- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Aurát vált a Vivo V60
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Andie
őstag
válasz
PowerBuldog #21011 üzenetére
Ha visszaolvasol 1-2 napot, látod, hogy én is ezzel küzdök
A srácok itt sokat segítettek, nekem több problémám is lehet, gyári hűtő, rossz pasztázás, esetleg helytelenül beállított BIOS. Nekem cpuZ stresszteszttel felment 100 fokra a proci pár másodperc alatt, amíg a biosban be volt kapcsolva a GameBoost (4200 mhz-en hajtotta a procit 3600 helyett). Alapvetően úgy látszik, ez egy forrófejű proci, de azért jó hűtéssel és beállítással kordában lehet tartani (50-70 között?). Ma intézem a hűtést. -
Andie
őstag
válasz
wwenigma #20996 üzenetére
Kapcsolt a fene!
Én ha tehetem, be se megyek a biosba. A pc boltban mikor átadta a csávóka, mutatta, hogy minden szuper, megy szépen, (bios volt nyitva), itt mutatja, hogy 35 fokos a proci (mert ugye kértem, hogy szuperhideg legyen), és bekapcsolta a GameBoost-ot (B450 tomahawk max biosában van egy ilyen nagy piros kapcsoló a bal felső sarokban), hogy brutál erős legyen. Én csak okosan bólogattam, azt se tudtam miaz.
Aztán ahogy itthon ráraktam egy MSI afterburnert, ahogy szoktam, elinditom az Elite-et, látom ám, hogy 60 meg 85 között ugrál a procihő, de a terhelés ilyen 2-15% között van. Hát mondom ha 15%-on 85 fokos, akkor mi lesz itt később? Ekkor inditottam el egy cpu-Z-t, ami 10 mp alatt 100 fokra rúgta a hőmérsékletet. Le is lőttem kapásból. Nyomozni kezdtem, és írták, hogy ez a Gameboost fixen 4200 Mhz-en tartja a procit, 0-24, nem is hagyja aludni. Vissza kikapcsoltam (ezt írtam az eredeti posztban), igy már a gyári 3600-on megy a procim, de még mindig 60-80 fok között, csak mostmár cpuZ terhelés alatt se megy 90 fölé. Ami még igyis brutál magas.
Ekkor olvasgattam még tovább, hogy ha windowsban átállítom Energiatakarékosra az energiasémát, akkor hűvösebb lesz. Átraktam, és láss csodát, 38-45 fokos a proci, és stresszteszt alatt sem megy 55 fok fölé. Játékok közben sem tapasztalok semmi lassulást, vagy akadást, igaz a proci terheltsége 20-30% közötti, tehát a korábbi duplája. Sajnos nem értem az összefüggést, nyilván nem ismerem a windows energiagazdálkodási logikáját.
Ajánlottátok a Ryzen balanced sémát, azt használva kb ugyanaz mint a windows kiegyensúlyozott, tehát 60-80 közötti értékek játék közben, stresszelve meg ugyancsak 90, és fölötti.
Most felraktam a Doom Ethernalt, minden high/ ultrán játszottam vele fél órát kb. A proci 60 fokosra ment fel energiatakarékos módban, a VGA (5600XT) pedig 60 fokig. 150-200 fps-t vitt, ha nem korlátoztam le a vsynccel 60-ra.
Tehát az összes bajom az, hogy normál módban (ryzen balanced, vagy windows kiegyensúlyozott) rohadtul meleg a proci, még terhelés nélkül is (10-20%-on), amit reményeim szerint egy jó hűtő meg fog oldani. A Gameboost funkciót meg elfelejtjük. -
Andie
őstag
válasz
#32839680 #20985 üzenetére
No várj, akkor ez az Arctic Duo mégsem jó? (most olvasom közben @arabus kollega tanácsát, hogy ne ilyet vegyek, mert kisebb a hűtőlapka mint a proci teteje) - akkor vegyem azt a GELID-et?
Hol tudom ezt a PBO-t állítani? Valami jumper van az alaplapon?Igazából játék közben soha nem láttam a procit felmenni 20-30% fölé. Alapesetben (folyamatos Elitezés közben pl) 10-15%-on ketyeg. Ilyen értelemben tehát nem érzem szükségét semmi boostnak vagy brutál 4200 Mhz-eknek, sokkal jobban aggaszt a 80-100 fok közötti hőmérséklet. Nem is értem, miért kapcsolta be a srác a GameBoostot, hát nincs az a játék ami per pill ezt a procit megizzasztaná, hisz inkább a videókártya a szűk keresztmetszet.
Ez a ventilátorgörbe nekem eléggé félelmetesen hangzik, de elmondom a boltban, majd, kimásolom, amit írtál -
Andie
őstag
válasz
wwenigma #20947 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a hűtéssel kapcsolatos problémámra a segítséget!
Egyelőre visszavettem a gameboostot, 3600-on nem forrósodik annyira, sőt, hogy a windowsban leveszem a powermanagementet "Energiatakarékos"-ra, akkor nem megy 50 fok fölé játék közben. Viszont nem tapasztalok semmi lassulást. Ez az opció vajon mit csinálhat, hogy ennyire "hűvös" lett tőle a proci?Illetve még: Mi az a PBO ?
Ezt a hűtőt néztem ki a tanácsotok alapján: ARCTIC Freezer 34 eSports DUO [link]
Ez szépen belefér a B450 Tomahawkba, ugye?
Holnap felhivom a boltot, kérek egy ilyet, és beviszem hozzájuk cserére. -
Andie
őstag
válasz
#32839680 #20922 üzenetére
Simán belefért volna a keretbe az extra hűtő, nem volt megkötve a kezük. Én kértem is, hogy teszteljék le, elég-e a gyári, és ha nem, rakjanak rá amilyet csak indokoltnak látnak. Azt mondták, megnézték, "nem volt hangos". Namost nekem nem a hang miatt voltak kétségeim, hanem pont a hőfok miatt. Úgyhogy akkor ezt elszúrtuk, én nem voltam elég határozott, ők meg nem nézték a hőfokot... De nekem akkor is, még gyári hűtő ide vagy oda, sok a 100 fok, ennyire nem szabadna felmennie.
A lényeg, hogy jövőhéten visszaviszem és rakatok rá valami komolyabb hűtőt, amit ajánlottatok. Köszi a válaszokat! -
Andie
őstag
válasz
GIORGIONE76 #20920 üzenetére
Ezt a BIOS-ban tudom beállítani? Ha -0,1V-ra állítom, attól még el fog indulni, ugye?
-
Andie
őstag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok, és tudtok segíteni
Tegnap átvettem egy általam kinézett és összeállíttatott konfigot:
- MSI Tomahawk B450 MAX
- Ryzen 5 3600 (gyári hűtővel)
- Sapphire Radeon 5600XT
- Zalman Z7 házbanSzépen megy is a gép, próbáltam Elite-tel, néztem a radeon performance monitorját, videókártya maxon is 60-63 fokig megy fel, öröm é bodottág.
Csakhogy mikor az MSI afterburnerrel ránéztem a procira, ledöbbentem: minimális terhelés mellett (játékban 5-15% között) 50 és 80 fok között ugrál!
Nosza, indítottam egy stressztesztet CPU-Z-ben, és bizony kb 10 másodperc alatt 90 fokon volt, 20. másodpercben 100 fokon, itt gyorsan leállítottam, nehogy megfőzzem.
Ez szerintem elfogadhatatlanul magas érték! Ventik mentek, gépház szépen szellőzik.Nem vagyok egy OC guru, de régen láttam már 1-2 bios-t, úgyhogy bementem. A bios főoldalán rögtön láttam, hogy a proci 4200Mhz-en ketyeg, 1,407 V-on, és be van kapcsolva valami GameBoost opció a bal felső sarokban. Utánaolvastam, és láttam, hogy az emberek nagy%-ánál ez a proci 3600-on megy, és ez a Gameboost opció dob rá +600Mhz-et. Kikapcsoltam, írta is, hogy ezzel együtt bekapcsol valami Silent'n Cool ventilátor opció is. Restart, és újabb mérés. No mostmár nem kizárólag 4200-on megy, hanem 2200ról indul, és onnan megy fel 3400 köré stresszteszt alatt, és a hőmérséklete is lassabban kúszott fel 85 C-ra, majd onnan araszolt tovább. 91-nél lelőttem, de ehhez már kb 1 perc kellett.
Mi lehet a gond? Mit nézzek? Természetesen hétfőn felhívom a céget is, akik összerakták, de esetleg ha addig tudtok valami megoldást adni, amit én is meg tudok nézni / be tudok állítani?
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Synology NAS
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Contra: Operation Galuga teszt
- Háztartási gépek
- Cpu?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen légkondit a lakásba?
- EAFC 25
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó ÚJ Intel Core i3 10105F bontatlan dobozos processzor 3 év garancia 27% áfa
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest