- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Nem nyílnak a Foldok?
Új hozzászólás Aktív témák
-
katt777
félisten
válasz
mokus1 #35100 üzenetére
Nekiálltam a STALKER bemutatónak, első benyomásaim és némi infó már olvasható róla a honlapomon a Programok szekcióban. Lényegében 1280x800-ban fullban játszható a játék DX10-ben HD3870-nel, csak kell mellé a CPU Control nevű progi, illetve 10% OC, valamint a felére levenni az AA-et és az AF-et. Ez nem ront a játékélményen, viszont a grafika minden szépségét maximálisan élvezhetjük.
Ha valakit érdekel: Tettem föl egy fullos ATT beállítást a legújabb verzióhoz, mindent beállítva, meghajtás és grafikai profilokkal, de ventivezérlés nélkül, mert egyrészt az mindenkinél más, másrészt meg a Chillával semmi hasznát nem veszem. Viszont ha valaki a bios-omat (HIS coolmod) használja (vagy az alapján állítja be a sajátját RBE-ral, bármely gyártó ref. 3870-e legyen is), akkor annak a hűtése tökéletesen OK, mert azt egyrészt a ref. hűtőhöz állítottam be, másrészt 30% minimummal folyamatos vezérlésre 45°C-tól 100°C-ig, viszont nálam még 896/1295-ön 8XAA-s szőrös fánkkal sem ment 81°C és 76% venti fölé. Egyébként az ATT-szal még mindig 3°C-kal melegebb a karim.
Ja, a beállítások:2D: 297/693MHz@1.006V, azaz totál energiatakarékos és hűs
3D: 776/1125MHz@1.300V
3D +10%OC: 864/1269@1.300V, azaz nem kell Vmod neki.Monitorozás is be van lőve, ellenőrizhető.
Az OC stabilitása persze nem feltétlenül 100% minden kártyán, de nálam ez sok progival teljesen stabil volt (-8.8 Catalyst és Oblivion), ill. a kártyám 896/1295-ot visz, de hülye azért nem vagyok, és ezeket a frekiket másnak sem javaslom. -
katt777
félisten
válasz
bocsika #35097 üzenetére
Le van írva a cikkben.
Képekkel. Ua., mint 2.09. Van auto fan speed control (helye képen a cikben, meg most megnéztem a 2.11-ben is). Te tuti valami mást néztél, mert amit írtál az nincs.
PowerUser beállításokat tölthetsz le a honlapomról, vagy csak beírod az auto fan speed controlba a 3-ast, a hűtés-vezérlés már úgy is működni fog. Viszont azt nem tudom, mennyire birkózik meg a 8.9-es Catalyst-tel....
megvan: te az nVidiát nézted.
-
-
katt777
félisten
válasz
mokus1 #35058 üzenetére
DX10 VH?
Én STALKER-t tettem be végre DX10-be, mindent fullra, az eredmény 6-8 FPS (1680). CPU Control-lal és VGA tuninggal ezt talán 10-re is fel tudom tornászni.Egy újabb indok, hogy ne vegyen az ember 4870-et, mert DX9 szinten ez is elviszi játszhatóan, DX10-ben meg az sem.
-
katt777
félisten
válasz
Baluka01 #35078 üzenetére
Esetleg a kézikönyv...
De win alól is frissíthetsz tudtommal. Csak érdeklődd meg a lap topicjában, melyik bios-tól szüntette meg a Giga a venti-szabályozást, különben pörögni fog az összes alaplapról bezérelt ventid, mint a Zállat.
Az én Kingmaxaim totál rendben vannak, még tuninggal is. EP35-DS3-ban is rendben voltak. -
katt777
félisten
-
katt777
félisten
-
katt777
félisten
válasz
FeRRaR1 #35039 üzenetére
Tőlem ugyan nem is fogod!
1x még megtettem a szar 8.4-es után, ha az utána lévők javultak, teszteljen az AMD, és bizonyítsa be.
Én inkább játszom, ha időm engedi.
De este tolok majd Oblivion-t és Clear Sky-t VGA tuninggal (ennek a 2 proginak kell), meglátom, mi lesz. Az tuti, hogy a 8.8 ref. és XG is gány volt, és mivel már a 48xx karikra fejlesztenek AMD-nél, én szépen elmentettem magamnak a 8.7-es csomagokat a biztonság kedvéért. Csak ezt tudom ajánlani mindenkinek, mert ez volt az utolsó 3xxx karikra hegyezett meghajtó. XG-ből mindenesetre még nincs 8.9.Az a teszt meg nagy kamu, mert nálam a 8.7 gyorsabb volt a 8.8-nál.
Persze, szokás szerint kiválogatták a beletett programokat, aztán persze, hogy be van bizonyítva, más progik meg közben lazán kidobálták az embert alap órajeleken is.
-
katt777
félisten
válasz
Henker2 #35040 üzenetére
Dehogynem! Ha olyan procit teszel bele, amely 3GHz köré húzható, az már elmegy, bár az AMD-s kihajtás akkor is mindenben alacsonyabb lesz egy Intelesnél, ez saját tapasztalat. 4600+ egy jó hűtővel esélyes 2.8-3.0GHz-re, a 4200+-om a gyári vacakkal kezdett anno túlmelegedni 2700MHz-en, és még stabil volt. Minél nagyobb felbontást és összetettséget használsz, a CPU limit annál alacsonyabban lesz, csak persze lehet, hogy mire összhangba jön a VGA a procival, addigra élvezhetetlenül lelassul a megjelenítés.
De nem kell félned, a 3870 igenis komoly VGA, Crysis-on kívül mindent visz nekem fullban 1680-ban (igaz, 3GHz-es E8400-zal, amely még a 6xxx Inteleknél is jobban hajtja a karit, nem hogy holmi AMD-nél, és 6MB cache-e van), Clear Sky-ban és Oblivionban ráfér egy 10% OC, de ez az a kari, amely ma még éppen megfelelő (hangsúlyozom, fullban, azaz minden szűrőt maxra tolva), aztán egyelőre nem kell hogy zavarjon, hogy a 30FPS helyett egy 4870 mondjuk 50-nel vinné a game-et. Ha nem alkalmazol kényszerítést, és csak a játékok beállításait használod, akkor meg főleg rendben van.
-
katt777
félisten
válasz
butcher eu #35032 üzenetére
Ó, hát én is végig akartam játszani, de aztán kipróbáltam ezt az összehasonlítható pályát/autót, és a Grid már nem is érdekelt. Azt hittem, én felejtettem el vezetni, mert alig maradtam a pályán, de GTR2 be, és máris minden tökély. Utóbbira ráadásul rákényszerítheted driverből a grafikai extrákat, amitől persze nem lesz olyan graf, mint a Grid, viszont autóverseny marad.
-
katt777
félisten
válasz
Henker2 #35034 üzenetére
Amiről írsz, az a sanyix-kór, egy rakás topicban szórja a hülyeségeit, hogy bármilyen proci elég egy bármilyen VGA alá, mert a kettő két különböző dolog. A kihajtás amúgy sok mindentől függ, de persze a CPU-tól is. Erről rengeteg infót találhatsz a topicban, olvass (+ kereső!).
Egyébként kevés a konfigod, minőségi javulást ATI vs. nVidia miatt viszont kaphatsz (sebességet nem feltétlenül). Ha 1280-ban játszol, egy nem kihajtott 256MB-os 3850 vsz. hasonló sebességet produkálna, mint egy még kevésbé kihajtott 3870. Komolyabb VGA-ba csak akkor ruházz be, ha a közeljövőben lapot/procit/RAM-ot akarsz fejleszteni, mert addig úgyis mennek lefelé a VGA-árak. -
katt777
félisten
válasz
butcher eu #35026 üzenetére
Akkor javaslom, fuss egy pár kört Spa-ban Murciélago RGT-vel Gridben, aztán GTR2-ben. A Gridet utána dobni fogod a szemétbe.
(Már ha nem az ilyen irreális, ráadásul véletlenszerű "fizikát" alkalmazó játékokra gerjedsz.
)
Crysis? Hiszi a piszi.
-
katt777
félisten
válasz
butcher eu #35023 üzenetére
1.2-es patch?
De a legjobb lenne GTR2-t nyomnod, már ha autós játékot akarsz, ég és föld a különbség.
mokus1: Linket? Mihez? Amúgy, mint többen írtuk, a hiba bizonyos játékoknál előjön (pl. nálam Oblivionnal még XG is), másoknál meg nem. Nálam egyelőre 8.7 XG van fönt, 8.9-et még nem próbáltam. Majd ha valamiért partíciót kell visszaállítanom, azelőtt megnézem.
Addig inkább játszom, minthogy szívassam magam 4xxx karikra belőtt driverrel.
-
katt777
félisten
válasz
Diniboy #35016 üzenetére
Az sajna nem sok VGA alá jó. Egy 1950Pro szerintem jó lenne abba a konfigba, még gyorsabb is lesz, mint egy kihajtatlan, "nagyobb" kar. Ha persze korszerű kell, akkor 3650, de talán egy 2600Pro is megteszi. GDDR-t gyakran elírják az árlistában, mert csak bemásolják a több kártyáról, a max. gimnáziumot, azt is max 3-assal végzett adminisztrátor-robotoknak meg lövésük sincs, mit gépelnek. Rendeléskor (vagy csak érdeklődés-képpen) mindenesetre éppen ezért kérdezz rá.
Mellesleg nem kerülne sokba PCI-E-s AMD-re fejleszteni, spec egy 780GX-es alaplappal megkapja a VGA-t is integrálva 15k körül (pl.), ráadásul hibrid CF-fel, tehát egy 3650-nel még javíhat is a teljesítményen, ha meg proci is kell, 12k körül korszerű X2-es, tuningolható AMD-t.
Szóval sztem a VGA árát fektessétek lap+VGA-ba. RAM-ot /sze lehet, hogy kell cserélni, attól függően, mi van most, de egyrészt a DDRI-es RAM-ok drágábban eladhatók használtan, mint amennyiben az új DDRII-esek kerülnek, másrészt a régi lap és proci is eladható, szóval nagyjából ki kell jönnötök az említett összegből. Aztán később mehet bele komolyabb VGA (persze proci tuning kell pl. egy 46x0-hez), de addig is jóval gyorsabb lesz a gép, mintha most befektetnétek egy eldobható AGP-s VGA-ba.
Sztem fontoljátok meg.
-
katt777
félisten
Van egy összefoglaló cikkem logouton mindenről, 1. hsz-ban is ott van, csak el kell olvasni. A hyteresis amúgy a ráhagyás, amíg nem lép a szabályozás, pl. hogy 1-2°C miatt ne tekergesse föl-le a fordulatszámot. Persze, ha folyamatos szabályozásra állítod, mint az én HIS biosomban van, akkor nem számít.
-
katt777
félisten
-
katt777
félisten
GX2-t lenyomja STALKER CS-ban a 3870-em! Egy srácnak a topicban az van, és 20FPS-re leesett a megjelenítése, nálam 10% VGA tuninggal most 22FPS felett megy full (alkalmazható) grafikával! (Na jó, anélkül 16-17-re is leesett.) Azért egy 9800GTX-nek is le kéne nyomnia egy 3870-et, de valahogy nem zavar, hogy nem teszi.
Úgy érzem, lassan csinálhatok tesztet, úgyis rég volt már a honlapomon, aztán összehasonlítjuk hakos1987 kollégával. -
katt777
félisten
8.7-tel nem dobál ki az Oblivion sem, pedig még 10% OC-t is rányomtam a karira.
-
-
katt777
félisten
válasz
SetCHOO. #34992 üzenetére
RivaTuner feküdte azt meg. Abban először mindent ki kell kapcsolni, AZTÁN eltávolítani, majd restart.
ATI uninst / restart / Driver Sweeper / restart / regpuc (XP/Vista manager) /restart, AZTÁN install.
Így biztonságos.Semmi gáz a Vistával, főleg az x64-essel. Az x86 alá pár driver elég tökéletlen, de x64 alá legalább nincs.
-
katt777
félisten
válasz
SetCHOO. #34987 üzenetére
Nálad vsz. hibás volt az előző driver eltávolítása, már ha csináltál ilyet egyáltalán.
Mindenkinek: Használjátok a 8.7-es XG-t, Vista és XP alatt is jó. Csak a kényszarított módhoz kell visszavenni az AI-t alapra, mert magas szintre állítja, és úgy a kényszarításnak annyi.
ui: Ha már 1 driver OK volt, nem kell újabbakkal kísérletezni, mert azt meg soxxxxor elmondtam: Az új kártyákkal azokra fejlesztenek. Tehát 38xx karikra max 8.7-et. Kísérletezni persze lehet, csak akkor ne sírjunk...
-
katt777
félisten
Mert rossz felé jársz.
Mint a viccben: dehogy nincs sár, csak meg kell találni!
Egyébként sok-sok kék halál, zavarodott képernyő (48xx kariknál főleg), engem spec. Oblivionból dobált ki, az XG meg főleg. Szóval legjobb most egy 8.7 XG-t feltenni, a bugokat illetően kérdezd (vagy nézd vissza a hsz-ait) Bali27-et. -
katt777
félisten
válasz
TaliGa #34975 üzenetére
Vagy-vagy-vagy. A hűtés csak hűtés-beállításokat tartalmaz, a PowerUser viszont minden PowerUser beállítást ATI kártyákhoz (pl. tuning -/+ sávok kierjesztése is). Ha a PowerUser-t alkalmazod, neked kell beírnod az egyedi hűtési értékeket (hőhatárok+venti fordsz). Előbbi az én konfigomban tartotta a tesztoldalamon ill. logoutomban látható értékeken a 3870-emet, de ez háztól és kártyától függően eltérő lehet, ezért én inkább a PU profil híve vagyok, és azt beállítani a saját rendszerünkhöz.
-
katt777
félisten
válasz
TaliGa #34966 üzenetére
+1-et tudok: A honlapomon van PowerUser beállítás, ill. kész low-level driver hűtés is Rivatunerhez (2.09+), ezeknek működniük KELL. Csak import a registry-be, és restart.
Azt azért nézd meg, hogy az auto alkalmazás ki van-e pipálva, vagy anélkül mentettem a beállításokat, de tuti, hogy azzal működött. -
katt777
félisten
válasz
TaliGa #34964 üzenetére
Akkor bezavarhat az előző RivaTuner. Előbb persze a VGA driver újratelepítését próbáld meg (meg a RT-ét is, uninstall előtt minden funkcióját kikapcsolva!), de RivaTuner nekem is produkált olyat, hogy sem eltávolítás, sem registry pucolás, sem más nem segített rajta, és újra kellett raknom a rendszert. Nem vagyok ezzel egyedül.
-
katt777
félisten
válasz
hakos1987 #34954 üzenetére
Hát, 3D06 defaultban az 5600+ eleve kevés hozzá, most meg még a procid is gyorsabb egy "kicsit", egyrészt az Intel, másrészt annak is az új generációja, szóval várható volt a teljesítmény-növekedés. Játékokban persze kérdéses a dolog, de a kihajtással már no problemo.
-
katt777
félisten
válasz
Mercutio_ #34941 üzenetére
Ja, ZERO-ra.
Ha valaminek kell a RAM, majd szól, de vannak okos kis RAM-managerek (XP/Vista managerben is van ilyen funkció), amelyek kilövik a nem használt dll-eket a memóriából, vagy éppen ott tartják a kernelt.
Adobe progik nem saját lapozófájlt használnak, mint a komolyabb szoftverek?
Egyébként pont játéknál figyelhet be a lapozófájl-igény, FEAR pl. ilyen. -
katt777
félisten
válasz
sentinel #34934 üzenetére
Miért nem olvasod el a válaszainkat...
2.5GHz-en szinte semmit nem érsz VGA tuninggal, mert ahhoz először alap órajelen kéne rendesen meghajtani a VGA-t, ahhoz meg továbbra is kell 2.7-2.8GHz. Így csak a VGA-dat forralod fölöslegesen, és a fogyasztását növeled, teljesítmény-növekedés szinte semmi nem lesz. Az emelt órajel amúgy addig stabil, amíg nem találsz egy progit, amelyben nem lesz az.
A szaggatás fakadhat kevés cache-ből, rossz memóriakezelésből, lehet lapozófájltól, de a kihajtatlanságtól kevésbé (viszont az sem lehetetlen), mert azzal egyenletesen csökken a teljesítmény. -
katt777
félisten
-
katt777
félisten
válasz
pronyó #34924 üzenetére
Francokat. De csak mondjad.
Jó neked, hogy a felbontás ismerete nélkül is pontos választ tudsz adni.
Körülnéztél a szobában?
Vagy esetleg végeztél teszteket...
Meg mondjuk nem a VGA hajtja a procit, hanem fordítva, de mindegy, "szakemberekkel" nem vitatkozom.Gyűjtögesd csak a hsz-okat.
-
katt777
félisten
Erre feltettél egy olyan bios-t, amelynek szintén szar a ventivezérlése...
Nem olvastad a cikkeimet, az tuti.
Totális Radeon-beállítás összefoglaló linkje az 1. hsz-ban, vagy minden a honlapomon.
010.077-est érdemes feltenni rá, viszont annak meg az alap fordulata magas, szóval bios mod. Mint WesTM mondta, a honlapomról tölthetsz le, de a Sapphire 2D fesz-éből még annak is lehet levenni.
Sztem egyébként vagy használd a HIS coolmod-omat, mert az totál pontosan be van lőve, és folyamatosan szabályoz, nem sávosan, vagy csak töltsd le, nézd meg, és eszerint módosíts egy 010.077-es Sapphire biost, mert a 071-es még mindig 1.327V-ot ad a GPU-nak, ami semmi hasznos +-t nem nyújt, csak a fogyasztást és a melegedést növeli.
De mielőtt bármibe belefognál, alaposan olvasd el az ATI kártyákról írott cikkeimet! A saját érdekedben.WesTM: Az is hülye, aki 3 napos esőre minden beállítását száraz pályára konfigurálja (egy részeges finn). De legalább Ferrari végzett az első helyen.
ollie: Tudom, ő írta, hogy a saját gépében nézte. CF-támogató chipseteknek utánanéztél már?
-
katt777
félisten
Milyen is az az új 70-es bios? Csak mert a 70-es nem új, az új meg nem 70-es. És a 70-esnek még rossz a hűtés-vezérlése. A proci mennyin megy?
Mmi volt a bios-mod?
Recover nem feltétlenül túlmelegedés, hanem számítási hiba miatt is lekapcsolhat.
Egyébként inkább az adatlapodat töltsd ki, könnyebben segítünk, mert később már senki nem fogja visszakeresni, melyik hsz-ban írtad. -
katt777
félisten
válasz
MaTTeS #34885 üzenetére
Ilyen stílussal nem sokáig fogsz válaszokat kapni, sztem.
Amúgy pucolj le minden drivert (ATI uninstall ALL + driver sweeper), és telepítsd újra csak a drivert, CCC-t csak akkor, ha driverrel rendben megy minden. Ha pusztán a driverrel, és friss telepítéssel is ugrabugrál a powerplay-ed, akkor nagy vsz. gar lesz.
Egyébként nem hülyeség 2.7 köré húzni a procidat, ha bírja, mert gyorsulást fog hozni, viszont a 2D/3D mód váltásának hibáját tényleg nem ez okozza. -
katt777
félisten
válasz
sentinel #34901 üzenetére
Ha előtte rendben ment minden, akkor nem. VGA-csere előtt mindenképpen el kell távolítani a régi drivert, teljesen, és az új beszerelése után feltelepíteni az újat, ez ATI-nál alap.
Memtest nem feltétlenül OK, mert nálam is az volt a gépem újkorában, és úgy derült ki a hiba, hogy a nagy méretű tömörített állományok mind rosszak lettek. Tehát pl. tömöríts be egy DVD-t legnagyobb tömörséggel WinRAR-ral, aztán teszteld le.
Proci tuning mindenképpen kéne 2.6GHz köré legalább, mert az adat-ellátás hiányossága is akaszthatja a megjelenítést.
Nem írtad, hogyan telepítettél, ill. lapozófájlt használsz-e. 2GB RAM-mal ezt le is tilthatod. Adatlapodat meg töltsd ki (cuccok), lehetőleg pontosan. Egy "tag"-nak már így kéne. -
katt777
félisten
válasz
sentinel #34888 üzenetére
1: Gyenge a procid a 3850-hez, és a RAM sem gyors.
2: CoD híres arról, hogy 19xx (és más régebbi) karikon jobban megy.
3: Akadást a hibás RAM-kezelés is okozhat (VGA és/vagy system), lapozófájl meg pláne, ha használsz, mert a 3850 igénybevétele nagyobb.Más: Gyártóval trükközést emitt sem javaslom (ha csak nem tudod az esetleg kilőtt karit visszaflashelni egy másik VGA-val), inkább a saját bios-od módosítását, az nagyobb eséllyel lesz jó.
MaTTeS: Drivert előtt eltávolítottad, vagy ráinstalláltad a régire az újat?
-
-
katt777
félisten
válasz
knochout #34866 üzenetére
GPU-Z és a többi progi is ált. hülyeségeket ír ki CF-re, X2-re, keresni kell az újabb verziókat. Ill. nem kell keresni, mert ott van a honlapom letöltések szekciójában.
Ált. ezek csak követik a drivereket, és mire javítják a felismerő képességüket, az egyszeri user (ha nem Bali27
) már feltelepíti az újabb Catalyst-et (mostanában már fölöslegesen, mert 48xx karikra foltozzák őket), így megint nem látják, és így tovább.
Lényegében a CCC tájékoztat pontosan, no és a 3DMark teszteredmények, mert a játékokéra nem lehet adni, mert hol így, hol úgy, hol sehogy nem támogatják a több GPU-t.
Az integrált CF miatt X2-ben az "alaplapi" AMD drivert is telepíteni kell (ami AMD CF-ös lapokon a lapon van, de nálad a kártyán). -
katt777
félisten
Na azért lássuk be, hogy ez nagyon komoly tévedés
, mert a CF-t bizony az AMD chipsetes lapok is támogatják (szép is lenne, ha nem tennék
). Bár némelyik jobb lenne anélkül...
De lényegében CF AMD-s és Inteles lapoknál is van, X2 ráadásul nV-s lapban is megy, mivel a CF a kártyába van építve.
A proci csak annyiban számít, hogy az AMD kis felbontásban jó eséllyel kevés egy 38xx CF vagy X2 alá. -
katt777
félisten
válasz
beni14 #34847 üzenetére
Tudtommal a táp-átalakító csak az MSI lite kiadásából hiányzik, Mo-on persze minden tartozék eltűnhet bármely hardverből, hogy aztán külön megvásárolhatóként feltűnjék nagykerekben. Ilyen pl. a külön amúgy nem forgalmazott CF-híd.
Tegnap vettem dinamót a bringámhoz. Mondom: Hol van róla a villához rögzítő alkatrész? Hát, azt külön tudnak adni, ha olyat is akarok venni. Egy kis extraprofit a boltnak, és ez csak egy rohadt dinamó, nem VGA vagy alaplap. Egyébként jellemző: Amihez nem kell valami tartozék, azt juszt is megvetetik veled, ami anélkül esetleg nem is használható, azt simán kilopják, és vedd meg külön. Ez Magyarország. -
katt777
félisten
válasz
#75912448 #34838 üzenetére
Neked is csak a bios-modot tudom javasolni, csökkentett 2D feszt és frekiket. Akár 30%-os venti-fordulattal elmegy 2D-ben 50°C alatt, és tojhatsz a tesztekre, mert tényleg halk (alig több a zaja, mint a Chillámnak, kb.) Ja, és jó beállítással VGA tuningot is megfogja 80°C körül 70-75%-os ventivel.
-
katt777
félisten
válasz
Chaser #34817 üzenetére
Nos, mivel mérni továbbra sem tudok, csak azt mondhatom, ami a program leírásában van.
Nyilván az is megtakarítás, ha bárhol csak 0.1W-ot megspórolsz, nem ez a lényeg, hanem, hogy működjön, és az EPU az egész rendszert tudja vezérelni, még VGA-t is, ha az ASUS, vagy valaki nagy ravaszan ASUS bios-t tesz rá.
De mondom, én a 3870 energia-takarékosságát deus ex machina megoldottam.
-
katt777
félisten
válasz
bolcsodal #34841 üzenetére
Honlapomon a mindig legfrissebb linkje (legutóbb 09.08), ATI Tools nem létezik, csak ATI Tool és ATI Tray Tools, előbbi vacak, utóbbi nem veszi le rendesen a feszt 3870-nél (de 3850-eseknél állítólag rendben van, bár + tuning csak forrasztással megy), ezért jobban melegszik a kari. A RivaTuner a letölthető PowerUser beállításaimmal - és + tuningra is bő lehetőséget ad, viszont a program régi hibája a Powerplay kezelésének hiánya.
A mag (és a RAM) órajel emelése változó mértékű, mert a beállítotthoz legközelebbi alacsonyabb értékre emel a kártya, tök mindegy, melyik 3rd progit használod. -
katt777
félisten
válasz
Mercutio_ #34811 üzenetére
Egészségére!
FeRRaR1: Ne nyomjon most már semmit, segítse Massát, de úgysem fogja, mert ő is köcsög, hiába segítette tavaly őt Felipe. Messze nem jó párosítás, főleg hülyeség egy motiválatlan, figyelmetlen, leeresztett pilótát egy szinten kezelni egy jó sofőrrel.
Persze Domenicalli-ról rég közismert, hogy balfasz.
Kávét meg nem iszom, mert utálom a feketét.
-
katt777
félisten
válasz
Chaser #34808 üzenetére
26°C-os a procim, a borda passzívan is hideg. Én annyit látok, amennyit a program mér, de érdekes módon, terhelés alatt jól látja a fogyasztást (tehát szépen elmegy a TDP-ig, tuninggal meg fölé). Az E8xxx procik azért korszerűbbek a Celeronoknál. Egyébként rögtön 23-25W-ot jelez, ha valamely program kicsit komolyabban terheli a processzort, ezért följebb kell kapcsolnia 1 fokozattal. De azért lásd be, hogy mindenképpen energiatakarékos a megoldás. Nyilván nem tudom műszeresen megmérni, ezért az adatok csak tájékoztató jellegűek, ahogy mondani szokták.
Azért ne feledd, hogy nem csak a proci, hanem a RAM-ok és a lap feszültségeit is szabályozza az ASUS EPU-ja, ami nálad vsz. nem áll fenn.
Sztem mindenesetre ennél jobb megoldás ma nincs a piacon. -
katt777
félisten
válasz
Chaser #34802 üzenetére
Spec progi? Mihez? Bios modhoz és egyéb VGA vezérlésekhez logoutomon (címlapos még az összefoglaló, de 1. hsz-ben is van link) ill. a honlapomon minden, ill. letölthető beállítások, bios is.
ASUS P5Q-hoz kapod az EPU-t és a többi progit, de javaslom, ez ügyben is tájékozódj a honlapomon ill. a blogomban. Megj.: 6x264MHz (1587MHz) @ 0.88V. Most éppen, és 4.35W a fogyasztása a kijelző szerint. Egész napos használattal egyébként kb. 0.2-0.4kwh a megtakarítás/nap.
-
katt777
félisten
Az VGA lesz akkor.
Chaser: Ezért gyenge kari? 3870-nek leveszed 1V-ra a 2D feszültségét, 300/700-ra a frekvenciákat, min. hűtést meg 30%-ra (de lehet lejjebb is jó házban), aztán keveset is fogyaszt, meg halk is lesz. Persze nem az én döntésem, csak ha már fontos az energia-takarékosság, attól még nem kell feladni ateljesítményt. ASUS cuccban meg ott az EPU, idle módban (munka) a procim 4-5W-ot fogyaszt (de a lap és a RAM-ok energia-ellátását is képes visszavenni, ill. utóbbiak órajelét, vagy ha akarod, kikapcsolja a nem használt vinyókat, stb.), és több lépcsőben tud emelni 10% tuningig (így van most beállítva, 1.587GHz-3.3GHz sávban), amellett ASUS VGA-val is tud 30% megtakarítást elérni. Ha takarékoskodni akarsz, akkor csak is ilyesmiben gondolkozz, és megmarad a teljesítmény arra a 10% igénybevételre. Lényegében az egész PC kb. egy erősebb villanyizzó fogyasztását produkálja.
-
katt777
félisten
Ha bárkinek kérdése van a kártyák szabályozásával, tuningolásával, stb, és éppen nem vagyok, küldjétek az 1. hsz-ba, betették oda az összesítő cikkemet. Talán kevesebb lesz az ismétlés, és kérdezni is kevesebbet kell.
-
katt777
félisten
CB editorban nem lehet az alap fordulatszámot állítani, és a lépcsőket sem. Mindezt leírtam.
Az alap, biostól függően, 25 v. 40%, de HIS-nél 0% is lehet.
A saját biosodat is modolhatod, de ha 067-es, akkor GPU-lockos, tehát mindenképpen cserélni kell. Ha 071-es, akkor még 25%-ról indul a hűtés, és csak 73°C-on kezdi emelni, tehát ez is vacak, de ezt már módosíthatod, viszont csak TPU RBE-ral. CB Editorhoz, mint szintén írtam, 077-es bios az ideális, mert az már 40%-os alapfordulaton dolgozik, viszont az meg kicsit magas, persze háztól függően. A nem túl jól szellőző házamban ezt, a Sapphire-nél 5-6°C-kal jobban melegedő HIS 3870-et elég volt alap 30%-ra állítani 45°C-tól emelésre (95°C-os maxig folyamatosan, persze RBE-ral), úgy 50°C alatt maradt a kánikulában is 34-37% ventivel. -
katt777
félisten
-
katt777
félisten
válasz
hakos1987 #34727 üzenetére
Játszottam, de gagyira sikerült.
Hát hogy van az, hogy ÉN teremtek, elkezdem fejleszteni a lényemet, és hirtelen megjelennek már kifejlődött, sokkal nagyobbak? És hogy nem tudom a megtervezett lényemet használni?
twine: Innen nézd, vagy a honlapomon. Inkább utóbbi, mert logoutomon nincs a RivaTuner. Érdekes.
Honlapomon nem értem, miért nem találod: Segítségek: RivaTuner. Power user beállítások a Letöltéseknél, ezt reggeled, aztán a hűtésnél csak bele kell (dupla)kattintgatnod a megfelelő mezőkbe hőt és fordulatot állítani.
Na, az a jelszavas szarság nekem is bejött (régen nem volt), asszem kiveszem, aztán átteszem a Rivatuneres leírásomat ide.
Igen, az a megoldás, de ez is ott van a honlapomon.A poweruser-ben csak sok más is be van állítva, egyebek között a tuningolhatóság végett.
-
katt777
félisten
válasz
Bali27 #34722 üzenetére
Okos döntés!
Látod, mit ér a tapasztalt öreg a háznál?
+1 apróság eszembe jutott így utólag: C++-t is eltávolítottad az ATI driverrel? Mert az is bekavarhatott, ha abban újítottak be. De már NE PRÓBÁLD KI!
Érdekes, hogy nekem nincs is fent a C++...(Legalábbis most XP-n vagyok.)
-
katt777
félisten
Az én logout-omat vagy a honlapomat nézd meg (utóbbin letöltések is, pl. RivaTuner power user, hogy driver-ből könnyedén állíthasd a hűtést). Bios moddal jobban járnál, mert lehet folyamatos hűtésszabályozásra állítani, és akkor nem ugrál sávokban a zaj sem.
Az a RivaTuneres cikk már rég elavult, ráadásul nV-ra van belőve, az úgy nem fog menni. -
katt777
félisten
válasz
Bali27 #34719 üzenetére
Akkor marad valamilyen codec, vagy más progi, amely belecseszhet C++-ba. Más nem telepít fel C++ runtime library-t, vagy hasonlovat?
Hát akkor higgy az ajánlásnak.Én a többszörös tapasztalatomnak hiszek. Ha a gyártók spéci drivereit megnézet, ott régebbiek vannak, HIS-nél pl. a 8.476, mint írtam, de abból a csomagból meg hiányzik a telepítő és a 32 bites driver (XP), szóval az egyelőre kiesett.
Egyelőre a sima 8.8-at tettem föl, tesztelem, és ha tuninggal is rendben lesz, ennél maradok.
Megj.: Több pucoló progi könnyen hibát okozhat, CCleanert én Vistán nem is. Friss rendszer esetén persze ezeknek semmi jelentőségük. És a tiszta telepítésnél már minden rendesen össze volt dugva? Mert mintha utólag írtad volna a rákötést.
Még valami, amit megfigyeltem: az ATI 3-4 havonta ad ki valóban új drivert, a többi foltozott, ami abból látszik hogy csökken a 3D teljesítményük (mivel nem javították a szoftvert, csak megkerülték a hibák egy részét, ami teljesítmény-csökkenést von maga után). -
katt777
félisten
válasz
Bali27 #34716 üzenetére
Nem olvasod a hsz-aimat?
Pedig én mondtam, utána jó is volt (bár lehet, nem attól). Nem kellett volna másik driverrel kísérletezni...
A C++ nálad tuti rendben van eszerint, a Catalyst szívat. Nálam C++ hiba akkor volt, amikor nem megfelelően távolodott el a driver. 8.3-as is ilyen volt, de azóta ez nem jött elő nálam.
+1 lehetőség: Uninstall all ATI software, driver sweeper, reg pucolás kézzel (ATI bejegyzések), és az esetleg még ott maradt fájlok törlése Application Data, stb. könyvtárakból. De én a VGA-driver mentes partíciómentésre esküszöm.
Hogy ne lenne elavult a 38xx széria, amikor már van 48xx?Az újra fejlesztenek, a régit meg hagyják, ahogy volt. Ennyi.
-
katt777
félisten
Talán táp kell oda, 2D-ben vsz nem megfelelő az áramellátás, bár az adatlapodból nem sok minden derül ki (ezért jóval nehezebb behatárolni a hibát). Ugyanakkor lehet a kábel, ill. a DVI csati hibája is.
Hűtő azért pörög fel, mert újraindul a kártya, mint rendszerinduláskor (bootup vezérlés).
Bios-od nem volt buherálva?
De azt a szervizt semmiképpen sem javaslom a továbbiakban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Witcher topik
- AI-alapú böngészőt telepítenének gyárilag az új mobilokra
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- További aktív témák...
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest