- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gonosz
csendes tag
A wattmániát én sem értem igazán. Persze az is igaz, hogy a nagymértékű túlbiztosítás még soha sem ártott
. Anno lemértem az előző konfigom áramfelvételét (multiméterrel):
ASUS P5A-B, K6-2/500, 2x64M 100MHz SD, ATI Radeon 7500/64M, SB16 PnP ISA, Realtek 8029 Combo NIC, WD84AA 8.4Gb ATA66 HDD, TEAC CD-W54E CDRW, SONY CDU511 CDROM, EIZO L351 15'' TFT-LCD
Gép + monitor(!) bekapcsolás után (DOS-ban is) ~0.44A (~100VA)
Gép + moncsi + CPUIdle (Windoz üresjáratban) ~0.29A (~67VA)
Gép + CPUIdle (monitor nélkül üresjáratban) ~0.176A (~40.5VA)
Ezzel a konfiggal azért még lehetett szépen netezni, filmet nézni, régebbi játékok (pl UT, Q3 frankón futott rajta). A tápja egy noname 200W-os AT táp volt. A K6-2-es proci táblázatból nézve 30W-ot disszipált. Igaz, hogy azóta a procik és a vidikarik fogyasztása jócskán megnőtt (pl egy AMD Athlon 64 3800+ ~90W), de a többi (vinyó, CD, DVD) szvsz nem sokat változhatott. De egyszer majd a mostani TuaC-met is lemérem.
-
Gonosz
csendes tag
válasz
gaboooka #114 üzenetére
gaboooka: Miért ne? Ha érdekli, had csinálja.
Zoltán: Azellen nemvéééd... ;) Arra gondolsz, hogy a táp túlfeszvédeleme a készenléti részben lévő kiszáradt elkók ellen véd-e? Ha egy olyan áramkör van beletéve mint mondjuk a MAXX (passzív védelem), akkor mondhatjuk igen. De nem tudom, hogy ha külön kihangsúlyozzák hogy az adott tápban ''túlfeszültség védelem'' van, akkor az ezt a pár plussz félvezetőt takarja-e, vagy szimplán marketingfogás (parasztvakítás). Mert ugye egy normális stabilizált tápegységnek kutya kötelessége, hogy a kimenő feszültségei ne legyenek magasabbak (és alacsonyabbak se), a névleges értéknél. Szvsz a ''túlfeszültség védelem'' nem egyenlő a ''megfutás elleni'' védelemmel. -
Gonosz
csendes tag
A feszültségstabilizátort felismered (viszonylag nagy fekete koceka, hűtőzászlójával az alaplapra forrasztva hőátadás céljából). Na, azon mérhetsz VCORE és IO feszeket. Egy feszhez általában páros számú koceka tartozik (FET és Shottky dióda párok), meg egy toroidmagos pár menetes tekercs. Méricskéld végig őket, ÓVATOSAN NEHOGY RÖVIDREZÁRJ VALAMIT a mérőcsúccsal. A FET-nél három láb közül a középső a hűtőfüllel van galvanikus kapcsolatban (ezt sokszor nem is forrasztják a nyákra), az egyik láb a ''betáp'' 3.3-5-12V, a másik a VCORE/IO fesz, a harmadikon pedig a vezérlést kapja. A Shottky-t arról lehet felismerni, hogy a két szélső lába azonos feszültségen van (mivel a tokon belül fizikailag össze vannak kötve). A tekercsek bármelyik lábán szintén a VCORE/IO feszt mérheted. Egyszerű, nem?
-
Gonosz
csendes tag
A -5 és -12V az XT-s időkből származik. Anno egyes memória IC-knek kellett a -5V a működésükhöz. Ma már, ha jól tudom nem használatos. A -12 pedíg a soros portokhoz kell(ett), habár ez manapság már egyszerűen előállítható lenne pl +12V-ból is.
Ja, és én is azt mondom, hogy a feszültségeket, legalábbis ha pontosan akarod tudni, multiméterrel mérd. -
Gonosz
csendes tag
Én azt mondom igen. Sőt ahol csak lehet inkább csavarozd (a földelés miatt). Én a jelenlegi gépemben még a proci, a ram foglalatok és a PCI csatik alá is tettem megfelelő méretűre szabott kemény szivacs alátétet, hogy amikor cserélek benne valamit, az alaplap támaszkodjon meg az őt tartó fémlemezen és még véletlenül se hajoljon meg.
-
Gonosz
csendes tag
Ez korrekt
. Gondoltam ám én is ilyenre, csak még egyszerűbben. Fogsz két diódát és a 5VSB-t és a 12V-ot ''összediódázod'' a venti ''+'' kivezetésére. Kis szépséghibája, hogy a ventinek tudnia kell indulni 4.4V-ról, ill. full üzemben is csak 11.4V-ot kap. Kikapcsoláskor valszeg menne, mert akkor ugye csak ''leesik'' a fesz 12-ről 5V-ra. De asszem a teljes áramtalanítás a legjobb megoldás (gondolok itt pl az áramszünetekkor fellépő fesz ingadozásra. stb).
-
Gonosz
csendes tag
Chieftec: szívemből szólsz ;) Lehet hogy szétkapom a tápot és belerakok egy kapcsolót. Igaz még garis, de kit érdekel. Úgyis meg akarom nézni a technikai szinvonalát ;) Egyébként a készenléti táp akkor is megy, amikor bekapcsolod a ''fő'' tápot, ergo melegszik is. De legalább ilyenkor hűti a venti...
zLegolas: igen, ilyet én is tervezek előbb-utóbb építeni (biztos ami biztos). Láttam az oldaladon is fent van. Mennyi lehet a félvezetők ára? Mert gondolom egy Maxx-ból több is kijönne ;)
-
Gonosz
csendes tag
A konfigot elbírja, nem is azzal van a baj. Én inkább a készenléti tápjától félek ;). Nehogy úgy járjak mint anno sokan a JNC/Vargánéval, hogy melegszik melegszik (készenlétben), kiszáradnak a kondik és egyszer egy bekapcskor pukk, magával viszi a gépet. Szóval ha nem is forrósodik, de azért érezni egy kis melegséget a ventinél, miközben öcsém Huntkey-e tök hideg marad. És mivel kapcsoló az nuku rajta, inkább mindíg kihúzom a hálózatból.
-
Gonosz
csendes tag
A Codegen/Display 300W feliratúról mi a véleményetek? Kb 2 hónapja vettem házzal együtt nagykerben. Rajta van még az is hogy: ATX 2.03(P4) Model: 200X Narancs cimkés PFC-s. Ha jól emléxek ez a híres 300X széria már nem mai gyerek, az új CG tápok jobbak vmivel? Egyébként egy Tua 1.3-ast visz és nincs széjjelhajtva, alíg langyos a ''kimenete''.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Megújult a PROHARDVER!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- E-book olvasók
- Milyen notebookot vegyek?
- További aktív témák...
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged