Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

Az MTU optimalizálása Win. XP alatt, mobil (USB) Internet esetén.

K4510-es modem, Vodafone Mobile Broadband, (packet scheduler miniport, elvileg 28 Mbpp képes).

1. Mindenek előtt, készíts biztonsági registry mentést (exportálás) az eredeti állapotról, még a szerkesztés/ek előtt!
    Legyen honnan visszaállítani az eredeti állapotot, ha balul sikerülne a registry szerkesztés, módosítás.
    A registry szerkesztése mindenképpen némi kockázattal jár. Pontosan, és a változtatásokat dokumentálva (füzet, ceruza) szerkeszd.
    A változtatások általában csak egy restart után lépnek életbe.

Itt szokott következni az intelem: csak a saját felelősségedre!

Az MTU ( http://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_transmission_unit ) magyarul a küldött csomag nagysága, fontos paraméter.
    Szabványban rögzített (protokoll adat egység; byte) érték, többféle értéke lehet. Függ az alkalmazott átviteli protokolltól, (bővebben a wiki.. link alatt) .
    A Net sebességet alaposan befolyásolja a helyes/helytelen értéke.
    Ha kissebb az optimálistól, nincs kihasználva a sávszélesség (időegység alatti adat átvitel).
    Ha nagyobb, akkor darabolni kell a csomagokat (plusz idő, plusz munka, lassulás, esetleg adatvesztés). A pingem általában siralmas...

A Win. 1500-at állít be defaultként. Ez LAN-hoz tökéletes, de más esetekben egyáltalán nem biztos, hogy jó érték (pl. PPPoE, packet scheduler miniport, stb.).

Kísérletezéssel (futtatás: cmd > ping sorozatmérés, különböző MTU értékekkel) lehet megállapítani a kapcsolatod optimális MTU értékét.

A sorozatmérés módszere:

Futtatás > cmd > Enter. Beírod: ping www.google.com -f -l 1500 > Enter.
    (a www.google.com helyett más is lehet, a kapcsolók {-f -l} után jön a kísérleti MTU érték)
    Pontosan írd be, a kapcsolóknak szerepe fontos szerepe van (a -f pl. megakadályozza a csomag darabolását).
    Ha nem válaszol (100% a veszteség), akkor az opt. MTU kisebb, mint az éppen alkalmazott érték.

http://i.imgur.com/ePavv.jpg

Történt, hogy modemet váltottam (K4510-re E220-ról), csomagot változtattam, de nem voltam elbájolva a Netem sebességétől.
    A modem és a hálózat elvileg 28 Mbpp képességű, na ettől nagyon távol voltam...
    Némi információ begyüjtése után, nekiestem a sorozatmérésnek (nem két perc..).
    Megtaláltam az opt. értéket, a registry-ben javítottam a default értéket (nem csak egy kulcsot kell átírni!)
    A módosítást hatását kül.ő módokon ellenőriztem, és azt kell mondanom, lényegesen jobb lett, minden szempontból. (örömömre..)
    Minden egyéb (hardware, software, lakhely, térerő, stb.) változatlan, tehát a javulást egyértelműen az MTU értékének változtatása okozta.

Itt a mérés végeredménye, és az ellenőrző tesztek (huzamosabb letöltés, sebesség teszt, ping teszt), egy képbe szerkesztve (nagy lett, inkább a feltöltöm, linkelem...)

Link: http://i.imgur.com/8tre9.jpg

Igyekeztem minden lényegeset a képen feltüntetni, követhető módon. Remélem, sikerült.

U.I: mértem már jobb eredményeket is, mint ami a képen látszik...

Új hozzászólás Aktív témák