Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
Szerintem nincs törés, az 4MB... Lvalami cache. Csak a 8MB esetén a 150ns-os memóriaeléréssel együtt már csak kb fele mértékben tud gyorsítani. 16MB esetén már csak negyedében.
Zennek ez kevés.
Egyesek szerint jön valami "Zen light" procira épülő APU. Mondjuk jó proci nélkül kicsit öngól, de nézd, ez volt a fenghuangEnnek a 8 mag pont duplája.
-
Petykemano
veterán
"Platform : AMD Flute.
Socket : BL5.
8C16T : Base 1.6Ghz/Boost 3.2Ghz.
13F9 = Navi 10LITE (?)." -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #1551 üzenetére
Én annak elméleti lehetőségét nem írnám le, hogy ez terepe és eszköze lesz a háborúzásnak.
Egyelőre az Intel az úr.
De ha netán 2-3 év alatt az AMD komoly piaci részedésre tesz szert, és még mindig hasonlók a kilátások, akkor mondhatja, hogy a köv genben a CXL-t már mégse támogatjuk.Bár nem tudom, mit Lehetne nyerni vele.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
Cathulhu #1536 üzenetére
Közben sztornóztad, de azért tisztázzuk a mondanivaló lényegét:
"This individual CCX OC stuff is really interesting, it seems as if the 3900X has one good bin CCD and one more average bin. The good bin can do 4.45-4.5 while the other one more in the 4.3-4.35 range, therefor an all core OC would only be 4.3-4.35."
A megállapítás az, hogy úgy tűnik, az egyik chiplet (CCD) jobbfajta, a másik közepes.
Ennek hatása az, hogy az all-core OverClock a gyengébb CCD képességeihez kell igazodjon, mert magasabb OC-t a gyengébb CCD nem bír el.
De ha a CCX-eken külön-külön OC-zed, akkor a jobb minőségű CCD-ben található magok magasabb frekvenciát is elérhetnek, így a CCX-enkénti külön OC-vel jobb eredményt lehet elérni, mint az all-core OC-vel.A harmadik megjegyzés az, hogy egy CCD-n belül a CCX-ek között is lehet valamekkora különbség.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1526 üzenetére
-
Petykemano
veterán
Coreteks: ThreadRipper III
dual socket / accelerators -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #1528 üzenetére
Vennék-e?
Én azt hiszem, hogy megfelelő körülmények között igen.
A három 8 magos skutól tekintsünk el, de most is létezik ugyanannyi magosból magasabb tdp és órajelű sku.
Szerintem lehetett volna olyan termékpalettát kialakítani, ahol a 8 magos kapja a legjobb lapkákat, de csak ha ezzel magabiztosan veri a konkurenciát. De nincs bajom.azzal, hogy ezt a 12-16 magosok kapják. Ezt most csak arra mondom, hogy ha van értelmes külőlönbség az x-es és x nélküli modell között, akkor lehet értelme az x-es modellnek.Egyáltalán nem arról van szó, hogy Szeretnék egy ilyet. Én úgy se venném meg, mert nem az én árszintem.
De azt gondolom, hogy az intelverés sokat segítene a renoménak. Az intel esetén a dupla ringbus, később a mesh akadályozta, hogy kifejezetten nagy magszámú cpura kérjék el a gaming-korona prémiumát. Az amdnél ilyen akadály most nincs.Valóban csak annyi értelme lenne az egy chipletes csúcsfrekvenciás terméknek, hogy a másik chipletet megspórolhatják. De erre valószínűleg nem szorulnak rá, és magasabb prémiumot szedhetnek be, ha a magasabb frekvencia mellett még 12-16 magot is kínálnak és nincs technikai kényszer egy HALO termékre - egy valójában nem vagy alig kapható 8 magos csúcsra.
Valószínűleg lesz karácsonyi prémium kiadás.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #1524 üzenetére
Azért érné meg az AMDnek, ha egy 3850X-et abban az árban tudna eladni, mint a 3900X, és ehhez csak egy chiplet kell.
De azt gondolom, eléggé az látszik, hogy a prémiumnál nem csak a nagyobb multithread teljesítmény számít, hanem a prémiumért követelmény a magasabb frekvencia, a jobb ST teljesítmény is.
Tehát ha lenne 5GHz-et elérő chiplet, biztos threadripperbe építve térülne meg leginkább.Egyébként azt.vágod, hogy a 3900X és 3950X esetén csak az egyik chipletnek kell jónak lennie? Mármint szerintem az amd most nem így csinálja, de csinálhatná.
Az intelt szerintem nem fog árversenybe kezdeni, mert még mindig vezeti a mezőnyt, az AMD nem ért el a játékokban meggyőző fölényt. Szerintem továbbra is bazíroz arra, hogy az a plusz 1-3% sokaknak meg fogja érni a plusz 10-20%-ot.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #1514 üzenetére
Én továbbra sem tartom irreálisnak azokat a vágyakat, amik megfogalmazódtak.
Irreális abban az értelemben, hogy ne lehetne bizonyos kijelentésekkel megtámasztani a vágyakat és csupán a vágyak önmagukban álltak.A zen1-től ugyanis eleve alacsony frekvenciát várt a közönség. Bár nem volt egyértelmű, de az adatokból az volt kiolvasható, hogy valamilyen architekturális okból van frenvencia fal, nem kifejezetten a process node miatt.
A zen1-ről azt nyilatkozták, hogy worst case scenario, tehát új arcchitektúra, új node, sok a low hanging fruit.
Azt is tudjuk, hogy a zen+.-hoz olyan sokat nem nyúltak. Egy valamivel jobb processen kihoztak egy kicsit patchelt verziót, tehát tudtuk, hogy a zen1-het képest a zen2 nem 1 éves iterációs termék, hanem 2. Tehát ez alapján nem irracionális várakozás az, hogy az architektúra frekvencia limiteivel is kezdjenek valamit.
Buildzoid is lenyilatkozta, hogy lehetségesnek tartja az 5ghz elérését.Amire azt lehetett volna mondani, hogy irreális az az árazás. (Ami csak annak fényében nevetséges, hogy nem lett icelake)
Ezzel együtt a tanulság, hogy óvatosan tájékozódjunk leak-ekből akármilyen hihetően adja elő valaki - mindenképp levonható.
-
Petykemano
veterán
válasz
Cathulhu #1510 üzenetére
Nem vagyok biztos benne, hogy megértetted, amit mondtam.
Te ugyanis a jelenleg ismert helyzetet (jelenleg ismert zen2, jelenleg ismert icelake, jelenleg ismert cometlake, és a jelenleg ismert jövőbeli várakozások az intel és a zen fejlődésével kapcsoaltban) értékeled és abból vetítesz előre. Ezekben igazad van.De én azt mondtam, hogy "1-2 éve még úgy volt, hogy..." Ha mára sikerült volna összeraknia az intelnek a desktop icelake-t: +18% IPC, 5Ghz, 8-10 mag - ahhoz képest lenne a zen2 palacsinta.
Másként alakult, és azt állítom, hogy az 1-2 éves várakozásokhoz/tervekhez képest az AMD árazhat vastagabban.
Abban, hogy innan mik a lehetőségek, meg mi várható inteltől, amdtől, minek mivel kell megküzdenie majd, stb ezekkel egyetértek.
-
Petykemano
veterán
1-2 éve még úgy volt, higy ilyenkorra az Intel 10nm-es icelake-kel nyomul már majd. Mondjuk ha tényleg sikerült volna a már promózott icelake ipc a cometlake által hozott 8-10 mag és 5GHz kombinációja az intelnek, ahhoz képest a zen2 elég palacsinta. Megmagyarázná az árakat abtáblázatban.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
R5 3600 : 197
-
Petykemano
veterán
Zhaoxin 8c@3ghz ~I5 7400
Nem tudni, ST vagy MT. Persze ha a 8 magos proci multiban eléri a 4 magos teljesítményét, az nem akkora szám. Lenovo használja.
-
Petykemano
veterán
válasz
-FreaK- #1359 üzenetére
Az X570 elvileg a performance tier, persze hogy drága. Az XX70-es lapok eddig is drágák voltak. Persze talán az extrém drágák hiányoztak.
Én mondjuk nem néztem meg a kínálatot, de azt gondolnám, hogy a legolcsóbb X570-nek is azért jobbnak kéne lennie a majd sajnos csak később várható B550 és A520-as lapoknál.
Egyébként tényleg durva, hogy
2019 - pcie4
2020- pcie5
2021 - pcie6Nyilván persze a desktop pckbe nem fog azonnal leszivárogni, főleg az olcsóbb lapokba nem.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1329 üzenetére
Wccf szerint létezik, egy gigabyte biosra hivatkoznak
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1329 üzenetére
@S_x96x_S
Korábban sokan mondták, hogy hát 16 magos procinak a 2 csatorna kevés. De az AM4 nem tud 4 csatornás lenni, mert
- nincs annyi szabad pin
- drága a huzalozás. Ámbátor egy $6-800-os alaplapon ne legyen már annyira drága.Azon kezdett el tekerni az agyam, hogy hát valójában az X570 egy Matisse IO die, csak nem 12nm-en, hanem 14nm-en gyártva. Hogy mi szükség lehetett ilyen drága gyártástechnoólgiára levinni, azt nem tudom, hiszen ebben ponthogy nem skálázódó részek vannak. Mindegy, tehát az egy IO lapka, amiben le vannak tiltva a memória vezérlők.
Vajon lehetne-e ezeket a memóriavezérlőket valahogy hasznosítani?
Világos persze, hogy az IO Die és a chipset között csak PCIe 4 4x összeköttetés van, ami jóval kevesebb, mint ami a memória sávszélessége, mármint hogy amit az igényelne. Sőt, a 16x grafikát célzó PCIe is csak 32GB/s, tehát ennek minimum a duplája kéne.Vagy inkább úgy kérdezem: a RAdeon instinct esetében a gpu-k közötti infinity fabricot hogy oldják meg?
Najó, az elég vastag
Mindegy, csak gondolkodtam.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #1314 üzenetére
Ó párdon, az eredeti info is az AT-ról való.
Most így szól:
" The IO die for the EPYC Rome processors is built on TSMC’s 14nm process, however the consumer processor IO dies (which are smaller and contain fewer features) are built on the Global Foundries 12nm process."Ennek ellenére a Ian Cutress a komment szekcióban azt írja, GF 14 és 12.
Az általam olvasott idézet:
"The IO die for the EPYC Rome processors is built on TSMC’s 14nm process, however the consumer processor IO dies (which are smaller and contain fewer features) are built on TSMC’s 12nm process."
(innen)Úgy tűnik, elírás volt csak.
-
Petykemano
veterán
Én kiadnám.
Olyan drágán, hogy élő ember ne akarja megvenni, vagy ha mégis, akkor nagyon vastag marzsot fizessen meg. De legyen ott tiszteletet parancsoló magasságban a tesztekben, és onnantól minden játék vagy gpu benchmarkban ez legyen a default proci, és persze az influencerek ezt mutogassák a gépeikben, mint leginkább presztízsértékű mainstream proci.
Az előállítási költsége nem több, mint a 3900X-é, csupán néhányszázat kell összeválogatni. Szerintem megéri. De persze ha ugyanezt meggyőzően hozza a 3900X is, akkor nem éri meg. Esetleg az a kérdés, hogy a 9900KS-sel szemben a multicore teljesítménye a 3900X-nek milyen.A 2700X-hez képest az a különbség, hogy kínlódni azzal, hogy ráteszel pár százalékot a csúcstermékedre, ami még úgy se veri meg a konkurenciát, nem érdemes. Ellentétben azzal, ha ráteszel még pár százalékot a caúcstermékedre úgy, hogy az mégcsúcsabb lesz, nagyonis megéri. Látjuk az nvidia esetén milyen bődületes marketingértéke van annak, hogy az AMD csúcsterméke csupán alulról kapirgálja az nvidia második legjobb termékét.
-
Petykemano
veterán
Videocardz lehozta
persze lehet visszatartott slide (vö: 13% vs 15% IPC)
Vagy hamis -
Petykemano
veterán
Forrest norrod azt mondta, a chipletes megoldásnak egyik előnye, hogy az egyes részeket külön lehet újratervezni.
Ez arra utal, hogy éppenséggel ponthogy jöhetnének féléves frissítések.
De azt nem tudom, hogy mondjuk az io lapkán Mit tudnának úgy reszelni, hogy azzal együtt adjanak ki egy zen2+ frekvenciafrissítést.
Meg hát ugye azt ki mondja, hogy a zen3 2020-ban megérkezik az asztalra?Sokkalta valószínűbb, hogy jövőre zen2+, menet közben ha esetleg megérkezne annak már lehet ddr5 változata is előfutárként, aztán zen3 2021-ben. Vagy még az se, ha az Intel nagyon lemaradna. Mindezt úgy, hogy 16mag esetleg csak a ddr5-höz jönne
-
Petykemano
veterán
válasz
#82819712 #1265 üzenetére
Hát pont ez az.
Az Intel árai jelenleg nem csak azért olyanok, amilyenek, mert mohók, hanem mert a szűkös termelőkapacitás miatt magasabb áron áraztak. Nem a boltok, hanem az Intel. Ha az AMD tényleg elhoz egy rakás szerver megrendelést, akkor az Intel 14nm-es kapacitásai fel fognak szabadulni. Jó persze, ennek nem kel elébe menni. Csak mondtam.Viszont ha azért lett ilyen furi az AMD felhozatal, meg még Kicsit azért drága is, mert kellettek a jó lapkák a romehoz, és csak ez a szutyok maradt, akkor valószínűleg ebből se lesz túl sok. A szutykos lapkák amdnél egyébként általában túl vannak feszelve.
-
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
Cathulhu #1248 üzenetére
Egy ilyen megoldásnak szerintem csak UMA módon van értelme. Remélem jól használtam a kifejezést, tehát közös címtérrel. Az intelnél szerintem úgy működött, hogy külön vezérléssel, külön címtérrel, de egy tárhelyre dolgoztak.
Azt gondolnám a HBCC olyan, ami ki tudná szolgálni a cpu és gpu igényéit is. -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1232 üzenetére
Na fordítsuk komolyra a szót.
Mi az esélye annak - az $600-1000-os alaplapok és 11-15W-os X570 chipset mellett, hogy legyen egy 20-30eFt-os pcie kártya 100-200GB SSD-vel (SS: Z-NAND), amit ha bepattintasz 16GB helyett máris 116/216 GB RAMod van? (Vagy a videokártyádnak 8GB helyett 108GB?) -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1230 üzenetére
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #1225 üzenetére
Az ötleteléseidet kedvesebb közönség fogadja itt. Ha valaki vitázik is, nem azért, hogy kiutálja azokat, akik nem olyan belsős infókat hoznak, amiből cikket lehet írni egy másik újságban.
Nézd csak mire lehet jó a PCIe4:
AMD gets Western Digital Memory Extension tech for EPYC Optane battle
Western Digital: And when I pull the covers off, behold as NAND becomes virtual DRAMAzt nem tudom, hogy ehhez egyáltalán kell-e vagy hasznos lehet-e a későbbiekben CCIX vagy inkább Gen-Z. De biztos, mert a GEn-z-nek és az opencapi-nak tagja a WD és az AMD is.
Esetleg ott lehetne ilyesminek szerepe, hogy a CPU és a GPU is egyaránt tudja használni a memory extender eszközt saját céljaira (HBCC)Persze mindig fel lehet tenni azt a kérdést, hogy jó, de egy mainstream termékbe ez minek? marketing szempontból biztos jól mutat. Meg hát a programok memóriaigénye nem csökken.
Én látok benne fantáziát, még akkor is, ha ez ma még inkább csak a HPC és workstation piacon tűnik ténylegesen kihasználhatónak. Megmagyarázná az X570 hűtést, miközben ugyebár A PCIe4-et a világon semmi nem használja ki mainstream felhasználás során.
-
Petykemano
veterán
válasz
Mahrenburg #1216 üzenetére
Linus annyit hintelt, hogy az AMD partnerei nem.fektettek volna fejlesztést, pénzt, időt ilyen alaplapi felhozatalba, ha nem gondolnák - valami alapján -, hogy fogyni fog mint a cukor.
A brutális vrm, meg hűtés valóban arra utal, hogy az alaplapgyártók arra számíthatnak, hogy fognak.vásárolni olyanok, akik majd túlhajtani akarják.
Tulajdonképpen a sandy bridge meg ivy idejében az Intel miért nem csinált egy magasabb frekvenciás skut ahelyett, hogy hagyta volna a népet oczni?
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1203 üzenetére
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Valószínűleg mondhattam. De még buildzoid is azt mondta, lehetségesnek tartja az 5Ghz elérést 7nm-en.
Egyébként az AdoredTV-s leakhez viszonyítva bizonyos pontok furcsán stimmelnek:
Az ottani "3600"-at (3.6/4.4 65W) megkaptuk, csak épp 3700X néven $179 helyett $329-ért
Az ottani "3700"-at (3.8/4.6 105W) megkaptuk, csak épp 3900X néven $299 helyett $499-értAzt viszont nem értem, hogy ha Ryzen 2700X-et 105W TDP-vel elvitte eddig a 11 fázisos alaplap, akkor ugyanilyen, vagy még kisebb fogyasztású procikhoz miért kellenek a 16 fázisos $600-os szörnyek?
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #1176 üzenetére
Én magasabb frekvenciákra számítottam. 4.7-4.8-ra.
Ez Így kb 20%-os előrelépést jelent minden szegmensben azonos áron, magszám növekedése nélkül.
Nem rossz, de szerintem pont nem üti meg azt a lélektani határt, hogy legalább egy rövid időre vitán felül azt lehessen mondani, az Amdé a jobb processzor.Ez olyan, mint amikor a kedvenc csapatod döntetlent játszik a bajnokkal. Elismerésre méltó, hogy ezt a teljesítményt kisebb költségen rakták össsze, de lehet mondani: a bajnoknak rossz napja volt, és még így se, a bajnok a B csapatot játsszatta, és még ha nem is győzött, így is bajnok maradt.
A B csapat az amdnél már biztos a zen2+-on dolgozik. 😃
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #1179 üzenetére
Pontosan mi indokolja a 11-15W fogyasztást?
Meg a $600 árat?
Mihez kell a 14-16 fázis? Ezekhez a 65-105W prüntyögőkhöz?
Olyan, mintha az alaplapgyártók adoredtv leakjéből dolgoztak volna és vmi ütősebb felhozatalra számítottak.
Ki fog $500-os cpuhoz $600-os alaplapot venni? -
Petykemano
veterán
Alaplapokról én nem tudok semmit. (Engem annyira nem is érdekel)
Amit szerintem az újabb alaplapoktól várni lehet az a nagyobb fogyasztásigény kiszolgálása - szerintem a 12 és 16 magos procik inkább 125W-os TDP-vel fognak jönni, de az alkalmi energiaigényük is lehet magasabb, ezért esetleg a korábbiaknál lehet jobb VRM igényük. Ez persze részemről csak tipp
Másrészről pedig a gyorsabb memóriák támogatása.Az X570 azért jön, mert az ASMediának nincs olyan chipsete, amilyen az amdnek kell. De hogy ez vajon csak a PCIe4-et fedi-e le, vagy beletartozik-e a magasabb memória frekvenciák támogatása is, vagy még valami extra, azt nem tudom.
-
-
Petykemano
veterán
a Zen2-ben 64kB-os PIPT L1$-ről átálltak 32KB-os VIPT L1$-re (Instruction cache)
via -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1124 üzenetére
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #1122 üzenetére
"Operating over standard PCIe, CCIX supports signaling rates between 16 GT/s and 25 GT/s per link with support for port aggregation for higher performance. " (CCIX)
AdoredTV leakjében szerepelt az X570-nel összefüggésben egy 64GB/s - gondolom ez valami össz PCIe4 lane bandwidth lehet. Ez már azért az a szint, amire rá lehetne kapcsolni valami optane/z-nand cuccot memory extendernek?
Ha gen-Z akkor az, ebből a szempontból mindegy.A gigabyte-os kijelentésének okát keresem.
-
Petykemano
veterán
4278
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #1117 üzenetére
PCIE4 elég lehet - több csatornával - valami RAM extender megoldásnak (HBCC-vel, ahol a DDR4 a gyorsítótár)? Olyan, mint amilyen az intel féle DIMM foglalatos 3dXpoint, csak PCIE4 csatornán keresztül és nyilván valami CCIX, vagy más memória-koherens fabricon, ami rá tud épülni a PCIe4-re?
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #1115 üzenetére
Consumer AM4-ként én még mindig nem igazán látom a hasznát. Mármint egy játékos gépbe nem raksz bele 3 nvme drive-ot, nem?
De mondjuk a 16 magos proci alá, amit ilyen threadripper alatti munkagépnek szánnak, már inkább elfér. TEhát nem azt mondom, hogy semmire nem lehet használni, csak ez azért célpiac függénye.NEm? -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #1110 üzenetére
Tehát arról lenne szó, hogy a chipset.eddig pcie2 csatornát tudott csak kifelé, miközben pcie3-mal kommunikált a procival?
Merthogy igen, arról volt szó, hogy régi alaplap új procival BIOS frissítéssel tudná a pcie4-et, de nyilván csak azoknál az eszközöknél/csatlakozásoknál,.ami közvetlenül a procihoz megy
És ehhez képest az x570 kifelé is pcie4-et fog kínálni? Ha így van, az elég komoly előőrelépés a pcie2-höz képest. De mondjuk ez mire lesz használható?
Nyócmillió nvme drive am4-en?
Vagy haldokló multigpu? -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #1107 üzenetére
Szerver alaplapon nincs.chipset?
Miért pakoltak volna az epyc io lapkájából funkciókat a chipsetbe és nem a ryzen io lapkájába?A ryzen 1k ha jól emlékszem teljes lapka volt, elketyegett volna chipset nélkül is. A chipset csak kiszélesítette a funkcionalitásokat. Lehet, hogy emiatt esetleg az epycnek nem volt chipsete.
De akkor sem értem, hogy miért kerülne át bármi is a chipsetbe az io lapka helyett.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #1088 üzenetére
Így van. Pongyolán fogalmaztam
A CES nem jött be.
Minden másról még nem tudjuk, hogy végül mennyire lesz igaz, vagy nem.Az én várakozásom ezzel kapcsolatban egyébként az, hogy végül kiderül majd, hogy 50-60%-ban lesz-e igaz, vagy 80-85%. Előbbi tényleg tipp-hopp, utóbbi - a kulcspontokat figyelembe véve még magyarázható a menet közbeni terv-változásokkal, kristályosodással.
100% találat már biztos nem lesz és azt se várnám, hogy 95%. -
Petykemano
veterán
Az az igazság, hogy nem vezetek naplót, hogy mely állítások jöttek be és melyek nem.
(De lehet, hogy venni fogom a fáradtságot)
Ami a naaagy leaket illeti, abból csak az nem jött be eddig, hogy ces.
Vannak vízválassztók: rx 3k, 5GHz, 16mag, ilyesmi.Szóval lehet, hogy az elmondottak nem lesznek 100% igazak. De ez csak "guessig for fun". Nem hiszem, hogy üzleti döntések ezen alapulnának, és törnének derékba. Fontos persze, hogy a legbiztosabb forrásból származó leaket is csak egy lehetséges és legoptimistább kimenetnek tekintsük.
-
Petykemano
veterán
Új 12c 3.4/3.7 bench
kicsivel jobb memória késleltetés, de rosszabb L1$ ,mint az előzőekTalán csak a gyorsabb ram miatt.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Vajon ennek a 16 magos hírmorzsának a felbukkanása véletlenül esett egybe az Intel investor dayjel?
-
Petykemano
veterán
Ha feltételezzük, hogy a Samsung 14LPP eljárása volt nagyon lowpower, akkor az sokat megmagyarázna.abból, hogy miért volt olyan a frekvencia-W görbe, amilyen. Ha a frekvencia-falért a node volt felelős, talán reménykedhetünk egy jobbfajta skálázódásban/húzhatóságban. Például 4.7GHz turbo a.névleges TDP-n belül. De olyan Intel módra ha reteszel egy 160W TDP-re kvalifikált hűtőt és jó lapot alá, akkor az XFR felviheti 5GHz-re. Innen még ugye lehet hova araszolgatni. Szerintem ez akkor is jó lenne, ha a névleges turbó csak 4,5GHz 105W-ra, a lényeg, hogy léghűtés mellett egyszálon el tudja érni, és a ST-re érzékeny esetekben érezhető legyen.
-
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #1056 üzenetére
Az első zen minták 3.2-t értek el:
"The original AMD Zen engineering samples spotted out in the wild carried a rather modest operating frequency of just 2.8GHz with a turbo clockspeed of 3.2GHz. As late as August 2016, just down the road from Intel’s big IDF bash in San Francisco, AMD showed an eight-core Zen processor going up against a Broadwell-E i7 in a Blender demo with both chips running at just 3GHz.
Then, at the New Horizon event on December 13 last year, AMD had one of their eight-core Summit Ridge Ryzen processors with a base 3.4GHz clockspeed and an unspecified turbo frequency. But even then it was able to keep pace with a higher-clocked Intel Broadwell-E chip in rendering and gaming demos."
És a vége volt 3.6/3.9
Tum apisak twitter bejegyzése szerint 4.2Ghz az eng sample turbo órajele. Már a 4.2 se rossz, ha ez turbo. Erre még rájöhet XFR.
AdoredTV azt írta hozzá, hogy aki 4.5Ghz-re számít, az kellemesen fog meglepődni. Állítása szerint van egy ennél magasabb frekvenciájú 12 magos példány is.(Ami persze biztosnak tűnik az a 4.2Ghz.)
-
Petykemano
veterán
zen3 találgatás
A vakmerő kalandoroknak.Persze nyilván erre a chiphelles közlésre alapul. Érdekes, hogy ez tartalmazza a frontier és exascale szavakat, de lehet, hogy ez már későbbi szerkesztés.
Ami érdekes a videóból az a patent, ami egy a cpuhoz közeli hbm stacket ábrázol az io lapkán. És végső soron az elvileg xboxhoz sejtetett rendszerkép is egy 1gb L4$-t ábrázol.
Az igaz, hogy cpun jobb a raytracing?
Amúgy vajon a Vega Frontier edition neve csak véletlen egybeesés lenne a supercomputerrel?
-
Petykemano
veterán
válasz
kleinguru #1040 üzenetére
Nem egyértelműek, egyirányúak a célok szerintem.
- Az AMD-nek egyfelől szem előtt kell tartania, hogy olcsóbban adja a portékáját, mint a nagyobb márkaértékkel/beágyazottsággal rendelkező intel (Ebben Solfioval nem értünk egyet)
- Azt is szem előtt kell tartana, hogy elég sokat gyártson, hogy válogatni tudjon
-- jó fogyasztású lapkákat,
-- magas frekvenciát elérő lapkákat.
- Azt is, hogy legyen olyan prémium intelverő terméke, ami szinte bármilyen áron adhatna, de nem az ára a lényeg, hanem hogy bekerüljön a youtuberek és reviewerek gépeibe/tesztgépeibeHa a magas frekvenciát elérő lapkák ritkábbak, mint a jó fogyasztásúak, akkor várhatóan a prémium frekvenciásak drágák lesznek. Ha a jó fogyasztás az inkább ritka, akkor a magas frekvenciát elérő lapkákat fogja akarni az AMD nagyobb volumenben elpasszolni. Szerintem inkább a magas frekvencia lesz a ritkább, de ez szubjektív vélemény. Egy $699-os 16 magos proci pont kiváló arra, hogy a youberek/reviewerek gépébe bekerülve erősítse a brandet, de kellően magas ár ahhoz, hogy ne legyen rá milliós igény. Ráadásul ennek egyszerre kell magas frekvenciát elérni és 2 hibátlan lapkának!
A nép meg majd megveszi a 8 magos, relatív sokat fogyasztó, de magas frekvenciát elérni képes hibás példányokat.
Van kereslet a bestofbestre >$400 árszinten
DE mondom, szerintem a 12 és 16 magos ára attól fog függni, hogy mennyi lesz a "hibás" lapka, amin az AMD túl akar adni.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #1030 üzenetére
Azt nem vágom, hogy mi van a 300milliós design költségekkel. Mindig az van, h AMD nem tervez lapkát, mert 7nm már $300m egy új lapka csupán némi mókolással is. (Utoljára talán a pollaris 20-nál volt, hogy az többtízmillió dollár volt) Ez a supercomputer cakkundpakk $600$ és van/lesz benne 2 kereskedelmi forgalomban nem kapható lapka. Hogy éri ez meg? Vagy mégse 300misi egy-egy design (7nm-en)?
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1024 üzenetére
"In a press conference previewing the CORAL-2 award to Cray and AMD for Frontier, Pete Ungaro, Cray’s chief executive officer, said that the Frontier system would be comprised of more than 100 cabinets of machinery and would deliver in excess of 1.5 exaflops of raw double precision floating point math capability. Considering that a system architecture generally scales to 200 cabinets at Cray, that seems to imply that it could, in theory, build a 3 exaflops system if someone wanted to pay for it. To give Frontier some physicality, Ungaro said that the machine will be about the size of two basketball courts, will weigh more than 1 million pounds, and will have more than 90 miles of cabling."
(src)"FP16-tal számolva 50000 Vega 20-at kellene beépíteni"
Akkor ha ez az 1.5exaflops FP64-ben értendő, akkor ahhoz 200000 vega20 kéne
Ha 25000node-dal számolunk, amiben akkor 100000 insinct kártya van - ez azt jelenti, hogy a vega20-hoz képest 2021-re duplázódnia kellene az FP64 teljesítménynek! -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #1025 üzenetére
"Future-generation High Performance Computing (HPC) and Artificial Intelligence (AI) optimized, custom AMD EPYC CPU, and Radeon Instinct GPU processors supported by High Bandwidth Memory (HBM) and extensive mixed precision ops for optimum deep learning performance;
A custom high-bandwidth, low-latency coherent Infinity Fabric, connecting four AMD Radeon Instinct GPUs to one AMD EPYC CPU per node;
An enhanced version of the open source ROCm programming environment, developed with Cray to tap into the combined performance of AMD CPUs and GPUs"Persze az, hogy custom sokmindent jelenthet. Akár azt is, hogy olyan fícsöröket raknak bele, amit később szériatermékben is bemutatnak (ahogy a konzolokban)
-
Petykemano
veterán
Persze, ez ez supercomputer. De hát a jelenlegiek 200-400 petaflops körül vannak. Az még elképesztően messze van, hogy egy eszköz tudjon exaflopot.
"Frontier will feature more than 100 Cray Shasta cabinets, with densities of up to 300kW per cabinet, and a 4:1 GPU to CPU ratio."
4GPU+1CPU az nagyjából 1000-1200W lehet
Ha egy ilyen cabinet 300kW-os, akkor kb 250-300 node jönne ki egyi llyen cabinetre (nem számolva más hálózati eszközök fogyasztásával), ami öszesen 25000-30000 node-ot jelent, ennyi CPU-val és 4x ennyi GPU-val?
(Ennél valószínűleg valamivel kevesebb) -
Petykemano
veterán
A "Key Features" résznél INT8 TOPS
A "GPU Specifications" résznél INT8 TFLOPS mértékegységDe ezzel sajnos nem vagyunk közelebb, hogy vajon az 1.5exaflops FP32 (15tflops), FP16 (30tflops), INT8 (60tops) vagy INT4 (120tops) számításával jött-e ki.
1.5exaflops = 1500petaflops = 1500000tflops
1500000÷120 = 12500Szerinted lesz dedikált feldolgozó?
-
Petykemano
veterán
nem számolva a CPU-k teljesítményével, ha INT4-ben mérnénk az 1.5exa(fl)ops-t, akkor 12500 Vega20 kellene.
De itt két helyen is exaflops-t írnak. Csak nem tévesztik el? az INT4, meg INT8 számítási kapacitást tops-ban, vagy teraops-ban szokták megadni. nem?
FP16-tal számolva 50000 Vega 20-at kellene beépíteni, FP
a 2018-as toplistás supercomputerben 27,648 NVIDIA Volta V100s van, tehát ez az 50000 annyira nem hangzik soknak akkorra.
Kicsit azért olcsó lenne INT4-es vagy INT8-as számmal dobálózni, még akkor is, ha a célterület az AI.
De még ha úgy is van, és ez lesz a leggyorsabb supercomputer, akkor is érdekes és izgalmas lehet majd élőben látni, hogy hogy teljesít a ROCm. Azt gondolnám, hogy ha beválik, akkor az sok hasonló PR megrendelést hozhat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Dell G3 Gamer laptop (2TB SSD, 32GB Ram, 4GB Videókártya, FullHD kijelző, szép állapotban)
- Thinkpad T14 Gen5 14" FHD+ IPS Ultra 5 135H 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Update 06.17. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged