- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mobil flották
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Magisk
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
f_sanyee
senior tag
válasz
csabyka666 #3630 üzenetére
no auto-summary?
-
tusi_
addikt
válasz
csabyka666 #3627 üzenetére
Rip V2 küldi a maszkot is, ő classless protokol már. Ha jól emléxem a modernebb routerek már Rip V2 vel mennek. (van a running konfigban egy ip classless parancs és ha letiltod, akkor sem megy a rip V1 , mindez persze 2811-en. )
-
tusi_
addikt
válasz
csabyka666 #3624 üzenetére
Én nem a pazarlás miatt mondom, hanem mert úgy lehet kiszámolni a pontos subneteket, amik nem fognak overlapolni. De ha működik, akkor örülünk.
-
tusi_
addikt
válasz
csabyka666 #3613 üzenetére
Ird meg, hogy a különböző hálózatokba mennyi ip-t akartok és kiszámolom Neked.
De ezt is tudom ajánlani kezdésnek
Számold ki fejben, vagy papiron, majd ezzel ellenőrizd le.
-
tusi_
addikt
válasz
csabyka666 #3610 üzenetére
de az is sok. oda x.x.x.x/30 -at szokunk rakni. IPV6 nál nincs ilyen probléma, szoktatom is magam hozzá.
-
tusi_
addikt
válasz
csabyka666 #3595 üzenetére
"VLSM is ok, viszont itt nem kell nekünk."
Ennél VLSM-mebbet még nem láttam
Most fáj a fejem, tehát nem bajlódok a /15 maszkkal
Egyszerű példa.
192.168.1.0 /24
Ezt szeretnéd felosztani Variable Length Subnet Maskkal
lesz egy 192.168.1.0 /25
ami 192.168.1.0 - 192.168.1.128
akkor pl egy 192.168.1.128/26
192.168.1.128 - 192
és igy tovább
A lényeg, hogy mindig a legnagyobb hálóval kezd és bizony dobódni fognak IP-k, de nem lehet egyedi maszkot kitalálni nekik, pláne overlappolni. Ha ezt egy routeren csinálnád, nem is venné be a parancsot
-
zsolti.22
senior tag
válasz
csabyka666 #3595 üzenetére
Háh, tusi_, ezt korábban megmondtad
Nagyon is nem jól vannak megszabva az IP-k, egyik átlóg a másikba. Maszkot menet közbe nem változtathatsz. Maszkot csak növelni lehet, csökkenteni nem, de ilyenért a router overlaps hibaüzenetet dob, de itt pont úgy van elosztva, hogy ez a hibaüzenet nem fog generálódniTehát ha van egy 24-es maszkod, amit felosztasz 26-osokra (64-enként ugrik), akkor nem adhatsz meg olyan hálózatot, ahogy írták, hogy az nem 64 többszöröse és nem mehetsz vissza mondjuk a 192-nél /25-ös maszkra.
A tanárnak minden elismerésem; a VLSM itt alapjaiban omlott össze
(De ha csak szívat, akkor jól csinálja, mármint a módszerét)
-
tusi_
addikt
válasz
csabyka666 #3591 üzenetére
Pedig számit. Ezt előtte gondosan meg kell tervezni.
Veszed a legnagyobb hálót. kell mondjuk 1000 ip. akkor megadod, hogy 255.255.252.0 lesz a maszk. (Ha jól számolok igy hajnalban)
A következőbe csak 700 kell - ugyanakkora lesz mint az előző - annak is ugyanaz a maszk...
ha csak 240 cim kell a 3.hálóba, akkor ott már be tudod súvasztani egy /24-es hálóba és igy tovább.
Még egyszer kérdem: VLSM-t ismered? Anélkül ne is állj neki szvsz
-
whatnot
őstag
válasz
csabyka666 #3591 üzenetére
Mivel a 3. oktetből 2 bitet használsz fel hálózat címzésére, ezért a hálózatok címei csak 64 egész többszöröseit vehetik fel.
Azaz:
x.x.0.0
x.x.64.0
x.x.128.0
x.x.192.0A 192.176.160.0 ebbe nem esik bele, annak a maszkja min. 255.255.224.0
-
tusi_
addikt
válasz
csabyka666 #3588 üzenetére
Eleve nem jók a maskok. Nem lehet mindre ráhúzni a 255.255.192.0 subnetet, vannak köztük x.x.224.0-ás, meg x.x.240.0-esek is.
Ez egy VLSM, amit csináltatok és nem jó sorrendben van felosztva.
Azt nézd meg, melyik alhálóba hány ip kell és asszerint oszd fel.
R0-R1 és R0 - R2 közé nem kell ekkora bazi nagy tartomány, sima 30-as is elég. VLSM-t tanultátok már?
-
válasz
csabyka666 #3588 üzenetére
Hm, kipróbáltam packetben, és ott sem működik. Ugyanaz, mint a valóságban, ugyanúgy elfelejti az irányítások egy részét.
Légyszi nézzetek rá, mi lehet a gond? A képen odaírtam az egyes tartományokat, amik között routeoltatni kellene. Én OSPF-et adtam meg, azzal nem működött!
Tehát az architektúra:
-
tusi_
addikt
válasz
csabyka666 #3575 üzenetére
Akkor szerintem lehet éppen akár bármi más is a probléma.
PEBKAC?
-
tusi_
addikt
válasz
csabyka666 #3572 üzenetére
sh run | sec router parancsot add ki, hogy egyáltaláln benne van a konfigban a router XXX parancs.
"Fontos, hogy ez kb minden ötödik esetben van csak így, tehát "néha jó", de ennek mindig mennie kellene!"
Ez a kb minden 5. eset ez mit jelent? Minden 5. bekapcsolás? Nézd meg, hogy, a config register rendesen be van -e állitva.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
csabyka666 #3569 üzenetére
Debug parancsokkal nezzetek meg, mennek -e a routing update-k. Milyen routereket hasznaltok? 1841? En pont forditva jartam, Packet Tracerben nem mentek dolgok. Ha valo eletben nem mennenek, akkor erdekes lenne a halozatozas... Jonne a bejelentes, hogy kiesett 1-1 subnet... :-)
-
zsolti.22
senior tag
válasz
csabyka666 #3569 üzenetére
Megfelelő show parancsok zömével ki lehet deríteni a hiba okát
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
csabyka666 #3567 üzenetére
Szia!
Én ilyet még nem tapasztaltam. Nem lehet, hogy mégis valamit félrekonfiguráltok?
-
zsolti.22
senior tag
válasz
csabyka666 #3563 üzenetére
Még ha tárgytalan is. Az ip route paranccsal csak azokat a hálózatokat kell megadnod, amik nem szerepelnek a show ip route kimenetében. A connected útvonalakat még egyszer fölösleges újra megadni statikusként, ahogy tetted a topológiás hozzászólásodban, mert az egy fölösleges bejegyzés jelen esetben. (AD0 jobb, mint AD1; connected vs. statikus).
Összekeverted azzal, hogy a network parancs alá azokat a hálózati címeket adod meg, amelyikeken aktiválni (és hirdetni) akarod a RIP-et vagy OSPF-et.
Nem tudom, hogy hogyan konfigoltad a RIP-et és OSPF-et, de ha egyik sincs, akkor egy jó statikus route ilyen lesz:
Router0-n:
ip route 10.176.0.0 255.255.0.0 out_if
ip route 10.192.0.0 255.255.0.0 out_if
ip route 10.208.0.0 255.255.0.0 out_ifRouter1-en:
ip route 10.160.0.0 255.255.0.0 out_if
ip route 10.208.0.0 255.255.0.0 out_ifRouter2-n:
ip route 10.144.0.0 255.255.0.0 out_if
ip route 10.176.0.0 255.255.0.0 out_if
ip route 10.192.0.0 255.255.0.0 out_ifStatikusan így néz ki. Ha máshogy osztottad volna el az IP-ket, akkor összevonni is lehetne, így akár 1-1 paranccsal kevesebbet kell kiadni az R0 és R2-n
-
válasz
csabyka666 #3562 üzenetére
Sikerült, már tárgytalan a dolog. A hálózatban lévő összes tartományt meg kell adni...
-
sunyijanika
tag
válasz
csabyka666 #2662 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a Discovery-nél ugye úgy van, hogy választhatsz nyelvet hogy melyik adatbázisból kapd a kérdéseket, (pl. magyar, angol), de most tudomásom szerint pl. az angol kérdések egy része nincs is átfordítva magyarra, szóval ha magyart választod vagy eddig is azt választottad akkor jó esély van rá, hogy kevesebb kérdésből lesz összeválogatva a vizsga rész, mondjuk ez akkor jó, ha megbuksz és újra szeretnéd csinálni így valószínűleg ugyanazokat a kérdéseket kapnád, mivel nincs miből választani. de én úgy 100 vagy 150 kérdésre lőném be a dolgot amiből válogat, de lehet kevesebb.
-
jerry311
nagyúr
válasz
csabyka666 #2659 üzenetére
Tippelem az olyanokra gondolsz, mint pl: Az alábbi 5 feature közül melyik nem támogatott a a PDM 2.1.4b verziójában?
Kedves Teszt Szerkesztő úr, az alábbi 5 póz közül melyiket nem támogatja a kedves édesanyja?
-
jerry311
nagyúr
válasz
csabyka666 #2650 üzenetére
Nekem pl. fogalmam sincs, amikor en csinaltam akkor 120 korul volt a kerdesek szama es 50-et tettek fel talan?
De pl a Checkpoint vizsgan 120 kerdesre volt alig tobb mint 2 ora.
Hazudj Pinokkio! Hazudj!
-
zsolti.22
senior tag
válasz
csabyka666 #2648 üzenetére
Tehát tudni akarod, hogy hány kérdésre kell megtanulni a válaszokat?
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
csabyka666 #2553 üzenetére
Ki oktatja? Jasi? :-)
-
tacsk0
aktív tag
válasz
csabyka666 #2553 üzenetére
Reszletkerdes
))
-
tacsk0
aktív tag
válasz
csabyka666 #2551 üzenetére
Melyik fosuli?
-
tacsk0
aktív tag
válasz
csabyka666 #2549 üzenetére
Lenyegeben az amit eddig tanultal
De a practice final csak egy "gyakorlo viszga" jelentosege nincs. Final vizsga a lenyeg. Igazabol a practice final "felkeszit" a final-ra, tudsz gyakorolni, es az eredmenybol leszurheted mit kell meg atnezned.
De amit feltetlen nezz at:
1. IP cimzes, cimosztalyok stb
2. alap isr tudnivalok, boot folyamat, alap cfg...
3. kis routing (rip, static)
4. OSI TCP/IP retegmodell, TCP UDP FTP DNS HTTP IMAP POP3 SMTP
5. hibaelharitas -
tacsk0
aktív tag
válasz
csabyka666 #2547 üzenetére
Szia!
discovery vagy exploration?
-
tusi_
addikt
válasz
csabyka666 #2519 üzenetére
Jobb rálátást ad, ha már elolvastad és megemésztetted. Ha utána is felmerülnek kérdések, kérdezz nyugodtan. De szerntem egyből le fog esni.
-
tusi_
addikt
válasz
csabyka666 #2517 üzenetére
Szivesen. Szvsz olvasd el a CCNA official exam guideot, abból jobban megérted.
-
tusi_
addikt
válasz
csabyka666 #2512 üzenetére
Nem. Egy másik DSL előfizetőnek más ip je lesz.
Mint mondtam minden publik ip cim egyedi. Ha szerződöl velük, akkor kapsz egy ip-t (általában dinamikusat, ami változik, a statikus cim nyagyon drága. Ha te nem használod a netet, mert alszol pl, akkor azt az IP-t, amit te használtál, megkapHATja egy éjjféli bagoly Karakószörcsögön, aki éccaka netezik. Ha Te reggel bekapcsolod a géped és kapsz egy IP-t, akkor az LEHET teljesen más is, de ugyanabból a cimblokkból, mert az a szolgáltatód megvette azt a blokkot.)"Úgyértem, a T-Online értelem szerűen megvásárolt jópár IP címet, amit csak ő használ, de közel nem annyit, ahány előfizetője van, igaz? Szóval ugyanazt csinálja, mint a kis kábeles szolgáltató, csak nagyban?"
Igen. A t-fos megvásárol egy CIMBLOKKOT. Pl 80.80.80.0 /20. Ebböl oszthat ki cimeket a (L)usereknek és igy a route agregesion is működik, ami kisebb route táblát eredményez a szolgáltatónál.
"(Tegyük fel, hogy minden egyéni előfizető 1 darab PC-vel rendelkezik, tehát 1 IP cím = 1 felhasználó háztartásonként.)"
Igen. De ha routered van, akármilyen kis gagyi Tp-link vagy bármi, az alapből natolni fog. Igy a meglevő egy IP-cimet használhatja még 3, összesen 4 emberke. (mert álatalában 4 switchportja van és egy WAN.)
-
tusi_
addikt
válasz
csabyka666 #2509 üzenetére
A cim teljesen egyedi és persze , hogy routolja a szolgáltató, hacsak nem az Ő hálózatában keresel valamit.
(pontosan mit értesz tovább routoás alatt?? A tovább routolás azt jelenti, hogy elküldi máshova, ahova a kérés irányul. Ezt megteszi, de ez a dolga is. Ha arra gondoltál, hogy a cim alakul-e tovább, akkor NEM. Ez a cim a tiéd és egyedinek kell lenni.)Azért volt minden kliensnek az az ip je, mert NAT-olva volt. (Network Address Translation)
Dióhájban: a cég vásárol egy IP-t a UPC-tól (inkább ne). Egy darab IP-je lesz a cégnek, de ezzel 65536 ember tudna netezni. (Nem egészen, de elméletben, vannak well known portok, amikre nem fordit a PAT.)
Szóval amikor egy kérés indul kifele, akkor a router kicseréli a belső privát ip cimet a saját külső cimére és az fog az internetfelhőben közlekedni. Amikor a visszaválasz jön, akkor a router kikeresi a NAT táblából, hogy melyik cimet forditotta erre a publik IP-re és aztán annak küldi vissza. Ha sokan neteznek egy db publik ipvel, akkor patolni kell PAT = Port address translation.Ekkor ha két gép ugyanarról a portról indit kérést, akkor a router az egyikhez hozzáad egyet.
Van statikus NAT, meg Dinamikus NAT is.Pl
192.168.1.100 port 4235 > 81.182.207.11 4235
192.168.1.101 port 4235 > 81.182.207.11 4236lesz.
Dióhéjban, de ebből könyvet lehetne irni.
-
Stimmel
csendes tag
válasz
csabyka666 #2316 üzenetére
Sajnos nem olvastam a könyvet, de rákerestem máshol és a borítója alapján az
http://www.hajdubihar.hu/shop/index.php?route=product/product&product_id=56 -
tusi_
addikt
válasz
csabyka666 #2316 üzenetére
Nekem megvan a könyv. kb 90 oldal, szvsz baromi kevés a vizsgához.
-
Stimmel
csendes tag
válasz
csabyka666 #2298 üzenetére
http://www.ciscoworld.hu/cisco-ccna-security-vizsgafelkeszito-tankonyv/
-
Ygg
senior tag
válasz
Ha vizsgázni akarsz, csak angolul tanulj, nincs magyar vizsga.
Meg dokumentációt is jórészt csak angolul fogsz találni.
Ebben a szakmában sajnos(?) elengedhetetlen az angoltudás. -
zsolti.22
senior tag
válasz
Van, ha átolvasod és készítesz róla jegyzetet
Jobb ötletem nincs.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Titanium Black - Használt, karcmentes
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Samsung 840 SSD 120GB újszerű, 100/100
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged