- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Macrodroid
-
Mobilarena
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speeedfire
félisten
válasz
KisBundi #51397 üzenetére
Szóval lehet vele variálni, mert van értelme csak mindenkinél egyedi?
Kocsinként más és más. Pl nem mindegy, hogy szedan, egyterű, kombi stb
Mindegyiknél máshogy szól.Nem felesleges vele szórakozni, rászánsz egy fél, max órát és kitapasztalod, hogy neked, hogy tetszik jobban.
Másik érdekesség nálam, hogy nem mindegy az ülésmagasság az autóban a mély hangok tekintetében.
Ugyan ez van az otthoni hifinél is, minél alacsonyabban ülsz, annál teltebb, erőteljesebb és pontosabb a basszus. Minden hangtartomány máshogy terjed. -
kigoi
senior tag
válasz
KisBundi #51196 üzenetére
Szerintem is gagyi.
Az érzékenység egyébként kétlem hogy fontos egy magasnál hiszen legtöbbször pont hogy halkítani kell őket.
Az egy dolog hogy műszer szerint 95dB de a fülünk nem egyformán hallja a különböző frekvenciákat.
1,5-4khz közt sokkal érzékenyebb a fülünk mint alatta vagy felette.
Tehát ha szól egy mélyközép 500hz-en 95dB hangerővel és szól egy magassugárzó 3000hz-en műszer szerint szintén 95dB-el te hangosabbnak fogod hallani a magasat mert arra érzékenyebb a hallásunk. -
footy
addikt
válasz
KisBundi #51196 üzenetére
En 3 dolgot jegyeznek meg.
1. A nev nekem azt mondja, hogy szar. (Ettol meg lehet valami OEM gyarto is akar, bar a minoseg kinaban sem olcso)
2. A papir mindent elbir, ertsd a 95db valoszinuleg kamu
3. Ha valos az adat akkor valoszinuleg sokkal hangosabb lesz a magas mint a melykozep -
kigoi
senior tag
válasz
KisBundi #51193 üzenetére
Membrán felület a fő nem a tekercs.
Amit néztél 19mm a membrán átmérő,ami elég kicsi. Vannak jó 20as magassugárzók pl a rainbow csx nek is 20as magasa van mégis egész jó kis szett.
Csak hát kell hozzá oda illő mélyközép is amivel találsz ideális keresztezést.
Én is inkább 25mm-es-t ajánlanék,28-asból a mohawk mp-1 szerintem ami ár érték arányban nem rossz boltban.
Mp-1 ről tud nyilatkozni Simi-ha jól emlékszem neki volt olyan és úgy került E. Imihez cserére. -
kacsa7
őstag
válasz
KisBundi #51052 üzenetére
Az amit próbálgatsz, az életben nem lesz jó. Rakhatsz oda akármilyen magast. Pont azt a pénzherdálást csinálod épp, amit el akartál kerülni. Kell egy teljes szettet venni, másképp mindig szar lesz. Elektronikus zenén fejről pedig mindig hurka lesz. Soha nem lesz normális erő benne. Egy érzékeny szettel jobb lesz, de jó kb. soha.
-
opeter70
senior tag
válasz
KisBundi #50898 üzenetére
Nézd, spórolni akkor fogsz, ha behúzol egy olyan tápkábelt, ami az esetleges későbbi rendszeredet is kiszolgálja.
Nem hinném, hogy életed végéig ezt a Blaut fogod használni.A jövő héten/hónapban/évben meglátsz, egy jobb, szebb, erősebb subot, esetleg külön erősítővel, akkor aztán bonthatod ki a jelenlegi "cérna" kábeledet, szedheted fel újra a szőnyegeket, a köszöbborítást, a kárpitokat, az üléseket, veheted meg az új kábelt, stb.
Akkor aztán vered a fejed a falba, hogy "miért voltam ilyen hülye, hogy annak idején nem húztam be egy tisztességes kábelt".
Hidd el, én is végigjártam ugyanezt, az első (hifis) autómat 3x kábeleztem át emiatt.Megismétlem magamat:
Egy tápellátást sohasem a minimálisan elégségesre mértezünk, hanem biztonsági ráhagyással, legalább 20-25%-al túlméretezve az erősítő(k) teljesítményéhez képest (ha a jövőre is gondolsz, akkor még többel).Ezt próbálja neked elmagyarázni itt egy fél napja kb 10-12 fórumtag teljes egyetértésben.
-
Ear001
addikt
válasz
KisBundi #50869 üzenetére
Az megvan, hogy a 12 volt az inkább 13,5-14 az autóban? Az is megvan, hogy csúcsoknál igen durva áramokat tudnak magukhoz venni azok az erősítők ? Van nekem egy uDimension ProX 420.4 erősítőm, ami olyan, 4x 100watt, amit itthon egy tápegységgel próbálgatok. Az ötven amperest dinamikai csúcsokban lazán megfekteti, pedig egy stabil jószág, akkora mint egy porszívó, még egy kicsit ívhegeszteni is lehet vele, de muszáj volt egy 200 ampereset beszerezni hozzá. Na akkor szerinted miért nem jó a kis keresztmetszetű kábel, ami nem csak hogy nem tudja kellő árammal ellátni az erősítőt, de még melegszik is, így egyre kevésbé tudja ellátni az erősítőt, amitől méginkább melegedni fog...
-
Gábor984
tag
válasz
KisBundi #50853 üzenetére
...akkor valószinűleg a 75 W rms csak marketingduma, nemtudom. Nálam a 2x45W steg erősítőhöz is 10 mm kábel van behúzva. Abban 15 amperes bizti van. Namármost a táblázat 2x45 w RMS-re pont 15 ampert hoz (hamár ennyire ragaszkodunk a táblázathoz). Nekem is az 5,3-as kábelt írja elő, de eszembe sem jutott olyan vékony kábelt behúzni...
-
opeter70
senior tag
válasz
KisBundi #50842 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy te nem tanácsot kérsz, hanem inkább önigazolást keresel.
Pedig azt hiszem, hogy megindokoltuk.Először: A tápellátás nem játék. Egy alulmértetezett tápellátás könnyen tüzet is okozhat. A tápellátást illik némileg túlméretezni, nem pedig a minimálisan előírt határon "egyensúlyozni".
Másodszor: A táblázatok méretezése általában tiszta réz kábelt feltételez. Neked színtiszta OFC réz kábeled van? Mert amennyiben valamilyen ötvözet, máris nyugodtan lehet 1 méretlépcsővel nyagyobbat számolni. Az ötvözött kábeleknek jóval nagyobb a fajlagos ellenállása, mint a tiszta réznek.
Harmadszor pedig, ha te jobban "hallgatsz" a táblázatokra, mint a tapasztalatra, akkor tedd azt.
-
Joe fiú
senior tag
válasz
KisBundi #50839 üzenetére
Egyetlen dolgot nem értek. Minek teszel fel akármilyen kérdést is, ha te úgyis mindent jobban tudsz, és senki másnak a tanácsát nem fogadod meg?
Nem azért ajánlanak nagyobb kábelt, mert az aktuális kis vacak nyomót nem bírná el. Kösd magassugárzó kábelére, az is elbírná egy ideig.
Itt az emberek többsége, tisztában van azzal, hogy mit jelent a hifizés, és nem az aktuális akármire kell gondolni, hanem a jövő távlatában kell gondolkodni, ha esetleg történne néminemű fejlesztés ne kelljen újból a 0-ról kezdeni. -
opeter70
senior tag
válasz
KisBundi #50830 üzenetére
Nem értem, hogy miért akarod mindenáron a lehető legminimálisabbra mértetezni azt a tápákbelt?
Nem hinném, hogy akkora különbség lenne árban a 4-es és a 6-os kábel között.
És ha később fejleszteni akarsz? Ha nagyobb erősítőt, nagyobb nyomót szeretnél?
Kiráncigálod, megveszed a vastagabb kábelt és újrakábelezed az egészet?
Vagy ezt a Blaut már örök életre tervezed?
Én ezért nem tartom túlzásnak még a 10-est sem. Tápkábelből nincs olyan, hogy "sok". Pillanatnyilag lehet, hogy ehhez túl vasatgnak tűnik, de így legalább gondolsz a jövőre is.Ettől függetlenül még mindig azt mondom, hogy minimum 6-os kell ahhoz a Blauhoz!
-
opeter70
senior tag
válasz
KisBundi #50821 üzenetére
Felejtsd el!
Van amikor még hangszórónak is kevés a 1,5-es vezeték.
Minimum a 6-os (bármilyen kicsi is az ármfelvétele az erősítőnek).
De inkább 10-est ajánlanék. Figyelembe kell venni a kábelhosszt is a méretezésnél!
Inkább legyen egy kissé túlméretezett a kábel, minthogy egy alulmértezett kábel miatt hívni kelljen a tűzoltókat. -
Gábor984
tag
válasz
KisBundi #50778 üzenetére
Az a probléma ezzel, hogy nagyon nehéz bárkinek is bármit ajánlani. Mindenkinél más környezetben szólnak a hangszórók és mindenkinek más az ízlése. A további probléma az, hogy nem egy komplett szettet akarsz, hanem csak annak egy elemét, ráadásul gyári rádióról. Így nagyon nehéz. Én is egyébként a gladen alpha szett magasát ajánlom, amit lehet is venni külön.
Alpha magas: [link]
Gladen M-line magas: [link]
Ezek a saját szettjükben fejegységről hajtva elég kellemes hangot produkálnak ennyi pénzért, de mindehol elmondják, hogy azért egy erősítővel sokkal jobb lenne. Tudom, Te nem akarsz, megértettem.Szóval én ezt a kettő magasat ajánlanám, sztem ezeknek nincs versenytársuk.
-
simi811118
aktív tag
válasz
KisBundi #50770 üzenetére
Én is a gladen szett magasára szavaztam volna, ami volt. A közepeket simán el lehetett volna passzolni.
Mindenképp olyan magassugárzó kell neked, amelyiken gyárilag van "hangváltó" . Amiket linkeltél, egyiket sem ismerem.
A gladennek és a kicx-nek is van egy egy típusa, amihez van vágóáramkör.
Gladen Audio HG-25ALPHA-CR
Kicx ND25S(Telóról nem tok linkelni)
-
Joe fiú
senior tag
válasz
KisBundi #50770 üzenetére
Miért nem rakod be annak a szettnek a magasát amit vettél? A gyári hangszórók annyira a középtartományra vannak kihegyezve, amit az emberi fül a leghangosabbnak érez, hogy egy óriási hangkavalkád fog kisülni belőle, ha ezt megspékeled egyéb magassugárzóval. Szerintem teljesen felesleges dolgokat csinálsz és nem hallgatsz másra. 10 éve én is igy inditottam a hifizést, gyári szett, gagyi magassal, kalaptartóba ovál és igy utolag borzalmas volt.
Fogadd meg mások tanácsát.Ha fokozatosan épitkezel nem lesz bajod. Egyébként ha ennyire nyomaszt a szigetelés hagyd el. El lehet lenni nélküle. Ha alapból rossz az ajtód akusztikája, tehetsz te akármilyen szigetelést, panelt, nem fog annyit hozni rajta. -
-
simi811118
aktív tag
válasz
KisBundi #50598 üzenetére
Próbáltam ilyen ládát készíteni amit te akarsz (jelenleg is így van az autóban , csak nem sub van ott hanem az erősítők. ) Szóval elpazaroltam egy napot rá, (egy olcsó sal nyomóval próbálkoztam, aminek kevés Watt is elég lett volna) de mindig zörgött valami. Pedig alá volt szigetelve bitulappal is. Így aztán maradt a "normál" láda.
Én írtam, hogy keress egy aktív ládát, és hozzá egy nagyáramú gyorscsatit. Így kivehető lesz, ha kell a hely, és megjönne végre a várt mélytartomány. Blaupunkt vagy Macaudio, amiket látok olcsón. A blaupunkt nagyon kicsi, az szinte nem is foglal helyet. -
LógaGéza
veterán
válasz
KisBundi #50585 üzenetére
Nekem pl egyáltalán nincs kiemelő. Anélkül is lehet élni, jól alápárnáztam bitulappal, és körbenyomtam valami gumis ragasztószerű anyaggal. Nem tudom hanyas a gyári kivágásod, mindenféleképp kell keret?
Ez a Alpine nem lehet rossz, egy kisebb, nagy nyereségű nyomóhoz jó lehet
Amúgy nem tudom milyen autód van, de ha ilyenek az elvárásaid, én tuti utánnajárnék, hogy nem volt-e gyári sub az autóhoz.
-
LógaGéza
veterán
válasz
KisBundi #50583 üzenetére
Hidd el, többe kerül az, ha megveszed a rosszat, mondva, hogy neked elég lesz ez, majd később rájössz, hogy mégsem az igazi, aztán megveszed azt, amit itt ajánlottunk elsőnek is...
Csak egy kis türelem kell, és nézegetni az aprókat, és össze lehet hozni egy ütős kis szettet. Én is megjártam nem is olyan rég ezt az utat, csak nekem annyiban volt szerencsém, hogy még az elején megtaláltam ezt a fórumot, így csak két erősítőt kellett pluszban vennem, az első, hirtelen vásárlások után -
KisBundi
őstag
válasz
KisBundi #50570 üzenetére
A link lemaradt.
Alpine 3522S
-
simi811118
aktív tag
válasz
KisBundi #50536 üzenetére
Én azt javaslom, hogy a szett helyett legyen egy aktív láda. Akár egy kisebb Blaupunkt, akár egy nagyobb kaliberű. (pénz és igény függő)
És hagyd meg a gyári hangszórókat. A bitulapozással már így is javítottál rajtuk bőven.
Esetleg tovább úgy javíthatsz, ha a Gladen szettből csak a magasat és annak hangváltóját használod a gyári hangszórókkal. (persze ezt is be kell járatni, hogy ne legyen "grízes" a hangja.
Ha megjönnek a felsőbb harmónikusok, akkor az alsóbbak is jobban egyben lesznek, kikerekednek. -
simi811118
aktív tag
válasz
KisBundi #50475 üzenetére
Nem értem a dolgot. Azt mondod, hogy a Gladen hangszórók nem adnak olyan basszust mint a gyári, de erősítőt mégsem akarsz rájuk kötni, mert szted elég neki.
Nos, pár gondolatot megosztok, remélem nem hülyeségeket fogok összeírkálni.
A gyári audió rendszerek (kb 95%-uk) egy dologról híresek : hogy a lehető legköltséghatékonyabban adja el magát annak, aki beül a szalonban az autóba. A gyári fejegység 4x5-4x10W közötti kimenő teljesíténnyel dolgozik. Ehhez a gyári hangszórók pont passzolnak, tehát 6-8-10W terhelhetőségűek, baromi könnyűek, és kevény anyagból vannak. Ha ebbe a rendszerben illesztel egy 20-40W terhelhetőségű, valószinüleg nagyobb tömeggel mozgó hangszórót, akkor a végeredmény az lesz, amit hallottál.
A másik nagyon fontos dolog, hogy a gyári hangszórók úgy vannak kitalálva, hogy a fülnek kellemes 150-200hz-töl kb 12-16khz között sugározzanak, kicsit loudness-esre vannak hangolva. Kvázi kellemesnek fogod hallani.
Betetted (a vadonatúj, bejáratásmentes) Gladen szettet, mi történt : eltűnt a loudness-esség, kiegyenesedett a frekvencia meneted, megjelentek a magasabb frekvenciák (16-20khz között) valamint megjelentek volna a 200Hz alattiak is, de mivel ehhez a végfok kevés, így azok nem tudtak lesugárzódni.
Bejáratás : már írtak róla, nem ragozom.Tehát amit hallottál, az nem volt rossz, csak hiányos (és nyers)
Természetesen subláda nélkül ez a szett sem fog a pincébe menni (nagyobb és drágább hangszórók sem teszik meg ezt) de ha megfelelő körítést biztosítasz neki, hidd el, hogy jól fog teljesíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
- Robogó, kismotor
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Reklámblokkolók topikja
- SSD kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Formula-1
- BestBuy topik
- Google Chrome
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest