- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
Új hozzászólás Aktív témák
-
rokefeller
senior tag
válasz
Sigismund #674 üzenetére
hello
az én javaslatom az abszolút ocsmány megoldás, mert reinstallal megoldani ugye ocsmány, de ha még nem sikerült belőnöd a fedorát, akkor nem sokat buksz ha újrateszed.
szerintem NE csinálj a partitionmaic-kel formázott partíciót, bízd azt a telepítőre, szóval csapd le a linux partícióját, ízlés szerint bármivel, maradjon egy szabad partícionálatlan terület
telepítőcd vagy livecd mehet, aztán a telepítésnél az üres helyre lődd be a partíciókat, vagy hagyd hogy a telepítő használja fel a szabad helyett (itt bazira figyelj, nehogy az egész lemezt akarja használni, mindenképp csak a szabad területet) ja it figyelj arra is, hogy ha rábízod a szabad hely felhasználását a telepítőre, akkor lehet hogy alapból lvm-et lő be egy kis boot partícióval ami neked nem biztos hogy jó, mert az xp alól akkor nem tudom látod-e majd a volume-ot. szóval lehet hogy célszerű a saját kézzel beállítás
aztán elvileg az installnál fel fogja ajánlani hogy hova tegye a bootloadert, és elvileg meg kell találja a már telepített xp-d valami unknown rendszerként, ott át is tudod nevezni xp-re, a bootloadert meg az mbr-be kell tenni. telepítés közben ne legyen bent pendrive mert az bekavar
ennek így mennie kell simán
(gyanítom hogy pl a partition magic nem tette bootolhatóvá a partíciód, vagy valami más, konkrétan én egyszer próbáltam nem gparted-del hanem valami wines cuccal partícionált és formázott ext2 filerendszert használni, a linux alatt egy nagy büdös bad vagy ismeretlen partíciónak látszott, úgyhogy gparted rulez. az installer beépített particionáló progija és a gparted sem hibázott még nálam)
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sigismund #672 üzenetére
Vazzzeg Vladi! Olvasd el a nyüves hszeket néha!!
Sigismund!
Hagyd most kicsit ezt a "telepítsünk grubot" dolgot! Pár kérdést tisztázzunk!
:
"Szóval a Win XP van a C meghajtómon a Fedora meg a G-n."Ez mit jelent? Windows betüjelekhez nem értek.
Konkrétan hány és milyen típusú merevlemezed van? Azokon hány és milyen típusú partíció van? Hova telepítetted a Fedorát és hol van a Win?
A biosban melyik merevlemez - már ha több is van - van beállítva első boot eszköznek?Minden linux disztrónak van saját rendszerbetöltője. Fedoránál ez a grub. Ezt telepítéskor felrakja. A telepítőben melyik lehetőséget választottad? Azt, hogy az mbrbe települjön vagy mást?
Ha nem piszkáltad, akkor eleve oda kellett (volna) raknia. Így elvileg már fel van telepítve.
Ha újratelepíted, akkor erre különösen figyelj!Na akkor gurb telepítés részletesen:
Minden parancshoz root jog kell. Azt szerezhetünk:su -
parancsal.
A:, abban az esetben, ha csak az mbr-be kell újrarakni:
- Indítás live cd-ről. (Pl: Fedora 7 live, vagy ubcd.)
- konzol parancs:
grub-install /dev/?dX
Ahol a "?" s vagy h attól függően, hogy mit használ a live Cd. Az X pedig a merevlemez "helyét" jelöli. pl: hda, sdb stb.
(Ez kideríthető a /dev könyvtár kilistázásával, illetve a cat /proc/particions parancsal. Vagy fdisk -l. Nem ragozom.)B:, abban az esetben, ha a második részét is telepíteni kell:
- megint csak live cd:
- Be kell fűzni a rendszerbe a gyökér partíciót. - értsd: ahova telepítetted a linuxot.
Erre a mount parancs szolgál.
- Ezután kell telepíteni a gurb 2. részét:
grub-install --root-directory=/ahova/mountolvalett
Ezután a menu.lst és a device.map állományokat kell szerkeszteni.
Ezek a /boot/grub könyvtárban vannak futó renszer esetén. Vagy a
/ahova/mountolvalett/boot/grub könyvtárban. Grub részletes konfigja itt (Később... ha eddig eljutsz.)
Példa parancsok:
a:grub-install /dev/sda
b:
mkdir /mnt/fedora
mount /dev/sda5 /mnt/fedora
grub-install --root-directory=/mnt/fedoraEnnyi.
"de hibát ír ki azért sd5 mert azon kellene lennie a linuxnak elviekben"
Na tessék szives ide is beírni azt a hibát, mert így csak fantáziálni tudunk róla.rollins!
De, megváltoztak! Mostmár minden: sda,b,c,d,e....
Bug is lehetne elileg. Mert volt régen egy (grub? anaconda?) bug, ahol összekutyulta a sata/ata vinyókat. Egyikre ment a /boot/grub a másikra meg az mbr. Az istennek se találták egymást.De az régen volt. Kb fc5 idejében.
-
rollins
őstag
válasz
Sigismund #669 üzenetére
chroot -tal nem megy azt írtad, nélküle meg nehezebb
ez a stage1 read not correctly ahogy olvasgatom az /etc/fstab és az /etc/mtab nem megfelelő neki amit lehet javítani kéne ha valami eltér bennük (ezért is lenne jó ha működne a chroot, nem lenne tán ennyi problem)
próbáld a grub parancssorában amit írtam, root (hd0,4) setup (hd0) quit parancsokkal
vagy amit Vladi írt a LivedCD -s (ha van) megoldásra -
rollins
őstag
válasz
Sigismund #660 üzenetére
Hát (még nem csináltam) Nézd meg mégegyszer a grub.conf fájlt, hogy melyik is a grub szerinti fedora partació, aszem hd(0,4) a tied és grub paranccsal is lehet
grub
> root (hd0,4)
> setup (hd0)
> quit
kicsit puskáztam grub, próba cseresznye, ha van LiveCD -d lehetne azza is talán, de vigyázz mert más száma lesz a meghajtóknak, partícióknak -
Vladi
nagyúr
válasz
Sigismund #660 üzenetére
Random live Cd -ről bebutolsz. (Persze legyen rajta gurb
) ubcd pont ilyen célokra készült.
Felcsatolod a Fedora /-t valahova. Pl: /mnt/fedora. Persze a könytárat létre kell hozni. Csatolá: mount parancs.
Majd:
grub-install --root-directory=/ahova/bemountolod/a/fedorat /dev/hda
Az utóbbi az aminek a live cd látja az eszközt./boot/grub/gurb.conf szerkesztése tetszőleges text editorral. (Win külön élvezet lesz.
)
(Bocs nem olvastam végig az egész sagat, így konkrétumot nem írok.
)
-
rollins
őstag
válasz
Sigismund #652 üzenetére
A Fedorát mikor telepítetted az egész egy partícióra került, vagyis az egész az sda5-ön van?? Szerintem mindegy hogy ext2. (az ext3 az kicsit masszívabb). Még azt sem értem hogy mi történhetett telepítésnél hogy nem akarja bootolni. (Vagy van valamilyen bugja ott a Fedora 7-nél?) Mondjuk én FC 6-ot használok, nem hiszem hogy annyira megváltoztak volna az alapdolgok.
-
rollins
őstag
válasz
Sigismund #639 üzenetére
Megtalálta a telepített Fedora root partícióját és azt hová csatlakoztatta? Öö, elnézést, hát lehet nem jól írtam. Akkor a chroot -hoz /dev/sda5 helyett azt kell ahova a mountolta a Fedora partíciót, ezt ki is szokta írni. Talán valahol /mnt/sysimage vagy hova csatlakoztatja. (mert ugye ő most egy mini-linux féle a telepített fedora meg egy másik rendszer neki, tényleg bocs, ezt elfelejtettem)
Régi szép időkben mikor lehetett hozzá készíteni bootfloppy-t, de ma már olyan nagy a kernel még tömörítve is, hogy nem fér fel egy floppyra hanem másra: pendrive-ra, vagy cdr-e, vagy ami van -
rollins
őstag
válasz
Sigismund #637 üzenetére
A telepítővel boot, majd az elején kiválasztani mit akarsz ,aszem majd F3 -at kell nyomni, de majd kiírja milyen lehetőségek vannak, de ez csak tájékoztató jellegű, lényeg a:
linux rescue -t kell beírni, enter,
ha sikeresen bootolt, megkeresi a fedora rendszert, aztán mehet chroot /dev/hda2, (esetleg még biztosra menni: fdisk /dev/hda, ott p -t nyomni ami listázza a particíókat, majd kilépni, q, quit), ha grub.conf jó, akkor azon talán nem is kell változtatni
végül grub-install /dev/hda, ekkor már az MBR -be kell hogy írja, ha minden jól megy köv. bootnál kéne látni a grub menüjét
Ha netán összetojná magát a telepítő rescue módban, talán egy Fedora 7 LiveCD -vel is meg lehet oldnai, de ebben nem vagyok biztos. -
rollins
őstag
válasz
Sigismund #635 üzenetére
Ez is fogja mutatni (reméljük jól) windows alól: explore2fs Ezzel még meg is tudod nézni az /etc/fstab -ot, meg a grub.conf -ot /boot mappában (symlinkje a menu.lst.) A program böngészésre van, de lementi a fileokat is ha kell, amit csak fat32 partícióra ajánlott!
-
rollins
őstag
válasz
Sigismund #630 üzenetére
Melyik, milyen lemezen ill. melyik partíción van a Fedora? A G az csak Win alatt érthető. A telepítő lemezzel linux rescue mód indítással, chroot /dev/fedora-partíciója, grub szerkesztése (/boot/grub/grub.conf ) amit lementesz, majd
grub-install /dev/merevlemezed, ekkor írja az mbr-be. Például: grub.conf -nál default=0 az első title bejegyzésnél lévő oprendszert indítja, tehát a default=1 meg a másodikat, stb.. -
Sigismund
tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- EAFC 25
- Tőzsde és gazdaság
- iPhone topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Elektromos autók - motorok
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest