- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Macrodroid
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
00860F80h \ Zen2 \ Lucienne \ LN-A0 \ 7nm
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #3344 üzenetére
Anvil
"Anvil will be built in partnership with Dell and AMD and will consist of 1,000 128-core AMD Epyc “Milan” processors and will deliver over 1 billion CPU core hours to XSEDE each year, with a peak performance of 5.3 petaflops."
1000 processzor?
Vagy 1000 node, amiben 2 64 magos processzor van? -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
"A 128Gb 8-High 512GB/s HBM2E DRAM with a Pseudo Quarter Bank Structure, Power Dispersion and an Instruction-Based At-Speed PMBIST - SK Hynix - ISSCC2020 "
[link]
| | |
VV"6 of these to a CPU and we will have 3TB/s, 96GB node which could be 3x faster than A64FX. Very expensive tho, both W & $, but I would rather invest in this than to add more FLOPS in a HPC oriented processor."
Satoshi Matsuoka -
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #3335 üzenetére
Arra utalsz, hogy valójában egy cloud szolgáltató az újabb és újabb generációs hardverrel nem feltétlenül kedvez az előfizetőknek, vagyis én abból nem biztos, hogy nyerek, ha az AWS vagy GCP Rome-ot vagy Milant, mindegy, de hogy újabb hardvert használ a régi, lassú Xeonok helyett.
Ahogy mondtad is: a cloud szolgáltatónál nem versenyez az előfizető figyelméért az AMD/Epyc és az intel/Xeon. EGy cloud szolgáltatónál bármelyik platformot - feltéve, hogy nincs lényeges képességbeli különbség - nagyjából egységes perf/$ szinten fogja kínálni. hiszen nem célja az, hogy a fogyasztók megrohanják egyik vagy másik platformot. A Cloud szolgáltató ezeket a beszállítókat viszont nagyonis versenyezteti, hogy ki tud olcsóbban beszállítani, hogy minél alacsonyabb költségen tudjon előállni a meghatározott perf/$ szint.
Akik versenyeznek egymással azok a cloud szolgáltatók. a perf/$ és persze más kényelmi vagy árazási jellemzőkkel, integrációkkal, stb.
Az hogy hol milyen plaform van, abban számíthat, esetleg, hogy ha például az EPYC vagy ARM lényegesen alacsonyabb TCO-val helyezhető üzembe, akkor az a cloud szolgáltató, aki átáll az alacsonyabb TCO-jú platformra, az alámehet árazásban a másik cloud szolgáltatónak. DE ez sosem fog úgy megtörténni, hogy beüzemelik az alacsonyabb TCO-jú szervereket és át is csatornázzák az előfizetőknek a megtakarítást, akik megrohanják az új platformot kihasználatlanul hagyva a régieket.
(Kivéve persze, ha épp ez a cél.) -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #3332 üzenetére
Írja a cikk végén, hogy ugyanabban a méretben Arm alapon magokat, X86 alapon pedig hardver szálakat kapsz.
Árazás:
I was just interested in what the raw prices were, not any kind of analysis. I looked it up myself here https://aws.amazon.com/ec2/pricing/on-demand/:
Arm m6g.8xlarge $1.232
EPYC c5a.8xlarge $1.232
EPYC m5a.8xlarge $1.376
Xeon m5.8xlarge $1.536
Arm m6g.16xlarge $2.464
EPYC c5a.16xlarge $2.464
EPYC m5a.16xlarge $2.752
Xeon m5.16xlarge $3.072
Szerintem sincs idő lazsálni. Kell a Milan.
Ezzel együtt azt gondolom egyébként, hogy az, hogy a Naples után most már Rome is került az Amazonhoz arra utal, hogy megindultak ezen az úton. Vagyis lesz szerintem Milan is a kínálatban és valószínűleg majd Genoa is. -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
[link] MLiD + Max @ Hardware Numb3rs
Van egy részlet, amikor arról beszélgetnek, hogy felhúzta 5GHz-re a 3800X-et és annál lényegesen kisebb arányú növekedést mért fpsben.
De ha memóriát tuningolt, akkor jobb eredményeket ért el. Arra vezeti vissza, higy a ryzen nagyon érzékeny a FCLK-ra (fabric clock) ami a memória sevességéhez kötődik.Ha ez így.van, nem is nagyon lett volna értelme 5GHz-re tolni a zen2-t.
És ez azt is jelenti, hogy ha a matisse2-n mást is mókolnak a CPU ftekvencián kívül, akkor jobb eredményeket is produkálhat, mint egy ma húzott matisse, vagy akár a egy már ma is 4.7GHz-ig turbózó 3950X. -
Petykemano
veterán
Én még mindig azt gondolom, hogy az AMD ellenérdekelt abban, hogy saját magának/maga által kínált ARM-os processzort készítsen még akkor is, ha az mobil.
Ezen a területen számos nagymúltú chiptervező versenytárssal kellene megküzdeni (Qualcomm, Mediatek) nem is beszélve azokról a mobil készülék gyártókról, akik képesek ARM designból saját maguknak összerakni, ami kell (Samsung, Huawei-Hisilicon, Apple)
Mindenki ugyanonnan indul: amit az ARM kínál.
Megkülönböztetésre a model szolgál (QC) és más fixfunkciós hardverek, amiket az ARM nem kínál. Szerintem az RDNA2 ehhez kevés.
Látjuk, hogy hagyományos OEM notebook és desktop vagy szerver környezetbe is milyen nehezen kerül be az AMD. Én nem hiszem, hogy egy olyan piacon, ahol kábé saját magad is össze tudsz dobni valamit, ennél könnyebb lenne.A másik dolog pedig a kapacitások szétterjesztése. A Rory Read által elvégzett munka éppen az volt, hogy az AMD sokfelé irányuló figyelmét fókuszálta, levagdosta a cégről azokat a hajtásokat amelyek ha mégoly csekély befektetést is igényeltek, de csekély sikerrel is kecsegtettek. Fókuszálta a cég erőforrásait.
Szerintem ha az AMD-nek van "felesleges" chiptervezői erőforrása, akkor helyesebb, ha további IPC növekedésre fordítja a zen magokon vagy a GPU-kon, minthogy még a most meg nem hódítottakon túl további nagy kihívásokkal teli piacok felé kacsintgatna.Ha a chip mégis létezik, akkor azt gondolom, hogy az semi-custom részleg műve.
DE mondom, én kétlem, hogy az RDNA2 önmagában elég jó ok lenne ahhoz, hogy az AMD-től rendeljen valaki mobil chipet. A samsung, ami licencelte az RDNA2-t, persze jó jelölt lenne mégis. De a samsung szerintem nem rendelne ezek után chipet az AMD-től, hanem megtervezné és legyártaná magának. (adabszurdum lehet, hogy a samsung célja a licenceléssel pont az volt, hogy saját erőforrásból megcsinálja az RDNA2 portot a saját gyártósoraira, hátha ezzel át tudja csábítani az AMD-t )Ez persze részemről csak egy vélemény.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #3315 üzenetére
Hogy érzed a "hegymenetben" a Renoir tapadása jobb, mint a korábbi mobil megoldásoké?
Nagyobb lesz a kínálat, az elérhetőség, több AMD lesz a polcokon és nem kell majd lesajnálni, hogy "igen-igen, van AMD megoldás is, de annak azért gyengébb az akkuja is, de amúgy is rövidebb ideig bírná és igaz, hogy az IGP erősebb, de a beletett RX 460M mellett az meg mondjuk teljesen mindegy." ? -
Petykemano
veterán
25x20-as mérettel és 0.05#/cm2 hibasűrűséggel számolva 83 hibátlan és 23 hibás jön ki. Legyen mondjuk 100db használható.
Mennyi lehet most a 7nm wafermegmunkálás?
Legyen mondjuk $7000-8000
Akkor $70-80 egy bignavi lapka
(Ez az anyagköltség erre rakódik még az k+f, amit az árrésben szoktak kifejezni). -
Petykemano
veterán
Az 5nm belekása persze nincs ingyen. De azt gondolom, hogy a legjelentősebb költség/kihívás az első néhány designnál jelentkezik.
Csak azt mondtam, hogy ha a gyártás 5nm-en drága is, az epyc/TR IO lapkája elbírja ezt a költséget. De nem tudom, ha az IO lapka a validáció szempontjából ugyanolyan fontos, meg itt is ugyanúgy át kell tervezni mindent, ahogy Abu írta, akkor ugyanazért nem valószínű.majd kiderül, mi igaz ebből.
(Big navi 505mm2)
-
Petykemano
veterán
Tavaly $4000 wafer árról.beszéltek a 12/14nm-re és $10000 a 7nm
Azóta ez mehetett lejjebb.
De az 5nm biztos legalább ennyi.Még 600mm2 esetén is 40-50 biztos jó. Ha tehát $12000-rel számolunk és 40 hibátlan példány, akkor $300 darabja a gyártás. Epycnél.
Ryzennél.81mm2 rel számolva 600 jó jönne ki és $20.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #3305 üzenetére
Ma valahol olvastam egy véleményt,.hogy a Renoir azért bizonyítja, hogy nem teljesen igaz,.hogy az IO nem skálázódik.
Nem annyira jól skálázódik. Ami azt jelenti, hogy ahol más egységeknél 80%-os a tranzisztorsűrűség növekédése, ott az IO esetén 20-30%-os.Arra gondoltam, hogy ahol sokat nyerhet az amd az az epyc esetén az IO lapka
Az AT mérései alapján az TR esetén a 280W-os fogyasztásból 75W-ot az uncore emészt el.
[link]
És.ez csak egy 4 DDR4 csatornás 24 és 32 magos példány. El.tudom képzelni, hogy a 64 magos változat, ill az epyc esetén, vagy ahol a pcie4 ki van használva, ott akár a TDP fele is lehet az uncore12nm helyett 5nm az kisebb lapkát is eredményezne, és lényegesem alacsonyabb fogyasztást.
Ha csak Milanban gondolkodunk, akkor akár ki is termelné a drága gyártást.
Ha nem csak az epycben Milanban gondolkodunk, hanem a Vermeerben is, akkor az mondjuk egy 70mm2-es IO lapkát eredményezne. Az talán nem annyira nagy.
Mi előnye lenne? Hát haa igazak a pletykák, akkor a zen esetén a fabric speed korlátol. Ha jól tudom, akkor a Renoir esetén már különvált a ddr4 és a fabric frekvencia, 5nm-en esetleg lehet valamivel magasabb frekvenciát elérni,.ami javíthat a késleltetéseken.
Magyarázná, hogy hogy értelmezhető a 5nm a Vermeerre. -
Petykemano
veterán
Hát igen.
Én sem vagyok szakmabeli, de figyelembe véve, hogy milyen mamut módon mozdulnak a szervergyártók, azt tartom valószínűnek, hogy ahhoz, hogy elkezdjenek AMD platformot építeni, egy olyan többéves tervet kell lerakni az asztalra, ami egyfelől papíron jobb, mint az intelé - feltéve, hogy az intel nem téveszti meg a partnereit slideware-ekkel. És megbízhatóan tartani tudja az AMD.Tehát oké, hogy a default az intel, de amikor látja a szervergyártó, hogy az intel csak ígérget, meg késik, és nála azért megvannak az adatok, tehát össze is tudja hasonlítani, akkor azért kell valami backup plan.
Ez a 24 magos icelake azért még nem világvége. A cikk írja is, hogy ezt egy már most is kapható 24 magos rome is hozza. Persze tegyük fel nem végleges az órajelek. Oda akarok kilyukadni, hogy kell a megbízhatóan időben érkező Milan.
-
Petykemano
veterán
Nem teljesen értem a kérdést. mármint az alapján, amely posztra válaszolva feltetted.
Ettől függetlenül én olvastem pro és kontra véleményeket.
Ezek között szerepel olyan, hogy
- az AMD nem fogja felborítani az ütemterveit, hiszen az oem gyártók épp arra építenek, hogy az ütemtervek stabilak és tarthatók.
- Ellenérv, hogy az OEM-ek örülnenek, hogy jobb terméket kapnak
- Ellenérv, hogy az OEM-ek nem örülnek egy kicsit később érkező, de jobb terméknek.Azt is mondják, hogy atekintetben, hogy az AMD mit használjon, a TSMC diktál. Tehát vagy gyártanak valamit 5nm-en, vagy elviszi más a kapacitást. Eközben az AMD-nek elvileg saját enhanced node.-ja van. Szóval nem tudom, hogy áll össze.
másik azt mondják, hogy a Milan tesztelés miatt nem lehet már borítani az asztalt. Ezért a Milan a tervezett 7nm-en készül, a Ryzen és a TR meg 5nm.
Szerintem ez azért nem valószínű, mert eddig épp az volt a chiplet előnye, hogy ki tudták válogatni a gyengébbb minőséget és el tudták adni Ryzenként. TEhát akkor hová teszik a gyengébb 7nm-es zen3 példányokat?Megint mások arra spekulálnak, hogy 5nm-en a Frontier alkatrészei készülnek majd.
Azt mondják, a Frontier egy egyedi zen3 design úgyis.Ha az AMD eddigi semi-custom (konzol) működéséből indulok ki, akkor esetleg egy olyat el tudok képzelni, hogy a Vermeer és a Milan (zen3) 7nm-en érkezik a megvásárolható piacra.
És lesz egy zen3+ jellegű chip, ami 5nm-en készül már majd a Frontierbe. Pár aprósággal felturbózva. Nem állítom az, de például olyasmivel, mint az SMT4. De mondom, nem mondom, hogy az, ez csak egy példa volt.
Aztán a Frontierbe érkező 5nm-es zen3+ban látott egyediségek csodák-csodájára visszaköszönnek majd a szintén 5nm-en gyártott zen4-ben, vagy valamelyik zen3-as apuban. -
Petykemano
veterán
Vajon mi lehet?
A threadben szén nanocső technológiáról beszélnek, ami dram/nand hílyettesítőnek készül.
De az önmagában nem magyarázná az L1$ és L2$ valamint L3$ késleltetésének drasztikus javulását.
Vagy igen? -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #3292 üzenetére
Szerintem nem irreális (nem.nevezném álmodozásnak.)
A skylakeről azért nem.mozdult el az Intel,.mert ipct növelni az új nodeokon a 1-5-2x tranzisztorsűrűséggel kényelmes. Azt gondolom, hogy az Intel is arra számított, hogy hamarabb lesz használható a 10nm.
A sunny cove már benne van az icelakeben, csak épp nem használható mobilon kívül.
A willow cove idén érkezik a tiger lake.formájában. de ez is még csak mobil. 15-28W
Kicsit később érkezik a 35-45W,.de szerintem asztali ebből.se lesz, mert az a rocket lake.A zen3 ezzel fog versenyezni.
Igazából az látszik szerintem, hogy mivel az Intel ügyesen megoldotta, hogy a 10nm-en is meg tudja közelíteni az 5GHz-et, és valahogy összerakja 14nm-en is a cove magot, ezért 15% IPC növekedés a zen3-at legjobb esetben is épp csak szinten tartaná.
Ennél.több kell.
Vagy hamarabb,.mint az Intel termékeMivel jön a tiger lake U, ezért nem meglepő, ha a Cézanne-nal iparkodnak.
Alder lake (golden cove) vs zen4
Azt gondolom még ekkor is problémát.fog jelenteni az intelnél az, hogy megfelelő mennyiségben tudjon gyártani 10nm-en.
Az 5nm 1.84x tratnzisztorsűrűséget ad. Azzal azért már lehet gazdálkodni. Ráadásul bejön a DDR5 is, ami duplázza a sávszélességet. Bár ez lehet, hogy csak multithread teljesítményben fog látszani.Ocean.cove vs zen5
A nagy kérdés itt szerintem az, hogy a az Intel boldogul -e a 7nm ével.Igazából.ugye nem tudunk semmit a zen3-on túl, amiből bármire is Lehetne következtetni, hogy milyen IPC növekesésre lehet számítani.
Illetve azt sem tudjuk, hogy vajon a Warhol féle "optimalizációs" lépcsővel vajon változik-e a product release cadence. Mondjuk sűrűsödhet, miközben a zen gemerációk fejlesztése hosszabbodik.
-
Petykemano
veterán
3900XT: $499
3800XT: $439
3600XT: $319 -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #3280 üzenetére
Azon gondolkodtam el, hogy lehet-e a matisse 2 elnevezés forrása egy 7nm-es IO lapka?
Korábban volt róla szó, hogy sok esetben azért sem tud tovább skálázódni a zen2, mert valójában a fabric frekvenciát nem lehet tovább emelni.
Namost egy 7nm-es io lapka ezen esetleg pont segíthet. És mivel pont lehet külön fejleszteni, hiszen pont ezt hoztuk fel mindig a chiplet design élőnyének, ezért kézzelfogható magyarázata lenne.
Nem csak a matisse2-nek, de a Vermeer után jövő szintén zen3@7nm Warholnak is.
És esetleg még a 15 hónapos zen ciklusnak sem kell emiatt borulnia, sőt, épphogy rövidülhet.Ha a vermeer idén év vége felé jön, jövő ilyenkor vidáman kidobhatják ugyanazt a ccdt ddr5-os IO lapkával warhol néven. Ez persze csak egy példa.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #3254 üzenetére
Warhol : zen3@7nm
Vagy divergál.valahol a design, vagy kezdem azt gondolni, hogy valamelyik szivárgás csak álcázása a másiknak. Féknyúz -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #3257 üzenetére
Ha az AMD early adopter 5nm-en, akkor 2 helyen látnám indokoltnak/szükségesnek:
a mobil piacon. De ha a Van Gogh (9W) az első 5nm.-es mondjuk zen3-as apu, ami mondjuk 2021Q1-Q2-ben jelenne meg, akkor az azért eléggé zárójelbe teszi az elvileg év végén érkező Cézanne-t, ami szintén zen3 apu, csak 7nm-en.
Talán mondhatjuk, hogy technikai értelemben az AMD a ROme-mal és a Milan-nal előnyben van, itt nincs ok kapkodásra
Ahol viszont kézzelfogható előnyt jelentene, az az Arcturus/CDNA gyorsító az nvidiával szemben.¯\_(ツ)_/¯
-
Petykemano
veterán
válasz
Cathulhu #3256 üzenetére
"Apple-lel, Qualcommal amugy se tudna versenyezni az 5 nanos kapacitasert"
2020-ban talán nem is, de 2021-re talán már jutna. Különösen úgy, hogy állítólag saját eljárást kapott az AMD. Nem?TEhát ez a "TSMC's enhanced 5nm process enters mass production in Q4" hír lehet, hogy az ő kizárólagos lapkájukra vonatkozik
" A jomultkor is azt kerdeztem bele a levegobe, hogy miert nem marad 2-3 generaciot egy nodeon, az intelnek is nagyon bejott, maig versenykepes tud marad azon a 14-en, amit mar az egekig optimalizalt. Desktopon nem olyan fontos a fogyasztas mint ultramobil szinten."
Azért a 14nm az intelnek tényleg saját eljárása és tényleg kimaxolta szépen.
2-3 generáció... szerintem az lehet a baj, hogy a desktopon kívül mindkét lényegesebb piacon nagyon számít a fogyasztás és a lapkaterület is. Tehát tök jó lenne, ha 2-3 generáción kereszül tudnák 7nm-en bütykölni és növelgetni a frekvenciát, miközben generációnéknt hoznak 5% IPC-t. A végére ez már biztosan nagyon olcsó lenne, csak épp mobil szegmensben és szervereknél is többet érsz, ha inkább meg tudod felezni a fogyasztást. Ráadás az, hogy trantisztor áldozásával IPC-t is tudsz növelni és a szervereknél esetleg még az is sokat számt, hogy a kupak alá több magot tudsz bezsúfolni.
Ezek a piacok sokkal inkább drive-jai a fejlesztések.De részben egyetértve veled épp ezért mondtam, hogy szerintem a Matisse refresh marad még velünk 1-másfél, esetleg 2 évig is az alsó szegmensben.
-
Petykemano
veterán
TSMC to move 5nm Plus process to volume production in 4Q20
+TPU reportÚgy tűnik, az AMD nem száll fel a 5nm vonatra (sem) első körben. Ami nem baj, mert 7nm-en se volt első, csak megállapítottam. De inkább úgy mondanám, hogy érdekes lenne, ha 5nm-en nem CCD chiplet jönne ki először. Bár 7nm-en sem az volt az első, hanem a vega20.
(Ezzel persze nem akarok utalni semmire)
Volt egyen ilyen tweet. Az valóságtartalma persze kérdéses:
Matisse 2/7
Vermeer 3/7
Warhol 3/7
Raphael 4/5
https://twitter.com/MebiuW/status/1265864700526424065UGye azt jelenti, hogy a
Matisse zen2 7nm
Vermeer zen3 7nmMajd ezután jön egy (Andy) Warhol szintén zen3 7nm
És csak utána a Raphael, ami zen4 5nmNamost ez elég érdekes felvetés, hogy ilyen soká maradna az AMD 7nm-en. Jóhogy még biztos nem aknázta ki teljesen, mert lehet, hogy a zen3 még csak most megy N7P-re, amin a navik voltak és csak utána jön az 7nm EUV lépcső.
Ha az eredeti útitervet néznénk optimistán:
2020Q3: Vermeer (zen3@7nm)
2021Q3: Warhol (zen3@7nm)
2022: Raphael (zen3@5nm)
Már az is elég érdekes, hogy az 5nm-re csak akkor lép rá, amikor az már rendesen kiöregedő fázisban van. (Persze ne legyenek illúzióink, ha eltűnnek a fizetőképes vásárlók az új node-ok mögül, akkor le fog lassulni a TSMC fejlesztése is)De ha a legújabb szivárgást, meg a 15+ hónapos fejlesztési ciklus tendenciát nézzük, akkor:
2021Q1: Vermeer (zen3@7nm)
2022Q2: Warhol (zen3@7nm)
2023Q3: Raphael (zen3@5nm)
Ez már egész helyes lassulás/beállás. más szóval: Milking?Jójójó, ha úgy nézzük, persze az 1 éves cadence-t tartani kell, nem lehet a piacra önteni hamarabb egyre jobb és jobb termékeket. A DIY piac azt jelzi, hogy a zen2 termék épp eléggé jó, nem tudnának sem legyártani, sem eladni többet, nincs hová kapkodni. A brand-értéknek idő kell, hogy felépüljön, idő kell, hogy a brand-értékből kereslet legyen és oem-eknek idő kell, hogy reagálni tudjanak. A szerverkínálat is még csak most kezd kiépülni.
Ha most a Matisse refresh-sel átveszi az AMD a géming koronát is, akkor a zen3 már csak az előny bebiztosításához fog kelleni. Ha így van akkor elég valószínű, hogy elsőre majd csak a 12 és 16 magos változatok fognak megjelenni belőle. Jó drágán. Nyilván amellett, hogy a 12 és 16 magos zen3 lesz majd az default benchmark konfig, az intel comet lake felhozatala elég nevetséges lesz mellette. De még a 24-28 magos Xeonok is. A mainstreamet meg lefedi a matisse refresh (6-12 mag). Egészen addig működhet ez így, amíg meg nem jelenik a rocket lake.
De a rocket lake is csak azt eredményezheti, hogy az amd kénytelen a zen3-mal lefedni a mainstream szegmenst is (6-8)A mobil szegmens az, ahol az AMD-nek viszont kapkodnia kell magát, mert nyáron jön a Tiger Lake U, a Renoir nem sokáig fog jobb alternatívának tűnni.
Úgyhogy a kérdés már csak az:
vajon előbb jelenik-e meg a Cezanne, mint a mainstream Vermeer? -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #3227 üzenetére
Y-series
Jó, de annak van piaca? Jó Végülis raven ridge 2 is van. És kerül ryzen apu rpi alternatívába is.SP5
Én elképzelhetőnek tartom a DDR5-t is."SK Hynix has estimated that 25% of all memory market sales will be represented by DDR5 in 2020 and by 2021 they expect over 40% respectively. "
[link]
bár nem gondolom, hogy az AM szérián kívül bárminek a nevében lenne összefüggés a memóriával.Ha az armos összehasonlítást nézed, akkor az AMD számára elég fontos a memóriasávszélesség a sokmagos procik esetén.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #3224 üzenetére
Azt mondják, az X1 nem Neoverse N1 utód, vagyis nem szerverchip.
Ha ez igaz, akkor az lehet, amit mondtam, hogy az A78 megmarad azon az egyensúly szintén és a nextgen socok 2xX1 + 4xA78 + 4xA55 felépítésben v 1-2-4 vagy hasonlóban fognak.jönni. nyilván a tdptől függően lehet több mag.De nyilván lesz átfedés. Ebből a szempontból tök érdekes, hogy az arm vastagság szempontjából különbözőképpen tervezi a cpukat. Az intelnél is lesz ilyen' egyedül az AMD tartja magát. Bár a l3$-sel ők is játszanak.
Nem tudom, én egyelőre nem látom az amdt érdekeltnek arm proci fejlesztésében. Bármi, amit az arm dob ki az más számára is licencelhető. Tehát akkor tudna armra építeni, ha 1-2 generációval az arm előtt tudna járni, és a magok integrálására lenne valami jó megoldása. Lásd qualcomm.
Ma még mennyivél jobb egy qualcomm chip egy kirintől vagy mediatektől?
A Samsung is feladta a aaját mongoose magok fejlesztését. -
Petykemano
veterán
válasz
Szeszkazán #3217 üzenetére
Az a durva, hogy a 3600XT hogy lenyom a 10900K(F)-en kívül minden mást.
Ha nem száll el az AMD az árral, akkor ez az ultimate mainstream gaming cpu -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #3213 üzenetére
-
Petykemano
veterán
válasz
Cathulhu #3214 üzenetére
(A zen csak az AMD életében volt nagy ugrás. De nem különösebben tér el a felépítése a Core architektúrától. mondhatjuk úgy is, hogy eddig minden eddigi ettől eltérő próbálkozás kudarc volt.)
Arra lennék kiváncsi, hogy vajon mennyi tranzisztort és energiát emészt fel az, hogy az AMD/INtel processzorai el tudnak menni ~5Ghz-ig. Mármint ugyanazzal az IPCvel mennyivel lenne kisebb, vagy mennyivel fogyasztana kevesebbet azonos frekvencián, ha mondjuk csak 3.5Ghz-ig tudna elmenni.
Ott és azért érdekes ez, mert a szervereknél, ahol sok a mag és mindet használja egyszerre, kétlem, hogy bármi is tudna ténylegesen 5Ghz-ig turbózni, miközben 63 másik mag ketyeg 3Ghz-en. TEhát egy Rome esetén az architektúrában felesleges feature az, hogy amúgy elvileg el tudna turbózni 5Ghz-ig. Nem is engedik, mert csak értelmetlenül elvenné a power envelope-ot más szálaktól.
Én azt gondolom, hogy fel fogják használni az X1-et mobiltelefonokban is. De mondjuk úgy, hogy csak 1 olyan lesz. 4 A78 és 4 A55.
Azt is gondolom, hogy x86-ból is lehetne, lehetett volna már építeni olyan magot, mint amilyen apple-nek van. De szerveres környezetben nem sok haszna lenne 8-ból 1 olyan magnak, ami mondjuk 50%-kal többre képes egy szálon, miközben 2x annyit fogyaszt.
De mobil és akár desktop szegmensben ennek akár haszna is lehetne.Vajon fognak így elválni a designok?
-
Petykemano
veterán
Arm Cortex A78 & X1
(Fenti cumókra valószínűleg a jövő év folyamán fognak termékek épülni, és 5nm-en fognak készülni tehát nem nagyon érdemes a jelenleg kapható X86 termékekkel összehasonlítani, hanem azokkal, amik majd jövőre jönnek, zen3, ilyesmi)Az A78 <-> X1 divergencia érdekes. Bár én úgy mondanám, hogy megtartják ezt az utat, mert ha jól tudom, akkor a Neoverse N1-nek is a Cortex A76 az őse.
Na mindegy, a lényeg, hogy az Arm tényleg elindult a nem mobil irányba. Ahogy azt sejteni lehetett a magasabb teljesítményhez el kellett engedni a Performance-Power-Area hármas eddig tartott egyensúlyát.Ami nekem szemet szúrt az ez az ábra:
Az Arm eddig minden generációval 20-30% IPC-t hozott.
Ez most persze csak egy sustained performance ábra itt balra, de azt látjuk, hogy egy 2.6Ghz-es A77-tel szemben a 15%-kal magasabb frekvenciát hozo A78 tud 20%-kal magasabb frekvenciát. Hol a +20% IPC?
mármint ezt a +20%-os csak IPC-ből kéne hoznia az eddigi gyakorlat szerint, vagyis ugyanazon a frekvencián.Az eggyel jobb gyártástechnilógián párszáz Mhz-cel jobb frekvenciával hozott 20% teljesítménytöbblet eléggé belesimul abba, amit az X86 magok szoktak hozni, nem?
Ugyanaz a teljesítmény feleakkora fogyasztásból - ezt meg láttuk a zen2@7nm esetén is.
Ahol IPC többletet tudtak elérni az az X1: 30%
Ehhez 1.5x nagyobb mag és fogyasztás is szükséges.Kérdés: vajon azt látjuk igazolódni, hogy az IPC növekedés fenntartásához az Arm esetén is egyre aránytalanubbul nagyobb tranzisztorbefektetés szükséges?
Vagy egy üzleti döntés született:
Pont úgy, ahogy a A53-A55 magoknak van egy célja és annak a célnak megfelelő Perfromance-Power-Area egyensúlyi pontja és lehet finoman reszelgetni, de nagy mértékben már nem fog onnan elmozdulni.
Úgy az Cortex A7X sorozat esetén is elérkeztünk oda, hogy azt a funkciót ahová ez való (mobiltelefonok, routerek, egyéb passzív eszközök) tökéletesen betölti, és lehet még itt-ott pár százalékot reszelgetni, meg örülünk, hogy egy új node-on kevesebbet fogyaszt, de nincs értelme ennek az osztálynak a teljesítményének a további növelésére, mert minden további IPC már aránytalanul nagy területi és/vagy fogyasztásbeli befektetést igényelne, ami ott, ahová ez az osztály funkciója szerint való (mobiltelefonok) már nem tud hasznosulni. -
Petykemano
veterán
Cezanne= Zen 3+Vega 7(TSMC N7)
Rembrandt= Zen 3+( Zen 3 Refresh?) +RDNA 2(TSMC 6nm,DDR5/LPDDR5,USB4,PCIe 4.0)
Van Gogh= Zen 2+RDNA 2(TDP 9W)
[link]Érdekes, mert mintha abu másként mondta volna:
"A Vermeer és a Renoir után a Cézanne és a Rembrandt kódnevű fejlesztések jelennek majd meg, és utóbbi kettő is a Socket AM4-es foglalatba készül. Ezek közül a Cézanne érkezik hamarabb, méghozzá nagyjából egy év múlva. Erről a fejlesztésről relatíve sokat tudni, ugyanis a Renoir SoC APU-t váltja majd, és Zen 2 helyett már Zen 3 processzormagokat fog kínálni, míg a Vega architektúrájú IGP helyére egy RDNA2-es dizájn kerül.
Az APU-k fejlesztése tekintetében érdekesség, hogy az AMD a generációs ugrásnál csak az egyik részegység számítási teljesítményének növelésére koncentrál igazán. Ezt a Renoir esetében kezdték el, amely az IGP tekintetében nem kínált lényegesen többet a Picasso kódnevű elődjénél, viszont a processzormagok szintjén duplázott, ami számottevő előrelépés volt. A Cézanne ennek a fordítottja lesz. A processzormagok száma nem fog nőni a Renoir SoC APU-hoz képest, ugyanakkor az IGP számítási teljesítménye radikálisan mértékben javul majd.
"
[link]Itt meg most azt mondják, hogy a Cezanne egy olyan lightweight apu, mint a Renoir, csak zen3 magokkal
És eszerint a Rembrandt lesz az, ami az IGP-t növeli.A Van Goghról meg kezdem azt gondolni, hogy a Switchbe megy.
-
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #3207 üzenetére
Az, hogy a Naples nem lett átütő sikersztory nem lep meg. Érthető a vonakodás, bizonytalanság. "Noone was ever fired for chosing intel" és nem is nyújtott olyan kiemelkedő teljesítményt (perf, perf/W)
Tehát a 0.8% => 3.2% tökre érthető.
A Rome viszont igazán jól sikerült, mármint sikerült kézzelfogható előnyöket felmutatni. És így is kisebb lett a növekedés mértéke. 3.2% => 4.5% Nem vártam persze én se egyből nagy átpártolást, látom, hogy még épp csak most jelenik meg a szervergyártók kínálatában, de azért azt vártam, hogy ilyen kézzelfogható előnyök mellett azért növekvő mértékű lesz a adoptáció. Tehát annál a 2.4%-nál legalább nagyobb, mint az azt megelőző 1 éves időszakban. (Ráadásul mindezt úgy, hogy megjelent a Rome pár cloud hyperscaler kínálatában is)A másik kissé érthetetlen a desktop.
12% => 15.8% - ezt sikerült elérni a zen1 és zen+-szal
A zen2 már igazán versenyképes lett. Ennek ellenére itt is kisebb mértékű növekedést sikerült elérni, mint korábban:
15.8% => 18.3%Persze tudom, hogy piac nagy részét az OEM-ek tartják kézben és náluk is pont ugyanolyan lassú a reakció.
Mit gondoltok egyébként - ez most egy marketing kérdés -
Az OEM-ek gyakran hivatkoznak a kínálatuk kritikájával kapcsolatban arra, hogy azt kínálják, amit a vásárlók keresnek. Tehát nem építenek AMD-re, mert a vásárlók nem keresik, vagy azért drágább az, mert a vásárlók kisebb példányszámban veszik.
Ugyanakkor már ezen a fórumon is többször elhangzott, hogy milyen bénaszar az AMD, mert hát ha valaki venne is Rome-ot, az nem elérhető és hogy hát így nem lehet.Szóval mit gondoltok, a vásárlót, végfogyasztót kell meggyőzni és majd kiköveteli magának a megfelelő termékkínálatot, vagy az OEM képviselőjét, mert a vásárló többnyire azt veszi meg, amit kínálnak neki?
(Amúgy döbbenet, hogy a legnagyobb növekedést a mobil szegmensben érték el, pedig szerintem a Raven Ridge és a Picasso nem is volt annyira versenyképes az intel mobil kínálatával szemben.)
-
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #3197 üzenetére
Lassúbb.
Nem gondolnám, hogy 1-2 év alatt át lehet venni a piacot, de azért legalább a desktop piacon lehetne kétszámjegyű az emelkedésÚgy emlékszem, hogy amikor az AMD-nek nem voltak fogyasztásban versenyképes termékei, elég gyakran elhangzott, hogy milyen elképesztően fontos a fogyasztás az OEM-eknek és hogy őket tökre az érdekli, hogy minél olcsóbb lehessen az alaplap, meg a hűtés, meg a táp, mert milliószámra adnak el és a profitjukat jelentheti az, hogy ezen-azon spórolnak $1-$2-$5-t hűtésen, tápon, szellőzés-kialakításon, alaplapon, alaplapi VRM-en.
Most itt lenne a lehetőség a milliószámra eladott termékeken dollármilliárdokat spórolni és nem. És nem és nem. Mert hát a performancia... azért hát mégis.... na. Ezt keresik a vásárlók.
Persze nyilván csak erről van szó. Simán lehet egyszerű mennyiségi kedvezmény.
Lehet, hogy ha egy oem X% felett értékesít AMD-t, akkor elesik olyan kedvezményektől, ami viszi a profitját. -
Petykemano
veterán
AMD x86 shares by Mercury Research
server: 4.5%
mobile: 16.2%
desktop: 18.3%Lassú kapaszkodás.
-
Petykemano
veterán
válasz
Szeszkazán #3194 üzenetére
a legdurvább a 3600XT nevezésű, ha az is valóban megkapja a 4.7Ghz-t. Eddig a 3600/X volt a legjobb mainstream gémer ajánlat. (perf/$), de ahhoz képest 7-12%-os emelkedés még kívánatosabbá teheti.
Csak arra leszek kiváncsi, hogy jár-e ez majd valódi zárcsökkentéssel, tehát az új jövevények tolják-e lefelé az árakat egy tierrel lejjebb, vagy épphogy beépülnek egy fél tierrel feljebb?
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Ampère eMAG 8180 32c workstation
Egy újabb ígéret.Azért 16 mag fölött van latency regresszió
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #3177 üzenetére
"de amúgy felturbózott ARM-el tervezik letarolni a szerverpiacot .."
Azt értem, de úgy érzékelem, hogy nagyobb hype övezi őket, mint olyan cégeket, amelyek már ma is kínálnak designt (Ampere) vagy megoldást (graviton2)
Igaz, persze a nuvia azt ígéri, éteri színtre emeli az egyszálas teljesítményt is.
De azt olvastam a az AT egy fórumán, hogy azért az Apple jól meghatározott célra és jól körülhatárolható eszközökkel érte el a felturbózást
Az A13 esetén a két erős mag 128-128kb L1d és L1i cache-sel és és 8MB (2x4?) L2$-sel rendelkezik. Ezzel etetik az elvileg 6 feldolgozó szálat. Ehhez képest a zen2 32kb/32kb L1 és 512kb L2$ és 1 mag osztozik. Persze nem állítom, hogy a cache mindent megold és az is mérnöki teljesítmény, hogy ilyen Nagy cache esetén is jó a késleltetés.Azt gondolom, hogy egy Apple soc működése ilyen szempontból más. Gondolom, ott nem pattogtatja a szálakat a lightning és thunder magok között.ehhez képest ahol a zen magok kerülnek felhasználásra, ott egyik magról pattoghat másikra.
Nekem tök szimpi lenne egy olyan big.LITTLE megoldás, hogy egy designban van egy 1-2 magos szupererős, szupercachekitömött mag és több általános. Biztos össze Lehetne rendezni egy ccx -et is. Csak ez nem biztos hogy jó lenne szerveres környezetben. Meg arra akkor szoftver is kell, ami nem pattogtatja feleslegesen a szálakat a két külön ccx között. Mondjuk ez most is fontos.Mindenesetre ebből nem látunk még semmit.
Miért nem mondjuk az amazontól várjuk, hogy elhozza az Apple a13 ipct 3-4GHz-cel 128 maggal, stb? Szóval a nevek miatt, akik odamentek? -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #3176 üzenetére
Ez elég érdekes.
Mármint ez már a második pletyka a matisse2/zen2 refresh témában.Mivel a 3300X 4.3GHz-es turbó órajele meghaladja a 3500X és 3600 turbó órajeleit is, ezért végső soron indokolt Lehetne a vérfrissítés.
Ugyanakkor ez az XT elnevezés elég furi.
Nagy a vita arról, hogy ez most minek köszönhető.
- pusztán csak finomodott a gyártástechnilógia
- kipörgetik a mainstream piacra a jó lapkákat, ami eddig rome-ba ment.
- vagy csupán arról van szó, hogy jön a B550 és a renoiron kívül nincs más, Amivel kínálni lehetneÉn nem várok nagy durranást, szerintem csak felviszik a 8 magosok turbóját is 4.7GHz-re, a 6 magosét meg 4.6-ra.
Mindenképpen szokatlan lépés a zen3-hoz ennyire közel még akkor is, ha gyakorlatilag nem kerül semmibe
-
Petykemano
veterán
Valaki elmondja nekem, hogy a Nuvia nevű új céget miért magasztalják? Miért nevezik a szilícium ipar Teslájának?
-
Petykemano
veterán
válasz
Cathulhu #3168 üzenetére
Érdekes grafikonok.
Csomó olyan van, ahol valójában az SMT nem hogy nem dob 30-50%-ot, de még ront is.Ezzel együtt érdekes látni, hol tart az ARM.
Talán van még reménye az AMDnek (és az intelnek)A kommentek közt mindkettőre.van válasz:
Sok esetben a HPC/cloud szegmensben olyan alkalmazások futnak, mármint itt a tesztben,.ami nem fér bele.a.cachebe és a memóriasávszél szűk keresztmetszetet jelent. Valóban lehetett azoknak némi igazuk, akik a magok számának duplázása kapcsán felvetették: hogy fogja tudni ezt 8 csatorna etetni.Ez megmagyarázza a Milannál a 32MB+ L3$ jelzést és azokat a spekulációkat is, hogy HBM lehet szükséges. Nem kifejezetten késleltetéscsökkentő, hanem sávszélességnövelő gyorsítótár gyanánt.
A másik dolog a kommentekben az ARM.
Egyik hozzászóló elmondja, hogy az isának kevés köze van az energiahatékonysághoz. Szar vele dolgozni, és szar a sok legacy utasítás, de nem ez a döntő.
Energiahatékonyság jöhet abból, hogy mire van kitalálva egy architektúra.és hát az x86 iránya elég régóta a vastag többszálú adatfeldolgozás. Az armos implementációk pedig eddig nem erre hegyezték ki. De most hogy épülnek a szerverek, majd kiderül, hogy sok adat feldolgozásához sok energiát kell.Itt jön képbe a data locality. Coreteksnek volt egy videója arról, hogy valójában mennyire kevés enegiát igényel az adatfeldolgozás, a számítás az adatmozgatáshoz, memóriából való kiolvasáshoz képest.
De valószínűleg ez inkább ügyes mérnöki megoldás, semmint isa kérdése.Ami mégis döntő lehet, hogy az arm licencelhető. Az x86-ot az AMD és az Intel bütykölgeti.
De arm oldalon saját specifikus célra be tudnak szállni olyan dollárszázmilliárdos cégek,.mint Apple, amazon, Google, facebook, akik sok esetben azt se tudják, hová tegyék a profitot (hogy az adóhatóság ne lássa) -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #3166 üzenetére
Pontosan. (közben lehozta a videocardz is)
egy dolgot tudok elképzelni:
Ugyebár a Rome-ot valószínűleg még sokáig gyártaniuk kell valamilyen mennyiségben. Annak lehet selejtje. Pont úgy lefedhetik az alsóbb szegmenseket Matisse chipekkel, ahogy tették azt 1600/AF-fel, 2600-2700X-ekkel eddig.
Tehát hogy a Milan/Vermeer érkezésével kipörög nagy kereslet a Matisse lapkákra. Felszabadulhatnak a jobb minőségű lapkák, amikkel fel lehet frissíteni azokat a 6-8 magos SKU-kat, amikkel a továbbakban az alsóbb szemenseket lefedik. És ennyi.(Azt is figyelembe kell venni, hogy az intelnel mindig lényegesen több sku-ja volt, lehet, hogy hasonlóképp dömping lesz az AMD-nél. Értelmetlen átfedésekkel)
Ez azt is jelentené, hogy a Vermeer esetleg eleinte nem is megy le 6 magig, hanem 1 chiplet 8 mag, 2 chiplet 12-16 mag lesz a kínálatban.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #3164 üzenetére
Van aki már tudni véli, hogy mi jön és mikor
"Big day is coming...
6/16 Release.
7/7 Start selling."
[link]"3750X/3850X.....
Not APU"
[link]Ezt persze senki ne vegye készpénznek.
Arra spekulálnak, hogy a 3100-hoz és 3300X-hez hasonló két chipletes megoldás lehet.
Ami elég furcsa lenne szerintem.
Ugyanis a 3300X tanulsága épp az, hogy az egy CCX miatti alacsony késleltetés hasznos és jótékony hatású.Ehhez (CCX-CCX) képest a 3950X-ben a chipletek közötti késleltetés valamivel még nagyobb:
Nem tudom, hogy hasznos lenne-e, ha egy 8 magos CPU úgy épülne fel, hogy
[(4+0)(4+0)] 2x16MB L3$ használatával. Szerintem ez semmilyen előnyt nem jelentene a jelenlegi 8 magosokhoz képest. Illetve hát talán annyi, hogy mivel két chiplet van, több a lehetőség a Legjobb mag kiválasztására, és nagyobb a hűthető felület, tehát valamivel magasabb frekvencia érhető el. De késleltetés az ára.
[(2+2)(2+2)] 4x16MB L3$ használatával. Ez meg kég rosszabb, szinte alig van így két mag közt alacsony késleltetés. Multithreadben hasznos lehet a több L3$. -
Petykemano
veterán
E szerint egyszer valamikor szerepelt a tervek között egy refresh lehetősége. Persze lehet, hogy lesz refresh, lehet, hogy nem, lehet, hogy részleges.
Nyilván többmibdemtől függhetett: csúszik-e a zen3, jó lesz-e a cometh late, fogy-e a Rome.A csillagok állásából én ma arra tippelnék, hogy legföljebb részleges refresh lesz. Szerintem későn jött a cometh late és talán a zen3 sem késik.
-
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #3158 üzenetére
Ez nem kifejezetten ide való, de ...
Szerintem lehet értelme. A legtöbb AMD vs Intel vitában a 9900K és most majd a 10900K melletti érv az, hogy "nekem a maximum teljesítmény kell, az ár nem számít" Az ilyen hozzáállású jellemzően gamer felhasználók tábora szerintem azért elég népes, és elég vastag pénztárcával rendelkezik, hogy hajlandók legyenek megfizetni a prémiumot és összességében ne legyen veszteséges.Itt esetleg az a kérdés vetődhet fel, hogy amikor ennek eljön az ideje, akkor a a "maximum teljesítmény" az intelnél lesz-e.
Ha nem a legcsúcsabb csúcs gamer proci mellé veszed a borzalmasan drága DDR5-öt, mert az egy előremutató, jövőálló platform, akkor milyen előnyöd származhat belőle?
- megduplázódhat a magok száma - de ez azért inkább a MT teljesítményen dobhat
- megduplázódhat az IGP
- bekerülhet-e valamilyen olyan részegység (ML) a következő években az asztali procikba, ami nagy fizetőképességű felhasználóknak jelent sokat és feltétele a DDR5 által kínált nagyobb sávszélesség (olyasmire gondolok, mint amit az Adobe-val kapcsolatban mutattak be) -
Petykemano
veterán
Vermeer
(Igorslab) -
Petykemano
veterán
Nem egyszerű a helyzet.
Merthogy 4k széria tagja. A 4k széria azért remélhetőleg emelni fogja a árérték arányt.
Ez azt jelenti, hogy nem egyértelmű, hogy még a 3k széria árazásába, vagy a 4k szériába kell e beilleszteni.Ha a 3k szériába illesztenénk, akkor meglepődnék, ha olcsóbban adnák a 3700X-nél.
Eddig a 4/8-as apu ára a 6/12 CPU árával egyezett meg. 8/8 az olyan kb, mintha 6/12 lenne. Tehát 8/16-os árban fog menni. $350-re tippelnék első blikkre,.de már egy 3900X is kapható $420-ért állítólag. Így esetleg a $300 sem esélytelen.Ha a 4k szériába illesztjük, akkor viszont CPU erő szempontjából nem lesz egyenértékű egy zen3 6/12-vel, legföljebb egy 6/6-tal. Így - feltéve, hogy a zen3-mal az AMD nem emel árat - akár $250-ért is elérhetőnek kéne lennie.
A kérdés, hogyan: már eleve ezen az áron vezeti be, még a 3k mellett, vagy előzsör drágábban,.később olcsóbban lenne kapható?
-
Petykemano
veterán
Zen3
A pletyka szerint az amd által hivatalosan közölt IPC növekmény 15-17% De a tesztek során ennél több érződött. [link]Kicsit ködös megfogalmazás. Akár utalhat csupán magasabb frekvenciára is, vagy a megosztott L3$ hatására is. Mindenesetre jónak ígérkezik.
Apropó, egy olyan vélemény is.megjelent, hogy talán pont ennek köszönhető az AMD döntése, hogy megszakítja a zen3 támogatását korábbi alaplapokon. Mármint nem abban az értelemben, hogy technikailag bármi indokolná a zen3-mal kapcsolatban, hanem hogy annyira jó lesz, hogy senkit nem fog majd érdekelni, hogy nem tudja bepattintani a 300-as v 400-as alaplapba.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
DDR vs HBM latency
Nagyon szépen megmagyarázza, hogy valójában miért nehéz kérdés a HBM, mint L4$.Ezt most persze nem úgy mondom, mintha mindig is ezt mondtam volna. Épp ellenkezőleg.
Ezt érdemes pontosítani persze: nem érdemes cache célra használni, mert a rendszermemória elérését valószínűleg nem gyorsítja. Azt most nem tudom, hogy ez vajon valami belső mérés, vagy CPU-Memory késleltetés és a HBM késleltetési értékei annak ellenére ennyivel rosszabbak, hogy lényegesen közelebb van a feldolgozóhoz.Viszont a sávszélesség különbség durva. Az A64FX-ről mondta Coreteks, hogy a masszív párhuzamos - vagyis GPU-szerű - feldolgozási működést épp a brutális sávszélesség teszi lehetővé.
Az a kérdés, van-e - jelenleg - olyan - jelenleg - cpu által végzett feladat, ami cpu-n masszívan párhuzamosan végzett, vagy azért nem végezhető cpu-n, mert a cpu által elérhető sávszélesség limitál?
A hagyományos DDR memóriával szemben én versenyképes alternatívának látom - legalábbis bizonyos feladatokra - azt, hogy a DDR4/5-öt közeli nagy sávszélességet biztosító HBM-mel helyettesítik, ami viszont még mindig csak buffer, és a rendszermemória funkciót pedig DDR helyett DIMM foglalatokba helyezhető 3dXpoint-tal helyettesítik. a gyengülő késleltetést megnövelt L3$-sel igyekeznek enyhíteni, amit viszont majd kezelnek 3dstackinggel. A cache méret növelésével ugyanis nyilvánvalóan romlik a késleltetés. Ez feltételezésem szerint a címzés miatt van. De talán a L3$ harmadik dimenzióban való kiterjesztése ezen enyhíthet
Tehát DDR helyett:
1) HBM
+ lényegesen nagyobb sávszélesség
- rosszabb késleltetés
2) 3dXpoint
+ lényegesen nagyobb rendszermemória
- rosszabb késleltetés
3) L3$ növelése
+ jobb késleltés
- nagyobb lapkaméret, nagyobb fogyasztás
4) 3d stacking / L4$Ez nem biztos, hogy teljesen általános lesz. Ahogy leírtam, eléggé csereszavatos, hogy van-e fedélzeti HBM vagy nincs, és a DIMM foglalatba is lehet 3dXP vagy DDR4, vagy akár mindkettő. Ez ugye most is így van.
Vajon a Milan/zen3 esetén épp azért írták, hogy a L3$ 32+MB (ami miatt szárnyra kaptak a 48MB-os pletykák), mert lesz olyan HPC-be szánt változat (válogatás), ami 48MB L3$-sel rendelkezik, hogy kompenzálja a mellette levő HBM késleltetését? De asztali verzióban letiltható a L3$ egy része?
-
Petykemano
veterán
TSMC's 5nm orders enter mass production next year
AMD zen4 és RDNA3 versenyben (?) az 5nm-ért 2021-2022-es időszakra nézve.
Ezek szerint az "AMD-nek idén havi 20000 waferen kell gyártani N5-ön" pletyka nem volt valós.
-
Petykemano
veterán
"Enhanced monitoring of AMD Renoir and Zen3 family."
HWinfo - upcoming changes -
Petykemano
veterán
a mobilhoz hasonló lehet, de szerintem a TDP-vel nem feltétlenül arányosan.
Ezek nyilván a rosszul fogyasztó "gyengébb" minőségű darabok.De ha tényleg 4700G néven fogják árulni, akkor lehet sejteni, hogy nem a 3400G-t fogja váltani - árban -, hanem mondjuk $300 körül lesz kapható.
A X400G általában kb az X600(X)-szel volt egy árban, miközben prociban gyengébb volt.
4700G néven várhatóan egy árban lesz a 4700X-4800X-szel, miközben a proci a generáció miatt értelemszerűen gyengébb. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #3060 üzenetére
4700G aots
Csak jön az -
Petykemano
veterán
Persze. Legföljebb 720p low-ban mérve.
A lényege a kommentemnek az lett volna, hogy tettenérhető az 1CCX(16MB) vs 2CCX (2x8MB) különbsége. És hogy amit most látunk 9900K és 3(7|800)X különbség nem csak a látható frekvenciával és a cinebench-csel kimutatható IPC növekedéssel, hanem emiatt (is) zárulni fog.
Sőt, ha belegondolok, a várhatóan 15%-os IPC növekedésben már benne lehet az is, hogy egy mag mekkora részét tudja a fedélzeti L3$-nek használni. -
Petykemano
veterán
A 3300X egy CCX 16MB L3$
A 3100 2 CCX 2x8MB L3$A 3300X 200-400MHz-cel tud többet, mint a 3100.
Mégis, a játékokban elég gyakran 10-15%-kal nagyobb a különbség a 3300X javára, mint amit a frekvencia magyaráz. A különbséget a fenti két dolog magyarázhatja:
- a 4 mag közös CCX ben van
- mind a négy mag eléri a 16MB L3$Hasonló szituáció fog fellépni a zen3 esetén is. Persze valószínűleg valamivel kisebb mértékben, hiszen azért 2x2 mag esetén biztos gyakoribb a CCx-ből való kilépés, mint 2x4 mag esetén.
Tehát zen3 játékokban:
+5% frekvencia
+15% IPC
+5-15% CCX design
Összességében 25-35%-os előrelépés is várható. -
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #3094 üzenetére
Hát nem tudom, a MF adatok alapján a DIY piac 85-90%-t viszik, nem érdemes arra kommunikálniuk, hogy érdemes elhalasztanod a vásárlásodat.
A oemek és a szerverek piacán meg valószínűleg a megfelelő emberek megkapják a megfelelő információkat NDA alatt.
A lassítással kapcsolatban egyetértek. Illetve azt nem tudjuk, hogy vajon a Rome azért nem nyer olyan teret, amit a benchmarkból gondolna az ember, mert ehhez idő kell, mert a szerver partnerek olyan gépeket állítanak össze, amilyet a vásárlóik akarnak, és amíg a vásárlók nem akarnak AMD konfigot, addig felesleges pénzkidobás azt kínálni. És így itt a sales érvényesül, további technikai paréterek, vagy még több százalék előny semmit se számítana rövidtávon.
Vagy pedig arról van szó, hogy a rome még mindig nem elég jó ahhoz, hogy a fejekben teret nyerjen.Máskülönben szerintem az Armos szerver cpuk miatt nem lehet lassítani. Van már kettő (amazon graviton, fusitsu A64FX ), ami remekül muzsikál és van vagy három tervek formájában. Ezeknél jobbat kell kínálni.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #3092 üzenetére
Hát majd meglátjuk.
Sokminden lehetséges. Akár igaz is lehet.
De lehet, hogy az AMD azért lebegteti a.matisse2 dolgot, hogy altassa az intelt.
Lehet, hogy direkt azért.fog júniusban. Megjelentetni pár holmit, mert jóljön még $10-20-30 eladott példányonként és Így ilyen refresh után mindenki azt gondolná, hogy hahh, a zen3 késik, nyugodtan lehet még hegeszteni (nameg ugye vásárolni) aztán {megjelenési dátum}kor bumm mégiscsak megjön, aztán mindenki aki a matisse2-ből jósolt, ott marad letolt gatyával.
De ugyanígy lehet valami félreértett hülyeség is, vagy egy soha meg nem valósuló B terv. -
Petykemano
veterán
Elég érdekes anyag
A valóságtartalma persze kérdéses, senki ne higgye el egy szavát se, csak egy önjelölt próféta, aki mindent kitalál, hazudik és félrevezet, csak, hogy növelje a nézettsegét.
Tehát fake.news, orbitális hülyeség az egész, akár én is kitalálhattam volna, aztán vagy bejön vagy nem.Szóval a kötelező tisztázó körök után...
- a Renoir kis gpus olcsó lapka, aminek nem célja a belépőszintű gpuk helyettesítése, elfér mellette.diszkrét megoldás. De jön majd egy nagyobb. (Számomra nem volt világos, hogy ez most zen2 vagy később jön zen3 alapokon)
De a jövőben kétféle apu jön majd "biztosan"
- Matisse2 = zen2 refresh. 100-200MHz itt-ott. Júniusban.
(Annak lehet létjogosultsága, ha és amennyiben már gyártják a milant, esetleg csökkent a kereslet a rome iránt és be tudják forgatni a jobb minőségű lapkákat a desktop vonalra. Ámbátor a zen3 feltételezett októberi rajtjával együtt azért szokatlan lépés lenne. )
- zen3 október. De alacsony elérhetőséggel. A zen3 (és feltehetőleg a zen4) is már nem az az vad és ambiciózus terv, ami régen volt, hanem egy relatív visszafogott, de határozott előrelépé. Az AMDnek nem célja mihamarabb betolni a designba feature-öket, amíg technológiai fölényben van (persze egész kás technológiai fölényben lenni és azt üzletileg kiaknázni), és ellentétben azzal az időszakkal, amikor hátrányban volt, most nem.célja a hírverés sem.
- zen4 2021 december
- zen3+ 5nm pipecleaner. (Itt szerintem sok a bizonytalanság. A ddr5 miatt. Lehet, hogy a zen4-et kár ahhoz lövik be, ha viszont az csúszik, akkor kellhet valami stopgap. Ezzel együtt nem tudom, miért lenne jobb pipecleaner bármi, mint egy zen4 chiplet. De azt el tudom képzelni, hogy esetleg hamar jön egy 5nm-es apu. Ez a témakör nyilván arra a pletykára való reflektálás, hogy 2020H2-től.van az AMDnek 5nm kapacitása) -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #3079 üzenetére
Hát azért ez elég vicces
A ryzen 1k csak két chipset évadot élt meg
A ryzen 2k 2.5-öt
Ha lesz még 6X0 chipset, ami AM4 (ez nem.biztos sztém ) Valószínűleg abba már a zen2 se megy majd bele.Szóval tök jó, hogy a foglalat PIN kiosztása ugyamazaradt, de ez csak arra elég, hogy ha egy szériát akarsz előre váltani. Én a B350es lapomba már nem tudok majd zen3-at betolni. Elvileg zen2-t kéne, bár ez alapján az ábra alapján nem.
Amúgy valaki mondja már el nekem, hogy Mit tud a B550 chipset, ami olyan többletet jelent a X470 vagy B450-hez képest, ami miatt megérte ennyit kotlani rajta?
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
thgergo #3075 üzenetére
Igen, ez igaz, az SSD technológia is számít. A beszélgetésben is megemlítik, hogy a QLC késleltetése már meglehetősen közel van a HDD-hez.
Végülis a 25000ns-hoz képesti 1000x (ami az ígéret volt) 25ns, ami elég ígéretes lehetett akkor.
Aztán jött a 100x, ami még mindig 250ns, stb
Lehet, hogy a 3D Xpoint technológiát is terheli az, ami az SSD-ket is: ha növeled a kapacitást, rosszabbodik a késleltetés? -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #3034 üzenetére
1:45:00-kor mondja a szaki, hogy az optane előnye a majdnem RAM jellegű alacsony késleltetés. Ennek ellenére a ma kapható optane-ekhez képest a mai ssd iops és bandwidth tekintetében is versenyképes. A latency előny nem érzékelhető.
Vajon ez a tároló jellegzetessége lenne? Vagy a vezérlőé?
-
Petykemano
veterán
Találgassunk!
Van (Lesz) az AMD-nek egy RDNA és egy CDNA... hát nevezzük GPU arcitektúrának, annak ellenére, hogy elvileg a CDNA egy masszívan párhuzamos feladatok végrehajtására alkalmas gyorsító csupán. Állítólag pont a grafikai - képadó - részt cserélik tensor magokra.
a Renoirban levő Vegát nem nevezték CDNA-nak, az továbbra is GCN, ezt szögezzük le.
Nyilván egy mobil lapka esetén fel sem merül a kérdés, hogy a következő (széria) már RDNA/2 IGP-vel érkezik. De azon a szegmensen kívül?
Többször felmerült már, hogy milyen fancy lenne, ha az IO lapkában azért mégiscsak lenne valami kis IGP, ami legalább képet ad. Jójó, hát most erre persze ott lesz már a 8 magos desktop Renoir.
Egy IO lapkába bezsúfolni a képadásra alkalmas részeket talán némileg pazarlás. Mármint az intelt is sokan szidják, hogy az IGP felesleges. És nyilván, amíg csak holt szilícium, amit azért meg kell fizetni, és nincs semmi, ami ki is használja, addig így is van. De mivel mindig kellően kis teljesítményű, ezért sose volt értelme nekiállni használni.
Nyilván ez egy ördögi kör.
Szóval a kérdésem arra vonatkozik, hogy vajon APU-t fogunk-e látni olyat, amiben nem RDNA/2 IGP van, amit grafikára kínálnak, és nem is feltétlenül az IO lapka része. Wang azt mondta, hogy a grafika chipletesítése nehéz kérdés. De CDNA architektúrát lehetne chipletből építeni. És ilyen chipletet a későbbiekben akár - ad abszurdum nem képadó gyorsítóként - desktop, vagy threadripper csomagra is lehet illeszteni.
Azt persze én se látom, hogy ennek ma konkrétan mi értelme lenne. Merthogy valaminek először meg kéne törnie azt az ördögi kört, hogy a CDNA gyorsító magok közös címteret, közös alacsony késleltetésű memóriát használnak a CPU magokkal és ebből milyen előny hozható ki. És nyilván a teljesítmény se érné el sosem egy különálló gyorsítókártya kapacitását.
-
Petykemano
veterán
Ryzen 7 4700G
Erős kezdés. -
Petykemano
veterán
Van ez a direkt az amdnek készülő 5nm enhanced node. Állítólag.
"The report mentions that AMD secured production for 20,000 12-inch 5 nm wafers per month starting with the second quarter of 2020. "
[link]Chainnews info. Pletyka. Állítólag.
5nm 2020-ban? Jójó, nem fog a polcra kerülni, nadehát még a zen3? Milán, Vermeer se jött ki, meg az arctrurus se. Ezek fognak az év második felében kijönni. Akkor Mit kezd el gyártani az AMD ugyanekkor?
Már most indulna a genoa/zen4 gyártása? Vagy az arcturus/cdna, esetleg cdna2? Elég nagy bátorság lenne nagy lapkával kezdeni az új nodeon. Bár volt már ilyen.
Ugyanakkor az, hogy a zen4 tömeg gyártása induljon meg, az elég durva lenne. Az azt kéne jelentse, hogy vagy nagyon összecsúsznak a zen3-kal, vagy a milant már rég gyártják, szállítják. Ezek elég meredek gondolatok. Értsd : még magam sem hinném.Ugyanakkor az is igaz, hogy az AM4 életciklusa 2020-ig tart. Szerintem nem fogunk 2021-ben már új AM4 lapkakészletet látni. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy 2021-ben Debütál az AM5, de ha már idén gyártják a zen4-et, akkor 2021-ben csak ki kéne jönnie. De és a DDR5?
Hát állítólag a Samsung 2021-ben piacra dobja
[link] [link]
Micron is:
"Micron’s DDR5 modules for server systems are expected to ship in the second half of 2020. Desktop and laptop systems will most likely have to wait until 2021, provided AMD and Intel add requisite support."
[link]Az, hogy a szerver piacnak már 2020 második felében szállítanak ad egy különös egybeesést a 5nm gyártással, ahonnan ez az egész gondolatmenet indult.
Ha tippelnem kéne, azt mondanám:
A zen3 talán korábban jön, mint gondoltuk. Abu 104MB gamecache -s 16 magos procija, amit oem anyagokban látott, arra utalhat, hogy 2-4 hónapon belül piacra kerülhet.
A zen4 2020 második felében gyártásba megy. És hasonlóan valamikor 2021Q3 táján megérkezik a desktop piacra. (Feltéve, hogy valóban lesz hozzá RAM és főleg alaplap)
Ez persze csak egy a fentiek optimista értelmezése, nem gyémántba karcolt tévedhetetlen álláspont. A dolgok ritkán alakulnak a vártnál jobban és covid19 is van.Itt egy kis találgatás erről: [link]
-
Petykemano
veterán
válasz
#82819712 #3050 üzenetére
Az, hogy a Vermeer mikor indul szabadon választható. Mármint kíváncsi vagyok, lesz-e nyári (hotchips), vagy őszi bejelentése a Milannak. Itt hiába nincs papíron versenyképes Intel ajánlat, attól még nagyonis számíthat az ügyfelek döntésében, hogy van e csúszás, vagy nem. Ez itt érzékenyebb terület, mint a desktop. Vidáman gyárthatják és szállíthatják a Milant, míg gyűjtik a selejtet, addig a zen2 eladás is remek desktopon, aztán meglátják, milyen a felhozatal.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy a következő hetekben-hónapokban jöhetnek zen3 leakek, attól még a Vermeer kiadása a fenti okokból csúszhat ahhoz képest, hogy már úgy tűnik, a küszöbön van.
(Vö. Phoronix cikk, Abu 16 magos 104MB gamecache procija)Egy Kicsit persze kilóg a lóláb, hogy ha júniusban tényleg kiadják a 4X00G desktop Renoir vonalat, a nagytesókra meg várni kell, de ez teljesen illeszkedik a néhány hónappal ezelőtt felbukkant roadmapre
-
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #3039 üzenetére
Ez eléggé elszomorító ahhoz képest, hogy az Intel milyen bevételnövekedésről tanúskodott ugyanebben az időszakban. (ha jól emlékszem)
Hihetetlen, mennyire nehéz az áttörés. Pedig talán a sebezhetőségek miatti kapkodásszerű kapacitásbővítés időszakának vége. Persze világos, hogy ez el is odázta az epyc-kel való kísérletezgetést, ami valószínűleg tavaly év vége felé indulhatott meg. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #3032 üzenetére
Felmerült bennem a kérdés, hogy tulajdonképpen mi választja el manapság az SSD-t az optane/3dXpoint-től?
Mármint régen mondjuk a 100k IOPS egy elég hard limitnek tűnt az SSD-k esetén. De ma már a M.2 foglalatos PCI3/4-es ma még talán prémiumnak számító SSD-k is (mérettől függően akár) 500k is IOPS-t tudnak.
A kérdést nem oda akarom kifuttatni, hogy mi értelme az optane/3dXpoint-nak, de az előnyeit látni kell. A kérdés önmagában csak azért vetődik fel, mert az intel által piacra dobott termékek eddig nem igazán váltották be azokat a számokat, amivel a kezdetekben reklámozták. Ezek a kezdei 64GB-os alaplapi összeköttetéssel bíró példányok nem, vagy alig adtak többletet egy hagyományos SSD-hez képest, miközben drága is volt és kicsi is. Háttértárnak.
Kiderült, hogy a Sony terve a seamless load, a játékok adatainak streamelése SSD meghajtóról. 5-7GB/s És ehhez terveztek is egy IO chipet, ami DSP formában tartalmazza a kraken decompressort.
Felröppent a hír, hogy az RDNA3 256GB fedélzeti memóriával fog érkezni. (Ezt persze ne vegyük
készpénznekérintésmentes másodlagos számlaazonosítóra történő azonnali átutalásnak) De a lényeg, hogy megint felröppent a hír, hogy esetleg a GPU-ra integrálva lehetne használni memóriabővítésként SSD-t.Több ötletem / kérdésem is van.
1) Lehetséges-e vajon, hogy az SSD - legalábbis amiket eddig a profi SSG-kben használtak - nem kellően gyorsak RAM helyettesítésére. De az optane / 3dXpoint igen, különben nem lenne DDR foglalat helyére beilleszthető modul. Méretet késleltetésért, persze, de a jobb körökben úgy használják, hogy a foglalatokban levő valódi DRAM gyorsítótárként funkcionál.
Tehát ha már az optane/3dXpoint úgyis alkalmas DRAM helyettesítőként DRAM gyorsítótárral kevés késleltetés árán nagy méretnövekedéssel, akkor lehet-e ez a megoldás?2) Általában persze az SSD-k úgy működnek, hogy van valami vezérlőchip rajtuk, és azok is szintén - jobbára - használnak DRAM-ot gyorsítótárként. az SSG is valószínűleg úgy működött, hogy kellett azért a GPU-ba egy olyan IO vezérlő, ami az SSD-ket kezelte. (kivéve persze, ha ez magán az SSD-n volt)
Amikor a Vega HBCC-vel működött, ott is volt HBCC, ami történetesen PCIe-n keresztül használta a rendszermemóriát úgy, hogy a fedélzeti HBM csak cache volt.Mindenesetre az nyilvánvaló, hogy valami vezérlő kell
Lehet-e az a DDR és a GDDR jövője, hogy kvázi a mai DDR és GDDR chipekre 3d stackiing ráépítik a már ramhelyettesítésre is elég gyors 3dXpoint-ot ennek lekezeléséhez szükséges vezérlőkkel együtt. (Nyilván a gondolat annyiből nem új, hogy maguk a DRAM chipek és SRAM cache-sel működnek már most is)
-
Petykemano
veterán
válasz
Cathulhu #3030 üzenetére
De ez nem egy hardver, hanem egy storage engine, amit ilyen jellegű hardverekre optimalizáltan terveztek.
Storage Engine a mongodbben pl a wiredTiger. Mysqlben az InnoDB. Ezt a hse-t szerintem wiredTiger helyett használhatod.Ott persze biztosan van kötődése, hogy mi a fenének fejlesztene pont a micron pont egy ilyet, ha nem épp saját hardvereinek eladását próbálja ezzel támogatni, hogy valóban kiaknázható legyen az abban rejlő potenciál.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Állítólag a Van Gogh az, ami a Renoir nagytesója.
Azon gondolkodtam el, hogy vajon lehetséges-e, hogy nem arról van szó pusztán, hogy nagyobb, hanem hogy RDNA/2 egység van bennük.
A Renoirral kapcsolatban is felmerült ez a kérdés, amire azt válaszolták: akkorra még nem volt kész (az RDNA)
Az RDNA-ról abu azt mondta, nagyon ki van tömve cache-sel. Lehet, hogy valamivel többre lenne képes ugyanannyi DDR4 sávszélesség mellett.De mennyivel? Mondjuk egy 5600X 2/3 sávszéllel és 2/3 CU számmal hozza a Vega 56 eredményeit. Ez a Vega persze nem az a vega. De mondjuk max 50%.
Arra - csak azért, hogy visszavegye a tiger laketől az igp elsőséget - megéri egy új sku?
Vagy nem tudom, mennyire számíthat gyártóknak, hogy megspórolható vele egy nvidia MX350 is.Én nem látom, hogy ez hová illeszkedne be és higy érné meg. Elméletben persze igen, de az OEM gyártók gyakorlata alapján.
Apropó azt mondod, a diszkrét Vegában volt tömörítés, de az IGP-ben nem?
Ebben mondjuk idővel lehet változás a Sony féle kraken DSP-t biztos fel fogja használni valamilyen formában az AMD is.
-
Petykemano
veterán
Elkezdett terjedni egy pletyka a Cezanne-ról
Ez alapján FP6, vagyis pin kompatibilis a Renoir-ral.
7nm, zen3 - jelentős CPU teljesítmény növekedés
RDNA2(Navi23)
Jövére érkezik
https://twitter.com/_rogame/status/1253665313259995137Elvileg úgy került ki az info, hogy valami partnertől.
Hát nem tudom. Egy kicsit korainak érzem. Még a Renoir is alig jött ki a gyárkapun.Azt mondják, a Tiger Lake U 2020 közepén jön, a Tiger Lake H pedig év vége, 2021 eleje. Tehát én nem állítom, hogy ne lenne ok iparkodni. Mert jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a REnoir minden jósága ellenére csupán néhány notiban jöhet ki, a Tiger Lake-re meg ezerrrel készülnek.
Az óvatos-duhaj elgondolások szerint még a Vermeer is idén év vége és senki ne is álmodjon nyári Ryzen4000-ről. Hanem nyáron csak a Renoir desktop fog rajtolni
A zsákban van még:
Van Gogh - ami elvileg egy Renoirnál nagyobb APU.
Rembrandt - ami elvileg zen4-es apu.Én arra leszek kiváncsi, hogy jön-e AMD címkéjű, kereskedelmi forgalomban kapható Renoir nagytesó. A Tiger Lake miatt indokolt lenne, de azért látjuk, hogy döcög még az U meg H piac.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
A zen3-hoz tartozó microkód 12KB lesz a zen2-höz szükséges 4KB-höz képest.
[link]Figyelembe véve, hogy "új architektúra", nem meglepő. (A zen+ és a zen2 is architekturális értelemben csak finomítgatása volt az eredeti zennek.)
Persze, hogy mit tartalmaz az kérdés. -
Petykemano
veterán
Egyes feltevések szerint a zen3-ban jöhet CCD-CCD fabric kommunikáció - amit a zen2-höz is sejteni véltünk.
[link]Valószínűleg származhat előny abból, ha próbálják csökkenteni az intercore-latency-t, ami most ugye CCX-ek között is fennáll és ezt hivatott gyógyítani CCD-n belül a megosztott L3$
De az is izgalmas lenne, ha Milan esetén nem csillagpontos lenne a kommunikáció, hanem gy ilyen gyűrűt alkotnának a CCD-k. Ez biztos egy lépcső a skálázhatósághoz.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Google zork
AMD Ryzen 7 3700C
4C/8T
https://t.co/y44KRrE656
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2976 üzenetére
Szerintem desktopon a 3700X-et megközelítő "4700G" nem akkora durranás. Illetve PRO szegmensben igen. Ott fegyvertény, hogy lehet szállítani 6-8 magos IGP-s 45-65W munkaállomásokat is.
A G-s chipekhez persze ha árban is olyanok, ideálisak lennének a B550 alaplapok megjelenése mellé. Inkább, mint a vermeer.
Amúgy adoredtv podcastban írták vmi Matisse2-ről. Alvilág június. Persze lehet, hogy nettó találgatás, de arról van szó, hogy esetleg lesz zen2 refresh?
A másik dolog. Ugye adoredtv azt mondta, a forrása szerint A0 steppingben nem működik az SMT. Valakiben felmerült, hogy azért, mert titkolni kell az SMT4-et. Ez persze nettó találgatás, semmi bizonyíték nincs rá. Csak egy érdekes felvetés.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2970 üzenetére
Én nem ismerem az egyes típusokat, sorozatokat.
És bevallom, ezen kívül csak a hwunboxed videóját láttam. A srác ott azért inkább visszafogott volt, az összegzésben sem áradozott,.hanem inkább Azokat sorolta, mik azok az esetek, amelyek esetén vagy miatt még mindig inkább intelt érdemes venni.Azért dobtam be, mert én mondtam, hogy széles körben le fogják húzni és azt fogják sugallni, hogy ha találsz legalább egy okot, amiért az intelt érdemeseb venni, akkor inkább fókuszálj arra az egy okra és vegyél intelt, semminthogy elmerülj a részletekben.
De linus nem. Ez persze nem az AMD brand érdeke, hanem a terméké.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2966 üzenetére
Linus videóját szerintem érdemes megnézni ab zephyrusról. Mármint azt sejtem, hogy ő populárisabb videókat készít, nem ilyen mélyelemzéseket, de számomra meglepő volt a Renoir pozitív fogadtatása.
Apropó, tudjátok hogy fogják hívni a 2020-ben megjelent 4900H-t 2 generációval később?
Senoir.
(Ez szar volt)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Házimozi belépő szinten
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- OLED TV topic
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest