- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Íme, a Moto X70 Air, vagyis Motorola Edge 70 minden oldalról
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Megérkeztek a Xiaomi 15T sorozatának telefonjai Magyarországra
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Apple iPhone 17 - alap
Új hozzászólás Aktív témák
-
orion1025
őstag
Az átültetéshez persze illik jó minőségű földet használni, de az nem olcsó, illetve a talaj nem csak ebből épül fel. Elég sok helyen kapható az Agro nevezetű bonsai föld, ez egy fokkal jobb, mint a többi kapható talaj.
Igazából én a bolti földet igyekszem elkerülni, de ha muszáj, akkor kaktusz-és bonsai földet keverek, illetve rakok bele egy kis tőzegmohát, abból is csak a pici darabokat. A tál legaljára, jó vízelvezetésű nagyon apró kavicsot illik rakni, pár mm vastagon, így ebben a rétegben biztosan nem tud megrekedni a víz. Persze ez csak egy fapados bonsai ültetőközeg, de a bolti zacskósnál jobb. Tápoldatozni én az átültetés után 2-3 héttel kezdek minden növényemnél, addigra kicsit észhez térnek. Ha nekiálltál tápozni, onnantól kezdve hetente-kéthetente mindig kell, mert szintén meg tudnak zuhanni a növények.
Átültetéskor minden elhalt, illetve nagyon barna gyökeret le kell vagdosni, a gyökérzet harmadát el kell távolítani. A tál vízelvezető lyukához érdemes valami hálót ragasztani, hogy ne tudd kimosni a földet.
-
orion1025
őstag
Első fához:
Milyen ütemben van locsolva? A túlöntözés jele is lehet, én is jártam már így, igaz kényesebb növényeknél, azok is hasonló tüneteket produkálnak. A másik fontos kérdés az, hogy mikor lett vásárolva? Ha fogpiszkálót böksz a földjébe, ~1-2 percig benne hagyod, majd kihúzod, látni fogod, hogy megközelítőleg milyen nedves a talaj alsóbb része. Gyökérrothadás jele is lehet, ez esetben komplett átültetés segíthet, de a helyedben mindenképpen megnézném, mi is a helyzet gyökér fronton. Amit még megnézhetsz az az, hogy egy vastagabb ágat levágva, milyen a szerkezete. Ha látod, hogy kicsit plöttyedt, akkor érdemes lejjebb is megvágni.
Második fa:
Egyik növény sem tolerálja jól, a szárazon hagyást, pláne az ilyen kevés földben lévők nem. A helyedben kicsit visszavágnám ( 2cm maximum ), illetve normál ütemben öntözném. Ha egy hét után sem látszik eredmény, akkor egy drasztikusabb vágással próbálkoznék, mivel a levelek elszáradása is energiát von el a növénytől, ilyenkor célszerű a nagy százalékos kopasztás.
-
Vigneau
félisten
Ficus Ginseng, Ficus Benjamina és a Porcsinfa elég igénytelen. A középsőt pl. könnyű saját magadnak is prebonsaiként nevelgetni. Némi kihívást jelent a Sagarethia, de ha elkapja a fonalat, akkor viszonylag jól bírja, csak víz kell neki.
Tapasztalataim szerint kerülni kell a Zelkovát és Borsfát - legalábbis nálam, panelban kifingottak.
-
Zotya21
senior tag
szia hát jó hogy van iylen de nem nagyon ír ide senki
nem tudom panelben még sose laktam de talán a ficus fajták kibírják nagy
a ficus retusát érdemes venni annak szép léggyökerei lesznek egy idő utánmást nem nagyon tudok
talán még a szobapuspáng se azom még nem volt soha
nehéz olyat találni ami kibírja egész évben ottbent
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3400, 94% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Fatal1ty Z97 Killer alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Ryzen5 4650U
- 142 - Lenovo LOQ (15IAX9) - Intel Core i5 i5-12450HX, RTX 4060 (ELKELT)
- AKCIÓ! Nintendo Switch OLED 64GB fehér játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest