Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• bitfarkas

őstag

válasz faster #51 üzenetére

Rosszul magyaráztam. Az adatbevitel DV AVI, tehát korlátozás nélkül szerkeszthető. A kész anyagot ezt követően hardveresen lehet Mpegben kódolni.

• bitfarkas

őstag

válasz faster #49 üzenetére

150 ezer körül már jó minőségű real time, PCI-s csatlakozású kártya is van!:O

• bitfarkas

őstag

válasz faster #46 üzenetére

Ami a szerkesztési lehetőségeket illeti, ha nem túl igényes feladatot akarsz elvégezni, és bizonyos korlátozásokat elviselsz, végül is kezelhető a probléma. Az Mpeges szerkesztőprogik általában lassabban dolgoznak, és nem lehet bennük mindent megcsinálni.

Egy általános külső tömörítő egység az USB Instant DVD 2.0, ehhez az analógon túl DV kamera is csatlakoztatható, jár hozzá egy mpeges képességeket is rejtő videoszerkesztő (a Video Studio7) és egy DVD szerkesztő progi. Tehát megteheted, hogy bármely jelforrásból a gépbe a géped teljesítményétől függetlenül real time mpeg folyamot viszel be és rögzítesz, utána dvd-t faragsz belőle. Ár kb 60Khuf.

Ha olcsóbban 30ezer alatt szeretnéd megúszni, és csak analógot akarsz tömöríteni, neked való az ADS DVD Xpress, amihez ugyancsak adják az Mpeg2-t is fogadó szerkesztőprogit. (Csatlakoztatható USB 1.1-hez is, de a csökkentett sebesség miatt itt max 4 Mbit/sec bitrátájú lehet az mpeg)

Javaslom nézz szét itt, meg a termékenél linkelt oldalakon: [L]http://www.atcomp.hu/[/L]

• bitfarkas

őstag

válasz faster #44 üzenetére

Ezt hogy érted? A DV AVI frémenként 1:5 arányban tömörített anyag. Ha kameráról viszed be az anyagot firewire csatin keresztül semmi gond.
    A szerkesztésnél csak az okozhat gondot, ha a tömörítés nem frémszintű, hanem a folyamot érinti, mint pl az Mpeg, ami egy tucat frémmel dolgozik. Ezért általában csak az I frémnél lehet elvágni, de az is csak akkor problémamentes, ha minden GOP le van zárva, azaz nem hivatkozik vissza az előző GOP-ra.

• bitfarkas

őstag

válasz toeri #42 üzenetére

Akkor tévedtem a hasonlóságot illetően. a Video studió kameramegáálítási blikkfangját nem ismertem. Ez nem lehet valami egyszerű, hiszen a szalagot oda-vissza kell igazítania, hogy a frémpontos beolvasást folytani lehessen.
    A Media studió valóban röptömörítést végez, és ha a proci nem bírja, márpedig egy 6Mb-s CBR-nél se bírja, fél gyerektenyérnyi flekkek képesek kockásodni.
    Már régebben vágyom egy jóminőségű hardveres tömörítőre, de még nem mertem belevágni. Előbb el kéne vele játszani, hogy mennyire lehet - utómunkában - minőségi tömörítést csinálni vele. (esetleg megközelítve a real time időt)

Nem kevés az a tárkapacitás, igaz nem lehet halogatni a feldolgozást és a szalagra, vagy DVD-re írást, mert akkor tényleg hamar betelik. Nekem csak 3*80 giga van, de tetszés (meg pénztárca) szerinti bővítése lehetséges, ebből egy vinyó ugyanis firewire külső egységben ül, az bármikor könnyedén cserélhető.

[Szerkesztve]

• bitfarkas

őstag

válasz toeri #40 üzenetére

Tényleg nem a vita kedvéért :), de én is kifejteném a saját álláspontomat.;]

A self made home video nekem presztizskérdés. Röstellném a képemet, ha a néző, legyen az családtag vagy ismerős elnéző mosollyal nyugtázná, hogy - igen, kicsit ugrál a kép, kicsit erősek a szinek, .. nicsak akadozik a '''film'' - tehát minimum kábeltv minőséget csinálok (legalább is arra törekszem) képileg csakúgy, mint technikailag.

A szoftveres kodekek között valóban jelentős külömbségek vannak, de ezek túlnyomórészt nem a gyorstömörítésnél mutatkoznak meg, hanem éppen a lassú, precíz munkánál (bitráta, többmenetes tömörítés, kvantálási zaj csökkentés, kamerazaj szűrés, élsimítás, mozgás előrebecslés). Ha a röptömörítésnél ragaszkodnánk valamely minőségi (vagy kódolási ráta) tényezőhöz, annak óhatatlanul frémdobás lenne a következménye a nem elégséges processzorteljesítmény miatt.

Amikor megvettem a digi kamerát én is a Videostúdiót kaptam a kepcsör kártyához csomagolva, de igen gyorsan áttértem az ugyancsak Ulead Médiastudióra, ami azért alapfunkciók tekintetében testvértermék, tehát feltételezem, hogy azonos kodeket használ. (Más szempontból viszont pár területen megveri a Premieret is, jó néhány effektje perízebb, az effektból való kilépéskor semmiféle bemozdulás nem tapasztalható, stb.)

A véleményed persze alapvetően saját tapasztalatok alapján változik. Éppen ezért kíváncsi lennék, ha kipróbálsz egy nem túlkomplikált beállítású utólagos mpeg kódolást (2GHz feletti p4 vagy Athlon procival kb 1,5-szeres kódolási idő a megőrzendő anyagaidat (nem a tv-ből, vagy vhs-ről bedigizett kommersz filmet) továbbra is röptömörítéssel vinnéd-e be.

• bitfarkas

őstag

válasz toeri #38 üzenetére

Nem igazán értem, hogy tehetsz egyenlőségjelet az automatikus kódolt bevitel és a meghatározott paraméterű kódolás közé.
    Én is próbáltam az Ulead Media Studió on the fly mpeg 2 kódolását.
    3,3 GHz-en futó HT-s P4-em van, de bizony akkora kockásodások voltak a képváltásokkor, amit nem otthoni videora, de semmire sem jó. Amit meg ''éjszakára'' beállítok - akár egymenetes - kódoláskor, az pedig kicsit jobb minőség, mint a legtöbb gyári DVD. Igaz, eközben képes 2,5-3 szoros real time időt felhasználni, szűrők nélkül.
    És ez egyáltalán nem extrém elvárás, csak annyi a különbség, mint mikor URH-n hallgatsz egy koncertet vagy KH-n.

• bitfarkas

őstag

válasz DrSoul #36 üzenetére

Igen, elvileg a Virtualdubbal összefűzheted.

• bitfarkas

őstag

Ami azt illeti, a DV AVI is tömörített, a tömörítési arány 1:5. A lényege, hogy a tömörítés nem a folyamot, hanem az egyes frémeket érinti. Ezáltal frémpontosan vágható a clip, és nem a GOP-ok végén, mint Mpeg2-ben, már ha egyáltalán le van zárva minden GOP. Egyszerűen szerkeszthető, módosítható minden elemében.
    Vannak spéci, több feladatra alkalmas kepcsörkártyák, amik saját dv enkóderrel dolgoznak, mert a MS nem a legjobban megalkotott kodek. Az így harddiszkre vitt anyag azonban csak a saját kodekkel olvasható. Ezek a kártyák a saját szoftverrel általában 100k fölött kaphatók.
    A videot nem éri meg a beolvasáskor tömöríteni, mert a DV-Mpeg tömörítőkártyák (a megfizethető árúak) nem adnak megfelelő minőséget, nem is paraméterezhetőek kellőképpen.
    Inkább egy + vinyó 20 kHufért 80 giga, ami kb 350 perc video, és a feldolgozást követően a végleges formátum Xvid-től mpegig. Ez se rövid folyamat, de éjjel a gép nem fél magában dolgozni.;]

Aktív témák