- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz
Sanchez638 #42870 üzenetére
Asus v7700, tvoutos. 1.5 eur volt
szep tisztan jott, de azert szetszedtem. A hatlapot letisztitottam, atkentem a bordat, meg kapott olajat a venti. Szerintem idovel bezajosodik, mert elegge meg van kopva a tengely.
Mar csak a gus hianyzik, es kesz az 1.0 verzio, aztan finomitunk, ha vmi nem tetszik
-
arn
félisten
7011 potty 3dmark2000. P3 1000 + gf2gts.
Hat lehet nincs sok ertelme a cpuhutore gyurni a gts hutoje mellett.
-
arn
félisten
dosnal van vmi jelentosege az eger dpinek? hany dpis eger passzol?
ket olcso ps2 bezs egeret talaltam - logitech s96 400dpi, es genius netscroll 120 800dpi. -
arn
félisten
válasz
quailstorm #42841 üzenetére
massal nem tudod osszevetni, csak benchekkel, amik mindegyik platformra vannak.
-
arn
félisten
azert irtam, hogy tdp fuggvenyeben... pl ha a tipikus asztali tdposztalyt nezed 90w kornyeken, szinte semmi az elmult ot evben, nemi csikszelessegcsokkenesbol fakado magasabb orajel, de az is skalazhatosagi problemakba utkozik. a magok szamaval valo skalazodas is hatekonyabb mar (pedig az sem az x86 es a platform erossege). nem veletlenul mozdul az amd es az intel xeon is ebbe az iranyba.
ellenben ha lemegyunk 10 wattra, akkor jocskan volt fejlodes, csak eppen ez a terulet kevesbe van kihasznalva, foleg desktopon, de a notebookok profitalnak belole. hogy melyik hatekonyabb erosen tdposztaly fuggo, szerintem egy 20-30 wattig mar gyorsabb armos procit tudnanak epiteni, mint x86osat. felette biztos hatekonyabb az x86, es armnal nem tudjuk, hogy hol a plafon (addig x86nal lefele azert latszik).
a tipikus tartalomfogyasztasi feladatkorben teljesen felnott a tablet szintu hw a desktophoz, de a notebookhoz mindenkepp. pl egy notebookon nem fognak eroforrasigenyes dolgokat futtatni az akku miatt.
a tabletkepernyos hasonlatot nem ertem, mert a tabletek jellemzoen nagyobb felbontasban dolgoznak, mint a 4k megjeleneseig a desktop. de egy atlagos desktop pc ma is fullhd felbontas korul van.
-
arn
félisten
az uj soc sebessegek (a9, exynos 8) sok szempontbol mar az aktualis desktop procik magonkenti teljesitmenyet nyaldossak
szerintem az aktualis amd prociknal gyorsabbak is, toredek tdpvel.
magasabb tdposztalyokban a pcs procik szinte semmit se fejlodtek az elmult 5-7 evben, addig a mobilnal sokszorosagara ugrott a teljesitmeny. ott megvan az a fejlodesi utem, mint a pcnel volt a 90es evekben
biztos az is belassul idovel.
-
arn
félisten
ha mar a "fancy" reszenel tartunk... azt hiszem reszemrol veszek uj bezs egeret es billentyut is, ps2es porttal szigoruan (atalakito nelkul) az uj haz melle
nem olcso (a konfighoz viszonyitva), de jobb erzessel tolt el, mint a besargult bill.
cherrybol talaltam is amerikai layouttal, meg olcso logi egeret. kar, hogy nincs mar normalis arban intellimouse, az korban is passzolt volna hozza. igy majd szepen egyutt oregszenek.
ez most igaz is lenne
-
arn
félisten
kibovitettem a timelinet a korszakok osszevethetosege miatt [1992-2009]
legutobb a winxp elotti utolso evet, 2000et lottem be a win9x/dosos jatekokhoz, a kov cel azt hiszem 2008 lesz gtx280al, es egy 775os quaddal, mint a win7 elotti utolso ev winxpvel. egy tiz ev mulva biztos erdekes masina lesz ez is
-
arn
félisten
Itt a hivatalos dokumentacio, hogyan lehet secc2 procira raszerelni a hutot, es eltavolitani azt. [link]
csak par gep kell hozza
-
arn
félisten
válasz
Sebaj Fóbiás #42784 üzenetére
nem csak a 2ndrealbol nyultak
[link]
[link] - zene nelkul meg "jobb"
no de mit is varunk egy olyan korszaktol, amikor meg lehetett gazdagodni ilyen dalszovegekbol:
Mert nem az a vagány, kinek földig ér a lába,
és a háta közepén kinőtt a szárnya...
Vagy féllábbal fellábal
minden földhányásra: A Csomolungmára...
...Emlékszem! Na de nem egészen!
Volt, amikor legyőztem egy sereget éppen,
És a hétfejű sárkányt úgy széttéptem:
Kifizették rögtön készpénzben... ! -
arn
félisten
jah meg amit irok, medias szempontbol irom... szoveget szerkeszteni biztos nagyszeru volt
nem veletlenul jelentek meg kb 96ig dosra a jatekok, es 97ben jott a valtas, 98ra meg nagyjabol el is tuntek a dosos jatekok.
a demoscene sokkal nehezebben emesztette meg a dolgot, mert ruhelltek a wint. addig technologiailag atleptek az aktualis dosos demok a jatekokat, viszont winre csak 99ben kezdtek szallingozni a normalisabb demok, es csak 2000ben jott az igazi boom. ebbe a valtasba joreszt bele is doglott a pcs demoscene, legalabbis utana mar sose lett olyan, mint a 90es evekben volt es amilyennek szerettem. bar ennek is megvan a szepsege, ha elmennek egy demopartyra, ugyanazokkal az arcokkal talalkoznek joreszt, mint 20 eve
-
arn
félisten
epp arra lehet hasznalni, mint a maga koraban
es epp annyira jo is (sose volt az).
nalam igazabol az elso win, amit rendesen hasznaltam a win98 volt. ott volt az, amikor mar annyi jatek, stb volt win ala, hogy erdemes volt. addig csak dos, meg raneztem a tobbire, es gyorsan levontam a konzekvenciat.
de kb 99 kornyeketol lett igazan hasznalhato, addig fajdalom volt hasznalni a bugos drvekkel. nem veletlenul lottem be a sajat korszaknak ezt.
-
arn
félisten
válasz
Sanchez638 #42778 üzenetére
sajna becsben vagyok
de koszonom a felajanlast.
-
arn
félisten
válasz
Sanchez638 #42774 üzenetére
ok, thx.
a vinyo meglepoen csendes
7200.7 barracuda.
-
arn
félisten
válasz
Sanchez638 #42772 üzenetére
ajj... de hat epp arra vagyok kivancsi, hogy elfer e rendesen
-
arn
félisten
Thermalright SLK-800 ramegy
arrol talaltam kepet. akkor van esely a whisperrockra is.
-
arn
félisten
válasz
Sanchez638 #42769 üzenetére
nem akarom en tuningolni, csak csendesen huteni. a "modern" gepem 500-600on porgo ventijei mellett a regi 4000en visito gyari hutoje nem az igazi
meg a feszultsegingadozasokat is lehet hallani rajta.
meg mindig 2000ben gondolkodom - csak coppermine 1000, 1100 (1,7-1,75v).
de igazabol kompatibiltasi tanacsra lenne szuksegem... ranezesre nehez megmondani, hogy mi passzol egy lapra, foleg ha ennyire korbe van rakva. gyakorlati tapasztalat kellene a cubxel.
a toronyhuto nem tepi le a foglalatrol a fogakat? azokat mar nem igazan ehhez talaltak ki.
-
arn
félisten
igy is szkeptikus vagyok, hogy pl az atx tapcsatin nem akad e fenn... az eleg magas, es arrafele szelesedik.
(#42767) sanchezsa: ez vilagos, csak mi az a borda, ami tenyleg ramegy. probaltad whisper/falconrock szeru hutokkel? meg anno pl jok voltak a relativ kis alapteruletu iglook is, de az nem szelesedik.
-
arn
félisten
válasz
Sanchez638 #42764 üzenetére
akkor megnezhetned nekem milyen huto megy ra, ami csendes
nem adod el? ket isaslotos? -
arn
félisten
a socket 370 foglalata hutesi szempontbol kompatbilis vmelyik ujabb foglalattal? socket a? regen sok olyan huto volt, ami ezekre ment ra. az mas kerdes, hogy ezek a hutok kibasz hangosak voltak
-
arn
félisten
Egyik haver mukodtetett bbst 94-96 kornyeken
volt tole sok zenenk, meg demonk. Utana mar a netrol toltottuk az egyetemen. Jo korszak volt.
Erdekes, mert netem otthon csak 2006ban lett... Ket haznyira koltoztunk, de nem voltak kepesek bekotni a regi helyre (es kb 500mre voltunk a szolgaltatotol). Gyor kozepen.
Kb eddig voltam igazan kepben az aktualis jatekokkal, es azota is csak a single player jatekokat szeretem. Talan ez az oka, hogy a regi gepbe se szeretnek halozatot.
-
arn
félisten
Asus cubxet milyen gyakran szoktatok latni? Abbol is van ket isaslotos verzio, es socket370es, konnyebb ra csendes hutot talalni, mint slot1re.
Jah es nincs egysorban az isaslottal a tuskesor
-
arn
félisten
440bxnel win98se alol mennyi a normal adatatviteli sebesseg vinyohoz? a 10mb/sot keveslem. kell ehhez vmi udma driver?
foleg, hogy udma100as 2003as vinyo van benne (ami 35-55 megat tud merve).
-
arn
félisten
Nekem volt anno savage 3d, 4 aztan tnt2 ultra. A 3d kb szart se ert, a s4 metallal baromi jo volt, de a d3d resze nagyon bugos (riva128 meg rosszabb volt elotte). Bar ez a korra jellemzo, a tnt2/gf korszaktol valt igazan kiforrotta a d3d.
S4bol is volt tobb verzio a pro jo volt, es jol is lehetett tuningolni. Bizonyos szempontbol a tnt2vel is konkuralt, 32biten hasonlo volt a sebesseguk, es s3tcvel egyutt boszme jo kepe volt a maga koraban.
-
arn
félisten
Awe32be mennyi ramot erdemes tenni? Csak jatekokhoz kell.
-
arn
félisten
Acorp 5ALI61 modellevrol tud vki vmit? 98? mar van rajta agp.
-
arn
félisten
nem hasznaltam akkoriban, igy a retro gepemen sem lesz halozat
a p3 800 dolognak kicsit utananeztem - slot1bol van 99es modellevvel! biztos a bejelentes elott mar gyartottak - viszont a 370esek nagy valoszinuseggel mind 2000esek mar. 750esbol talaltam 99es 370eset is. a bejelentes amugy december 20an volt, igy megvasarolni nem lehetett
a 700asokat oktober 25en jelentettek be, azokkal talaltam konfigokat is a 99 decemberi ujsagok hirdetesei kozott.
nalam 99: p3 800 slot 1 + gf256 ddr
2000: p3 1000 slot 1 + gf2gts -
arn
félisten
ha nagyon preciz akarnek lenni, akkor roviden ugy fogalmaznek, hogy olyan gepet epitek, ami az adott evben megvasarolhato volt. mivel ez rengeteg utanajarassal jarna, igy azert leszukitem egy olyan korre, ami valahol meg esszeru, de ad azert egy "vadaszati" alapot, es kielegitem az erdeklodesemet vele.
a gyartasi datumokat nem veszem figyelembe, hiszen amikor vmibol x havonta bukkan fel egy, meg ez is sok. maradjunk a modellevnel: a legtobb alkatresz ezt tukrozi. de meg itt vannak kivetelek.
mire gondolok? ami a hasznalat szempontjabol nagyjabol transzparens, vagy olyan hatranyokkal jarna, ami bosszantana a hasznalatnal.
haz: eleve nehez a modellevet beazonositani, ugyanakkor nem is szeretnem vmi szakadt szarba rakni, inkabb legyen szep, stilusban es korban passzolo.
tap: inkabb nem rizikozok, nem szeretnem egy korabeli alulmeretezett tappal agyoncsapatni az egeszet, amikor annyi idot aldoztam ra.
hdd: ez megoldhato meg, talan kesobb rarepulok, de itt is fontosabb a megbizhatosag. a merete a kornak megfelelo legyen
memoria: nehez beazonositani, amit most hasznalok, ott a chipeken sem talaltam gyartasi datumot.
cd/dvd: van egy korabeli, de iszonyat hangos, lehet cserelem vmi modernebb konstrukciora.
usb kartya: az usb2t epp hogy csak bejelentettek 2000-ben, ha 99re megyek, akkor is szuksegem van ra, ez az osszekotokapocs a modern korral. halozatra nem csatlakozik a gep.
hogy nez ki eddig?
CPU Pentium III 1000EB SL4BS 2000
Hűtő Intel 2000
Alaplap Asus P3B-F rev 1.04 1999
RAM Samsung PC133 SDRAM 256M
Videokártya Asus V7700 Geforce2 GTS 2000
Diamond Monster 3D 1997
Hangkártya Sound Blaster Live! Value CT4870 2000
Sound Blaster 16 CT2290 1994
Gravis Ultrasound
USB kártya LogiLink PC0041 NEC 2009
HDD Seagate Barracuda 7200.7 40G ST340014A 2003
Optikai meghajtó Samsung 48x CD-ROM SC-148 2000
Táp Chieftec GPS-350EB-101A 2005
Ház Chieftec DG-01W 2003***
termeszetesen swesen, es drvek szempontjabol is a korabeli verziokat hasznalom.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #42640 üzenetére
A ramok ok, de eszrevettem, hogy vmelyik jatek akkor mukkan meg, ha 100on hajtom. Viszont amennyire lehet, szeretnem kimaxolni az adott evet... Egyelore 2000 van belove, akkor 1100/1133ig jutottak coppermineal. 99ben csak 800ig. Bar erdekes, mert a 800as procikon mar 00 van feltuntetve, 700as a legnagyobb 99es jelolessel.
A videokartyan mulik, ha gts jon ossze, 00 lesz, ha gf ddr, akkor 99.
-
arn
félisten
Persze, p3... Nem tul gyakori, mert sok a 133as fsbs. Az 1000esnek is csak 7.5. Talaltam ebayen 1100asat, de nem olcso, mert baromi ritka db.
De majd meg tesztelek. Gyanitom az agpn kivul az isa slotok timingja sem profital a 133as fsbbol, viszont egy procival nem igazan tudtam tesztelni, hogy a belso orajel ezt befolyasolja e.
-
arn
félisten
Van vkinek magas szorzoju coppermineja? 8+
-
arn
félisten
válasz
Sebaj Fóbiás #42592 üzenetére
szimpla oldalas nagyobb kapacitasu ramokkal van gondja alapvetoen. amugy sose art egyforma ramokat hasznalni. en esztetikailag is utalom, ha eltero
-
arn
félisten
nekem anno bf6om volt a bh utan... de bantam a cseret. mar ott megjelent az a minoseghullamzas, ami az abit lapokra jellemzo volt.
az asus p3bbol van olyan vezio, amin ket isaslot van. az urom az oromben, hogy az idiotak epp a kartyaval egyvonalba tettek az haz csatlakozoit, igy ha tullog, fennakad rajta. mar agyaltam rajta, hogy mi legyen - majd lehet elhajlitom a tuskeket kicsit.
-
arn
félisten
válasz
Sanchez638 #42567 üzenetére
lap, proci, memoria, kes, stb... de lehet idozites is akar. futtass memtest86ot, meg primeot.
-
arn
félisten
Erdekes, az sb16ok kompatibilitasa is elter... De ciki, hogy a vibra chipes klonon ment minden
Ct2290: flashback, toons nem ok.
Ct1740: toons ok
Vibra: mindketto okA ct2290 a legjobb hangu kartya.
Mas... Ha pcios kartyat rakok be az agps helyere, nem kell 8t isabusz idozites, eleg a def 1t.
-
arn
félisten
aktualisan ezeket keresem, ha vkinek van vmi elado, sikitson
Roland MT-32 1987
Gravis Ultrasound Classic rev 3.4 1993
Gravis Ultrasound ACE 1994
Sound Blaster AWE32 IDE CT3900 1995
Yamaha WF192XG YMF724 1998
Diamond Monster Sound MX300 1998Riva128 PCI 1997
3Dfx Voodoo 2 12Mb 1998
GeForce DDR 1999
GeForce2 GTS 2000
GeForce2 Ultra 2000 -
arn
félisten
wow
-
arn
félisten
asszem ennyi
-
arn
félisten
a mostani kartyak, lapok szerintem sokkal komplexebbek es igenyesebb felepitesuek, mint a regi egy chip, ket fulleres kondi korszake
a regiek megis mukodnek. ott nem kellett 200-300 wattra felkesziteni.
a legrosszabb korszak, amikor meg hasonloan epitettek meg, olcso kondikkal, ratyi hutovel de hirtelen megugrott a tdp (p4, tuning elterjedese, stb). a szuper filleres tapokkal (vargane es tsa), amiket addig senki nem terhelt normalisan, aztan hirtelen kaptak rendesen, es hullottak is, gyakran magukkal rantva az egesz gepet.
vagy pl emlekszem, amikor az ati 4800asokban semmifele hovedelem nem volt a tapreszre, kozben meg 150-170 fokos volt. kesobb szerencsere mar ezekre is figyeltek.
-
arn
félisten
válasz
Sanchez638 #42509 üzenetére
az egychipes, agyonintegralt megoldasok szerintem mindig tulelobb konstrukciok, mint a szetpakoltak
lsd cpu vs alaplap. gyakran vagy mukodik, vagy nem.
-
arn
félisten
amiota megnottek a tdpk, azota szerintem sokkal tobb hw hullik el, mint elotte. igaz ez a tapokra is, pedig elvileg sokkal szinvonalasabbak, mint a 20 eves gyagyi tapok.
-
arn
félisten
válasz
Sanchez638 #42502 üzenetére
ebben valszeg nem lesz gond az awe32 sem, nem ugy, mint a bitfenixben
sem az alsotap, stbstb
-
arn
félisten
hwekrol... az mmxben talaltam egy erdekes kartyat: SoundForte SF16-FMP03. a kartya 96os, lehet a creative gyartotta ezt is, mert szingapuri.
vibra 16s chip van rajta, meg fm radio. gyanitom sb16 kompatibilis. ami feltunt vele kapcsolatban, hogy jol szol az fm, es egy fia opl3 (yamaha v creative) chipet nem talaltam rajta. a vibra 16s meg nem tartalmazza az opl3at, a kovetkezo verzioba integraltak bele a nem tul jol sikerult cqm emulaciot.
a bal felso sarokban vagy egy negyzet alaku chip, arra gyanakodtam - nagyon hasonlit a formaja a yamaha ymf715re.
ra is kerestem a kodra, masoknak is hasonlo sejtese van
ez mi atszitazott yamaha chip lehet, vagy klon? inkabb az elobbire tippelnek, nem hiszem, hogy a kinaiak csak reszelgettek egy eleg jol sikerultet. ha opl3, ez lehet az egyik legkesobbi kartya rendes opl3 hanggal. majd letesztelem rendesen.
itt az uj kucko - a multkori megosztast nem lattam - mar varom, hogy beepitsek mindent vegre.
-
arn
félisten
tegnap este jatszottam kicsit a beallitasokkal, ugy latszik tenyleg elsosorban az sb16 isa busz es a gyors proci kommunikaciojaval van a gond. szerencsere a p3bnel lehet allitani mindenfele timingot, es ha a 8bites kesleltetest feltolom 1trol 8tre, az addig hangproblemas jatekok 90%a megjavul. valoszinuleg a dmaval is osszefugg.
pl a regi lucasos jatekok osszevissza zenelnek (benne volt a multkori listaban is), most siman szolnak p3on. nem igaz egyertelmuen, hogy lassabb gep kell hozza. amit nem sikerult megoldani, az a regebbi siearras jatekok (l1 cache kikapcsolasaval mukodnek amugy). ha a digitalis resz aktiv, vagy nem szol, vagy lefagy.
amit sehogy sem sikerult elinditani, a regi tim (tim2 megy siman is), es az incredible toons. ezek blasterkent setupolva kifagynak. de! van egy sb live is a gepben, annak sb16 emulaciojaval siman megy win98 alol
szol a zene, hang.
szereztem egy mmxes konfigot (ali vxpro + p200mmx) - nem allitottam semmit rajta, ott mennek a sierras jatekok is rendesen (win98 alol neztem). viszont a lucasos jatekok szinten osszevissza zenelnek. gondolkodtam, hogy egy lepcsovel lejebb megyek, de annyival tobb gonddal jar az mmx (ats konfig), illetve a p3nal mar szinte minden megvan, hogy azt hiszem nem maradok ezen a szinten, nem hoz annyi kompatibilitasi pluszt.
amire meg kivancsi lennek, hogy mit csinal pnps kartyaval, hatha mashogy kommunikalnak.
-
arn
félisten
el nem hiszem, de sikerult egy uj bezs chieftec dragont venni tappal
mar jo ideje porosodott egy debreceni uzletben, szerintem orultek, hogy megszabadultak tole.
koszi nekik.
-
arn
félisten
Nah ezek befolyasolhatjak a bus timingokat... Remlik jo par beloluk korabbrol, de nem emlekszem, hogy a p3bnel ilyen opciok lennenek.
I culled this info from some long-forgotten BIOS guide, I am not the author:
"Passive Release
PCI can only be used by one device at a time. If this device is the PCI-ISA Bridge, we pay it special attention (as seen with the Recovery Times), and this is another setting to help. The Passive Release Buffer allows ISA devices to write without needing the PCI bus from start to finish, which would take quite some time. Instead the data is written to a buffer, then transferred up the bus at full PCI speeds.
Enable this for best performance, but disable it if your ISA cards, especially ISA SCSI cards or NICs, don't like it.""PCI Delay Transaction/PCI 2.1 Compatible/PCI 2.1 Compliance
PCI 2.1 specification mandates that this is *always* to be enabled. Strangely enough, it's disabled by default on far too many boards. This causes an ISA device--and you do still have some, even without ISA slots or cards, since the SuperIO chip does a lot of things on the ISA bus--to be told to wait if the PCI bus is in use. It's very much like Passive Release in the regard that it's a buffer between fast PCI and slow ISA.
ISA devices now use the PCI bus, with the PCI-ISA bridge translating the data. Since the ISA bus is so slow, telling them to wait is the best idea and it's not going to cause any delay to ISA transactions since PCI is so much faster.
HOWEVER, our good friend, the Sound Blaster Live, deserves special attention. The Live appears to not query the arbiter as to the status of "bus parking," and it is hypothesized that it incorrectly assumes a "last device" schema is in use, which is the default in most chipsets. For performance reasons, VIA always parks the bus on the arbiter, which results in faster switching between devices but higher latency for any single device. This option, if enabled, can cause SB Live cards to cause crashes on VIA chipset boards and performance penalties (including high sound latency) on Intel chipset boards. A VIA chipset always parks the bus on the arbiter, as previously mentioned, while an Intel chipset (440BX or better) will park it on the last device to have used it most of the time. Other cards, such as the Aureal Vortex2, can also be affected by this, but Aureal patched this up in later driver releases. It's only a real problem in the 32-bit environment of Windows 2000 and Windows XP with ACPI in use. When older methods of assigning IRQs are in use, the cards signal to the arbiter in a different way, bypassing this problem."If you still experience problems, you can try upping the values in 16-bit I/O Recovery Time and 8-bit I/O Recovery Time, which also deal with ISA devices...
"8-bit I/O Recovery Time
Options: N/A, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
This does nothing if you have no ISA cards. The PCI-ISA bridge has a fast bus (PCI) and a slow bus (ISA) to deal with. Transactions with PCI have to be delayed so the ISA side can cope. Usually, the delay is 3.5 cycles. This option allows you to add to that, so selecting 1 will give a 4.5 cycle delay. N/A will leave the setting at default 3.5 cycles. This is an option for overclocked PCI buses as extra delays could be added to keep the ISA bus well synchronized.""16-bit I/O Recovery Time
Options: N/A, 1, 2, 3, 4
See "8-bit I/O Recovery Time." It's the same thing, but for 16-bit transactions." -
arn
félisten
Hmm... Inkabb ilyesmire gyanakszom en is. Mintha az sb16 nem lenne kompatbilis a lappal.
"High-end" DOS rigs often have other limits as well. From a Pentium III upwards, you start losing control over the ISA bus timings. Some PIII have these BIOS options, some don't.
You might, of course, find software solutions, BIOS patches etc. to tune 8-bit and 16-bit I/O recovery (delays). This is sometimes needed for very old ISA cards.
The upper memory area (640k to 1 MB) is usually smaller and more fragmented as well, you might find that you cannot load all your TSRs in high and upper memory.
If you use a PCI sound card, the emulation software will have its own speed limitation. For example, the SB Live!'s emulation works correctly between cca 200Mhz and 800 Mhz (I cannot remember the exact numbers) on a PIII. This utility depends on EMM386.EXE, which again has speed issues...Have you looked for any BIOS settings called "Passive Release" and "Delayed Transaction"? These can affect if ISA cards work correctly, in my experience.
-
arn
félisten
válasz
alvaro #42434 üzenetére
Tegnap vegigprobalgattam az osszes lassito programot. P3on gyk az l1 cache letiltasa er vmit, a tobbi semmit se szamitott a benchmarkok szerint. A throttle meg fejlesztes alatt all, a tobbi vagy fizetos, vagy reg befejeztek.
Ugyanakkor nagyreszt a hanginit jelent problemat, ha kikapcsolom a hangot, illetve letiltom a digitalis reszt, flottul mennek az amugy problemas jatekok. Probalok visszaemlekezni, de nem remlik, hogy ennyire gond lett volna a dosos jatekokkal, akkor gust es sb16pnpt hasznaltam. Majd a live emujat kiprobalom meg, aztan majd tesztelek mmxen is.
-
arn
félisten
atxes 430txes lapok elo szoktak fordulni?
vogonsnal van egy egesz jo lista a sebessegproblemas jatekokhoz... [link]
-
arn
félisten
Ezek a proggik ilyesmikkel (is) operalnak
kapcsolgattam oket, de nem olyan hatasos, mint a lassito program. Az l1 cache kikapcsolasa ert vmit.
(#42375) DarthSun: oszinten szolva en sem emlekszem hasonlo problemara, de lehet csak nem inditottam, azokban az idokben tul sok dosos jatekot, vagy lehet gust hasznaltam. Mindenesetre most ket sb16tal is ugyanaz a jelenseg, a jatekok nem tudjak inicializalni a kartyat, vagy felig (pl fm ok, digi nem ok). Minel ujabbak a jatekok annal ritkabb a tunet (92-93ban sok), 94ben kevesebb. Ha lassitok, eletrekelnek. A rendesen megirt regi jatekokkal nincs gond (dune2, doom, etc).
Majd csinalok egy listat, hogy minel tapasztaltam. Hatha csak lappal, stb osszefuggo tunet. Eltero biosbeallitasok, es hwes konfiguralas sem segitett.
Itt egy oldal a lassitos programokrol. [link]
-
arn
félisten
mert jo lenne egy geppel lefedni nagyjabol azt a korszakot, ami erdekel (92-00). ha nem valik be, akkor eggyel visszalepek es megprobalom a penya mmxet is. hardverileg mindenkeppen jobban szerettem a bxes korszakot, mint elotte par evvel. ez az utolso inteles chipset, ami meg isat tamogat.
(#42369) gerlaip: a throttle nem rossz. mivel szeretnel jatszani?
(#42371) SP4C3: hogy jon ez ide?nem az a gond, hogy a jatek nincs megfeleloen idozitve, hanem hogy nincs hang, vagy el sem indul. valoszinuleg az init ciklust levagja a p3.
-
arn
félisten
gep lassitasahoz melyik program valt be a legjobban?
a throttlet probaltam p3on, vegulis a problemas jatekok 90%at tudtam fixelni vele. altalanos problema, hogy a sb inithez tul gyors a gep. kifagy, osszevissza zenel, vagy nem detektalja a kartyat.
-
arn
félisten
vmi bevontatot irnak... osszetetelre meg nem talaltam semmi infot. az amazonon mindenesetre nagyon dicserik.
nekem az izopropil bevalt, eleg szepek lettek a regi vasak
a fem lezarokat leszidoloztam, a voodoo speciel ugy nez ki, mintha most vettem ki a dobozbol. a 94es sb16 is eleg jo lett. a por legnagyobb reszet szarazon leszedtem, a keves maradekot az alkohol szepen lemosta, miutan bespricniztem. kitettem az ablakba szaradni, es kesz is.
jah lejott a jelolofestek is... ugy latszik az volt. az alkohol szepen leoldotta. remelem mukodni is fognak.
-
arn
félisten
a tisztitast eleg jol kiveseztuk a multkor... ezeket az "elektronikus tisztitokat" ismeri vki?
https://www.amazon.de/Professional-Electrical-Components-Cleaner-500ml/dp/B001R7826O/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1464184672&sr=8-2&keywords=luftdrucksprayez vmi kontakt spray, vagy lehet vele nyakot is tisztitani? mindenesetre fura, hogy "vedobevonatot" is kepez.
-
arn
félisten
válasz
Sanchez638 #42351 üzenetére
Tudom, az volt a legkisebb seasonic belu - volt olyanom a htpcben, es epp tavaly adtam el
a htpc nem volt agyonhasznalva, annak nem volt gondja, mint a tobbinek ot ev utan. De ha rendesen hasznaltak, ugyanaz a kor kb mint a hx es a tx, alacsonyabb arfekvesben, valszeg hasonlo minosegi hibakkal. Az uj cx egy vacak.
Volt a gephez egy baromi jopofa kis haziko... Bagoert adtam el az egesz konfigot egyben
most a tap+haz nem jonne ki ujonnan az eladasi arbol, epp jo lenne a p3hoz.
-
arn
félisten
válasz
Sanchez638 #42349 üzenetére
Fazom mar a hasznalt tapoktol... Ket, a maga idejeben sokra tartott seasonic belu corsairem sem huzta tul sokaig. A 650tx kb negy es fel ev utan kezdett egett szaga lenni, az 520hx meg olyan hangosan ciripel terhelesnel, hogy elnyomja a regi ventik zajat
nem udom van e ertelme eroltetni ezt a vonalat, ha a retro gepemmel sokkal hosszabb tavra tervezek, mint a normal gepemnel. A retro gepet nem akarom x evente cserelgetni, ha osszeallt. Lehet megerdemelne egy uj tapot. De legalabbis egy olyat, ami nem doglik be.
-
arn
félisten
Mar banom, hogy nem 2x ennyiert bezs chieftec dg01et vettem... Talaltam elfekvoben egyet ujonnan. Eroltettem ezt a hulye bitfenixet, sporoltam az aran, de ha tapot is kell masikat vennem, akkor meg szivok az alsotapos elhelyezessel. Siman kifizetem ezt az ardifferenciat a dragabb tappal (hosszu kabelek kellenek).
-
arn
félisten
Ezt a bitfenix neost nem ajanlom senkinek... Az anyaghasznalat a legtragyabb codegen hazaket idezi, olyan, mint a papir. Egyik hdd keret a szallitaskor eltorott a mellerakott zacskotol, az atxes fedolaptol elhajlott az egesz haz. Azt hittem ilyet mar nem arulnak... Ilyen anyaghasznalatnal kifejezetten draga.
-
arn
félisten
válasz
Sanchez638 #42328 üzenetére
nem hat...
benchekben merheted.
-
arn
félisten
válasz
Sanchez638 #42326 üzenetére
hasonlo, mint amikor a ddr3at, ddr4re csereled
-
arn
félisten
ennek is egy 18 eves csako irta a zenejet
[Frank Klepacki]
-
arn
félisten
válasz
frescho #42288 üzenetére
tudom, de akkor az mar reg budgetkategoria volt, es hogy a budget kategoriaban vmi par szazalekkal gyorsabb a ram miatt, nem tudom mennyit szamitott. ha 486ot epitenek, csak vlbs lap johetne szoba (mongy 93 kornyekerol dx2-66al), amikor pci meg edo ram volt, akkor mar a pentiumok es klonjaik mentek, elerheto arban.
(#42287) sanchezsa: pontosan ilyet keresnek, mert van takarolapom, ami passzol, de zavar, hogy vannak rajta plusz lyukak.
-
arn
félisten
Van vkinek elfekvoben szep allapotu, felesleges atxes takarolemeze ezekhez a csatlakozokhoz? Ez meg talan nem volt gyartospecifikus. Amugy a lap asus p3b-f.
-
arn
félisten
válasz
Sanchez638 #42277 üzenetére
Az szerintem p2 volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Home server / házi szerver építése
- Kuponkunyeráló
- Battlefield 3
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Óra topik
- Autós kamerák
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Intel Core i5-8600K 6-Core 3.6GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.30 GHz) Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 5 3600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Új,bontatlan,dobozos, számlás,garanciás 7800X3D CPu.
- Be quiet! Pure Rock procihűtő
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA XPG 600W
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Xiaomi 14 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- IPhone 15 Pro Akku: 88% 12 hó jótállás!
- Eladó karcmentes Apple iPhone 13 Pro Max 512GB / 12 hó jótállással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest