nem lesz jo. Erdekelt volna egy KDE-s kerdes :o)
-
Out
addikt
Jah, pont most lattam hogy marcius 20-ra modositottak a release opent a mocskok :o)
Amugy en nem fogom letolteni az fc5-ot, hanem csak apt-get dist-upgrade-elem a rendszeremet, mar az fc4-et se toltottem le, csak az fc3-at upgradeltem :o)
bar azt olvastam hogy az fc5-ben uj update rendszer lesz ami a yumra fog epulni, remelem azert az apt-get is maradni fog, sose hasznaltam meg a yumot :o)
mod: jolvan megnyugodtan az atrpms-en talaltam fc5 repot :oD
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Out
addikt
Apt-get [link]
repok:
rpm http://ayo.freshrpms.net fedora/linux/4/i386 core updates freshrpms extras
rpm http://ayo.freshrpms.net fedora/linux/4/i386 tupdates
rpm http://wftp.tu-chemnitz.de/pub/linux/dag fedora/4/en/i386 dag
rpm http://apt.sw.be fedora/4/en/i386 dag
rpm http://ftp.heanet.ie/pub/freshrpms/pub/dag fedora/4/en/i386 dag
rpm http://rpm.livna.org/ fedora/4/i386 lvn
rpm http://dl.atrpms.net fc4-i386/atrpms stable
rpm http://dl.atrpms.net fc4-i386/redhat extras updates release
rpm http://newrpms.sunsite.dk/apt/ redhat/en/i386/fc4 newrpms -
Out
addikt
Hat vagy kerneltforditasz a mostani gcc-ddel, vagy pedig nezel kernel-module-nvidia csomagot rpm-bol, ha apt-ot hasznalsz akkor keress ra az nvidia csomagokra, es ha szerencsed van akkor talalsz a kerneledhez elore forditott modult. En ezt a modot valasztottam anno :o)
[Szerkesztve] -
Out
addikt
Mi nem tetszik neki a kernelforrasban? Anno mikor kijott az FC4 nekem is volt ilyen problemam, es akkor az volt a baj, hogy a gcc ami a rendszeren volt es amivel a kernelt forditottak az kulonbozott es ezert nem ment fel az nvidia driver. Nem lehetseges hogy most is ilyesmirol lehet szo? Nekem egy FX5200-es van ami boven eleg lesz meg 5 ev mulva is, remelem :oD
Azert lusta topik ez, mert mindenki inkabb a nagy linuxos topikot hasznalja, ami nem is baj szerintem :o)
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elkaszálja az autóipart célzó üzletágát az Intel
- Exkluzív órák
- Óra topik
- Beperelték az Apple-t a részvényesei, mert túlzott az AI-fejlesztések kapcsán
- OLED TV topic
- Robogó, kismotor
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Óvodások homokozója
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Gyermek PC játékok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest