Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
Sokat nem fejlodtek a hutesek az elmult 10 evben.
-
arn
félisten
amikor en a grundon rugtam a labdat, akkor pck nem nagyon voltak meg az orszagban
en mar szerintem ezzel a hwbetegseggel szulettem, mert a kezedektol szedszedtem az osszes pct, es benchmarkoltam oket. pedig akkor sok benchmark nem volt meg (checkit, zdbench, landmark, ilyesmi).
-
arn
félisten
A proci orajele nem gaz, viszont a 150es fsb es mem ill a 1.5x tulhajtott agp nem tul egeszseges
gtsnel regebbi agps kartya lehet nem is birna. A tnt2u mar 1.33x agpt sem bir.
-
arn
félisten
válasz
Ranagol_5 #57152 üzenetére
attol fugg mi a cel... vmi csucsgep, vagy csak egy elkepzelt konfig? ill milyen p3rol van szo? katmai v coppermine? elkepzelheto forgatokonyv volt mindegyik 2000ben, olyan gyorsan porogtek a hwek.
katmai 600 => tnt2 ultra (1999 nyararol egy csucsgep)
coppermine 600 => gf256 (1999 ev vege, a csucs a 700/733as p3 volt)
p3 600 + gf2gts (egy nem teljesen uptodate config 2000bol)a gf2gts kortarsa szigoruan veve a gigas p3, de mivel sse3at a masik is tamogat, csak orajelkulonbsegbol adodo kb 1.5x elonye van csak a cpulimites helyeken.
tnt2u => katmai 500-550
gf256 sdr => coppermine 700/733
gf256 ddr => coppermine 800
gf2gts => coppermine 1000
gf2ultra => coppermine 1100/1133 -
arn
félisten
válasz
RexMaximus #57137 üzenetére
egy nos 486 hazat vennek
-
arn
félisten
Aszta
-
arn
félisten
ez a winxp+ korszak engem azert motival kevesbe, mert egyszeruen a korabeli alkalmazasok nagy resze mindenfele trukk nelkul megy a mai gepeken is. csak egy 2006os masinat epitgetek (qx6700 + 8800gtx), de absz nincs prioritasa, majd lehet 10 ev mulva erdekesebb lesz.
sot ha oszinte akarok lenni, emocionalis reszrol mar a win9x gepnel sem erzem azt, amit a dosos masinanal. mindenkinek mas az aranykor
-
arn
félisten
válasz
Laraxior #57055 üzenetére
A 90es evek elso felebol sokkal cifrabb allapotu vasak vannak
en anno a 4870x2 utan dontottem el, hogy nekem meg egyszer ketgpus kartyam a budos eletben nem lesz
elotte kiprobaltam a 4850et is cfben, majd a 4870et, aztan vegul egy single 4870ben, majd 90ben allapodtam meg.
-
arn
félisten
inditottam egy kezdemenyezest a vogonson a regi hazak beazonositasara
be lehet szallni innen, vagy oda kozvetlenul.
-
arn
félisten
csinalt mar vki regi szamitogephazra nagygeneralt? ugy ertem homokszorassal lecsupaszitani, ujrafesteni, a muanyagokat kifeheriteni - szoval hogy total ujnak hasson
igazan szep allapotu ats hazra mar amugy nincs mas esely.
a retrobrighton kivul amugy van vmi mas modszer a regi muanyagok rendbehozatalara?
-
arn
félisten
to:mbraider 96
-
arn
félisten
Az a conner egy ruszok vinyo volt a maga koraban, viszont retroszemmel a legjobb hangu
-
arn
félisten
válasz
quailstorm #56922 üzenetére
pedig szerintem "tortenetileg" az elso gf256 erdekesebb, nem a kesobb jott ddr, ami utan mar ott is volt a gf2gts. bar lehet epp azert van belole keves, mert alig egyket honapot volt a toppon.
mongy retroban nehez igy eszerveket talalni
a v5 is nepszeru, a k63 is, aztan egyik sem volt tul acelos a maga koraban.
-
arn
félisten
válasz
alvaro #56912 üzenetére
A csodaszep patika allapotu miro vision864et es a hercules et4000et sajnalom... beszeltuk, hogy lehet elkuldenem vmi hozzaertohoz, hatha javithato, de egyelore letettem rola, es hasznalok mast. Sajnos igaz, amit a wikin irnak, hogy tul nagyok ezek a kartyak, es a hosszu slot miatt tul nagy a mechanikai igenybevetel.
Mukodnek, de nem 100asak... sot igazabol a jopar vlbs videokartyabol alig van, ami minden szempontbol az.
-
arn
félisten
Mik vannak
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #56826 üzenetére
Ez csak a demokra volt jellemzo, jatekoknal ritka, hogy gyakran ha nem volt eleg gyors, vmi koztesebb felbontast hasznaltak. Jatekoknal altalaban volt a vga, meg a 640x480 a kov lepcso vesabol. Demoknal hasznaltak 400x300, 512x384, 640x400 stb modokat, megspekelve, hogy volt hogy egy modban nem ismerte az osszes szinmelyseget, hanem csak pl a 15 bitet vagy a 24 bitet, amit az akkoriban divatos kartya eppen tamogatott, vagy mert olyanja volt az illetonek.
Mindenfele szirszar modot persze a gyartok nagy resze nem tudta, itt jott a kepbe az univbe, de ott is voltak megkotesek a kartyat illetoen. Meg aztan ha tamogatta is, kerdes volt, hogy jol jelent e meg
pl vmelyik kartya bizonyos modban nem rgb, hanem bgr volt. Szoval nem egyszeru demooldalrol a tortenet, es a riva128 szinte minden kivanalomnak megfelel. Az ujabb nvidiak is, csak ott hianyoznak mar bizonyos modok. Magabol az ujabb univbebol is kikerultek, igy erdemes a 97-98 kornyekieket hasznalni.
Ezt korabban teszteltem [link]
-
arn
félisten
A modulok az, amire a gus valo
az mp3ak terhoditasaig kirobbanthatatlan volt a demoscenebol.
A vesa biost nezi csak a modplayer, kb 95-96tol teljesen altalanos volt a hasznalata. Az nvidiakon meg mindig baromi jo vesa bios volt. Annyi gond van beluk, hogy az egzotikusabb modok kikerultek ugy a tnt-tnt2 kornyeken, az univbe meg mar nem tamogatja oket, igy nehany demo nem fut rajtuk. Ha maximalis vga-vesa kompatibilitast akarsz, a riva128 a legjobb (nem az s3). Alapon is baromi sok modot ismer, univbevel meg gyk mindent (24 bit kivetelevel).
Anno mennyit bamultam a tp6/tp7 kepet
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #56798 üzenetére
En neha elfelejtem
kulonosen erdekes volt, amikor a zsir uj 2700x procit a hutocserenel kiszedtem, hogy a procisapka oldalara csorgott pasztat is normalisan letakaritsam, es visszarakva a foglalatba, elindult a gep.
nah ott beszartam, hogy most vagtam agyon az egeszet, de szerencsere semmi baja. Az a legjobb, ha az ember kihuzza a kabelt, ha belenyul a gepbe, akkor nincs felreertes.
Hasonlo okorsegre akkor emlekszem, amikor kb 2003ban az akkor meg eleg jo vasnak szamito 9700as radeonnal nem nyomtam be a cpu vizhuto blokk csovet rendesen, es elkezdett szivarogni a folyadek, szepen vegig a videokartyan es lecsorogva a haz aljaba. Mar csak az tunt fel, hogy kisebb tocsa volt a haz alljan. Es tulelte... eljen a desztillalt viz, az elejen meg nem vezeto. Kesobb a lesarkazas vedo eltavolitasaval es a gpu letoresevel sikerult ezt a kartyat az orok bitmezokre kuldeni.
Amugy is erdekes idoszak volt, a sebteben cserelt athlonokat sem volt nehez elfustolni.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #56731 üzenetére
Ahogy en fogom, ket limiter van, egyreszt a homerseklet, masreszt a tdplimit. Ezen kivul meghatarozzak, hogy mi azaz orajel, amit az osszes proci bir, es milyen feszultsegszintek mellett. Ha nem eri el a homersekletlimitet, akkor a tdplimitig emeli az orajeleket - tehat ha a homersekletlimit alatt vagy, akkor valszeg mar kevesbe lenyeges, hogy milyen a hutes, kisebb lesz a gap.
Alapvetoen azert utkozik problemaba az xfr manualis hangolasa, mert nem csak egy szintre kellene tesztelni a procit, hanem minden orajelszinten (megjegyeznem, hogy ez mar a sb tuningjat is befolyasolta - lehet a vegallasban stabil volt, de a koztes lepcson elhasalt... en kb ott fejeztem be a tuningolast). Tehat ha kitolnad a tdpt, meg mindig meg kellene a lepcsoket szabni. Manualisan ez szinte mar lehetetlen - amugy elveszited a hatekonysagot, ha kiiktatod, es csak a csucsorajelre koncentralsz, kerdeses elonnyel.
Frescho: gpuk, asztali cpuk is hasonlo semat kovetnek, a 24h tuning szerintem mar total ertelmetlen emiatt, mert jobban kimaxolja a folyamatos monitorozassal, egyedul akkor van ertelme, ha ramesz egyegy benchre, illetve a jol skalazodo programoknal. Ez utobbinal viszont minel tobb a mag, annal nagyobb esellyel szabsz meg olyan orajelet, ami kevesebb magot hasznalo programoknal hatranyos lesz.
-
arn
félisten
apam, ez az amd xfr lenyugozo dolog... [link] retrogepeknel meg kihivas volt a tuning, itt mar egyszeruen nem erdemes.
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #56556 üzenetére
nem remlik... de nem hasznaltam sokat, csak winxpt toltam ra, aztan ment a gep vissza a sarokba
a win amugy is dolgozik a hatterben - nem attol van?
-
arn
félisten
A 2006os masinaba vettem a masodik generacios 150es raptort, a lemez nagyon halkan es siman porog, a mai vinyok mellett. 10000es fordulat mellett nem gyenge csapagyazasa lehet, az 5400es 8tbos wd red razza a hazat es a nast veszettul.
Vinyoknal, ami 15 evet tulelt, utana max kifaradni fog
szvsz meg lehet venni a 75gxpt is.
-
arn
félisten
Megy de minek
a kortars kartyakhoz is gyenge a k63
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #56545 üzenetére
Tobb korai agps chipsetnek volt agp gondja, a v3 viszont egy eleg dummy kartya, szinte semmit se hasznal ki az agpbol, ezert jo parositas.
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #56543 üzenetére
A deathstar a 75gxp, a 34gxpt levalto generacio 2000ben. De gyanitom ott se szar mind, mert meglepoen sok van a hasznaltpiacon.
A ss7es chipsetek bughalmazok
probalj egy v3at.
-
arn
félisten
Nem kellene tobb, ha egy mindennel kompatibis lenne.
Sblive - win, eax
Awe32 - dos, sb16, opl3, awe
Guspnp - gus, interwaveA 486ban is min harom kartya van
Sbpro
Gus
Midi (mt32, sc55) v rap10Nincs atfedes. Idealis esetben talan az scc1 jobb lenne mt32re kotve, abban intelligens vezerlo van.
-
arn
félisten
Roland LAPC-I MT32/LAPC Synthesizer, Original Packing, vintage pc isa card
884 EUR licittel... -
arn
félisten
jo hangja van
[link]
-
arn
félisten
vegrevegre... mennyit kerestem, az utolso puzzle. 99bol egy ibm 34gxp - ez volt a korabeli csucsvinyo. 34gbos verzio volt a legnagyobb, de az sok biossal osszeakadt, mert csak 33gigaig tamogattak, ezert lett ez. masodik generacios 7200as vinyo, ideben csak ezutan kezdtek elterjedni ekkora fordulattal.
eleg sokat futott, majdnem 20000 orat, de nincs rajta bad sector. bar most majdnem sikerult megsutni, mert a 2006os gepem tapjaig ert el az idekabel, aztan a hulye fejemmel oda tettem. igy majd ujracsekkolom szegenyt, de az biztos, hogy onmagaban sem tul huvos.
mar ata66os, de bxben csak 33al fog menni - nem mintha sok vizet zavarna, mert max 22mbot tud. mar csak a tap maradt - de azt lehet biztonsagi okokbol nem cserelem.
1999 Q4 - Pentium III Windows 98 Second Edition
Alaplap Asus P3B-F rev 1.04 Intel 440BX
Processzor Intel Pentium III 700B SL3XM
Processzor hűtő SECC2
Memória Toshiba PC100 SDRAM 8ns 64M x2
Videokártya Asus V6600 32M AGP NVIDIA GeForce 256
Videokártya Diamond Monster 3D II 12M PCI 3Dfx Voodoo2
Hangkártya Creative Sound Blaster AWE32 CT3910 ISA DSP4.13, CT1747 OPL3
Hangkártya Gravis Ultrasound Plug & Play 1.0 8M ISA
Hangkártya Creative Sound Blaster Live! CT4620 PCI
HDD IBM Deskstar 34GXP DPTA-372730 27G IDE
ODD HP E118405 4x4x32x CD-RW IDE
Ház In Win IW-A500
Tápegység Enermax EG365AX-VE(G) -
arn
félisten
en epp azert csinaltam egy valag tesztet, hogy mi az, ami meg autentius, de azert jol jatszhato. mindig voltak olyan jatekok, amik x ev mulva futottak rendesen. azt nem ezen a gepen nezem, hanem egy kov generacioson.
dx4 eleg jol lefedi a jatekokat 95ig, a p700+gf256 2000ig, a qx6700+8800gtx meg 2007ig.
-
arn
félisten
En retro cuccot elbol nem tuningolok hasznalatra, max erdekessegnek rovid idore. Ha gyorsabb gep kell, ott a masik.
-
arn
félisten
meg kell nezni a korabeli hofokokat... ha hasonlo, akkor felesleges.
-
-
arn
félisten
válasz
frescho #56478 üzenetére
Nah jo, de nem lehet befagyasztani a dolgot... lehet ami neked “uj”, mas azon kezdte
neki mar az lesz az oskor, azt erzi nosztalgikusnak. Azert ne feledjuk, hogy akik 2000ben szulettek, mar erettsegiznek.
Amugy lehet bizonyos dolgokbol meg dunat lehet rekeszteni, de pl egy mukodo 9700pro mar most ritkasag, csak a piac nem szembesult vele. Az az a kor, amikor elszabadultak a wattok, de kezelni nem tudtak, igy idovel nem lesz tul sok alkatresz...
-
arn
félisten
Egy mx400nak illene joval gyorsabbnak lennie, Gyorsabb, mint a gf256, es sokkal gyorsabb, mint a tnt.
-
arn
félisten
válasz
Sanchez638 #56351 üzenetére
meg az, hogy alacsonyabb csikszelessegen keszuljon
a k63+ tobb mint egy evvel ujabb proci, mint a k63.
-
arn
félisten
válasz
bacsis #56319 üzenetére
Nyilvan ha allando jelleggel hasznalsz vmit, mint az scsi, akkor az kell, de pl az eger, cddrv, smartdrv? Csak akkor toltsd be, ha szukseges. Az emm386 is csak akkor kell, ha emsre van szukseged, kell csinalni neki egy plusz menut. Buffer, files, etc is befolyasolja a bazismemoria meretet. Nalam alapbol vmi 620k van, de majd megnezem pontosan, ha erdekel.
A hangkartyainitek altalaban csak inicializaljak a kartyat, nem foglalnak memoriat.
-
-
arn
félisten
válasz
petakpa1 #56282 üzenetére
Ha k6ban gondolkodsz, akkor ss7 lapot keress inkabb, a tx max 64m ramot cachel, de a kora rev aladdin v lapok is 128at. Az ide vezerlo is pci buszon csucsul, az udma33 korlatozza a savszelt, a satas ssd sokkal gyorsabb lenne minden szempontbol. A korabeli vinyok linerisan a 33 megatol is messze voltak, talan 2001ben kezdett szukosse valni, addig max a bufferelt sebesseg volt nagyobb.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #56283 üzenetére
Nalam ez is hozzatartozik ahhoz, hogy korhu
Amikor a gigas p3al kezdtem 256m rammal, es gyors vinyoval, meg is lepodtem mennyire responziv a win98, nem ilyenre emlekeztem. Aztan a 700as procival, kevesebb rammal, es vinyoval mar hasonlitott arra, amire emlekeztem
Hogy autos hasonlattal eljek, en az vagyok, aki gyari allapotura restauralja a veteran autot, masok meg hotrodot csinalnak belole izlestol fuggen.
-
arn
félisten
Amugy egy reviewban altalaban latod a tesztkonfigot - csucsprocikat es kartyakat nem szar gepbe szoktak rakni:
Anandtech
Tnt2 ultra - p500 64m ram - 99 maj
Gf256ddr - p700 128m - 99 dec
Gf2gts - p1000 128m - 00 apr
Gf2ultra - athlon 1000 128m - 00 aug
Gf3 - athlon 1000 128m - 01 mar
Gf3ti - p4 2000 256m - 01 okt
R9700 - p4 2400 256m - 02 julSzoval 99 vegen nem volt rossz a 128m
es 256m ramot olyan konfigokba se tettek 2000ben, amirol max almodtam. Nem vmi kummantott beszerzes volt? Akkoriban eleg sok kamionos hw forgott... ibm vinyok, gts, etc
-
arn
félisten
válasz
cbmfan #56267 üzenetére
kivancsi voltam, inflacioval szamolva 700 dollar volt 256m pc100as ram 2000 januarjaban
ennyiert ma majdnem 64g ramot kapsz. jo persze, akkoriban kicsit gyorsabban valtoztak az arak. igy ami meno volt, lehet fel ev mulva mar lecsuszott a kozepkategoriaba.
amit linkeltem benchet 1999q2 es 2000 q2 kozott kb 2.5x volt a sebessegkulonbseg a ket topgep kozott.
hol vagyunk ettol?
-
arn
félisten
válasz
cbmfan #56265 üzenetére
99ben? mert ennyit raktak a topgepekbe. nekem 2000ben volt 256, de rohadt draga volt akkor ennyi ram
nyilvan ki lehetne tomni, de azert epitek retrogepet, a korabeli viszonyokat tukrozze, az 1000es p3 melle mar 256 kerulne (2000 q2). 1999 q4 ilyesmi csucsgepeket epitettek.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #56261 üzenetére
nekem felesleges lenne ennyi masina - van jopar gepnyi alkatresz, de tenylegesen gepkent csak ketto van a 90es evekbol, azzal mindent frankon lefedek 2000ig. szepek az penya, mmx es p2, k6 konfigok is, de sajnos nem igazan tudom veluk lefedni a 90es eveket.
1994 Q4 - 486 VLB MS-DOS 6.22
Alaplap Asus VL/I-486SV2GX4 rev 2.1 SiS 85C471
Processzor Intel DX4 100 SK096?
Processzor hűtő passzív ragasztott borda
Memória Sharp 72 pin FPM 60ns 8M x2
Videokártya WDC Paradise Bali32 1M VLB ARK Logic ARK1000VL
Hangkártya Creative Sound Blaster Pro 2.0 CT1600 ISA DSP3.02, YMF262 OPL3
Hangkártya Gravis Ultrasound 3.74 1M ISA
MIDI vezérlő Roland MPU-IPC
Hangmodul Roland MT-32 PCM v1.05 Control v2.00
Hangmodul Roland SC-55 Firmware 2.0
I/O kártya DTK PTI-265W VLB controller Winbond W83759AF
FDD Mitsumi
HDD Western Digital Caviar 31000 1000M
ODD Sony CDU-77E 4x CD-ROM IDE
Ház Baby AT
Tápegység FSP SPI-250G
Billentyűzet XT/AT 101 gombos US
Egér Logitech First/Pilot Mouse M35 3 gombos, golyós, COM
Joystick Logitech Wingman Extreme1999 Q4 - Pentium III Windows 98 Second Edition
Alaplap Asus P3B-F rev 1.04 Intel 440BX
Processzor Intel Pentium III 700B SL3XM
Processzor hűtő SECC2
Memória Toshiba PC100 SDRAM 8ns 64M x2
Videokártya Asus V6600 32M AGP NVIDIA GeForce 256
Videokártya Diamond Monster 3D II 12M PCI 3Dfx Voodoo2
Hangkártya Creative Sound Blaster AWE32 CT3910 ISA DSP4.13, CT1747 OPL3
Hangkártya Gravis Ultrasound Plug & Play 1.0 8M ISA
Hangkártya Creative Sound Blaster Live! CT4620 PCI
HDD Seagate Barracuda 7200.7 40G IDE
ODD HP E118405 4x4x32x CD-RW IDE
Ház In Win IW-A500
Tápegység Enermax EG365AX-VE(G)
Átkötőkábel Voodoo2 (fekete)
Billentyűzet Cherry G83 PS/2 US
Egér Logitech S96 3 gombos, optikai, PS/2 -
arn
félisten
válasz
envagyok #56259 üzenetére
attol fugg milyen minosegben akarsz milyen korban jatszani...
a 98as cimekhez kell a p2+v2, 99ben mar keves (800x600x16)
99es cimeket tobbnyire jol futtatja a p3+tnt2, 2000ben mar akadozik (1024x768x16, 1024x768x32)
a p3+gf256 egy fokkal jobb, de a 2000 vegi jatekokhoz mar keves lehet (1024x768x32)
p3+gf2gts 2000ig mindent rendesen visz (1024x768x32)nagy atlagot mondom, a korra jellemzo felbontas mellett, felturbozott grafikaval. gepnel vegulis a p700 + gf256 maradt szamomra az arany kozeput - ennek tobb a retros sarmja, es meg a 90es evek
eredetileg a p3 1000 + gf2gts volt az epitett gep.
2001ben mar jott az xp - az xps cimek altalaban mar mai gepen is rendesen mennek.
csinaltam korabban - ezt eldontendo - egy tobb honapig tarto "korhu" generaciokat osszeveto tesztet is (dos es win98):[link]
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3060, 94% Akkumulátor
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14"FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 490+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 5 5500 / RX 6600XT / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Új MSI Katana 15 Gamer FHD IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest