- Yettel topik
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
Patent: Multi-chip stacked devices - Xilinx (Today AMD)
3D stacking FPGA is coming...
More details: https://t.co/IAuvHRhvfL https://t.co/KQNVsazhJq -
Petykemano
veterán
Charlie Demerjian (semiaccurate) azt villantotta meg, hogy atombomba érkezik a szerverpiacra.
Többen persze vmi AMD+Xilinx cuccra gondolnak.
De szerintem nem zárható ki egy Apple szerverlapka, vagy a Qualcomm+Nuvia megoldás sem. -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #6410 üzenetére
Úgy értettem, hogy ha manapság előkerülne egy nem B2 steppinges zen3 lapka, akkor valami sántít a chiphiány, meg az azért drága minden, mert mindent eladnak azonnal, ami legurul a gyártósorról történettel.
Ha mindent eladnak, akkor nem létezhet felhalmozott készlet nem B2-ből és az se valószínű, hogy hónapokig bolyong a tengeren.
Azt meg azért nem feltételezném, hogy egy tavaly ilyenkor eladott Milan cpu-t kivesznek a szerverekből, lecserélik egy új B2-es steppingből összerakottra (kevesebb fogyasztás, jobb TCO) a régi Milant szétszedik, leszedik a szubsztrátról a CCD-ket és átcsomagolják Vermeer-nek. Ez elég képtelenségnek hangozna, ugye?Amúgy milyen 6nm? Elvileg a B2 stepping nem 6nm.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6399 üzenetére
Igen, az Intel is jó (azonos) irányba áll. Csak próbáltam mindenféle látens szkepticizmust vagy cinizmust mellőzve felvetni, hogy hát sajnos még nem fordult gyümölcsözőre. Persze ugyanez igaz az AMD HSA féle megközelítésére is, ami talán most a Frontierrel válik kézzelfoghatóvá - legalábbis az AMD és a Frontier használói számára.
Nem feltétlenül gondolnám, hogy ez az intel és/vagy az AMD hibája. Talán csak most érik meg a világ erre. Lehet, hogy ha Steve Jobs előtt 5 évvel valaki kitalálja és összerakja ugyanazt a korabeli technológiával, akkor mindenki kiröhögi, hogy mit akar a kőtáblájával.
-
Petykemano
veterán
"E"
Nem fog látszódni. Az ábrán szereplő 4E mag nem ad hozzá sokat, cserébe nyilván a hybrid megközelítés sok Vizet zavar.
Még azon se látszódna meggyőzően, ha 6+8-at hasonlítanál 8+0-val. Ez helyigény szempontjából összevethető.Szerintem akkor lesz/lenne majd látható, hogy ha 16 magot tudnánk hasonlítani 8+32-höz
Ez ma úgy lenne látható, ha mondjuk 15W-os környezetben hasonlítanád a 4P vs 2P+8E konfighoz. Az arányokat látnád, de persze a 2P annyira kevés, hogy rögtön az jut az ember eszébe, hogy inkább legyen 4 erős magom, mint 10 gyenge.Ma inkább 8 mag fölött lehet az a lélektani határ, hogy már nem mondanád, hogy inkább +1 erős mag, mint 4 gyengébb, mert a 15. Szálig úgyis csak a jól skálázódó programok jutnak el.
Viszont amíg az Intel óvatoskodik a kismagok számával, addig tehertételként fog érződni.
-
Petykemano
veterán
Ez de jó:
Mennyivel hatékonyabb az 5700G!
Bár ha jól tudom, az 12700 dekstop modell, nem mobil. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6361 üzenetére
Azon gondolkodtam, ha a Navi24 N6-on 107mm2, akkor a Rembrandt mitől lett 210mm2?
A CPU rész elvileg kb 50-55mm2 lehet. Több a kóder dekóder, Meg szélesebb a memóriabusz. (Azt nem tudom, hogy DDR5 és LPDDR5 az gyakorlatilag két külön 128bites blokk, mert az mondjuk biztos nem kevés helyet foglal úgy)
De nincs benne infinity cache és 4CU-val kevesebb. -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
"HBM2 isn't a game changer for the server CPU market. Either you need it, and you see absolutely massive gains, or you don't, and it's not needed. HBM2 does not significantly improve memory latency in any way (it doesn't make memory accesses quicker), but it provided high bandwidth access to much more data than V$."
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6361 üzenetére
Engem meglepne.
Talán az internet is felrobbanna, ha kiderülne, hogy csak x4 PCIe sáv van, ugyanakkor van benne mondjuk 2 infinity link (amennyi ahhoz szükséges, hogy a DDR sávszélesség nagy részét át tudja játszani a GCD felé)
Sok értelme abból a szempontból sem lenne, hogy valószínűleg nem lenne gyorsabb, mint a Rembrandt. -
Petykemano
veterán
"(R3 6-12) (R5 8/16) (R7 12/24) (R9 16/32) (R9 24/48)"
Én ebben - jelen állás szerint - nem hiszek.
Persze nem azért, mert technikailag ne lehetne megcsinálni. Nagyon is!
Lefelé azért nem, mert ahhoz hogy ez így legyen, azt kéne tapasztalnia a gyártóknak, hogy azon az áron, amin jelenleg kínálják az egyes magszámokat, nem mennek el a termékek, vagy legalábbis nem az optimális volumen.
Felfelé pedig azért nem, mert ott van a TR és az EPYC.
Mondjuk egy lehetséges scenárió, hogy váratlanul kitúrja az Intel vagy valamilyen Arm fejlesztő az AMD-t a szerverekről és tényleg váratlanul rajtuk marad egy csomó készlet, amivel hirtelen kezdeni kell valamit. Egyébként pedig nyilván az van, amit MLiD mondott, hogy kínosan ügyelnek arra, hogy a kereslet mindig picit meghaladja a kínálatot.Szóval egy ilyen lépés engem inkább meglepne a közeljövőben.
a Zen4D (cloud) egy másik történet. Erről azt tudjuk, hogy kissé butított zen4 magok.
Azt esetleg el tudom képzelni, hogy a 8000-es széria (vagy 9000-es) majd úgy néz ki, hogy a két CCD-s példányok kapnak gyors zen5 magot és zen4D ccd-t is lesz egy top 1CCD-s modell, amin csak zen5-ös sku van (vö 5800X) esetleg valami top vágott 6 magos zen5 jó drágán és onnantól lefelé már csak zen4D-vel szereltek. Bár lehet, hogy hülyén nézne ki, hogy alul több a mag. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #6301 üzenetére
Roppant érdekes.
A 2022-01-10 napon kitett 7A34v1OU(Beta version) alá most már ki van írva, hogy tartalmazza a Update to AMD ComboAm4v2PI 1.2.0.5 csomagot.
(A dátum a jobb oldalon azt mutatja, hogy mikor töltöttem le utoljára)
Viszont a letölthető BIOS file nem tartalmazza valójában.
Valami kavarás van. Valószínű, hogy egy másik termék leírását akarták ezzel frissíteni. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6340 üzenetére
Tudtommal a passmark nem penetráció indikátora, hanem piaci részesedésé - az újonnan lefuttatott tesztek szerinti arányokat mutatja.
Feltételezhető, hogy újonnan vásárolt rendszereken nagyobb mértékben futtatják.A szerver térben való visszaesés jelentheti azt, hogy a partnerek bevásárolták magukat Milanból és csökkent rá a kereslet. Kivárnak a MilanX vagy Genoa érkezéséig.
Mivel a konzumer piacon hiány nem alakult ki, ezért arra nem gondolnék, hogy azért csökkent volna a részesedés, mert kifogytak a készletből.
Viszont volt pont, amikor lecsökkent az 5800XT ára.
Látszólag az Alder lake miatt, de hetek óta arról beszélünk, hogy az AMD árazását sokkal inkább a saját kapacitásai határozzák meg, mint a versenyzés. -
Petykemano
veterán
A 8E magos megoldástól én is menekülnék.
Nekem elég ideálisnak tűnik a 8P+32E, semmiképp nem hagyható ki belőle a 8P.
De annál többnek se nagyon látnám értelmét jelenleg.
Akinek nincs szüksége nagymértékű MT teljesítményre, annak jó a 8P+8E
Kisebb lapkákban lehetne 6P+16E és ebből lehet vagdosni.
még kisebb lapka lehetne 4P+8E
Persze nyilván ennek csak akkor van értelme, ha a szoftverek képesek kezelni a big.LITTLE-t. Ebben azért az Intel előtt még hosszú át áll az intel előtt. -
Petykemano
veterán
"Ilyen nagy volumenű, agresszívan árazott terméknél minden apróság számít..."
MLiD BOM listája szerint a 6500XT-hez használt ~140mm2-es lapka gyártási költsége $18
Nem tiszta nekem, hogy ez hogy jött ki. Ha $10000-t elosztok legjobb esetben is 400 jó lapkával, akkor is $25 jön ki nekem. Persze $7000-os wafer megmunkálási költséggel kijön a $18. + az AMD margója.
Mindegy. Szóval szilícium szempontjából itt néhány dolláros költségkülönbözetről beszélünk.2019-hez képest persze biztosan sokminden drágult a megnövekedett igények és a felborult logisztika miatt.
Ami a chiplet és a monolitikus designban közös az a szilícium, legalább az, hogy kell hozzá ugyanakkora szubsztrát, és hogy el kell juttatni a célpiacra.
Ami külünbség lehet, hogy a chiplethez kellhet speciális szubsztrát, összeszerelés, több logisztika. Ha ez lenne olyan mértékben drágább, mint 2019-ban, amit az AT sugall, akkor azt kéne látnunk, hogy a 150-180mm2-es N7 lapkákkal az AMD le tud menni arra az árszintre, ahová az intel i3-ak.De mégse ezt látjuk, hanem azt, hogy a 5600G megáll $239-nél. És egyelőre nem úgy tűnik, hogy az AMD a konkurencia láttán ijedten árat csökkentett volna. Pedig hát hiába lehetséges, hogy az intel i3-ai valóban olyan mértékben hibás példányok, hogy vágni kényszerülnek (tehát nem tökéletesen működőképes chipekből létrehozott mesterséges szegmentáció), akkor sem kényszerülne az 5600G alá ajánlani.
Szóval én nem értem. Nem állítom, hogy az AMD ugyanolyan költségszint mellett gyártat, szállt, stb, mint 2019-ben és közben halálra keresi magát.
Lehetséges volna, hogy ennyit számít logisztikában az, hogy az Intel gyárai az USA-ban (is) vannak, míg az AMD távol-keletről, ráadásul pont Taiwanról, a a kínai befolyási övezet terjeszkedésének határáról és célpontjáról dolgozik?
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6324 üzenetére
Értem
De tudtommal egy AM4 foglalatú CPU esetén ugyanannyi szubtrát kell akkor is, ha chiplek.vannak rajta és akkor is, ha egy apu, nem?
Sőt, akkor is, ha egy böhöm Nagy apu lenne rajta bika sok infinity cache-sel, hogy ne legyen szűk keresztmetszet a DDR4 sávszél.
Az intelnek ilyen szubstrát árak mellett hogy éri meg $100-200-ért adni az i3-t?
Az AMD ilyen szubsztrát árak mellett miért vesződik vágott/hibás PS5, meg "ócskavas" Renoir chipek újrahasznosításával? -
Petykemano
veterán
"az évek folyamán szereztek piaci részesedés az szépen csökkenhet még."
+ "Az i3-12100 és i5-12400 igen jó lett, erős ár/érték aránnyal. Ezek ellen nem tudom, mit akarnak majd egy vágott Renoir-al."
Nem biztos, hogy akarnak valamit kezdeni, nem biztos, hogy a piaci részesedés érdekli őket. Rövidtávon nyilván meg van kötve a kezük és ha elmegy a legyártott cucc drágábban is, akkor szerintem le fogják szarni a DIY piacot, de talán még az OEM-eket is.Valamikor az időben vagy volt, vagy most van, vagy a jövőben lehet majd egy döntési helyzet, amikor el kell majd dönteniük, hogy a rendelkezésükre álló N7-es kapacitást tartják, esetleg bővítenek és kiszolgálják az alacsonyabb árú szegmenseket is, vagy mivel ott alacsony a margó és rontja a statisztikát, elengedik.
Én csak a süketelést nem bírom. Zen2-t el tudták adni $100-200-ért. Persze lehet, hogy az selejt volt, most meg nincs selejt. (mellesleg 3600-ból szerintem túl sok ment el ahhoz, hogy az selejt legyen) De az akkor se áll össze, hogy chiplet-packaging költsége miatt nem. Ez süketelés. Akkor mondják azt, hogy a genya TSMC ma már 2x annyiért állítja elő ugyanazt, mint 2 éve. Ezt még esetleg el is hinném.
-
Petykemano
veterán
Lisa Su szerint $300 alatt nem éri meg chiplet alapú terméket árulni.
Értsd: ne nagyon várjunk chiplet technológiára épülő terméket $300 alatt.2-2.5 éve még $199-ért rajtolt a 3600 és ilyen $100-150-ért ment a 3300XT-3500
Vajon tényleg ennyire megdrágult volna a chiplet alapú gyártás?
Vagy csupán arról van szó, hogy
- annyira jó a kihozatal az N7 gyártástechnológián, hogy hibás chipek okán technikai okokból...
- valamint annyira hatalmas a kereslet a chipletekből gyártott termékekre, hogy piaci okokból...
nem kényszerül rá a szegmentálásra. Minden amit gyártanak, az kiváló és mindet drágán el is viszik. Nincs az, hogy hűű, meg háá, hát készítsünk valami mesterségesen vágott lapkát, hogy legalább úgy el tudjuk adni különben rajtunk marad.Ezzel együtt az lehetséges, hogy ilyen kiváló kihozatal mellett a $300 alatti piacra érdemesebb monolitikus lapkákat gyártani. Csak hát szerintem az összkép nem ez. Hanem az, hogy akkora a kereslet, hogy minden legyártott terméket magasabb árfekvésben eladni és az alacsonyabb árszegmensbe pedig kiszórnak valami hulladékot.
Ez persze a cég szempontjából teljesen logikus és racionális. ÉN is ezt tenném.
Csak arra akartam rávilágítani, hogy szerintem a helyzet inkább keresleti oldalról magyarázható, nem pedig költségoldalról. Ez a költség-narratíva persze sokkal jobban eladható történet, mint az, hogy "malacok közé nem szórunk drágakövet"
-
Petykemano
veterán
Azt mondanám, akkor ne totojázz majd sokat.
Ian Cutress vs Videokardz szóváltás szerint szerint:
- az AMD szerint $300 alatt nem nagyon éri meg a chiplet design, ezért az alatt nem nagyon érdemes várni és ezt az AMD monolitikus designokkal tervezi lefedni
- figyelembe véve, hogy milyen jó a TSMC N7 kihozatala, lehet, hogy 2-3 év alatt csupán 100.000 ilyen hibás chip gyűlt össze, amit globálisan nézve biztosan gyorsan elkapkodnak, ha jó áron jön, vagy nem jó áron jön.
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6302 üzenetére
Hát nem tudom.
Tény, hogy az AMD nem újította még meg a kínálatát - a Rembrandt ugyanazt a zen3-at használja kicsit jobb energiamenedzsmenttel.
De még pár hónap és itt van Zen4 és a Raptor Lake.Persze a Zen4 biztosan mocskos drága lesz.
Én magam is arra számítok, hogy a cutting-edge státuszból kieső N7/N6 lesz a mainstream termékek alapja.De akkor is az kattog a fejemben, hogy ki akarna 2022-ben zen2-t venni?
Persze nincs rossz termék, csak rossz ár.
a Videocardz szerint $15/mag áron jutányos lenne.Elnézve a i3 12100-zal való összehasonlító videót annál többért talán el se menne.
Persze nem hiszem, hogy ezt erre a célra gyártanák. Valószínűbb, hogy ez az valami elmúlt két év selejtes IGP-jű Renoir lapkáinak kuka helyett piacra történő dobása.
Ebből a szempontból jobban örültem volna ha a Monet jön erre a szegmensre.
-
Petykemano
veterán
TSMC N3
Úgy tűnik, az AMD lemarad némileg a cutting edge node-ért folytatott küzdelemben. (CSakúgy mint az nvidia)
A múltkor azt nyilatkozták, hogy ez nem baj, mert a packaging jobban számít, vagy kompenzál.(Arra is kiváncsi lennék, hogy az Intel mit fog gyártani N3-on. Szerintem Raja fog ott gyártatni GPU-t)
-
Petykemano
veterán
válasz
westlake #6291 üzenetére
"Egyrészt nem értem, hogy ennek a dolognak mi köze ehhez a fórumhoz"
Ez a topik egy ilyen "családias kocsmai" helyszín, ahol általában szóba szokott kerülni nem kizárólag CPU téma is. Nagyjából név alapján lehet már tudni, hogy személyes érintettség okán kinek a heppje a szabványok, kinek a notebook, kinek meg a 300-as chipet Vermeer támogatása. De befigyel a témák közé a gyártástechnológia, intel vagy arm konkurencia, APUk kapcsán talán némi GPU is.
Ezért van ez a topik a "Lokál"-ban.Eddig - szerintem - egész jól elketyegett felügyelet nélkül, nem igazán emlékszem olyanra, hogy hosszabb távon annyira offba ment volna, hogy a téma már ne kapcsolódna az AMD-hez azon belül is elsősorban CPU-khoz, vagy hogy annyira specifikus téma került volna elő, amivel már inkább át kellett volna menni valamelyik CPU generációs szobába.
Van egy "hivatalos", "szakmai" topik is: [link]
Ott a topikgazda általában szigorúan ügyel, hogy a hozzászólók ne spameljenek múltbeli, már megjelent termékekkel, saját elmeháborodott képzelgéseikkel, vagy más csupán lazán kapcsolódó témákkal.Az ilyen "off" témák ide lettek átzavarva, hogy ott kizárólag a nívós, szakmai hozzászólások maradjanak.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #6226 üzenetére
"Asrock X370 Pro4 gets Ryzen 5000 support!"
[link]
Csak az az egy, a többi alaplapnál még nem.Érdekes a leírás:
7.00
Bridge BIOS
*This BIOS doesn't support Bristol Ridge CPU, do NOT update this BIOS if Bristol Ridge CPU is being used.7.10
1. Support Renoir and Vermeer CPU
2. Remove Bristol Ridge(AMD A-series/Athlon X4 series) CPU support.
*ASRock do NOT recommend updating this BIOS if Pinnacle, Raven, Summit or Bristol Ridge CPU is being used on your system.
*Before updating this BIOS, please also read the description in previous BIOS version.
[link]Csak a Bristol Ridge eltávolítását vonta magával.
Videokardz is lehozta: [link]
Cezanne is benne van: [link]
(Ezen a képen látszik, hogy itt szintén nincsenek duplikációk.) -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6287 üzenetére
PCIe6
"The future: Intel Xe GPUs in CXL Mode?"
Háááát. A jövő biztosan az, hogy előbb-utóbb mainstreammé válnak az újabb és újabb standardok. Egyszer a PCIe3 is biztos kuriózum volt, ma meg az a standard, amit lassan-lassan elhagyunk, lecserélünk a 2 éve (?) hardverekben megjelent PCIe4-re.Azért mondom, hogy "háááát", mert hát az ilyen jóslatok/elképzelések, miszerint
"People would be able to buy a cheaper GPU first and then simply add another one if they want more power. It would add much more flexibility in buying decisions and even alleviate buyers remorse to some extent for the gaming class."
... azért rendre el szoktak csúszni valamin.(lásd: a 300-as chipset vásárlók esete)
Nekem igen erős kételyeim vannak azzal kapcsolatban, hogy a bővíthető PCIE5/6 alaplap vásárlói és a "hát most elsőre egy olcsóbb GPU-t veszek aztán majd később bővítek" típusú vásárlók metszetében van-e valaki.
Persze sokminden változhat egy korabeli alaplapon, de én pl nem is vagyok biztos benne, hogy két GPU-t el tudnék-e helyezni az alaplapon. Általában ugye az szokott lenni, hogy van egy 16x PCIe slot, ami nagy, meg pár kisebb. Tehát mondjuk ennek minimum úgy kéne megváltoznia, hogy az alaplapokon legyen 2-3 nagy PCIe slot, amik osztoznak valahogy a 16x sávszélességen.
De vajon hányan lehetnek, akik azért vesznek egy 50-100%-kal drágább felsőkategóriás alaplapot, hogy majd később bővíthető legyen a GPU teljesítmény? Esetleg nem járna jobban, ha ugyanazt a pénzt inkább ma egy drágább GPU-ra költené?Szóval ezért mondom, hogy akkor látom lehetőségét a terjedésnek, ha kvázi ingyen adnák a korábbi standard helyett. De az, hogy van egy prémium kategóriás AM5 mini-workstation konfig, amibe már megjelenéskor bele tudnák tenni akár két koherensen működő GPU-t is az persze lehetséges.
(De hát most nem is azt kérdést feszegettem, hogy esetleg létezhet-e - már 2023-ban - ilyen hardver, hanem hogy milyen hamar terjedhet el széles körben.) -
Petykemano
veterán
Ez kemény:
"Mizuho's Jordan Klein (citing an Inspur exec): "AMD is raising prices across all [data center] customers by 10-30% (less so for strategic cloud customers)…when they ship product each month, they raise the price and make it a “take it or leave it” offer." $AMD" https://t.co/BvrgYbykdQPCIe6:
Én nem várnék gyors terjedést. Már az is felmerült, hogy lehet, hogy a Raphael nem fogja támogatni a PCIe5-t. Ahhoz, hogy terjedjen ingyen kéne adni, de biztosam prémium lesz. És konzumer piacon mit nyersz.vele? Most még nagyjából semmit.
Akkor lehet majd érdekes, amikor megjelennek a CXL funkciók. De hát a ram bővítés, vagy a gyorsítóval közös címtér is annyira niche.
Egyetlen szempontot látok relevánsnak,.de nyilván ez is mérlegelendő: PCIe5-tel tovább csökkenthető a gpukba épített sávok száma. Azért leszel kénytelen megvenni - a drágább - pcie5 alaplapot, mert a kártya, amit venni tudsz, különben limites lesz. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6280 üzenetére
Elnézést, én voltam félreérthető.
"mobil szegmens" alatt most nem a notebook-okat értettem, hanem a Qualcomm, Mediatek által tervezett mobiltelefonos/tabletes SoC-okat.Az apple különösen, de a Mediatak és a qualcomm is általában 1 node-dal előrébb jár, mint a HPC.
És akkor hogy a chiplet technológia előnye elenyészik. Most már értem, hogy érted.
Igen, az AMD által jelenleg használt chiplet technológia teljesen más. Mondhatnánk, hogy egy maszek megoldás arra, hogy ne kelljen 1000mm2-es monolitikus lapkát gyártani.
Valószínű, hogy mondjuk egy 8 magos processzor egy CCD-re és egy IOD-re való szétválasztása önmagában nem érte volna mag, hiszen láthattuk, hogy eltekintve a csökkentett L3$ méretből fakadó teljesítmény-regresszitól, a Renoir és a Cezanne sok tekintetben jobb volt, mint az asztali verzió.a CoW,WoW,SoiC szerintem túlmutat ezen.
-
Petykemano
veterán
"While not explicitly stating that the need to be leading edge is no longer critical, this messaging follows the enhanced narrative from AMD that in the era of chiplets, it’s how they’re combined and packaged that is becoming important, arguably more important than exactly what process node is being used. "
[link]
Ez sokmindent jelenthet.
Jelenheti például azt, hogy ha az AMD képes a termékeit különböző processeken gyártott lapkákból összerakni, akkor a leading edge kapacitás nem lesz annyira kritikus, korlátozó tényező.
De persze nem csak 3D stacking van abban az értelemben, ahogy az AMD használja jelenleg. a TSMC-SoiC ha jól értem például kábé ugyanaz, mint az Intelnél a Tile. Ez jelentheti egyben azt is, hogy ha képesek mindent az annak megfelelő process node-on gyártani. akkor az takarékosabb lehet a kapcitással - ahogy látjuk, hogy közel kétszer akkora L3$ kapacitást sikerült összehozni külön gyártott v-cache lapkával, mint beágyazott módon.Egyelőre nem láttuk még nyomát az új packaging techológiáknak a mobil szegmensben. De előbb-utóbb nyilván ott is meg fog jelenni. Ha az Arm csinálja, akkor valószínűleg opcionális módon.
-
Petykemano
veterán
"The configuration used was the vertical bonding of an (N5) CPU die with an (N6) SRAM die, in a face-to-back topology. (Indeed, a major CPU vendor has pre-announced plans for a vertical “last-level” SRAM cache die attached to a CPU using TSMC’s SoIC, to be available in 1Q2022.)"
Lehet vegyíteni is
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #6271 üzenetére
Gyorsítóban én azért nem gondolkodtam, mert az is sok energiát használ, a HBM elvileg talán olyan sokat nem.
Egyébként biztos lenne haszna. Azt mondják, hogy az AVX512 már rendesen igényli a sávszélességet. Tehát AVX512 felhasználási célra azt gyanítom ,hogy lehetne haszna.
HBM2E/3-ból pl 16-24GB-os stackeket lehetne 1-1 CCD mellé tenné, ami már nem piskóta.
De persze ehhez minden CCD-be HBM memvezérlőt kéne építeni. Ezt kétlem.Lehet, hogy egyszerűbb irány a 3D stackelt L3$ szintezettségének növelése - minden szint nagyon picivel emeli a latency-t, de - jelenleg - újabb 64MB-tal növelni az L3$-t.
Az IOD-hoz lehetne HBM2-t csatlakoztatni. De azzal meg akkor sávszélességet nem nyersz a CCD-knek. A CCD-k az IOD-hoz ugye 1-1 Infinity fabric linken keresztül csatlakoznak. Most fejből nem tudom, de az kb 30-50GB/s lehet. Annyit lehetne nyerni vele, hogy közelebb van, mint a rendszermemória.De akkor lehet, hogy érdemesebb lenne itt is valami 3D stacking techológiát bevetni. Amit már régóta várunk: IOD-hoz: L4$. Elég helytakarékos lenne. főleg ha az is tudna többszintű lenni. Valószínűleg jobb késleltetése lenne, mint akár a HBM-nek. Persze nem lenne baj, ha az nem SRAM lenne, hanem valami energiatakarékosabb, pl MRAM vagy NRAM, amik mostanában elég menők.
Viszont az IOD elvileg 6nm, "N6 on N6" 3D stacking meg - tudtommal - nincs.Úgyhogy szerintem nem lesz most semmi egzotikum.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #6269 üzenetére
A kép szerint 4x3 pici lapka lesz.
De még úgy is olyan sok hely marad rajta, hogy az ember rögtön elkezd gondolkodni. Vajon mi lehet, amit még rá lehetne pakolni a lapkára, de nem szükséges hozzá extra pin a hátoldalrólPéldául vajon a CCD-k felett/alatt vajon elférne 1-1 HBM?
Persze tudom, hogy nem fog megtörténni, mert az AMD épp a 3D stacking irányába vette az irányt, csak egy példa volt. -
Petykemano
veterán
16 magos Genoa röntgensugaras átvilágítása
[link]
Úgy tűnik, nem a rajtalevő lapkák mérete miatt lett ilyen böhöm nagy a szubsztrát.
Hanem valószínűleg a pinek száma miatt. -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #6265 üzenetére
Olyannyira nem elvetemült gondolat, hogy már nem egyedülálló.
Az Arm is valami hasonlót készített az A510-hez - ez persze csak opció.
[link]Azt gondolnám, hogy bőven volt idejük kielemezni, hogy mi volt a jó és a hibás elgondolás. Számos elemzés született. Charle@S|A valahogy úgy jellemezte, "victim of a thousands cuts"
Lassúak voltak a cache-ek (hiába volt nagy), nem volt igazán jó a branch predictor, nem volt elég széles a feldolgozó. Stb, nagyon leegyszerűsítve az lett a halála, hogy Speed Demon volt.Lehet, hogy ha a korabeli Phenom II 3 utasítás széles integer feldolgozóját teszik össze és erősebb FPU-t építenek bele - még ha maradt is volna megosztott -, öszességében jobb eredményt értek volna el.
Most már nyilván tisztában vannak vele, hogy semmilyen architekturális hiányosságot, vagy spórolást nem lehet frekvenciával megoldani majd a jövőben.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #6263 üzenetére
Nekem az volt az érzésem, hogy a cél csak a wccf hír debunkolása volt.
Mindamellett, hogy az valószínűleg nem Raphael,attól még zen4c lehet. A N5-on-N5 stacking bizonyára később érkezik, mint a hagyományos N5 gyártás - ahogy a Bergamo is 2023-as termék.
MLiD pedig határottan állítja, hogy.a megosztot L2$ ábrának semmi értelme.Szerintem pedig van. Egyrészt az intel kis magjai is megosztott L2$-t használnak. Másrészr a Bulldozer is megosztott L2$-t használt, tehát ez nem új, az AMD-nél van tapasztalat.
A megosztott erőforráshasználat egy tökre jó ötlet az IPC és a throughput maximalizálásra helytakarékosság mellett.
Kiváncsi lennék - hohohohó! - hogy vajon amikor anno a zen3-hoz mondták az SMT4-et, akkor valaki nem egy ilyesmi ábrát értett-e félre. Merthogy tulajdonképpen itt egy 1MB-os L2$ 4 szálat szolgálhat ki.
Továbbmegyek: mi van, ha a zen5 nem szól másró, mint egy zen4c -ben 1MB L2$-hez kapcsolódó 2 mag (2db frontend, 2db "4 széles" backend) egyesítéséről?
Az megmagyarázná, miért lehet a zen5-t és zen4c-t egybe építeni.A video többi része arról szól, hogy mi lehet 170W TDP.
Persze nagy meglepetés nincs:
- 16 mag magasabb órajelen
- 32 mag (zen4c)
- 24 mag (8+16) - szerinte nem érdemes vegyíteni
- mega apu
- valami későbbi termék -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #6247 üzenetére
Nagyjából 2020 július-augusztus táján kezdtek szivárogni az első ES mérések.
[link] [link]Novemberben pedig elrajtolt a Zen3.
Ha hasonlóan zajlik le, akkor nem elképzelhetetlen, hogy a computexen történik a bejelentés és júliusban a hivatalos rajt. Persze ha jó a kihozatal (kevés a szivárgó lapka) és nagy a kereslet a Genoára, akkor az mindent tolhat.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #6231 üzenetére
"ha tolem kerdi valaki, elso kerdes, mi a keret, es mik lennenek az igenyek ? azutan a valaszok fuggvenyeben ajanlok valamit, ha az Intel olcsobban egyertelmuen jobbat tesz le az asztalra, nem fogom atverni csak azert, mert a B350 -ben vegre megy az 5xxx ; tobbnyire ugyis uj gepekrol beszelunk ; B350 lapot amugyis mar csak hasznaltba lehet kapni; neha ottsem. "
Ezt most nem teljesen értem. Nem gondolnám, hogy ma bárki is úgy szeretne Ryzen 5000-t venni, hogy egy újonnan vásárolt B350 lappal együtt.
Ez a kérdés azokat érintik, akik egy 300-as alaplappal és potenciálisan egy 1000-es ryzennel rendelkeznek. Egy ilyen ember opciói között az szerepel, hogy
- vagy vesz egy zen2-t (mondjuk egy 3600X-et)
- vagy ha már költ és annál jobbat szeretne, akkor egy új alaplapot és processzort kell vennie (tételezzük fel, hogy a ramokat meg tudja tartani)
Itt ugye akkor már kinyílnak az ajtók, mert nem muszáj pl B450-et, vagy B550-et venni 5600X-szel, hanem nyugodtan megnézheted, hogy mi érhető el az intel oldalán.De azt is mondják, hogy egy 12400+B660 valójában olcsóbb lesz, mint egy 5600X, úgyhogy még a 300-as alaplapok megnyitása sem feltétlenül jelentene egyértelmű upgrade path-t - a jelenlegi áron.
Nekem az a gyanúm, hogy az lesz a megoldás, hogy szétválasztják a BIOS-t APU és CPU vonalra és akkor elfér a 16MB-ban (már ha egyáltalán ténylegesen van ilyen korlát) és APU-ról APU-ra, cPU-ról CPU-ra lehet majd frissíteni.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #6229 üzenetére
"en ugyan nem ertek hozza, de a hagyomanyos socketnel amikor lenyomod a kart, akkor azzal az osszes labra razarsz egy ize hogyishivjakotna. Tudod. Annak a sokizenek a helyet megsporolja, hogy a cput a razarhato femkeret rogziti. Es igy lehetnek surubben a labak."
Ok, köszi, így már kezdem érteni. [link] -
Petykemano
veterán
Az amd vizsgálja a ryzen 5000 család 300-as alaplap családdal való kompatibilissé tételének lehetőségét.
[link]Úgy tűnik, szeretnék megakadályozni, hogy az első ryzen vásárlók dobbantsanak B660+12400-ra.
-
Petykemano
veterán
Interjúk [link]
Lisa Su azt "igéri", az AM5 socket hasonlóan hosszúéletű lesz, mint az AM4.
Persze valójában a socket senkit se érdekel (max az alaplapgyártókat), hanem az, hogy hány generációnyi cput lehet beletenni.
Bár egyesek szerint a 300-as széria tanulópénz volt az amdnek (meg a vásárlóknak) én nem számítok jobbra.
(Mások szerint a 300as széria mesterségesen van korlátozva, hiszen az A320-noz van ryzem 5000 támogatás.)Robert Hallock pedig azt mondta az AM5-ről és az LGA kialakítésról, hogy
- azért LGA, mert ez nagyobb pin sűrűséget tesz lehetővé.
- és azért a különös IHS kialakítás, hogy a lapka felső részén elférjenek a kondenzátorok, aki azért fontos, hogy úgy férjenek el alul az érintkezők, hogy az egész socket mérete megegyezzen az AM4-ével a hűtőbordák kompatibilitása érdekében.Hááát. Valaki aki ért hozzá esetleg elmondhatná, az LGA miért tesz lehetővé.magasabb pi sűrűséget? Tüskék mindenképp lesznek, csak az alaplapból jönnek ki, nem? Ez így elsőre vetítésnek tűnik.
Másrészr egy teljesen új platform esetén, amikor új procit, új ramot,.stb veszel,.miért lenne olyan fontos az előző sockettal megegyező méretet választani? Mármint hogy a hűtőkompatibilitás egy nice to.have, de tényleg ennyire fontos? Jó,.hát persze nem fáj, csak olyan furcsa magyarázat. Kihagyják pár centért a dekóder funkciót a gpuból, elengedik a 300-as chipset szériát, de a hűtő az fontos annyira, hogy 5 évre előre meghatározza a socket méretét?
ha tippelnem.kéne, szerintem ez inkább az alaplapgxártóknak kedvez, akiknek.így gyakorlatilag csak egyféle amd alaplapot kell tervezni akár AM4, akár AM5 foglalatú. Merthogy Lisa Su szerint még az is marad egy pár évig. Meg az OEMnek,.akinek elég egyfíle hűtőt rendelni.
-
Petykemano
veterán
Az árukeresőn december vége óta létezik 5600X tray modell.
Sose értettem, hogy mi a jelentősége. Mármint persze a mibenlétét igen, hogy doboz, hűtő nélküli. De ezek honnan származnak? Egy OEM-től nem? Aki megrendelte, de végül nem használta fel prebuilt gép formájában.Ez most vajon jót jelent? az OEM már nem tudja eladni, olyan nagy a kínálat? vagy megcsappant a kereslet? 5600X helyett az OEM már inkább inteles gépeket adna el?
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6216 üzenetére
Az árral kapcsolatos gondolat nem, de az "ez egy forradalmi technológia és szeretnénk látni, hogy hogy fogadja a piac, szeretik-e az emberek" nekem kicsit süketelésnek tűnik.
Az Nvidia az összes '80 Ti vagy Titan kártyára mondhatta volna, hogy ez - a legnagyobb lapka, ami a reticle size limiteket feszegeti - forradalmi technológia, már-már művészet és hát nem is olcsó, meg hát szeretnénk látni, hogy hogy fogadja a piac. (Tulajdonképpen mondja is)
Persze mindig lesz egy réteg, akinek van vásárlóereje prémium áron, felárral megvenni a legjobbat. Csak ugye azt kell látni, hogy ez valójában nem óvatosság, hanem üzletpolitika.
Ezt persze csak addig lehet csinálni, amíg nincs konkurencia, vagy amíg a konkurencia is pontosan ugyanígy jár el.Tehát érted. Ha normális áron adják, akkor bőven lesz rá kereslet, piaci fogadókészség és akkor majd el lehet mondani, hogy juhééj,. a piac jól fogadta, akkor nosza ez az irány, hajrá!
Ennek lehet az a folyománya, hogy pár hónappal később a "piac láthatatlan kezének engedve és a gémerek kívánságára" bővítjük. Látjátok milyen kedvesek vagyunk?Ha prémium áron adják (pl mert nem csak azt kalkulálják bele az árba, hogy ezzel te 15%-kal gyorsabban gémelsz, hanem hogy az Azure tesztek alapján PRO alkalmazásokat is 50-80%-kal gyorsabban tudsz futtatni, ha akarsz), akkor meg majd le lehet vonni azt a következtetést, hogy hááát nem, sajnos ez ezen a piacon nem megy, úgyhogy marad az Epyc vonalon.
Közben meg az egészről valójában nem a piac fogadtatása döntött, hanem leginkább az, hogy
- milyen extra költséggel jár a 80mm2 helyett 120mm2 lapkaterület és a 3D stacking eljárás
A die-per-wafer calculator szerint 6x6-os lapkákból kb 1600 jó lapka jön ki, az $10000-os wafer megmunkálási költség mellett kb $6-7-t jelent v-cache-enként. Erre jön a megmunkálás, ami legyen chipenként $10.
Szóval ne röhögtessk már egymást, ha az AMD-nek megéri egy 140mm2-es GPU-t PCB-vel, rammal, hűtéssel, dobozostul együtt $199 (-$249)-ért adni, akkor nehogymár 40mm2 + a megmunkálás olyan hűűűdenagy költséget jelentsen, amiért sokszázdolláros extra felárat kelljen elkérni.
- a másik szempont pedig nyilván az, hogy mennyit akarsz/tudsz azon az áron eladni, amit adott piac hajlandó lenne érte megadni. a kapacitások még biztosan nem nagyok és a kereslet szerveroldalról meg biztosan nagy.Egyesek szerint az 5800X korábbi $450-os áráért fair lenne, mások szerint $550 is lehet.
Persze minden kezdet nehéz, kezdetben minden új technológia drága. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #6213 üzenetére
Szerintem a legtöbb emberi azzal tudnák eltántorítani az intelre való visszaváltástól, ha a b350/x370-ig visszamenőleg lehetővé tennék a zen3(d)-re való csigát új alaplap nélkül:
Ez egy jó üzenet lenne az AM5 kapcsán is.
Én is vonakodnék újra első generációsat venni. Persze lehet, hogy az AM5 upgrade path nem fog ilyen hosszan tartani. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #6208 üzenetére
Ezek szerintem is jönni fognak, de csak fél év múlva.
Itt ez a bejegyzés elég szépen mutatja, hogy milyen chipletekből épülnek fel a 2 CCD-s sku-k [link]
Az 5800X olyan lapkákat kapott, amik sokat fogyasztanak, valószínűleg ez ugyanúgy igaz az 5800X3D-re is. A keveset fogyasztó lapkák kellenek a Milan-X-be, ezért most nem jut chiplet arra, hogy 5900X3D-t vagy 5950X3D-t építsenek belőle. Viszont a sokat fogyasztó lapkákat meg úgyse használnák fel Milan-X-be, ezért azt magas áron el lehet passzolni.
(Ugyanilyen szivárgó lapkákből 5600X3D pedig valószínűleg azért nincs - még -, mert amúgy meg olyan jó a yield, hogy már selejtesség miatt nem kényszerülnek rá a vágásra.)Egyébként tavasz (április-május) még messze van. Akkor már lehet, hogy megkezdi a zen4 szállítását az AMD, lecseng a roham a tavaly óta szállított Milan-X-re (Azure) és a még megjelenhetnek a palettán a hiányzó elemek.
-
Petykemano
veterán
Szerintem ez nem jó kérdés.
Egyrészt köszönhetően az azonos méretű L3$-nek az 5600X és 5800X között elég kicsi a tényleges teljesítménybeli különbség - nagyjából akkora, amennyit a frekvencia-különbség indokol, vagyis 2-3% [link]
Ha a képzeletbeli 5600X3D esetén is kivonsz 200Mhz-et a frekvenciákból és úgy adod hozzá az AMD által publikult átlag 15%-ot, akkor is magasabb teljesítményt kapsz. (~7%)
Ha meg abból indulunk ki, hogy a frekvencia-csökkentést a TDP limit indokolja, ahogy azt Abu is állítja ( [link] ), akkor könnyen lehet, hogy a képzeletbeli 6 magos esetén nem is lenne 200Mhz, csak 100.Kétségtelen, hogy ez a 7-10% nem olyan vészesen sok. De egyrészt ez egészen megszokott éves teljesítménynövekedés volt még pár éve, másrészt hát azért egyrészt mégsem teljesen ugyanaz. Az persze igaz, hogy minden ár függvénye.
Ha többe kerülne a képzeletbeli 5600X3D, mint az 5800X induló ára, akkor nyilván eladhatatlan (ezen a piacon, erre a felhasználási területre)
De ha esetleg az 5800X kurrens árával összevethető lenne (~$350), akkor a ki venné meg kérdés pontosan annyira lenne érvényes itt, mint korábban:
- ki venné meg az 5600X-et a 3700X helyett?
- ki venné meg a 3600X-et 2700X helyett?
- ki venné meg a 2600X-et 1700 helyett?Persze, minden ár függvénye.
De ez igaz az 5800X3D-re is. Nem árazhatják be az 5900X és az 5950X fölé (esetleg közé) -
hisz ki venné meg azt $500-700 -ért egy olcsóbb 5900X helyett vagy dupla annyi magot kínáló 5950X helyett?
Persze kivéve, ha azért árazzák ide, hogy ne is akard megvenni. Ha ezzel a céllal ilyen áron kerül forgalomba, akkor egynél több "nem megvásárlás céljára készülő koronaékszer" felesleges volna.Ami pedig a szilícium igényt illeti. Sajnos vagy nem sajnos a teljesítménynövekedés jellemzően több tranzisztort követetel. Nehéz összehasonlítani, ha valamik nem azonos gyártástechnológián készülnek. a zen2=>zen3 szerencsére pont ilyen. A kifejezetten jónak mondható előrelépést ott is 15%-kal több tranzisztorral sikerült előállítani.
Ilyen szempontból a 45%-os tranzisztor-többlettel elért 15%-os teljesítménynövekedés nem tűnik magas hatásfoknak. De nem is ez a primér célpiac. -
Petykemano
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #6204 üzenetére
A 2022 CES-en bejelentett 5800X3D előtt a 2021-es computexen egy 12 magos változatot (5900X vs 5900X3D) demózott Lisa Su.
[link]
-
Petykemano
veterán
AM5
Vajon mi lehet az oka a szokatlan alakú IHS használatának?
Vannak akik tudják és persze azt mondják, el fogjuk dobni tőle az agyunkat.Találkoztam egy lehetséges magyarázattal:
"As you can see, the IHS is very similar to that found on Intel's now discontinued Skylake-X HEDT design, pictured below. Underneath Skylake-X lies a double substrate setup, which is protected by the spider-like IHS. Could that be the same reason that AMD decided to use this IHS design, or is there something else at play here? We just have to wait for more information to find out."
[link]Bár itt elvetik a gondolatot azzal, hogy csak annyi a magyarázat, hogy több kondenzátorra volt szükség. [link]
De elgondolkodtam:
Volt szó arról, hogy lesz Raphael alapú notebook.
Mi van, ha a Raphael, ami már tartalmaz IGP-t (feltehetőleg nem a CCD, hanem az IOD) már
eleve csak FP7-es foglalattal készül és az AM5 foglalat csak egy wrapper, ahogy az első linken felvetik, mint lehetséges magyarázat?Ha nem ez, akkor vajon az lehet, hogy kellett a hely belül.
De mire?
Figyelembe véve, hogy a Rembrandt N6-on 208mm2. Elvileg kb 50mm2-50mm2 kb a cpu és a gpu. Tehát ha kivesszük a CPU-t és nagyon minimálra vesszük az IGP részt, akkor is lehet 120mm2. Ez azért nem olyan méretű, ami ne férne el.
Lenne valami új lapka a kupak alatt? Egy harmadik CCD-nek fenntartott hely? Egy HBM lapka EFB-vel csatlakoztatva?Vagy tényleg csak annyi lenne, hogy mivel 170W TDP-vel is rendelkezhet, ahhoz több kondi kell? De ez egy új foglalat. Mi indokolja, hogy nagyobb kiterjedés és hagyományos kialakítás helyett inkább nem szokványos kialakítást kapjon, de az előző foglalattal (AM4) megegyező méretet?
-
Petykemano
veterán
"Szerintem nyilván az is elkaszálta a Zen 3+ fejlesztési lehetőségét hogy hatalmas a készlet hiány. Most mindegy mit dobnak piacra úgy se lehet semmit kapni elérhető áron.
Vagy a Zen 4 fejlődése olyan hatalmas hogy már nem érte meg a Warholba fektetni."
Az N6 10-15%-os méretcsökkenést eredményezhet és az N6 gyártása valamivel gyorsabb, tehát jelentékenynek mondható volument lehetne realizálni a használatával. Tehát ha a hiány ennyire fontos szempont, akkor akár csak a gyorsabb termelés végett érdemes lett volna N6-ra átrakni, mint ahogy azt a zen+ esetén tették.
Nyilván persze ezt azért nem tették meg, mert a Milan és a Milan-X is N7-en gyártott lapkát használ és a 3D stacking is N7@N7 működik. Tudtommal nem készült 12nm-es lapka a Naples-hez, viszont esélyes, hogy ott a lapkák nagy része még a desktop piacon végezte, így érdemes volt meglépni.Őszintén szólva én kétlem, hogy az AMD rendelkezne elegendő N5 kapacitással ahhoz, hogy minden piaci szegmenst zen4-gyel szolgáljon ki. Ezért esélyesnek tartom, hogy a Zen4 rajtjával együtt megmarad az N7/N6-on gyártott zen3 széria is budget vonalon.
Illetve hát ez attól függ, hogy mire kíván lőni az AMD.
Itt pl egy érdekes vélemény, amely az AMD felelősségét veti fel az olcsóbb termékek hiányának vonatkozásában. Az AMD a drágább termékeken elérhetó magasabb margóra ment, ami persze adott kapacitás mellett érthető, de az, hogy nem is keresett alternatív kapacitás-forrásokat olcsóbb termékekhez az már arra utalhat, hogy elengedi az olcsóbb termékekkel szerezhető piaci részesedést a magasabb margó és a magasabb részvényárfolyamokért cserébe.De most itt nem az a kérdés, hogy ez így történt-e, lehetett-e előre látni a magasabb igényeket, vagy hogy tudtak-e valamit tenni. Hagyjuk most ezt. Ami érdekes az kérdés, hogy az AMD megtartja-e esetleg bővíti-e a N6/N7 kapacitásait olcsóbb termékvariánsok gyártására vagy elengedi ezt a lehetőséget a magasabb margóval, drágábban eladható cutting-edge termékekre való fókuszálás érdekében. (Magyarul hogy ne húzza le a statisztikát a budget termékek hada)
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
5800X3D
Olvastam olyan véleményt, hogy nem csak kirakat termék, azért lett 12-16 magos verzió is, mert az 5900X és és 5950X is azonos TDP-vel jön és frekvencia regresszió ott már túl nagy lett volna, vagy túl nagy vágás lett volna.
Ugyanakkor ha ez így van, akkor igazán kiadhatták volna 6 magos verzióként is. Az 5600X ha jól emlékszem csak 65W TDP-s, tehát ott bőven lett volna tér a fogyasztás kárára megtartani a frekvenciát.Nem zárom ki ennek a magyarázatnak a lehetőségét, de valószínűbb, hogy csak egy kirakattermék és a 6000-es desktop széria Warholostul, mindenesetül tényleg el lett kaszálva.
De én nem hiszem, hogy itt valamilyen stratégiai kérdésről lenne szó ( [link] ), hogy mérnöki időt spóroljanak a zen4 javára. A Zen4 eléggé készen levőnek tűnik, ha már most 5Ghz-en pörög. Mármint: amikor elkaszálták a Warholt, meg N6-ot, meg zen3+-t (desktopra) ez a döntés akkor született meg. Akkor azt gondoltuk, többen mondták, hogy a döntés a 2021 computexre sikeresen összerakott Zen3D javára történt. De történhetett a Zen4 javára is.
Hogy ez mennyire igaz, ezt majd az dönti el, hogy a 2022H2 során pontosan mikor rajtol a Zen4.
Ha az történik, hogy a computexen (ami ugye nem 2022H2) bejelentik és júliusban kapható, akkor arról lehet azt feltételezni, hogy itt tényleg jól mentek a dolgok, gyorsabban ment a fejlesztés, előbb kaptak gyártókapacitást, stb és sikerült pár hónappal előre hozni a tervezetthez képest, ezért elkaszálták a köztes áthidaló terméket (a Warholt). De ha úgy jelentik be ,mint a zen3-at, hogy októberi bejelentés, november-decemberi elérhetőség, hááát arra ezért nehéz lenne azt mondani, hogy itt egy stratégiai előrehozatal történt. Azt leginkább azzal tudnám illetni, hogy kissé megcsúsztak, megborult a "flawless execution"Persze a desktop piac nem prioritás, úgyhogy nem fognak könnycseppet ejteni.
Abban egészen biztosak lehetünk, hogy 5Ghz-es zen4 mellett a mintákat már biztosan szállítják. A 2022H2 pedig nyilván attól függően jelent július-augusztus vagy november-december, hogy milyen lesz a kereslet a Genoa-ra (Biztosan jó nagy) és milyen lesz a selejtarány (mivel az N5 nem új - az Apple 2020 óta gyártat rajta - ezért elég valószínű, hogy már nagyon jó a kihozatal)Szóval a Zen4 jó ütemű fejlesztése lehet, hogy kiütötte a Warholt - és hát mivel 5Ghz-en ketyeg ez kétségbevonhatatlan. De hogy a malacoknak a Zen3D-ből is csak egy sku jut annak szerintem a Milan/Milan-X-re való kereslet lehet inkább az oka
Barcelo
A Lucienne-ről az AT-en meg biztosan más helyen is részletes ismertető jelent meg, hogy végülis ezzel fejezték be a Renoir-t. Ugyanakkor nem érzem azt, hogy maga a termék olyan nagy port kavart volna. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6184 üzenetére
Hohó, eddig úgy volt, hogy 6000-as széria jön, nem? V-cache-sel szerelt zen3 + valami refresh mutatóba.
De most bejelentették az 5800X3D-tEz eléggé intő jel arra, hogy nem lesz 6000-es széria, vagy a zen4 lesz 6000 és nem 7000.
Szerintem a következő fog történni:
A 5800X3D egyelőre mutatóba érkezett közénk, vagy ahogy az AT fogalmaz, a világ leggyorsabb játékos processzor címet jött begyűjteni. De egyelőre nem lesz belőle széria.
Az ADL középkategória megjelenésének hatására talán majd nem csak az 5800X, hanem az 5600X is kap egy hivatalos árcsökkentést. De ez nem biztos. Ennek oka a nagyon kiváló yield. Nyilvánvalóan ugyanazt a jó lapkát adják 5600X-ként is.Ahogy a következő néhány hónapban már biztosan szállítják majd a kiválasztott partnereknek a Zen4 mintákat és valószínűleg nyár elején-középén megkezdődik a tömeggyártás. Ennek nagy részét Genoa-ként fogják eladni, a maradék selejttel elrajtoltatják a Raphael-t az év második felében.
Ahogy a zen4 gyártás felfut és elkezdik szállítani a hyperscaler partnereknek (Ugye általában a hivatalos rajttal együtt mindig van 1-2 hyperscaler/cloud provider, aki szintén hivatalosan bejelenti az elérhetőséget, aminek egy részét nyilvánvalóan az előtte levő hónapokban már le kellett szállítani) ezzel együtt csökken a kereslet a Milan/Milan-X procikra, felszabadulnak a lapkák.Ekkor kap majd árcsökkentést az 5000-es széria, talán megjelenik vágott verzió a V-cache-sel szerelt verzióból is, bár az kevésbé fontos. 12-16 magos verzió viszont továbbra semlesz. Ellenben a Milan/Milan-X keresletének csökkenésekor elindul a Threadripper 5000 és abban a formában már majd lehet 12-16 magos v-cache-sel szerelt verziót kapni.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6180 üzenetére
Jelnleg az 5800X a legkelendőbb proci
( db szám ; mindfactory stat ) alapján - emiatt itt várható a legnagyobb kereslet. És az Intel itt tud legjobban kárt okozni
Ez azóta van így, mióta az ADL bejelentés óta az 5800X alacsonyabb áron megy.
Ez szerintem azért van, mert azt lehet az msrp árához képest olcsóbban kapni.
Az 5600X névlegesen $299, valójában 289$ az amazonon vagy a neweggen és 289 euró a MF-nál.
Ehhez képest az 5800X $449-es msrp-vel indított és $370 vagy 360 euró -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6177 üzenetére
"Because this is a new project for AMD, they want to find out how a processor like this will be welcomed into the market."
bullshit
A többi része igaz lehet.
Nem lepődnék meg, ha Ryzen PRO formában lenne majd magasabb magszámmal is. vagy Threadripper formában, amiért szintén többet lehet elkérni. -
Petykemano
veterán
Ez az elmúlt pár "nesze semmi fogd meg jól" érzetű év helyett egy egész jó CES esemény volt.
Persze az árazás és az elérhetőség még beleköphet, hogy jók-e a termékek, vagy jó áron kerülnek-e majd piacra az vitatható. De maga az esemény nem volt unalmas, önfényező, hanem tényleg termékeket, fejlesztéseket (hardvereket, szoftvereket, ökoszisztémákat és azok előnyeit) mutogattak. -
Petykemano
veterán
Nem mondom, hogy rossz.
A "takarékos" és "erős" jelen ismereteink szerint annyit jelent csak, hogy milyen frekvencia/fogyasztás engedélyezett számára. Persze elképzelhető, hogy azok a processzormagok sűrűbb libraryt használnak, hogy valamivel kisebb helyet foglaljanak. De az valószínűtlen, hogy más architekturális különbség lenne. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #6161 üzenetére
"Tehat a Zen3 3D-re sok ertelme nem lenne valtani, max AM4-eseknek valahonnan 2xxx es 3xxx procikrol, mint utolso DDR4-es CPU."
Váltani AM4 esetén is csak akkor ha egyébként a 2xxx/3xxx procid alatti alaplapba be tudod tenni. Ahhoz nagyon extrém gaming performance-nek kell lennie, hogy AM4-ről új alaplapot vegyél - miközben az év második felétől jön az AM5, DDR5, Zen4.
(Persze ha valaki mindenképp meg akarja, akkor nem latolgat.)"Ha valoban kepes lesz egy GTX 1050Ti vagy GTX 970 szintre akkor ezzel nagyon sok olcso gamer laptopot eladnak majd. "
Legyen úgy.
De szerintem azért beletesznek majd a biztonság kedvéért egy RX 560-t, hogy ne legyen olcsó. -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
AMD announces Ryzen 6000 mobile CPUs based on 6nm Zen3+ Rembrandt silicon
Érdemes egy pillantást vetni a Cezanne refresh-re is. Nagyjából ilyesmire lehet számítani a desktopoknál is.
-
Petykemano
veterán
Wccf.... szóval sóval...
Zen4 infó [link]Elég meredek.
Önmagában az, hogy az L3$ teljesen lapkán kívülre kerül és 3D stackelve kerül rá még érthető. Külön gyártva dupla olyan sűrűséget értek el és a lapka felét már most is az L3$ viszi el, teljesen logikus ennek optimalizálása.És az is, hogy Azon a területen, ahová a 3d stackelt lapka kerül, korlátozni kell a hőtermelést, ezért az L3$ alá kerülő Low-TDP magok és az azon kívüli full fat magok elgondolása is logikus.
Hitelességet kölcsönöz az infonak a "priority" névhasználat.
Ami nagyon meredek az az 1-1 priority és LTDP mag között megosztott 1MB L2$. Ez most egyfajta visszakanyarodás/visszanyúlás a Bulldozer irányba?
Nyilván az a magyarázat, hogy az L2$ is helyigényes és ha dupla akkora szálszámra van igény, akkor feleakkora L2$ nem olyan nagy veszteség. Nem lenne érdemes privát L2$-t fenntartani.
Mindenesetre szerintem ez nem a zen4, hanem a zen4c.
-
Petykemano
veterán
válasz
Atti777 #6152 üzenetére
"Az, hogy az Asusnál egyáltalán felmerül ennek a lehetősége, számomra azt jelenti, hogy nagyon nagy gondok vannak a DDR5 ellátással"
Szerintem egyébként "csak" az van, hogy a szokásos módon az AMD már szállítja a Genoát. Fél év múlva már csak a retail szervervásárlóknak jelentik be, de azzal.együtt legalább egy majd néhány nagy hyperacaler egymásután bejelentik az új terméket.
De addig mindent felvásárolnak. -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #6151 üzenetére
"jolenne, mert pl. a ddr5 nagyobb savszelevel az apuk tudnanak szintetlepni."
Szerintem az infinity cache hasznosabb és jelenleg talán olcsóbb megoldás is lenne.
16MB elegendő a Navi24-nek, tehát GDDR6 nélkül mondjuk 32MB-ra talán szükség lenne. 64MB 1080p-ben 70-75%-os hitrate-et biztosít. Ez lenne 40mm2, 3D stackelve (külön gyártva) talán még kevesebb. -
Petykemano
veterán
válasz
Atti777 #6147 üzenetére
Az Alder Lake példája alapján DDR5 gyakorlati haszna nem felforgatóan nagy. Ha jól emlékszem, a nagyon sok magot használó tesztek során bizonyult a magas sávszélesség hasznosnak.
Nem gondolnám, hogy ne lehetne ezt megoldani / hiányát kompenzálni egy kis többlet cache segítségével.
A 3D stacked L3$ és különösen az Infinity Cache megjelenésével a DDR5 előnye a jövőben szerintem nem is a sávszélességben keresendő, hanem a magasabb kapacitásban.
Figyelembe véve, hogy milyen árakat jósolnak a DDR5-nek és hogy mikor lesz elfogadható áron elérhető, nem tűnik számomra sem indokolatlannak, hogy a zen4-et DDR4 támogatással hozzák ki. Világos, hogy ehhez csak egy megfelelő IO lapkára van szükség. De szerintem továbbra is áll a kérdés, hogy ezt úgy oldják-e majd meg, hogy a Zen4-et hozzák ki AM4 alapon. (Ez lehet, hogy megmagyarázná, hogy miért csak PCIE4 támogatást pletykáltak a (desktop) Zen4-hez), vagy AM5 foglalattal úgy, hogy lesz DDR4 és DDR5 támogatással rendelkező alaplap, mint az Alder Lake esetében is.
Az Asus adaptere érdekes felvetés. Kicsit fura, hiszen az Alder Lake DDR4-et is támogat, hiszen tesztelték is a külünbséget.Szóval hát értem, hogy ilyen ravasz jövőbetekintés, hogy megveszem a DDR5-ös alaplapot, de mivel most még nem lehet jó áron DDR5-öt kapni, ezért most még csak DDR4-es modulokat veszek.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #6139 üzenetére
Kezdődik...
"ZEN4 seems to support DDR4" [link] -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6136 üzenetére
A Rembrandt tudtommal AM5. (Talán csak elírtad)
Újonnan felreppent, hogy a zen4 támogatja a DDR4-et is.
Az persze nem tiszta, hogy milyen formában.
- AM4-be? Ami egy megfelelő IOD-dal megvalósítható, de fura lenne, mert az akkor egy újabb hosszabbítást jelentene az AM4-nek.
- AM5-be? Az meg azért lenne fura, mert akkor az alaplapokat kéne erre felkészíteni, ami fura lenne, hiszem az AM5 lényege épp a DDR5 kéne legyen. -
Petykemano
veterán
"Ezt viszont határozottan nem gondolom problémának..."
2021-ben én sem gondoltam volna problémának, egy 2022-es terméknél viszont szerintem már az lehet. Persze: nincs rossz termék, csak rossz ár.A zen3-nál a legnagyobb dobás valóban az volt, hogy egyesítették az L3$-t, de azért nem merült ki ebben. "Általános" értelemben is hozott kb 15% IPC növekedést és az egyesített L3$ lefaragta azt a kb 15%-os hátrányt, ami CB MT eredményekhez képest a játékokban jelentkezett a két különálló CCX miatt.
Ha a zen2-t a zen3-hoz mérjük, akkor az a 15%-os különbség lehet, hogy tényleg papír jellegűnek tűnik. Ezért is mondtam, hogy 2021-ben korrekt termék lett volna, de 2022-ben már potenciálisan Raptor cove és zen4 magokhoz fogják méricskélni (nem is beszélve az ARM magokról) - még akkor is, ha a mobil zen4 APU-re még bő 1 évet várni kell.
De abban igazad van, hogy a zen3 nincs ingyen. a Renoirhoz képest a Cezanne 20%-kal nagyobb lapkával készül - még ha ebben benne is van némi IGP-t ért fejlesztés is.
Szerintem sajnos nehéz jó kicsi APU-t készíteni. Vannak részegységek, amik rosszul skálázódnak, vagy nem is skálázhatók a lapka képességeivel. Nézd meg a GPU-kat. a Navi 23 szinte minden lényeges számadatban duplája a Navi 24-nek, ennek ellenére csak másfélszer nagyobb (picit több, mint másfélszer, de a NAvi24 N6-on készül a friss pletykák szerint)
Ugyanez valószínűleg érvényes az APU-kra is. Hiába vágnád ki a CPU és GPU magok felét, akkor se kapnál feleakkora lapkát. A kapacitások csökkentésével sehogy se lehet pici és olcsó tömegterméket készíteni. Erre a célra én a Monet fejleszést a GF 12++++-on (ami közel 7nm-es fogyasztást kínál, alacsonyabb tranzisztorsűrűséggel) alkalmasabbnak látom. (Persze még arról is kiderülhet, hogy kacsa, vagy semi-custom.)
A Van Gogh esetén valószínűleg arról lehet szó, ahogy mondod is, hogy handheld gamer eszköznek ahhoz az RDNA2 WGP számhoz 4db zen2 CPU mag is elég és így érdemes is inkább a hellyel spórolni.
-
Petykemano
veterán
Egyébként van még egy érdekes fejlesztésük, a Van Gogh, arra is azért kíváncsi lennék, pl. mekkora fizikai méretből sikerült kihozni (4mag Zen2 + RDNA GPU, Steam Deck). Bár vélhetőleg az sem egy ideális olcsón gyártható tömegtermék alap.
Azt mondják, hogy a Steam Deck (Van Gogh) eléggé megkésett. Steam Deck formában persze lehet, hogy nem vállalhatatlan, de a zen4 rajtjának küszöbén egy Zen2-es CPU-val szerelt APU kissé elavultnak tűnik. Ha a hibás PS5/Xbox chipekre gondolunk, akkor valószínűleg meg fog jelenni a piacon valamilyen formában, de azt nem hiszem, hogy a Steam Deck igényen túl gyártanák és értékesítenék.A korábbi (Kaveri&co) tapasztalatok legalábbis azt mutatják, hogy lehet akár 2-3x erősebb is az IGP, döntően akkor is a CPU ereje határozza mag az eladhatóságot.
-
Petykemano
veterán
- Added preliminary support of AMD RAMP.
- Enhanced support of future AMD AM5 platforms.
[link]
(Upcoming changes)A RAMP-ről megy a találgatás, hogy mi lehetne
Pl:
Ryzen Advanced Memory ProfileMások.valami persistent memory-ra gondolnak.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #6091 üzenetére
Miközben az MSI eltüntette, a Gigabyte-nál ugyanaz a hír jött le:
Gigabyte has just released B350/X370 support for Ryzen 5000 series!Nem ellenőriztem. Lehet kacsa, vagy ugyanúgy egyetlen sku-ra korlátozódó próba.
Kíváncsi vagyok, mekkora hullámokat ver ez. Valószínűleg új AM4 alaplap (mármint chipset) már nem lesz. De már 1-2 olyan szomorú hozzászólásba belefutottam, hogy ha az msi nem hoz támogatást, akkor a következő (am5) alaplap nem tőlük lesz.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6102 üzenetére
Ezek azért elég kemény (vad és ijesztő) jóslatok.
A videoban biztos kifejti, hogy miért gondolja ezeket. Biztosan nem megalapozatlan.Arról már mások is lamentáltak, hogy vajon a TR miért késik/kerül le az étlapról. Volt ezek között hivatkozás hiányra, de talán jobb magyarázat, hogy mert nincs konkurencia. Az Intel eddigi kínálatát az AMD le tudta fedni a 16 magos AM4 kínálattal, ennél jobbat az intel nem tud kínálni, és itt akkor nyílik az ajtó, hogy aki viszont ennél jobbat akar, az vegye meg inkább az EPYC-et. Az viszont egyszerre jó magyarázat és egyszerre hihetetlen is, hogy egy termék létezése csak azon múlna, hogy van-e érte felelős. Jó, mert ha egy terméknek nincs felelőse, akkor nem is lesz számonkérve, vagy olyanokon lesz, akiknek van magasabb prioritású fókuszuk. Viszont mégis hihetetlen, hogy csak ezen múlna...
Amit még furcsállnék, ha nem érkezne a raptor lake 2022-ben.Ha jól emlékszem, már mintha valamilyen leak is lett volna hozzá. Talán tévedek, de azt gondolom, hogy az intel emberi erőforrása lehetővé teszi, hogy az "újonnan" bevezetett Intel7 gyártástechnológáról, hogy rövid ciklusokban több bőrt lehúzzanak - amennyiben az piaci szempontból indokolt.
Évente 2 skylake mag beépítése elég lazulós tevékenység lehetett, de feltételezem, hogy azért nem lazultak tényleg a tervezők. Látjuk, hogy a zen esetén is előfordul, hogy bizonyos feature-ök kimaradnak, mert nem készülnek el, mások éppenséggel bekerülhetnek, mert előbb lettek készen. A raptor cove magokat pont ilyen "ami kimaradt az alder lake-ből" típusú ráncfelvarrásnak gondolnám, amit 3/4 évvel később (2022 közepén) ki tudnak dobni a zen4 ellenében. Nekem ez volt eddig a várakozásom.
(Vagy lehet, hogy arra gondolt, hogy a Raptor lake mobile-only lesz?)Az is meglepne, ha a Nuvia chip csak 10%-os IPC-t érne el az Intelhez képest.
MEg hát melyikhez képest? Az Alder lake-hez képest?
Az egész projekt arra indult, hogy az Apple-höz hasonlóan nagyon magas IPC-vel (széles design) és közepes frekvenciával lényegesen jobb energiahatékonyságot érjen el.
A zen4 későbbre tolása... hát ez kábé olyan, mint a zen2-re azt jósolni, hogy nem éri el az 5Ghz-et. Ha az Intel SPR késik, és nem lesz az Alder Lake-nek frissítése, akkor annyira nem volna meglepő. De mármint ugye ez a kijelentés a desktop zen4-re vonatkozik? Úgy állna össze a kép, hogy az Intel SPR késik, nem tudja kiszolgálni a keresletet és egyre többen fordulnak az AMD-hez és az AMD-nek pedig már egy lyukas zen4 lapkája sem marad a konzumer piacra.A árak meg hát...
A ég kék, a fű zöld, az árak meg nőnek. -
Petykemano
veterán
Igen. Ez a helyzet.
A bios file nem új a Tomahawk esetén sem. Ez tehát már akkor így lehetett, amikor a "Windows11 kompatibilitás" címszó alatt kijött minden alaplaphoz egy új beta bios. Még az se biztos, hogy akkor került bele.Hát mindenesetre ezt az egy alaplapot érintő nem új, de dokumentálatlan fícsört most a média megfuttatta úgy, mintha az MSI erre készülne. Most már csak az a kérdés, hogy elkerülheti-e az MSI a csalódott "népharagot", ha nem reagál, vagy ha rámutat a WCCF-re, mint féknyúzgyárrsa, vagy ez már mindenképp arcvesztés, ha nem azzal válaszolnak arra a lebegő kérdésre, hogy "Ha a Tomahawknál lehet, akkor a többinél miért nem?", hogy "De lehet"
? -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #6070 üzenetére
Próbáltam utánaolvasni, hogy mi a helyzet.
Merthát mégiscsak wccf...Én itt találkoztam a gondolattal: [link]
Sajnos eredmény még nincs.A pletyka alapját valószínűleg ez a kép szolgáltatta: [link]
Illetve azt, amit itt lehet látni: [link]
(Itt azt kell nézni, hogy B350 TomaHawk és kicsivel lejjebb 1.1.0.0 Agesa verzió)Minden bizonnyal ezt vette át több másik oldal is.
Az "UEFI INFO"-t tartalmazó kép egyébként tényleg arról árulkodik, hogy a E7A34AMS.1Q2, ami tényleg megegyezik a B350 Tomahawk BIOS file-jának nevével.Mindenesetre az itt található Ryzen SMU checker 1.2.0.8 segítségével meg tudom erősíteni, hogy a Tomahawk rendelkezik Vermeer támogatással.
Viszont pl a gaming pro carbon, ami nekem van, nem:
Ha valaki ért hozzá, elmondhatná, hogy miért szerepelnek ltászólag kétszer bizonyos elemek?
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #6070 üzenetére
Szerintem a CES-en bejelentik (Ha jól értesültem, akkor az AMD-nek nem lesz a CES-en eseménye, hanem egy külön eseményük lesz AMD to Host 2022 Product Premiere Livestream Event névvel január 4-én. De ezt most csak azért szőrszálhasogatom, mert felmerült bennem is a kérdés, hogy vajon miért nem CES-hez köthető eseményen történik a bejelentés? Van annak valami időkorlátja? vagy más termékekkel is akarnak villogni, mint ami a CES-re való?)
Szerintem februárban lesz a desktop Ryzen 6000 rajtja
És majd márciusban lesz érdemi elérhetőség.Ennek persze két feltétele van:
1.) Az Azure cloudban végrehajtott mérések elég impozánsak voltak , 40-50-80%-os előrelépések. De hát én egy kezemen meg tudnám számolni, hogy a bemutatott mérésekhez használt szoftverek közül hányat ismerek. Ez persze lehet, hogy csak egy szubjektív élmény nekem, de amennyiben nem, akkor előfordulhat, hogy a nagyon impozáns eredmények valójában csak egy kisebb (ha nem is feltétlenül szűk) réteget érintenek.Azzal kapcsolatban pedig jelentek már meg szintén mérések, hogy nem minden esetben hasznos az extra L3$.
Oda akarok kilyuladni, hogy elképzelhető, hogy nem lesz olyan brutális mértékű kereslet a szerverpiacról a Milan X-re, mint a Zen4-re lesz, vagy akár a Zen3-ra volt.Amennyiben viszont ez a feltételezésem nem igaz, akkor könnyen lehet, hogy hónapokig nem lesz elérhető DIY piacon, mert a gamereknek szánt bejelentés egy fedősztory volt és majd jól kiszúrják a szemünket néhány XT változattal és kész.
Ugyanakkor azt gondolnám, hogy ilyen nagy csinnadrattával bejelentett fedősztory eléggé szükségtelen lenne, ha egyébként csak a szerverpiacon tervezték volna érdemben eladni a terméket. A közönség talán némileg csalódott lett volna csak egy XT változattól, de hát volt már ilyen. Talán az inkább kelt csalódást, ha be van jelentve egy termék és nem kapható.
Másrészről pedig sokáig ment a csiki-csuki, hogy most Warhol vagy nem Warhol, zen3+ vagy nem. A pletykák szerint a Warholt a Zen3D javára kaszálták el. Tehát ha tudván tudják, hogy a DIY piacra nem jut termék, akkor mennyiből tartott volna kiszolgálni a gamer közösséget egy 6nm-es Zen3+ változattal, ami ugye a Rembrandt formájában gyakorlatilag már meg van tervezve. Ha soha szó sem lett volna ilyesmiről, akkor persze lehetne azt mondani, hogy hát költség, de a Warhol elvileg épp ez lett volna, csak ahogy mondtam a Zen3D javára elengedték.
Nem tudhatjuk azt sem, hogy lesz-e a v-cache-nek selejtje. Ha igen, akkor az AMD felhasználhatja ezt a szegmentáció erősítésére. Eddig az 5600X és 5950X között olyan nagy különbség nem volt a játékokban köszönhetően annak, hogy az AMD az Intellel ellentétben nem fukarkodott az L3$-sel. De ez változhat.
2) A másik feltétel pedig értelemszerűen az, hogy ne váljanak be azok a riogatások, hogy a v-cache mennyire megdobja a valamilyen CPU-s kriptovaluta bányászatának hatékonyságát.
Szerintem leak-ek majd a január 4-i eseménytől kezdve fognak elkezdeni szállingózni.
Ehhez a roadmaphez mondhatnánk, hogy talán kicsit korai a BIOS frissítés. De hát mondjuk másfél hónap nem olyan hosszú idő.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #5984 üzenetére
MSI Releases Ryzen 5000/Ryzen 6000 “Zen 3D”Support for B350/X350 Motherboards
Hát ez óriási lenne, ha igaz!
Bár ha jól látom, azt írják, hogy a Cézanne kimarad.Ami fura, hogy a wccf-es cikkben az B350 gaming pro carbonhoz a 7B00v1JS BIOS van feltüntetve, amiről a múltkor megállapítottam, hogy csak Windows 11 kompatibilitást hozza.
Úgyhogy simán lehet, hogy csak néhány, OEMek által használt B350M alaplap kapja meg a frissítést. Korábban volt arról szó, hogy pár A320 is megkapná pont emiatt.
-
Petykemano
veterán
Úgy tűnik az AMD is fellőtte a saját - Frontier alapú - kriptovaluta-bányászati központját,
amin mellesleg ki lehet próbálni annak professzionális, HPC, AI, ROCm, gyorsító, stb képességeit.
[link] -
Petykemano
veterán
Hát ha cinikus akarnék lenni, azt idézném, hogy a "640KB-nak bárkinek elégnek kell lennie" mondás tapasztalata. Tényszerűen, vagy kőbe vésve semmi, ez csak az én elgondolásom.
Én egyébként nem arról beszéltem, hogy mennyi most az egy desktop gépbe betömhető RAM maximális mennyisége, hanem hogy mennyi - értelemszerűen az újonnan üzembe helyezett gépek - módusz RAM kapacitása. A mainstream "végfelhasználói" programok fejlesztése során feltételezésem szerint a különböző RAM kapacitások penetrációját talán figyelembe veszik. Ha azt látom, hogy emelkedik a magasabb RAM kapacitás penetrációja, akkor lehet spórolni azon fejlesztési időt, hogy beférjek-e valamekkora ram kapacitásba, vagy lehet kényelmesebben terpeszkedni, hogy gyorsabb legyen a szoftverem.
Nyilván ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy egyetlen mainstream "végfelhasználói" program többet igényelne 16GB ramnál, hanem azt, hogy ha nyitva van neked kétféle böngészőt, 20-25 füllel, meg még szövegszerkesztő, excel 2-3 táblával, stb, akkor ezek elférnek-e kényelmesen, vagy elkezd swappelni a rendszer.
De természetesen semmilyen törvény vagy szabály nem írja elő, hogy mondjuk 2022 július 17-től kezdve a 16GB már nem lesz elég. Nyilván van aki ma is 8GB vagy akár 4GB-tal használ valamilyen gépet. Lehet, hogy még büszke is. Szerintem ma már a 8GB éppenhogy csak elég (kevés), könnyen, gyorsan elfogy és aztán jön a swappelés, amivel együtt lehet élni, meg persze be lehet csukogatni a füleket, tehát lehet odafigyelni, csak kevésbé komfortos és azt gondolom, hogy ha DDR5-tel megugrik az újonnan üzembe helyezett gépek RAM kapacitása, akkor ez rövidesen (2-3 év leforgása) meg fog történni a 16GB-tal is.
#6051 S_x96x_S
Jó, persze a felhasználás nem mindegy. Ha csak arra kell egy noti, hogy befizesd rajta a számláidat, vagy elolvasd rajta a népszabadságot, akkor lehet, hogy egy 10 éves 4GB-os gép is elég.Én direkt nem akartam játékokat példaként hozni, egyrészt mert halvány fogalmam sincs, hogy milyen játéknak milyen RAM igénye van, másrészt mert arra könnyen rá lehet fogni, hogy az nem mainstream felhasználás.
-
Petykemano
veterán
SK Hynix 24-48GB DDR5 [link]
Elnézést, kicsit off, de érdekes.
Ezért mondom, hogy én nem biztos, hogy mernék már AM4-be beruházni ha az nem csak egy procicsere, mert jön DDR5. Aminek nem is a sávszélesség a lehet a nagy dobása, hanem a kapcitás ugrás.Persze minden ár függvénye, de remélhetőleg 2 év múlva már mainstream lesz a DDR5.
Jelenleg talán az asztali piacon a 2x16GB a mainstream. Itt már arról beszélnek, hogy a 2 modullal 64-96 is elérhető. De ha csak a fele 32-48GB-ot nézzük, akkor is látható, hogy a néhány.éve még mainstreamben utazó 16GB-os gépek nagyon hamar korosodnak majd.Persze majd meglátjuk,
Miylem árban lesznek
És esetleg jön-e ugyanez a sűrűség DDR4-re is? -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6041 üzenetére
Az általad linkelt táblázat alapján:
16C
az L3$ alapján a hagyonányos verzió (7343) csak 4 CCD-t tartalmazott (4c/CCD), míg az V-cache-sel szerelt verzió (7373X) 8-at (2c/CCD) Tehát összességében 6x annyi L3$-sel rendelkezik, nem pusztán annyival több, hogy a meglevő CCD-ket v-cache-sel is szerelik! Ha lenne ilyen változat is (128MB+256MB), az kerülhetne éppenséggel ennek fele-kétharmadába is.24C
Ugyanaz igaz itt is.
A hagyományos változatban 6c/CCD aktív (Najó, esetleg az is lehet, hogy olyan hibás chipeket alkalmaztak, aminél az L3$ fele le volt tiltva)
Az új változatban viszont biztosan 8 CCD van egyenként 3 aktív maggal.
Itt is 6x annyi az L3$.Meg nem is biztos, hogy ennyi lesz az msrp. Ha jól látom, akkor valami bolt által megszabott árazás. Bár a hagyományos Epyc lapkák is drágábbak, mint az msrp, de nem kizárt, hogy egy csak egy ilyen scalper árazás, ami mindig megjelenik egy-egy új, nagy keresletre számot tartó termék esetén.
Ha az AMD csak a 12-16 magos konzumer változatokra teszi rá, akkor sem adhatja azokat 2x-3x drágábban. Ki venné meg? (Márminthogy azon kívül, akinek épp szüksége lenne ilyen cuccra, de nem akar $5000-t kiperkálni az epyc változatért.) Az AMD elvileg ezt "ígérte" 2021-es konzumer product update gyanánt a "gamereknek"
Persze tudom, hogy ha eladnak úgyis mindent, akkor nem érdekes, hogy mit szól a low-end közönség.Egyébként volt asszem szintén a wccf-en egy cikk arról, hogy megjelent pár teszt a Milan-X-ről, ahol épphogy semmi haszna nincs a v-cache-nek és hogy - az alacsonyabb órajelek miatt - épphogy némiképp gyengébbek voltak az eredmények.
-
Petykemano
veterán
Xilinx
"
Network accelerators, sometimes called smartNICs, are a different story. They offload packet processing from the CPU, and in addition to Intel, Nvidia and Marvell also have network-accelerator offerings. Newman says there is a strong need for their ability to maximize the utility of general-purpose CPUs to run optimized workloads, and AMD can’t ignore it. “We’re at a point now where we’re trying to optimize every bit of our computing architectural resources. So yeah, I think that’s a gap that they’re either gonna need to fill in on their own or through partnership,” he said.But rather than make a network processor, Norrod believes the Xilinx FPGA technology will allow for a different level of processing. “It’s really more about adaptive computing for data-flow oriented workloads,” he said. “There’s a lot of cryptographic applications, networking applications, security applications, and storage that benefit from [FPGA] as well. And so there’s a lot of interesting areas that we think the Xilinx technology brings to the table.”
"
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6007 üzenetére
Én eddig úgy tudtam, hogy nem N2, hanem V1
Mindenesetre érdekes, hogy a megjelentetett főbb számokban (L1$, L2$) alig van változás.
Az L3$ duplájára nőtt és DDR5 támogatást kapott.
Így nem is annyira meglepő, hogy "csak" 25%-kal jobb a graviton3. (Gondolom ez valami ST mérés lehet) -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #6033 üzenetére
Ez igaz, de arról volt szó, hogy bármilyen nagy mennyiségű cache teljesen kiválthatja-e azt a layert, amit ma memóriának nevezünk. Az összes layer arról szól, hogy az alatta levő layernél kisebb késleltetést és/vagy nagyobb sávszélességet biztosít, de a tradeoff a tárhely mérete.
Én a közeljövőben nem látom annak megvalósulását, hogy a v-cache kiváltsa a DRAM szükségességét. (DRAM - ide értve a HBM-et is)
Jelenleg 64MB egy v-cache lapka. Elvileg ebből fognak tudni a közeljövőben egymásra pakolni 4-et. Az még mindig csak 256MB. Szerintem ez még kevés ahhoz, hogy emögött már csak egy NVMe SSD legyen. -
Petykemano
veterán
Rembrandt | FP7 is a BGA-1140
package Die Size: 12,82 mm × 16,25 mm ≈ 208,33 mm²
Package: 25 mm × 35 mm
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #6027 üzenetére
A sok v-cache azért a RAM kiváltására szerintem kevés. A SPR esetén 4 HBM2e csatlakoztatható, ami azért már 32GB. A V-cache / infinity cache pedig még a fél gigát se éri el.
Amit el tudok képzelni:
- régi álmunk, a hbm. Viszont a modern technológiákkal már nem kell nagy interposert. Viszont HBM mellé nagy cache se kell.
- brutálsok cache esetén esetleg a RAM kiváltható valami olcsóbb, lassabb megoldással, pl optane, znand, stb (HBCC)Ezekre az AMDnek mind van megoldása, de én kétlem, hogy ebbe az irányba menne.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6025 üzenetére
Szerintem - az igp miatt - ez túlmutat a threadripperen. Ez egy új termékvonal lenne az amdnél.
Szerintem csodálatos lenne, ha az AMD gyártana mondjuk 20CU-s monolitikus lapkákat, amelyet így össze lehetne fűzni.
Minden lapká rendelkezne egy 64MB-os a gpu és a CPU által is hasz.altató v-cache-sel (L3/IC) és az összetokozott chipleteket egy nagyobb Cache bridge kötné össze.Egy ilyen megoldásnál a brutálsok cache segítene, hogy 4 csatornás DDR5 mellett is elketyegjen 16-24 mag.
De vajon az Apple esetén mi a terv? Ott 1 M1 Max lapka kap 512b LPDDR5-öt. Hogy lenne 2 v 4 lapka esetén?
Az AMD persze szerintem nem így fogja megoldani, hanem külön CPU és GPU compute chipletekkel.
-
Petykemano
veterán
"A mobilban, főleg az alacsony fogyasztású régióban kritikus a fogyasztás, ahhoz pedig hogy az minél alacsonyabb lehessen fontos a komponenseket minél közelebb és szorosabban integrálni egymáshoz."
Nem akarnám azt sugallni, hogy szerintem lesz chipletes mobil az AMD-től. Csak kérdezem.Ennél:
Ez:
Lényegesen közelebb és szorosabbIlyen "mozaikszerű" módszerrel el tudnád képzelni, hogy mobil célra már közel annyira megfelelhet, mintha monolitikus lenne?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest