Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Franticfox

tag

válasz Delila_1 #9675 üzenetére

2010...

Próbálkoztam itt ezekkel a függvényekkel, és szép és jó, hogy kiírok egy adott cellából egy értéket, de hogy lesz ebből adatsor?... szóval nekem van egy hosszú adatsorom, a nekem ebből szükséges értékeket ki is tudom jelölni, ezt eddig is meg tudtam csinálni mondjuk úgy, hogy a megfelelő értékek mellé a köv oszlopba írtam egy egyest a megfelelő sorrendben, majd a jobb alsó sarokban lévő kis fekete x-et lehúztam, de ez most nem is érdekes, megpróbálom megvilágítani az engem érdeklő problémát: :)

Szóval tegyük fel, hogy most van egy lyukas adatsorom mindazokkal az adatokkal amik kellhetnek nekem. Azt akarom csinálni, hogy a 313 soronként ismétlődő értékeket megvizsgálom, és az értékeküktől függően 5 másik oszlopba rendezem a rákövetkező 312 cellát.
    Mindezt azért csinálom, mert ez az 5 oszlop különböző típusú pontokat takar, a pontok jellemzőit pedig 38 tulajdonság határozza meg, ami a 312 sorban van leírva, jó foghíjasan, ráadásul az egyes tulajdonságokhoz tartozó értékek is külön cellákban vannak ugye. Ezek után majd ki akarok választani a helyzettől függően 2 tulajdonságot, illetve az ehhez tartozó értékeket, és a pontokat ábrázolni egy pontdiagramon, vagyis egy 2 dimenziós koordinátarendszerben, hogy szemmel lássam, mennyire különülnek el egymástól a ponthalmazok.

Nem tudom, mennyire sikerült megvilágítani a problémát...

Megoldást jelenthetne a problémára a következő eljárás:

Egy eljárás, ami az oszlopban megvizsgál minden 313-ik értéket, és hogyha az X, akkor az onnan számított +Y-odik cellát kimásolja egy Z-edik oszlopba úgy, hogy a soron következő ugyanolyan X-hez tartozó +Y-odik értéket az előző alá másolja.

Ez pont úgy szortírozná szét a dolgokat, ahogy nekem kellene, tehát lenne 5 oszlopom, ami ugyanolyan típusú pontokat tartalmaz, a rá jellemző Y értékekkel.
    Egy másik Y értékre is megcsinálva ugyanezt, majd ábázolva ezt diagramon, kapnék egy 2 dimenziós mátrixot, amiben szemmel láthatóan el lehetne különíteni az 5 csoportba tartozó pontokat mondjuk a színük alapján.

Tehát 4 változtatható érték kell nekem az eljárásba, X, Y, Z, és mondjuk a a minden 313.-ik sort is lehetne variálni, ez legyen V. :)

Új hozzászólás Aktív témák