- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
Igen, a 790S7 kifejezetten nem minipc-s ház. Én is inkább a lap miatt rendeltem de a cpu sem az a minipc-s default... 16 maggal.
Strix Pointtal is van már pár gép, de elég drágák.
Túl jól sikerült szvsz. Meg kevés is lehet belőle, notikban sem árasztották el a piacot jó szokás szerint.Ezért lenne jó a Krackan is.
-
sb
veterán
Reméljük több is lesz.
Én most rendeltem egy Minisforum 790S7-et. Elvileg szabvány mITX lap van benne, árban pedig 450 EUR alatt volt valamivel barebone kiszerelésben.
Ha azt nézem, hogy ez egy visszafogott 7950X ami önmagában 500EUR... vagy a 12 magos 7900X is 400 EUR.A többit nehéz összehasonlítani mert ott több az eltérés a mobil vs desktop cpu/rendszer között, de ha a formátumtól eltekintünk és csak a nyers adatokat nézzük átlagfelhasználásra, 6-8 magos cpu-ig, akkor tényleg szinte csak a hűtés hátrány és a többi előny, árban pedig inkább jobbak mint a desktop. Tudásban meg szinte mindig.
És akkor itt kanyarodhatunk vissza a formátumra. Ha ezt vki szabvány mITX formában (is) hozná szerintem felrobbanna a DIY piac, de legalábbis az mITX része. Jórészt 250-350 EUR árú gépek amik jellemzően többet is tudnak, míg egy mITX AM5 lap 160-tól indul, de 2-3 lap kivételével rögtön 250-300 EUR-nál járunk. És ez csak a lap volt.
-
sb
veterán
Így van, a nevesebb gyártóknál semmi nincs. Lapból hasonló az "ízlésünk", AM4 előtt talán 25k-s volt a legdrágább lapom, AM4-en 30-440k-s... de használt lapok, így azok sem kerültek ennyibe. Most AM5-ön két gépbe egy használt A620 és egy új B650 az aljáról, így 30+45k. Tuning nincs, semmi extra... viszont itt azért Curve Optimizer, UV, stb... terén is meg van kötve a kéz sajnos az olcsóbb lapoknál.
Egyelőre ezzel én is maradtam még épített desktopon egykis kitérő/próba után. A hártányok jogosak amiket írsz... és nekem sincs miniatürizálási mániám. Ugyan ezek az épített gépek is mITX-be hajló méretűek, de még úgy, hogy ne hátrány legyen a kis méret. Viszont az a gond, hogy a desktop lemaradás egyre nő... ha van is minipc oldalon hátrány, itt is sokasodnak a más típusú hátrányok.
Amikor elkezdtem nézelődni akkor 5600G volt desktopon, Vega IGP, AV1 nélkül, PCIe 3.0, olcsó lapon semmi extra, stb...
Minipc-ben pedig már rég kapható volt a 7840HS, +20% single, +50% multicore, RDNA 2x kraft, AV1, PCIe 4.0, a legtöbb kis gépen 2.5G lan, akár dual, Wifi, Type-C DP/PD kimenetek (pl. ez is 1000% egyszerűbb egy noti mellett váltva dokkolni, vagy akár KVM-ezni. Most a Strix Point pedig még durvább... desktopon pedig a kanyarban sincs.A hűtés, bővítés mindig hátrány marad, de utóbbi mindig csak elvi lehetőségként él a fejemben, valójában semmi nem bővítek kb. soha, játék nélkül a dvga-nak sincs sok értelme, feature-ben ugyanúgy vagy egál vagy sokszor akár le is maradnak. A hűtésprobléma meg szintén kezd elkopni. Ezek 54-70W-on brutál erősek, de 35-45W között is megmarad az erő nagy része, a Strix Point 17W-on is félelmetesen erős. Azt gondoltam notik után itt majd jön az ereszd el a hajam és mehet 70-80W-ig de semmi értelme, alul brutál erős. Szóval napi szinten ezek 10-30W-ból pöfögnek kb.
Mondom ezt úgy, hogy még én sem tudtam rábeszélni magam, ill. próba után visszatértem. Így hogy közben kijöttek a Zen4 desktop APU-k... a Strix pedig még elérhetetlen kb. ill. nagyon drága jelenleg minipc-ben is. Meg úgy, hogy desktop gépben 10+ éve kilós toronyhűtő ül az általában UV-zett cpu-n, abból sincs talán még hosszabb ideje 80W feletti példányom, szóval amúgy hangtalan géphez vagyok szokva, terhelve se pörögjön fel semmi. De még így is élhetőnek tűnnek a minik, egyre kisebb kompromisszum és egyre több előny de ugyanígy lemarad a desktop.
Tippre hiába 120W-ig skálázódik a Strix Halo, abból sem fogunk semmi látni desktopon, vagy max WS formában rohadt drágán.
-
sb
veterán
Ezek jelenleg a Mini PC-k. Én nem véletlenül nézegetem/próbálgatom őket egy ideje.
Kb. 1-2 éve már ez a divat, hogy amit megkapsz desktopon annál sokkal jobbat kapsz ezek képében... és még sokszor olcsóbban is.Mióta a desktop lap árak kilőttek azóta meg főleg. Hátránynak tűnik, hogy forrasztott és nem cserélhető, de ha a komplett gép 100-150k, úgy, hogy közben egy normális alaplap 50-80k...
A Strix Point megint óriási ugrás volt kis TDP-n, sajnos ennek függvényében az drágán is jött. Én speciel ezért örülök a Krackan-opciónak is. Mini PC-kben egész biztos, hogy olcsóbban és viszonylag gyorsan (desktophoz képest) meg fog jelenni.
-
sb
veterán
Mondjuk ez így ránézve a kiemelt stringekre még logikusnak is hat. Erről megmondja akárki első ránézésre, hogy a 270 régebbi gen/gyengébb mint a 370. Ellentétben a 8945/7840 vs 370 számháborúval.
A többin nehéz elmenni, de akkor is nehéz volt amikor nem volt összerendezve. Régihez megpróbálni összehasonlítani végképp KO, ill. az 5/7/9-es besorolás valóban kissé zavaró amit Busterftw írt.
A felhozatal viszont elég jó szvsz.
Handheld-ben mondjuk csak a Strix alapú az igazi.
Strix Halo-ból a hatmagos kihagyása kár. A többi viszont brutál, WS, ahogy várható volt... hosszú akksiidős gaming helyett.
A legjobb meg a Krackan, nem értem a fanyalgást. Strix Point, csak a cpu nem annyira overkill, 8 Zen5(c) mag rohadt erős kb. mindenre. És a 8 CU is bőven erős.Oké, biztos sikere lett volna egy 6/8 magos, 32-40CU-s APU-nak is 5Ft-ért, de bilibe lóg a kezünk ha erre gondolunk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Xiaomi Redmi Note 14 5G
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged