Új hozzászólás Aktív témák
-
sziku69
őstag
Most hallgattam az egyik rádiót. Az volt a téma, hogy "Te mit teszel azért, hogy gondtalan legyen a nyugdíjas korod?"
A fiatalok döntő többsége huszonévesen is kilátástalannak látja a helyzetet.
Az egészségügy, nyugdíjrendszer romokban hever.
Azokat az ezer milliárdokat fordíthatnák ezekre a problémákra.
Hiszen a fiatal korosztálynak kell "kitermelni a GDP-t"! -
EmberXY
veterán
Szerintem ahhoz egy egész európai aláírásgyűjtés is kevés lenne, hiszen nekik nemet mondani büntetőjogi kategória, de még így is "olcsóbban" megússzuk, mint az olimpiával. Bár lenne helye annak a pénznek is, mondjuk a magyar
egészségügynépességszabályozás is gondokkal küzd, hogy az oktatásról ne is beszéljünk. De nyugodjunk meg, olyan rend van, hogy további 8 börtön épül, persze csak a biztonság kedvéért. -
EmberXY
veterán
Ez eldőlt...
-
g0dl
addikt
Ez demagógia csúcsra járatva.Aki meg terjeszti ..... egyes, ülj le
Szinte bármelyik nagyvárosban van hasonló, amelyik valaha olimpiára pályázott. Jártál te már Londonban, Párizsban, Barcelonában, Athénban, Losangelesben ? -
brownus
veterán
és még ezek akartak olimpiát?? (lásd brazilia)
-
WP14
őstag
válasz
alex devil #98 üzenetére
Már előkészületek elkezdődtek
Nemzetbiztonsági kockázat és nem a magyarok érdekeit szolgálja, csak idegenekét
-
WP14
őstag
Szerintem, erről ugyanúgy kellene népszavazáshoz aláírást gyűjteni, főleg, hogy egy nem is európai államról van szó
-
törölt tag
Azért fura, hogy így bevettétek ezt a demagóg szöveget, hogy mekkora lehetőség az olimpia (Na de mire? Ez a nem mindegy...), azt már nem akarjátok észrevenni, hogy a NOB mennyire meg van lőve a pályázó városok számát illetően, merthogy nem nagyon akarnak a városok pályázni erre az aranytojást tojó tyúkra. Ez vajon mit jelent? Mindenki hülye, csak mi vagyunk helikopterek?
-
törölt tag
Akkor mesélj, te professzor, hogyan kellene értelmezni az aláírók minősítését a következők alapján:
[link]
Ezzel együtt én sajnálom, hogy 200.000 kádárista proli szellemiségű droid elqrt egy ilyen gazdasági, és társadalmi lehetőséget.[link]
Megtalálták a 200.000 kádári proli szellemiségű szavazójukat.Ugye ezekről az emberekről azon kívül semmit nem tudsz, hogy aláírták egy népszavazási aláírásgyűjtő ívet az olimpia visszavonásáról tartott népszavazás ügyében.
Ugyanezt számtalan tőlünk tehetősebb ország városában megtették már, tehát mivel ezekről az emberekről sem tudsz többet, a szidalmazások rájuk is vonatkoznak. Vagy ennyire mély nemzeti érzelmekkel vagy átitatva, hogy ez a kiváltságos minősítés csak magyarokra vonatkozik? -
törölt tag
Ki kádáristázott, ki hülyézett olimpia-elleneseket? A hamburgiak (többségében) kádáristák és hülyék? A római lakosok (többségében) kádáristák és hülyék?
Meredek kijelentések ezek, tipikusan Orbán elvakult hívei írnak/beszélnek így, jó lesz magatokba nézni. Persze ha hozzátok hasonló stílusban kapjátok az ívet, akkor mélyen fel vagytok háborodva, nem sikerül észrevenni az álszentséget magatok részéről. A szűklátókörűség iskolapéldái lehetnétek ezzel a reakcióval, ahogy a "200 ezer" ember kiállását fogadtátok.
-
Kezdodik az ujabb fassag http://index.hu/kulfold/2017/02/24/az_lmp_paksrol_kezdemenyez_nepszavazast/
Remelem ezt is sokan alairjak, de oket koltoztessuk is egy szeneromu kemenyehez minel kozelebb...
Akinek annyi esze van, hogy szembement az olimpiaval, ezt is siman alairja.
-
törölt tag
Kb. annyira jellemző rájuk a párbeszéd, mint Rákosi-elvtársra. Amúgy minél többet tudok meg Rákosiról mint politikusról, annál inkább Orbánra ismerek.
Pl. Rákosi szándékosan súlytalan emberekkel vette magát körbe. Orbán is szépen leépített mindenkit a fideszben, aki értelmes gondolatokat képes megfogalmazni. Óriási a kontraszt az első Orbán-kormány és a mostani közt. -
brownus
veterán
oo, nincs fent az oldalon, hogy mégse lesz olimpiánk 2024-ben
jajj, de, jobb oldalon, azaz budapest2024 rövid és tömör megjegyzésében.
azért átlósan egy vastag fekete vonal, mint egy gyászzászló elférne az oldalon
végtelenül igénytelen ez az oldal, a már sok-sok elb.szott milliárdból nem futotta jobbra?
de a nagy humorbomba itt van elrejtve, hogy: TÁRSADALMI PÁRBESZÉD AZ OLIMPIÁÉRT
igen, ez a legjellemzőbb a mostani kormányra
a párbeszéd, velünk, a néppel....
-
törölt tag
Los Angelesben most biztosan "pezsgőt bontottak":
News that Budapest, Hungary, plans to drop its bid for the 2024 Summer Olympics probably won’t have a tremendous effect on the overall race.
From the start, Los Angeles and Paris were considered the favorites to stage the Games.Ja, mégsem.
-
Köszi!
Ha jól értelmezem, akkor röviden: fellendül a piac, dől a lé, de ha ilyen nagy üzlet, akkor miért nem akarja mindenki megrendezni ? (tudom érezni az iróniát, de szerintem jogos a kérdésem)
UI: Én nem lennék ellene az Olimpiának ha egy erős gazdaság, korrupciómentes politikusok (úgy általában mindenkire gondolok) állnának az Ország mögött, ahol nem lennének napi sokkal fontosabb problémák, mert nem hiszem hogy a dől a lé mindent megoldana
-
sziku69
őstag
Én vagyok az egyik kormánypárti, aki az 1/3 ból aláírtam volna. Nem vagyok pesti, de itt élek mellette.
Nem kell mást nézni, csak egy példát. A 4-es metró építését. Ugye nem is kell mondanom mást. Érdemes átolvasni a történetét. Pártállástól függetlenül.Néhány szócikk:
"A M4-es metróvonal építésének ötletét a Budapest és környéke Közlekedésfejlesztési Terve 1972-ben fogalmazta meg. 1976-ban határoztak arról, hogy az építést 1978-ra előkészítik. A következő évtizedben a beruházást pénzügyi és ütemezési szempontból többször is elhalasztották. 1991-ben a Fővárosi Közgyűlés döntött a tenderkiíráshoz szükséges dokumentációk elkészítéséről. 1996-ban elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, a költségek megosztásában pedig 1998-ban a kormány döntött. 1998 novemberében a kormány kivonult a beruházás mögül. A szerződés végül 2003. év végén került aláírásra.
A beruházás csak 2004-ben kapott finanszírozást. 2006-ban megindultak a felszíni munkák, majd 2007-ben az alagutak kivitelezése. A közösségi támogatás igénybevétele érdekében a megvalósíthatósági tanulmányt átdolgozták, és több költségnövelő kiegészítő létesítményt elhagytak. 2011-ben a főváros elállt a második szakasz építésétől.[1]
A 4-es metró 452 milliárd forintból készült el, 332 milliárddal többért, mint ahogy annak költségét 1996-ban a megvalósíthatósági tanulmány megjelölte.""Az M4-es metró késése részben az első Orbán-kormány döntéséhez kapcsolódik. Az állam és a főváros közti megállapodást az 1998-as választások előtt sietve szentesítette Demszky Gábor főpolgármester és Medgyessy Péter pénzügyminiszter. A számos szakember által súlyosan pazarlónak tartott projektet az új kormány luxusberuházásnak titulálta, és megvonta az építéshez szükséges támogatásokat. 2001 tavaszán aztán a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítélete kimondta, hogy Medgyessy Péternek nem volt törvényes felhatalmazása az Országgyűléstől a szerződés aláírására."
"2004-ben a budapesti városvezetés az 1996-os tanulmány alapján vágott bele az építkezésbe, amelyhez állami támogatást remélt az első Gyurcsány-kormánytól. A kormány azonban csak akkora támogatást hagyott jóvá, amennyi az európai uniós pénzügyi forrásokhoz és Budapest saját erejéhez még szükséges. Ezzel azonban a főváros szinte teljes fejlesztési erejét az M4-es metró emészti fel az elkövetkező években, vagyis a metró miatt maradnak majd el fővárosi beruházások.
Az EU-s támogatás elnyeréséhez a megvalósíthatósági tanulmányt is újra kellett írni. Ekkor kiderült, hogy az eredeti megtérülési mutatók nem tarthatók. A mutatók javítása érdekében 2007 őszén több kiegészítő létesítményt elhagytak a tervből.[5] 2008 májusában a metró újraszámolt megtérülési mutatóit a Fővárosi Önkormányzat még mindig nem kívánta nyilvánosságra hozni, a kérdésben így a bíróság dönt majd.""2009 májusában kiderült, hogy a metróépítés 50 szerződése közül 11-et a nyílt pályázat mellőzésével kötöttek. Az Európai Bizottság (EB) ezért azt javasolta, hogy a 11 szerződés teljes értékét, 170 millió eurót (kb. 47 milliárd forintot) vegyék ki a magyar pályázatból, és fordítsák más közlekedési célú beruházásra.[8] Végül 2009 szeptemberében döntött az EB az első szakasz támogatásáról. Az első szakasz az eredetileg kért 224 milliárd forint helyett 181 milliárd forint uniós forráshoz jut.[9] A kormány 41 milliárdos támogatást ad.[10]
A jelenleg is hatályos metrótörvény szerint – amely még nettó 195 milliárdos költségkalkulációra készült – a többletköltségeket a magyar fővárosnak kell állnia, amely így jelentős hitelfelvételre kényszerülhet.".......és ez az olimpia nem 400 milliárdról szól
-
Valaki leírhatná, ha megnyertük volna az Olimpiát az mivel járt volna, milyen pozitív oldalai lettek volna?
-
8th
addikt
Szétlopták, szétmutyizták volna az egészet mint minden mást és ez is alsó hangon a tervezett összeg duplájában állt volna meg (ha megállt volna annyiban) mint minden állami project. Tényleg olyan jól megy az országnak, hogy több raklap pénzt eltapsoljunk a nincsből? Amikor minden szar ebben az országban pont az olimpia olyan fú de fontos? Ne 'basszámá' fel, komolyan... És az emberek nem buták csak tele van már a tökük azzal, hogy a huszonhatodik bőrt is lenyúzzák róluk miközben a vezetőink úgy szórják a közpénzt felesleges dolgokra mint bolond pék a lisztet. Marhára röhögök ezen az egész hisztin amit a kormányoldal most művel. Úgy viselkednek mint egy sértődött kisgyerek akit nem enged le az anyja a játszótérre.
-
törölt tag
Én egy vagyok a 200 ezer kádárista közül.
Komolyra fordítva: azt hiszem, elég érv elhangzott az olimpia mellett és ellen is, ha valaki jobban belemélyült. Az ellenérvek sokkal ütősebbek voltak. Bocsáss meg, de én képesnek érzem magam rá, hogy az információk birtokában eldöntsem, ne pedig gondolkodás nélkül bólogassak mindenre, ami valójában a politikai elit érdekeit szolgálná leginkább.
Nézd, én rászántam az időt, átnéztem azt az 1300 oldalas megvalósíthatósági tanulmányt. A közlekedési infrastrukturális fejlesztések nem hogy nem győztek meg, de sok területen visszafejlődésnek tartom már rövid távon is, és akkor még nem beszéltem hosszú távról, mert közlekedést úgy illene fejleszteni, évtizedekre előre gondolkodva. Több független közlekedési szakember, közlekedési szervezetek, pl. Metróért egyesület, VEKE is kritizálta a tervezett "fejlesztések" több pontját. Nem indult ezekben az ügyekben semmiféle társadalmi konzultáció, nem egyeztettek, nem változtattak, kötötték az ebet a karóhoz, hogy az úgy jó lesz, azt úgy kell; elképesztően demagóg érvekre futotta csak pl. a csepeli villamosnál. Egyébként is kockázatos egy olimpia egy magunkfajta gazdasági súllyal bíró országnak, de ha tényleg olyan fejlesztéseket tartalmazott volna, melyek szakmai szempontból olimpia nélkül is prioritást élveznek, sokkal inkább nehezemre esett volna "reálisan" gondolkodni.
És azt hiszem, hogy ezzel nagyon sok "kádárista" budapesti lett volna így. Demszky idején még 5-ös metrót ígértek az olimpiára (ami tényleg egy nagyon fontos viszonylat lenne, a 3-ashoz hasonló jelentőségű lenne kb.), most meg előálltak egy olyan villamosos tervvel, ami már önmagában sem működne. Annyira azért nem jó Budapest tömegközlekedése, hogy visszafejlesszék (egy két hetes eseménynek alárendelve).
Szóval hiába is dicsérik a kormánypártiak meg a bom-osok, mob-osok ezt a pályázatot, ez a pályázat több ponton is gyenge, én majdnem biztos vagyok benne, hogy egy erősebb pályázattal nem sok babér termett volna az "aláírásgyűjtőknek". Szóval ezért a kudarcért legalább ennyire hibás a kormány is, akik magasról tesznek hatástanulmányokra, szakértői véleményekre, nincs valódi konzultáció. -
Onlány
tag
Ezt nevezik demokráciának, amikor 200 ezer általad kádárista prolinak
nevezett ember kifejezi az akaratát, hogy egy fontos kérdésben írjanak ki népszavazást. Egyébként már régen ki lehetett volna írni és akkor lehet mondani, hogy valódi társadalmi támogatottsága van vagy nincs az olimpiának. Az nem támogatottság amikor a korrupt pártok lemutyizzák ezt a döntés egymás között.
-
g0dl
addikt
válasz
#56474624 #69 üzenetére
"Politikai szempontból izgalmasabb lett volna talán egy népszavazás és azt megelőző kampány"
Hát ha izgalomra vágysz, azt olcsóbban is meg tudod oldani.
Komolyabbra fordítva. A népszavazást szükségszerűen kísérő kampány, illetve az időzítés önmagában esélytelenné teszi a pályázatunkat. Ennek több oka is van. Addig sem tudnak az illetékesek kampányolni Budapest mellett a döntéshozóknál, és pont májusban mérné fel a NOB, hogy van-e erőteljes társadalmi támogatás az adott városban, és egy kampány esetén ez nyilván felbőszített, túlhevült véleményekkel találkozna. Teljesen érdektelen lenne a választás végkimenetele, addigra minden esély elúszna függetlenül attól, hogy 40%, vagy 80% támogatná az olimpiát.
Csak azért népszavazást rendezni, hogy a momentumos pöcsök médiafelületet kapjanak felesleges. Hülyék voltak, ha ebben bíztak. ( én drukkolok nekik a 4,99%-ért)
Egyszerűen a visszalépés egy racionális döntés, mert a kampánnyal semmit sem nyerhetnének. Sok egyszerű, most azt gondolja, hogy jól kib@$ß*łtak Orbánnal, pedig politikai esélyek tekintetében ő fog ebből jól kijönni.
Ezzel együtt én sajnálom, hogy 200.000 kádárista proli szellemiségű droid elqrt egy ilyen gazdasági, és társadalmi lehetőséget. -
Onlány
tag
válasz
#56474624 #69 üzenetére
Én hiszek a demokráciában és ebben az esetben a népszavazás lenne a legdemokratikusabb döntés. Persze benne van a pakliban, hogy nyernek a támogatók(kisebb az esélye) de akkor a többség döntését el kell fogadni. Így viszont az állampárt a saját híveivel is jól kicseszett. Majd valamit bekajáltatnak velük, hogy a soros, civilek, migránsok meg az ellenzék meg az emút nyóc év miatt van.
-
törölt tag
Jó döntés született. Politikai szempontból izgalmasabb lett volna talán egy népszavazás és azt megelőző kampány, de túl nagy a kockázat, hogy esetleg mégis az olimpia mellett szavaznának. Már pályázni sem kellett volna.
(#67) g0dl:
A kádári szellem áthatja Hamburg és Róma lakosait is.
-
Onlány
tag
milyen egy gyáva valami ez a fidesz csürhe. Félnek egy valódi népszavazástól
a buta szavazóik gondolom beveszik ezt is mint a többi hazugságot.
-
fordfairlane
veterán
Nem köll. Majd legyen akkor olimpija, ha nula lesz a korupcijó, meg kórház minden a város szélén. És nem Óbán lesz a kórmány hanem a demokácija.
-
brownus
veterán
-
Atapi
senior tag
ha megengeded, pár megjegyzés a megjegyzéseidhez.
1. az első megjegyzésed a pwc tanulmányra is igaz, vagyis a megrendelő igényeit tükrözi. segítsek utána nézni, hogy ki volt a megrendelő? másrészt a tanulmányban is szerepel, hogy a túlköltekezés kockázata magas. hogy ez mit jelent, azt persze nem tartalmazza, a részletes kockázatelemzést elegánsan kerüli arra hivatkozva, hogy majd foglalkozzunk vele később, ha komolyan gondoljuk a pályázás szándékát. ez még akár legitim érv is lehet, de tekintettel arra, hogy semminemű utólagos kockázatelemzés nem történt az esetleges költségemelkedés nagyságáról, teljesen jogos az adófizető polgárok félelme ezzel kapcsolatban. már csak azért is, mert a számlát később nekik biztosan fizetniük kell. a tanulmány ha jól emlékszem 10 évig havi 600forintot számol minden lakosra (nem csak az adófizetőkre vetítve!). szerinted ez a teher senkinek nem okozna gondot a társadalomban? mert a múlt alapján megtippelem, hogy nem az a gazdasági elit fog helyt állni, akik egyébkét a beruházások gazdasági értelemben vett fő haszonélvezői lennének.
ide kívánkozik egy provokatív kérdés: szerinted anyagiakban mérve, egy emberre vetítve, mekkora áldozatvállalás lehet indokolt és elfogadható csak azért, hogy legyen itthon olimpia? (és itt most csak a kifejezett veszteségre gondolok, az olimpia "árára", nem azoknak a beruházásoknak a költségeire, amik egyébként az itt élőknek a javát is szolgálhatják jobb esetben, és azt mondják róluk, az olimpia nélkül is megvalósulnának, legfeljebb később)
2. az említett tanulmány nem az olimpiai költéseket vizsgálta, hanem az egyes beruházások költésnövekedésének okait. ennek a vizsgálatnak lett az egyik következtetése, hogy az olimpiák esetén a fix átadási dátumból eredően adódik fokozott költségnövekedési kockázat, azaz nem mondhatod azt a véghajrában, hogy figyu, adjuk át később a csarnokot, mert megcsúsztunk teszem azt az esős időjárás miatt, azt be kell időre fejezni. ez egy olyan tényező, amit semmilyen hangzatos programmal nem lehet kikerülni, legfeljebb ha deklarált szabállyá teszik, hogy csak már meglévő infrastruktúrával lehet pályázni, amiről természetesen szó nincs.
a költségektől való félelem margójára azt is megjegyezném, hogy szerintem egy olyan országban, ahol
- rendszeresek az állami beruházások költségnövekedései és csúszásai
- korrupció miatt gyakorlatilag nincsenek büntetőjogi eljárások
- az állami beruházások és költekezések költségadatainak megismerhetőségét a legkülönfélébb módokon próbálják ellehetetleníteni,
nem csoda, ha egy gigaberuházástól a társadalom jelentős része fél. Ez a félelem pedig nem most alakult ki, a kezdetektől jelen volt, egyszerűen nem volt róla társadalmi egyeztetés, mert a politikusok szokásos demagóg szöveggel elintézték az egészet annyival, hogy ami nekünk jó, az a társadalomnak is. lásd, nem a momentum megjelenésével veszett el a társadalmi konszenzus a kérdésben. -
A 2024-es olimpia és paralimpia budapesti megrendezésének terve nagyszerű és megalapozott elképzelés.
A jóakaratú magyar emberek lelkesítő közös álma.
Az olimpiai pályázat visszavonásáért indított aláírásgyűjtés után szembe kell nézni a nyilvánvaló ténnyel: az akcióval a budapesti pályázat győzelmi esélyei szertefoszlottak.
A Momentum egyesület és a hozzá csatlakozó ellenzéki pártok elérték céljukat, megakadályozták a budapesti pályázat sikerét.
A kialakult helyzetben az olimpiai pályázat továbbvitele értelmetlen.
A pályázatot a lehető leghamarabb vissza kell vonni. Ez az egyetlen felelős döntés.
A Momentum egyesület az olimpiarendezés tervének szétverése után párttá alakulhat.
Done.
A cél szentesítette számukra az eszközt.
Az ellenzéki pártok gondolkodás nélkül cserbenhagyták a jóakaratú emberek közös ügyét.
Done.
A helyzet egyértelmű. Mindenki megmutatta, mire számíthatnak tőle a magyarok.( Deutsch Tamás )
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1417552921611172&id=100000694338124
-
brownus
veterán
érdemes az ő blogját is olvasni néha: http://shepherdszerint.blog.hu/
szimpatikus ember -
brownus
veterán
egy olyan ország ne akarjon olimpiát rendezni, ahol titkosítják a taos pénzek költését, paks2-őt, és még sorolhatnám. ahol basztatják a civil szervezeteket, lásd kék pont, Magyar Helsinki Bizottság , tasz, stb... azok akik fiatal korukban segítséget kaptak ezektől a társaságoktól, meg pénzelték a tanulmányaikat, lol.
ja, meg úszó vb, 25 csilliárd - 100 csilliárd:
jajj, ne felejtsem el a kék metrót se
-
sziku69
őstag
Sok mindenben igazad van, de sajnos szegények vagyunk egy olimpiához.
brownus: Anno, mindenki csodát várt a rendszerváltástól. Aztán eltelt tíz egynéhány év az úniós tagságig. Mindenki elhúzott mellettünk, pedig mindenhol volt gazdasági válság. Hol tartunk? Az elején még mindig.
-
brownus
veterán
annyit fűznék hozzá, mert ugye az egyik legnagyobb érv az olimpia mellett, hogy a sportlétesítmények ki lesznek használva. persze, itt? ahol minden második ember túlsúlyos, alkoholista, cukorbeteg, stb, stb... nézd meg a gyerekeket, mennyi kövér gyerek van. szomorú.
nem itt kell kezdeni, hanem az oktatásban, már általános iskolákban, majd szakközép/gimnáziumokban, ahol megtanítják a gyerekeknek, hogy érdemes és hosszútávon kifizetődő ha egészséges életmódot folytatnak, a táplálkozásban is. ahol kialakul az igény az iránt, hogy mozogjanak, kerékpározzanak, tök mindegy mit, csak rendszeresen csinálják.
ezzel kapcsolatban én nem tudok egy hosszú távú ( öt éves tervek, vágod:d) tervről a kormány részéről, kibaszott hittan, meg erkölcstan, az bezzeg van. ezeket a gyereknek otthon kellene magára szednie, a szülőknek jó példával elől járnia! ha ez nincs, ez (is) a mindenkori kormány hibája, mert ő maga is rossz szülő.
majd ha minden iskola mellett lesz uszoda, focipálya, edzőterem, stb... akkor lehet itt olimpia, 2040ben...
+ infrastruktúra az utolsó mucsaröcsögei faluban is, kerékpár utak, amikor esőben nem slagozzák le a járdáról a szart az úttestre (6. kerület). hanem miután felszáradt, akkor felporszívózzák, stb...
-
Onlány
tag
"Nem képes értelmes érveket megérteni, csak szajkózza, amit index szintű helyeken lát.
Ha meg csak nem akarja megérteni, akkor még inkább figyelmen kívül kell hagyni." Bár egyet is mondtál volna. Ahogy olvasom az írásaid sok közgáz órán nem vettél részt. -
Onlány
tag
Érdekes, hogy sokkal jobb módú és gazdagabb országok városai Hamburg, Boston, Róma is lemondtak erről a szuper üzletről. Addig amíg egy ilyen szintű kormánya van ennek az országnak addig nem érdemes semmi ilyesmibe bele fogni mert csak a lopásról fog szólni. Ezen nincs mit szépíteni hiszen már a tanulmány és reklám költségeknél vastagon fogott a toll. Komolyan ilyen emberekre bíznátok még több milliárdot? Én lennék a legboldogabb ha olyan szinten állna az ország, hogy simán meg tudná ezt rendezni és a korrupciótól sem kéne tartani. De ettől még elég messze vagyunk és egyik ma parlamentben lévő pártra sem bíznék egy ilyen projektet.
A gazdaságpolitika nem abból áll ám, hogy az adófizetők pénzét gigaprojektekre költjük amit utána fenn se bírunk tartani. Lsd egy csomó fenntarthatatlan focipálya meg kistelepüléseken termálfürdő.
-
g0dl
addikt
"Az olimpiák szervezésekor a költségek végeredménye átlagosan 179 százaléka annak, amivel eredetileg számolnak – derül ki az oxfordi egyetem kutatóinak 2012-es tanulmányából. E szerint 1960 óta még soha, sehol sem tartották a büdzsét."
Ehhez két megjegyzésem van.
1. "A hazugságnak három fajtája létezik: hazugság, szemérmetlen hazugság és a statisztika."
Azaz, mindenki kb. azt mutat ki, amire megbízóik megkérik. Az ördög a részletekben, és nem az általánosságokban van. Pl. adott körzet közlekedésének költségeit az olimpia számlájára kell-e írni? Attól függ, mit akarok kihozni az elemzéssel.2. A korábbi példák mérsékelten számítanak Budapest esetében. Mégpedig azért, mert Budapestnek akkor van esélye nyerni, ha az agenda 2020 irányelveket veszik figyelembe a döntéshozók, ami pedig pont a költségek csökkentéséről ( kevesebb rongyrázás stb.), és a nyereségességről szól.
-
g0dl
addikt
Kár törni magad.
Nem képes értelmes érveket megérteni, csak szajkózza, amit index szintű helyeken lát.
Ha meg csak nem akarja megérteni, akkor még inkább figyelmen kívül kell hagyni.Egyébként ez a semmit se fejlődjünk, semmit se fejlesszünk gazdaságpolitika nem új bizonyos körökben. Érdemi ellenérvek nincsenek, csak a "kicsik vagyunk", "húzzuk össze a nadrágszíjat".
Annyi a gazdaságpolitikájuk, hogy nem kellett expo, nem kell olimpia, nem kell atomerőmű, nem kell liget projekt. És mindez függetlenül attól, hogy az adott projekt valóban mit hoz, és mit visz.
A hasukkal szavazók irigységére építő kampányt láttunk már a 23 millió románozásnál is. Hogy "kamatként" eddig mennyi pénzt játszottak ki az országból azt fel sem tudják fogni.Én nagyon kritikus vagyok a kormánypárttal, de az öncélú fikázást, a legprimitívebb üres haszonlesésnek tartom. És valójában biztos vagyok benne, hogy az olimpia elgáncsolásából is rosszul fog a ballib ellenzék kijönni, mert könnyen rájuk sütik, hogy minden fejlődésnek csak a kerékkötői (és ez ráadásul igaz is).
-
sziku69
őstag
"A Forbes magazin szerint több százmilliárdos összeggel növelhetik a tervezett 2024-es budapesti nyári játékok költségeit a terrorfenyegetettség növekedésével járó kiadások – ezek eddig nem szerepeltek a számításokban.
Bár a PricewaterhouseCoopers megvalósíthatósági tanulmánya szerint az olimpia „megérheti” az országnak, a lap szerint ez aligha lesz így. Az olimpiák költségvetése rendre elszáll, a végösszeg gyakran köszönőviszonyban sincs a tervezett kerettel. Athénban a kivitelezés elcsúszása miatt borult a büdzsé, de Londonban sem sikerült tartani az eredeti számokat.
Az olimpiák szervezésekor a költségek végeredménye átlagosan 179 százaléka annak, amivel eredetileg számolnak – derül ki az oxfordi egyetem kutatóinak 2012-es tanulmányából. E szerint 1960 óta még soha, sehol sem tartották a büdzsét.
A budapesti olimpia költségét a kizárólag az olimpia miatt tervezett infrastrukturális beruházásokkal együtt mintegy 1983 milliárdra becsüli a lap, amely tartalmazza azt a 250 milliárdosra taksált biztonságra – főleg a rendőrségre, a honvédségre és a titkosszolgálatokra – költendő összeget, amely egy világszintű sportesemény megrendezésének járulékos költsége a globális terrorizmus korában."
Vagyis ha a becslést megszorozzuk 1,7-tel, akkor a végösszeg 3400 milliárd forint körül lenne?
-
Onlány
tag
Utoljára az Úszó Vb költségéről:
"A kormány úgy döntött, hogy a rendkívüli helyzetekre félretett százmilliárd forintból 7,2 milliárdot a jövő évi vizes világbajnokságra fordít, írja a Világgazdaság. Ezzel el is fogyott az általános kormányzati tartalék. A döntésről azután számoltak be, hogy a növekvő nyomásra lemondott tisztségéről Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke. A vizes vb költségvetése az eredeti 25 milliárd forintos tervekhez képest előbb megduplázódott, az idén pedig már meghaladta a 90 milliárdot, amihez még hozzájön a mostani 7,2 milliárd." Ez volt tavaly decemberben. Tehát közel négyszeres eddig a túlköltés. -
FF23
senior tag
Még az sem tűnik fel neked, hogy 4*40 az nem 100? De a nécceres az olyan jól hangzik. Az egyéb, pl. infrastrukturális beruházások meg azért nincsenek benne, mert:
A tételek jelentős része olyan beruházás, amire a kormányzat szerint a vb-től függetlenül is szükség van, így a számításba is csak azok a költségek kerültek bele, amelyek kimondottan a rendezéshez kapcsolódnak.... [link]
És ezek az adatok még az eredeti, 2021-es rendezésre vonatkoztak volna.
Ezt a buta könyöklős kocsmastílust meg hanyagolhatod.
(#32) Onlány
Az csak az új uszoda meg a rendezés te szerencsétlen.
-
brownus
veterán
-
Onlány
tag
Még egy kis adalék a tanulmányról: a PwC 480 millióért gyártotta le azt a tanulmányt, amit a Budapest Olimpiai Mozgalom 2006-ban 47 millióért készített el. Szóval ez megint nem szól másról csak a lopásról, túlárazásról.
-
Onlány
tag
bocsika de 40 milliárdról volt szó a kezdetekben. Most meg már 100 milliárd és a külső helyszínek nincsenek benne. Át kéne kapcsolni az M1 propaganda adóról néha. Örülök, hogy asszisztálsz a kormány szintű lopáshoz remélem neked is csurran cseppen.
Jaa és magyarázd el már ezt a Mészáros Lőrinces csodát, hogyan is csinálja? Mert ha ezt elhiszed, hogy saját erőből sikeres akkor ott komoly gondok vannak.
-
FF23
senior tag
Hagyd már abba ezt a négyszeres úszó vb-ről kitalált hazugság szajkózását! 100 milliárd körülire tervezték, kb. ott is tart. Az új uszoda, meg a rendezés ~25 milliárdja nem egyenlő az összes költséggel.
Te mindent elsőre elhiszel, ami éppen beleillik a gázszerelős, kisvasutas beszűkült világképedbe? -
Rengeteg dolgot kellene fejleszteni, meg az Olimpia ezen segítene is (legalábbis azt a részét, amit emiatt fejleszteni kell), de mi lesz azzal, amit fejleszteni kellene még ezenkivül ? az úgy háttérbe lesz söpörve ?
Pestnek biztosan jót tenne, de kb. minden más le lesz k@kilva. (sarkítva)
Először is erősödjön meg az ország (sajna erre 0 esélyt látok, amíg a hatalmon lévő pártok (utóbbi 20-on év) csak a saját érdekeiket nézik), amíg nem lesz összefogás a köz érdekéért, addig ne akarjunk Olimpiát. -
Onlány
tag
Egyébként azt nem olvastad, hogy már a megvalósíthatósági tanulmány költségét is többszörösen túllépték? Ezek neked nem érvek ?
-
Onlány
tag
tökéletesen egyetértek veled "ellopja a gaz orbán"
Azt hiszem teljes az egyetértés. Ennél jobb érv nem is kell az olimpia ellen.
Egyébkén egy megvalósíthatósági tanulmányba azt írnak bele amit akarnak. London, Athén, Rio esetében sem a veszteség volt a cél de azok a k@rva tények azok bizony másról szólnak. Szóval láttam én már sok beruházásról megvalósíthatósági tanulmányt csak a valóság nem a papír alapján működik lsd úszó Vb négyszeres túlköltés eddig. -
g0dl
addikt
"Nézhetnénk a szép új kihasználatlan sportlétesítményeket és szállodákat"
Ez az első, valamilyen szinten értékelhető ellenérv ebben a topikban.
Erre választ találhatsz a már többször hivatkozott tanulmányban.
Vannak beruházások, amelyeket amúgy is meg kéne lépni, a városnak már most szüksége lenne rá.
Vannak amúgy is megépülő sport létesítmények ( bármilyen meglepő, Budapest valójában egyáltalán nincs ilyenekkel túlságosan eleresztve), és egyéb célra (részben, vagy átalakítással) hasznosulók.
Vannak amelyeket vissza kell majd bontani ( ilyenek sokszor épülnek egyéb rendezvények esetében is pl. sziget, csak persze kisebb mértékben)
És vannak teljesen jól használható egyéb létesítmények, mint az olimpiai falu.Ezeket persze bőven lehet befektetői alapon is.
A gond az, hogy az ellenérvek messze nincsenek kidolgozva, többnyire annyi, hogy CSAK. ( kicsik vagyunk, húzzuk meg magunkat, kérjünk engedélyt meghunyászkodni, úgyis ellopja a gaz Orbán)
Most ebből teljesen politikai kérdés lett, csak az számít, hogy az adott politikai erő miből remélhet nagyobb politikai hasznot ( lásd mszp fordulása), a rajongók tájékozatlanok, nagy hangon, és kritika nélkül szajkózzák a pártjuk véleményét.Végezetül a politikai tényezők ellenállását minden komolyabb beruházással szemben könnyen megérthetjük, ha tudjuk, hogy "az a korrupció, amiből kihagynak"
-
8th
addikt
Nem kell semmilyen gépet venni. Megvan minden ami kell csupán pénzt nem fordítanak rá, hogy azok teljes kapacitással működni tudjanak. Mert csak. Mert kell stadionra kisvasútra meg a mikulás bácsinak tévécsatornára stb... Pontosan az a demagóg szar duma, hogy egy ilyen csóró koldus országnak mint amilyen mi vagyunk olimpiára van szüksége úgy, hogy közben a seggünk kilóg a gatyából. De olimpia az kell. Az aztán tényleg baromira kell ám, mint éhezőnek egy falat kenyér. Olimpia Magyarországon. Az ötlet is abszurd. Az építőiparban és a turizmusban generálna átmeneti növekedést ergo jól behatárolható körök gennyesre keresnék magukat rajta ezt követően nagyjából két hónapig pörögne az idegenforgalom a fővárosban aztán annyi. Nézhetnénk a szép új kihasználatlan sportlétesítményeket és szállodákat. Kösz de nem.
-
g0dl
addikt
Nem szívesen válaszolok ilyen gyűlölet és irigység motiválta hőbörgésre, de azért csak röviden.
Egy ( multinacionális cég által készített ) 1200 oldalas tanulmány összehasonlíthatatlanul erősebb, és kifinomultabb érv, mint a "gyűlölöm Orbánt" , vagy "Orbán úgy is ellopja".
Sokaknak az a problémája, hogy egy ekkora projektből milyen hatalmas összegeket fognak ellopni. Hát a világ már csak így működik (mindenhol), állami, és magán beruházásokból ( az vak, aki azt hiszi csak a közberuházásoknál van korrupció ) bizony nem jelentéktelen darabokat csippentenek le arra nem érdemes személyek, és szervezetek. Ebből azonban a legkevésbé sem következik, hogy az adott projekt teljes egészében nem éri meg.
Megpróbálom pár nagyon egyszerű példával megvilágítani, hátha sikerül megérteni.
- Mikor elmész moziba, és popcorn-t veszel, akkor kb. két agysejttel át lehet látni, hogy azt neked sok ezer százalékos haszonnal adják el, még is tömegek veszik, mert szerintük úgy teljes a mozi élmény.
- Mikor autót veszel, akkor hajlandó vagy százezres összegeket kifizetni, valójában párszáz, vagy párezer forintos extrákét. Meglopnak? Igen,
- Az egészségügyben minden baromi drága, eszközök a papírtörlőtől a cérnáig. Ezeken hatalmas extraprofit van, de lemondunk-e ezért a vakbélműtétünkről?
Szóval túl kell lépni bizonyos szinteken, ha akarunk valamit.
-
Nem kell. Szétlopnák az egészet, ráadásul minimum tripla áron rendeznénk, pont a több lopás érdekében.
-
Onlány
tag
Megvalósíthatósági tanulmány ne viccelj kérlek
Azt mivel indokolod, hogy az úszó VB költsége már eddig négyszerese a tervezettnek és a külső helyszínek még el sem készültek? Erre is volt egy frankó haverok által adófizetői pénzből készített tanulmány. És Mészáros Lőrinc karrierjéről mi a véleményed? És Bécs miért nem akar olimpiát?
-
g0dl
addikt
Ha nem látod, hogy a mennyi lélegeztető gépet lehetne ebből venni, az a demagóg politizálás legalja, akkor a te készülékedben van a hiba, azon nem tudok, és nem is akarok segíteni.
Tudod, akik ezzel érvelnek, azok kormányzása alatt se olimpia, se egészségügy, se növekedés. Ezt minden "szakértő" globalista kormányzat ékesen bizonyította. Az olimpia nem egy egyszerű "mire költsük a pénzt" kérdés. Önmagában generál növekedést, a legkevésbé sem úgy van, hogy ha nem költünk el X forintot olimpiára, akkor azt az X forintot másra költhetjük. Belinkeltem a megvalósíthatósági tanulmányt, de persze tudom, hogy kényelmesebb kritika nélkül elfogadni, amit az indexen facebookon, rtl klubon az arcunkba nyomnak.Hogy az ország jobban teljesít-e, arról nem akarok vitatkozni, erre vannak objektív mérőszámok ( gdp, adósság, vásárlóerő, infláció, fizetési egyenleg), és van szubjektív érzékelés.
-
Onlány
tag
Én nem értem azokat az emberek akik elhiszik, hogy egy szerény képességű kb. 30 évig nem túl sikeres gázszerelő,vállalkozó 2010 után (mikor a haverja a trónra ül) hirtelen megvilágosodik és pár év alatt a legsikeresebb és leggazdagabb vállalkozó lesz széles-e hazában
Hirtelen szállodákat üzemeltet, disznófarmot, pékséget médiabirodalmat birtokol
Aki ezt beveszi az igencsak messze van a valóságtól és szánni való. Már tegnap lehetett olvasni, hogy már most elkezdtek mutyizni az olimpiai ingatlanok körül.
-
8th
addikt
Propaganda módszer? Tudod napjában 263x is lejátszhatják a tévében, hogy Magyarország jobban teljesít teljesen nyilvánvaló, hogy nem így van. Ha közhely ha nem az egészségügy 15éve romokban hever. Manapság már szó szerint az utolsókat rúgja. Ősszel voltam koponya CT-n. Több mint két hónapot kellett várjak, hogy bejussak a vizsgálatra. Miért? Mert a mindenható OEP csak xy vizsgálatot finanszíroz meg. Szerintük nincs többre pénz. Az uniós pénzből vett százmilliós legmodernebb orvosi gépparkok szégyenszemre ott állnak a megyeszékhelyeken félig meddig kihasználatlanul mert nincs pénz üzemeltetni őket. A rajtam vizsgálatot végző doktornő szerint alsó hangon háromszor ennyi beteget meg tudnának vizsgálni de nem finanszírozza meg az állam. Ja, az egyébként megvan, hogy az országban jelenleg csak négy helyen végeznek PET/CT vizsgálatot és van, hogy egy negyed évet is várnod kell, hogy bekerülj? Egy agresszívabb rákfajtánál gondolom nem kell ecsetelni mivel jár a hónapokig tartó várakoztatás. Sűrűn imádkozz, hogy soha ne legyen ilyen problémád... És ez is egy egy tollvonással megoldható probléma, csupán többletforrást kéne biztosítani rá és kész. De úgy látszik pártállástól függetlenül az épp aktuálisan kormányon lévőknek mindig minden fontosabb annál, hogy a dolgozó adózó a gazdaságot a hátukon vivő emberek ne dögöljenek meg idejekorán. Azt az irgalmatlan a pénzt amibe egy olimpia tokkal vonóval mutyival lopással korrupcióval együtt kerülne nem ártana beleforgatni az egészségügybe, az oktatásba, a felnőttképzésbe. Talán ezek valamivel fontosabb dolgok mint egy piti kis olimpia amire egy hónap múlva már senki sem emlékszik. A kormány is egyfolytában azon siránkozik, hogy nincs elég szakképzett munkaerő miközben a munkanélküliekkel és a közmunkásokkal Dunát lehet rekeszteni. És ehhez sem kéne sok minden, hogy megoldódjon csupán ki kéne szűrni az értelmesebbeket, beiskolázni és új szakmát adni a kezükbe amivel becsülettel el tudják tartani a családjukat és nem kell szemlesütve az utcán söprögetnie meg szemetet szednie szaros 57ezerért. Európai unióban 2017-ben ennyit keresnek emberek... Szégyen gyalázat. De mint tudjuk: Magyarország jobban teljesít! Mind örvendezzünk.
szerk: Ha belefutottam volna egy olimpia ellenes aláírást gyűjtő emberbe szó nélkül aláírtam volna én is pedig alapvetően jobboldali beállítottságú emberke vagyok.
-
Onlány
tag
Végül is kár ezen vitatkozni mert úgyse lesz olimpia. Majd lopnak máshonnan.
-
Onlány
tag
Csak arról szólna, hogy mennyit lehet lopni. Már az eddigi előkészítésnél több mint tíz milliárdot ellopott a fidesz. Athén, London, Rió stb. mind veszteséges volt nem is csodálkozom, hogy nem tolongnak a jelentkező városok. A strómanoknak jól jönne az biztos. Ha a vizes Vb-ből indulunk ki ott már most négyszeres a túlköltekezés hiába kell a pénz a haveroknak.
-
g0dl
addikt
Igen, az is egy propaganda módszer, hogy "mennyi lélegeztető gépet lehetne belőle venni".
Én ezt már Lendvai cenzor Ildikótól sem szoptam be.Ezek nem elsősorban, és pláne nem kizárólagosan vagy-vagy kérdések. Pont erről írtam, hogy bátor vállalkozó szellem, kontra langymeleg himihumi kádári szellemiség. Emlékeztessek a "most még meg kell húzni a nadrágszíjat, de aztán minden nagyon jó lesz" állítólagos gazdaságpolitikai állítólagos eredményeire?
Persze ennek jegyében a viccbéli Kohn bácsi is abból élt, hogy szombaton zárva volt a boltja. -
sziku69
őstag
Szerintem viszont az alapoknál kell elkezdeni egy építkezést, és nem a tetővel kell kezdeni tartóoszlopok nélkül.
Múlt héten voltam bent a Keleti pu. melletti Balesetin. Eddig azt hittem hogy ott talán minden rendben van...
Pedig az ország egyik legfrekventáltabb korházáról beszélünk. Akkor milyen lehet a többi?
Igaz....ezt addig nem tapasztaljuk meg, amíg nincs rá szükségünk...már lassan orvos sem lesz aki megvizsgáljon, mert mindegyik nyugatra menekül. -
g0dl
addikt
Természetesen hatalmas lehetőség. Hülyeség Athénnal, meg Rioval jönni, hiszen pont erről szól az agenda 2020. A szűklátókörűség, a nihilizmus, meg a szolgalelkűség nagy akadálya, hogy sikeresen kitörjenek, akik már megtanultak kicsik lenni. Nagy lehetőség ez a továbblépésre, igazi fejlődésre, bár kétségtelenül igényel némi bátorságot, ami szokatlan a langymeleg himihumi helyzethez szokott (kádárista szellemiségű) kényelmeseknek.
De aki nem mer, az nem nyer.
Most egy kizárólag politikai érdek ( a furkálódók határozzák meg a közbeszédet) motiválta szarkavarás folyik, hiszen nem is olyan régen az mszp is támogatta az olimpia fővárosi közgyűlésben, és a parlamentben is. Arra hivatkoztak, hogy az olimpia olyan erős kovásza lehet a társadalomnak, hogy az önmagában gazdasági tényező. ( na jó, ők egyszerűbben mondták)
Lehet-e találni egyáltalán sikeres egy ország vállalkozószellem nélkül. Tudunk-e egyetlen országról, aki attól lett sikeres, hogy "ezt se csináljuk, azt se csináljuk", "abba se vágjunk bele".
Különösen szomorú, hogy fiatalokat használnak fel arra, hogy így kampányoljanak, így első közéleti tettük egy NEM egy nagy kalandra. -
sziku69
őstag
Én is. És nem lehet megbecsülni, hogy mennyi lenne a teljes költségvetése.
A riói olimpián is látszott, hogy "kinyögték" rá a pénzt. A szociális ellátás, és az egészségügy romokban hever.Kíváncsi lennék, hogy a korházak fejlesztésére mennyit költenének az olimpiával kapcsolatban.
-
8th
addikt
Nettó pénzkidobásnak tartom.
-
sziku69
őstag
Vajon kis országunk, be tudná vállalni a 2024-es olimpia megrendezését?
Használna a gazdaságnak?
Milyen haszna lenne?
Jó befektetés, vagy pénzkidobás?Érdekelne a véleményetek!
Pro, és kontra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- (50db) 250GB SATA Bazár (Samsung, Kingston, Crucial, Sandisk stb.)
- Lenovo LOQ 15APH8 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7840HS RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Okostelefonok és eszközök felújítása, akkucsere, törött kijelző csere, ODA-VISSZA FUTÁRRAL IS!
- ASUS Dual RTX 4060 OC 8GB GDDR6/Garancia 26-07-27/
- Eladó Intel i7-6700 Processzor Hibátlan Működés!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest