- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- Telekom mobilszolgáltatások
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Fotók, videók mobillal
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zotya21
senior tag
válasz
concret_hp #432 üzenetére
én ezért nem szoktam a ficusomat kitenni még nyárra se a levegőre mert egyből dobál
akkoris dobál ha túlöntözöd, akkor is ha hideget kap hirtelen
hát a régi levelek helyén nemfog sztem új nőni max ha majd egyszer ha már jól érzi magát és megerősödött levélmetszel
aztán akkor kihajt lejjebbről is mint most -
Zotya21
senior tag
hát nekem retusám még nem volt, csak sima nem tom ilyenem van amit mindenhol árulnak szobanövénynek , talán benjamina
de én azt tavaly télen mivel meguntam hogy fel van nyúlva fogtam kiszedtem levágtam a törzsét kb 10 centire meg átültettem é kihajtott kb 20 helyen tavasszal
-
Zotya21
senior tag
szia
szerintem nem elég vízáteresztő a földje aztán pang bent a nedvesség és megtelepedett rajt valami
próbálnék bele mondjuk óvatosan lukakat bökni és homokot rakni bele hogy jobb legyen a víz elvezetése, meg csak akkor öntözném ha már kicsit megszáradt földjeaztán ha utána is penészes megpróbálnám kicserélni az egész földjét és lemosni a gyökereit, bár nem tudom milyen fajta e, bírná e ezt ősszel
amúgy ficus retusa ?
jah visszaolvasva az
levele nem sárgul ?
elrohadt volna rajt a moha ? -
Zotya21
senior tag
szia
hát iylenem még sose volt de metszeni szerintem bármikor lehet amikor úgy érzed hogy kicsúszik a kezeid közül annyira megindult
én minden fámat felülről öntözöm eddig szerették én idén rászoktam a marhatrágyára, azt teszek a föld tetejére havonta kicsit aztán majd víz leviszi
de nemtudom a te fád mit bír
de én nagyonsokáig nem trágyáztam csak évente átültettem őket igaz minden évbe így kicsit visszaestek de hát ez van
hát ha megnézed mennyi fényt igényel akkor ki kell rakni olyan helyre
én úg vettem észre kint a levelei is szebbek a fáimnakde pl a sima ficus amit mindenhol árulnak az meg nem szereti ha kiteszem
-
Zotya21
senior tag
retusát nekem is be kellene szereznem mert szép léggyökereket tud növeszteni
nekem ilyen sima van amit mindenfelé árulnak talán benjamina
de ha úgy viselkedik mint a retusa akkor tényleg ne legyen túl nedves mert egyből sárgulni meg potyogni kezd a levele
az áztatós dolog sokak szerint nem túl jó ötlet én még nem tapasztaltam mer mindig felülről öntözöm a fáimat
szerintem amúgy ez simán megvan 10 éves
ha tudsz spanyolul XD bár nem hiném, magyarországon nem túl elterjedt nyelv
(én se tudok inkább csak nézni szoktam)
akkor youtubeon van egy david cortizas nevű emberke az nagy fikuszos
asszem kiriyu-t is rak az akadamába hogy savanyúbb legyenén mnodjuk még sose vettem akadamát mert nincs lyan értékes fám hogy érdemes legyen venni neki
-
Zotya21
senior tag
szia hát jó hogy van iylen de nem nagyon ír ide senki
nem tudom panelben még sose laktam de talán a ficus fajták kibírják nagy
a ficus retusát érdemes venni annak szép léggyökerei lesznek egy idő utánmást nem nagyon tudok
talán még a szobapuspáng se azom még nem volt soha
nehéz olyat találni ami kibírja egész évben ottbent
-
Zotya21
senior tag
válasz
flegga92 #398 üzenetére
letekered abban a szobában a radiátort
hát nekem a 20 fokon is eléggé megnyúlnak minden éven mert nőni szeretne de fény meg kevés van
igazából asszem 10 fok alatt állna le a növekedése
aztán talán 5 fok alatt meg lombhullató kbmert ennek a sajátossága hogy melegben örökzöld de hűvösben lombhullató
hát mi örülünk ha 13 körül kijön minden hónapban átlagba
-
Zotya21
senior tag
válasz
flegga92 #394 üzenetére
hali
hát ha a zelkován (szilen) belül a kínai szilre gondoltál akkor https://www.flickr.com/photos/126284867@N02/18655957033/in/dateposted-public/
nekem kb 11 éve van meg egy fám
én igazából úgy vettem észre hogy jobban zavarja ha nyáron nincs kint mint hogy télen nincs hidegbe mivel én még soha nem teleltettem máshol csak a szobába mert nem merem kipróbálni hogy megfagy ede mondjuk családi házban nincs olyan meleg télen mint egy panelben
de nálam is a 20 fokban eléggé megnyúlik és mindig azért szorítok neki hogy megmaradjon amire kilehet tenniviszont ha nyárra kiteszed akkor meg minden nap öntözni kéne ilyen melegben
és ha nem vagy itthon már meg nem figyeli minden nap akkor megint lőttek nekide a legszomorúbb ebben hogy ez kb a leg igénytelenebb faj és ha még ez sem marad meg a panelben akkor nem igen tudsz válogatni
szóval én úgy kezdem gondolom ez se túl jó de eddig bejött
tavasszal amikor kint még fagy néha akkor terasz, nyáron kint, amikor jönnek a hidegek oylan 5 fok alattira gondolok akkor megint terasz, aztán télen ha már a teraszon is fagyna akkor meg a szoba
szóval ez is össze vissza meleg hideg de bírja
de ha úgy vesszük nekem a teraszon ősszel tavasszal pihenén úgy halottam hogy ha télen igen megnyúlik hagyni kell rajt had nőjön mert a kevés fény miatt így próbál tápanyagot csinálni és ha visszavágod mindig akkor legyengül
ha nincs hűvös helyed télre akkor nemigazán tudsz mit csinálni
20 fok körül már megmarad azt tudom de jobb ha kevesebb télen -
Zotya21
senior tag
válasz
fanni0917 #389 üzenetére
szia írtam a másik oldalon
de ilyen fám még sajnos nem volt csak tippelni tudtam
de bemásolom ide is
lehet akár attól is hogy kinőtte a földjét/tápanyag hiány vagy túl van öntözve vagy éppen kiszáradt
vagy nem tetszik neki a hely, vagy csak a helyváltás
én biztos kitenném szabadba árnyékosabb helyre ha már árnyékot írnemtom én ilyet találtam
Beltéri bonsaiként tartható, meleg- és fényigényes. Hazánkban a nyári időszakban félárnyékos helyen, kültéren is elhelyezhető. Vízigényes faj, talaját tartsuk mindig egyenletesen nedvesen. Metszését tavasztól- őszig végezhetjük, a hosszúra nyúlt hajtásokat két levélpárra vágjuk vissza. Drótozását is a tavaszi időszakban végezzük el, ügyelve arra, hogy ágai könnyen eltörhetnek. Kétévente a tavaszi időszakban célszerű átültetni AKADAMA vagy FRUX bonsai földbe. Tápanyag utánpótlását BIOGOLD-dal vagy OSMOCOTE-tal oldhatjuk meg.de az akadamát csak akkor kell komolyan venni ha szeretnél több 10 ezreket költeni a fáidra XD
-
Zotya21
senior tag
válasz
KaiotEch #387 üzenetére
hát jah nekem is megvan valahol ez a kép
flickr-en szoktam nézegetniEz a kínai szil ami nekem is van
meg amúgy akarok majd ilyesmi agyag téglákat sütögetni majd ha kijött a jó idő
volt már ez tervbe nekem de ehhez vennem kell egy kínai szilt ami legalább 10-20 éves mert dugványból ez sose lenne kész
-
Zotya21
senior tag
válasz
KaiotEch #385 üzenetére
jah már csak 10 évet kell rájuk várni
hát nem sima virágföld hanem kaktuszföld, mert az lazább mint a virágföld
de eddig a nagy is csak sima erdei + vakondtúrásföldben volt, ha 10 évig jó volt neki akor szerintem ezzel se lesz gond
akadamát igazából szerintem a könnyebb átültetés miatt is választják meg mert csak olyan tápanyagot kap akkor a fa amit adnak neki mert az akadama az steril és nincs bent semmi legalábbis én így tudom
viszont többet kell rá figyelni mert könnyebben kiszáradén pl még soha nem drótoztam oda a fát a cseréphez se pedig a nagy bonsaiosok odakötik, de nem igazán tudom mi értelme azon kívül hogy max a szél kitépheti ha nincs lekötve
de nekem még sose tépte ki
-
Zotya21
senior tag
válasz
KaiotEch #383 üzenetére
hát sajnos
ezért tetszik a ficus retusa mert rengeteg léggyökere van idősebb korában
megnéztem a tecsosat még egyszer de tényleg kb 3 mili vékony törzsük van
ma elkezdtem az "erdőt", próbáltam minél nagyobb tálba teni őket hogy hamarabb vastagodjon a törzsük mert még csak 1 éves fácskák de az elrendezést még nagyon megkéne változtatni szerintem mert semi ötletem nem volt de majd ahogy alakulnak csak lesz belőle valami
A tál a tecsos pecsenyesütőEz a Kínai fagyal is 1 éves
vagyis ha jobban belegondolok 1 évesek sincsenek mert egyik felét tavasszal április körül dugtam le a másik felét meg nyáron
ennél meg saját készítésű a tál (igen ragasztott pár helyen)
-
Zotya21
senior tag
új kiszemelt Teafa
azt írja lent a cédulán hogy 4 éves a korához képest vastag szára van és jól néz ki, és nem utolsó sorban nem egy 50 éves project
szóval rendeltem magot ebayről
persze lehet csak virágosan szép
Innét ha valakit érdekelne azt még nem tudom milyet küld vagy kikel e mert most rendeltem de 900ft elmegy szálítással együtt
-
Zotya21
senior tag
válasz
KaiotEch #380 üzenetére
hát igazából én is csak most próbálkozok vele de rengeteg videó van youtubeon a ficusokról
a lényeg ha kb tavasszal amikor növekedési időszaka van akkor levágod az összes levelet de a levélszárakat nem akkor
1. kisebb levelek fognak nőni
2. több helyen elágazikde csak saját felelősségre mert ha gyenge a növény lehet nem viseli jól
gyökeret szerintem ez a fajta nem igen fog újat hozni
a ficus retusa az ami rengeteg léggyökeret hoz, szerintem az a legszebb bonsainak való ficus
vagy a kis levelűek nem tudom pontosan a nevét talán benjaminade még én is csak most kezdtem el egy ficust ami sima szobanövényként tartott elburjánzott valamiből készül levágtam róla mindent
kb 2 hete, de már azért látni hogy lesz belőle valami nem csak egy 3 ágú bot XD -
Zotya21
senior tag
válasz
KaiotEch #376 üzenetére
jó lenne ha felénk is lenne olyan áruház ahol adnak ilyen fikuszt vagy retusát
de se bauhaus nincs se ikea XD
aztán lehet csak képen nagyobb de ha jól bánsz vele a tiéd is lesz ekkora
de fontos hogy mnidig úgy kell metszeni hogy minél több helyen ágazzon el mert különben csak oylan kis felfelé nyúló ritka dolog leszén is magamon tapasztalom hogy sajnálom nagyon megmetszeni pedig kell különben ritka lesz
a levél eltávolítás nemtudom ennél a fikusz fajnál bejön e de azzal is szoktak még ágat növeszteni süríteni
nálunk a tacskóban csak ilyen van de ezek nagyon vékony kis bigyók amiből kb 10 év amire efogadható vastag törzs lesz
-
Zotya21
senior tag
válasz
KaiotEch #374 üzenetére
ilyen nekünk is volt
de mondjuk ezt nem tekintem bonsainak, persze sokan annak tartják
de ha nem csinálsz vele semmit csak átülteted néha akkor is fog így kinézni
de szobában tényleg megmaradegyik rokonunknál van ilyen még kb 10 centi vastag szára van és úgy 10 éves csak
de lassan kuka lesz mert a 30 kilós cseréppel nehéz mozgatni -
Zotya21
senior tag
válasz
KaiotEch #365 üzenetére
igazából tudni kéne milyen fajták vannak ott azon kívül hogy hogy néznek ki
nekem pl amit előzőbe linkeltem az kínai szil
ha télen ottbent van nyáron meg kint akkor elviseli de ha mindig a szobába lenne akkor nem bírnáottbentre van szobapuspáng vagy fikusz meg még pár faj de tisztán benti faj nemigazán van
marczikában azért van pár 3-4 ezer ft ért de azok tényleg elég kicsit
amúgy meg rengeteg idő amire lesz belőle valami ha kicsivel kezdesz nekem is ami a képen van már 10 éve megvan de nem sokat vastagodott a törzse mondjuk a gyökere sokat fejődött azért
-
Zotya21
senior tag
Sziasztok
szerintetek ebből mit lehetne kihozni ? (mai kép)
(tudom majd jól visszakell vágni az új hajtásokat de télen amit hajt azt nem szokás túl sűrűn mert kifárad a fa, ugye télen nem is kéne neki nőni, de a szobába sajnos nől)
mindig olyan gondban vagyok hogy oké van 1-2 fám de nem tudok mit kezdeni velük fantázia nélkül
nem tudom milyen formát lehetne belőle kihozni, már megvan 10 éve de csak metszem aztán ennyi mert nem tudom mit kezdjek vele
pedig rengeteg videót nézek youtube-on is róluk meg képeket mintának de semmi ihletmost próbáltam kicsit úgymond kúposabbá tenni mert már tiszta párhuzamos volt alul - felül (szélességre)
Ilyen volt tavaly már
-
Zotya21
senior tag
válasz
TomiTheHero #358 üzenetére
szia hát szerintem drótozás szempontjából nem érdemes megvenni a drága bonsai drótokat hanem keresel valami réz vagy alu drótot ami keményégre neked megteszi
de mindenki maga dönti el
hát én is kb ebayon tudok keresgélni esetleg a marczika bonsai websopba talán van
-
Zotya21
senior tag
válasz
hitman77 #359 üzenetére
szia hát fajtól függő hogy kibírja e
de én pl most csinálom pont ezt egy bonsaiommal mert nagyon felnőtt és alul már semmi ága meg levele nemvoltvisszavágtam az összes ágát felül kb 10 centi lekerült róla
és rengeteg hajtása jött lejjeb
amit a képen látsz (zöldet) az mind azóta nőtt hogy levágtam az egész tetejétcsak az a baj hogy most tél van és megnyúlik a melegben mert teleltető helyem nem nagyon van
Kép balra lesz egy későbbi kép is róla
meg majd most talán holnap felrakok egy mostanitszóval nekem elburjángzik aztán már csak okosan kell nyírni hogy tömör legyen
jah meg a tál dolgot még megkell oldanom mert idén egy teszkós müanyag fagyasztós edényben vanami ugye sajnos átlátszó
de nálad a fajt jólenne tudni meg hogy hogyan is néz ki és mit lehet belőle
-
Zotya21
senior tag
válasz
TomiTheHero #345 üzenetére
hát én simán beleültetném egy kis homokkal keverve
mert azért van egypár virágföld aminek nem valami jó a víz áteresztőképessége
pl ami nekem volt utoljára volt virágföld háttt nem én vettem de beleültettem a fikuszt nem bonsait csak sima szobanövényként tartottat aztán megöntöztem és 1-2 hét mulva penészes volt a teteje úgy pangott a víz bentszóval azért kel bele valami ami segít lazítani
-
Zotya21
senior tag
válasz
TomiTheHero #343 üzenetére
Szia
Hát nemtudm miylen nyelven hívják így de szerintem ez egy kínai fagyal.
Nekem is van egy de igazából én földet talán egyszer ha vettem neki
általában sima virágföldet meg egy kis homokot meg max kertiföldet apró kavicsot ha teszek bele
de megvan 10 éve szóval annyira nem kényes erre de van aki pl akadama-ba ülteti a bonsaiokat ami viszont elég drága és macerás is mert nincs bent tápanyag csak a tápoldatból ami belemegy
én pl még tápoldatot se adtam neki talán sose pedig nemártanainkább évente átszoktam ültetni ugyis baromi nagy gyökeret növeszt
van mellette egy kínai szlem is azt is kb ezzel a módszerrel ültetgetem de azért most már én is neki akarok esni komolyabban és tényleg szépet csinálni nemcsak vagdalni meg ültetgetni
szóval a lényeg szerintem hogy legyen tápanyag elég a földben és a vízelvezetése is legyen jó tehát ne pangjon a víz ha sokat kap
pl olvashatsz az akadama-ról ITT
-
Zotya21
senior tag
hmm pedig ezeket az oldalakat már mnitha láttam volna mégse futtottam át őket rendesen
De a Marczikának asszem kicsit barátibbak az árai
és szerintem meg is találtam amit keresünk
Szerintem így már eugénia bár igaz a fikuszoknak is sok fajtája van
http://www.bonsaistudio.hu/eugenia-bonsai-01-/
köszi szépen
igazából most van egy kínai fagyalom meg egy kínai szilem most már olyan 9 éve és eléggé unom már hogy csak zöld levél és kész semmi szín max ha kicsit a táptól bepirosodik a friss rügy
bár azt se tudom hogy ez normális vagy nem de eddig megvolt, nől is szépen
szóval kéne valami új ami olyan szívós mint ez a kettő mert nekem volt kb 10 de mind valamiért megdöglött 1-2 év alatt
lehetne rajt virág vagy színes rügy, termés, élénk színek vagy akármi új és szép.
-
Zotya21
senior tag
Sziasztok esetleg ezt megtudná valaki mondani hogy ez milyen fa ? azon kívül hogy bonsai és szép
és nem tudtok véletlen valami jó webshopot ahol vannak is bonsaiok nem csak 1-2 ? mert normális oldalakat nemigen találok magyart
köszi
igazán pörgő fórumokat se igen találok bonsairól sajnos ez is haldoklik :/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Formula-1
- Asztalos klub
- Vezetékes FEJhallgatók
- Humanoid robotokat visz az AI-szervergyárba az NVIDIA és a Foxconn
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 8-16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- MSI CYBORG 15 A13V
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest