- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- A Honor 400-ak is beszállnak a számháborúba
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
Új hozzászólás Aktív témák
-
realme
tag
Értem mit mondasz de engem elsősorban az érdekel hogy mit kaptam a pénzemért, hogy X3D vagy sima Ryzen az kevésbé, még kevésbé érdekel hogy mennyire jó vagy becsületes így összehasonlítani az Intel és az AMD procikat, ha az Intel lett volna jobb akkor azt vettem volna függetlenül hogy mi van a sapka alatt de egyértelmű volt hogy nekem az X3D teljesen megfelel.
-
S_x96x_S
addikt
> Sok esetben jól működik a 3D-VCache,
az új X3D -ben megcserélte az AMD a rétegek sorrendjét,
hogy jobban hűthető legyen a CPU
"AMD Ryzen 9000X3D rumored to feature reversed CCD and 3D V-Cache layering"
https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-9000x3d-rumored-to-feature-reversed-ccd-and-3d-v-cache-layering -
D55
senior tag
Sok esetben jól működik a 3D-VCache, mert pont ott segít, ahol előtte a Ryzenek hason csúsztak az egyenetlen szálkihasználtságnál jelentkező szekvenciális bottleneck-ek erőből való leküzdésében (nyers IPC × órajel).
Érdemes lenne viszont inkább a "csupasz" modellek teljesítményét méregetni AMD oldalon az Intel modellekéhez, mert a tényleges teljesítményviszonyokról az sokkal őszintébb képet ad + az Intel is bármikor eljátszhatja, hogy kihúzza a fiókot és kb. csak leporolja a Broadwell terveit... Sőt, ugye jelen helyzetben vagy ez, vagy amit már a napokban emlegettem, hogy KS módra binelt Bartlett Lake-ekkel jön, de én azt mondom, hogy legkésőbb március-április környékén valamit muszáj lesz villantaniuk, mielőtt desktop vonalon a preferenciák túlságosan elkezdenének az AMD javára átrendeződni és ezzel szép lassan a többi, most még magabiztosan jövedelmező piacaikon is elkezdene alattuk a talajból a tápanyag (az erős márkapreferencia) elszivárogni.
-
S_x96x_S
addikt
"Arrow Lake P-core Overclocking"
https://skatterbencher.com/2024/10/24/arrow-lake-p-core-overclocking/itt vajon miért szerepel az "AVX-512" ??? Az E-magok lekapcsolásával be lehet kapcsolni az AVX-512 -őt a P-core -okon?
-
X2N
őstag
der8auer-ék delideltek(-20fok a gyárihoz képest) egy 285K-t 60 fokos végig az új proci vízzel, 37k pont cinebech R23 multi
-
paljani
aktív tag
válasz
brabbitz #187 üzenetére
Jogos. A bullshido-mestert is elengedtem őt is elfogom (ha csak nem ugyanaz az arc csak most csetdzsipíti nélkül
).
Pedig a dzsókert még elő se húztam: az intel fanboyok kottája az volt, hogy a csíkszélesség előny eltűnésével majd a rájzenek teljesítményelőnye is eltűnik… hátizé… nagyon nem tűnt el…
-
brabbitz
aktív tag
válasz
joysefke #188 üzenetére
a fanboyság azért érdekes, mert hihetetlen mennyire eltudnak az emberek k*rv*lni egy cégért, ami kb légypiszokként kezelte őket évekig. (úgynevezett fingreszelés Intel részéről mert FX után nem volt semmi jópár évig.)
Most hogy Ryzennel állítottak erős konkurenciát, hihetetlen, de az Intelnek is mutatnia kell valamit. Szerintem meg örülni kéne hogy nem a 4/8 600$ procik világába vagyunk, hanem pörög a fejlesztés, a verseny. De ezeknek magyarázhatod. -
X2N
őstag
Érdekes hogy egy darab szó se esett a tesztben az új processzoroknál a processzorba beépített DLVR-ről aminek a kikapcsolásával jelentősen csökkenthető a fogyasztás(~90W) az Arrow Lake-en többszálas, pl. Cinebench terhelésnél....
-
joysefke
veterán
válasz
#90868690 #186 üzenetére
Elhiszem, hogy fanbojként fájdalmas látni, hogy az intelt ennyire elverik, de az utóbbi években ez tényleg nem az első vagy a második eset. Hozzá lehet ehhez szokni, és ha tartasz egy kis távolságot, akkor a gyártók vetélkedését nem személyes tragédiaként fogod megélni, hanem annak ami, technológiai és marketing erőpróbaként.
Az egyszálas teljesítmény annyira elmaradt hogy napi feladatokban durván alulmaradt a ryzen.
Rosszul emlékszel. Az egyszálas teljesítménye egy kicsivel maradt el az akkori inteltől. Mindennapi feladatokban pörgősségben multi taszkingban pedig nagyon jól jött a több mag. Felfrissítem egy kicsit az emlékezetedet:
https://www.computerbase.de/2017-03/amd-ryzen-1800x-1700x-1700-test/3/#abschnitt_anwendungen_windows
https://www.computerbase.de/2017-03/amd-ryzen-1800x-1700x-1700-test/4/
-
paljani
aktív tag
válasz
#90868690 #178 üzenetére
Hirtelen “nem” érted, hogy miért 7800x3D-t hasonlítottam össze ezzel a hígfossal amikor kerek-perec egy játék(ok) alatti teljesítményét kommentetem? Rádásul a leghitványabb A620-as lapban is hozza a teljesítményét, nem kell hozzá 100K+ lap ellenben ezzel a kotvadékkal?
Ugyanolyan bullshido-mester vagy te is mint az a másik csak cicerói körmondatok nélkül… -
S_x96x_S
addikt
válasz
joysefke #172 üzenetére
> Akkoriban a RyZEN-ek által adott több mag
> és szál nemcsak renderelésben, hanem
> a mindennapi feladatokban és éreztette hatását pörgősebb lett a rendszerÁltalánosságban ma már a renderelés alatt
a web browser - html és js oldalak renderelését értjük.
( ~ weboldal renderelés )
És ilyen szempontból tényleg Web-browser "renderMatyis" lett a világ,
és ez érint mindenkit IS.A Desktop(AM5) Zen4/Zen5 - ben
- az AVX-512
- és az ECC memória támogatás
sokaknak hasznos tud lenni.
Főleg mert ezeket az Intel csak a szerveres platformokon teszi elérhetővé.
És a komolyabb rendereléseken az AVX-512 is rásegít egy picit. -
X2N
őstag
válasz
#90868690 #176 üzenetére
Nem a havi 200Ft-os villanyszámláról van szó hanem arról hogy nem kell kapásból 30-40eFt-ért AIO-t venni a processzorra hogy lehűthesd, és túltervezett alaplapot erős VRM-el, meg 8000MHz-es ramot. A 7800X3D-t 50eFt-os lapba is beteheted egy 15eFt-os hűtéssel, gagyi rammal, és jól fog muzsikálni.
Én megnézném ezeket az inteleket 10-12GHz-es beállított CAMM2 memóriával de ilyen teszt sajnos még nincs. -
X2N
őstag
válasz
#90868690 #173 üzenetére
Mindaddig amíg el nem kezdtek az IPC-re is gyúrni AMD-nél, aztán csúnyán el lett verve az Intel 1 szálon is, amikor meg az Intel ennek utánament órajellel jöttek a degradációs problémák. Új szériánál már a Hyper Threadingre se lehet támaszkodni mert inkább kivették a melegedés miatt
Itt azért a 14900K/13900K nem remekel valami jól ha a hatékonyságot nézzük a 7800X3D-hez képest 1 szálon, ezt hivatott az új széria rendbe rakni, látszik az előrelépés, ha nincs széthajtva feszültséggel a nagy órajel miatt(5.2GHz+), akkor hozza a 2 éves 7800X3D teljesítményét:
-
törölt tag
-
joysefke
veterán
válasz
#90868690 #170 üzenetére
Amikor 2017-ben megjelentek a RyZEN-ek, a 2c4t i3-ak 4c4t i5-ök és 4c8t i7-ek közé érkeztek. Akkoriban a RyZEN-ek által adott több mag és szál nemcsak renderelésben, hanem a mindennapi feladatokban és éreztette hatását pörgősebb lett a rendszer illetve a multitaszking is jobb lett a több mag mellett. Az hogy ha Pistike néha videokódolt egyet és spórolt rajta fél órát csak hab volt a tortán.
Most a 12-16 meg 20 szálas középkategóriás procik korában a szálak mennyisége már aligha korlátoz a mindennapokban.
-
brabbitz
aktív tag
-
törölt tag
Azért ultradrága alaplap dukál mellé, persze szerinted, hogy még jobban ki tudd sarkítani a sztorid.
Másik dolog hogy elfelejted hogy 2017 óta, amikor a ryzenek megjelentek és elkezdtek tobbszálon jobb eredményeket hozni, a renderelők országa lettünk.
Szóval ha figyelembe vesszük azt a rengeteg embert aki otthon keményen renderel és videót vág 7/24-benakkor figyelembe kell venni hogy alkalmazásokban taknyosra cumiztatja a 7800X3D-t.
-
szabakaa
aktív tag
Teljesen elképesztő amit produkál itt. Én is fejlesztőkkel dolgozom, IT cégnél, de senki nem beszél ilyen pökhendi sznob módon. AI lesz az, vagy hatalmas bizonyítási vágy.
-
joysefke
veterán
Ezek szerint más is észrevette
Ezt olvasd el tőle: https://prohardver.hu/tema/intel_core_ultra_3_core_ultra_5_ultra_7_ultra_9_ar/hsz_774-774.html
Szépen megfogalmazott mondatok tökéletesen semmilyen tartalommal. Tuti valamilyen AI-val generálja az a cikk és a fórum kontextusából. -
pandras83
őstag
válasz
Amazing789 #156 üzenetére
Megoszthatnád a konfigod adatait okulásképp.
-
D55
senior tag
Üzleti szempontból. De az üzleti szempontok addig és csakis addig relevánsak, amíg a technológiai szempontok a helyükön vannak, értsd amíg a piacok igényei metszik a cég által gyártott termékek szolgáltatásait. Már pedig a technológiai szempontokban, illetve azok formálódásában viszont már erőteljesen játszik az, amiről én beszélek.
-
paljani
aktív tag
válasz
Amazing789 #156 üzenetére
Jól értem? Ha van egy ultradrága processzorod egy ultradrága alaplaban (mert az dukál mellé) ultradrága ramokkal akkor VAN olyan játék amiben megszerzi az elsőséget miközben ugyanez az ultradrága setup a játékok elsöprő többségében taknyosra van cumiztatva egy 7800X3D kommersz setuppal…
Asszem erre monjdák, hogy task failed succesfully.
-
Amazing789
tag
Nem vicces mert más tesztek tömkelegénél meg semmit nem ér a ram eltérés ...mondják oly sokan. + Említettem a Hwbot oldalt. Na ott tisztán látni h tesztek tömkelegénél partiban van bőven az Ultra. Na meg szerintem tudod te is, hogy felhasználó / alaplap függő ..van aki a 6000mhz ramból is többet kihoz mint más a 8000 ből. Nekem se kell már dd4 4000+ os ram --- mert a 3600 ast 4533mhz en tolom stabilan.
-
realme
tag
Talán hozzá fog kelleni szokjunk hogy már nem lesznek olyan látványos teljesítmény javulások mivel a csíkszelesség is lassan elfogy a szilícium alól ezen felül lehet az Architektúra sem tartogat már annyi meglepetést, talán ha új anyagok jönnek lesz látványosabb javulás is.
-
Eddig szénné volt ekézve az AMD a "gyalázatos 6x ns ram késleltetéssel, tanulási célzattal most megkapták az Intel pártiak a 105 ns-t
-
D55
senior tag
Épp ezért aggasztó, hogy nincs határozott teljesítményfölény. Mert a gyakorlati oldalon nyilván sok mindenre elég lehet ez a generáció és önmagában az energiahatékonyság javulása sem hátrány, de épp semmilyen téren sincs látványosan kiemelkedő, ellentmondást nem tűrő előnye ennek a sorozatnak. Ami MÉG MINDIG NEM LENNE GOND, ha cserébe az ára lenne kiemelkedően barátságos és akkor már rögtön egy érvényes piaci ajánlatról beszélnénk.
Csakhogy egyelőre inkább rémisztően magas + pont masszív platformváltási költségek is befigyelnek mellé a legtöbbek számára (mert ráadásul még a DDR5-öt sem sikerült kellőképp az elmúlt években megtolni, konkrétan pl. én is DDR4-nél maradva váltottam tavaly LGA1700 + Raptor Lake-re).
-
Cassi
őstag
válasz
Amazing789 #135 üzenetére
Viccesek ezek a chartok. Az U9 mellé 8800-as, a többi mellé 6000-es RAM-ot tettek, ami önmagában átbillenthette az összehasonlítást. Az előbbi 3-4-szer annyiba kerül. Aztán az ilyen képek kontextus nélkül továbbmásolódnak, és mindenki örvendezik, hogy tud ám az Intel.
-
D55
senior tag
Neked "nesze semmi fogd meg jól" a piaci dinamikák összetevőit és összefüggéseit, meg a különféle vásárlói körök visszacsatolási potenciálját boncolgatni amikor egy ijesztő mélypontra került történelmi gyártó új szériájának esélyeit latolgatjuk, hogy elég lesz -e most a felszínen maradáshoz?
Az meg milyen már amúgy, hogy én kezdésnek konstruktívan hozzászólok a véleményedhez más aspektusokra rávilágítva, te meg erre rögtön számonkérő stílusban kifakadsz, hogy "ennek mi köze a kérdéshez" (nincs kérdés, ez nem egy vallatás, ez egy fórum, itt téma van és eszmefuttatások!), majd amikor megpróbálom elmagyarázni, akkor elkezdesz mindenféle minősítgetésekkel illetni...
-
paljani
aktív tag
válasz
Ez konkrétan egy darab játék, ami már a 14900K-nak (tágabb értelemben az Intel architektúrának) IS jobban fekszik mint 7800X3D-nek. Milyen következtetést tudunk (lehet) levonni ebből?
-
Valamivagyok
tag
válasz
tasiadam #123 üzenetére
Köszi a ki igazítást, igazából a PUBG-nél volt durva beesés sokszor, de az kb semennyire nem zavar, mert azt csak a gyerek tolta
Más játéknál nem vettem észre zavaró fps esést.
@brabbitz
A helyzet itt is hasonló, megy a mutogatás, hogy a Windows miért nem kezeli jól a P+E procikat, meg a játékosok kikapcsolják az E magokat. A fejlesztők is optimalizálhatnák a P+E procikra a játékokat. Majd 1-2 generáció alatt kiderül kinek lett igaza. Minden esetre ez egyenlőre nem váltott ki bennem birtoklási vágyat. -
Amazing789
tag
Muszáj valami újat virítani nekik ...még ha parasztvakítás is a dolog ... Ellen oldal állandóan az alacsony fogyasztást emlegeti. (pedig eszik ám az amd is ha rendesen hajtva van) Gyártottak a népnek diétás verziót. Azoknak pl tökéletes akiknek mindenképp Intel kell de sokallták a 14900k watt igényét. És a tesztekből kiderül ... jóval kevesebb feszen is partiban van az ultra a 14900k val. Hwboton kevesebb vagy azonos fesz mellett halomra van verve (Asus Apex lappal) a 14900k. Penge értékekhez illik venni komoly alaplapot is.
-
D55
senior tag
De könyörgöm tényleg ne azt nézzük, hogy szimplán pénzügyileg mekkora egy piac... Egy megállás nélkül fejlődő technológiai szektorban vagyunk, ahol minden más szempontot felülíróan az a fontos piac, ahol az előttünk álló architektúrális preferenciákat és trendeket meghatározó döntések megszületnek és ezzel minden egyéb piac számára kikövezik a kielégítendő igények mibenlétét. Ez pedig az asztali PC, mert az ATX rendszerstruktúra teszi lehetővé jelenleg a legsokoldalúbb felhasználási területek legrugalmasabb lefedését a kitűnő modularitásának és széleskörű kompatibilitási hátterének köszönhetően, ezért a legnagyobb eséllyel minden új felhasználási iteráció ebből kezd építkezni, innen ágazik majd le akár mobil, akár szerver irányba, ahová viszont megkerülhetetlenül tovább fog magával vinni különféle igényjellemzőket / architektúrális vonásokat. Leegyszerűsítve az asztali PC-k egyfajta csontvelők, amik az új informatikai megoldásokhoz a legtöbb "őssejtet" tudják szolgáltatni és ezért kritikusan fontos, hogy az Intel "génállománya" itt a korábbiakhoz hasonló meghatározó mértékben tudjon jelenmaradni.
És hogy tisztázzuk, itt megint csak nem azt mondom, hogy a mobil vagy a szerverpiac ne lenne nagyon fontos, természetesen azok. Csak azt, hogy az asztali piac ezeknél törvényszerűen mindig még azoknál is fontosabb, egész amíg esetleg el nem terjed egy, az ATX-nél is még szélesebb felhasználási kört lefedni képes moduláris szisztéma.
-
cucka
addikt
Az, hogy az intel megoldása sokat fogyaszt (vagy már múlt idő inkább), az sokkal komolyabb probléma ennél.
Asztali pc-nél nagyobb hűtés kell, jobb alaplapi tápellátás, nagyobb tápegység, mindenhez nagyobb ház, a nagyfogyasztású gépet nehezebb csendben lehűteni, és több hőt okád ki magából, mert hát a processzor fogyasztása az a végén hővé alakul.
Nade nem ez a probléma, hanem a mobil eszközök, ahol a fogyasztás kritikus kérdés, és alapvetően sokkal nagyobb piac, mint a desktop pc. Meg a szerverek, ahol szintén az első számú működési költség a villanyszámla.
-
D55
senior tag
Szerintem ezzel jól megfogtál valamit
Arról nem is beszélve, hogy az autóknál azóta ennek a szemléletnek már pontosan láthatjuk a hosszútávú böjtjét is számtalan téren, kezdve az egyre szigorúbb határértékek által ösztönzött, szép lassan tömegesen kibukó csalásokkal, az általános megbízhatóság és gazdaságos fenntarthatóság számtalan riasztó példát mutató leromlásán át a kínálat sokszínűségének beszűkülésével és az ígéretes fejlesztési irányok kibontakozásának elmaradásával bezárólag.
Egyértelmű szerintem ezekből a tanulságokból (is), hogy a helyes irányt mindig a lehető legélénkebb és legszabadabb verseny tudja diktálni. Ehhez pedig itt szerintem tényleg messze a legideálisabb terep a gamer szegmens, ahol pedig ha nem is kell az energiahatékonyságot elvetni, attól még az elsődleges hajtóerőnek mindig a csúcsteljesítménynek kell lennie. Az ehhez tartozó kihívások pedig majd áttétesen úgy is kikényszerítik közben a többi jellemző arányos javulását is, ahogyan az a korábbiakban is folyamatosan történt.
#141: Ez is egy józan meglátás.
-
D55
senior tag
válasz
joysefke #138 üzenetére
Trollkodási kísérlet hangot adni a piaci igényeinknek és rávilágítani ezzel együtt a manapság lesajnált alkupozícióink tényleges erejére egy releváns fórumon?
Trollkodási kísérlet meggyőzni a lehető legtöbb embert arról, hogy a piaci trendek feletti irányítás kulcsa az idők kezdete óta a mi zsebünkben van, csak erről manapság a lufipiacokat fújó részvényesi propaganda azt akarja, hogy elfeledkezzünk?
-
joysefke
veterán
-
D55
senior tag
válasz
pandras83 #132 üzenetére
#132: Dave567 emlegette, hogy valamit látni az AMD topicban, találomra benézve nekem ez a téma jött szembe, ahogy láttam általános kontextusban, de ennél mélyebben nem mentem utána. Csak rákérdeztem, hogy arra gondol -e, hogy épp nekik is meg van a maguk baja, vagy esetleg valamiféle feltételezett kárörömködésre célzott, aminek én épp viszont nem találtam arra felé nyomát.
#134: Szerintem te nem érted amit hangsúlyozni próbálok, a tipikus 2020-as évekbeli kommunikációs "kultúra" hanyatlását látom a megértésed útjában, mely szerint mindig mindent abszolút határok szélsőségei közé akarunk újfent felosztani és a valóságot minél közelebbről fedő árnyalatok relatív kontextusainak kibontását pedig az abszolút skálától elvonatkoztatva már nem bírjuk értelmezni... Hiszen a leszarás kérdését egyértelműen tisztáztuk a legelején, de ezen túlmenően a nem leszarom és a nem leszarom között is vannak megkérdőjelezhetetlenül fontos árnyalatnyi különbségek. Én már rég ezt a kontextust kezdtem el kibontani, mely szerint a consumer, azon belül is főként gamer szegmenst nem elég pusztán nem leszarni, hanem a technológiatörténet tanulságaira visszatekintve egyértelműen a mindenkori legfontosabb szegmensként kell kezelni.
-
BaLee
addikt
válasz
Jó dolog ez, csak szerintem ennek nem erről kellene szólnia. Ez olyan, mint autóknál az Euro besorolás. Visszafojtják a teljesítményt. 100w-al többet eszik a 14900k? Az 10 óra alatt 30Ft. Ha minden nap játszol 10 órát akkor egy hónapban 900Ft.
Tényleg érdemes emiatt lassabb teljesítményű procit választani?
-
Amazing789
tag
válasz
kromatika #116 üzenetére
Der8auer megerősített azon hitemben ..amit a Hwboton is tapasztalok. Videóban említi, az Ultra proci a 14900k nál jóval kevesebb feszültségen is odaver pár játékban még a 7800x3d nek is. Ha meg kap rendesen feszt, még nagyobb lenne a különbség. Szerintem. Gyanítom a lenti eltérés akkor is nagyobb lenne ha magasabb felbontáson tesztelne mert ott már számítana a körítés is. Nem lesz az Ultra akkora csoda mint amire várt a nép de aki új rendszert épít és nem 14900k ja van, és nem 1080p ben éli az életét annak megéri beruházni a 1851 rendszerre. Most el lehet lenni 285k val, 1-2 év múlva meg ugyanebbe a foglalatba lett ígérve egy állítólagos igazi nagy ágyú. Na de várjuk ki a végét.
https://www.youtube.com/watch?v=9xgN46TBBGg
-
paljani
aktív tag
Mivan?!? Az volt a kérdés, hogy leszarja-e az Intel a consumer piacot (vs enterprise piac). A válasz egyértelműen NEM. Erre te meg jössz azzal, hogy fél évnél tovább nem lehet tervezni és blah-blah és az emberek majd célponttá teszik a céget és blh-blah.
Próbálj meg nem össze-vissza süketelni, már hogy a búbánatos brébe ne lenne köze a kapacitástervezésnek az adott piac “fontosságához” az adott cég szemében?!? -
Néztem a lapokat a cucchoz na az is drágább mint az konkurencia... ahogy egyre jobb a lap annál jobban nő a különbség, plusz otvar a proci... szép új világ...
Mem latency és sebességről van valami teszt?
-
brabbitz
aktív tag
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Valamivagyok #121 üzenetére
Egyebkent az FX problemaja sokkal tobb retegubb mint azt sokan gondoljak, konkretan nem csak az AMD okozta a sajat maga vesztet. CMT helyett a HT sokkal jobban kezreallt a jatekfejlesztoknek, nem melle az hogy az AMD egyaltalan nem segitett a jatekfejlesztoknek abban hogy a az adott jatek rendesen optimalizalva legyen a FX-en. No meg, a Bulldozer nem a Sandy ellen lett szanva, csak nagyon mrgcsuszott. Szinte minden kornyezet adott volt ahhoz elrontsak. De ez csak nehany dolog a sok kozul
-
mekker
őstag
Ez azt jelenti, hogy alacsonyabb szegmensekben, pl. i5, mobil procik azért fog hozni változást ez az architektúra?
-
-
S_x96x_S
addikt
erről mit lehet tudni?
"I have received messages about the instability of 285K from various sources. Although the actual situation may only be temporarily unable to find wafers that are qualified enough to run up to 5.7GHz. Intel needs time. 🤒🤒🤒"
https://x.com/kopite7kimi/status/1850039772498239821 -
tasiadam
veterán
válasz
Valamivagyok #121 üzenetére
a zen és zen+ 4 magosból 2-2 darab, de a 6 magos is 3+3. Zen2-nél lett az, hogy 2 CCX alkot 1 darab CCD-t, emiatt 8 mag 1 modul, de az is inkább 2x4, mert nem shared az L3 cache. Zen3-nál lett 8 magos egy CCD, emiatt jobb az 1% lowja az 5ezres szériának
-
Valamivagyok
tag
válasz
tasiadam #120 üzenetére
Engem is csak ez mozgat egy picit, hogy majd váltani kéne a 2700x-ről (az még 6 magos CCD-ből készült), a gyerek 5600G-je nagyjából mindenben jobb mobil processzor eredete ellenére.
Az új Inteleket meg majd az idő fogja eldönteni, a HT elhagyása ellenére nem mennek rosszat. Az AMD anno az FX-el elbacta a Ryzennel meg jó lóra tett architektúra váltás szintjén (de az eleje ott is nehézkes volt). Most úgy tűnik az Intel elengedte a Gamer királyságot, de azért nem olyan bődületes a különbség mint anno az FX-ek és a korabeli Intelek között. Csak ahoz képest q*****a drága.
-
Celithrandi
addikt
a tesztből valahogy kimaradt hogy az új proci és chipset hogy bírkózik meg a ramkezeléssel mivel kb ebben volt elvárt a javulás és a fogyasztásban, a sebességet nem kellett sehova se tolni így egy sok oldalas teszt lett amiből talán a legfontosabb rész kimaradt
-
kromatika
veterán
Nem rossz a 35%-os energia fogyasztás csökkenése. Egyszálas tesztek is tetszenek.Főleg munkára szerintem nem rosszul sikerült.
-
Dave567
addikt
AMD TOPIC-ban nem ezt látni.
-
carl18
addikt
Szerintem ez szó szerint azt a szintet se hozza amit elképzeltem.
Úgy gondoltam hogy 14900K szint lesz úgy hogy 3X kisebb energia fogyasztás mellet. De ez úgy gondolom nem igazán versenyképes, a Ultra 5 245K talán sok esetbe a Ryzen 7600-al van versenybe.
Techpowerupon is láttam teszteket, és én többet vártam az Arrow Lake generáció váltástól.Ha ennyire képes csak a Arrow Lake a next gen Nova lake mit fog tudni? Eddig a Zen 5 volt leszólva mert csak 5%-al gyorsabb mint Zen 4 erre az intel még lassabb is lett mint volt.
Persze lehet mondani jöhet erre bios frissités vagy windows update ami javítja a teljesítményt!Én Am4- platformon vagyok és úgy gondolom még jó darabig nem igazán kell váltani hiszen nincs mire, ha igen elég extra felárért.
Ryzen 5 3600 van, ezt tudom cserélni egy 16 magos Zen 3-ra is idővel, vagy egy 5700-5800X3D még befogad a lap és sokáig kitart.
48gb ram is van, így a GTA 6-ra már biztos képes volna.
Más játékot nem várok, így mondhatjuk 2030-ig kitart nekem az AM4.
2030 körül meg valami Ultra Nextgen IPC 300%-ra érné meg váltani. -
Amazing789
tag
Ahogy sejtettem előre. Hasonló feszültségen majd minden tesztben elmarad a 14900k az ultra 285k val szemben. (Hwbot tesztek)
Igaz ez az elmebeteg szint de példának tökéletes. Alacsonyabb feszültség, alacsonyabb órajel , mégis az Ultra számol jobban. Tény, hogy nagyobb durranást várt ez ember, de az se igaz, hogy minden téren elmarad a 14900k tól. Sőt, van nem egy alkalmazás ahol kevesebb wattal is jobb eredményeket produkál. Ugyanannyi wattal meg kb minden tesztben túltesz a 14900k án. (Hwbot tesztek) Lenti két kép nagy méretben a linkeken elérhetők.
[kép]https://hwbot.org/imgs/3234322
https://hwbot.org/imgs/3032731
Nagyon mellesleg ... a Hwbot 285k tesztjeit eddig egy ember kivételével mindenki Asus Apex lappal tolta. Kivételes emberünk pedig Asrock Taichi val.
-
BaLee
addikt
Amennyire jó kis procik jöttek a 12. generációban majd a 13.-ban még rátettek egy lapáttal, a 14. gen már nem sok újat hozott, talán a 14700k kapott pár plusz magot. De ez a 15. gen semmi előrelépést nem mutat a 14.hez képest.
-
joysefke
veterán
A TSMC 3nm nincsen ingyen, ezért lesz egy nem túl alacsony ár ami alá nem tudnak menni, feltéve hogy pénzt is szeretne belőle látni az intel.
Szerintem alapvetően úgy kell gondolkodni, hogy ezek a processzorok annyiba fognak kerülni, amennyit AMD prociért már nem adna az ember. Mert ugye az AMD számára túl drága volt desktopra a 3nm. Ezeket inteles pénztárcához szabták.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Megérkezett az Intel legújabb asztali platformja, Hyper-Threading nélkül és TSMC alapokon.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Synology NAS
- Vigneau interaktív lokálblogja
- MasterDeeJay: Quadro NVS 450 videókártya teszt (4 Dp port, passzív)
- Házimozi belépő szinten
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Napelem
- További aktív témák...
- Garanciális! Kingston FURY Beast RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz Memória
- Kingston FURY Beast DDR5 16GB 1x16GB 6000MT/s DDR5 CL36 DIMM INGYEN FOXPOST
- Corsair Vengeance LPX 16 GB (1 x 16 GB) DDR4 3600 (PC4-28800) AMD C18 INGYEN FOXPOST
- Kingston FURY Beast RGB 16GB 3200MT/s DDR4 CL16 DIMM INGYEN FOXPOST
- Asus ROG STRIX Z590-F GAMING WIFI Alaplap
- AKCIÓ! Gigabyte B450 R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660Ti 6GB Zalman S2 TG Zalman 500W
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- iKing.Hu- Apple Macbook 13 M1 Pro Touchbar - 2020 - Használt, karcmentes, 22 töltés
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest