- iPhone topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
msgt.fubar
senior tag
Nem vagyok benne egészen biztos, de szerintem sikerült megoldanom a problémát. Az én kártyám egy Powercolor 6850 PCS+, azaz gyárilag tuningolt változat (820/1100Mhz). A hibajelenség nálam a következő volt:
-5-20 percenként, de lényegében random időközönként (kizárólag Windowsban, 3D-ben sohasem) lefagyott a kép, fekete képernyő, majd helyreállt az illesztőprogram (TDR, the driver have recovered error)
-Windows Aero bekapcsolt és kikapcsolt állapotában is csinálta
-régebbi és újabb Catalyst driverekkel is
-böngészés, Excel, Photoshop, sőt üresen hagyott asztalnál isHagyományos megoldás a problémára nincs, feszültségszabályzót úgysem tudtam volna szerezni.
Azt csináltam megfigyelés gyanánt, hogy Windows alatt GPU-Z-t járattam, és amikor eldobta magát a driver és helyreállt, akkor megnéztem milyen órajel és feszültségváltozás ment végbe a driver recover előtt. Először a 820/1100/1.15v, utána kétszer a 300/1100/0.95v, majd még párszor felváltva ezeket írta a program. Ezek a feszültségek a PowerPlay 3-as state-nek felel meg, de ezen kívül rendszert nem találtam benne, nincs is.
Ezek után a gyári Powercolor "nem OC 6850" bios-át rátöltöttem. A mellékelt képen látszik a Radeon Bios Editorban – a felső ablak a "Barts.rom" a 6850 PCS+ bios-a, tehát ami rajta volt, az alsó ablak a "nem OC" verzió bios-a –, hogy a "nem OC"-s verziónál nincs annyira túlkomplikálva a PowerPlay.
Bevallom kicsit féltem tőle, hogy beindul-e a gép. Nem tudhattam ugyanis, hogy ugyanaz-e fizikailag a PCS+ és a "nem OC" verzió nyákja. Szerencsémre és megkönnyebbülésemre minden flottul tegnap óta, egy alkalommal sem dobta el magát a driver. Hozzáteszem, a videókártya viselkedése némelyest megváltozott: a Windows "zászlós töltőképernyőtől" a login képernyőig való váltás és a 2D-ből 3D-be való váltás nem "instant". Eddig egy szempillantás alatt váltott, most is ugyan csak másodperc tört része eltelik, de mégis az emberi szem által érzékelhetően más sebességű.
Ezt akarhatták kiküszöbölni a bonyolultabb PowerPlay-jel a Powercolor mérnökei? Kitudja...
Egy 3 órás munkafázis után próbaképp játszottam közel egy órát Battlefield 3-al, de utána sem jelentkezett a probléma. Tehát sem túlmelegedés vagy magas GPU kihasználtság nem idézi elő a problémát.
Kínzó kérdés: minek raktak volna rá egy több fázisú PowerPlayt tartalmazó biost a mérnökök egy egyszerűsített feszültségszabályzós kártyára? A TechPowerUp bios adatbázisában két különböző subsystem id-vel rendelkező bios is tartozik ugyanahhoz a Powercolor 6850 PCS+, OC-órajeles kártyához. Rájöhettek talán a bakira?
A lényeg, hogy elmúlt a hiba.
Hál'isten sikerült elérnem a feszültségek és órajelek baszkurálása nélkül, mert a "B terv" az lett volna, hogy totálisan kiiktatom a PowerPlayt és menjen mindig 3D órajeleken, akkor nem kell váltogatnia.
Természetesen az OC órajeleket így elvesztettem – 820/1100MHz-ről 775/1000MHz-re csökkentek a default órajelek –, de az kb. 5% plusz volt amúgyis, és a CCC overdrive-ban bármikor visszahozom. Sőt, mitöbb: direkt próbaképp 850/1250MHz-en teszteltem a kártyát, és ugyan a játékban mért hőfokok 1 óra terhelés után 69°C-ról 70-71°C-ra emelkedtek, egyszer sem dobta magát el a GPU.
Tudom, nem friss a téma, de remélem valakinek még segíthet a kis fejtegetésem. A kártyáért köszönet illeti Felhő kollégát, akitől a probléma tudatában vásároltam a kártyát, és aki belinkelte nekem Abu85 hozzászólását, ami szintén rávezetett a megoldásra.
Nem olvastam vissza 2 évvel ezelőttig, ha esetleg rajtam kívül más megoldotta volna már a rejtélyt, akkor elnézést kérek a bitek pazarlásáért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Rendszergazda topic
- Steam Deck
- Tőzsde és gazdaság
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged