- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Netfone
- Fotók, videók mobillal
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Milyen okostelefont vegyek?
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gonosz
csendes tag
A wattmániát én sem értem igazán. Persze az is igaz, hogy a nagymértékű túlbiztosítás még soha sem ártott
. Anno lemértem az előző konfigom áramfelvételét (multiméterrel):
ASUS P5A-B, K6-2/500, 2x64M 100MHz SD, ATI Radeon 7500/64M, SB16 PnP ISA, Realtek 8029 Combo NIC, WD84AA 8.4Gb ATA66 HDD, TEAC CD-W54E CDRW, SONY CDU511 CDROM, EIZO L351 15'' TFT-LCD
Gép + monitor(!) bekapcsolás után (DOS-ban is) ~0.44A (~100VA)
Gép + moncsi + CPUIdle (Windoz üresjáratban) ~0.29A (~67VA)
Gép + CPUIdle (monitor nélkül üresjáratban) ~0.176A (~40.5VA)
Ezzel a konfiggal azért még lehetett szépen netezni, filmet nézni, régebbi játékok (pl UT, Q3 frankón futott rajta). A tápja egy noname 200W-os AT táp volt. A K6-2-es proci táblázatból nézve 30W-ot disszipált. Igaz, hogy azóta a procik és a vidikarik fogyasztása jócskán megnőtt (pl egy AMD Athlon 64 3800+ ~90W), de a többi (vinyó, CD, DVD) szvsz nem sokat változhatott. De egyszer majd a mostani TuaC-met is lemérem.
-
kantor
tag
válasz
<Adamsky> #29 üzenetére
**Nem értem, hogy hova ez a nagy ''Watt mánia''. Boldog boldogralan ilyen 400
a legtobb biznic a tudtalansagra epit. sokan nem kepesek utananaezni az egyes elemek fogyasztasanak utana meg osszedani oket...
nekem 280W-os tapom van 3200+, xp, r9800pr, 2hdd, dvdiro. es boven eleg. -
Gonosz
csendes tag
válasz
gaboooka #114 üzenetére
gaboooka: Miért ne? Ha érdekli, had csinálja.
Zoltán: Azellen nemvéééd... ;) Arra gondolsz, hogy a táp túlfeszvédeleme a készenléti részben lévő kiszáradt elkók ellen véd-e? Ha egy olyan áramkör van beletéve mint mondjuk a MAXX (passzív védelem), akkor mondhatjuk igen. De nem tudom, hogy ha külön kihangsúlyozzák hogy az adott tápban ''túlfeszültség védelem'' van, akkor az ezt a pár plussz félvezetőt takarja-e, vagy szimplán marketingfogás (parasztvakítás). Mert ugye egy normális stabilizált tápegységnek kutya kötelessége, hogy a kimenő feszültségei ne legyenek magasabbak (és alacsonyabbak se), a névleges értéknél. Szvsz a ''túlfeszültség védelem'' nem egyenlő a ''megfutás elleni'' védelemmel. -
[Ixub]
tag
Nekem is codegenem van 350-es 12 centis ventivel, de olyan dolgot is kibírt már amit eddig egy tápról sem hallottam: Leesett egy üveg bor a szekrényem tetjéről szétrobbant a tápom mellett ami most a földön van mert nem fér a házamba (2nap és meg lesz az új ház amibe be is tudok pakolni), a gép persze ment és a tápból csak úgy folyt a bor, gyorsan konektorból elosztó kihúz ezt tudtam leghamarabb elérni, táp kiszed, 20 percnyi hajszárítózás visszarak és láss csodát azóta is tökéletesen megy ez kb 2 hete volt. Nem mondom, hogy nem volt mákom, de ezt akkor se szokták túlélni a tápok akármilyen márkásak is.
-
Gonosz
csendes tag
A feszültségstabilizátort felismered (viszonylag nagy fekete koceka, hűtőzászlójával az alaplapra forrasztva hőátadás céljából). Na, azon mérhetsz VCORE és IO feszeket. Egy feszhez általában páros számú koceka tartozik (FET és Shottky dióda párok), meg egy toroidmagos pár menetes tekercs. Méricskéld végig őket, ÓVATOSAN NEHOGY RÖVIDREZÁRJ VALAMIT a mérőcsúccsal. A FET-nél három láb közül a középső a hűtőfüllel van galvanikus kapcsolatban (ezt sokszor nem is forrasztják a nyákra), az egyik láb a ''betáp'' 3.3-5-12V, a másik a VCORE/IO fesz, a harmadikon pedig a vezérlést kapja. A Shottky-t arról lehet felismerni, hogy a két szélső lába azonos feszültségen van (mivel a tokon belül fizikailag össze vannak kötve). A tekercsek bármelyik lábán szintén a VCORE/IO feszt mérheted. Egyszerű, nem?
-
Kazimír
őstag
300W-os Codegent használtam közel egy évig, és nem volt vele különösebb gondom. Csak azért cseréltem le, mert féltem, hogy valami csúnya dolgot fog művelni velem egyszer... No igen, a bizalom a márka irányában..
-
Zoltán
őstag
''megfutási védelem'' -ez hogyan van angolul, mert ellenőrizni szeretném, hogy tud-e ilyet a 300W-os valamilyen PFC-s Coolinkem.
2.: Jól tudom, hogy ez az elöregedett kondik okozta gond elleni védelem?
[Szerkesztve] -
ody42
senior tag
hmm, mondotok valamit, van is otthon multiméter(és nem is tesco gazdaságos), legközelebb felhozom, és kimérem ezeket az értékeket, az tényleg pontosabb.
Proci feszkót hol mérjem ? -
mr_ricsi
veterán
''Ezek mennyire gáz értékek???''
Ezt nem lehet tudni, ugyanis az alaplapi szenzorok által mutatott értékeknek annyi közük van a valósághoz, mint amikor én mesélek a Szaturnusz gyűrűiről.
Vagyél egy 800Ft-os Praktikeres-Tescos digit multimétert, és mérd le.
(Elég csak a +12V-ot (sárga), a +5V-ot (piros) és a +3,3V-ot(narancs) lemérni, a többi nem különösebben érdekes.) -
Gonosz
csendes tag
A -5 és -12V az XT-s időkből származik. Anno egyes memória IC-knek kellett a -5V a működésükhöz. Ma már, ha jól tudom nem használatos. A -12 pedíg a soros portokhoz kell(ett), habár ez manapság már egyszerűen előállítható lenne pl +12V-ból is.
Ja, és én is azt mondom, hogy a feszültségeket, legalábbis ha pontosan akarod tudni, multiméterrel mérd. -
@aMoRF
tag
IGEN! A vinyónak szüksége van +12V-ra és +5V-ra is... Ha már valamelyik nincs meg akkor nem mükszik... Ha pedig több kraftot kap mint amenyi kéna elöször csak jobban melegszik az elektronika majd egyszercsak átmegy Indián üzemmódba és füstjeleken keresztül kezd el komunikálni a külvilággal
-
ody42
senior tag
válasz
somodisoma #92 üzenetére
én úgy tudom, hogy az 5v-ot is használja, rosszul tudom???
-
ody42
senior tag
na, akkor én is belevágok, mert nekem is ilyen tápom van...
szóval ezek a feszkóim vannak :
VCOREA: 1,55V
VCOREB: 2,61V
+3.3V : 3,25V
+5V : 4,95V
+12V :11,80V
-12V:-12,20V
-5V:-5,40V
+5VSB:5,38V
Ezek mennyire gáz értékek??? konkrétan nekem az utolsó kettő gyanús, féltem a vinyóimat...jogosan?? -
somodisoma
senior tag
Bocs, hogy így közbevágok, de a topikomat bezárták, mondván, hogy sok táp-os topic van már, szóval a köv. kérdésem lenne:
Ket versenyzô táp van (Mármint ez a kettô közül kellene választanom). Szóval: Cheftech w0019-es, vagy a Cooler Master - Real Power 450W - aktív PFC. A modding nem érdekel.
Mindd a kettô aktív PFC-s, közel azonos teljesítmény. A coolermaster ATX 2.0-as, a chieftech nem.
Vélemények/ tapasztalatok? -
r0dg3cc
tag
nekem is 400W-os codegen tapom van de nincs vele baj, pont tegnap szedtem szet es tettem bele egy cooler master 8cm-es coolert (lecserelendo a gyarit es igy a zaj<25db) alaposan beleneztem azert van benne anyag , nagy hutobordak meg ilyesmi
mondjuk latszik hogy a kivitelezes azert nem chieftech -
deego
csendes tag
a Codegen nem olyan rossz táp... a középkategoriában!! úgyhogy aki teheti az vegyen Chieftecet! az rendkívül stabil és nem is hangos!
-
Gonosz
csendes tag
Én azt mondom igen. Sőt ahol csak lehet inkább csavarozd (a földelés miatt). Én a jelenlegi gépemben még a proci, a ram foglalatok és a PCI csatik alá is tettem megfelelő méretűre szabott kemény szivacs alátétet, hogy amikor cserélek benne valamit, az alaplap támaszkodjon meg az őt tartó fémlemezen és még véletlenül se hajoljon meg.
-
Gonosz
csendes tag
Ez korrekt
. Gondoltam ám én is ilyenre, csak még egyszerűbben. Fogsz két diódát és a 5VSB-t és a 12V-ot ''összediódázod'' a venti ''+'' kivezetésére. Kis szépséghibája, hogy a ventinek tudnia kell indulni 4.4V-ról, ill. full üzemben is csak 11.4V-ot kap. Kikapcsoláskor valszeg menne, mert akkor ugye csak ''leesik'' a fesz 12-ről 5V-ra. De asszem a teljes áramtalanítás a legjobb megoldás (gondolok itt pl az áramszünetekkor fellépő fesz ingadozásra. stb).
-
Goatman
aktív tag
Hi! ugyan a kérdés off topic de azért fel merészelem tenni. Az alaplapot a tálcájához rögzítő műanyag bakok feltétlenül szükségesek? Ugyanis gépet állítunk össze régi alkatrészekből és sajnos ezek a műanyag vackok elvesztek,aztán most nem tudjuk van-e lényegi szerepük vagy elegendőek-e a csavarok is. (Ha igen megkérdezném hogy van-e hely ahol ilyet külön be lehet szerezni) a választ előre is köszi
-
gaboooka
aktív tag
Mutatok egy egyszerű kapcsolást: Bővebben: link
Itt a venti a gép kikapcsolt állapotában hűti a tápot. -
Gonosz
csendes tag
Chieftec: szívemből szólsz ;) Lehet hogy szétkapom a tápot és belerakok egy kapcsolót. Igaz még garis, de kit érdekel. Úgyis meg akarom nézni a technikai szinvonalát ;) Egyébként a készenléti táp akkor is megy, amikor bekapcsolod a ''fő'' tápot, ergo melegszik is. De legalább ilyenkor hűti a venti...
zLegolas: igen, ilyet én is tervezek előbb-utóbb építeni (biztos ami biztos). Láttam az oldaladon is fent van. Mennyi lehet a félvezetők ára? Mert gondolom egy Maxx-ból több is kijönne ;)
-
zLegolas
őstag
Nekem sincs sajna jaj de márkás tápom, kicsit bennem is van a félsz... egy megoldás a hozzám hasonló parásoknak ami megakadályozza azt, hogy a táp magával rántsa a halálba a gép többi részét is:
Bővebben: link
Így nyugodt vagyok.... -
Chieftec
őstag
Én a 460 as Chieftecel is ezt csinálom ha nem használom akkor feleslegesen minek fogyassza az áramot készenlétben. A legtöbb tápban ilyenkor felforr egy borda és a kondik persze pont mellette vannak. Kösd rá egy kapcsolós elosztóra és kész. Ilyen szempontból az AT jobb volt!
-
Gonosz
csendes tag
A konfigot elbírja, nem is azzal van a baj. Én inkább a készenléti tápjától félek ;). Nehogy úgy járjak mint anno sokan a JNC/Vargánéval, hogy melegszik melegszik (készenlétben), kiszáradnak a kondik és egyszer egy bekapcskor pukk, magával viszi a gépet. Szóval ha nem is forrósodik, de azért érezni egy kis melegséget a ventinél, miközben öcsém Huntkey-e tök hideg marad. És mivel kapcsoló az nuku rajta, inkább mindíg kihúzom a hálózatból.
-
Chieftec
őstag
Ezt én is aláírom azért annyira nem rosszak ahogy ezt néhánya leírják. Kapásból 8-10 embert ismerek akinek Codegenje van de eddig még 1 iktől sem hallottam hogy füstölt volna. Azért ennél van párszor rosszabb is. pl: JNC közismertebb nevén Vargéne és Társa Bt.
-
Notes
senior tag
Nem olvastam el e topikot gondolom 20 Codegen szidás, meg 10 ember akinek semmi baja a Codegennel.
A lényeg:
Ha nincs nagyon lóvéd, és megbízol ebben a tápban akkor vegyél bele egy ventit és szereld be. 8 perces dolog és nem kell hozzá elektroműszerésznek lenni. Ha ehhez nem nagyon van már kedved vegyél egy DTK-t. Olcsó és jó. -
truptik
csendes tag
Codegen 420W. Eddig még probléma nélkül megy.
-
krystman
őstag
Nekem Codegen 300W tápom van,de nekem semmiféle bajom nincs vele.Ismerőseim körében is Codegen van és nekik sincs bajuk vele.Bár én is leakarom cserélni 1-2hónap múlva valamilyen 400-420W-os tápra.De nem kell csodálkozni,ha leég vagy nem bírja,ha egyszer egy 350-400W teljesítményű gépet tesz az ember rá.Akkor nyilván való,hogy ilyeneket produkál.Bár nekem is 6800GT van rajta,de eddig gond nélkül viszi.
-
Chieftec
őstag
Mind1 a jelenleg konfigodat sztem simán viszi de azért írd le hogy pontosan mi van benne.
-
Boxer001
veterán
látom egyöntetűen leszavazzátok ezt a tápot...
nem találok semmi jó tápot jó áron, pedig most kéne... -
Boxer001
veterán
480 wattos codegen szerver tápról vélemények? ilyen lenne eladó 4.5kért...gari már majd egy éves...
-
Chieftec
őstag
az véletlenül nem 300X?
Nekem ilyen tápról XP 2200+ @2800+, 9800Pro @ XT, 2 optikai 2 wincsi tuner stb.
Sztem simán el kell bírnia és a display sorozat tényleg jobb a simánál. -
Gonosz
csendes tag
A Codegen/Display 300W feliratúról mi a véleményetek? Kb 2 hónapja vettem házzal együtt nagykerben. Rajta van még az is hogy: ATX 2.03(P4) Model: 200X Narancs cimkés PFC-s. Ha jól emléxek ez a híres 300X széria már nem mai gyerek, az új CG tápok jobbak vmivel? Egyébként egy Tua 1.3-ast visz és nincs széjjelhajtva, alíg langyos a ''kimenete''.
-
cocki
tag
Én chiefteket akarok venni csak azt nem tzudom merjek -e venni a mistralban mert ott olcsó de már mondták mások hogy nekik volt elég bajuk velük más ügyekben.
-
Chieftec
őstag
Persze bőven elég a 360 as is van itt olyan a PHn akinek X800PRO @ XT és 3.0 as foszfor meg 4 wincsi megy róla. Én azért vettem 460 ast mert nagyon előre tervezek ez sztem még 4-5 év múlva se kell cserélni.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
<Adamsky> #29 üzenetére
''Nem értem, hogy hova ez a nagy ''Watt mánia''. Boldog boldogralan ilyen 400-500 watt-os tápokat vesz, ha kell neki, ha nem.''
Én sem értem!
Itt megy az asztalomon: Barton 2500+, 2x512DDR400, 2x7200-as vinyó, DVDíró, CDcombó, TVkártya, floppy, 2x8cm és 2x4cm venti, TNT2 és ez együtt 105W-ot fogyaszt.
(Ugyanerre a Power Supply Calculator 265W-ot ír.)
Bővebben: link
Tomicsnál ha a 3k-s P4 és az új VGA-ja teljesítménykülönbségét hozzáadom, még mindig 200W alatt lesz a tápigény. -
mic
csendes tag
Az en codegenes sztorim ugy zajlott, hogy eloszor nem lehetett egymas melle tenni maxtor vinyokat, aztan meghalt 2 maxtor vincsi, elszallt az alaplapi hangkartya jobb kimenete, a cd-iro eloszor nem tudta torolni az rw-ket, aztan meg lezarni, aztan irni se. A windows neha ellszallt, a vincsi allandoan kivagta a fejet nullpozicioba. Aztan elszallt egy samsung vinyo. Aztan az agyam, azota a codegen buntiben van
-
-
Tomics
addikt
Amugy olyan problemam is van, hogy ujrainditas utan neha nem indul ujra a gep, kattog a vinyó, reset gomb utan mar elindul, de a bios beallitasok kitorlodnek, minden defaulton van, ujra be kell allitgatni mindent...ez nem lehet hogy a codegen miatt van? vagy a noname alaplapom szar? (adataimnal ottvan pontosan a neve)
-
mic
csendes tag
Nekem par hete ette meg egy 300-as codegen az alaplapot meg a vinyot.
Jut eszembe ki kene cserelne, vmi olyant olvastam a samsung oldalan, hogy a vincsiket nem oda kell visszavinni ahol vettem, hanem a markaszervizbe. Tud errol vki vmit? -
Gleatcher
aktív tag
Ohoh, akkor nagyon egyszerű a helyzet
Venni kell kb 1k körül egy olyan kábelt (bár adnak is a dobozos tápok mellé), aminek az egyik vége ''Anya'', vagyis ezt dugod be a monitor végébe és amásik vége pedig szabványos 220-as konnekotr fajta és mehet a konnektorba. A legtöbb gép már így működik... -
Tomics
addikt
Felmerült még 1 probléma...A monitor tápdugóját hova fogom dugni?
az ujabb tápok és a chieftec tápok képeit elnézegetve csak 1 helyet látok, ami a gép tápkábeléhez van... -
Gleatcher
aktív tag
Ez utóbbi igaz, ha nincs tele a géped modding-szarokkal, hanem egy sima gép, akkor BŐVEN elég a 360W...
Nekem nem elég, mert kell a gépembe 5 fénycső, 7 ledes venti és két ventiszabályzó, meg egy rakat kacat. -
<Adamsky>
nagyúr
Nem értem, hogy hova ez a nagy ''Watt mánia''. Boldog boldogralan ilyen 400-500 watt-os tápokat vesz, ha kell neki, ha nem. Szvsz egy jó 360-as szinte mindent elvisz. Az én konfigomat pl. egy 300-as AOpen táp viszi minden gond nélkül (kop-kop) pedig a proci is és a vid. kari is húzva van.
-
Tomics
addikt
Naigen csak én vidéki vagyok, de itt is van 1 elég korrekt bolt, csak lusták voltak januártól a hpjukra új árlistát feltölteni...valszínű onnan veszem, majd holnap beszámolok mit sikerült intéznem
Bővebben: link -
Tomics
addikt
bluefish honlapján...
-
Tomics
addikt
holnap veszek helyette másikat, csak nemtom még milyet...15k-m lenne rá, de a chieftec 420-as 20-22k...a 360as meg nemtom elég lesz e majd akkor is mikor uj videokarim lesz (az 15k)
-
Chieftec
őstag
Azt nemtom melyik széria de már kifutottak.
-
Chieftec
őstag
Ezután nyugodtan elmehetsz otthonról úgy hogy megy a gép nekem gyakran megy több napot egyszerre és eddig még semmi baja nem volt (de nem is lesz)
. Bár a Chieftecnek is volt egy rossz sorozata de ha jól tudom akkor azok már kifutottak.
[Szerkesztve] -
Dave64
aktív tag
a 300x nagyon rossz széria!!!!
-
Tomics
addikt
Hát ha nem vagyok itthon akkor b*szhatom...ez a nagy szerencsém
-
Tomics
addikt
köszi a gyors válaszokat
-
Chieftec
őstag
Ha új videokarit szeretnél akkor mindenképp vegyél egy új tápot.
Én Chieftec 420 asat ajánlanám 10 fölöt van pár ezerrel. -
WEBER
tag
hát igen ez a konfig elég necces volt szegény 300 wattos codegennek. örülj hogy nem ésgett le az egész gép. Barátomnál előfordult.
mindenképp valami márkás és minimum 350 wattos tápot vegyél. -
-
Tomics
addikt
Ma délelőtt, kb 3-4 óra géphasználat után, arra lettem figyelmes, hogy nagyon büdös, égett szag jön a gépem felől...mit ad isten, megérintettem a gépház tetejét, tűzforró volt...gyorsan kikapcs, áramtalanít, szétszed, és a tápből jött az az iszonyatos bűz, ami mellesleg egy Codegen 300 Wattos, kb fél éves csoda (Sulinet+Tesco rulez...)
Megvártam míg lehűlt, port kifújtam a ventiből, viszadug, kipróbál, venti pörög, semmi gond...na mondom ez király...aztán most este ujra gép bekapcs, kb tíz perc után ugyanez a probléma...most megint megy, kb 20 perce és semmi gond...
már észrevettem régebben is hogy elég csúnya hangja van a táp ventijének...
lehet rajta vhogy segíteni? vagy egy új tápot vegyek bele? nem akarok sokat áldozni rá, kb 10k lenne rá...
ja a konfigom: P4 3 Ghz, 512 ram, geforce4mx440 (majd a közeljövőbe akarok egy radeon 9800-at vagy egy geforce 6600-at), NEC dvd író, 1 vinyó, semmi extra....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Mozgásban a METAL GEAR SOLID Δ: SNAKE EATER
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Formula-1 humoros
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Nyaralás topik
- UHD filmek lejátszása
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest