- Volt Samsung-vezető: a kínai DRAM hozhatja el a memóriapiaci áresést
- Bemutatta első csiptetős fülhallgatóját a Xiaomi
- Még mindig bővül a Realme 16-os széria, most épp 8000 mAh-s aksival érkezett egy
- Záporoznak a Galaxy S27 Pro pletykái, csak legyen belőlük telefon
- Négyfelé kanyarodhat az iPhone 19 kijelzője
- iOS alkalmazások
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Android szakmai topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Négyfelé kanyarodhat az iPhone 19 kijelzője
- Feltalálta a Google a keresőmotort
- Még mindig bővül a Realme 16-os széria, most épp 8000 mAh-s aksival érkezett egy
- iPhone topik
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
nbl2
senior tag
Sziasztok. Jelentem, hogy beléptem a Core2Duo táborba. Eddig csak AMD cuccokat használtam, a mostani konfigom teljesen véletlenül és váratlanul került hozzám.
Gigabyte GA-P35-DS3P + E6750. Felhúztam 3.2-re, teljesen stabilan működik. Meddig lehet ezzel játszadozni? Gyári hűtés, GSkill RAM-ok.Üdv
TBG
Ameddig megy. Kb. 3.4-3.7-ig szerencse függő. Havernak 3.6-on megy gyári hütővel.

-
nbl2
senior tag
Akkor olvasd el még egyszer amit a DulaChanel-ről linkeltem korábban. A dual chanel nem növel a modul sebsségét egy hangyaf@sznyival sem. Arra jó, hogy az elméleti sávszélesség megnő duplájára. Ettől nem fog a 400as ram 800-on menni.
Egyszerű példa: Van egy út megy rajta 1 kocsisor 100-al. Bővítik két sávosra (ez a DC), attól az autók sebessége nem gyorsul, csak annyit nyernek vele, hogy immár két sorban több autó tud átmenni.
Megint félreérthető voltam, én sem arra gondoltam, hogy a 400-as memóriák 800-on fognak menni, én a sávszélességre gondoltam, ami szerintetetk nem függ össze a sebességgel.
Egyszerű példa: Van egy út megy rajta 1 kocsisor 100-al. Bővítik két sávosra (ez a DC), attól az autók sebessége nem gyorsul, csak annyit nyernek vele, hogy immár két sorban több autó tud átmenni.
( Ez egy nagyon jó példa volt a dc-re), tehát te mondtad ki, hogy elméletben kétszer annyi adatot fog kapni a dc miatt a proci. Akkor most dupla sebesség 4 kocsi, vagy normás sebesség 8 kocsi. Belátom, hogy az utobbi gyorsabb, mivel a koléga a tesztből ezt bizonyította, de azt is, hogy nem olyan sokkal, szóval igen is van értelme a dc-nek, ha valakinek nincs olyan memóriája ami az FSB órajelén tud futni. De amit ti mondtatok az a gyorsabb és jobb megoldás.

-
nbl2
senior tag
-
nbl2
senior tag
Én azt mondom, hogy ha dualban hajtasz két 533-as memóriát az úgyan olyan gyors mintha egy darab 1066-ost használnál! Így érthető voltam?
-
nbl2
senior tag
Voltam párszor a biosban, de ha ti is megnéznétek egyszer miért van a dual chanel akkor belátnátok, hogy nem baromság amit mondok. Pontosan azért taláták ki, hogy ne kelljen 800-as fsb-hez 800-as ram, hanem elég a 400 + dual chanel. Futtatnátok egy memoriateszte így meg úgy akkor kiderülne miről beszélek.
-
nbl2
senior tag
Viszont ez alapján akkor egy 800FSB c2d-hoz csak a 800-as memória jó, mert különben a lassab memória visszafogja a procit?
így van. a 800-as c2d-k csak DDR2-800-ig támogatják a ramokat, de ha felemeled az FSB-t 200-ról 266-ra, akkor már DDR2-1066-os modulokat is lehet használni, mert ekkor már kihajtja.
Na figyú!
Ha van egy 800-as C2D és mellé beteszel dualba két 666-os procit akkor ha a meóriák csak 400-on mennek akkor 2*400 miért nem egyenlő 800-al?
-
nbl2
senior tag
Kis kavar van. Az 1333MHz a QPB (Quad Pumped Bus) ott fixen 4-es szorzó van. Tehát a régebbi C2D alap fsb-vel: 266FSBx4=1066MHz QPB. Újabb C2D 333MHz-es alap fsb: 333*4=1333MHz QPB.
A memóriák másképpen kerülnek leosztásra, ahogy Dokar írta.
DC meg nem csinál semmit, csak az elméleti sávszélességet növeli 64bit-ről 128bit-re.
Bocsi, de értem, hogy jön ki az 1333 és 1066 mhz.

A dual chanlet is értem.
Viszont ez alapján akkor egy 800FSB c2d-hoz csak a 800-as memória jó, mert különben a lassab memória visszafogja a procit? Mondjuk nekem 800FSB van és 666-as ramok. Akkor szerinted ez visszafoja a rendszert?
-
nbl2
senior tag
Akkor sem lehet egyszerre igaz a két dolog.
A dual chanel pedig arra jó amit mondtál, a sávszélességre. Ezért nem kell FSB200-hoz 800-as memória, hanem elég a 400-as, pontosan a dual chanel miatt!!! -
nbl2
senior tag
illetve a 333 MHz-es Core 2-es processzorokhoz is a rendszerbusz négyszerezéséből adódóan "illik" 1333 MHz-es memóriát társítani (4 x 333). részlet a cikkből.
Erre te ezt írtad: DDR2 = Double Data Rate 2 vagyis, az 1:1-es leosztásnál 400-as FSB-nél 800MHz-en megy a ramod (mert duplázódik).
Na akkor ki írt itt baromságot? Én tudom, hogy a cikk írója, mert 1333FSB-hez elég a 666Mhz-es ram pont a dual chanel miatt.

-
nbl2
senior tag
-
nbl2
senior tag
Mi az az efffektív DDR2 freki=800Mhz, magyarázd már el ezt, mert nem értem. mit jelent az effektív, mert ez az amit nem értek. Feszültségnél meg áramnál tudom mi az, de itt nem.
-
nbl2
senior tag
400!!!!! hisz 2 a szorzó!!!!!
Nálam 400-as fsb-n van 800Mhz-es ram sebesség!!!! 1:1-ben 
Igen én is erre gondoltam.
Így minde ok.

-
nbl2
senior tag
Like all SDRAM implementations, DDR2 stores memory in memory cells that are activated with the use of a clock signal to synchronize their operation with an external data bus. Like DDR before it, DDR2 cells transfer data both on the rising and falling edge of the clock (a technique called "dual pumping"). The key difference between DDR and DDR2 is that in DDR2 the bus is clocked at twice the speed of the memory cells, so four words of data can be transferred per memory cell cycle. Thus, without speeding up the memory cells themselves, DDR2 can effectively operate at twice the bus speed of DDR.
A DDR2 memóriák esetében a vezérlő órajel az effektívnek a negyede. Még mindig ellenkezel?

Tehát akkor ha FSB=200 akkor mennyin megy a DDR2-es memóriám? (1:1-es arányban)
-
nbl2
senior tag
Szerintem nem.
Nálam az FSB=200 és a memória nem megy 800-on mivel nem is tudna, mert CPU
ARM 1:1. A sávszélesség összefügg az órajellel nagyobb órajel nagyobb sávszélesség. Ezért kell a dual chanel a mem sávszélességet tudja növelni, és ne az órajelet kelljen, amit te úgy látsz, hogy a mem 800-on megy, de valójában csak400-on mivel a dualchanel miatt az 2*400Mhz, és ezt a cpu 800-nak látja. -
nbl2
senior tag
Nem egészen. DDR2 800-asnál és FSB=200-nál memóriád azért nem megy nyólcszázon, mert az csak 400Mhz-en fog menni. Mivel a 800-as memória úgy fog kijönni, hogy dual-cahnelben megy a ram, ezért 2*2*200=800mhz, nem 2*400mhz.
De mi értelme van nem így hajtani a ramokat?
-
nbl2
senior tag
-
nbl2
senior tag
-
nbl2
senior tag
Sziasztok!
Na én is vettem új procit. Alaplap a régi P5LD2, de a proci E2140 és most 300-as FSB-vel megy. Sajnos feljebb csak akkor ha a PCIE-t nem 100-ra hanem AUTO-ra teszem, de az meg árt a vga-nak azt írják midnehol. Igazából miért árt neki? Ha a feszültséget nem emelem, hogy mehet ettől tönkre?
Hogy tudom windowsban megnézni, hogy mennyi a PCIE órajele ha biosban autora állítom?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- AMD Ryzen 9 9950X3D - Alza garancia
- INTEL Core i7-13700F 3.40GHz LGA-1700 (30M Cache, up to 5.20 GHz) OEM CPU!
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- CPU bazár Core i5 10500 + 12500T + Core i7 10700 + i7 12700K + Core i9 9900 -több db
- RYZEN 7 5700X3D (8 mag/16 szál, 96MB L3 cache)! GARANCIA/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)!
- iPhone 15 Pro 128GB 89% (1év Garancia)
- LG UltraGear 27GR95QE-B 240 Hz OLED 2560x1440 Gamer Monitor 6 hó garancia Házhozszállítás
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Apple iPhone 15 128GB kék / 12 hó jótállás
- 27% - Konfiguráció G5905 / RX580 / H510 / 16GB 2666Mhz / 1TB SSD / 500W
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

SB) arány, mivel a DDR2 effektív órajele a vezérlő órajel négyszerese. Tehát pl DDR2-800-as ramok esetén ha az FSB=200MHz a szinkron órajel, nem pedig a 400MHz.