- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Yettel topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
válasz
Pikari #18604 üzenetére
Beszéltem pár emberrel a reflowról 3-4 hónappal ezelőtt. Két darab videókártyát reflowoltam (az egyiken a gput, másikon a ramot). Mindkettő meggyógyult tőle.
Ígértem, hogy beszámolok a kártyák helyzetéről, ha változás áll be.
1. Amelyiken a ramot reflowoltam, továbbra is működik, azóta is az van a gépemben.
2. A másik videókártya, amelyiken a GPU-t reflowoltam, ma ismét meghibásodott (hirtelen megint ugyanazt csinálja, mint a reflow előtt).A hibás kártyát ismét reflowolni fogom, ha lesz hozzá hangulatom.
-
Pikari
veterán
-
Pikari
veterán
dedikált amd gpus laptopból az utóbbi 5 év alatt kb 10 db ment át a kezemen. micsoda véletlen egybeesés: 10ből 9-nek a gpuja halt meg. most is van épp a polcon egy halott radeon x1valamivel. lehet, hogy megpróbálom reflowolni, de lehet, hogy viszem a kukába inkább. például ha a 70-edik rejtett csavar kiszedését követően kettétörik a 10 forintos műanyag burkolat. volt közöttük olyan, ami vadi új volt, és a laptopban a gpu a gyári csomagból való kibontást követő második héten halt meg (webböngészőn és libreofficen kívül nem látott semmit). ez a 10 db statisztikailag nem egy releváns számadat, és nyilván köszönőviszonyban sincs azzal, aki évente több ezret szervizel, de elég beszédes szám. inkább legyen benne cpuba integrált grafika, de éljen. őszintén szólva nem nagyon értem, hogy az emberek miért vesznek laptopot dedikált grafikus chippel. kb 50%-al gyorsabb, kétszeres-háromszoros fogyasztás árán, és szétfőzi magát pár hónap alatt. én mindenkit le szoktam beszélni róla, hogy ilyet vegyen, de ilyet vesznek, mert milyen jó, ha a gta 30 fps helyett 40 fps-el megy. 30w helyett 130wattról.
-
Pikari
veterán
válasz
Tamás9x #18615 üzenetére
Nekem a reflowal nincs bajom, szerintem nagyon jó és környezettudatos dolog az, ha esetleg 1-2 évvel ki lehet nyújtani a videókártya élettartamát egy ilyen viszonylag egyszerű művelettel. Nemzetgazdasági szempontból is költséghatékony, mert így kevésbé áramlik ki a keményvaluta az országból. Főleg ilyen 20-30 ezres videókártyák esetén, ahol nincs értelme chipeket rendelgetni hozzá. Engem inkább az zavar, ha az emberek szó szerint a sütőbe teszik a videókártyát, aztán lehet, hogy csak egy kondenzátor volt zárlatos rajta
-
Pikari
veterán
rendben, köszönöm a válaszokat. már megrendeltem a fluxot.
-
Pikari
veterán
válasz
Tamás9x #18609 üzenetére
nem a tudásodat szerettem volna megkérdőjelezni, pusztán kíváncsi voltam, hogy miért tekinted átverésnek. ha esetleg arra gondoltál, hogy titokban sokan reflowolják a videókártyát, majd eladják hibátlanként, az nyilván átverés.
vagy esetleg úgy értetted, hogy magával a reflowval, mint eljárással van problémád? -
Pikari
veterán
válasz
Tamás9x #18607 üzenetére
fentebb azt írtad, hogy nem a látható részeken szokott lenni a hiba, hanem szabad szemmel nem látható rétegekben. ha a nem hozzáférhető részekhez nem lehetséges fluxot adni, milyen előny származik abból, ha a chip tövéhez fluxot helyezek?
miért gondolod azt, hogy átverés a reflow? ennyi erővel a sérvműtét is az, mert az orvos nem rak be új hasfalat, csak összezárja a nyílást.
-
Pikari
veterán
üdv.
gpu reflow esetén érdemes fluxot használni?
a tutorialok 90%-ában nem használnak hozzá.
viszont azt olvastam valahol, hogy flux nélkül a reflow ellenére sem alakulnak ki megfelelő minőségű kötések bizonyos esetekben, mert a törött solder pad felületén apró rozsda-szerű anyag képződik, ami megakadályozza a helyes forradást. mivel a kötés nem jön létre, ezért idővel az ón összenyomódik, és megszakad az áramkör, így ismételten reflowra lesz szükség belátható időn belül. ezért ezeken a helyeken azt javasolják, hogy érdemes fluxot befolyatni a chip alá, ahol ez lehetséges, mert ez megnöveli a kötések minőségét.
más helyeken azt mondják, hogy ez hülyeség, nem kell flux. mondják ezt úgy, hogy több éve használnak reflowolt gput, és több gput reflowoltak már.
mi az igazság? inkább azokhoz szól a kérdésem, akik ebben már jártasak, és ők maguk is használtak/javítottak gput ezzel a módszerrel, de természetesen azoknak is szivesen meghallgatom a véleményét, akik inkább csak olvasgattak a témában.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban tilos hirdetni!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen videókártyát?
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Windows 11
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Quadro FX 570 eladó
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest