Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
hosszu ido ota az elso pc, ami lazba hoz... [link]
hasonlo "xbox" szeru gepet mar regota emlegettem, most igy aira kihegyezve egy eleg sokoldalu masina lehet (128g ram!).
-
arn
félisten
-
arn
félisten
válasz
envagyok #114866 üzenetére
Ossze tudod vetni veluk
egyik sem az. Az elso az egy sajat celra gyartott egyedi lap, a masodik meg egy hendrix.
Engem s4nel a korai 94es rendszerek erdekelnenek, utana a s4 mar nem volt csucs. Azert is orultem meg az asus lapnak, mert a retro piac kesoi s4 konfigokkal van teli, amit 94 vegen, 95ben adtak el. Ezek ketsegtelenul jobban hasznalhato es kiforrott rendszerek, de valahol epp ez a kiforratlansag es fura megoldasok vonzanak a korai dbokban.
De nem tudom mi lesz belole, mert mindegyik alkatresz hasonloan ritka, de raerek, max felreteszem, es figyelek. Valahol az onszopatas tipikus esete, mint pl a 95os pb caches konfig, de akar egy kora dx2 epitese is hasonlo kihivas lenne. Ezeket kesobbi alkatreszekbol joval egyszerubb lenne, es jobban is mukodnenek.
-
arn
félisten
válasz
Pikari #114851 üzenetére
Ha ebbe kapaszkodsz, leteztek 100as fsbs verziok, es de bele tudtad tenni, ahogy en is beletettem.
Csak arra probaltam ravilagitani, hogy semmi sem fekete es feher. Mindketto mellett szolnak ervek, az athlon kb addigra valt kiforrotta, amire orajel elonye is lett (2000 masodik feletol), de addig a p3 az alacsonyabb fogyasztasaval es kiforrott platformjaval vonzo alternativa volt sokak szemeben.
-
arn
félisten
-
arn
félisten
válasz
hobizoli #114793 üzenetére
Akiban le tudod kovetni, ekkora kulonbseg nem volt, hogy jelentek meg az arlistaban (a ghzes procik kb harom het elteressel jelentek meg). A masik, hogy a p3at regi lapokba is bele lehetett rakni, az uj lap is olcsobb volt hozza es kiforrottabb, illetve joval kedvezobb volt a fogyasztasa. Sebessegben clocktoclock eleg hasonlok voltak, sot a thunderbirdig az athlon nem is skalazodott tul szepen.
Ettol fuggoen szerintem is a 2000 kozepe es 2001 kozepe kozott az athlon fenykora volt, de aztan a p4 szepen beerte.
-
arn
félisten
Technikailag szvsz nincs, eloszor csak tiltottak az fput, es adtak el sxnek, biztos a hibas dxeket szortak ki igy. Kesobb keszult fpu mentes is, csokkentve a die meretet.
Otthoni hasznalatnal altalaban minimalisan hasznaltak az fput, inkabb csak professzionalis cad, render, stb. Jatekoknal kb 96 jott a valtozas.
Annyi, hogy az eredeti 169pines overdrive foglalat tenyleg csak upgradere keszult, pl 486sxhez, ha “koprocit” vettel az egy teljes erteku 486 volt, ami kikapcsolta az eredeti procit. De lenyegeben mokusvakitas volt az egesz overdrive, a draga brandgepek eletciklusanak kitolasara, amugy jobban jartal sebessegileg es arban is egy uj oem proci + lap komboval.
-
arn
félisten
válasz
frescho #114750 üzenetére
Kb ez is ugyanaz… kesobb jon. A 120as sok helyen volt mar hirdetesekben ekkor. A 120as amd a lassabb integer miatt alig gyorsabb, mint a dx4, fps tesztekben, ezt meg a maga idejeben is neztem, de nem csereltem ra.
Az 5x86okra ezt mertem - a cyrixal meg lehet kicsit a regiszterek kapcsolgatasaval jatszani, de lenyegeben vhol gyorsabb, vhol meg lassabb, mint a dx4, atlagban minimalis elterest mertem. A regiszterek allitgatasaval meg bugos lehet tobb helyen.
-
arn
félisten
Pcmag, infoworldben az 5x86rol annyit irnak 95 nov, hogy decemberben fogjak elorelathatoan szallitani. A 96 marc talaltam arlistaban, elotte vegig dx4-120 a legmagasabb.
Magyar arlistaban 96 februariban talaltam, igaz nincs korabbim a 95 nov-96 marc idoszakra. -
-
arn
félisten
Erezheto valtozas nem hinnem, hogy sok lenne, merni lehet
a 120as csak 60as fsbvel megy, alig gyorsabb sok esetben mint a 100/66 (+20% cpu -10% busz). A 133as a 120asnal minden szempontbol +10%al gyorsabb.
De persze azon mulik mi a szuk keresztmetszet. A bios beallitasa, chipset is hozhat hasonlo kulonbsegeket, vagy az async-pb cache onmaga 15%ot jelent. 95ig az async cache ment socket5 foglalatokkal, ugy is ha a triton mar tamogatta, 96tol mar egyertelmuen a pb cachet nyomtak.
Hivatalosan a p54c volt a socket5 proci, a p54cs a socket7, de persze visszafele kompatibilis volt, es tobb socket5 lapban is mennek a p54cs procik (de ez nem garantalt).
-
arn
félisten
A nemetek mar 94ben is alapos teszteket csinaltak
A DX4 magyarázó elemzése világosan megmutatja, hogy a lebegőpontos egység (FPU) a DX2-höz hasonló. Minden FPU utasítás ugyanannyi órajelet igényel, mint a DX2 esetében. A nagyobb teljesítmény tehát kizárólag a magasabb órajelen alapul. Más a helyzet, ahogy már említettük, az egész számú egység (Integer-Unit) esetében. Bár itt is sok hasonlóság van a DX2-vel, az egész számú szorzás lényegesen gyorsabb lett. Csak öt órajelre van szüksége, így még a Pentiumnál is gyorsabb (11 órajel). Úgy tűnik, hogy az Intel a Pentium hardveres szorzóegységét egy továbbfejlesztett formában integrálta a DX4-be. Érdekes lesz látni, hogy ez az újabb, nagyobb teljesítményű egység eljut-e a jövőbeli Pentium processzorokba.
Viszont vannak olyan utasítások is a IntelDX4-nél, amelyek lassabbak lettek a DX2-höz képest. Ilyenek az összes IN utasítás. A 8-bites I/O a DX4-en 129 órajel helyett eddig 85 órajelet igényel, és a 16-bites I/O számára most már 201 órajel szükséges (i486DX2: 45 órajel). Mindkét eset a kompatibilitás szent tehene előtt tett engedmény, hiszen a régi x86 szoftvereknek, amelyek még nem ismerik a 100 MHz-es órajellel dolgozó CPU-kat, zavartalanul kell futniuk a DX4-en.
-
arn
félisten
Meg annyi, hogy a pentium 1.5x verziojanal (p54c) is belefutottak a korabbi problemaba. Elvileg 94 marciusaban bejelentettek a 100as verziot, de lenyegeben csak 95 elejere tudtak nagyobb mennyisegben szallitani, 94 kozepetol igy a gyakorlati csucsot a 90 jelentette (hasonloan a 66-60as fiaskohoz).
Aztan 95 elejen meglendultek, es 100-120-133 vonalon szinte havonta csepegtettek a frissitest, de a 133hoz lenyegen ujabb magot csinaltak, fejlettebb gyartastechnologiaval. A 120asbol jelent meg meg regi maggal (p54c) es ujabb maggal is (p54cs). 200mhzig jo volt a dolog, amit szinten parhavi frissitessel ertek el 1995 kozepetol 1996 kozepeig. Ezutan mar az mmx jott (p55c).
A 133as pentium volt az utolso top pentium, utana mar 95 vegen jott a pentium pro, ami egy masik tortenet, es a pentium hasonlo szerepet jatszott, mint a dx4.
-
arn
félisten
válasz
frescho #114667 üzenetére
A kihozatallal es fejlettebb gyartastechnologiaval folyamatosan emeltek az orajelet… 25, 33, 50, 66, 100. Mindig el kellett erni a kovetkezot. A 33tol 50re akartak ugrani, a belso orajel meg is volt, de a periferiak nem birtak - innen jott, hogy akkor felezzek a kulso orajelet. Igy lett a dx50bol dx2-50, a 66mhz mar csak egy evolucios lepcso volt.
A dx4 neve is onnan jott, hogy 2.5x33 akartak elso lepcsoben dx3 neven (podnal fenn is maradt ez az orajel), de a pentiumra koncentraltak 92-93ban, ami igy is csuszasban volt, igy lenyegeben a 486 vonal fejlesztese kicsit mellekvagany lett, mert mar nem ez volt a top processzor.
Mire megint prioritast kapott, lenyegeben annyira jol skalazodott, hogy azonnal 100ra tudtak ugrani, igy a dx3 sose jelent meg, csak a dx4et tartottak meg 3x szorzoval, es inkabb lefele skalaztak a 75/25el.
Megjegyeznem, hogy a pentium 5von eleg izzadsagszagu lett, ott is gondok voltak a 66mhzes kihozatallal es stabilitassal, a dx4 sokkal hatekonyabb processzor volt hasonlo teljesitmenyt nezve. Ezert visszavettek 60mhzre, es a batman lapbol frissitest adtak ki vrm modullal. A kesobbiekben a pentiumon is a 486nal bevalt skalazasi modszereket kovettek.
De azt is siman el tudom kepzelni, hogy a dx4 megjeleneset addig toltak ki, amig elkeszultek a pentium skalazaval, hogy ne kannibalizaljak a pentium eladasait. Az fpu akkoriban nagyon retegigeny volt.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #114662 üzenetére
A legtobb lap hivatalosan tamogatja az 50mhzet, csak kerdes hogy megy, gyakran olyan timingokkal birja csak, hogy lehet gyengebb lesz, mint 40mhzen. A kartyak mellett a memoria, cache, stb is kerdes.
A 33 jelentosege ott volt, hogy szeles spektrumban hasznalhato volt, efelett mar szurogetni kellett az alkatreszeket. De minden architekturan megvolt az a szint, ami relativ gyors volt, de szeleskoru mukodest biztositott.En vmi late 91, 50mhzes gepet isa busszal szivesen osszeraknek
De ahhoz sem talaltam meg vmi fullos lapot.
-
arn
félisten
Lenyugoz, hogy mostanaban miket ossze nem raknak hw es sw szinten, ilyen minosegben. De a celkozonseg nem tudom kicsoda.
-
arn
félisten
válasz
Fenyő #114618 üzenetére
Jah, 91-95 a kedvenc, de foleg a 92-94. Amikor meg midi ment blaster es vga. Az svgaval meg a sok 3dvel mar elment a dolog masik iranyba.
Azt tippelnem, hogy a hendrix ~ batman, csak a batmanre kevesebb dolgot integraltak. De ez a batman kisebb lap lehet… nezd csak meg az at csatlakozo feletti reszt. A hendrix tulmeretes, es epp annyival nagyobb, hogy ne ferjen bele egy atlagos baby at hazba.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #114619 üzenetére
Azzem 2.2ig megy, de a 2.4 is eleg korai. Szvsz csak annyi az oka, hogy akkor dragabb volt, kevesebben vettek, mint a kesobbi dbokat (de ez kb minden hwnel igy van). Meg nem is hinnem, hogy altalanossagban ritka, csak nekem nincs egy se.
Amikor en vettem 95ben, az 3.73as volt, 3.4es kartyara csereltem kesobb (mixer nelkuli) - mert volt olyan demo, hogy csak az egyik fele szolt. Lehet vmi bug volt a mixerben, a 3.74nel ilyet nem tapasztaltam.
93ban mehetett a 2.x, a 3.4et talan mar 94ben nyomtak, 95-96ra meg ki is futott.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #114612 üzenetére
vegulis a 95os dx4 vagy egy socket5 konfig remek erre a korszakra, foleg hogy mindket gep lenyegeben tokeletesre van csiszolva, a dx2 erdekes, de keves. A socket4el is jo lenne elerni ezt a szintet, de sokkal kemenyebb dio az alkatreszek elerhetosege miatt.
Pl ha korai socket4/pci 94 konfigot szeretnek (kesobbi konnyebb):
* jo lenne 66os proci, rohadt draga
* a jelenlegi asus lap jo alap, batman revenge alternativa. A batman revenge lapot meg nem vetettem el, csak ha akkora, mint a hendrix lapom, bele sem tudom rakni egy mini hazba.
* az asus laphoz nehez korhu hdd kontrollert talalni, erdekes modon a scsi konnyebb utnak tunik, korai pci kontrollert egyaltalan nem talaltam - csupan netes kepet is nehez volt
* ide vinyom van - wdc 2420/2540 pl, de itt meg scsi hdd a kemeny dio
* blaster, midi ok, de pl korai rev gusom nincs (3.74 az osszes), csak gus max - ami hataresetes
* korai pcios videokartya megint nehez. Pl s3bol a 928 ment meg - ugy 94 kozepen jelentek csak meg a hasznalhato kartyak (s3 visionok pl) -
arn
félisten
Ebben a gatewayben mar batman revenge van. [link]
A pcmag 94 aprilisi tesztjeben mar szerepelt, az osszes tobbi inteles gepbe meg sima batmant raktak, vezerlovel. Arrol sajnos semmilyen infot nem talaltam milyen vezerlo ez. De igy mar nagyjabol megvan, hogy milyen volt ez a korszak.Az rtc gyartasi datuma 93 vege… ami itt a topikban volt batman lap, valszeg az is vmi hasonlo koru gepbol szarmazhatott.
Csinaltam jopar tesztet, az asus socket4 lap korai 93as biosa eleg oszver db, alapbol eleg lassu, tweakelve mar gyorsabb, mint a hendrix (ami szvsz a batman tesoja lehet), es a koppra jaratott dx4 sem eri be - bar az integer tesztekben van nemi elonye a 486nak. 66os penyaval mar egyertelmu a meccs.
-
arn
félisten
Ezzel a modszerrel elvileg le lehetne csiszolni a sargult reteget, megragasztani a toreseket, majd helyreallitani a texutrazast regi hazaknal. [link]
-
arn
félisten
9gb scsi 1994bol
jo hangja van [link]
-
arn
félisten
Az eredeti intel batman lapon sem volt idevezerlo, ezert adtak melleje pcios kartyat a tesztekben
A vrmet eddig is tudtam, es erdekes hogy itt kepesek voltak rtc foglalatot rarakni. Nem tudom ki volt azaz agyas aki elkezte forrasztani. Persze nem gondoltak arra, hogy vmi debil 30+ ev mulva hasznalni akarja.
Appendix L - Early Product Features
Barly units of the Premiere/PCI Baby-AT motherboard and Expandable Desktop (code named "Batman", ncluded several features that differ from those described in this Technical Product Summary. Among them
BOARD LEVEL FEATURES
CPU
The original motherboard supported only 60 MHz Pentium processors and did not include the voltage regulation circuitry.
REAL TIME CLOCK
The Dallas DS12887 was socketed and could be replaced by the user, if necessary.
IDE
PCI IDE was not integrated on the original Premiere/PCI product. Instead, a PCI IDE paddle card was used in PCI slot 3 (J10C2, the PCI slot closest to the 3.3V connector) and made use of some of the reserved pins on the PCI interface, as listed in the following table: -
arn
félisten
Ez faszan nez ki.
-
arn
félisten
Az egyik legjobb valaha megjelent VLB alaplap, és az egyik kedvencem is, az ASUS VL/I-486SV2GX4. Ez a legújabb, 2.1-es revízió. Nem sokban különbözik a gyakoribb 2.0-s verziótól, de több feszültségállítási lehetőséget kínál. Nehéz pontosan meghatározni a megjelenés időpontját, de valószínűleg 1995 második felében vagy végén került piacra.
A processzor egy WB cache-es Intel DX4-100. Minimálisan gyorsabb, mint a korábbi WT verziók, és valamikor 1995 végén (talán novemberben), vagy még később jelent meg. Ez gyakorlatilag a 486 VLB korszakának legvége—amikor az AMD 5x86 (amely 1996-ban jelent meg) és hasonló processzorok piacra kerültek, már inkább PCI alaplapokban árulták őket.
Ez a kombináció jól kiforrott és megbízhatóan működik, de nem igazán autentikus egy 1995 eleji buildhez. Ezért cseréltem ki a Socket 3 konfigurációmban, és építettem át egy 2.0-s revíziójú alaplappal és egy DX4 OverDrive processzorral, hogy jobban illeszkedjen az 1995 eleji időszakhoz.
-
arn
félisten
A Socket 2 konfigurációm, a lényeges részek: 1993-ban kaptam először PC-t, ami egy 386-os volt. Természetesen egy ilyen konfigurációról álmodoztam. Ez a build az 1993 végi – 1994 eleji állapotokat tükrözi.
Az alaplap egy DTK lap, amely a SiS 461 chipsetre épül. Valamivel lassabb, mint a később rendkívül népszerűvé vált SiS 471 chipset, de 1993 második felében és 1994 első felében ezt használták a gyártók.
A processzor egy DX2-66 OverDrive, amely gyakorlatilag megegyezik az OEM verzióval. Ez a konkrét verzió (DX2ODPR66) csak 1994 második felében jelent meg. 1993-ban az Intel csak „upgrade” processzorokat árult retail változatként, és a jelölésük az általuk leváltott CPU típusát tükrözte (például ODPR486DX-33), noha maga a processzor valójában egy DX2-66 volt.
A cache kontrollerek népszerűek voltak abban az időben. A képen egy Promise VLB vezérlő látható 4 MB RAM-mal. DOS alatt a bufferelt sebesség mindenféle driver nélkül elképesztő, 15 MB/s (ez nagyjából tízszerese egy korabeli átlagos ISA kontrollernek). Viszont a soros adatátvitel nem lett gyorsabb, sőt, jelentősen elmarad a korszak sima VLB vezérlőitől. Mindenesetre érzésre a gép sokkal gyorsabbnak tűnik, különösen, ha valaki nem akar SmartDrive-ot használni.
A VGA kártya egy DFI WD90C33 vezérlő, egy 1993 végi modell, de még így is az egyik leggyorsabb VLB kártya DOS alatt. A teljesítménye nagyjából megegyezik a később megjelent Tseng ET4000W32P vagy egy S3 Vision864 kártyáéval. Kompatibilitás szempontjából is kiváló.
A hangkártya a személyes kedvencem, egy SB Pro 2 Rev 6, amely ennél a kártyánál 1993 végén a tipikus revízió volt.
-
arn
félisten
Az intel batman 2.0as doksijaban mar szerepel a pentium 66 support, szoval valoszinuleg az lehetett a batmans revenge. A dokumentum 94 marciusi, tehat vmikor az utan kerulhetett piacra.
A 2.0as dokumentumban is wt cache szerepel (az asus lapon is az van), fogadni mertem volna ra, hogy wb cachet hasznaltak akkoriban a highend gepeknel. Szamomra kicsit erthetetlen, mi volt ennek az oka, hogy a 486 wb cachet kap, a pentium meg wt cachet. Csak vmi technikai dologra tudok tippelni.
-
arn
félisten
Kondit szerencsere lehet cserelni
kb 8-9 eve hasznalom bordaval a dx4et (sose volt rajta vetni, igy is vettem), illetve probalgatom a dx4 overdriveot is - azt eleve igy terveztek. A dx2 overdrive is passziv.
Mongy annyit csinaltam, hogy az ats tap az ventikontrollos, es picivel nagyobb fordulaton megy, hogy legyen a hazban nemi legmozgas.
A pentiumok mar aktiv ventisek, 10-15 wattosak, nem 3-5.
-
arn
félisten
válasz
Szirtimorc #114445 üzenetére
Inkabb a hatoldalon van, de van olyan hw, amin nincs, vagy le van ragasztva.
-
arn
félisten
válasz
Szirtimorc #114439 üzenetére
Elsosorban a nyak gyartasi datumat szoktam nezni, a chipek alapjan, ahogy a kollega irja, 94 40. het ~ 94 oktober.
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #114432 üzenetére
Igen, van a lapban bios.
A pentiumot elegge fogja az async cache, atlagban van 15%al gyorsabb a pb. De 95ben meg az async caches lapok mentek tobbnyire, nagyon nehez olyan lapot talalni, ami nem az, es egyaltalan lehet bele rakni - nekem nem sikerult eddig (pl p55tp4xe 2.1 mar tritonos, socket5, async cachel, de van rajta coast foglalat).
-
arn
félisten
Nah erre emlekeztem a multkor, hogy meg a pentiumnal is zavar van az eroben az l2 cache es az fps teszteket illetoen.
-
arn
félisten
Csinaltam meg egy kis socket4 pentiumos felderitest, amikor meg csucskonfignak szamitott, 94 aprilisi pcmag teszt eleg jo attekintest ad:
* a gepek tobbire meg intel batman (nem revenge) lappal johettek - ezt arra alapozom, hogy a p66os gepek, amihez a vrm kell hivatalosan, csak azon van
* a lapok nagy resze wt caches, ami szinten erdekes, a 486nal mar total altalanos volt a wb cache. Inkabb csak az optis lapok kaptak wb cachet. Ez alapjan a batmanen is wt cache van csak?
* szerepel az asus lapom is a tesztben, ket gepnel is. Elvileg wb caches mindketto, de az en biosom wt cachet ir
* a vgak tobbnyire regi weitek, matrox, ati chipsetes kartyak, meg az s3 928 is ritka. A vision964es kartyak apr-majus kornyeken kerultek piacra
* ugyan van a batmanen ide vezerlo, de a legtobb gepbe megis kerult pcios kartya, ami fura
* az asus lap melle - jo volt a megerzes - pcios scsi kartya kerult, megpedig asus pci-sc200. Azt hittem ez kesobb jott csak, mert meg 97-98as lapok melle is pakoltak.
* raktak baby tower hazba is pentiumot. Ilyen hazam van isEnnel a period correct konfignal eleg sok kihivas lesz, de azt szeressuk.
Az ilyen 5000 dollaros konfigokbol nem lehetett tul sok.
-
arn
félisten
Vlb 2.0 @50mhz. Ebbol se lett semmi
1993 novemberi hir.
-
arn
félisten
Ugy tunik, hogy az ambra dp60 volt az egyik legelso pcios pentium, az 1993 november - abban mar intel batman lap volt, diamond viper pcios vezerlovel (weitek).
-
arn
félisten
Ilyen korai datumos revenget meg nem is lattam (tipikusan 94 masodik fele), a ram foglalat ilyen vegyesen volt?
A 5.15v vrm reszet elegge megtepte vki
94 februarjaban a chip meg az eredeti batmant tesztelte, a nyakon mi a gyartasi datum?
Lemerned mmre mekkora pontosan a lap?
-
arn
félisten
válasz
envagyok #114409 üzenetére
504mbig mehet lba, utana normal. De azt ne felejtsd, hogy ezeknek a biosoknak az lba tamogatasa is korlatos, es idorol idore bovitettek.
Ez az oldal eleg jol osszefoglalja: [link]
Ezzel a lappal valszeg 504ig normal, lbaban 2gbig tudsz vinyokat kezelni (es 2 gbig a 6.22 dos is tamogatja a particiokat).
Ez a gyakorlatban annyit jelent, ha nagyobb kartyat teszel bele, de a kartyan max ekkora particiokat hozol letre, a bios detektal, amit tud, eddig a meretig nem lesz problemad. Pl egy 64gbos sdkartyara (amit elvileg nem tamogat rendesen), csinalsz egy egyetlen 504mos fat particiot, az mukodni fog egy 3/486 szintu gepben is, akar lba tamogatas nelkul is. Ha tul leped, akkor mar nem fogja tudni cimezni. Pl ha van egy file, ami ezen a teruleten tul van tarolva, akkor hibat fog dobni, es lehet elszall az egesz.
-
arn
félisten
válasz
Fenyő #114400 üzenetére
nah akkor ahhoz is muveszet talalni hozza passzolo korabeli hazat. van egy 95-96 koruli dtk/enlight hazam, azt nem neztem - de baromi fura, hogy mindegyik masik tipikus ledes mini torony par mmel kisebb, mint kellene.
no persze, aki aki ilyen lapot vett, kis esellyel pakolta ilyen 386/486 gepekhez hasznalt hazba. a batman tuti volt kiskereskedelmi forgalomban, mert meg a magyar chip is tesztelte. a hendrix nem valoszinu.
-
arn
félisten
El nem tudom kepzelni mit raktak az 1.0as lapba, mert gyk az elso pcios videokartyak 93/94 fordulojan kezdtek megjelenni, kb amikor az elso 430lx lapok jottek. Elotte a pentiumokat eisa meg vl meg mittomen milyen busszal lattak el. Szvsz addig 486 pci se nagyon lehetett a piacon. Tipikusan 94es cuccok.
A chipseteknel is a bejelentesi datum es a megjelenes elegge kavarodik, mert pl a 430lx tuti nem jott 93 marciusaban, de a triton sem 95 januarjaban. A 430hxrol viszont siman elkepzelem 96 elso felet.
-
-
arn
félisten
válasz
Fenyő #114386 üzenetére
Tenyleg, a batman mekkora lap? Belemegy a mini towerekbe, vagy olyan, mint a hendrix, ami nagyobb, es eppen nem? Elvileg mindketto baby at.
ez az en hendrixem, 94 masodik fele, akkor mar nem volt a socket4 annyira meno. Egy korabeli hazamba se fert bele. A tap resze ua, mint a batmane, de van rajta integralt video.
-
arn
félisten
isas scsinal mennyi volt a max sebesseg? mint idenel? az ide sebessege kevesnek tunik a buszsebesseghez kepest.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #114369 üzenetére
rakerestem, volt scsi kartyajuk, 95 elejen (talan 94 vegen). de 94 elejere, a pci megjelenesekor nem tudom van e pcios scsi.
vgabol is kb az s3 924 volt a csucs az elso kartyak kozott, a 964 tavasszal jott, a 864 meg kb nyaron. 964bol csak vlbs kartyam volt.
itt meg vhol az lenne a cel, hogy olyan kort celozzak, amikor ez egy csucskonfig volt. amugy egy kesobbi dx4 is orrbanyomhatja par szempontbol. dx2 mellett faszan hangzik.
-
arn
félisten
válasz
Fenyő #114366 üzenetére
Thx - Poccre indult
Meg sose lattam az energy star elotti awardot (93as bios), erdekes szerzet, pl van egy full check az elejen.
Erdekes mod megeszi az edo ramokat is, ecc support is van. Szerverlap lehetett, bar oda eisat szantak akkoriban.
Jah en is rakerestem, de a cmdn kivul mas nem nagyon volt, szvsz az is inkabb 94 masodik fele. Ezeket a bugos vezerloket integralta az intel is
A biosban is van scsi support, valszeg ezert nem kerult ra vezerlo, jo lenne tudni milyen kartyat szantak hozza eredetileg. Mindenesetre isaval rendesen megy, igazabol a korszak vinyoinal meg nem is lenne nagyon korlatozo tenyezo, nem tudnak nagyon tobbet 1500kb/snal (iden, scsi passz).
-
arn
félisten
Vegulis a korszak, amiben szuletett, meg ez volt a tipikus, nem volt kontroller a lapokon. Epp az elso intel pcios lapokon jelent meg az ide kontroller (hasonlo korban jelentek meg). Socket4 eseten talan annyira nem is nagy gond, mert konkretan az osszes inteles lapra bugos vezerlot tettek, ami fagy 32 bites driverekkel (dos alatt nem gond).
Az oszcillatort en is furcsalltam
szvsz az mar ekkor sem volt tipikus.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #114340 üzenetére
Nero Burning ROM 5.0
thx guys.
-
arn
félisten
Egy ilyen lapra, mar regota vagytam… asus p5mp3. Legelso generacios pcios pentium, 93as gyartas! Az intel batman kortarsa (nem a batman revenge, az kesobb jott). Van rajta par fura megoldas, pl nincs rajta orajel jumper, hanem az orajel generator chipet kell 60mhzrol 66ra cserelni. Vinyovezerlo is hianyzik, igy jo esellyel isas kontrollerrel megy, mert ebbol a korbol valo pcios idevezerlot szvsz sose talalok (esetleg scsit kellene keresni). A proci is a korabeli fdiv bugos verzio.
Kivancsi vagyok hogy teljesit majd az intel hendrixel szemben. Szerencsere ez a lap 1cmel alacsonyabb, igy jo esellyel bele fog menni a korabeli gagyi babyat hazba, a hendrixet haromba probaltam, mindegyikbol kilogott, hiaba volt az alaplaptalcakra racsavavarozhato.
Gyonyoru lap, igazi tophw 93 vegerol, 94 elso felebol, 192m ramot bele lehet pakolni. Megprobalok ra vmit epiteni.
-
arn
félisten
Uj ficsor 5090hez, sotetben vilagito tapkabelek
-
arn
félisten
Megneztem a revoltot a ss7 konfigban is, k3 450, v3 3000. Itt mar csak 30-40 fps van, az is 1024 16 biten es aniso es aa nelkul. De 640ben sem tud tobbet, a k6 sara lesz, az 1000es p3 szvsz vagy 3-4x gyorsabb.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, CW90
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Samsung Galaxy S23 Ultra / 8RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12 Hó Garancia
- Villámgyors teljesítmény és 10 év nyugalom!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest