- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
katt777
félisten
válasz
Májsztró #37607 üzenetére
De nem ám, ha nem nyomsz fel minden szűrőt maxra.
butcher eu: sima 8.10-es van fent, vagy a hotfix? Nálam utóbbival akadozott DX10-ben, előbbivel alig. Viszont mindegyikkel ment. Az új karimmal meg a Clear Sky nem indul el sem az állítólag erre gyúrt ATI hotfix-szel, sem a saját patch-ével, de még a 8.10-zel sem. Szóval ha más gamék rendben vannak, várd a novemberi Catalyst-et.
RAM-oknak biza kell a hűtés (hakos1987-et kérdezd vízzel kapcsolatban). A gyári 3870-hűtéssel 1196-on voltak stabilak, Chillával már 1296-ot is vittek (1276-on mindent stabilan). GPU-nál ugyanez (Chilla) csak +20MHz-et jelentett. Full blokk a nyerő, de kapsz pár ezresért RAM-blokkot is, ha GPU-ra már van.
-
katt777
félisten
válasz
lizakattila #37574 üzenetére
No, örülök, hogy rendben van.
-
katt777
félisten
válasz
proci985 #37528 üzenetére
Original bios-okban 1.327V volt, azt megadhatod (bár ennyi nálam semmit nem jelentett), fölötte csak ha van ceruzád. Bár vannak erre ellenállás-forrasztós modok is (leírások a neten, vagy a topicba belinkelve), de a VGA letiltja a magasabb feszeket, hiába állítod be te magad.
-
katt777
félisten
válasz
Májsztró #37521 üzenetére
Ritkán szoktam már 10x megválaszolt kérdésekre újra. De akkor +1x: boot-olásnál teljes terhelést kap a rendszer (ezért is ugrik ki a hiba, ha rosszul tuningol az ember), alaplap, proci, VGA, minden. Le lehet venni természetesen a boot órajelet, de sok értelme nincs, mert egyrészt a VGA-nak semmi baja nem lesz tőle, amit viszont másrészt a módosítás okozhat.
Drexler: Még mindig ott van az 1. hsz-ban az összefoglaló linkem, benne az ATT-s órajel-szabályozással.
-
katt777
félisten
válasz
lizakattila #37525 üzenetére
Vsz. kompatibilitási hibád van, mert a tuningos bios egy régebbi (amelynek a hűtését módosítottam, mert gyenge volt, de nálam amúgy nem volt baja), és ha DOS-módban force-olod fel, akkor nem jelez semmi hibát. Ilyen esetben az szokott működni, ha a saját bios-odat módosítod egy másik szerint (hűtés, feszek, órajelek), és ezt teszed vissza a VGA-ra. Akkor persze a tuningbios emelt határértékei elvesznek, de azokon úgysem vsz, hogy menne a 3870. Nálam egyébként a normál Sapphire, MSI, ASUS (Top) és HIS is bevált (módosítva), utóbbi 2 a határértéke GPU 900MHz.
-
katt777
félisten
válasz
lizakattila #37516 üzenetére
Menj CCC-ben az Overdrive-ra, és nyomj default-ot. Addig nem mozdítja semerre sem az órajeleket, ha úgy cseréltél biost, hogy a Catalyst már fent volt, és/vagy készítettél már profilokat, amelyeket nem töröltél driver-pucolás után. Ez esetben a profilokat újra be kell állítani és elmenteni (default órajel-állítás után). A bios önmagában rendben van, sokan használják, persze ált. mindenki leszedi bios-flash előtt az ATI drivereket és segédprogramokat. De a fenti megoldás segít.
A másik eset, amikor előfordulhat, ha a bios-ban módosítod a GPU/RAM határértékeket. Azt sem ATT, sem CCC nem szereti.
-
katt777
félisten
válasz
Májsztró #37512 üzenetére
Azért ez nem biztos, a hűtés sem minden. A HIS 3870-em egyszerűen nem ment stabilan 865/1276 fölött, bár 892/1296-on Vantage még lefutott. És a kari nem volt melegebb 65-70°C-nál a Chilla alatt.
A 4870-em sem melegszik 75°C fölé már beállítva (gyári hűtés), mégsem stabil 800/1000 felett. Na mindegy, nem is a tuning miatt vettem, azon az 1-2 FPS-en nem sok múlik. -
katt777
félisten
válasz
norbalia87 #37478 üzenetére
Nem egészen uazok a hűtések.
Melyik ref. hűtésre gondolsz?Csak mert variáltak ám a bios-ban is.
De erről is ott az 1. hsz és a 3870 ref.-hűtés tesztem. -
katt777
félisten
válasz
norbalia87 #37438 üzenetére
Elképzelhető, hogy ha megnézed a honlapomon a HD3870 vs. 8800GT tesztet, akkor százalékosan pontos formában látni fogod, mennyit javult a Catalyst a 8.4-ről a 8.5-re váltva (ami miatt a 8800GT-met adtam el). Régi teszteknek csupán annyi értelmük, hogy kiválóan mutatják, milyen szar szoftverrel látja el az ATI a hardveresen amúgy erős kártyáit.
-
katt777
félisten
Figyelem: A friss ATT-ban DX10.1 detektálás, megint minden korábbi nyelv!
-
katt777
félisten
válasz
Pancsermeste #37343 üzenetére
Hát volt mindkettőnknek, és ahogy hakos1987 is mondja: pont olyan a driver, amilyennek az FC2 grafikon mutatja: ide-oda ugrál, vagy elég, ha a DX9 vs. DX10 vagy tuning vs. alap órajel grafikonokat megnézed.
honda23: Lehet /sze igazi küzdőt utálni, és alamuszi csalót szeretni, ez a te dolgod. Volt pár pilóta, akinek voltak csúnya itt-ott trükkjei, de ez a fekete mindegyiken túltesz mind aljasságban, mind ezek számában. Egy igazi versenyzőnek nincs ezekre szüksége.
WesTM: Azért gyorsul be, mert butítja a megjelenítést a sebességét. De tuti nem 1680-ban játszol, és spec pont a 2XAA az, amelyre optimalizálták (ezért is néztem én feljebb).
-
katt777
félisten
válasz
TomBoy1986 #37314 üzenetére
Én jól írtam ki az adatokat, az előző hiba miatt direkt mindet 3x megnéztem. Catalyst majd a 9.2-es...
-
katt777
félisten
válasz
TomBoy1986 #37312 üzenetére
Hát ez az, hogy ott erősen van, tehát a Catalyst megint szar, máskülönben lejjebb is lenne, hiszen azok mind kevésbé VGA-igényes beállítások, ergo ha maxon gyorsulás van, ezeknél még nagyobbaknak kéne lenni!
Pontosan mi lett felcserélve? -
katt777
félisten
válasz
TomBoy1986 #37310 üzenetére
Ott van, hogy 4.05GHz mit hoz 3.3GHz-cel szemben (% is ott van!), ill. DX9 vs. DX10 mit tud. Ahol negatív, ott értelemszerűen a DX10 a gyorsabb. Nem az FPS volt a lényeg, amivel ebben a topicban nem sokra mennétek, hanem éppen a CPU-tuning eredménye (kihajtás, ami FC2-ben a Cat. miatt meghatározhatatlan), valamint a DX9-DX10 sebességkülönbség.
Minden egyéb tökéletesen értelmezhetően ott van a honlapomon, FPS-alakulással együtt.
-
katt777
félisten
válasz
#75912448 #37287 üzenetére
Tesztek készen, adatok fent, képekkel a Freeweb 5 mp-enként ledobál (a 30MB-nyi FC2 bencheket tuti nem ma töltöm fel
).
Mindenesetre olyan érdekes eredmények születtek, amelyek enyhén szólva kérdésessé teszik a jelen Catalyst alkalmasságát a játék komplett, kiegyensúlyozott futtatására. Egy, már optimalizált beállításnál pl. 60%-ot gyorsulok 3.3GHz és 4.05GHz között, egy elcseszettel meg 30%-ot lassulok. DX9 vs. DX10 ugyanilyen hektikus. Pl.:
Többi a honlapomon.
-
katt777
félisten
válasz
#75912448 #37285 üzenetére
Te meg 4XAA és 8XAA mellett nézd meg ultra high-on. Akkor látni fogjuk, hogy a Catalyst nincs befejezve, vagy a 4870-támogatás. Mert magasabb minőségi beállításokkal valamiért megfordul az általad tapasztat tendencia. Én tuti nem futtatom le 64 beállítás után még egy párszor.
Persze majd a kíváncsiságom megteszi.
-
katt777
félisten
válasz
rumkola #37264 üzenetére
Megvan. Röviden:
Tényleg nincs ingyen AA, 4X és 8X között nagyon jelentős a lassulás DX9-ben és 10-ben is. Szóval tessék. Tesztek ma még de. felkerülnek a honlapomra, ha felébredek.
Max 47% javulást értem el 3.3 vs. 4.05GHz között (tehát továbbra is érvényes, hogy van ahol kiugrik a Catalyst teljesítménye, van, ahol meg nem, ergo a driver nincs kész. Ugyanúgy 1-1 beállításnál fordul ez elő, mint CoJ vagy Vantage esetében.
DX10 nem gyorsabb DX9-nél, 1 esetet leszámítva, a la Catalyst (24 teszt van meg a 32-ből, mert long és short ranch is megy).Ollie: Az tényleg nem az ATI sara.
-
katt777
félisten
válasz
rumkola #37260 üzenetére
Baszki, de ég a pofám
, de tény, hogy figyelmetlen voltam. De CoJ és Vantage, stb tesztekben nem, ahol irdatlan teljesítmény-növekedés volt 4.05 GHz-ig, ezért is hittem könnyen a teszteknek.
Most +1x végignéztem, és látom, hogy van, ahol ez a kurva benchmark visszaállt, hiába volt elmentve a beállítás, így nem volt UH!(De nem mindenhol szóval a keveredés teljes.) Szóval FC2 Benchmark megszívatott, égek mint a rejsztág, és csinálom újra a teszteket. Természetesen jobban figyelek (már tudom a kis nyűgjét a tesztnek), és jelzem az eredményeket.
-
katt777
félisten
válasz
rumkola #37260 üzenetére
De van. A regék olyan alapokon készülnek, hogy nem nézik meg a beállításokat a regélők. Én mindenesetre nem nagyon szoktam látni max. grafikás teszteket a neten, valahol mindig produkálnak egy szűk keresztmetszetet. No és persze a userek többsége nem tesztel, mert nekik jók a manipulált (igaz, de megtévesztő) tesztek.
Azt hiszem az elég nyilvánvaló az eredményekből, hogy az AA nincs ingyen.
Egyébként elég valószínű, hogy ahol DX10-ben visszaestek az eredmények, ott megint az ATI driver-írói bizonyították "szaktudásukat" (azaz ki kellett hozni pár hiba miatt a hotfixet, és nem volt idő befejezni, hiszen látható, hogyan fogy el a teljesítmény-többlet. Nézd csak meg, van ahol a DX10 gyorsabb! Pl. alacsony órajelen 1280-as felbontásban. Valószínű, hogy erre koncentráltak a driver írók, mert a legtöbb felhasználó ezt használja. A többi meg ráér - szerintük.
Egyébként a hotfix jobban szaggat, mint az XG 8.10 akadt. Van ugyanis egy olyan jelenség DX10-ben, hogy vissza sem esik az FPS-szám, szépen szalad a teszt, csak olykor szépen beröccen egy-egy pillanatra. Na, a hotfix-szel ez a pillanat olyan gyakori lett, hogy vsz itt úszott el a teljesítmény. Majd a 8.11-nek megint más hibája lesz. -
katt777
félisten
válasz
TomBoy1986 #37254 üzenetére
Az eredmények fent vannak (Tesztek/Játék/Far Cry 2), bizonyítéknak meg töltőd(né)nek a benchmark eredmények, csak a FreeWeb megint ledobál. De a lényeget már láthatod: semmi kamu.
-
katt777
félisten
válasz
TomBoy1986 #37254 üzenetére
Talán holnapra fent lesz az egész az oldalamon, a 3.3GHz-en elért eredményeket addig is megtalálod már ott.
Lényegében Long Ranch teszt UH beállításokkal 1280x1024-ben és 1680x1050-ben (cseréltél már monitort?) DX9-ben és DX10-ben, 4XAA és 8XAA beállításokkal (jó pár teszt, és az alap VGA-órajelesek még nincsenek is meg).
Az rég közismert, hogy a grafikai maximumon vannak elemükben az ATI kártyák, anno is azért a 8800GT-t adtam el, mert ebben (amelyben játszom is) a 3870 verte az nV-t. -
-
katt777
félisten
válasz
TomBoy1986 #37250 üzenetére
Ott vannak a teszteredmények, majd mennek föl az oldalamra meg logoutra, ha kikeveredek PH-ról. De te is tudod, hogy a gyorsulás nem tuning-, hanem kihajtásfüggő, ergo ugyanakkora tuninggal a kihajtástól távol jóval nagyobb teljesítmény-növekedést érsz el, mint annak a közelében. Hiszen ha az órajel-emeléstől függne, akkor minden VGA a végletekig gyorsulna a CPU-tuningtól, de ez nyilvánvalóan nem így van. De teszteld le a beállításaimmal te is.
Ha meg a Catalyst vacak (bár ugyanez volt a 8.10-es XG-ben és a 8.10 ATI hotfixben is), azért elhárítok magamtól minden felelősséget.De nem Catalyst hiba ez, hanem egy jól, és Vista alá tényleg DX10-ben leprogramozott, grafikailag maximálisan optimalizált játék.
De tényleg teszteld le (a +1 mag talán segít), én sem hittem elsőre, ahogy azt sem, hogy a Vantage extrém minőségi beállításokkal még majdnem 4%-ot gyorsul 3.8 és 4.05GHz között. Na jó, ezt ne teszteld le.
Mindenesetre a 4870 brutállat.
Annyira ismerhetsz, hogy nem akarlak átvágni, pont én ragaszkodom a tesztekhez, felkerül minden a honlapomra a benchmark-okkal együtt.
mod: De nekem nem kell tuningolhatlan Nehalem, nem érdekel, ha az Intel ebben akar versenyre kelni az AMD-vel. Én majd veszek "óccsóé" 9650-et. Vagy majd AMD-t, ha jobb lesz az Intelnél. Még mindig nem vagyok elfogult.
-
katt777
félisten
Hát, azért megnézhetnél teszteket, de lényegében attól függ, mivel játszol, ill ha nem zavar, hogy többet fizettél a kapott értéknél (kihasználatlan VGA), az megint a te dolgod. Hidd el, az Intel nem propagálná így a termékeit, ha nem lenne igaza, mert kapásból a fél világ belekötne, csak nálunk nem divat az órajeleken kívül bármi mást nézni.
-
katt777
félisten
válasz
TomBoy1986 #37245 üzenetére
Hát, a tesztjeim szerint ma már a 25% órajel-különbözet komoly 3D növekedést jelent. Jóval előbb linkeltem az említett FC2 tesztet, ahol 30% CPU tuninggal akár 89%-os grafikai teljesítményt nyertem, de legalább 46% volt, de az is ott, ahol töketlen a Catalyst. Erre írtam, hogy AMD-sek nem tudhatják. Nem lenézésből, nem fikázásból, nem is azért, mert nem értenek hozzá, hanem mert nem tudják letesztelni. Phenomosok (vagy Intel 4 magosok) annyiból előnyben, hogy profitálnak +1 magból (ha 4 van, akkor is csak ennyiből). Szóval most kezdenek értelmessé válni a 3-4 magos procik. De egy Wolfdale-lel nem kell cserélni, ki lehet hagyni egy generációt (de legalábbis megvárni a bagóért szórt Q9650-eseket), és ez megint csak komoly megtakarítást jelent, ami hosszabb távon rentábilisebbé teszi a drágább processzort. És mindeközben nem várunk, hogy majd egy proci valamikor kihajtja majd a 48xx VGA-t, amelynél egy 3870-nel talán több teljesítményt kaptunk volna, hanem végig élvezni a kifizetett pénzünkért mindvégig rendelkezésre álló, brutális teljesítményt, ergo maximalizáltuk az elérhető hasznot.
-
katt777
félisten
válasz
TomBoy1986 #37238 üzenetére
Ebben teljesen igazad van, de játszható FPS-ről volt szó, 4850-et beletenni egy gyöngébb gépbe meg relatív, erre írtam, hogy a 3870-em erősebb volt, mint a gyönge konfigba tett 4850-ek, miközben azért nyilvánvaló, hogy ha valaki egy 1950Pro-t cserélt le, akkor az 50%-ban kihajtott VGA-val is drasztikus grafikus teljesítmény-növelést fog tapasztalni.
somé: Ezzel az a baj, hogy a 3DMark eredményben VGA is van, ráadásul azok nincsenek kihajtva a tesztben, tehát lényegében értelmetlen a végeredmény. Ráadásul a Q6-os processzorok "el vannak árazva", mert a hasonló árú Q9-esek gyorsabbak, ahogy az én procim is olcsóbb volt (kicsit) a hasonló órajelű 6-os C2D-hez képest.
Megmondom, hogy nézd a 3DMark eredményeket: CPU-score-t, és az az által elért SM2/SM3 pontszámot nézd meg, mert ez a mérvadó. Az összpontszám már rég értelmetlen, csak toplista versenyzésre jó.
Esetleg keress Q9 vs. Phenom teszteket. És az a baj, aminek szintén utána nézhetsz, mert tele volt vele a net, amikor kijöttek a Phenomok, hogy hiába teljesítenek az Intel közelében processzor-tesztekben, játékban 15-25%-kal lassabb megjelenítést képesek produkálni. Tomboy biztosan tudja, azóta mennyit változott a helyzet, ha változott egyáltalán. -
katt777
félisten
Konkrét adataim hemzsegnek a tesztoldalamon (azért is van), onnan lehet viszonyítani, a viszonyító értékeket viszont máshonnan kell beszerezni (én is mások teszteredményeit néztem), mert nekem csak a saját konfigom van. De lehet, ha átnézel egy C2D vagy E5200 topicba, ott tudnak olyan eredményt adni, amely mérvadó lehet egy AMD-vel szemben.
De még többet mond, ha utánanézel az Intel piaci filozófiájának. Világosan megmondják, hogy kicsivel a rivális hasonló árú termékei alá áraznak mindent.De mert értem a kérdés mögött megbúvó gondolatot is:
Egy újabb alkalmazásban nyilvánvalóan kevés lesz az eltérés (talán csak szintetikus teszttel mérhető), de az eredeti kérdés nem is az volt, hogy a minimális ár-eltérés mekkora teljesítménytöbblettel jár (hiszen a hasonló termékek miatt ez nyilvánvalóan minimális, tesztekben is ezt fogod látni).Az egész abból indult ki, hogy egy Intellel a hasonló árral kapsz egy min. 30%-os tuningpotenciált, erre írtam én anno némi malíciával, hogy AMD-sek ne nézzék meg, mekkora grafikus teljesítmény-növekedést generál egy E8400 3 és 4 GHz között (30% CPU tuning) az újabb játékokban (régebbieket meg nem néztem, mert fölösleges), pl. CoJ és FC2, és tesztekben is. A CPU tuning pl. lazán játszhatóvá tesz egy Far Cry 2-t, amely azonos beállításokkal alap órajelen Intelen is szépen akad, míg AMD-seknek nincs lehetőségük erre, ergo nem használják ki a VGA-juk képességeit (és nem tudják olyan minőségben élvezni a látványt, mint egy erősebb processzorral tehetnék), tehát AMD-s konfigba max 3870-et érdemes tenni. De mivel ez 48xx VGA-kra igazolható bizonyítottan, én 3870 eredményeket kértem a fenti C2D órajeleken. Nézd meg, mi lett belőle, miközben senki nem végzett egyetlen tesztet sem. Nem volt ebben semmi lenézés, vagy AMD fikázás, csak egy teszt volt eredményekkel, ami némelyeknek nem tetszett.
-
katt777
félisten
válasz
TomBoy1986 #37229 üzenetére
De beállíthattad volna úgy, hogy játszható legyen, sztem hakos1987 is erre gondolt, amihez nyilván erősen butítani kell a grafikát, de játszható lesz, amire kihegyezték itt a teljesen másról indult vitát. P4-gyel és 1950Proval is lehet játszható FPS-t produkálni (sőt, én anno 1650Proval is produkáltam
), ha úgy állítja be az ember a grafikát. Ezért írtam jóval előbb, hogy pusztán az a megállapítás (azaz, hogy gyönge procival is lehet játszható FPS-t produkálni), amelyre a kolléga reagált, tökéletesen értelmetlen, mert bizonyítható és cáfolható is, egy, a tiédhez hasonló teszttel (csak alacsonyabb szintű grafikával).
-
katt777
félisten
válasz
Májsztró #37230 üzenetére
Könyörgöm, értsd már meg, senki nem állította, hogy használhatatlan az AMD, kizárólag arról volt szó, hogy ua. összegért az Intel-lel nagyobb teljesítményt kapsz. Ennyi az egész, 1000-szer bizonyított tény. Főleg, mert az Intel DIREKT ÍGY ÁRAZ!
Mellesleg nem mindenki gerjed pusztán a játszható megjelenítésre, mert lényegében ekkor nemcsak a hardver, hanem a szoftver is ráfizetés, tehát megvettél pl. egy Crysis-t, de egy Far Cry 1 grafikai szintjén fut egy gyenge konfigon, tehát mintha az autód csak 50-nel lenne képes menni, bár azért kifizettél pár millát érte. Tudom, hogy a C-t direkt erre csinálták így, de ez a legjobb hasonlat. Én éppen eleget játszottam "éppen, hogy" konfigokon, amíg nem tudtam komolyabbra összespórolni, tudom, hogy miről beszélek. -
katt777
félisten
válasz
Májsztró #37226 üzenetére
Most erre mit mondjak? Ezt írtad:
"ezért megbocsátok" Szóval ez a megbocsátás, amely a tiéd, és amellyel engem illetsz, nem érdekel. Ne kelljen már magyar-nyelvleckéket is adom!Kértelek: szakmai topic, szakmai kérdések érvek. Semmi több.
Jóindulatból kérlek, ne flame-eld magad tovább. -
katt777
félisten
válasz
Májsztró #37221 üzenetére
Nézd vissza: először mindenkinek tisztelettel és normálisan szólok, ált. még akkor is, ha eget verő marhasággal jön, mert elsőre mindig a jóindulatú tudatlanságot feltételezem. De ilyen "Te azt egy szóval nem írtad hogy a mostani konfigoddal ... szóval ne magyarázz. Tisztán írd le amit rizsázol ...." stílusra ugyanilyen stílusban válaszolok. Ha ezután normálisan szólsz, én is úgy válaszolok, bármilyen szakmai kérdésre. Nem érdekel a bocsánatod, mert semmivel nem szolgáltam rá sem erre, sem a neheztelésedre.
-
katt777
félisten
válasz
Májsztró #37218 üzenetére
Újgazdag a nénikéd.
Fél évig spóroltam a VGA cserére, nem kevés lemondással. Neked is meglenne cigizés és pia nélkül.
Nekem nem kellenek a tesztjeid, mert éppen eleget teszteltem magam, és éppen elég olyan tesztem van, amelyeket dokumentáltan kaptam, tehát valamivel többet érnek egy "valszeg"-nél.
Meg kéne értened neked is: senkivel nem személyes, ha szólok a tévedésükért, csak van sok ember, aki benéz a topicba infóért (esetleg éppen mert vásárolni akar 38xx karit), és a fals hsz-ok totálisan félretájékoztatják őket. Akárkiéi.Más is szólna nektek, ha a sok marhaság után még látogatnák a régebben gyakran betérő tagok is a topicot. akik közül egy sem csatlósa senkinek, csak éppen már rég ismerjük egymást, és adunk egymás szavára. De nézd meg, TasiA megértette, miről volt szó. Másrészt azért topic, hogy bárki beszélgethessen, ha nem akarod, hogy beleszóljanak, írj pü-t. persze akkor nem fogsz villogni.
-
katt777
félisten
válasz
Májsztró #37215 üzenetére
Tényleg nem érted.
3-adszor és utoljára: azért írtam, hogy az enyém, hogy világos legyen: az én konfigomban ment. Mindenki más értette.
Szó sem volt arról, hogy milyen konfigon lehet játszható sebességet kapni, főleg nem arról, hogy milyen programban, és milyen beállításokkal (éppen ezért sem megyek bele egy ilyen vitába), AMD-fan barátom.
A "valszeg" komoly alátámasztása amúgy az érvednek, ahogy az előző állítás is minden pontosabb meghatározást nélkülöz (no meg ismét csak elferdíti, miről szólt a vita), ugyanúgy bebizonyíthatom róla, hogy igaz, mint hogy téves. Ezért szokták olyan alkalmazni, akik nem tudják, hogy miről is beszélnek. Teszteket javaslok neked is.
-
katt777
félisten
válasz
Májsztró #37213 üzenetére
Azt írtam, 3870-em, nem magyarázok én semmit. Ha más konfig lett volna, akkor odaírom, hogy X lapban Y processzorral. Elemi logika! Miért írjam le külön, ami teljesen világos? Ott van a konfigom, nem nehéz kitalálni, hogy abban, ha nem írok mást (legföljebb valaki lusta odakattintani).
Nem fogtad föl, amit írtam, és a fáradságot sem vetted, hogy megnézd a konfigot. Főleg a valóságtól elrugaszkodott elképzelés azt hinni, hogy 4400+-ban teszteltem 3870-et, miután ha valamit, hát azt tudhatod a mai hsz-ok alapján is, hogy nem rakok erős VGA-t gyenge rendszerbe.
Legközelebb olvass figyelmesen, és gondolkozz. Ennyi. -
katt777
félisten
No a tesztek hasznosak lesznek. Az viszont biztos, hogy a srác 5600+-a nem kicsit jobb 3D eredményeket produkál majd a 4400+-oknál (de messze nem egy kihajtott 4850-ét).
Bocsi, de nem érdekel az árlista, mert nem képezi az összehasonlítás részét.
Azt, hogy végre tesztelsz, csak üdvözölni tudom. -
katt777
félisten
válasz
csibe1 #37207 üzenetére
LSC tévedését helyesbítendő a 170MB-os driverek multilanguage verziók, azaz a magyar is bennük van, míg a 35MB-os angol, de az sem csak driver. MSI CCC-ben tudtommal a DOT is bent van a tuninghoz. Nálam legalábbis megvolt, amikor MSI biost tettem a 3870-emre.
(Csak nem működött, mert Sapphire volt az istenadta.
)
CCC telepítésnél javaslom, hogy amikor a telepítő kicsomagolta a fájlokat, menj be abba az ideiglenes könyvtárba, amit megadtál neki, és a Localization-ből meg a Help-ből töröld ki a nem magyar könyvtárakat. Ezzel megkíméled a rendszeredet sok-sok MB szemét feltelepítésétől, illetve a registryt pár száz fölösleges bejegyzéstől.
-
katt777
félisten
Most részleteket ragadsz ki.
Eredetileg azt bizonygattad, hogy az AMD-s rendszer olcsóbb, aztán később írtad a bolti áraitokat, tehát ez már "mod" volt!
A 4400+-ost nem állítottam, hogy te mondtad, azt a félrevezetésre írtam (tehát nem keverlek senkivel), amelyben gtas. lefőzött téged.
- még egy kiragadott részlet, amely más értelmezést nyer. Nem a politikai marketingben dolgozol?
Te meg most "lúzer-t" írsz.
De sztem a PH-látogatók 99%-a érti az iróniát, mert senki más nem szólt ezért, hogy ez lenéző lenne.
Figy: nem gáz, ha tévedtél, mert nem voltál kellő infó birtokában. Velem is megesett, bárkivel megeshet. Csak ha minden hsz-ban módosítod az állításodat, akkor elég nehéz arról beszélni, amiről a vita indult, és téged sem erősít, ha más azt olvassa, hogy így-úgy értékeled át különböző okokból a mondandódat, mert senki nem vesz komolyan. A jövőbeli párbeszédek végett javaslom, hogy tájékozódj, ne adj isten tesztelj, AZTÁN az alapján állíts, és az állításodat képviseld következetesen.
Nagy vita volt egy logoutom topicjában a 4850 hőtermeléséről, majdnem ölre mentek, mert mindenki tesztekkel támasztotta alá az igazát, aztán a végén rákérdeztem, milyen procik hajtják a karikat, és rögtön kiderült, hogy egy szimpla P4 volt az egyik alatt, amelyik naná, hogy nem melegedett akkora terheléstől, amelyet az öregúr tudott adni neki. És ez úgy volt, hogy mindkét vitázó következetesen képviselte az álláspontját, tényekkel (képmentések) alátámasztva, csupán egy apró részletről feledkeztek meg. Hát képzeld el, mi lehet akkor, ha a felek még ennyire sem adnak a tényekre.
Ezért várom én el az érveket, az alátámasztásukat, és a következetességet, nincs abban semmi személyes, ha valakit erre próbálok rászorítani. Nem szégyen az, ha kiderül, hogy tévedtél, mert máris tanultál valamit.
mod: Ja, a 3650 nekem is szemet szúrt.
-
katt777
félisten
válasz
gtasystem #37199 üzenetére
Ki-ki azt osztogat, amiből bőviben van. Ki az észt, ki a hülyeséget.
Hidd el, a topic látogatóinak 99%-a tudja, hogy melyikünk szavára lehet adni. Addig imádkozom majd a "más topic"-ok lakóiért.
Azért eddig sem én fröcsögtem, nekem minden állításom mögött érv és bizonyíték van, amit vagy teszt, vagy valakinek a saját szavai támasztanak alá.
Nem ott gyártják, a hozzánk behozott procikon az van, hogy "terítve No-ban". Nem az, hogy gyártva. Én eddig még minden kezem ügyébe kerülő AMD procin ezt láttam. Mercit is gyártanak még pár országban, ahogy AMD-t is több üzemben készítenek, de attól az AMD kanadai, és a Merci is német. -
katt777
félisten
válasz
csibe1 #37196 üzenetére
Mivel OC-s a kari, én az MSI 8.7-es csomagját javaslom. Érvek már voltak soxor a topicban, de a lényeg: ez az utolsó driver, amelyet direkt 3xxx karikra fejlesztettek. Lehet próbálkozni újabbakkal, de azokat már a 4-es sorozatra gyúrják, így számos alkalmazásban hibát okozhatnak (volt rá sok példa a topicban(. Ha te nem használsz olyan játékokat, akkor újabb driver is jó lehet, ha éppen valamiben gyorsulást hoz, de a gyorsulás is inkább a 4-es modelleknél tapasztalható.
-
katt777
félisten
válasz
Májsztró #37194 üzenetére
Ezt meg honnan vetted? Már te sem olvasol?
Front van ma, vagy mi?
Ezt írtam:
"A 4400+-os X2-esekkel olyan gyönge a 4850, hogy a 3870-em nem kicsit verte őket tesztekben és játékokban is." Kiemelném, hogy a 3870-em. A konfig meg ott van az adataimnál, amiből nyilvánvaló (kéne legyen), hogy a 3870-et egy E8400 hajtotta, amelynek sebesség- és cache-előnye is tetemes egy 4400+-szal szemben. -
katt777
félisten
Dehogy is, bocs, ha félreértetted!
Csak arról vitáztunk, hogy ua. árért olcsóbb-e az AMD, vagy sem. SZÓ NEM VOLT ARRÓL, HOGY VAN-E VALAMI AZ ÜZLETBEN! Ezt ne magyarázd bele utólag, légy szíves.
Értem, amit írsz, de a raktárkészlet nem ua., mint az ár/érték összehasonlítás. Tehát ua. pénzért, ha a boltos nem veri át az ügyfelet, gyorsabb konfigot rakhat össze. Elhiszem, hogy "éppelmélyű" vagy
, és bocs, ha idegesítettelek, nem azért vitáztam. De lényegében azt állítani, hogy ua. pénzért egy ua. teljesítményű AMD nem lassabb az Intelnél, félrevezetés. Ez nem sértés akar lenni, hanem szintén csak egy tény, amelyet tesztek támasztanak alá. Ezeket vagy megnézi valaki, vagy nem, ez már az ő dolga. De azért vitázni, hogy igazad legyen, miközben bizonyíthatóan nincs, értelmetlen.
Ha valaki betér ide, majd azt olvassa, hogy 4400+ viszi a 4850-et, akkor félre lesz vezetve (bár tény, hogy egy ilyen rendszer működőképes), és esetleg kidobja a pénzét, mert ha megnézi, hogy akár egy E5200-zal a 4850 sokkal komolyabb grafikus teljesítményt produkál, akkor nem kicsit fogja rosszul érezni magát, és azokat fogja okolni átverésért, akinek hitt. Tehát továbbra sincs semmi bajom veled (vagy gtas.-mel). Sajnos tapasztalati tény, hogy a user-ek többsége ilyen-olyan mendemondáknak hisz, nem nézi meg a teszteket. Én próbálok a teszteredmények alapján érvelni, és hidd el, semmi hangulati elem nincs benne."AMD-sek el se olvassátok amit írok, mee tiétek annyira szar, hogy" - sosem mondtam ilyet. Aki nem érti a szarkazmust, annak hiába is magyarázom, hogy semmi alázás nincs abban, hogy "AMD-sek kérdezzék meg..." stb. Ez nem több mint fricska az AMD-nek, bármiféle rosszindulat nélkül.
Bármivel megbántottalak, akár csak mert félreérthetően fogalmaztam, bocsánat.
-
katt777
félisten
válasz
cudar07 #37188 üzenetére
Az a kártya könnyen hevül, főleg egy nem túl jól szellőző házban. De miért nem monitorozzátok a hőmérsékleteket? RivaTuner szépen kiteszi OSD-be a játékokban, és akkor látjátok az eredményt, még ha lefagy is a gép, amivel egy háttérben futó teszt adatai elvesznének.
3750, ha jól tudom, a 3830 távol-keleti változata (ezért nem nagyon látod support-ban), nézz utána, alighanem ezt kell keresni. Esetleg nézd meg a hűtők leírását (ált. a honlapjukon, vagy letölthető pdf-ben) a paramétereikről, és mérd le a 3750-en, ez is segíthet. De 3850 és 3830 kiépítése hasonló.
-
katt777
félisten
válasz
gtasystem #37189 üzenetére
Nem neked írom, hanem azoknak, akiket a hsz-aid és TasiA-ié félrevezetnének:
Ha már ekkorát ferdítesz:
A 4400+-os X2-esekkel olyan gyönge a 4850, hogy a 3870-em nem kicsit verte őket tesztekben és játékokban is. Ennyit az AMD-ről (kanadai cég, ha már butaságokról beszélünk).
Sem a hardverhez, sem a tesztekhez nem értesz (és úgy a szoftverekhez és driverekhez, ahogy nézem), tudatlanságodat következetesen képviselt tájékozatlansággal támasztod alá, és ezt sokadszorra igazolod. A tények meg ott vannak az előző hsz-okban, de ezek megértését sem várom el tőled. Ennyit a butaságokról. Te fikázol a valótlanságok ismételgetésével, és a tények következetes figyelmen kívül hagyásával. Ezt valóban ideje lenne befejezned, mert csak szennyezed a topicot.
Csak a bolond hiszi azt, hogy ha tényekkel alátámasztva felhívjuk egy figyelmet valami gyengeségére, ill. valami más erősségére, akkor az bármiféle hangulati, érzelmi állapotot tükrözne, legyen az utálat vagy elfogultság. Nem imádom az Intelt, nem utálom az AMD, mindaz, amit mondok, igazolt tény. -
katt777
félisten
Tényleg rengetegen nem értenek hozzá, ezt bebizonyítottad.
Az általad összeállított konfigurációkból az Intel minimálisan 2X lesz gyorsabb az AMD-nél (főleg, hogy az E7300 megint csak nem egy kategória a 4850-nel), messze nem dupla árért (azaz igazoltad a mi állításunkat), ráadásul az Inteleknél a tuning sokkal inkább 1GHz+, mint 2-300, amitől a C2D proci ki is ugrik az alaplapból a röhögéstől.
Szóval tényleg hagyd a témát, és tájékozódj, mert egyre nagyobb butaságokat írsz.
Ahhoz, hogy "menjen, elfogadható áron" a dolgok mai állása szerint Intel kell, bár persze hozzá nem értőknek meg lehet magyarázni az ellenkezőjét, csak ez így már elég kínos az ezt bizonygatóknak. Azt nem tudom, hogy magadnak bizonygatod a hamisságokat, vagy tényleg nem érted, mert olyanokat, akik tesztelnek, mindkét platformot próbálták, és elég tájékozottak, nem fogsz meggyőzni.
Sztem hagyjuk is, mert nagyon OFF-ba mentünk.Egyrészt merő szarkazmusból, másrészt pedig azért kezdődik úgy az írásom, mert pontosan tudom, hogy ha AMD-sek olvassák, akkor nekiállnak bizonygatni az értelmetlent (no meg rosszul esik az AMD gyöngesége olyanoknak, akik pl. 48xx kártyát vettek AMD-s konfigba, és látják, mennyire nincs meg a vágyott teljesítményük), mert a legtöbb ember nem szereti, ha rosszul döntött, főleg, ha nem tud váltani (de erről nem én tehetek, és ezért szólok előre). Én is nyögtem a platform (vissza) váltást, de nem kértem többet az AMD-ből. Értsd meg: tényekről van szó. És ha nem értesz hozzá, akkor megint csak azt javaslom, hogy tájékozódj, mielőtt bizonygatod, hogy pedig az AMD olcsóbb ua. árért, mert sehol nem úgy van.
Nem harcolok én veled, csak próbálom megértetni, mi a helyzet.
-
katt777
félisten
Akkor számolj +1x, és látni fogod, hogy nem az. Ne felejtsd el a teljesítmény-különbséget! Az Intel direktbe úgy áraz, hogy a picit erősebb CPU-i mindig picit olcsóbbak legyenek az AMD hasonló kaliberű modelljeinél. Nézz csak meg egy E5200-at, amely hasonló sebességet tud (20k), mint egy 6000+ (23k), cache-ük hasonló méretű. Mindegyik volt olcsóbb, de az ár-arány a recesszióban is megmaradt. És a C2D mennyivel kevesebbet fogyaszt, és mennyivel jobban tuningolható!
Gondolkodj már egy kicsit, és ne a 6MB cache-sel szerelt E8400-at hasonlítsd össze a 6000+-szal, mert annyira nem egy ligában játszanak, hogy szinte már nem is ugyanazt a sportot űzik.
És azt is értsd meg, hogy ha összehasonlítjuk a hasonló tudású processzorokat, mindig az AMD lesz verve. Ez nem fikázás, hanem tény. Fikázás az lenne, ha alaptalanul állítanánk, hogy az Intel olcsóbb azonos teljesítményért. Nem az FPS-hajhászásról szól az egész.
P5Q-m (p45) 23k volt, P5Q-L 18k-tól van, és ezek is új árak, no és az Intel chipsetek is sokkal jobbak/megbízhatóbbak/gyorsabbak az AMD-inél. Tudom, az is volt.
Nem vagy Intel ellenes, meg AMD bu*i, csak nem igazán vágod a témát.Remélem, segítettem kicsit a rálátásban.
-
katt777
félisten
Alkalmazástól, felbontástól, és beállításoktól függően 1-2 magos progiknál akár jelentős (5-20%) visszaesést (de a felbontás ismerete és a használni kívánt szűrők nélkül értelmetlen a kérdés). 3 v. 4 CPU-magot támogató alkalmazásoknál természetesen javulni fog a VGA teljesítmény is, hiszen hiába lassabb a proci, ha több mag számol.
Lényegében úgy célszerű 4 magosra váltani, ha azt a 2 magossal azonos órajelen tudod járatni, mert akkor nem veszítesz teljesítményt 1-2 magos alkalmazásoknál, viszont jelentős nyereséget könyvelhetsz el a korszerűbb játékok esetében.
De ami a lényeg, egy wolfdale magos proci 3 GHz-en 21%-kal gyorsabb egy AMD-nél, és a különbség feljebb csak nő (no meg AMD-nél nem nagyon van feljebb). Tehát ilyen értelemben is érdemes gondolkodni a váltáson, mert egy papíron lassabb Q9xxx procival és akár egy olcsóbb Inteles lappal könnyen nagyobb teljesítményt érsz el, mindemellett nem kell annyira megtuningolni, ami a hőtermelésnek és a villanyszámlának is jót tesz, ergo érdemes ezt is belekalkulálni a kiadásokba, főleg egy P5Q lapnál, amelynek van egy rakás energia-megtakarítási szolgáltatása, miközben erős tuningot is alkalmazhasz. A feljebb linkelt FC2 tesztemből az is nyilvánvaló, hogy AMD-be nem nagyon érdemes beruházni. De persze a te döntésed. -
katt777
félisten
válasz
Májsztró #37171 üzenetére
Ettől ne tarts, a FC2 már nagyon komoly nextgen game, a hibái ellenére. Fallout 3-at is megnézem még, mert alapból Oblivion motor, de a grafika nagyon top, bizony meg lehet akasztani a megjelenítést maximális beállításokkal, főleg a megjelenítési távolságot fájlból feltolva.
Mellesleg az AMD nekiállt forszírozni a .1-es játékokat és upgrade-eket, szóval halnak még itt ki processzor-generációk, ha tényleg a DX10-es eljárásokat fogják alkalmazni a játékokban, mert azok bizony roppant gyorsak.
mert_csokis: Egy nem költői kérdés: ha 1 db VGA kihajtásához ilyen komoly CPU-tuning kell, akkor CF-höz mi kéne?
-
katt777
félisten
válasz
Chaser #37172 üzenetére
Ott, hogy ez a fül már rég nincs (amikor a cikk készült, még volt), viszont eléggé észrevehető (vagy mégsem?
) az órajelek felett a feszültség-beállítás. Ez a későbbi tesztjeimben/bemutatóimban is látható, sztem elsiklottál felette. Ha egy fesz. nincs ott, a ...-ra kattintasz, és beírot pl. hogy 0914, és akkor lesz egy 0.914V-od is a listában.
Ez persze hogy jó, órajelet lejjebb vinni nem nagyon érdemes, feszt viszont lehet. -
katt777
félisten
válasz
Májsztró #37164 üzenetére
A tesztből nyilvánvaló, hogy az AMD X2 az evolúciónak egy már kihalásra ítélt vadhajtása, és ha jönnek a többmagos játékok, akkor lassan a C2D is az lesz, viszont abban még van izom a fennmaradás megnyújtásához, sebességgel szimulálva +1 magot.
De nézd meg AMD X2-essel 3.3 és 4.05 GHz-en, na, erre én is sokkal kíváncsibb lennék, mint mondjuk a 3870 gyorsulására hasonló sebességű C2D-ken.
-
katt777
félisten
Ha valakit érdekel, mit tud a Far Cry 2, különös tekintettel a CPU tuningra (kihajtás), olvassa el ezt. Lehet tesztelni 38xx VGA-kkal a gyorsulást (kihajtást) illetően. Én kíváncsi vagyok rá, szóval ha valaki megnézi, előre is köszönöm.
-
katt777
félisten
válasz
Májsztró #37141 üzenetére
Én tőle nem vennék, első kézből vannak infóim pl. a "hibás" cuccok ügyintézéséről.
Szemfelnyitásként: Az első kósza tőzsdei hírekre, szinte másodperceken belül, mindennek felment az ára 15-20%-kal (azaz a raktárkészleteké is), a Ft meg már 2 napja visszaerősödött 255-260/Euro-ra. Azaz megint duplán nyernek a türelmetlen vásárlókon.
-
katt777
félisten
válasz
DigitXT #37124 üzenetére
Én csak kiszámoltam, hogy átlagosan mennyi idő alatt készít el az ATI egy még mindig nem tökéletes, de már elfogadható (értsd: különböző beállításokban is nagyobb megingások nélkül dolgozó) drivert, amely már képes kihasználni a hardver erejét kb. 95%-ban. Ez kb. fél év. 4870 jött augusztusban, ergo a hozzá való jó driver a 9.2-es lesz. 3870-nél ez november vs. 8.5 volt.
-
katt777
félisten
válasz
TomBoy1986 #37117 üzenetére
Már éppen ideje volt.
Persze kérdés, hogy valóban beindult-e, vagy megint DX9-konverziókkal leszünk kénytelenek nyűglődni. De az új programok között játékot nem látok.
FC2 szart se javult a hotfixtől, csak rosszabb lett (nem lassult, viszont jóval gyakrabban röccen). Mikor jön már a 9.2-es Catalyst?
Ja, már csak ezért is jobb egy 38xx kari. De egy 2600XT-n nem a .1 hiány fogja meg a grafikus teljesítményt, annyira még az sem gyors.
-
katt777
félisten
válasz
Májsztró #37115 üzenetére
Az újabb VGA-kon. A régebbieken ált. nincs gond, mert azok már "készen vannak" a játék megírásakor, így nem kell hozzájuk igazítani semmit (persze ez sem általános, csak domináns).
Anno jókat mulattam azon is, amikor 38xx tulajok sírta-ríttak, miféle extrém hibákat produkálnak a VGA-ik Crysis-ben, én meg gond nélkül toltam 1950XT-n a legkésőbbi széria-driverrel, meg még az újabb driverekkel is). Szóval semmi jelentősége nem volt, milyen játékot optimalizáltak az újabb hardverekre, viszont az újabb Catalyst-ekkel az AMD chipset miatt CF-öm és a lapom is megbacult.
Egyébként most ue. van, a 4870-em nem képes a 3870 sebességét produkálni Crysis-ben magasabb minőségi beállításokon, és Clear Sky-ban sem tudta a driver javításig, miközben a 3870 vígan dolgozott a régebbi driverrel, tehát oda nem kellett semmi optimalizálás. Ezért amíg megvolt a 3870, le sem töröltem a 8.7-es drivereket, és 4870-nél is külön le fogom menteni, ha már az 5-ös szériára fejlesztenek. -
katt777
félisten
válasz
Májsztró #37112 üzenetére
ATI-nál van valami, amit fontos tudni: ha kijön egy új hardver, onnantól kezdve magasról tojnak a régebbiek optimalizálására (chipestre és VGA-ra is, mindkettőt volt alkalmam megtapasztalni), és bár ott van, hogy jó az új szoft a régi hardhoz (meg esetleg pár fejlesztés még javulást is hoz bizonyos alkalmazásokban), ez csak annyit jelent, hogy működik vele. 38xx karikhoz pl. a 8.7 az utolsó jó driver (én ebből is az XG-t szoktam ajánlani), a későbbiek bizonyos alkalmazásokban már bosszantó hibákat produkálnak (vagy éppen jelentős lassulást), amelyek mindig megoldódnak a 8.7-es Catalyst visszatelepítésével. Persze, ha ilyen játékokkal (vagy az éppen elhanyagolt beállításokkal) nem játszol, akkor azt hiszed, hogy a driver rendben van (és számodra ez igaz is, ergo nyugodtan használhatod).
Szóval érdemes régebbi driverekkel próbálkozni.DigitXT (#37101): Igen, én is végigcsináltam TV-játék - Primo - HT Computer (hogy ez mennyire kínai némelyeknek
) - C16 - C64 - PC vonalon, és ma is szívesen játszok egy F1GP-vel (DosBox rulez!), mert egy valami nagyon megvolt abban a korban, amikor még csak az írt programot, akinek elhivatottsága és tehetsége volt hozzá (nem minden jöttment, aki betanulta az egyetemi jegyzeteket, oszt' jónapot, az egész csak pénzkereset): a HANGULAT. De hát megvénültünk...
-
katt777
félisten
Nem maga az egér a gond (de erről is írtam már másutt), hanem az a kib.szott cérna vezeték, amely pár hónapnyi, intelligens használat után is tönkremegy (magyarán nem rángattam, nem volt megtekerve, beakadva). Azért használom még, mert van műszerész ismerősöm, és elég hosszú vezeték járt az egérhez, így néhányszor még meg lehet kurtítani (mármint a vezetéket
). Szóval ez nem olyan hiba, hogy kifogsz egy rossz példányt, hanem direkt lqrt tervezés, hogy gyakran cseréld a hardvert. És az ilyen nagyon nem szimpi nekem.
-
katt777
félisten
válasz
DigitXT #37099 üzenetére
Csak mert kóstolgatsz
:
Pontosan tudom, milyen paraméterek függvénye a kihajtás, de van egy általános szint (tartomány), amelyre elmondható, hogy egy VGA ki van hajtva, vagy nincs. A kérdés és a válasz az adott rendszerre és VGA-ra vonatkozott általánosságban, és nem nagyon tudok olyan játékról, amely akár maximális szűrőkkel "ki lenne hajtva" 1024x768-ban, különösen, hogy azt írta, "low" beállításokon tolja. A 16XAF-et a 4850 kiröhögi 1024-ben, BÁRMIBEN.
A gyorsulást illetően még annyit, hogy nem kevés Catalyst-drivert láttam, amellyel egy kisebb felbontásban rosszabb volt egy játék (és én szoktam mérni), mint nagyobban, vagy éppen alacsonyabb összetettséggel lassult. Attól függ, éppen mint javítottak/rontottak el a driverben. Konkrét példában: alap felbontásban (1280x1024), alap beállításokkal DX10-ben egy 3.3GHz-es E8xxx kihajt egy HD4870-et Vantage-ben, maximális szűrőkkel 3.0GHz elég neki, tehát az E8400-at tuningolni sem kell. Elméletileg. Aztán beállítja az ember a játékos beállításait, ami nálam 1680x1050, minden szűrőt maxra téve, és mit lát? 3.8GHz és 4.05GHz között még mindig 3%-ot gyorsul a GPU (és tudom, hogy ez játékokban már irreleváns, viszont 3.0 és 3.8 GHz között a CPU-tuning szignifikáns grafikus gyorsulást produkál)), tehát a HD4870 ezekkel a beállításokkal nincs kihajtva 4GHz-en!Ezekből legalábbis nyilvánvaló, hogy az ATI driver le van butítva kisebb felbontásokban. Aztán CoJ tesztben 1280-ban van ugyanez mindent maxra téve: 3.0GHz-en kihajtva, maxon viszont uccu neki: majd' 30%-os GPU gyorsulás 3 és 4GHz között (tehát az alacsony szűrőket sem "szeretik" az ATI-nál. Ez spec nekem szimpatikus: "ember, vettél egy fasza kártyát, használd már rendesen!"
Tesztek a honlapomon és logouton is. Azt hiszem, a fentiek fényében érdemes elgondolkodni bizonyos konfigurációk értelmén a "kihajtás" tekintetében, mert az esetleg csak puszta illúzió (amit egy AMD-user nem tapasztalhat meg, így valóságnak véli). Semmiképpen sem egy fix határ (amit te is jól mondtál), hogy itt ki van hajtva, alatt és felette meg nincs, viszont vannak tartományok, amelyekben kihajtottnak tekinthető egy VGA, és vannak, ahol nem.
Az erősebb kártyának gyengébb konfigban csak ésszerű tervezés mellett van értelme, mert a fejlesztés könnyen lehet kontraproduktív, azaz annyira nincs "meghajtva" a VGA, hogy lassabb lesz, mint egy gyengébb monitorvezérlő. Ezt fényesen bizonyítják azok a teszteredmények, amelyek láttán csak mulattam a 4850 tulajok büszkeségén, mert a gyenge konfigba tett, korszerű és gyors VGA-juk szignifikánsan lassabb volt, mint a 3870-em, persze kellően megtámogatva, holott önmagában nyilvánvaló a két VGA viszonya.
A röcögést érezheted 120FPS mellett is, ha driver-, vagy memóriakezelési hiba van. Pl. hiába megy nálam 30FPS-szel a FC2 Ultra High-ban 4XAA-gel, időről időre beröccen, az új hotfix-szel meg még gyakrabban. -
katt777
félisten
válasz
Májsztró #37086 üzenetére
Hát nekem meg volt egy 1950XT-m, amelyen anno hónapokig megtehettem, hogy csak beraktam egy játékot, gondolkodás nélkül feltoltam benne mindent maxra, és nyugodtan játszottam, ettől valahogyan igényesebb lettem. Előtte én is toltam elavult konfigon 640x480-ban min. grafikával játékokat, mert akkor még gyakrabban tűntek fel olyan játékok, amelyeknél a játékélmény totálisan elnyomott minden mást.
De ha megveszel egy játékot, és "bénában" tolod, az inkább olyan érzés, mintha vennél egy Ferrarit, de csak 20-szal tudnál menni vele, azt is köhögő motorral. Brrrr...
1024-ben totál fölösleges 38xx sorozatban gondolkodnod, ez tény, mert ahhoz kb. min. 4GHz-en kellene hajtani a procidat. -
katt777
félisten
válasz
Májsztró #37083 üzenetére
Én inkább 4830-ban gondolkodnék (csak hajszálnyival gyengébb a 4850-nél), viszont az tény, hogy kihajtani max. egy 3870-et, vagy egy 4670-et tudsz a konfigoddal.
Hogy mennyivel erősebb a 4850 a 3870-hez képest, az értelmetlen kérdés, mert még a 4870 is van, ahol lassabb, mint a 3870-em volt, hála az ATI driver íróinak. De olyan 15% körül jobb (ill. alkalmazástól függően lehet akár 30-40-nel is), ha a tuningot is nézzük. Én mindenesetre 3870-ről nem láttam értelmét erre váltani az árkülönbözet miatt. 4870-nel meg azért jóval több teljesítményt kaptam. Ez ugyan a 3870-em használt árának 2x-esébe került (még jó áron vettem), az általam használt grafikai beállításokkal viszont DX10-ben 161%-kal gyorsabb (azaz 2.6X-os a teljesítménye - lásd HD4870 tesztem), DX9-ben ennek "csak" kb. a fele. Persze megfelelő vas is van alatta.
És még valami: az eltérő architektúra miatt még akkor sem egyformán lenne mindenben jobb az új kari, ha a driver tökéletes lenne. Az újabb technológiák viszont a korszerűbb VGA-knak kedveznek.
400-as FSP, 450-es Chieftec, ill. hasonló Enermax, ilyesmiben gondolkodj. De a teljesítményt figyelembe véve az 550W-os is jó lehet, ekkorákba nem szoktak alacsony A-t produkáló, azt is osztva leadó rendszert rakni. -
katt777
félisten
válasz
Dr Cook #37079 üzenetére
Bár tudnám!
Akkor 4870X2-m lenne. Egyébként kezeli az X2-eseket, lehet, hogy csak régi verzióval próbálkozik / összeakad valamivel / nincs bekapcsolva a CF (tudtommal külön kell beállítani a magokat, mint CCC-ben, de ezt, X2 híján nem tudom megmondani, amikor meg CF-öm volt, akkor még nem kezelte a több GPU-t) / vagy az van, amiért én általában óvni szoktam a usereket az OC-s VGA-k vásárlásától: olyan spéci bios-a van, amit az ATT nem tud lekezelni. Viszont a bios-okat modolni azokon is lehet, már ha a bios editor rendben felismeri őket.
-
katt777
félisten
Legföljebb hülyének néznek, már bocs. Szerinted hogyan tudnám valamiről, hogy nem éppen csúcs, ha nem lenne/lett volna?
Kicsit olvasgathattad volna a topicot, már legalább megkérdezett.
DigitXT: Nem gonosz, csak híján van az elemi logikának. Attól, hogy a FreeWeb időnként szar, és néha nagyon, még nem lesz jobb a többi tárhelyes oldal sem, csak én ezt fogtam ki.
-
katt777
félisten
válasz
adalbert1 #37067 üzenetére
Hát ha csak a ventit akarod állítani, akkor ne kapcsold ki az ATI hotkey pollert, és ne ments órajelet a profilba, csak a venti-beállításokat, bár ezt nem próbáltam, de elméletileg rendben kéne lennie. Ha meg nem, akkor ments órajelekkel 2D és 3D profilt is, az biztosan rendben lesz, már ha megadod neki, hogy használja őket.
De ha játékok alatt is a 2D-t használta, akkor nem túl figyelmesen olvastad el a leírásomat. -
katt777
félisten
válasz
Chaser #37066 üzenetére
Igen is meg nem is.
Ha gyári drivert használsz, azokban bennük van, miként az AVIVO is, a referenciában nincs (viszont a mostani hotfixben meg pont benne vannak
), de ugyanonnan letöltheted azt is. Ha nem találod, tölts az "individual driver packages" közül. Itt van minden részletesen.
XG modolt driver, abban mindig csak driver és Catalyst volt, van, és lesz. HDMI-t nem modolnak.
-
katt777
félisten
válasz
adalbert1 #37063 üzenetére
Szívesen; azért van, hogy segítsen.
Ha megnézed, fogyasztás-csökkentés jobban elérhető a bios-énál alacsonyabb feszültségen és órajeleken történő üzemeltetéssel. Ha a bios-beállításokat alkalmazod, lényegében csak lassítod a kártyát azzal, hogy a hardveres vezérlés helyett szoftvereset alkalmazol. Mindemellett a gyári 3D órajeleket is tudják az ATI kártyák csökkentett feszültségen, gyárin csak tuningot érdemes próbálni.
A 4870-em most 0.843V-on üzemel 1.203 helyett, 3D-ben pedig 1.203-on 1.263 helyett probléma nélkül. A régebbi játékokhoz érdemes egy csökkentett 3D profilt is beállítani (erről a 4870 bemutatómban is írok) a további takarékosság érdekében. Ez nálam most 450/600@1.143V, de sok olyan játék van (persze kevesebb), amelyeknek még a 3870 erejére sincs szükségük, neked meg játékélmény szempontjából mindegy, hogy 40FPS-szel játszol, vagy 100-zal (kivéve az FPS-huszárokat, de az ő véleményük nem mérvadó). Elég komoly összeget lehet így megtakarítani 1 év alatt. -
-
katt777
félisten
válasz
Chaser #37037 üzenetére
Nincs is. Be kell írni a listába, vagy használni a csúszkát. Vagy az ATT-t. Viszont többen mondták, hogy ha leveszik, akkor sem megy lejjebb egy adott értéknél.
cizoe: Nem. Az előző driverrel csak néha akadt meg a Far Cry 2 DX10-ben, ezzel szinte folyton akad. Remek fejlesztés, ATI minőség.
[B]hakos1987: Villogtál volna, mint vaku az ipari áramon, mi?
[/B]
-
katt777
félisten
válasz
hakos1987 #37030 üzenetére
Igen, én a vásárláskor meózok.
De erre születni kell.
Amit min. 2x kicseréltem (pl. akár egy 1szerű ventilátor
), az ált. már jó szokott lenni. Na ezért is igyexem minden aspektusukban kiismerni a hardvereimet.
Ez a link már fél napos.
Basszus, már több mint egy hete nem jött ki új ATT!!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- E-roller topik
- Fotók, videók mobillal
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Cooler Master 700W
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest