- Mobil flották
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Íme az új Android Auto!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tirszin
senior tag
Sztem is kb. csak Te vagy hajlandó itt gondolkodni. A többiek belegondolás nélkül követik a dogmát.
A giro szenzorok kalibrálása pl. egy teljesen más műveletsor. Itt 99%, hogy tényleg csak az a lényeg, hogy forogjon körbe nagyjából a függőleges, majd nagyjából a vízszintes tengelye körül. Az, hogy közben 1 m-nyit mozog is, teljesen mindegy az iránytű kalibrálásánál.
Ha nem lenne mindegy, egy pontos tengely körül kellene forgatni.
Az, hogy Jóska megfogja a kezében "precízen" és megpróbálja a drónt körbejárni, még mindig legalább 10-20cm hibával fog járni! Közben persze még billegni is fog legalább 10 fokot, de ezek nem számítanak. Amíg nem billen 30-40 foknál nagyobbat, belefér az adott irányba. -
Fuhur
kezdő
Az, hogy ez gyiro kalibráció is egyben. Az iránytű önmagában szinte használhatatlanul zajos. Ráadásul az iránytű fordulóban önmagában jelentős eltérést mutat a valódi iránytól (siet vagy késik forduló iránytól függően) és az egyenes repülés során csak lassan áll be a valós pozícióba. Ezeket mind kompenzálni kell.
Ezért is IMU a megnevezése annak az eszköznek amit a köznyelv gyronak nevez. Az IMU minimálisan tartalmaz 3 lineáris gyorsulásmérőt, három szöggyorsulásmérőt és 3 mágneses érzékelőt. A jobbak ezeket tovább szokták bővíteni és a 9 szabadságfokos IMU így lesz például 12. Tovább megyek: a legújabb IMU-k már GPS egységet is tartalmaznak amivel további pontosításokat lehet elérni.
Ja, még kifelejtettem, hogy az IMU további igen lényeges eleme egy kis számítógép aminek a fent leírt elemi szenzorok adatainak fúziója a feladata. Itt egy igen speckó szoftver fut ami nem csupán az adatokat összegzi, hanem predikciót alkalmaz, azaz becsli a következő méréshez tartozó állapotot is (Kálmán szűrű).
A fentiekből megint csak az látszik, hogy a kijelzőn megjelenő "egyszerű" irány (merre néz a drón) egy összetett rendszer eredő eredménye aminek csak egy eleme a mágneses iránytű. -
Fuhur
kezdő
Igen, számít. Hogy miért van az, hogy mégsem vesztek észre különbséget?
A repülésben és a drónozásban is megszokott, hogy az eszköz megfelelő működését számos alrendszer együttes működése biztosítja. Ezek az alrendszerek hatásait tekintve egymást kisebb-nagyobb mértékben átfedik. Így aztán az eredő hatást egy (esetleg akár több) alrendszer hibája csak kis mértékben módosítja.
Elvileg a DJI "táncot" valóban a szenzor tengelye körüli forgással kellene eljárni. Sokan nem így teszik. Mit eredményez? A 360 fok megvan, tehát a feladat ezen része OK, Ugyanakkor a lineáris gyorsulás érzékelők éppen a kb 25 cm sugár miatt fals gyorsulásadatokat szednek össze. Az összetett rendszerben azonban ez "csak egy kis hiba" amit észre sem veszünk.
Tehát minden OK a játékos pörgésével, azaz a drón egy köríven történő forgatásával!?
Nem! A repülésben -és bár ez nem az de mégis sok a hasonlóság- egy baleset bekövetkezését lyukacsos sajtszeletekkel szokták szimbolizálni. Képzeljetek el egy kocka sajtot ami több, egymásra pakolt szeletből áll. Az egyes szeletek jelentik az egyes alrendszereket vagy fontos paramétereket (pl minimális sebesség, előírt magasság, stb.). A hiba az adott szeleten egy lyuk. Akkor következik be baleset, ha a lyukak úgy helyezkednek el az egyes lapokon, hogy végül az egész tömbön átlátunk.
Nos, a sleindrián gyro kalibrálás egy lyuk az egyik szeleten. Nincs baj, de egy másik, harmadik hiba ami önmagában nem okozna problémát így már végzetes lehet. -
Akkor javaslom táncolj te is a Hősök téren, a Balaton partján, vagy akár Dunaparton.
Nekem mindegy. Látom olvasás értelmezés nehezen megy.
Mindenki maga dönti el milyen hülyeség alapján állítja be a drónt.
Én a pontos kalibrálás híve vagyok, és erre biztatok mindenkit. Hülyeségre NEM! -
NvidiaRTX
őstag
Igen így már 4 akku van.
Most már mindenre IS elég a rep idő.
Az első negatív tapasztalat az Air 2-vel:
4 RTH-ból 2x-er szállt le pontosan és 2x-er próbált meg 2 méterrel odébb landolni.
Igazából csak teszt volt mert RTH nekem csak arra kell ha elmegy a jel akkor annyira vissza jöjjön, hogy megint legyen irányításom, amúgy mindig manuálisan szállok le. -
Geller72
veterán
"APAS Limitations:
Not available when flying sideways.
Not available in Intelligent Flight modes.
Not available when recording at high resolutions such as 1080, 2.7K or 4K above 48 fps
May not work well over water or snow, or in very dark conditions.
Make sure Forward and Backward sensors are operative.""APAS korlátozások:
Nem elérhető oldalirányú repülésnél.
Intelligens repülési módokban nem érhető el.
Nem érhető el nagy felbontású felvételek esetén, például 1080, 2,7K vagy 4K, 48 kép / mp sebesség felett.
Előfordulhat, hogy nem működik jól víz vagy hó felett, vagy nagyon sötét körülmények között. Győződjön meg arról, hogy a Forward és a Back érzékelők működnek" -
Tomjack
tag
Igen láttam egy videóban kézi módban az Apas elkerülő rendszer be volt kapcsolva. Két fa lombkoronája között volt egy kb 1,5 M lyuk. Kamerával belőtte előre nyomta a kart a gép szépen korrigált és átrepült a lyukon. De így próbált magának, egy falnak, autónak nekimenni. Falnál megállt. Autó és saját maga esetében kikerülte. Engem az érdeke hogy így tudja a 4K 60 FPS?
-
NvidiaRTX
őstag
Hát ekkora szélbe aki ki viszi a drónját az meg is érdemli ha elhagyja.
Ez már sok, még egy Inspire-el sem szállnék fel nem hogy egy ilyen kis játékkal.
Ha folyamat 25km-es szél van az nem baj de itt 45-50km-es szél lökések vannak, hazafelé úgy mozgatta a másfél tonnás kocsimat hogy öröm volt nézni.
Szal a benyomás az, hogy nagy szélben nem repülünk.
Még ha bírná is talán ha 15 perc rep idő lenne annak meg nincs értelme.
Majd talán holnap enyhébb lesz.
De még is egyfajta megnyugvást ad az, hogy nem a 700k-s drón áll ilyenkor a polcon hanem "csak" a 380k-s.
Amúgy te vettél valami extra kieget a géphez?
Én pár dolgot néztem hozzá:
[link] [link] [link] -
NvidiaRTX
őstag
Inspire után lett Mavic 2 Zoom-om, 3kg vs ~1kg.
Tudom, hogy kompromisszumokat kell kötnöm, de több előnye lesz a cserének mint hátránya és ezért döntöttem így.
Igazából csak egy dolog lesz amit sajnálok az a beépített kijelző hiánya. Az nagyon jó volt a távon tényleg full napos időben is tökéletesen lehetett látni a kijelzőt.
De viszont baromi lassú volt mire elindult rajta a progi és nem lehetett sztrímelni sem róla mert hiába van rajta android nem vitte a programokat még egy facebúkot sem. -
NvidiaRTX
őstag
Hát minekünk öreg P4 tulajoknak ezt be lehet állítani a DJI Go 4 App-ban de azt nem tom, hogy az újabb progikban vagy drónokhoz van-e ilyen opció.
De amúgy köztudott, hogy repülés előtt kell az akkukat feltölteni és nem 100%-on tárolni hetekig.
Venni kell az akkuhoz USB töltő átalakítót és ha még sem jön össze a repülés akkor arról fel lehet tölteni a telót vagy tabletet vagy bármit.
Így működik ez KRX21. -
jozsi252
veterán
Ez még semmi, régebben eléggé aktív voltam RC Modell fórumon, ott is voltak szénné tuningolt Phantomok amiknél rámentek a repidő + táv párosra elég szépen moddolt akkukkal. Aki ért az elektronikához plusz van egy komoly adó vevő párosa az szeret kísérletezni hogy mit lehet kihozni belőle, ami jelen esetben egy Mini volt.
-
-
Fuhur
kezdő
A P3-asoknál volt a vázzal némi probléma. A motor felfogatásnál indult meg a műanyag vázban a repedés. Nem tudom, hogy mindegyiknél-e de a környezetemben nagyon soknál igen. Persze lehet, hogy ezek az első szériák voltak és azt követően a DJI javított ezeken. Ezt nem tudom.
-
Geller72
veterán
Optimális körülmények esetén (ilyen nincs, de tegyük fel hogy van) nincs korlátja nagyon a dolognak. A kefe nélküli motoroknak pont ez a lényege. Járt nálam olyan gép, amiben 47 óra repidő volt, és ez már a harmadik gazdánál került csak bele. 3 éves volt a gép. Amiknál ennél sokkal többet is beleraknak egy gépbe.
-
Geller72
veterán
..Ez az egész fototechnika lényege. Minél kisebb a rekeszidőd (vagy a framerata-d) annál több fényre van szükség. Az éjszakai fényképfelvételek is akkor világosabbak, ha hosszú záridővel készül. Ebben nincs újdonság, de te azért látod, mert a cucc erre sokkal érzékenyebb. Én a Mininél éreztem nagyon, ott nagyon kevés volt az optika. Egy komolyabb holminál nem érzed, mert erre a szintre esetleg nem jut el. Nem kerül határértékre..
-
NvidiaRTX
őstag
Azért egy P4-et az ember bátrabban visz ki a szélbe mint egy Mini-t vagy Air 2-t és ahogy most nézem elég szeles évet fogtunk ki.
Egyetlen előnye a Mavic szériának az, hogy könnyedén szállítható és valamivel stabilabban lebeg egy helyben.
Meg amilyen esős idők vannak ha a DJI-nak lenne egy kis esze akkor egy "eső álló" drón bejelentésével nagyot aratna.
Akkor lehet meggondolnám a P4 lecserélését mert akkor az ember bátrabban indul útnak még akár rosszabb időben is.
(#5658) gulb:
Butított YT minőség nem érdekel abból 100-at is találok.
(#5660) manokaj:
Köszi. -
NvidiaRTX
őstag
Még, jó hogy stabilabb a jel ha egyszer nem szutyok Wi-fi-s játék.
De ezért a stabil jelért el is kérik a Mini dupla árát.
Kíváncsi leszek a Mavic 3 mivel lesz több.
Sztem ugyan ez lesz csak a Hasselblad lencsével azt kakukk.
De én a DJI helyébe már megcéloznám a vízállóságot is legalább olyan szintig, hogy esőben is lehessen használni. -
Geller72
veterán
Nekem nem gond, engem nem zavarna, ha ezzel mondjuk nem kellene szarakodni 30 napokat előtte, hanem indítanék egy appot és csókolom. Meg persze utalok, mert ingyen nem lesz semmi ezután sem.
. A szenzoros dolog itt is kötelező lesz előbb, vagy utóbb, ezzel kapcsolatban nincsenek kétségeim..
-
khorvat
senior tag
Teljesen jó lenne ez az Air 2 a sima Air helyett, de erre most ezt találtam:
Can I use DJI Goggles or DJI Goggles RE with the Mavic Air 2?
No.Mi a fészkes fenéért nem tud az ocusync 2.0-as gép egy DJI Goggles Racing Edition szemüveggel együtt működni? Ha ez így marad erősen elgondolkodok egy használt Mavic 2 Pro-n inkább!
-
Olyan nincs hogy legjobb, de állítólag a Skydio2-t is megeszi Frühstück-re, és ami tetszik, és már hiányolok egy ideje a DJI- M2P-n is (pedig imádom mert jó gép), azt hogy repülés közben miért a bánatért nem megy az összes szenzor. Hát nem a védelem lenne a célja. Ennél például folyamatos 360 van. Tehát kisebb az esély hogy becsattansz az erdőbe.
-
NvidiaRTX
őstag
"A legjobb drón mostanában..."
Milyen szarkasztikusan írja ezeket a sorokat mi?
Ti tényleg azt hiszitek, hogy a DJI-nál nincsen jobb drón gyártó de most komolyan?
Tessék most megmutatták, hogy igen is lehet növelni a rep időt és nem csak 2-3 perccel, lehet rendes elkerülő rendszert építeni a drónra és voalá már van 8K is.
Ja és mindezt 2020-ban nem 2 év múlva ahogy azt a DJI fogja csinálni a pénzcsináló szemét pofátlan marketingjével.
Az EVO 2 esetében tudom miért fizetem ki a fél millát, mert látok előrelépést.(#5398) VANESSZA1:
Engem nem érdekelnek ilyen szabályzások és sztem rajtam kívül is sokan vannak vele így.
Aki a szabályok alapján fog drónt venni az így járt.
Jó kis Mavic Mini temető lesz az ország.
(#5400) krx21:
Még mindig jobb mint a DJI megoldása. -
NvidiaRTX
őstag
Az M2Pro-nak és a P4Pro-nak is jobb a szenzora tehát képminőségben nem lesz jobb viszont anno nekem a M2Z képminősége is elég volt szal nem fog zavarni a kis szenzor. (éjszaka meg nem repkedek)
Csak akkor fogok váltani rá ha a P4Pro+ v2.0-mat értelmes áron tudom eladni.
Mennyiért lehetne feltenni szted? (10 töltés az akkuban)(#5392) VANESSZA1:
(#5396) VANESSZA1:
Egyetértek! -
NvidiaRTX
őstag
Hmm.. jobb lett tény és való de még mindig az a legnagyobb problémája, hogy nem képes tartani egy fix távolságot. Egyszer túl közel jön egyszer túl távol lesz.
Miért nem lehet azt megoldani ha mondjuk magamat veszem fel akkor szépen a távirányítót veszi helyzeti alapként és be lehetne állítani neki egy fix távolságot méterben.
Tehát ilyenkor amolyan beacon lenne a táv. (igen mint a Skydio esetében)
Sztem egy ilyen dolog megvalósításához nem igazán kéne nekik nagyon megerőltetniük magukat.
Mint ahogy be lehet állítani max rep távokat ugyan úgy lehetne ezt is beállítani.
De csak egy ötlet DJI csak egy ötlet, az engedélyem nélkül ne alkalmazd. -
BEndre34
tag
-
-
Sorold!
Kamera jóval jobb lett és a vezélés is valószínűleg, de nekem a Wifivel sem volt bajom amikor át állítottam amerikaira.
Mindazonáltal nyilván egy jó gép lett, de az ára szerintem nem túl baráti főleg FMC-vel.
Ettől függetlenül én is le fogom cserélni az Air-t, de lehet inkább a Zoom vagy M2P lesz és nem az A2 mivel szerintem igenis drága lett ahhoz képest, hogy az előbb említett kettő mennyivel jobb. -
Geller72
veterán
A Pro-n felső felfüggesztése van, itt egy kinyúló karon van. És fizikailag lejjebb is, sérülékenyebb helyen. Minin dettó. Az első Air-en sokkal védettebb a kamera. A mininek és a MA2-nek is pont az a baja, hogy sokkal merevebb a tartó, nem tud annyit engedni, mint pl a Pro-n.
-
-
NvidiaRTX
őstag
Új árakra értettem.
Én csak használtan veszek DJI cuccot kivéve talán akkut a géphez.
Nem a márkával vagy a cuccaival van a bajom hanem az áraival ennyi.
Használtan 200k-val olcsóbban vettem meg a mostanit és kb olyan mint az új. (7 töltés volt az akkuba)
Tehát ha 400k körül lenne egy új P4Pro+ egy szavam nem lenne.
Ezt az új Air 2-t sztem 250-300k alatt nem igen fogjátok tapogatni.
Amúgy akinek még nem esett volna le ezt az Air 2-t a DJI a Hubsan Zino 2 ellen küldi mivel nekik van kis gépen 4K 60FPS felvétel. Amolyan gyorsan dobjunk ki valamit ellenük.
Ugyan úgy mint Intel vs AMD vagy AMD vs NV vagy Samu vs Háváj. -
-
NvidiaRTX
őstag
Ezt gondoltam én is, hogy egy millió FT-os Inspire 2 már minőség meg prémium anyagok meg brutál jó minden.
Aha. Helyszín Budapest. Lánchíd mellett. A gép ~200 méter távolság után jelvesztést produkál többször is.
Na ennyit erről.
Sőt nekem az Inspire 1-em még olyat is produkált anno, hogy forduláskor szépen elferdült a horizont. Minden tippet kipróbáltam amit találtam a neten, hogy hogyan lehet ezt fixálni de sehogy sem jött össze. Ezután adtam el és jött a M2Z ahol már nem volt ilyen hiba és a P4-nél sincs ilyen gond.
Ennyit a milliós gépekről. A jó képminőségen kívül semmivel nem jobbak mint a kicsik. -
tirszin
senior tag
Ha a Teslanal és pl az új Samu tablettemnél már olyanokat csinálnak, hogy csak 85%-ig tölt (és ez lesz az "új" 100%), sztem még fél napig se legyen 100%-on! (Mert ezek az intézkedések kb. ezt jelentik egy autónál.)
Ha 2 nap múlva repülsz, szetm akkor se töltsd tele, mindössze 50...60%-ra. Majd csak közvetlenül előtte a 100-ra! -
Én 15-tel is elrakom(ha nem hibás az aksi, nem megy mélykisülésbe pár hét alatt), de ilyenkor jobb észben tartani, néha ránézni. Vagy max. egy keveset rátöltök.
Próbából csinálok majd kapacitás mérést az egyik aksimon. 2017-es gyártásúak lehetnek az aksik.(#5200) AuraSync: 10% alól már én is inkább felhúzom kb. 30-ra.
-
NvidiaRTX
őstag
Ha az akkumulátor előreláthatólag hosszú ideig (több mint 10 napig) használaton kívül lesz, akkor merítsd 40-65% közé, mielőtt eltennéd. A teljesen feltöltött akkumulátorok élettartama tárolás közben gyorsabban degradálódhat. Szükség szerint állíts be önmerítést a DJI GO alkalmazás segítségével. Ha az akkumulátor 10%-nál alacsonyabb töltöttséggel kerül eltárolásra, akkor „túlmerülhet”, ami az egység végleges károsodásához vezethet, ami így már nem használható többet.
-
NvidiaRTX
őstag
10x-er.
De igazából nem tudom, hogyan számolja mert van, hogy 60-70%-ra rátöltök és azt nem tudom, hogy hozzáadja-e.
Mindent tudok már ezekről a DJI akkukról, tárolás, stb, de azt hogy mi számít 1 töltésnek arról fogggggalmam sincs.
Lehet csak akkor ad hozzá egyet ha 100%-ra megy?
Lehet, hogy ahányszor elindítom a töltést? Áhh az valószínűtlen lenne.
Lehet csak bizonyos % felett ad hozzá egyet?
Ötlet? -
twine
veterán
"Amúgy miért hölgy neved van?"
Mert joga van hozzá!Kéretik nem megsértődni rajta senkinek, viccnek szántam...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● Drón topik
- Mobil flották
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Milyen videókártyát?
- Xbox tulajok OFF topicja
- Crypto Trade
- PlayStation 5
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest