Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• rudeee

senior tag

válasz 1hijjanhusz #8715 üzenetére

A 4870-et miért akarod lecserélni 4890-re? Teljesítményben a referencia órajelen üzemelő 4890 kb. 10%-al gyorsabb. Ha néhány ezrest kell csak ráfizetned akkor megéri, de ha többet, akkor szerintem semmiképp.
    Véleményem szerint a Sapphire 4890 Toxic-on lévő hűtőnél nincsen jobb gyári megoldás hűtőteljesítmény/hang tekintetében.

• rudeee

senior tag

válasz scope2007 #8710 üzenetére

Már visszaszereltem a gyári Toxic hűtést, de előtte darabokra szedtem és kitakarítottam.
    Furmark alatt 65% venti fordulat mellett a GPU 67 fokig melegedett, a memio pedig megállt 80 foknál.
    Közben egyeztetve egy ismerősömmel rájöttünk, hogy mi a baja az Accelero S1-nek. A hűtőborda felületéről a ventilátor nem tudja a termelt hőmennyiséget idejében elszállítani, ugyanis az axial ventik nem a teljes kiterjedésük alatt viszik át a légáramlatot, hanem csak a légcsavar peremrészein. Ez által a hűtőborda felülete nagyon rosszul van kihasználva (a teljes bordafelület k. 20%-a vesz részt a tényleges hűtésben a többi meg csak várja, hogy valami lefújja róla a meleget). Radial ventivel lenne a legjobb a hűtés, de ahhoz nem ilyen felépítésűnek kéne kinéznie a bordarendszernek sem. Az a baj ezek a plusz hűtők is inkább csak dizájnosak mintsem használhatóak. Pedig egyszerű fizika csak az egész.

Az Accelero S1-et a csendesebb működés miatt szereltem fel, de sajnos hiba volt. Hiába a nagy légszállítású űber-brutál 12-es venti, az egész szart sem ér pont a fentebb leírt fizikai tények miatt - de legalább ennyivel okosabb lettem.

• rudeee

senior tag

válasz 1hijjanhusz #8705 üzenetére

Nekem úgy tűnik, hogy az Accelero S1 lehet kevés ehhez a kártyához.
    Ahogy fentebb írtam valószínűleg az lehet a kulcsa a gyári hűtőnek: közvetlenebb hőátadás.
    Nagyobb a talpazata, nagyobb felületen érintkezik a gázcsövekkel ami ráadásul még lapított is, és kisebb a távolság a GPU felületével érintkező blokk és a lapított gázcső között. Egyszerűen más nem lehet, ha a gyári hűtő jobb mint az Accelero...csak az a baj hangban viszont rosszabb.
    Kb. 100-200 hsz-al korábban is volt valaki aki panaszkodott az Accelero hűtésre, mert a memio nála is nagyon magas volt (90+ fok) és hiába a sok ventillátor felszerelése - nem oldódott meg a problémája.

Nekem még egy bajom van a gyűri hűtővel a hangján kívül, mégpedig a memóriákkal érintkező hőátadó ragacs, ami kb. 2-3mm vastagságú rágógumihoz hasonló rugalmas és ragadós anyag. Viccnek tartom ezt hőátadásra használni - inkább szigetel mint átad. Szerencsére a GDDR5-ös memóriák kézrátétel alapján nem lesznek túl melegek, de azért illene valami normálisabb hőátadó felületet kialakítani a chipek és a bordázat között.

Amúgy megnéztem a gyári bordán lévő ventilátor adatait (szétszedtem):

ADDA
    Model AD0912UB-U7BGL
    DC 12V
    0.45A
    Adda Corp.

• rudeee

senior tag

válasz 1hijjanhusz #8703 üzenetére

Nekem is Accelero S1 rev.2 van.
    Nem volt referencia hűtős 4890-em, de úgy tudom, hogy ha megfelelő hűtési teljesítményt akarsz belőle kihozni, akkor a fülvédő erősen ajánlott, mert elméletileg sugárhajtóműhöz hasonló a hangja. Alacsony ventifordulat mellett nem hangos - elviselhető, de úgy a hűtése is jóval rosszabb (80-90 fokot is elérheti a mag - memio hőmérsékletére még csak gondolni sem merek a tapasztalataim alapján...).

Gondolkoztam nálam mi lehet a gond. Nekem úgy tűnik, hogy nem tudja eldisszipálni a termelődő hőmennyiséget a gázcsővel is megtámogatott rézblokk (ez egy kicsit azért furcsa számomra). Azt ugye tudjuk, hogy a memio vagyis a memória vezérlő a GPU szélén/peremén található és a felületi kiterjedése elég kicsi. Mivel az én kártyám egy gyárilag tuningolt változat, ezért valószínűleg több kakaót kap a GPU és a memóriavezérlő is amivel plusz melegedés jár - feltételezem a referencia 4890-es kártyákon sem sokkal jobb a helyzet. Maga a GPU alapjáraton és terhelve teljesen elfogadható hőmérsékletű lenne, de ugye a memóriavezérlő kiterjedése a lapkában nagyon kicsi felületet tesz ki ami a tapasztalatok alapján brutálisan melegszik - itt jön közbe a feltételezésem mi szerint a hűtőblokk nem képes arról a pici magfelületről olyan gyorsan elnyelni a hőt ahogyan az termelődik. A grafikonon is jól látható (előző hsz-em első linkje), hogy ugyan fokozatosan emelkedik a hőmérséklet, de nem akar sehogyan sem megállni, viszont a terhelés megszűnésével egyből visszaesik vagy 20-30 fokot. Személy szerint csak erre az eshetőségre tudok gondolni, mert ez tűnik logikusnak.
    Azt ugye tudjuk, hogy a kártyán lévő memória maximálisan ki van hajtva mind a memória chip, mind pedig a GPU részéről. Ezek alapján nem csoda ha mondjuk ennyire melegszik a memória vezérlője.

A gyári Vapor-X hűtő réz talpazata nagyobb kiterjedésű és nagyobb felületen is adja át a hőt a gázcsöveknek. Ha jól láttam, akkor a talp GPU felőli oldala és a gázcső között a távolság kisebb mint az Accelero S1 rev.2-nél, így a hő átadása lehet hogy jobb.
    Talán e-miatt lehet jobb a gyári hűtő :F
    Azt hiszem meg kéne próbálnom visszaszerelni a gyári hűtést, hogy kiderüljön ez valóban helyes felételezés-e.

Megfigyeltem azt is, hogy mi van akkor ha a memória órajelét drasztikusan visszaveszem. A memio hőmérséklete rohamosan kezdett csökkenni úgy, hogy nem is kellett a GPU feszültségéhez hozzányúlnom.

Példaképpen:
    A powerplay hatására terheletlenül a GPU/Mem beáll 240/1050Mhz-re és a magfeszültség 1,05V-ra (terhelt GPU esetén ez az érték nálam 960Mhz-en 1,31V).
    Ekkor a memio hőfok 52-55 környékén ingázik ami alapból furcsa, mert a GPU 36-38 fok körül mozog.
    Aktiválom a saját profilomat ami 199/300Mhz-re van beállítva és a GPU feszültsége 1,05V továbbra is.
    A mag hőmérséklete megegyezik a korábbi értékekkel, viszont a memio hőfoka drasztikusan lecsökken és egy percen belül beáll 34-35 fokra (ez látható az előző hsz-em második linkjében - a képen 0,8V látható magfeszültségnek, de 1,05V-al is ugyan ezek az értékek).
    Ebből annyit szűrök le, hogy az órajel nagymértékben befolyásolja a melegedését a memio-nak és a feszültség kisebb mértékben számít.
    Próbaképpen elindítottam a wow-ot (world of warcraft) hogy megnézzem terhelve változik-e valami. Ugyan a játék nem egy vga izzasztó program de néztem a GPU activity-t és 100% mellett az idle állapothoz képest 1-2 fokot melegedett a gpu és a memio is.

• rudeee

senior tag

válasz varsam #8701 üzenetére

Kellő mennyiséget oszlattam el a GPU felületén az első alkalommal, nem volt sem sok, sem kevés. Most újrakentem, de nem a magot hanem a hűtő talpára vittem fel az ezüstpasztát hátha jobb lesz. Előbb néztem egy Furmarkot és kb. egy perc alatt elérte a 100 fokot a memio. A hajam égnek áll, egyszerűen nem értem. Ha a hőátadás rossz, akkor nem lenne idle 38 fokos a GPU és 55 fokos a memio.
    A mag teljesen sértetlen, sehol sincsen lesarkazva és csorbulás sincs rajta.

ATT-al monitoroztam a hőfokokat. A diagramot feltöltöttem nektek, hogy lássátok mi a helyzet: [link]

Jól látszik, hogy nem hirtelen emelkedik a hőfok, viszont nem akar megállni sehogy sem. Amikor kinyomtam a tesztet egyből visszahűlt drasztikus mértékben. Ebből látható, hogy a hűtés jól végzi a dolgát, ráadásul végig 2000rpm-el pörgött a 12cm-es venti is... akkora huzatot csinált mint a fene, nyomta a meleg levegőt ahogyan kell, de a hőfokok csak másznak felfelé.
    Van valamilyen ötletetek mit tehetnék?

Mod:
    Feltöltöttem még egy képet saját profillal idle-ben: [link]
    Szerintem ezek a hőfokok rendben vannak.
    (A szobában 21-22 fok van.)

• rudeee

senior tag

válasz rudeee #8699 üzenetére

Megtaláltam a Memio mire vonatkozik. [link]
    Megfelelő mennyiségű pasztát kentem a magra, de ezek szerint valami még sincs rendben, mert ez a 114 fok nagyon sok. Újra kell kennem a magot, az talán megoldja a magas hőmérsékletet, remélem...

• rudeee

senior tag

válasz varsam #8698 üzenetére

Sapphire HD4890 Toxic kártyám van.
    Képeket amint tudok teszek majd fel. A memóriákon zalman sünik vannak. Furmark alatt kézrátétel alapján 50 foknál nem lehet több a memória. (Előző kártyámon - HD4850 a GDDR3-as chipek terhelés alatt sütöttek jóformán, így kizárt hogy a Toxicon lévő memória hőmérsékletével lenne gond ha kézzel meg tudom fogni).
    Úgy tudom a Memio a GPU-ban van vagy talán közvetlenül a környékén :F
    Furmark alatt végig 2000rpm-en hajtottam a ventit, olyan huzatot tolt a kártyára, hogy a PCI-e x16-os portnál is szakította a levegőt. A venti közvetlenül elkapja a memóriákat és a vrm bordát is az összes alkatrésszel együtt. Tapiztam a kártya hátoldalán a nyákot és sehol nem volt forró (memória, vrm környéke), a GPU felett egyértelműen meleg volt de ez természetes is (75 fok környéke), viszont a 114 fokos memio közel sem az...

• rudeee

senior tag

válasz rudeee #8696 üzenetére

Idle hőmérsékletek (Ac Accelero S1 rev2 + 12cm Coolink):

Powerplay:
    240/1050 (Gpu/Mem)
    Gpu: 36-37fok (VDDC: 1,05V)
    Memio: 52-55fok

Saját profil (csak 2D):
    199/300 (Gpu/Mem)
    Gpu: 32fok (VDDC: 0,8V)
    Memio: 34-35fok

• rudeee

senior tag

Hello!

Tegnap lecseréltem az adataimban szereplő kártyámon a Vapor-X hűtést egy Accelero S1 rev2-re, mert elég hangos volt a venti mikor rendesen hűteni kellett a kártyát.
    A memóriákra tettem süniket, a gyári Toxicon lévő vrm borda maradt a helyén és a gpu-ra rögzítettem a bordázatot.
    Kapott egy Coolink 12-es ventit manuálisan szabályozható felállásban (max. 2000rpm).
    A maghőfok kicsivel több mint volt, viszont hangban sokkal jobb a helyzet, de a probléma az, hogy a memio valamiért eszméletlen módon felszökik, még üresjáratban is több mint a gyári hűtővel.
    Furmark alatt 114 fokig melegedett majd lekapcsolt a gép. Egyszerűen nem értem miért. Mikor láttam hogy ilyen a hőfok maxra tekertem a ventit hatalmas légszllítást csinált és a meleget tolta le a bordázatról, de a hőfok nem akart csökkenni.
    Tudtommal a memio szenzorja a gpu-ban vagy a környékén van, viszont a mag 75 fok körül mozgott.
    Mit tudtok javasolni, mit tehetek?
    Amúgy a kártya alapórajelen megy.
    GPU: 960Mhz (1,31V - gyári alap)
    Memória: 1050Mhz

Mod:
    A gyári hűtővel a GPU-t megfogtam Furmark alatt 71 fok körül 60-70%-os ventifordulat mellett és a memio hőmérséklete is csak a 71-73 fokot érte el.
    A Vapor-X hűtő csak a memóriákhoz és a GPU-hoz ért hozzá, így nem értem hogy lehet ilyen magas a hőfok az Accelero S1 rev2-vel, mikor a GPU és a memória is kap hűtést elég szépen. 2000-es fordulat mellett a 12-es venti nem kis levegőt szállít, értetlenül állok a dolog előtt.
    Arra gondoltam, hogy az Accelero GPU-val érintkező talpáról le kéne szednem a műanyag borítást, mert lehet többet segítene a levegő áramlásában. Viszont a Vapor-X hűtésen is csak a magra fekszik föl a réztalpas hűté, a környezete teljesen zárt, ergo haonló az Accelerohoz. Nem tudom mi lehet a baj.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés