- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Egy óra, két rendszer
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Nem nyílnak a Foldok?
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
pergabb #117925 üzenetére
Az teljesen rendben van, de nem alkalmi vétel így nagyon nehéz lesz a szűk réteget megtalálnod; az a magánszemély akinek számla nélkül kell egy milliós gép.. Sokan inkább kiköhögik az Áfa-t inkább, de van számlás garanciájuk és le tudják költségelni az egész összeget.
-
moleculez
veterán
válasz
pergabb #117617 üzenetére
Az alap M2 az jóval az M1 Max alatt van (amivel ha jól veszem ki a szavaidból van tapasztalatod), szóval az jobb nem lesz, az M2 alapú Max, Ultra etc meg annyival nem jobb amennyivel drágább. Ok talán az Ultra mérhetően jobb. Másrészt, nincs ingyen ebéd, nagyon jó dolog az ARM, de nem mindenható, ha nagytételben nyomod a PS-t/képfeldolgozást akkor bele kell rakni pénzt (amennyit ér az időd ér amit ezzel nyerhetsz) és építeni egy workstationt amennyiben pénzt hoz 🤷🏼♂️
-
bmakszim
őstag
válasz
pergabb #115710 üzenetére
Egyrészt van árazós topik itt PH-n, ez a kérdés oda tartozik. Másrészt szerintem nem olyan sok idő akárcsak itt HA-n megnézni a hasonló konfigok állapotát, korát, árát és az alapján belőni egy összeget.
-
válasz
pergabb #115467 üzenetére
Kb semmi értelme nem lenne a pixelek megnégyszerezésének, ha mind a négy eredmény-pixel mindig ugyanolyan színű, nem? És a képernyőd még úgy sem nézne ki, mint egy FullHD (mert még annyi sem lenne).
Ehhez képest.... te látsz különbséget a Retina kijelzők és a FullHD-kijelzők között ?Mert ha igen, akkor egyértelmű, hogy az 1 pixel az 4 pixel-t nem kell 1 az egyben értelmezni.
(egyébként egyrészt igaz, de nam mindegy, hogy hogyan teszi ki arra a 4 pixelre azt az 1 pixelt)Itt írtam le nagyon szájbarágósan, hogy mi történik valójában, és filmeknél, képeknél pl. miért nem feleződik a felbontás, hacsak a megjelenítő program ezt nem csinálja saját hatáskörben /mert ő kisebbnek fogja látni a megjelenítendő terület pixelméretét, mint az valójában a natív képernyőn, ezért ha nem csak odaadja az oprendszernek a tartalmat, hanem ő úgy dönt, hogy márpedig ő jobban tud renderelni, és ő maga igazítja az általa látott pixelméretre, akkor ott már tényleg történhet felbontás-vesztés). Lehet, hogy mégis van értelme elolvasni azt a hozzászólásomat, ha tényleg meg akarod érteni.
De ha nem itt leírrom egy kicsit (de csak egy kicsit) rövidebben:
az képernyő tartalma (fix rendszerfontok, ikonok stb, rendelkeznek agy pixelmérettel, beleértve az ablakokban megjelenített filmeket is. Ezt a tartalmat /ha az applikáció nem kicsinyíti eleve/, akkor két lépésben rendereli az oprendszer /a GPU-val karöltve/:
1. először történik egy 200%-os felskálázás - alapból bekapcsolt élsimítással (antialiasing), de az élsimítás kikapcsolható (extra tool-lal).
2. majd a megjelenítendő hely (teljes képernyő vagy ablak) fizikai /natív/ méretére való igazítás, az megjelenítési arányok megtartásával /vagyis ha nem ugyanaz az oldalarány, akkor vagy a "fit all" (extra fekete részek lesznek hozzáadva), vagy a "fill space" (vágás történik alul-felül vagy kétoldalt) módszert használja),. Itt már a valós retina-felbontás lesz a mérvadó. Van eset, amikor a 2. lépés elmarad, mert az 1. lépés pont a megfelelő méretre skálázza az objektumot (ez a helyzet áll fenn pl a rendszerfontoknál és ikonoknál., ha a default ("felezett") logikai felbontást választod)A 4K-s filmek mindenképpen valamennyire downsize-olva lesznek, mert a 3456*2234 kisebb, mint a 4K felbontás (ráadásul nem 16:9, ezért a szélességre fog downsize-olni full screen-ben.
Ettől még lehet program, ami az oprendszer működését elcseszi, és ő maga downsize-olja a tartalmat, amit kirakat az ablakba / képernyőre.
-
bmakszim
őstag
válasz
pergabb #115463 üzenetére
Tegyél ki fullscreenbe egy 4k youtube videót, csinálj egy screenshotot, csökkents 50%-kal, majd növeld 200%-kal. A te logikáddal ugyanazt a képet kéne visszakapd, ugye? Próbáld ki és te magad is rájössz, hogy nem így van.
Sőt, ha eléggé belenagyítasz az eredeti képbe, akkor is láthatod, hogy nem négyszerezi a pixeleket.
A photoshopot nem ismerem, de gondolom csak beállítás kérdése, hogy akarod-e a szerkesztett képet 200%-ban látni, vagy sem.
-
bmakszim
őstag
válasz
pergabb #115457 üzenetére
Viszont így már tudom, hogy nincs értelme 4k filmet letölteni, youtubon is elég egy 1080p, mert a büdös életbe nem fogja abban a részletességben lejátszani.
De fogja.iina: https://github.com/iina/iina/issues/2839
Ez az az issue, amiről itt írtam. De téged nem érint, mert te pont a 2x scalinget használod. -
arn
félisten
válasz
pergabb #115438 üzenetére
A virtualis felbontas csak annyit jelent, hogy az osszes desktop elem merete annak megfelelo (felezett), amugy minden a nativ felbontasban fut.
De siman el tudom kepzelni, hogy sok helyen “csalnak” vele, ahol a szem nem erzekeny ra (mozgo elemek, stb), megfelezik a felbontast, es kimerevitesnel renderelnek nagy felbontasban. Igy smoothabb, ahol kell ott meg vannak reszletek. Lehet epp ezert ragaszkodik az apple az egesz szamu leosztashoz, mert a koztes esetekben egyreszt nem lesz eles a kep, masreszt tobb szamolast igenyel, nem kell a subpixelekkel foglalkozni, etc.
-
Årpi
őstag
válasz
pergabb #115442 üzenetére
A videólejátszásba sosem gondoltam bele ilyen szempontból, de igen, papíron, így nem feltétlenül natív 4kban kellene lejátszania a szoftvernek sem. Játékoknál annó (13-as Pron) 1280x800-at választottam ki, de ott már előfordult, hogy maga a játék felülírta az egész retinás elvet, és akkor viszont nem volt logikai-fizikai ügyeskedés, hanem bizony 1280x800-ban futott a játék és érezhetően szebb volt, ha 1600p-re raktam át. Viszont a magas PPI és a kis felbontású kijelző miatt az 1280x800 sem volt csúnya. Csak ott ugye nem egy 2560x1600-s képet downscale-elt, hanem simán 1280x800-ban renderelte ki.
Mac OS: 2560x1600-ban renderelek, de 1280x800-nak megfelelő logikai pixellel dolgozom, így szép smooth lesz a kép
Játék: 1280x800-ban renderelek alapból -> csúnyább lesz valamivel a kép -
Årpi
őstag
válasz
pergabb #115440 üzenetére
1 logikai pixelt 4 fizikai pixelre rajzol ki a gép. Tehát pl. egy szürke elem egy pixeles lenne, az most négyen kap helyett. Photoshop is ehhez igazodik, azaz egy piros pixel a képen négy piros pixel a kijelzőn. A screenshot valóban 3456 x 2234 felbontású, de ott is ez az elv működik.
-
bmakszim
őstag
válasz
pergabb #115438 üzenetére
Nem, az 1728 x 1117 az csak "olyan, mintha". A géped mindig a natív 3456 x 2234-on fog működni.
Ezt viszont azoknak, akik értik:
Ha én az M1 Air-en a default 1440x900-as beállítást használom, azt ugye 2880x1800-on rendereli és azt skálázza vissza 2560x1600-ra. Ez egy screenshot alapján egyértelmű, hiszen annak a felbontása 2880x1800 lesz.
Na már most, ha ezen 1:1-ben nézek egy full HD videót, akkor azt is leskálázza és ezzel kvázi tartalmat veszítek. Ez így szerintem szar. -
-
válasz
pergabb #111840 üzenetére
Pontosan a por miatt zavar, hogy eláll az a műanyag.
Úgy látszik a legjobban, ha teljesen ki van nyitva.
Nekem egy led panel megvilágítja az asztalt, így egyböl megcsillan az ilyen apró hiba is.
Próbáld meg, hogy telefonon bekapcsolod a zseblámpát.Az enyémen nem kellett nagyon keresni, mert kiverte a szemem.
A tiéd valószínűleg tényleg átment a minőségellenörzésen, és bizonyíték, hogy meg lehet csinálni rendesen is.
Ilyet várnék el a pénzemért. -
mazsiii92
senior tag
válasz
pergabb #110449 üzenetére
Ebbe nem is gondoltam még bele, de valóban így van. Több, mint 1 éve használok egy céges M1 Airt munkára, és az elején meghökkentett, hogy mennyire gyengébb az akksija, mint a privát célokra használt M1 Air-nek. Aztán a HUB elengedésével szépen beállt az Apple által ígérteknek.
A smartcard, monitor és a töltés miatt kellett a HUB, de sikerült átgondolnom a szitut. A monitorra nincs szükség napi 8 órában ezért ennek a folyamatos csatlakoztatását elengedtem. Plusz már nem hdmi kábellel csatlakozik a hubhoz, hanem C kábellel egyenesen a MacBookhoz, ha épp kell. Így a töltés és a smartcard tudja élvezni a két thunderbolt portot, ha pedig kell 2-3 órára monitor, akkor bármelyik előbbit kihúzom, monitor bedug és voálá.
-
BossBoss
őstag
válasz
pergabb #110419 üzenetére
Sejtettem. Inkább a RAM méretét emelném 16 GB-ra. A tárhely nem érdekes, mert van NAS, plusz nálam egy külső 1 TB NVMe Samsung 970 EVO lógna még rajta. Szóval csak emiatt nem dobnék ki 100 ezret +256 GB helyért... Na majd jobban utána járok pontosan mi is a gebasz a 256-al? Talán lassabb ha jól rémlik?
-
válasz
pergabb #109927 üzenetére
> de ami 2 óra 16-os pro esetén, az a wines gépnél akkor 40 perc lesz.
Szerintem pont nem ez a jellemzo. Ha hajtod, akkor minden kb. ugyanugy merul, mivel a csucsfogyasztas jellemzoen sehol nem tobb, mint 40 watt ha, a a GPU-t nem nezed. Tehat egy 6800H az mondjuk kitartott 30 wattnal 2 ora alatt eszi meg a 70 Wh-s akkut (a kijelzo is fogyaszt), az M1 Pro meg 30 wattnal ... szinten 2 ora alatt eszi meg a 70 Wh-s akkut (a 14"-esre gondolok). Ez sima matek.
Amiben jobb az M1, az az 'idle' fogyasztas, tehat ha nezed a bongeszoablakot, akkor az M1-es gep mondjuk eszik 5 wattot, az Asus meg mondjuk 10-et. -
KubanitoS
veterán
válasz
pergabb #109923 üzenetére
Az ASUS OLED géppel pont célbataláltál.
Teljesen jó gép amúgy, de van tapasztalat MBA-val is, ezért is nem értem, miért gondolják, hogy kevés sima napi szintű használatra.Esetemben durván egy százassal olcsóbban lett ez a gép, mint egy MBA, de nekem munkára is elég, 512GB tárhellyel, illetve ugye itt a kijelző, na meg a fekete szín, ami nekem nagyon tetszett... Szóval preferencia...
-
válasz
pergabb #109921 üzenetére
> fejlesztés esetén ez lett volna 600-650 is
azert azt meglepne; nekem desktopon a Ryzen 7950X 105 watton megy (8%-al kevesebb teljesitmenyt produkal igy, mintha 175 watton menne), az egesz gep 32 kimaxolt szal alatt kb. 170 wattot eszik (+monitorok). Persze igy is tobb, mint a Macbook Pro 50 wattja, de kb. 2x olyan teljesitmenyt ad.
> gy vki nem asztali gépnek használja és cipeli, akkor a wines gépek leveszik a teljesítményt, ergo egy sokat említett 6800U már nem lesz annyira erős és kitekeritek a belét, akkor ugyan úgy le fog merülni pár óra alatt, nem éli túl a napot, mint egy macbook.
Abszolut, ha hajtod, akkor minden merul. A 16" Macbook Pro is siman lemerult 2 ora alatt, ha tokig ki volt hajtva.
-
peugeotmate
addikt
válasz
pergabb #109888 üzenetére
Mire gondolsz megosztott alatt? Miben kevesebb ez mondjuk az M1/M2 MacBookok RAM kezeléséhez képest?
Ha jól látom, ez az Asus valahol az M2-es MacBook Pro/Air szintjén áll. Cserébe full Win support. És elég versenyképes az ára amennyiben tartós is!jlaci74
CAD már nem elsőrangú, igazából Blender és Unity is jó lenne, ha még elfutna rajta, illetve valamennyi rendereléstől (3D modellekről készült nagyfelbontású képek) sem omoljon össze, ez már elég lenne. -
kchris78
veterán
válasz
pergabb #109888 üzenetére
ha nem lenne elég én otthoni gépnek tavaly decemberben vettem egy HP envy-14-et. 512SSD, 16GB RAM, 11.gen intel cpu és nekem olyan modellhez lett szerencsém amiben van NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti Max-Q is
. Az szerintem sok mindenre elég
. Amikor AMD procis gépet nézegettek fontoljátok meg azt is (nem tudom van e rá szükségetek) hogy nem biztos hogy van Thunderbolt portja. Én emiatt húztam le a listáról az AMDs gépeket tavaly (meg kevésbé hatékonyak energiában).
-
válasz
pergabb #109849 üzenetére
Igen, hangerő növelésével fokozatosan veszi vissza a mélyet, hogy ne torzítson, ez a méretű mélysugárzó ennyit tud. A 14"-ban kisebb a mélysugárzó, az még inkább ilyen.
Nézd azt, hogy a konkurens gyártók gépeinek nagyrésze mekkora hulladék hangot ad egy ekkora méretű laptopba, még akkor is ha hasonlóan drága. -
brickm
őstag
válasz
pergabb #109819 üzenetére
A piros petty működése attól függ, hogy a szoftver írója mit gondold. Alapvetően MACOS-en az az ABLAK bezárására szolgál, az applikáció háttérben futása ugyan úgy megvan. De vannak akik újraértelmezték és teljesen lelövik vele az appot. Alapvetően az első működés a helyesebb.
-
SharpSA
veterán
válasz
pergabb #109814 üzenetére
A piros pötty elvileg az adott program bezárása lenne, de mindenképpen bezárja annak aktív ablakait (például a Safari esetén piros pöttyre nyomás után annak ikonjára nyomva üres ablakot kapunk). A teljes program bezárása meg gondolom a szoftver írójától függ, hogy az minek állította be a gomb működését.
A sárga pötty meg lerakja a dokkra és ha ezután például a Safari esetén annak ikonjára nyomunk, visszakapjuk azt az előző összes megnyitott lapfüllel együtt. -
-
tboldi
nagyúr
válasz
pergabb #109801 üzenetére
Nekem ugyanezen oknál fogva van egy matt Moshi iVisor fólia a 15”-esemen. Hogy ront-e a felhasználói élményen, az attól függ, honnan nézzük. A képminőség valamivel ugyan rosszabb vele (mintha enyhén szemcsés lenne), viszont erős ellenfényben jobban látom a kijelzőt, ami meg mindenképp javulásnak értékelendő. De ahogy írtam, én is a staingate megelőzésére vettem, ez csak járulékos dolog.
-
general
addikt
válasz
pergabb #109419 üzenetére
Ha több gombja lenne az MX Masternek, már én is azt használnám.
Logi G502-t nyúzok vagy 10 éve, 11 gomb..Nem akar elromlani, imádom.
Egyedül a Gesture gomb/funkció hiányzik, de az nagyon. Van mellette egy MX Anywhere 2, néha azzal tolom.
Lightroomhoz öröm a sok programozott gomb, irtó gyorsan lehet haladni a munkával. -
syl5
őstag
válasz
pergabb #109419 üzenetére
Az első 1 évben hogyan tudok plusz garit aktiválni?
Mert kiírja nekem is a support app, hogy tudok rá, de múltkor felhívtam Őket és az indiai kishölgy azt mondta, hogy Care+ t csak első 60 napban tudok vásárolni.Na meg is van: [link]
Érdekes, hogy iOS Support app-ban erről nem ír semmit, és külföldről hívnak vissza ha hívást kérek.
Igaz angolul használom a telót. -
moleculez
veterán
válasz
pergabb #109380 üzenetére
Szerintem reális, kb ennyi várható. Főleg ha az M1 vs M2-ből indulunk ki.
Szvsz kapnak több magot a belépő Pro es Max chipek, az ezzel "vesztett" üzemidőt, növekedő melegedést max behozzák a 3nm előnyével, de az is lehet hogy inkább beleállnak, aztán majd M3 nál állnak át új csíkszélességre.
De jelen pillanatban az M1 Max is a legtöbb pro usernek overkill, pár workflow esetén lehet kihasználni, amúgy nem igazán. Meg aztán amire ez nem elég oda lehet hogy nem is laptop kell -
general
addikt
válasz
pergabb #109332 üzenetére
Az M1 szériát biztosan jobb áron kapod meg. Grafikában nem tudom, mennyire kellenek a lóerők, én fotószerkesztésre használom az M1 Maxot, overkill gyakorlatilag, pedig a LrC undorítóan eszi a hardvert...
A 32gb miatt akartam Maxot, cto nem volt opció. Akksi idő elképesztő, mai napig vigyorgok.
-
general
addikt
válasz
pergabb #107440 üzenetére
A max csak a gpu magok számában tér el, több van belőle a apu ugyanaz. A fotós alkalmazások pedig - sajnos - igen gyéren használják a gpu gyorsítást. Szóval igen, bőven elég a pro modell. A 32 gb ram okos, bár amennyire jó a nem optimalizáció a macos-ben, és amilyen durván gyorsak az ssd-k, amire swappel, valszeg bőven jó a 16 gb is, de tény, hogy felhasználó függő. Én is most vettem 16" pro modellt 1 tb-tal, 16gb rammal, de csak azért ezt, mert ilyen modell adódott. Majd ha megizzasztom, kiderül, elég-e a 16gb ram.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Synology NAS
- Nyaralás topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Autós kamerák
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Audacity - hangszerkesztés
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Elemlámpa, zseblámpa
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- További aktív témák...
- LENOVO IDEAPAD Gaming 3 - Ryzen 5 5600H, 15.6FULL HD, 512 GB, 16GB, Geforce RTX 3050Ti
- Bomba ár! HP Elitebook 840 G1 - i7-4G I 16GB I 240SSD I 14" HD+ Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP Elitebook 840 G1 - i5-4GEN I 8GB I 180GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Precision 5530 - i7-8850H I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I P1000 I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Sérült! Corsair Icue 5000X Fehér Számítógépház! Olvasd a hirdetést!
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest