Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Yettel topik
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
Új hozzászólás Aktív témák
-
6030D
addikt
Köszi mindenkinek. Gondolkodom rajta, jó lenne egy nagy pályát csinálni, de az ikea nem viszi túlzásba a kiegészítőket.
Az alis melyik? -
Tenyleg elegge eseti. A sineket leirta a kollega itt fentebb, a jarmuveknel / mozdonyoknal is van hasonlo, nemelyiknek csak az egyik felen van magnes, a masik csak sima fem, gondolom sporolasbol, nemelyik meg bizonyos sinek csatlakozasanal felugrik mindig a peremre es kisiklik. Aztan nemelyik mozdony egesz gyenge, keves vagont tud felhuzni az emelkedon, illetve pl. valahonnan van par darab nagyon meredek emelkedonk, amihez nemelyik jarmu terepszoge keves. De nalunk vannak keszletek mindenhonnan, IKEA, Aldi/LIDL, aliexpress, etc.
2-3 eves koraban meg nagyon duhos lett ezektol a fiam, mert nem ertette, hogy miert nem az tortenik, amit akart. Cserebe most a 7-et kozelitve is jatszik meg veluk neha. -
a legtöbb pálya működik egymással, de vannak olyanok amik jobban és olyanok amik kevésbé passzolnak (feszülnek, lógnak, nem is összeilleszthetőek vagy a nyomtáv ugyan passzol, de a mélyedés nem egyformán mély, és így "döccen" a vonat rajta)
sajnos a Lidl gyártója minden évben más, így a kompatibilitás két Lidl készlet között is esetleges. -
6030D
addikt
Lesz a lidlben fa kisvonat pálya, több féle. Nem tudja valaki, össze lehet rakni az ikeás fajtával? A nyomtáv az stimmel, azt tudom, a puzzle része érdekel.
-
Ghoosty
őstag
válasz
mirci18
üzenetére
Én ezzel úgy vagyok, hogy akit nem érdekel a pénzügyi élet és csak nem akarja, hogy csak álljon a pénze és azért szemmel látható kamatot is akar, az nyisson államkincstári számlát és ott vehet akár 5-10k-nként is valami neki tetsző állampapírt.
Az államkincstári számla teljesen ingyenes. Az egyetlen felmerülő költség a banki tranzakciós illeték, amikor be vagy kiutalod a pénzt, de ha bankkártyával veszed, akkor a beutalás is teljesen ingyenes.
Lehet venni nyugodtan hosszabb lejáratú papírt is, mert él 1%-os kezelési költséggel egy opció, hogy az államkincstár visszavásárolja tőled. (Bár ez nem jogi kötelezettség, elméletileg bármikor visszavonható, de gyakorlatban államcsődhöz mérhető kockázatú).
Ha végigvárod a futamidőt, természetesen nincs ilyen költség. -
Ghoosty
őstag
válasz
f4lcon
üzenetére
Egyszerű a helyzet, minden olyan dolog, ami unitlink biztosítás keretében elérhető, elérhető ETF-ként, de sokszor akár sima befektetési jegy formájában és mind a kettőnél jelentősen alacsonyabb a költség.
A kulcsszó a TKM. Van olyan unitlinked biztosítás, ahol 10 éves távlatra viszonyítva 7% felett van a TKM. Ez azt jelenti, hogy a tőkéd 7%-át befizeted mint költség, minden egyes évben. Nem a hozam 7%-a, ha nem a tőkéé.
Ha most nézzünk egy 10%-kos hozamú befektetést, akkor ebből te mindössze 3%-ot fogsz megkapni. Persze vannak alacsonyabb TKM-mel rendelkező unit link biztosítások is, de jellemzően 3-5% körül van a TKM.
Ez 10 éves viszonylatban érdemes nézni. Most viszonylag magasak az elérhető hozamok, de pár éve még mindenki odavolt a 4,7%-os MÁP+-ért, mert tényleg jó hozamnak számított. Egy átlagos unitlink ebből 0 közeli hozamot tudott volna hozni.
Tehát többségében jobban jár az ember, ha párnahuzatba varja, mint ha unit-link biztosítást kötne. (az elégetés azért túlzás
) -
válasz
f4lcon
üzenetére
Volt több ember is a környezetemben akik bevállalták...volt aki laikus, volt aki nem... biztos termék függő, de a kiszállási pont ezeknél is kb a babakötvényhez volt viszonyítható... Ha jól emlékszem 5 éven belül bukó volt a kiszállás... meg hasonló finomságok. Ja és azokkal a csodás hozamokkal amivel kecsegtetnek nem fogsz találkozni.
Ahogy fentebb is írta Zirowe, ez tényleg ennek a két csoportnak éri meg... -
Dorian
félisten
válasz
f4lcon
üzenetére
Persze, h nem. Viszont múltbeli hozamokból következtetést levonni laikusnak szinte biztos tévút. Márpedig így hozzák meg a döntést, kb mintha feldobnának egy pénzérmét. Aki nem követi folyamatosan a világgazdaságot, a kötvény és részvénypiacot, úgy, h legalább a közeljövőre képes legyen nagy valószínűségű helyes következtetést levonni, azoknak nem való az ilyesmi. Akik meg ilyen szinten követik, azok meg nem erre szórják a pénzük, hanem önállóan cselekszenek.
-
válasz
föccer
üzenetére
Hát igen, ezt én sem értem mikor ez az érv megjelenik... Ilyenkor úgy érzem, hogy a saját nevelésében nem biztos valaki, hogy feltételezi 18 évesen nem érti meg a saját gyereke, hogy figyi azért pumpálták ebbe a pénzt adott esetben, mert nagyon jó befeketetési forma volt és nem csak az ő de a család érdeke is volt ez...
-
Dorian
félisten
válasz
mirci18
üzenetére
Azért bízom abban, hogy sikerül a 18 év alatt úgy nevelni, hogy ne egyből a kurvákhoz hordja el. Remélhetőleg lesz bennük igény továbbtanulásra, amire ennél úgyis több lovetta fog elmenni, el lesz nekik mondva, hogy támogatom őket benne, de csak akkor ha ők is odateszik ezt a részt. Ha pusztán a szépszó nem éri el a célját, akkor eléri a matek, hiszen fekete-fehér, hogy jobban járnak, mintha 18 éves korukban ezzel a pénzel szélnek ereszteném őket.
A lakásokat pedig akkor kapják meg, ha önálló keresetük lesz, amíg mi tartjuk el őket, addig ezt azoknak a lakásoknak a bérleti díjából tesszük. -
-
Semin
őstag
válasz
Zirowe
üzenetére
Szerintem mielőtt ezt megkötnéd nézz be a Mibe tegyem a megtakarításaimat? topicba.
Számtalan jobb ajánlat van mint a babakötvény. (konkrétan ilyen inflációs környezetben egy nem infláció követő befektetés nem ajánlott.) -
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, szeptember végén született meg második gyermekem és szeretnék neki babakötvényt nyitni, meg is jött már a kincstár ezzel kapcsolatos levele.
Feleségemnek van fiókja a kincstárnál, amihez kötődik az első gyerek babakötvénye, ehhez szeretnénk kapcsolni a második gyermekét is.
Online ezt meg tudom csinálni vagy be kell mennem mák-hoz? -
6030D
addikt
Bár nem fontos, mert egyéni dolog, de engem az zavar, hogy oldalt sötét, elöl a szélvédő meg világos. Mintha egy csőből néznék ki. Tök mindegy, milyen a fólia, a gyárilag sötétített üveg is ilyen. A melegedést biztos gátolja, de a világos ezüst kocsi után a sötétszürke autó is brutál meleg, szóval nem csak az üvegen múlik ez.
Egyébként céges kocsi, szóval ezért sem akartam ilyenbe beruházni, de ez a kérdező szempontjából mellékes.
-
DeFranco
nagyúr
válasz
lorcsi
üzenetére
Ami tudja az UVxxx (400?) minősítést. Az UV szűrést a leggagyibb lencse is tudja megvételkor, amit Magyarországon engednek forgalomba hozni.
A gyengébb példányok ezt egy bevonattal érik el, amik pár év alatt lebomlanak és gyengül a szűrés minősége, de mivel a gyerek nő, a szemüveget kb. évente cseréljük ez nem szempont.
Probléma lehet még a lencse torzítása, ezt elsősorban szemmel ellenőrizzük (átnézünk rajta, mozgatjuk, forgatjuk). Mivel rövid ideig van rajta ekkor még (utazás közben, esetleg egyéb, extrém napos helyzetben) ez sem probléma.
Kifejezetten háklis vagyok a napszemüvegekre de ebben nem látok valós problémát.
-
scream
veterán
Huh, köszönöm szépen mindenkinek!

A fóliázás szerintem még várat magára, mert hamarosan talán lesz autócsere, viszont ezek a "teli" árnyékolók elég jól néznek ki, így lehet effelé megyek el.
-
DeFranco
nagyúr
Mi fóliát nem akartunk, én sem szeretek olyan autóban hátul utazni, ráadásul sokszor van olyan, hogy a gyerkőc kéri, hogy vegyük le, mert inkább nézelődne.
Ha felrakatsz egy rendes fóliát, akkor befelé nem látsz semmit de kifelé teljesen jól átlátszik, egyáltalán nem zavar a kilátásban. Nekem a hátsó szélvédő is be van fóliázva, de még szürkületkor sem zavaró. -
Dorian
félisten
Én tettem fel valamilyent, nemsokára le is esett, a tapadókorongok részben elvesztek, úgyh nem került vissza. De semmi problémát nem okozott, h nincs, gondolom az eleve sötétített övegek miatt.
-
6030D
addikt
válasz
scream
üzenetére
Mi a Lidlben vettünk ablakra tapadóst, nagyon jó. Hasonló ehhez, de mostanában nem láttam a Lidlben. Az Octavia hátsó ablakába pont passzol, úgyhogy szinte teljesen takar. Mi fóliát nem akartunk, én sem szeretek olyan autóban hátul utazni, ráadásul sokszor van olyan, hogy a gyerkőc kéri, hogy vegyük le, mert inkább nézelődne. De ha van pénz fóliázásra is, akkor érdemes elgondolkodni a méretpontos árnyékolón (hirtelen egy link, van ebből több gyártó, külföldről 40-50e Ft környékén beszerezhető a 6 db-os szett körbe). Itt nem süt be sehol a nap, és alatta le lehet húzni az ablakot.
-
válasz
DeFranco
üzenetére
Nekem is a "zoknis" megoldás jutott még eszembe, azt láttam többeknél, de nem tudom, hogy mennyire tartós. Lehúzható roló nekünk is volt, egynek jó.
Illetve most ugrott be hazafelé, hogy be kell húzni a panorámatető árnyékolóját, azt én is rendszeresen állítgatom.
Másik ötlet, hogy csukd be a kabrio tetejét. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
DeFranco
nagyúr
válasz
scream
üzenetére
Több megoldás van, az ajtóra húzható "zokni" árnyékolótól a rolón át a fóliázásig, én a roló alá nem mentem szintben, de azt sem szerettem, viszont többnyire megoldást nyújtott.
A tartós megoldás az volt, hogy viszonylag hamar rászoktattuk a gyereket a napszemüvegre, majd egy autóváltás után kapott az autó egy fóliát B oszloptól hátrafelé, mert az nem csak a fénytől hanem a hőtől is véd valamelyest.
Ha van lehetőség én fóliáznék.
-
válasz
scream
üzenetére
Elkanyarodok...
Nehéz amúgy, mert ha az ablakra teszel mondjuk textilpelust akkor az a kilátásban fog akadályozni. Mi többször próbáltunk a hordozóra csíptetni valami ruhát, de a kanyarodást nyilván nem követi le. Vannak ablakra tehető árnyékolók is. Teljes védelmet nem nyújtanak, viszont a semminél jobbak. Nekünk az egyik autóban van beépített és az kb mindig fel van húzva.
Nem lehet esetleg árnyékoló kiegészítőt venni hozzá? -
scream
veterán
Hali!
A héten érkezett meg az új 360as autósülés gyerkőcnek, eddig bázis talp + hordozó volt, de már kényelmetlen volt.
Eddig ez a probléma nem jött elő, mert a hordozón volt "kupola", de az új széken nincsen semmi ilyen, ti hogy oldjátok meg, hogy ne süssön a gyerek szemébe a nap út közben? (10 hónapos)
-
válasz
Stylewars_kp
üzenetére
ja, kiírva nálunk december végére volt, csak ráhúzott kicsit

-
szotyika77
aktív tag
Nekem az első gyermekem 2020.12.10-re volt kiírva, és 12.14-én érkezett (anyukám születésnapja is ezen a napon van).
A második gyerkőc pedig 2023.01.03-01.09 közé volt kiírva, és 01.04-én hajnalban meg is érkezett. És ezen a napon van az én szülinapom.
Szóval nagy volt az öröm!
-
Dorian
félisten
Nálunk van egy 18.02.05 és egy 20.03.04. (Én pedig 02.04.)
-
Fú, a katona az para!
Nálunk a legnagyobb fiú mondta egyszer azt 3-4 évesen, hogy igen le kell feküdni aludni, mert a néni is azt mondta. Visszakérdeztünk, hogy milyen néni, erre azt mondta, hogy hát a néni a piros ruhában a nappaliban. Mondanom sem kell, hogy rajta, anyukán és rajtam kívül nem volt otthon senki és vendég sem jó ideje...Hát összeszűkült a fejbőröm egy mp alatt és végigfutott a hátamon a hideg.
-
6030D
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
Ha nem is pont ugyanazt a sztorit, amit mi mondunk, de simán elkezdi mondani, hogy a múltkor motorral mentünk a:
- méhecskével (plüss)
- katonával (ő a szekrényben lakik nálunk... ez olyan szinten nem megnyugtató, hogy a 70-es években ezt a háztömböt katonatiszteknek építették, akik azóta kihaltak
)
- szerelővel (felújították alattunk a lakást, és mondtuk neki, hogy a szerelő bácsi zörög. Sose találkoztak, de azóta barátok.
)
4 éves lesz, februárban.
Nektek mikor? -
kicsit más téma: nálatok is sokat konfabulál(t) a gyerek?
én azt veszem észre, hogy minden sztorira, amit otthon elmesélek a feleségemnek a fiamnak is van egy "hasonló" sztorija, ami vele és a kitalált barátjával esett meg. sok esetben ugyan azokon a helyszíneken, ugyan azok a dolgok esnek meg velük. és ezt szinte azonnal el is mondja, ahogy az én oldalamról a beszéd befejeződött, tehát nem órákkal később, hanem 3 perc alatt "megszületik" a sztori.
(februárban lesz 4 éves) -
Igen, akkor ezt félreértettem... Valóban ha így kimondjuk akkor igen ez lesz a helyzet... Meg kell nézni mindenkinek a matekot, hogy adja ki jobban.
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
jaja, nem úgy értettem, hogy külön-külön élnek belőle, csak, hogy melyik oldalról mennyi folyik a kasszába.
1) anyu GYED (alacsony fizu miatt gondolom akkor alacsony GYED) + apu teljes fizetése
2) anyu nulla pénz + apu GYED + apu saját fizu - anyu TB
ha megvan a matek, és kiadja, akkor hajrábár megjegyzem, hogy a feleségem 3 év közös bankszámlát követően igényelt sajátot
már 3 éve így külön számlán megyünk, szerintem nem lett jobb, de neki így jó. (szerencse, hogy mindkettőnké ingyenes) -
-
válasz
f4lcon
üzenetére
Igen, itt már nagyon kijön, hogy kik, és hogyan élnek "együtt"...
A GYED összesen 18 hónapig kerül folyósításra... Ha apa veszi fel anya helyett akkor anyának TB-t kell fizetni, ez havonta 9K, most. A saját és tesóm példájára is igaz, hogy jelentős a különbség. Példaként ha 50-60 ezerrel több GYED jön be, mert ekkora a szakadék a fizuban. Ez a teljes időszak alatt tehát 1,5 évre ~1M Ft. Szerintem ez egy szemmel jól látható pénz...anyunak nulla, apunak meg a sajátja plusz GYED
- Én ezt a magam részéről nem is értem... Mármint, család, közös kassza szinten vagyunk. Nincs anyának, meg apának külön... De tisztában vagyok vele, hogy vannak akiknél ez nem működik és az ő esetükben ez logikai téglafal... Megjegyzem ha annyira fontos, hogy anyunak is jöjjön valami számlára, akkor apu felveszi...aztán áttolja anyu számlájára az emelt összeget...win-win...
De ego és büszkeség miatt elbukni ennyit...szerintem kihagyott ziccer. -
Poultier
tag
Sziasztok!
Van bevált keskenyebb kivitelő gyerekülés, ami használható ISOfixel és anélkül is?

-
#17111 Semin & #17113 f4lcon : Én most csak a GYED/GYED Extra mellett lehet dolgozni...ha az apa veszi fel. A GYES nem tudom, hogy kapcsolódik, annyira nem vágom ezeket a csűrcsavarokat.
Közben ezt találtam: [link] Tehát annyiból valid a dolog, hogy a munkáltatónál fizetés nélküli szabadságra el kell engednie... ( kérdés, hogy ez mennyire üthető át... van ahol kérdés nélkül simán megy...) -
-
updog
őstag
válasz
predakon
üzenetére
Én alapvetően racionális ember vagyok. Az ilyen mamás csoportokban gyakran előkerül hogy telihold, front, viharos szél stb. mind hasonló hatással van a gyerekre.
Nem feltétlen hiszem el ezeket, de teliholdkor, frontkor, viharos szélkor az egyébként level 1 impek nálunk is nightmare szintű Diabloként viselkednek
A 6 hós pici is a napközbeni 3 helyett egyet aludt pl. Szóval akár elhiszem, akár nem... -
válasz
predakon
üzenetére
Sógoréknál!
18 hónapos fiú és normál esetben 7-fél között alszik el. Tegnap voltunk náluk játszani, de nálunk a lányok (2 és 4 évesek) seperc alatt kidőltek szokásosan 9 körül. Na ők fél 12kor küldtek képet, hogy a gyerek álldogál a nappaliban.
Addigra már voltak sétálni és kocsival autópályázni pár 10 km-t, de semmi. Volt vagy fél 2, mire elaludt, de nem annyira nézték az órát, szóval lehet később. Reggel persze kelt a pici "időben", saccra 5 órát aludt csak. -
8 honapos fiunk tegnap kitoro orommel fogadta a teliholdat, kurva nagy szopas volt az este, a vegso megoldas hajnali 3kor jott a “leviszem babakocsizni” szemelyeben. A levegon megnyugodott…. Persze a liftben lefele menet hirtelen idoutaztam is 3 helyett visszaugrottam hajnali 2re 😀 masnal is armageddon volt a tegnap este?
-
Sziasztok!
Részben kapcsolódó témához lenne kérdésem, mert elég meglepő infót hallottam.Tesómék és köztünk 3 hónap különbséggel születtek a gyerekek, így nagyon hasonló cipőben járunk adott időpontokban. Mondtam is neki, hogy a GYED-et ne felejtsék el igényelni és mivel beszéltünk róla korábban a jó fizuja miatt érdemes lenne neki igényelnie, nem a feleségének...
Viszont mondott egy meglepőt ami miatt mégsem errefelé mennek. Elvileg ha ő venné fel, akkor a feleségének fel kellene mondania... Amit totál nem értettem, mert ez egyetlen tájékoztatóban sem volt benne... de rákérdezve az volt az indoklás, hogy akkor nincs olyan jogcím amivel továbbra is otthon maradhatna a felesége a gyerekkel...Van erről valakinek biztos infója? Köszi előre is.
-
válasz
run4fun
üzenetére
Nekünk ilyen van itthon csak más színben: Lorelli Gusto
Eddig kiszolgált 3 gyerkőcöt és simán ki fogja a negyediket is.
Stabil, könnyen kezelhető és tisztítható, de ugyanúgy sok helyet foglal, mint a többi hasonló etetőszék.
Egyébként Babaszafariban 1 termékre 15% kedvezmény van a napokban.
Időpont: 2023. október 21-23.
Kuponkód: BSZ23FA 15 -
run4fun
tag
Sziasztok,
etetőszéket keresünk dönthető háttámlával. Megosztanátok a tapasztalataitokat kérlek? Ár-érték arányban mi éri meg szerintetek?
Köszi!
-
válasz
AssAssynn
üzenetére
Nekünk is van itthon, pont most akadt a kezembe. Kell bizony szél, annál jobb minél állandóbb sebességű vagy futsz/bicózol és húzod magad mögött.
Nagyon ritkán tudjuk használni, mert helyigényes is rendesen. Embermagasságban sokszor jóval enyhébb a szél, mint mondjuk 5-10 méteren és addig tényleg mondjuk futással lehet felhúzni. Dombról is lehet próbálkozni, mint pl a siklóernyősök.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Lenovo Thinkpad T14S Gen 1,AMD Ryzen 5 PRO 4650U, 16GB, 512 GB, MAGYAR világítós billentyűzet
- SATA, IDE (PATA) és SAS 3,5 HDD BAZÁR
- Honor 400 Pro 12/512 GB
- Beugró Gamer PC - GTX 1650 4GB - 16GB RAM - I5 4590 -128GB SSD - 500GB HDD -
- ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE - m-ATX OC király: dobozában, tartozékokkal, tökéletes állapotban!
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Behringer B-CONTROL BCF2000 USB/MIDI kontroller
- LENOVO L13 Yoga 360 touch - 13,3" - i5 10210U, 8GB RAM, SSD, jó akku, - számla, 6 hó gar
- BESZÁMÍTÁS! Asus B150M i5 7600K 16GB DDR4 240GB SSD RX 580 8GB Kolink Aviator DeepCool 400W
- 269 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IAH10) - Intel Core U9 285H, RTX 5060 (multitouch)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)