- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- One mobilszolgáltatások
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Google Pixel topik
Aktív témák
-
Clemi
veterán
Nekem is az a gyanúm, hogy a hőcsövek vannak erre a hőfokra belőve. Azért gondolom ezt, mert mikor alapon megy a proci, vígan szaladgál fel a hőmérséklet, néha elfut akár 50 fokig is, bár a venti elég gyorsan visszahűti. Viszont mikor megkapja a teljes terhelést, akkor is gyorsan felmegy 54-55 sőt 56 fokra, de ott megáll, és nem megy feljebb. Még alapcsonyabb ventillátor fordulatszám mellett is max 1-2 fokot kúszik feljebb, de a 60 fokot eddig nem érte el. Az érdekes helyzet inkább akkor lesz, mikor a szoba hőmérséklete eléri majd nyáron a jó kis izzasztó fokokat, úgy 30-35 fokot. Most még nincs igazán meleg, és úgy tűnik a hőcsövek valóban kordában tartják a proci hőmérsékletét, de mi lesz a nyáron.
Azt hiszem egy olyan hűtő lenne a megoldás, aminek a hőcsövei már alacsonyabb hőfokon is dologzni kezdenek.
Amennyire csak hozzáfértem, megtapogattam a hűtőt, és minden alkatrészét. A borda, a hőcsövek, sőt az egész talp ami a procira illeszkedik, gyakorlatilag épphogy langyos. Legalábbis nem sikerőlt olyan helyhez hozzáférnem, amiről meleget éreztem volna.
Kezdek tehát megnyugodni. Erre a hőtartományra van belőve a hűtő, és kész. Lehet hogy a processzor mag valóban 48 fokos (most épp ennyit mutat a rendszer) de minden egyéb langyos. Egyébként mikor beállítottam, hogy az alaplap állítsa a ventik fordulatszámát, akkor 53 fokig a legalacsonyabb fordulatszámon ment a ventillátor. Mikor azt elhagyta, akkor kezdte el a bios forgatni a ventillátorokat. Nos ezt a funkciót elvettem az alaplaptól, pont azért, hogy egy kicsit magasabb fordulatszámon, de még a szinte hangtalan tartományban maradjanak, alacsonyabb hőfok tartományban tartva a rendszert. Amíg a biosra volt bízva, addig 2-3 percenként felpörögtek a ventik teljes fordulatszámra, majd megint csend lett, és a proci hőfoka 50-53 fok között ingadozott terhelés nélkül. Most a venti folyamatosan megy minimum 1600-as fordulaton, és nem engedem feljebb 2200-nál. Így csendes a gép, és az a kicsi zaj ami hallható az állandó, és kevésbé feltűnő, mint a hol tök csend, hol szélzaj váltakozása.
Továbbra is az mellett vagyok, hogy egy hatékonyabb hűtővel még lejjebb lehetne tartani a hőfokot, egy akár 1000-es fordulatszámú ventivel, aminek aztán tényleg nem lehetne hallanni a hangját soha. Ha ezt sikerülne megoldanom, akkor már csak a Chieftek úgynevezett szuper csendes tápját kellene lecserélnem egy olyanra, ami a hőmérséklet függvényében változtataja a ventillátorja sebességét, mert most, ha alacsonyan pörögnek a rendszer ventillátorok, már csak a táp hangját hallom.
Nos vajon melyik hűtő lenne az, amelyik egy ilyen procit mint az enyém, nagyobb hatgásfokkal tudna hűteni? -
Clemi
veterán
Közben elindítottam a teljes terhelés tesztet is. Megy a CPUBurn, és az AutoGK, amivel mindkét mag 100%-os terhelést kap. A külső hőmérséklet most nagyjából 22-23 fok lehet (szerintem), és így az alaplap továbbra is stabilan 34 fokos, és a proci hőmérséklete 15 perc terhelés után 55-56 fokon ingadozik, úgy hogy a ventillátor sebességét nem engedtem 2300 fölé (teljesen hangtalan) de ahogy elnézem 1800-as fordulatnál sem megy 56-57 fok fölé. Ez eddig jónak tűnik, de kérdés, hogy mi lesz ha a nyáron a szobában lesz vagy 35 fok. Tehát a Freezer7 pro ezek szerint ennyit tud. Előtte egy Gigabyte GPower BL Pro hűtőt használtam. Szép, és ütős darab volt az is, ráadásul a teszteket olvasva igencsak verte a teljes mezőnyt, viszont azt nem lehetett annyira lehalkítani, hogy ne halljam a hangját. A Freezer7 Pro ahogy látom veri a Gigabyte hűtőjét, bár igaz hogy nem világít kékesen a ventillátor, de cserébe hűti a proci mögötti chipsetet, és a kondikat, ráadásul 2200 körüli fordulatszám alatt teljesen hangtalan.
Továbbra is az a kérdésem, hogy ugyanezzel a procival van-e valakinek tapasztalata, hogy milyen hűtővel (fontos a db) lehet visszahűteni a D820-at 43 fok alá. -
Clemi
veterán
Na megvolt a polírozás, pasztacsere, szépen elsimítva és vékonyan egy műanyag lappal. Az eredmény nem változott, vagyis az idle hőmérséklet a ventik teljes fordulatszámával is 43-44 fok. Ennél nem megy lejjebb.
Igaz az Intelnél a processzor adatlapján is 43,5 fok a terhelés nélküli alap hőmérséklet, és a 100%-os terhelésnél azt írják, hogy 66 fok. Azt egyszerűen nem hiszem el, hogy nem lehet a procit visszahűteni léghűtéssel. Kell hogy legyen valami megoldás. -
Clemi
veterán
A terhelés alatti hőfokkal nincs bajom, mert az sosem ment még 58 fok fölé, csak az idle magas szerintem. Ha másnak 40 fok alatt van, akkor nekem miért 45-48 fok? Most indulok vízpapírt szerezni, és fel fogom polírozni a hűtő talpát. Meglátjuk úgy mit produkál. A Freezer ventijét max 2000-es fordulaton akarom tartani, mert úgy még teljesen hangtalan, és így kellene elérni, hogy max 40 fok legyen az idle, de ez eddig nem sikerült.
-
Clemi
veterán
Senki többet?
-
Clemi
veterán
Olvasgattam közben más topicokban, és ott, akinek D820-as procija van, mindenki bőven 40 fok alatti hőmérsékletekről ír terheletlenül.
Szóval valami brutál, de csendes hűtő kellene. Na de melyik? -
Clemi
veterán
Először is köszi a választ.
Tehát az ujrapasztázáson már túlvagyok, a hűtőt egyrészt 3 hete vettem hosszas fórum olvasgatás után, és a borda tisztaságára mindíg is ügyeltem. A ház oldala természetesen a helyén van, hogy a légáramlás minál tökéletesebb legyen.
Igen lecserélném nagyobbra, és pont ezért érdekel egy másik D-820, vagy 830-as tulaj véleménye, olyan valakié, akinek sikerült lejjebb tornázni ezt a hőfokot, ugyanis hiába olvasgatok, nem igazán találok megnyugtató választ.
Szóval milyen hűtő lenne a megoldás?? -
Clemi
veterán
Sziasztok!
Melegszik az idő, és nő az idegbajom
Egy ASUS P5LD2-es alaplapon muzsikál egy D-820-as 2,8-as P4-es proci, és sehogy nem tudom levinni a hőmérsékletét. Az alaplapi chipset korrekten 32-34 fokos stabilan, de a processzor alapon mindenféle húzás nélkül 45-48 fokos, és mindkét magot 100%-on terhelve 56-57 fokos. A biosban kikapcsoltam mindenféle ventillátor szabályzást, a teljes rendszert a SpeedFan irányítja. A házban elől egy 12 cm-es befúj, hátul a proci magasságában szintén egy 12 cm-es ami kifelé fúj, és a tápom is egy 12 cm-es chieftek ami állandó sebességgel pörög, és a processzor felől szívja el a levegőt. A processzoron most egy Arctic Colling Freezer 7 pro hűtő van, aminek a ventijét most is teljes sebességgel (2700) járatom de minden hiába. A házban csőkábelek, SATA vinyók, a kábele szigorúan kötegelve, hogy a levegő szabadon áramolhasson, és valóban szellős is, főleg a processzor környéke.
Talán van valaki, akinek hasonló hőerőműve van, és megosztja velem a tapasztalatát, hogy mivel tudnám lejjebb vinni a hőmérsékletet.
Köszi a válaszokat előre is.
Clemi
Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 13Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest