- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- iPhone topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- OnePlus Nord 2 5G - észak-északkelet
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Melyik napszakban merül majd le az iPhone 17 Air?
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
Aktív témák
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
D4rkm4n #23636 üzenetére
Húha, ez tényleg ennyire rossz képminőségű, mint amennyire látszik? Nagyon furcsa, hogy ilyen beállítások mellett hogy lett ilyen
De lehet csak a kicsinyítéstől/tömörítéstől van. Mindenesetre a színek nem az igaziak, nem sikerült a wb-t jól eltalálni, de kis utómunkával ezt legalábbis jóval korrektebbre lehet dolgozni
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Xantomas #23619 üzenetére
Az esső nem rossz, de egyébként nagyon kiégetted sok helyen az utómunkával a képet, ez pedig, különösen a lilán, néhol igen zavaró. A színek sem tudom mennyivel kifejezőbbek így, bár ez ízlés kérdése, nekem mindenesetre az eredeti egyértelműen jobban tetszik. Ha az eső nem lenne odaphotoshoppolva, akkor azt hinném, hogy felcserélted az ilyen volt - ilyen lett sorrendet, és az alsó képből hoztál ki egy jobb minőségű felsőt.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
eastsider #23295 üzenetére
Á igen, a fixes életérzés
Teljesen más érzést ad, ha fixszel fotózunk, mintha zoommal tennénk, jobban érződik, hogy tényleg csinálunk valamit és én legalábbis jobban is élvezem, de akkor úgy látom nem csak én vagyok így ezzel
Örülök, hogy bejött
Én LR-t még sohasem használtam, csak PS + camera raw
De teljesen meg vagyok elégedve ezzel a kombinációval
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
eastsider #23292 üzenetére
Nehéz választani, de talán az első tetszik legjobban, amit az előző (előtti) hsz-edben linkeltél.
Hogy szuperál az objektív, mik az első tapasztalatok? Mennyivel észrevehetően jobb, mint a kit, élességre, milyen használhatóságra (akár a nagy fényerő miatt, akár a 35mm, mint fix gyújtótáv)? -
Szten Márs
nagyúr
válasz
brumesz #23148 üzenetére
Látom, csak én hagytam meg a szem alatti "táskákat"
De be kell valljam, egy pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy el kéne tüntetni őket, egyszerűen nem voltak annyira feltűnőek, hogy úgy gondoljam, hogy le kéne szedni. Így utólag, lehet, hogy azt is leszedném. Egy embernek szokott ennyi lenni a szeme alatt, ez természetes valahol. Aztán persze, az ilyen képek az idealizálásról szólnak, szóval lehet hiba volt így dönteni, fene tudja, majd ti eldöntitek.
Szerk: színvilágra még mindig brumesz valóságtól elrugaszkodott, merész színvilága tetszik a legjobban
Szvsz kifejezetten hangulatos. De ez csak az én abszolúte szubjektív véleményem
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
brumesz #23104 üzenetére
Skin smoothing nem kell, csak műanyag lesz tőle.
A spot healingnek meg a megfelelő ecsetméret a titka
Pár dolgot nem lehet vele megoldani, akkor jön a clone stamp tool, szintén megfelelő mérettel, ami ott korántsem annyira triviális, mint a spot healingnél, illetve megfelelő hardnessel, ami szintén nem olyan triviális, mint a spot healingnél, szóval némileg jobban igényli a rutint. De a dolgok nagy része megoldható spot healinggel.
Szerk: mondanám, hogy add oda az eredeti fájlt, megcsinálom, és elküldöm psd-be az utómunkát, hogy lásd az összes lépést, de gondolom nem küldözgethető.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
brumesz #23102 üzenetére
Mondom, spot healing brush, ps-ben. Állítsd lehetőleg igen pontosra a méretét a leretusálandó dologhoz, a hardness meg lehet 0% nyugodtan. Prox. match legyen a beállítás ezen kívül. Ezek után semmi más nem kell szvsz.
Te hogy retusáltad, hogy estél neki egy arcretusnak? -
Szten Márs
nagyúr
válasz
brumesz #23089 üzenetére
Nekem tetszik a színvilág. Csal, persze, de hangulatos, kifejezetten nagyon tetszik. De a foltosság az arcon, az nagyon rossz, de ez csak az egyik dolog. A másik az, hogy semmiféle textúrája nem maradt a bőrnek, ami igen természetellenes kinézetet ad neki. Hogy utómunkáztad? Ilyen esetben, ha PS-el dolgozol, akkor a spot healing brush és a clone stamp tool használatát ajánlom, mikor melyik célszerűbb... persze az ecsetméret és a hardness megfelelő megválaztásával, nagyon sok múlik ezeken. A bőrén meg hagyj textúrát. Gondolom valami keményebb zajszűrést eresztettél rá, nem kell.... vagy max egy jóval visszafogottabbat.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
sztyui2 #22920 üzenetére
Idézet az első hozzászólásból:
A topic lényege, amire való:
...
-kevésbé jól sikerült fotók bemutatása, hogy a készítője is tanulhasson belőle
...Szerintem ezek után már értelmetlen tovább tárgyalni, hogy példának felhozott képnek és hasonlóknak itt van-e a helye vagy nincs. Ha a készítője kiváncsi rá, hogy hogyan lehetne jobbá tenni, vagy jobbat készíteni, mit rontott el, vagy mi lett épp jó, mert egyedül vagy nem tudja megítélni, vagy kíváncsi a másik véleményére is, akkor itt van a helye a képnek, a színvonalától függeltenül. De nem is tudom miért írkálom le ezeket, tényleg ott az első hsz, abban le vannak írva a topic szabályai, többek között az, amit idéztem. Ha meg olyan képpel találkozol, amit nem tartassz jónak, segíthetsz is. Elmondhatod miért nem jó, mire figyeljen oda legközelebb stb... kifejezetten hasznos dolog lenne
Szerk: off
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Darkness #22903 üzenetére
Én nem teljesen értem, hogy a szerzői jogok megsértéséért indított perben mit számít az eladott darabszám. Egyrészt ha üyg van belőle, akkor a rendőrségnek a legyártott darabszámot a vállalat meg kell, hogy adja, kérésre, és már megvan, hogy mennyit. Másrészt meg attól, hogy 50, vagy épp 2000 póló van eladva, mi változik jogilag? Ugyanúgy fennáll a szerzői jogok megsértése, ugyanolyan indíttatásból, eredménnyel, üzletszerűen, minden megvan. Szóval az egész értelmét nem látom.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
,,no name" #22688 üzenetére
A második még tetszik is, az tanúskodik némi fotós fantáziáról
Valamiféle utómunka ettől függetlenül nagyon kéne neki, hogy jó kép legyen belőle, mert félelmetesen bagyatag tónusai vannak, de az alap az rendben van
Az olyan jellegű képeknél, mint a harmadik linked, figyelj oda arra, hogy egyenes legyen a horizont. Az, hogy lejt a kép jobbra, igen zavarő és ilyen jellegű képeknél különösen feltünő. A negyedik egy dokumentáció jellegű kép: ez a virág így és így néz ki. Erre tökéletes, de önmagában, mint fotó nem túl izgalmas. Próbálj szokatlanabb, izgalmasabb szögekből és elrendezésben fotózni. Mint ahogy a második képeden tetted.
Az utolsó képed tényleg nem rossz, bár szerintem ez a kép a virág nélkül is jó lenne, a kerítésen kersztül bemutatott táj. Ez is egy ötletes dolog lehet. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
#31757056 #22509 üzenetére
Hátháthát. Az ötlet, a meglátás klassz. Klassz, réteges felépítése van a képnek, ahogy halad feljebb a szemünk, egyre távolabb elhelyezkedő területeket láthatunk, amik élesen, határozottan elkülönülnek egymástól. Gondolom nem véletlen, és ezt akartad valahogy megörökíteni. De a színek, tónusok, kontrasztok nem az igaziak. Főleg a legelső réteg, a legalsó ugye... nagyon kellemetlenül csillan ott a fény ezernyi ponton, igen kellemetlenül sötét alapon, ez vonzza a tekintetet, keményen, miközben nem a leg...ömmm... legszerencsésebb látvány. A többinél is valami hiányzik, nincs igazán erejük. A legfelső réteg, a távoli rész a legkorrektebb, legalábbis számomra, az kifejezetten tetszik.
Mindenesetre a meglátás csillagos ötös. Abban nem vagyok biztos, hogy utómunkával, ilyen-olyan raw előhívással, vagy bármivel sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle. Ennyit kínált ez a táj, és ez az alkalom. Mindenesetre a jó fotók jó ötletek nyomán születnek, ha ehhez megfelelő körülmények is vannak, akkor bingó
Szóval csak így tovább
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
nixx-21 #22397 üzenetére
Szia! Az a baj, hogy elég kaotikus ez a kép, mindenfelé erős vonalak vezetik, pontosabban szétszórják a tekintetet, nincs olyan erős pont a képen, ami magához vonzaná azt. Nem, a kép közepefelé lévő vízcsepp nem képes ezt a feladatot ellátni. Túl kusza ehhez a kép többi része. De igazából kezdetnek azt hiszem nem sokan csináltunk kapásból jobbakat, szóval ez nem jelent semmit. Nézegesd a haladóbbak/profik képeit, olvasgass a témában, ha érdekel, kísérletezz minnél többet és menni fog ez
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
runner 125 #22391 üzenetére
Az utolsó különösen tetszik
Viszont én levágnám róla a legelső, legbaloldalibb lécet, vagy mit, ami teljesen eléletlenedik az előtér-bokehben, így egy, az élességhez közelibbel kezdődne a kép, majd a teljesen éles alany és utána szépen sorban egyre jobban eléletlenedő lécek sora. Ez a teljesen életlen előtéri léc viszont engem kissé zavar, mindig odatéved a tekintetem és a kép felépítésbeli harmóniáját úgy érze megbontja. De amúgy remek kép
-
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Sir Riccio #22311 üzenetére
Mécses, nem gyertya
Az ötlet érdekes, de hogy látszódjon is valami a dologból, hmmm... még gondolkodom a kivitelezés lehetőségén, thx!
A gyufa lángja így is kiégett szegény, ha nagyobb, akkor szerintem elcsúfítaná a képet. Bár lehet tévedek.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
jorden06 #21950 üzenetére
És honnan veszed/veszitek, hogy mennyire becsüli, vagy épp nem becsüli meg? És tényleg, hogy jövünk ahhoz, hogy más pénztárcájába túrkáljunk és azt feszegessük, hogy mennyi van benne és az honnan is van benne? Mondom, szerintem sebesen térjünk le erről az irányról, mert nekem ég a képem amiatt, amit itt ebben a topicban sikerült bemutatni. Ez természetesen nem közvetlenül neked szólt, de akinek inge, nyugodtan vegye fel magára.
-
Szten Márs
nagyúr
Egyszerűen nem is értem, hogy ahelyett, hogy egymás képeiről beszélnénk, meg úgy egyáltalában a fotózásról, inkább a másik pénztárcájában túrkálunk könyékig és azt firtatjuk, hogy mennyi és főleg honnan van benne. Nem szoktam ilyet mondani, de ez alja. Igen erősen el kéne gondolkozni azon, hogy ebbe az irányba akarunk-e továbbmenni, azt hiszem.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
jorden06 #21945 üzenetére
13 évesen nem is dolgozhat, törvény tiltja. Ez akkor jelentse egyben azt, hogy ne is fotózzon? Vagy azt, hogy ne ilyen felszereléssel? Jelentse a kora egyben azt, hogy bocsi, ezt megszívta és hiába lenne elérhető az adott felszerelés, nem lehet az övé, csak mert annyi idős, amennyi és így egyszerűen nem dolgozhat meg annyira keményen érte, hogy mások is elégedettek legyenek vele és ne kössenek belé? És ez miért lenne jobb neked, nekünk, neki, a világnak, meg úgy egyáltalán? Nem értem ennek az értelmét, komolyan nem értem.
Persze, kellemetlen nyarakat átdolgozni, hogyne. Bár azért vannak barátaim, akiket ilyen alkalmakkor ismertem meg, és bizony nagyon örülök, hogy akkor ilyen-olyan célok elérése érdekében éppen nem buliztam, fociztam, elvoltam, hanem dolgoznom kellett. Ez egy dolog. De ha nem teheti még meg, akkor nem teheti meg, de ez ne jelentse már azt, hogy nem lehet olyan hobbija, ami pénzbe kerül, ha egyébként lehetne. A fotózásnak amúgy sem arról kéne szólnia, hogy lessük, hogy másnak milyen gépe van és találgatjuk, hogy mennyire dolgozott meg érte, nagyon nem erről. Honnan tudod, hogy egy 30 éves fotóz, akinek milliós felszerelése van, az megdolgozott érte, vagy épp örökölt egy vagyont és egy fűszálat nem kellett keresztbe tennie érte? Vagy ilyen esetekben is tényleg találgatjuk, hogy ki mennyit dolgozik, mennyire izzad közben és mennyire véres a verejtéke, amivel hozzájut valamihez? Ne már...
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
kricsi81 #21942 üzenetére
A talitól ne menjen el a kedved, nem fotósbajnokságokként szoktak kinézni, ahol mindenki árgus szemmel figyeli, hogy a másik mit és hogy fotóz.
Sokkal inkább fesztelen, csevegős, egymás gépét is megfogdosós, emellett kattintgatós alkalmakként. Menj el mindenképpen fotóstalira, ha van alkalmad, és magad is megláthatod
Veszteni semmiképp nem veszthetsz legalábbis semmit.
-
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Croissant #21901 üzenetére
Persze, nem arányos, de arról nem a gyerek tehet. No mindegy. Engem nem zavar, hogy ilyen géppel fényképez. Sőt, ha már ennyit akarnak költeni a gyerekükre, legalább értelmesen költötték el, ez pedig szerintem eléggé ritka eset.
Engem spec pl. az sem zavart, hogy a Debreczeni Zita fotózgat magának egy stúdióban, ilyen meg olyan géppel, amikor az alapfogalmakkal sincs tisztában. Neki az az öröm, hogy beállítgatja a modelljeit, meg megnyomja a gombot, a gépen, amit más beállított. Na és? Ezerszer rosszabb dolgokba is fektethetné az idejét, meg pénzét. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
j.bravo #21871 üzenetére
Nem annyira nyerő a bokeh, legfőképpen, mert gyönyörű szögletes sokszögeket sikerült az objektívnek a bokehbe varázsolni, milyen obival készült ez, ami ennyire nem volt képes legalább közelítőleg kör alakká varázsolni azokat?
Kissé zizis emaitt, nem csak az alakjuk, de a nagy számuk miatt is. Hiányzik a homogenitás érzete, hiányzik az, hogy a bokeh egy kellemes hátteret játszon, ami kiemeli a fotó alanyát saját magából, és arra terelje a figyelmet. Itt, legalábbis nekem el-elviszi a bokeh a figyelmemet a fotó tényleges alanyáról. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Tomate #21733 üzenetére
Hát nekem erről az a kérdés jutott eszembe, hogy "ez miez?"
Pont, mint brumesz első képéről. Pedig a színvilág jó lenne, de ez az izé a fej helyén, ez nagyon nem bejövős. Persze, értem én az ábrázolni kívánt hangulatot, hatást, meg értem, hogy az a lényege, hogy természetellenes, groteszk, meg "flesselős" de nekem ez nem talált. Aztán majd a többiek is megmondják, hogy ők mit gondolnak.
-
Szten Márs
nagyúr
Igen, egyet kell értenem az előttem szólóval, gondolom ez PS-ben a shadows/highlights kemény birizgálásával sikerült, de nagyon műanyagérzetet kölcsönöz a képnek.
A második jópofa. Nagyobb mélységélességgel minden bizonnyal jobban tetszene, ahol mindkét állat belefér a DOF-ba, de a jópofa jelző így is áll
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
D4rkm4n #21127 üzenetére
Bármilyen, csak ne ez
Nyílván egy lányportrénál megpróbáljuk az alanyt úgy bemutatni, hogy az minél előnyösebb legyen. Ugyanolyan szögből ugyanolyan beállítások mellett is születhetnek az arckifejezéstől függően teljesen különböző képek, jó is és szörnyű is, no meg egyes arckifejezések, mosolyok egyes szögekből katasztrófálisak - ezt sikerült neked is kifognod, és elég fura, hogy nem érzedSzerintem kezdetnek nyugodtan fényképezd a szemmagasságából, úgy is van bőven tér a játékra szögekkel, mélységélességgel, mindennel, utána lehet továbbvinni a témát - és tényleg, próbáljuk a szépet láttatni a fotóalanyainkban.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
eastsider #21121 üzenetére
No, ha ezt állványon lőtted, akkor F/11-ig gátlástalanul szűkíthetted volna a blendét, de egy blendényi lerekeszelést - azaz F/8-ig - kézből is megejthettél volna, így növelhetted volna valamennyire a mélységélességet. Ha ISO 200-ra váltassz, akkor kézből is F/11, állványról F/16 - azért ezek már érezhetően más mélységélességet adnak, mint az F/5,6.
Bár ismételten azt kell mondanom, hogy ez a kép nekem így jó, ahogy van, de ha te nagyobb DOF-ot akarsz, ilyen fényviszonyok között simán megteheted kis rekeszeléssel.Ja igen, ez a képed nagyságrendekkel jobb, mint az imádkozósáskás. Ott teljesen keszekusza a háttér, ami igen sokat ront a kép élvezhetőségén, itt viszont mintaszerűen szép
-
Szten Márs
nagyúr
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Timyyy #21108 üzenetére
Pedig a kiváncsiságból készült szépia lett a legjobb, egyértelműen. A vignettálás-effekt mondjuk inkább zavaró, mint jó rajta, de ha azt lehagyod, remek hangulatos kis kép lesz - messze a legjobb hangulatú a három közül.
A középső nagyon durván műanyag
A harmadik elmegy, de nincs benne semmi, ami megfogna - csak egy kép a sok közül. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
D4rkm4n #20951 üzenetére
Szerintem leginkább azért nem válaszol senki, mert ekkora méretben kb. semmit nem látni az egészből
Sok objektívet túl lehet tekerni a végtelen álláson, hoy ilyen-olyan adapterrel se vesszen el a végtelen fókusz lehetősége - ezeknél az objektíveknél, ha normálisan, közvetlen a gépvázra csatlakoztatva használod őket, a végtelen fókuszhoz nem kell kattanásig tekerni a fókuszgyűrűt, hanem valamivel előtte meg kell állni - nekem a részemről így abszolúte látatlanba ez jutott eszembe, nem biztos, hogy ez a megfejtés, de egy próbát megér. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Sir Riccio #20937 üzenetére
A kettes baromi jó lett
A hármas és a négyes is tetszik, bár nekem abszolút szubjektíve a színviláguk nem jön be. -
Szten Márs
nagyúr
Az első kifejezetten jó lett, bár kicsit túl arcbatolós az a két kalász, ha csak egy nagyon kicsit távolabb álltál volna tőlük, lehet még jobban tetszene
A harmadikon a kiégésért nagy kár. Pedig a nap sugarai gyönyörűen sütnek a fán keresztül és gyönyörűen vetülnek az útra, a kombájn pedig tökéletes fűszere a képnek. Ejj, igen nagy kár érte, pedig zseniális kép lehetett volna. -
Szten Márs
nagyúr
Köszönöm a véleményeket! Nem baj az ha ijesztőnek, vagy morbidnak találjátok, végülis kissé megnyomtam errefelé a hangulatát
(Színesben nem annyira karakteres szvsz, de lehet kidolgozok egy színes verziót is azért) -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Chapel #20747 üzenetére
Nekem szoktak tetszeni a te fotóid, de ez valahogy mégsem. Furcsák a kontrasztok, túl erős, kemény az egész... nem tudom... az ilyen ablakot harmadolópontba helyezős képek általában nyugalmat árasztanak és ettől jól eső érzés rájuk nézni, ez viszont pont, hogy az ellenkezőjét árasztja, taszít, ami nem is lenne baj, lehet komor hangulatú képeket csnálni, de ez a fal ezzel a kontrasztvilággal ripacsul csinálja - legalábbis én úgy érzem.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
leeate #20694 üzenetére
Nem. Olyat igen, hogy épp nincs ihlet és nem nagyon akar összejönni semmi, de hogy olyat, hogy nincs mit... na olyat nem, mert ilyen egész egyszerűen nincs. Téma mindig mindenhol van, max nem veszed észre. Akár egy erkélyen, vagy egy kertben is lehet annyi téma, hogy nem győzi az ember megörökíteni, nemhogy egy egész városban. És nem csak téma van sok, egy egy témát is millióféleképpen meg lehet közelíteni. Koszos kisváros? A legjobb, tessék megörökíteni azt, hogy miért is nem szereted, valami ütős nyomasztó fekete-fehér sorozattal.
Vagy nem kell a várossal magával törődnöd. Apró pici dolgok bárhol szétszórva, egy cigicsikk a földön, vagy épp törött üveg, és felette elsuhanó lábak, egy kéz (ami mindig kéznél van ugye), ami fog egy kapaszkodót, vagy korlátot valahol, egy virág, az útszélén a betontenger közepéből kimeredve, egy pocsolya, amiben tükröződik valami érdekes, vagy bármi. Találd fel magad, ahogy említettem téma mindig van, csak észre kell venni és meg kell tudni örökíteni - ez a fotózás lényege. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
#31757056 #20660 üzenetére
Ez nem teljesen így van, illetve ha bárkinél is így van, akkor az azt jelenti, hogy tévedésből sem akarja monitoron kívül máshol/máshogy is nézegetni a képei, teszem azt kinyomtatva nagyméretű képként falra, vagy albumba, vagy akárhogy - mert bizony, ha mi egyéni ízlésünk szerint állítjuk be a monitorunkat, akkor nagyon nem ugyanazt fogjuk viszontlátni kidolgozás után, mint amit a monitorunkon látunk. Jóval inkább egyéni ízlés szerint készítsük el a képeinket.
Az egyéni ízlésnél meg jóval egzaktabb metódus szerint történik a kalibráció, eléggé bajban lennénk, ha nem így lenne. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
eastsider #20619 üzenetére
Itt nem a fotózás szögével van/volt baj, az első is tökéletes lehetett volna akár abból a szögből is, ahonnan fotóztad. Itt a legnagyobb baj a háttérrel van, nagyon zavaró, összevissza - igen, el van életlenedve, de az eléletlenedés és a homogenizáció között hatalmas különbség van. Itt teljes zavaró valójában láthatjuk még a háttér összes elemét, kesze-kuszán és ez a szintű életlenedés nemhogy segítene letisztultabbá tenni a képet, de még inkább ráerősít az összevissza hatásra. Nem tudom milyen géped van, és milyen beálításokkal fotóztál (nincs exif a képen) de ez a helyzetet leginkább DSLR-en egy nagy fényerejű objektívvel lehetne orvosolni természetesen kihasználva a nagy elérhető rekesznyílást. Ez a tárgytávolság, ahonnan fotóztál még dedikált makróobjektívet nem igényel, viszont ha csökkented a tárgytávolságot valamilyen makrófelszereléssel, pontosabban ha növeled a leképzési arányt, az is segít a homogenizációban.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Murderer69 #20585 üzenetére
Szép, szép, szép. A téma, a színvilág, igen, főleg a színvilág, az egyszerűen telitalálat. Szóval grat
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
E-scapegoat #20500 üzenetére
Szép lett, sajnos nálunk az erkélyről aligha lehetne ilyen képet lőni.
-
Szten Márs
nagyúr
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Sir Riccio #20227 üzenetére
Igen, ilyesmire
(És igen, még mindig nem az igazi, de jobb)
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Sir Riccio #20222 üzenetére
Hopp lemaradtam. Igen, félreérthettél valamit. Az alulszaturálás még egy dolog, azt is meg lehet csinálni, de úgy, hogy az árnyalat megmaradjon a maga természetességében. Itt nem elsősorban a telítettség (ill. annak a hiánya) a gond, hanem az, hogy árnyalatban van elcsúszva az egész kép, és így olyan bőrszínt kapott a lány, ami nem igazán szerencsés. Halott, ez a legjobb kifejezés rá. Szóval ha alul is szaturálsz, mert úgy gondolod az jobban illik a képhez - és lehet igazad is van - a színárnyalatot attól még lődd be úgy, hogy a bőr bőrszínű legyen.
Tudod, a telítettség, azaz szaturáltság, meg az árnyalat, azaz hue két különböző dolog -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Sir Riccio #20220 üzenetére
Biztos jól van kalibrálva a monitorod? Ezzel a színvilággal halott az egész kép, nagyon nem illik hozzá. Ennél akkor már jobb egy fekete-fehér, vagy monokróm beállítás, pedig ehhez a képhez az sem illene. Gyanús, hogy nem úgy látod a színeket a monitorodon, ahogy kéne...
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Sir Riccio #20185 üzenetére
Egyetértek Kazimírrel, a színek nem a legszerencsésebbek, főleg a bőrszín. Ha ott a helyszínen nem sikerült eltalálni a jó fehéregyensúlyt, akkor lehet utólag, képszerkesztő szoftverrel is mahinálni, engedelmeddel én meg is tettem most: [link]
Ez csak egy auto color & contrast volt ACD FotoCanavas-ban, azaz kb 10 mp, kissé hosszabban kísérletezve még jobb eredményt lehetne kapni, de már ez is jobb, mint az eredeti, úgy gondolom.
Annyiban még kiegészíteném azért Kazimírt, hogy nem csak azért nem szokás nagylátóval portrézni, mert közel kell menni az alanyhoz, hanem azért sem, mert torzulnak az arányok a képen, ez gyakran nem tesz jót, portrénál különösen nem. A 41mm ekvivalens még okés ilyen téren, de lejjebb semmiképp nem érdemes menni, feljebb azonban annál inkább.
Ja igen, F/8-on fotóztál, ennél a kitobjektív is bőven lehetővé tesz tágabb rekeszt, ezen a gyújtótávon kb. 2 blendével tágabbat is
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Cassidey #20188 üzenetére
Nagyon jól szerkesztett, szépen exponált, gyönyörű színvilágú képek, ahogy azt tőled megszokhattuk
Ja igen, és baromi jó ötletek
Az alsó képen viszont a hátsó lábfejnél nem teljesen értem mi van, olyan furán vannak ott a lábujjak, nem tudom kibogozni, hogy az úgy hogy....
Kicsit belerondít az idilli hangulatba, mert olyan, mintha csonka lenne. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Murderer69 #20155 üzenetére
Egyetértek az előttem szólóval, igen szép képeket készíthetnél a lányról, de ez a fekete-fehér pl keményen gyászkép lett, amire még rá is erősítessz az efekttel. Persze, lehet szomorkásabb hangulatú képet készíteni, de ez a maga tónusszegény szürke-szürkeségével, a lapos, kontúrtalan árnyékok összevissza játékával, a háttér teljes kuszaságával szó szerint gyászképnek hat nekem, ráadásul nem szép így, nincs jól kiexponálva, és rengeteg dolog van, ami elviszi a tekintetet a lényegről, többek között még maguk az árnyékok is. A szem is eléggé sötétben van, nem feltétlen tesz jót, úgy ahogy az sem, hogy az arc alsó része abban van. A vágás, elhelyezés sem túl szerencsés. Nagy kár érte, de ez nem egy jó kép. Láttam már tőled jó képeket, pont azért kellett ezt kommentelnem, de ez nem egy jó út a portrézáshoz.
A felső képed kissé jobb, a vágás nagyságrendekkel jobb, sőt az kifejezetten jól megoldott. Nekem még a színvilág is tetszik, de egy kis világosítást meg egy kis kontrasztot el tudna viselni az a kép is szerintem. Egy kissé itt is zavar, hogy egyik szem sem látszik tisztán, de csak kissé, valamelyest illik a kép hangulatához.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Timyyy #20107 üzenetére
Klónozó bélyegzővel talán, de nagyon macerás lenne és nem tudom mennyier járna jó eredménnyel.
Amúgy tényleg jó képek, az utolsó különösen tetszik, amit alaposabban megutómunkáztál. Pedig mennyire egyszerű kis ötlet, mégis nagyon jó hangulata van és nagyon tetszetős, grat!
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Sir Riccio #19731 üzenetére
Hát ez azért kényes lehet igen sokszor. Itt is van olyan árnyalat, ami nem tisztán vörös.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
HellGreg #19729 üzenetére
Szerintem azért nem érti, mert nem neki akartad címezni, hanem kettővel felette, a #19722-re
Amúgy PS, megcsinálsz két réteget, az alsóban fekete-fehérré teszed a képet, majd a felsőnél a hátteret áthúzod réteglyukasztó bélyegzővel, vagy pont fordítva, a felsőt teszed fekete-fehérré és a témát radírozod át réteglyukasztó bélyegzővel, így a hátsó réteg színese fog ott látszani a végeredményben.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
mustad1 #19637 üzenetére
Hát... mosottnak éppen mosott a háttér, de ez kevés most. A második kép abszolút nem éles ott, ahol lennie kéne (pontosabban sehol nem az), és ez elég szembeötlő ráadásul.
A színvilág sincs rendben, nagyon kékes lett az egész, a tónusok is kissé laposak... A vágása az egyesnek egész jó, a kettesé viszont kevésbé. Mosott a háttér, oké, de attól még elég keszekusza a kép, a levelekkel, valamint a középre szerkesztés sem lett itt a legszerencsésebb. Mindenesetre csináltam én anno (talán még most is) sokkal rosszabbat is, szóval lesz ez jobb is
-
Szten Márs
nagyúr
Köszönöm a hozzászólásokat!
Az ég valóban kiégett, de ez az utómunkának köszönhető... szerencsére csak kis részét hagytam meg az égnek
És igen, az is hasznos visszajelzés, hogy valakinek nem tetszik a keret -
Szten Márs
nagyúr
válasz
máyköl #19526 üzenetére
Hajj, azért a kis mélységélesség elérése nem olyan egyszerű menet kompakt gépnél
A kis szenzorméret (pontosabban a kis szenzorméret miatti kis valós gyújtótávolságok) miatt hiába rekeszelgetsz egy kompakton, nem fogsz kis mélységélességet kapni. A zoomolásos buli sem túl jó megoldás, gyakorlatilag totál értelmetlen rázoomolnod a témára, úgy, hogy közben hátrébb állsz, hogy ugyanaz legyen a képkivágás - ez a sz@rnak egy pofon esete. Ennek is megvan a maga oka, de talán most ez mindegy.
Egy megoldás van a kis mélységélességhez és jó háttérmosáshoz: ha a tárgytávolságod minimalizálod. Minél jobban, annál jobb.
Itt egy példakép, ezt kompakttal lőttem, minimális tárgytávolsággal (ahogy az látszik is) és szépen mosott lett a háttér (ahogy ez is látszik): [link]
Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Nintendo Switch 2
- Escape from Tarkov
- Béta iOS-t használók topikja
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Battlefield 6
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- alza vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone SE 2022 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2983
- Apple iPhone 8 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest