- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #5000 üzenetére
[link] Videokardz is lehozta
-
Petykemano
veterán
Na ez érdekes:
4700S (8/16 zen2 + 16GB GDDR6)
RX 550
[link]Persze rögtön jön a kérdés:
- Az RX 550 az ekvivalens IGP teljesítményt jelent-e vagy tényleg benne van. Ha benne van, miért az?
- Máskülönben minek ennek 16GB GDDR6?
- El is hangzik: ez valami újrahasznosított konzol lapka lenne? -
Petykemano
veterán
válasz
Mumukuki #4997 üzenetére
Tudja a pék.
Ha a zen4 amúgy "időben" elkészül a zen3-hoz képest... és valójában csak a DDR5 piaci elérhetősége határozza meg azt, hogy melyik piacra mikor érdemes kidobni, akkor elképzelhető, hogy a Warholt eldobják.Ugyanakkor szólnak érvek ellene is. Az 5nm-es kapacitás eleinte valószínűleg szűkös lesz, nem biztos, hogy ki lehet rajta szolgálni maradéktalanul minden piacot. Érdemes lehet a 7nm-es termékeket megtartani budget/mainstream opcióként - pont úgy, ahogy mai napig lehet kapni 12/14nm-es ryzeneket is.
Ha elkezdték a Warholt és szándékukban áll a 7nm-es gyártást megtartani, akkor már lehet, hogy érdemes kiadni, akkor is, ha egyébként már kapható zen4+ddr5 is.Szerintem a hír mögött lehet csupán ennyi: érkezik egy füles arra vonatkozólag, hogy a zen4 jól áll, és a ddr5 is jól áll és ezért lehet, hogy egy negyedévvel előbb adják ki. És akkor felvetődik a kérdés: és akkor mi lesz a Warhollal?
Ha nem a zen4-gyel hoznák összefüggésbe, hanem valamelyik másik APU-val, amit 6nm-en gyártanak, akkor talán azt gondolnám, hogy kellett a gyártókapacitás az apuknak.
-
Petykemano
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #4982 üzenetére
Elbeszélünk egymás mellett.
Jelenleg futnak az RDNA2 alapú gpuk. Talán még lesz egy navi 23, és szóbeszéd tárgya a navi24
Illetve azó van arról,.hogy a van Gogh egy kisteljesítményű zen2+RDNA2 apu lesz.A Rembrandt talán egy olyan apu lesz, ami a Cézanne örököse zen3+ a CPU és cserélik a Vega CU-kat RDNA2-re.
De a van gogh és a Remrandt is monolitikus apu.
Ehhez képest a Raphael a jelenlegi Vermeer és a későbbi Warhol örököse, tehát ennek úgy kéne kinéznie, hogy [IO lapka] + [compute lapkák]
Milyen formában kerülhet be a kupak alá az RDNA2?
(Miközben azt véljük.tudni, hogy chipletes gpu az RDNA3 lesz. Ha RDNA3 lenne odaírva, akkor érteném. )- a compute chipletbe lesz RDNA2 CU is integrálva?
- egy korábbi apu lesz az IO lapka letiltott CPU magokkal?
- direkt erre a célra készít az AMD egy olyan IO lapkát, amiben van integrált RDNA2 IGP?
- direkt erre a célra készít egy RDNA2 chipletet is?
- a navi24 (ha létezik) újrahasznosítva alkalmas lehet bepasszintani kupak alá? -
Petykemano
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #4980 üzenetére
Értem.
Az én kérdésem arra vonatkozott, hogy miképpen, milyen formában kerül be RDNA2 a kupak alá?
Merthogy úgy volt, hogy RDNA3 lesz MCM/chiplet. -
Petykemano
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #4978 üzenetére
Arra gondolsz, hogy a Raphael esetén gpu nem lesz a kupak alatt, de ha beleraksz a gépbe egy legalább RDNA2-t, akkor olyan, mintha ott lenne?
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4964 üzenetére
A 6nm eléggé kis haszonnal jár. [link]
Mármint persze nézőpont kérdése. 18%-kal sűrűbb, alja a standalone apuk esetén kifejezetten jól jön és persze amikor szűk a kapacitás akkor pont ennyivel több lapka gurul le a gyártósorrol.
Viszont nem javít a fogyasztáson.És bennem az a kérdés vetődött fel, hogy mi van azzal az érvvel, hogy a chipletben az a jó, hogy ugyanazt gyártják nagy tételben különböző piacokra és válogatnak.
Jó, én értem, hogy a 7nm -es zen3-at továbbra is fogják gyártani és nyilván el fogják tudni passzolni, de így azért mégiscsak kétfélét gyártanak.
Vajon ugyanazt csinálják, mint a zen+ esetében? A chiplet külső méretei megegyeznek, csak a tranzisztorok kisebbik, több a dark silicon?
-
Petykemano
veterán
válasz
Cathulhu #4960 üzenetére
Kezdetben csak 42GB/s, kétirányú volt, 1333Mhz-en: [link]
Azóta ezt sikerült feljebb vinni a Renoir esetén már 2200Mhz-ről beszéltek, ami már majdnem 70GB/s: [link]
Ez persze talán nem teljesen ugyanez, de A Radeon VII esetén arról, hogy 2db egyenként 84GB/s kétirányú link van rajta.
Abu meg 100GB/s-ről beszélt itt: [link]Ezzel az AMD is kísérletezget: [link]
Én sem értem, hogy fogják hasznosítani. Ha mondjuk dupláznák a linkeket, még az is legjobb esetben 150GB/s lenne / CCDEgyébként itt egy mérés: [link]
Azt valaki el tudja nekem magyarázni, hogy hogy lehet, hogy a 8 memóriacsatornából csak 100GB/s jön ki?
Azért van, mert egy mag tényleg csak a hozzá legközelebb eső memóriavezérlőt tudja használni?Na mindegy, attól függetlenül azt akartam mondani, hogy az ábra szerint ilyen 40GB/s érhető el egy magnak. Ha ezt fel tudnák emelni 150GB/s-ra már az is nagy előrelépést jelenthet.
-
Petykemano
veterán
válasz
Busterftw #4950 üzenetére
Szerintem a zen3 refreshből azzal tudnák kihozni a legtöbbet, ha az io lapkát 6/7nm-en, vagy esetleg az új GF12nm-re gyártanák. Persze a másik oldalról meg talán felesleges meló, mert aztán nem hasznosítják szerverben és jön a következő ütem DDR5-tel és megint hozzá kell nyúlni. Ezzel együtt a renoirnál sokat számított a FCLK
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4945 üzenetére
A remrandtól ki van húzva az AM rész. Ezért lehet DDR5, de DIY nem lehet majd kapni.
Nekem az tűnt fel most - noha a navi2 már elég régóta szerepel a Raphael kódnévnél -, hogy az mégis miképp lesz RDNA2?
Tudtommal csak az RDNA3 lesz chipletes.
- Most akkor csinálnak egy chipletet külön RDNA2-ből?
- Vagy szakít az AMD a desktop-server közös chiplettel és a Raphael monolitikus lesz?
- vagy egy Rembrandt lapka lesz az IO lapka a Raphaelhez?
- vagy esetleg rá fognak.tudni hegeszteni egy navi 24-et? -
Petykemano
veterán
válasz
Cathulhu #4929 üzenetére
"Hova kapkodjanak most a Zen4-gyel."
Az AT tesztjeiben most és a Milan esetében is jelen volt a 80 magos Ampère altra, és nem is szerepelt rosszul. Pedig az abban levő mag nem kifejezetten friss, az A76 szerver varinsa, azóta meg már van A77 és A78/X1
(Abból persze termék ugyanúgy nem lesz, amíg nem tudJák 5nm-en gyártani.)Szerintem már egy N2-re épülő szerverprocesszor is csúnyán bekavarna nem is beszélve arról a lehetőségről, hogy a Qualcomm által felvásárolt Nuvia épp ide fejlesztett. És akkor még nem is beszéltünk az armot felvásárló nvidiáról.
Sokaknak szimpatikus az SVE is, mert a programkód nem függ a hardverben található feldolgozó szélességétől szemben az AVX/2/512 szerteágazó implementációival.
Azt mondják persze, hogy idővel a CPU jelentősége csökkenni fog és át fog helyeződni a.hangsúly arra, milyen gyorsítókat tudsz mellérakni. De ebben meg az nvidia és az Intel sincs lemaradva.
-
Petykemano
veterán
5700G ES benchmark
-
Petykemano
veterán
"ChannelGate broke the news that AMD has announced that the number of Ryzen 5000 processors supplied to the mainland market in the second quarter will improve, and it is expected to increase by about 20% relative to Q1."
[link] -
Petykemano
veterán
"Coupled with AMD, MediaTek and Qualcomm and other new 5-nanometer products that also began to enter film in the second half of the year, [...]"
"Among them, it can be observed that due to the high cost of 3nm, the time period for international chip manufacturers including AMD, MediaTek, Qualcomm, Xilinx, Broadcom and NVIDIA to stay in the 5nm family for generations will be lengthened."
[digitimes]
"AMD, MediaTek and a few others join Apple with mass production on TSMC 5N in Q3 this year (Apple moving some to 5N+)." -
Petykemano
veterán
Persze tudjuk, hogy a tömeggyártás kezdetben nem feltétlenül jelent valóban nagy volumenben való gyártást, csak azt, hogy véglegesek a gyártósorok.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #4414 üzenetére
Újabb TeamGroup info: [link]
"Today TeamGroup announced it has begunshippingsampling overclocked DDR5 memory to major motherboard manufacturers."Ennek az Alder Lake S-hez elérhetőnek kell lennie, nem? Alaplapokkal együtt.
Ha tippelnem kéne, akkor még most sem tudnék dönteni aközött a két lehetőség között, hogy
a)
Az AMD kivár a DDR5-tel, a Warhol egy zen3 refresh AM4-be 2021Q2-Q3 táján.
Talán lehet remélni, hogy a DDR5 megjelenésével egy pár negyedévig esik a DDR4 modulok ára és talán azt is feltételezhetjük, hogy az alaplapgyártók se tudnának úgyse egyszerre foglalkozni az Intel és az AMD procikhoz tartozó DDR5-ös alaplapokkkal és tudják, hogy ezzel nem tudnák úgyse beelőzni az intelt (Vagy ha papíron meg is tennék, mindenki fanyalogna a kezdeti árakon)b)
A Warhol egy zen3 refresh AM5-be, amit bármikor bedobhat, ha a DDR5 előbb érkezne meg, mint a zen4. Vagy szolgálhat low-budget opcióként a biztosan AM5-be érkező, de szűkösen rendelkezésre álló zen4 mellett. -
Petykemano
veterán
Én a felhőszolgáltatók igényei alapján már X86 + ARM chipeket látok összetokozva.
és akkor rugalmasan - a kereslet alapján - bootoláskor vált X86 vagy ARM között.
Chipletes technológiával nem olyan nehéz megvalósítani.Valamelyikőtök elmondhatná nekem, hogy ez miért lenne jó?
Ha ugyanabba az alaplapba bele lehet tenni Arm és X86 processzort is, azt nagyjából értem, hogy nem kell kétfélét validálni, ad abszurdum ki lehet cserélni. Figyelembe véve, hogy a cloud szolgáltatóknak mai napig vannak Sandy Bridge és hasonló elég régi platformok, szerintem elég valószínűtlen, hogy pont a cloud szolgáltatók cserélgetnék a procikat.
Ha ugyanabba a rendszerbe bele lehet tenni - akár 2S, akár chipletes megoldássel összetokozva - Arm és X86 magokat... Biztosan meg lehet oldani, hogy pont ugyanúgy lássa az operációs rendszer az ilyen vagy olyan magokat mint ahogy a GPU-t is látja, de nem küld rá oda nem való utasításokat. Azt is értem, hogy ez azért lenne jó, mert ha egy x86 VM/konténer indul a gépen, akkor azt a workloadot ide, ha Arm, akkor azt meg azokra a magokra ütemezi. Ennek nagyjából valami olyasmi varázslatnak kéne lennie, hogy ahogy az intel (lenne) kénytelen megoldani a feature-ök tekintetében nem ekvivalens kis és nagy magok működését. (bár ha jól tudom letiltással oldották meg, nem varázslattal)
Bootoláskor vált x86 és ARm között? Ez akkor azt jelenté, hogy a működési idő alatt a kupak alatti chipek egy része soha sem működne?
Ha én cloud erőforrást veszek, akkor tudok venni X magnyi X86-ot, és ha arm alapon akarok futtatni egy konténert, akkor veszek egy Arm-os VM-et vagy k8S node-ot.De nem látom, hogy ez milyen előnyt jelentene azzal szemben egy cloud szolgáltató esetén, mintha az x86 és az ARM cpu két külön gépben lenne?
Azt el tudom képzelni, hogy a cloud szolgáltató részéről cél lehet, hogy amikor erőforrást veszek, ne is kelljen és ne is akarjak foglalkozni azzal, hogy milyen cpu-t veszek, hanem csak vegyek x db valamilyen cpu-t és majd a rendszer eldönti, hogy milyen cpu-n futtatja az én konténeremet - ami ha x86, akkor olyan magra kerül, ha armra forgatott, akkor arra.
De ehhez miért kéne egy gépben lennie a magoknak?
-
Petykemano
veterán
Az az érzésem, hogy ha első körben sebességben nem is lesz robbanás - az eddigi mérések alapján 30-40%-kal lehet gyorsabb a DDR5 a DDR4-nél, ami sávszélesség intenzív alkalmazások (adatbázis, vagy IGP-n futó játék) esetén elég sok, de általános felhasználás szempontjából valószínűleg kevéssé érzékelhető -
azonban kapacitás tekintetében lehet, hogy leszMonduk ez nem meglepő, ha megnézzük az összehasonlítást: [link]
A sűrűség 16Gb-ról 64Gb-ra ugrik. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4891 üzenetére
Én nem állítom, hogy tüzetesen átnyálaztam, itt-ott ért egy-egy impulzus az intel eseményéről, amely során legtöbbször az az impulzus ért, hogy Pat Gelsinger pózol az Intel legújabb fejlesztéseivel.
Mindenesetre nekem az jött át, hogy nem arról van szó, hogy az intel
- bárki számára felhasználhatóvá teszi az x86/AMD64 utasításkészletre vonatkozó szabadalmakat és akkor az volna a terv, hogy úgy maradhasson versenyképes az x86, hogy bárki tervezhet
és/vagy
- elfordul az x86-tól más utasításkészletek irányábaHanem a változás elsősorban a "hol gyártsuk" vagy pontosabban "mit hol gyártsunk" kérdéssel kapcsolatban merült föl.
Vagyis az én értelmezésemben a nyitás arra vonatkozik, hogy míg korábban a fő x86 magok IP blokkjait saját gyártáson belül tartották. Nyilván ha a TSMC-nél gyártanak, akkor az ottani szakembereknek meg kell kapniuk a terveket. Itt pl a féltve őrzött branch predictort emlegették és bár biztos szerződés köti a TSMC munkavállalóit, de szivárgás bármikor bárhol lehetséges. az AMD esetén is több alkalommal előfordult, utóbbi időben az intelnél is, hogy valaki felpakolt iratokkal távozott a cégtől. Többek között szerintem ennek volt köszönhető az, hogy az Nvidia az AMD terveinek ismeretében tűpontosan semlegesítette vagy megelőzte az AMD törekvéseit.
Az intel kész más gyártónál gyártani a fő x86 processzorait, Innentől kezdve ez a fizikai védettség megszűnik.A másik oldal pedig az, hogy mit kezdjenek a 14nm-es gyártósorokkal. Azt Daniel Nanni elmondta, hogy nem olyan könnyű egy - intel IP blokkokra optimalizált - gyártósort csak úgy megnyitni más számára is. A GF, a Samsung és a TSMC is nagyon sokat tesz azért, hogy Arm vagy más architektúrákat könnyen lehessen tervezni az ő gyártósoraira.
A kereslet most (is) nagyon nagy a nem leading edge gyártástechnológiák iránt és az intel bevételt tud szerezni a 14nm kínálatából. Hiszen azt azért el lehet mondani, hogy az Intel 14nm a nem leading edge gyártástechnológiák közül a legjobb.
A nyitás vonatkozhat erre, hogy (jobban) felkészítik a 14nm-t külső megrendelők igényeire. -
Petykemano
veterán
Eszembe jutott, hogy Charlie @ SemiAccurate a Milanról azt állította, hogy 15 (vagy 17, nézőpont kérdése) lapkából álló lesz.
Először itt jött elő: [link]
Ez ugyan egy április 1-i cikk. Tehát simán lehet, hogy nem a lapkák számát, hanem az sku-k számát adta meg valójában.
Ez aztán tovább élt: [link]Viszont a pletyka tovább él:
Redditen: [link]
- AMD Milan will have an amazing 15 chiplets.
- Milan, think Rome with six more small chiplets, saves tremendous amounts of money, and is faster.Még ugye játszik az, hogy a 15 lapkás változat valójában a Frontier-be készül.
Egy alternatív IO lapkával nyilván gond nélkül lehet növelni a memóriavezérlők számát, vagy típusát és a kapcsolható cpu vagy bármilyen más lapkák számát.Nagy kérdés, hogy a többlet micsoda. egy HBM2 az lapkának számít?
Abu is mondta, hogy a Mi200 a Frontierbe készül.
ugyanakkor nem hiszem, hogy arról lenne szó, hogy A 15-17-be bele kell érteni mi200-akat is. Meglepő lenne, ha 1 EPYC és 4 Mi200 bekerülne egy gigantikus kupak alá (tehát hogy nem saját bordával rendelkező gyorsítókártyák formájában lenne összeállítvam, mint az A64FX)Arról nem is beszélve, hogy ha a Mi200-at belekalkuláluk, akkor a HBM2 az lapkának számít?
Sok lehetőség kering a +6 (-8) lapka lehetőségére (már ami nem csupán a cpu chipletek számának növekedését jelenti)
- különálló cache lapkák
- 2 db egyenként 2-2 HBM2-vel rendelkező interposeren kapcsolt gpu lapka
stbVajon mégis mi lehet?
Frontier? Kamu? Vagy elkaszálták? -
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #4879 üzenetére
Hát elvileg 2020-ban talán még gyártott az nvidia TSMC-nél 12nm-en, alsókategóriát talán még most is 12/16nm-en gyártja.
Azzal viszont egyáltalán nincs szöges ellentétben, hogy melyik cégnek mekkora bevétele van. Nyilván persze nem ugyanakkor a haszon minden waferen, de az elmúlt években még ment a heherészés az AMD-n, hogy ott Navi, Zen, Zen2, Epyc, meg minden egyéb és még így is csak feleakkora a bevétele, mint a csak videokártyákat gyártó Nvidiának.
Tudjuk, hogy a steam hardware survey nem reprezentatív, de azzal is irányban van, hogy az AMD a TSMC-nél történt költéseinek csak töredékét fordítja videokártyára és ez tükröződhet a Steam HWS-en, hogy nagyjából ötöde (tizede) az AMD piaci részesedése.
Az észrevétel attól függetlenül jogos.
Miközben az AMD 9.2%-a még mindig nevetségesen alacsony, vajon 2021-ben mivel hoz el az nvidia 5.8%-ot? -
Petykemano
veterán
Én nem mondom, hogy egy 5-10 éves géppel ne lehetne ellenni.
Csak azt, hogy amikor az 5 éves gépedet modernizálni akarod, amit azért vettél, hogy dejó, mert 5 év múlva relatív olcsón megkétszerezhetem a magok számát, mégis elgondolkodtató lesz, hogy ezt az utat válaszd-e, vagy vegyél-e inkább egy 5 évvel és 3 generációval frissebb konfigot, ami majdnem 2x akkora ST teljesítményt hoz (nem is beszélve egyéb platform szintű fejlődésről mint pcie, ssd, ram, stb)
Abban igazad van ,hogy utóbbi mindig is rendelkezésedre állt és az egy többlet lehetőség, hogy 5 évvel később nem vagy rákényszerítve az teljes platformváltásra, hanem lehetőséged van a magok számát nagyobb mértékben bővíteni. De szerintem ezzel a lehetőséggel végül kevesen fognak élni. Ezért mondom, hogy szerintem illúzió.
Hangsúlyozom, hogy nem arról a szituáciról beszélek, amikor a tavaly vett B450-es lapodban van egy 1600 és 3-4 évvel később azt lecseréled egy 5600X vagy 5800X-re. Az 1600 és az 5Y00X között ST teljesítményben is hatalmas különbség van!
(Valójában a legjobban szerintem azok jártak, akik B450-es lapot vettek, mert két komoly generációt is ugorhatnak. Illetve AM4-be jön még a Warhol, akkor lehet, hogy az se járt rosszul, aki B550-be vett zen2-t)
-
Petykemano
veterán
Ez nagyon durva: [link]
Ez még egész bíztató:
Úgy tűnik, mintha az utóbbi években az TSMC nem igazán törte össze magát a kapacitás bővítésére. Így nem csoda, hogy szűkösség alakult ki, aminek árfelhajtó hatása van.A samsung bővülése bíztató, de:
látszik, hogy költéseik nagyobb részét a memória biznissz teszi ki. A fejlődés dinamikusnak tűnik, de:A <=7nm gyártás kapacitása kijózanító azzal kapcsolatban, hogy mennyire tudja felzavarni az állóvizet a Samsung.
Végül egy részesedési táblázat:
Az AMD még így se nagy hal a TSMC-nél.
Vajon melyik évben fogja az Intel megelőzni részesedésben? -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4870 üzenetére
Akkor elvileg most kéne meglódulnia a piaci részesedésnek, nem?
Csak ez valójában nem 64 magos cuccokból fog kitevődni, hanem 8-24 magosokból.Vajon ez is tick-tock irányba fog igazodni?
Egyik gen fókusza a hyperscale irányába: magszám növelése, nagy magszámú sku-k teljesítményének növelése TDP kereten belül, ilyesmi,
Másik gen fókusza a kisebb szerverek irányába: ST teljesítmény növelése. -
Petykemano
veterán
az AT-en lejött a részletes teszt és elemzés
Ez a Milan nem tűnik egy olyan minden szempontból jól sikerült fejlesztésnek, előrelépésnek, mint a Rome volt. Vagy nem sikerült, vagy másként megfogalmazva arról van szó, hogy meghatározott célok voltak fókuszban.
Az asztali zen3 esetén is érezhető volt, de szerintem deklarált cél is, hogy a ST teljesítményen javítsanak. Ez sikerült is. Más kérdés, hogy szerverpiacon mennyire lehet fókusz a ST teljesítmény?
A CCX 4-ről 8 magosra emelése látszik a latency ábrán. Ez tök jó lehet akkor és ott, ha cloudban kell kiosztani magokat, akkor már esik a teljesítmény 4 mag felett. pl cloud gamingnél ez lehet, hogy sokat számít. Más jellegű VM-ek esetén nem tudom, hogy a hypervisor a CCX-ekre tekintettel volt-e egyáltalán.
De a késleltetés még azért felemás. 8 magon belül nagyon jó, de azért az ampere 80 magot átfűző 50-60ns-os késleltetése elég versenyképes. Ez nyilván azzal függ össze, hogy a L3$ csak 8 magot fűz össze, míg az Altra esetén - gondolom - a 80 mag közösen használ 32MB L3$-t. Ez megint az, hogy chipleten kívüli kommunikáció gyakorlatilag a memórián keresztül történik (ehhez a 110ns-hoz nagyon hasonlatos a memória elérés késleltetése)
Ezeken a késleltetési számokon biztosan segítene egy L4$ az IOD-ban. Ennek nem feltétlenül kell olyan nagynak lennie, hogy az összes chiplet L3$ tartalma elférjen benne. Az Ampere esetében is feleakkora az L3$, mint az L2$-ek összkapacitása. Persze más kérdés, hogy vajon cél-e a mag-mag kommunikáció késleltetésének javítása, sokkal inkább a memória elérés késleltetének javítása lenne hasznos. Ilyen biztos nem lesz azelőtt, hogy 7nm-re váltanak.A multithread teszt eredmények nem olyan meggyőzőek. Egyrészt jelentősen nőtt a fogasztás. Másrészt az Ampere Altra versenyképesnek tűnik.
Tekinthetjük persze úgy, hogy a fókuszban most a kis és közepes szerverek voltak, ahogy Abu mondta. Mini-Epyc, mondjuk 16-24 mag, ahol viszont nem biztos, hogy csak a maximum throughput számít, hanem az is, hogy egy-egy szál mennyire gyorsan tud végezni.
az AT azt írta egyébként, hogy az IOD kapott egy redesignt. Elvileg ennek köszönhetők a jobb késleltetések, a magasabb FCLK és persze a magasabb idle fogyasztás.
-
Petykemano
veterán
"Am4-ről meg ráérős váltani, mert 16 magig van lehetőség a jövőben fejleszteni."
Én ebben nem hiszek, szerintem ez egy ritkán kihasznált illúzió.Most neked 1600-ad van. Olyan fejlődés van generációnként, ami zárójelbe teszi a platformon belüli fejlesztés lehetőségét, mert elavulttá teszi a jelenlegi gemerációkat magszámtól függetlenül.
Tehát ha most megszereznéd az 5600-at, akkor 2 generáció múlvaár biztosan lenne megint több mag és mondjuk 35-40%-kal magasabb IPC. Vajon akkor inkább egy 8 magos 7600-ra váltanál, vagy inkább egy 5950X-re?Világos, hogy a komplett gépet cserélni lényegesen drágább, de szerintem ha nincs szükséged konkréten a sokkalta több magra, akkor nagyon elgondolkodnál, hogy költsél-e százezret egy régi rendszerre.
-
Petykemano
veterán
Egyelőre nem tűnik biztosnak, hogy az Intel 11400-11500, ami a kiszivárgott lista szerint elvileg olcsó kéne legyen - meg tudja szorítani az 5600X-et.
Ha tényleg nem tudja,.vagy drágább lesz (amire minden esély megvan, mert egy 280mm2-es lapkáról van szó) akkor az 5600X ára marad és ha lesz egyáltalán, akkor az 5600 $250 lesz.Nem tudom mikor jön a Warhol és milyen szerepet szán neki az AMD. $200-os 6600-ra csak akkor látok esélyt, ha a Warhol az enterprise zen4-gyel együtt érkezik.
Én tökre örülnék, ha a Warhol zen3 LTS lenne, olcsó 7nm amikor már féllábbal átmentek a 5nm-re.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
zen4 + AVX3-512 + bfloat16
[link]különös ez a sok új info a zen4-ről és a Genoa-ról. Még a Milan se rajtolt el.
Talán rosszul emlékszem, néhány hónappal a zen1 rajtja után, de még a Naples előtt nem jelent meg ennyi info a Rome-ról?
Talán rosszul emléskzem, de ez most bennem azt a benyomást kelti, hogy 1 éven belül elkészül a zen4 és a Genoa. -
Petykemano
veterán
"This is what Genoa will look like under the hood compared to Rome/Milan. Everything in this picture is scaled 1:1"
A videocardz is tőle idéz.
De persze tévedhet, vagy változhatnak tervek, vagy lehet, hogy kitaláció az egész. Akkor viszont semmit nem szabad készpénznek venni a többi információból se.Szerintem ha csak az elrendezés bemutatása lett volna a cél egy "mockup"-pal, akkor nem lett volna szükséges a chipletek méretének megváltoztatása. Pedig a mockup Genoa képen az IO lapka nem annyira magas, a compute chipletek pedig keskenyebbek.
-
Petykemano
veterán
Szerintem 12 magos CCD-t várni egyelőre irracionális.
Most lett 8 magos egy CCX.
Így is növekedett az L3$ késleltetése.
Látjuk a Coffee lake esetén is az Intel hogy megszenvedett a ring bus késleltetéssel.Szerintem a 8 mag/ CCD értékről csak 3d tokozással fognak ellépni.
Valószínűleg ilyen kereslet és szűk wafer kínálat mellett legkevésbé az érdekli őket, hogy mi lenne jó a desktop piacon. De egyébként 16, 20 és 24 magos skut össze lehet rakni 8 magos ccd-ből is.
-
Petykemano
veterán
Rembrandt, Phoenix
[link]A Cézanne talán még nem eléggé gyorsabb... a 6nm-es zen3+ Rembrandt pedig talán nem lesz elég nagy előrelépés a Cezannehoz képest. Persze RDNA2...
De mindjárt ott az új zen4.Lesz itt fejtörés
-
Petykemano
veterán
Kézi konzol
4500U, 16GB
Windows
[link]Ez vajon miért nem Arm alapon készült?
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #4812 üzenetére
Szerintem más oka is van.
Egyrészt az világossá vált, hogy a globális ellátási láncok rendkívül hatékonyak, de egy ilyen válság esetén rendkívül sérülékenyek is. Ha a gyártó nem tud eljuttatni terméket valahová, azzal nem csak a vásárló szenved kárt, hanem a gyártó is.
A másik ok szerintem geopolitikai. Trump akatt - bár nem biztos, hogy ez az ő bezárkózó, védekező, patrióta gazdaságpolitikája nélkül nem pont ugyanígy alakult volna - Kína jelentős befolyásra tett szert az indiai-óceáni térségben. Ebbe beletartozik gyakorlatilag a teljes modern chipgyártás és annak logisztikája. Ha Kína úgy dönt, hogy visszacsatolja Taiwant, és államosítja a TSMC-t, vagy konfiskálja a chipeket, stb akkor Amerika és Európa elvágódik a chipgyártás kétharmadától. Most ez lehet, hogy ilyen elképzelhetetlen, de Kína nemrég maga alá gyűrte Hongkongot is.
Tulajdonképpen a samsungnak és a tsmcnek is, mimt cégnek is azért érdeke, hogy szép csendben áttelepüljön máshová a rá leselkedő politikai veszélyek elől. -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #4800 üzenetére
Technikailag lehetséges. Volt már 3 magos is, amikor 2 és 4 magos volt a mainstream.
Szerintem nagy lehet a belső vívódás, hogy merre tovább. Mivel fedjék le a X700 szegmenst. Mert erre remek aspiráns egy 7 magos változat 5700X néven, de egy 5700G is. A kettő együtt viszont kicsit már sok. Aztán meg ott van a Lucienne is, amit szintén be lehet vetni - attól függően miből lesz selejt.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4797 üzenetére
Hmmm... nesze semmi, fogdmegjól.
Ez most akkor vajon azt jelenti, hogy idén érkezik a Warhol, ami zen3+ és még AM4, aztán jövőre a zen4 AM5-be,
vagy azt, hogy jövő év elején (vagyis a szokásos 15 hónapos release ciklussal) érkezik zen3+ és zen4 is új IOD-vel AM5-be és az a generáció vegyes lesz?mármint eddig is ezek voltak a lehetőségek, de én nem érzem magam közelebb a megoldáshoz.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4783 üzenetére
Tök jó lenne, ha már ilyesféle preventív ellencsapás-szerű trollkodásra is futná az AMD-től a Rocket Lake érkezésével kapcsolatban.
De sajnos a "bejelentés" nem az AMD-től van, hanem a Ryzen OC/UV tool készítőjétől. Tehát valószínűleg neki sikerült úgy konfigurálni (UV) egy zen3-at, hogy stabilan fusson 5Ghz-en.
-
Petykemano
veterán
Érdekes vélemény:
"AMD has secured a decent volume of 5N wafers. Putting small Zen 4 chiplets on that will result in a huge supply for very important markets. While freeing up some additional 7N pressure for other products. They need to be dual-noding from TSMC to better meet demand."
"I'm confident there will be Zen 4 on 5N products launched in 2021, whether its for EPYC or Ryzen, that remains open."
[link]A motivációt értem.
De abban szkeptikus vagyok - a tavaly 20000 5nm waferről szóló hírek ellenére - hogy az AMD-nek valóban rendelkezésére állna (havonta?) ennyi 5nm wafer már idéntől.
Bár olvastam olyan (meg nem erősített) állítást, hogy már megtörtént a zen4 tapeout.Ez azt is jelentené, hogy az AMD ezzel akkor idén év végén elindítaná az AM5-öt úgy, hogy részben zen4-es procik, részben pedig zen3+-os procik mennek bele. Tehát a Warhol nem a zen3 és zen4 közötti átmeneti megoldás lenne ebben az esetben, hanem csak az alsóbb szegmens lefedésére szolgáló megoldás. Ugye azt már láttuk, hogy az AMD nem riadna vissza zen4-ből hozni egy 6800X/6600X-et és zen3+-ból egy 6700X/6500X-et
-
Petykemano
veterán
2021Q1 launch-ot írnak.
De ez bármit jelenthet. Figyelembe véve, mekkora hiány van most, én elképzelhetőnek tartom, hogy nem hamar fog megjelenni a Milan a boltok polcain, hanem a rendelkezésre álló készletekből előbb a nagy partnereket szolgálják ki. De ez csak egy gondolat, nem tudom megmondani, hogy elérhető lesz-e halandó embernek is márciusban -
Petykemano
veterán
A hivatalos megjelenés márciusban lesz.
Én eddig egyedül az Oracle cloudnál láttam promózva. Minden bizonnyal márciustól lesz még hasonló cloud bejelentés. Bár nem tudom, hogy az a cég, amelyik Rome-ba beruházott fog-e Milanra is. Nem olyan nagy a kükönbség. Talán inkább a cloud gaming területen lesz kapósabb.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4772 üzenetére
Jól hangzanak a számok.
De azért a zen4 is évi 10-15%. Ez hosszútávon - már 5 év alatt - nagyon szép előrelépés. De nem kiugró. Ha hiszünk az M1 adatainak, akkor évi 10-15%kal nem fogják beérni. Kivéve persze ha a zen5 1 vagy 2 évvel, és nem hárommal, és valóban 40-50%-os IPC Piusszal fog jönni.A zen4 magasabb IPC növekedése nem volna irreális. Egyrészt már hozhat egy új IO die és a akár DDR5 is. Talán épp ezekből jön a zen3+ 4-7%-a is (pletyka)
Ahhoz képest ha a zen4 már csak 18-20%, ami egy új nodetól elvárható.Nem tartom irreálisnak azt, hogy a zen4 után találnak meg 15% IPC-t még 5nm-en.
Ha a zen5 az, ahol bevetnek valamilyen 3d tokozást és így növelik a cache méretét, esetleg a feldolgozók számát is, akkor a zen4+-hoz képest további 30-40% sem volna meglepő.
Ami meglepne az az, ha a zen5, valóban azzal az IPC növekménnyel (pl a 3d tokozásnak köszönhetően) már 2023-ban megjelenne.
-
Petykemano
veterán
A multithread áttörés még nem jött meg.
Legalábbis a második, amikor már érdemes elgondolkodni 6-nál több magon.
Legalábbis játékok terén, ami mainstream.Még legalább két év, mire a 16 szálas és dedikált IO-val rendelkező konzolok éreztetni kezdik hatásukat, nem?
-
Petykemano
veterán
Ezek eléggé ilyen pletykaszintű, meg nem erősített infók.
- zen3+: +4-7% IPC, AM5, DDR5
- zen4: +25% IPC, summa +40% perf all core
Genoe vs Milan : +29%
-zen5: +~40% IPCIdőpontok nincsenek. A zen3+ valószínűleg nem rövidéletű töltelék lesz, hanem tényleg az lesz az idei termék és a zen4 2022. Azt gondolnám, ennek főleg a gyártókapacitásokhoz való hozzáférés lehet az oka.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #4734 üzenetére
Állítólag a 4.5M ps5 mellett Q4-ben csak 1M ryzen 5k eladás volt
[link] -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4709 üzenetére
A 3nm mikorra várható? Idén év végén, vagy jövőre valamikor?
Tulajdonképp logikus az Intel részéről oda bevásárolnia magát. 1-2 éven belül a saját 10nm-es gyártásuk valószínűleg mainstreammé válik a portfólióban mellékágra küldve a 14nm-t és jó esetben éppenhogy elkezdhetik a 7nm felszerelését.
Így vagy úgy, de a TSMC szerintem nem tudná biztosítani az intelnek azt a kapacitást, ami kiszolgálná az összes keresletét. Szerintem nem.tudnak/fognak megválni a gyártósoraiktól, rá vannak utalva, hogy a kereslet derékhadát azzal szolgálják ki.
Azzal persze mindenképp az AMD alá vágnak, ha felvásárolják előlük a gyártókapacitást. Biztos vagyok benne, hogy az Intel mindent meg fog tenni, hogy helyettesítse a 14nm. Tehát lesz itt még 7nm és 5nm is. Akármit is gyártanak majd rajta. Most mutatták be a ponte vecchiot ami. Van vagy 20 chiplet. Ha csak cache lapkákat gyártatnak a tsmcnél - ami így kicsi és nagy kapacitású lehet, már azzal nyerhetnek.
Szerintem az Intel beszállása a tsmc/ss megrendelők közé azt is beárazza, hogy mennyi esély van arra, hogy az AMD piaci részesedést tudjon szerezni és nagyobb volumenben tudjon gyártani. Hiába tudna az AMD egyébként jobb terméket előállítani, nem lesz rendelkezésre álló kapacitás a bővülésre, folyton hiány és magas ár lenne tapasztalható.
-
Petykemano
veterán
Tl,dr
Hosszú lista a power management fejlesztéséről, ami döntően firmware alapú, de valamiért a Renoir lapkán nem működne, miközben a transistor layout ugyanaz. Valami apróságot módosítottak.
Lucienne = Renoir+Nem arról van szó, hogy ne hinném el, hogy tényleg nem csak firmware frissítés volt és persze az is értelmes magyarázat,.hogy simán lehet, hogy a Lucienne volt az, ahogy a Renoirt eleve tervezték, csak bizonyos funkciókhoz a hardveres implementáció igem, a firmware nem készült el.
Inkább attól tartok, hogy az új elnevezés (Renoir+ helyett Lucienne) és a hosszú lista többet sejtet, mint amennyit valójában ér. De ez majd kiderül, biztos lesz Lucienne vs Renoir összehasonlítás.
Ami továbbra is érdekes az az, hogy mi.szükség van rá? A Cézanne lapka alig nagyobb, és amennyivel nagyobb, annyival jobb CPU teljesítményt is nyújt. (És ugye az eddigi gyakorlat alapján úgy tudjuk, hogy a CPU teljesítmény adja el a notit ) Értem, hogy nem minden notiba kell top CPU, de annyival meg nem olcsóbb a gyártása - lapkaméret alapján. Ha 4 magos változatról lenne szó, érteném.
Szerintem:
- vagy az van, hogy a Lucienne energiahatékonysága jobb, mint a Cézanne-é.
- vagy pedig az, hogy tavaly nagy mennyiségben gyártottak le Renoir lapkákat, amire nagyobb keresletet reméltek, de nem tudták elpasszolni notikba. És ahelyett, hogy kiárulták volna diy desktop variánsként óccón (ha jól emlékszem a 4700G sosem jelent meg), úgy döntöttek, futnak a készlettel még egy kört a notebook piacon, hátha többért elmegy és akkor nem kell annyi ÚJ Cézanne lapkát gyártani. (Akár ilyen árukapcsolással, hogy 2 Cézanne mellé ingyen adunk egy Lucienne lapkát) -
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #4696 üzenetére
Ez csupán ilyen érzelmi kérdés, tudom.
Megpróbálom máshogy megfogalmazni.Amikor bemész a boltba és látod, hogy másfélszeres áron kapható, aminek 1 hónapja nagyon örültél, hogy milyen jó, mert x% fejlődést hoz, gyorsabb lesz a géped, stb,
akkor (Érzelmi szempontból) nem mindegy, hogy ha megveszed, annyiért, akkor úgy veszed meg, hogy a terméket előállító céggel együtt vagytok bukóban - a körülmények áldozatai: neki ellátási gondjai vannak, drágultak vagy nem érhetők el alkatrészek, lassabb a logisztika, nem tud annyit eladni, ezért sajnálatos módon neked drágább, neki meg nincs annyi eladása.
Vagy valójában csak Te vagy bukóban: mert neked drágább, de ő köszöni szépen rekord bevételt és nyereséget ér el.
Utóbbi esetben lehet, hogy azt mondod:anyád!köszi szépen, nekem ráér.Ez kicsit ugyanaz a szitu, mint amikor földrengés vagy miatt jelentik a memória/merevlemezgyártók, hogy a "termelési kapacitás 1%-a kiesett", ezért sajnos 2x-es áremelkedés várható.
-
Petykemano
veterán
"Egyszerűen csak a vevők még sokkal többet szeretnének."
Igen, valószínűleg erről van szó. Csakhogy itt az elmúlt hetekben jelentek meg olyan magyarázatok, hogy ilyen-olyan alkatrészhiány, meg hogy hát a covid, meg Trump.
Az alkatrészhiány persze létező jelenség, csak nem abban az értelemben, hogy tegnapról mára annak az alkatrésznek lecsökkent a kínálata.
Tehát nem arról van szó, hogy a kereslet nem változott, de a kínálati oldalon ellátási gondok merültek fel, hanem arról, hogy a kereslet megnőtt, amivel a kínálati oldal (-on valamilyen összetevő) nem tudott lépést tartani.
Nekünk átlag vásárlóknak nincs különbség: így se úgy se nincs áru a polcon a hivatalosan bejelentett áron. A különbség csak annyi, hogy miközben nincs áru a polcon, vagy lényegesen drágábban érhető el, aközben a céget sajnálni kell-e, mert "szegény ellátási gondokkal küszködik, jaj hogy fog kijönni a hóvégéig", vagy valójában bankot robbant és nem fér bele az összes bankó a táskájába. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4660 üzenetére
Ahogy Geralt mondaná: Hm
DIY piacon nem látom a kézzelfogható mindenki által vágyott előnyét az IGP-nek. Nem vitatom, hogy van előnye, mert mindig jól jön, amikor az ember gpu-t vált, de hangos többség véleménye mégis az, hogy kell a fenének az IGP, úgyse használom, legyen inkább annyival olcsóbb.
Ennek különösen úgy van létjogosultsága, hogy elvileg chipleten pakolnád mellé, nem pedig a compute chipben vagy az IO lapkában lenne integrálva.Notikba praktikus, hogy a dGPU-t ki lehet mellette kapcsolni.
Irodába jó az IGP-s cpu, de ott meg jellemzően nincs dGPU, eltekintve persze ha valaki kifejezetten arra fejleszt, vagy használja.Nem kristálytiszta számomra, hogy miképp valósulna meg a változás.
Mivel a DIY és az klassszikus OEM desktop megosztja a lapkákat a szerver piaccal, szerintem nem is kerül IGP a mainstream cpu-kba csak akkor ha és amennyiben és amikor az AMD úgy dönt, hogy
a) a mainstream CPU platformba tesz IGP chipletet is. De miért tenné?
b) az IO lapkába integrálja. De miért tenné?De ennek én csak akkor látnám létjogosultságát, ha az AMD valahogy tényleg kézzelfogható előnnyé tudja kovácsolni.
Leginkább valami olyasminek lenne értelme, hogy IO lapka kap egy hatalmas infinity cache-t, amit megoszt minden olyan chiplet, ami az IO lapkához csatlakozik. A csatlakozó lapka lehet egy RDNA lapka, egy cpu chiplet, vagy akár egy CDNA és akkor ebből lehet válogatni. Az infinity cache pedig minden "kliens chiplet" irányába megoldja, hogy a DDR4 vagy DDR5 sávszélessége ne legyen korlátozó.
Ez jól hangzik, de egyelőre nem látszik a horizonton, hogy valaki miért döntene egy ilyen vásárlása mellett. Később majd biztos megvillannak: AI gyorsítás, meg ilyenek, csak nem látszik az AMD víziója ezzel kapcsolatban. Legalábbis a mainstream piaci szegmensben.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4648 üzenetére
Nem lep meg
Amilyen kis méretekben lehetett előállítani, SSD alternatívaként nem igazán jöhetett szóba szerintem. Vagy legalábbis voltak nevetséges méretek.Talán viszontlátjuk majd CXL kompatibilis bővítőkártyaként, amelynek célja kifejezetten a DIMM foglalat használata nélküli - nemvolatilis - memóriabővítés.
De akár olyan cuccként is lehet haszna, mint az AMD-nél az SSG - ami szintén memóriabővítés, csak integrált. Bár CXL-lel talán lehet majd így is, úgy is. -
Petykemano
veterán
Method and apparatus for efficient programmable instructions in computer systems - AMD
https://www.freepatentsonline.com/20200409707.pdf
->Xilinx(via)
-
Petykemano
veterán
AMD patent
- mini processor
- GPIO
https://www.freepatentsonline.com/20200409762.pdf
[link]Ez egyértelműen az energiahatékonyságot célozza.
Ez vajon már összefügg a low-feature <-> high feature core elképzeléssel, vagy arra merőleges?
De egyébként van patentjük a kis magok <-> nagy magok koncepcióra is. (Ez majdnem ugyanaz, mint az előző, csak újra beadták) -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4641 üzenetére
Nincs itt semmi szenzáció - ami korábban ne lett volna.
A 16 magos 5950X és a 24 magos TR 3960X is lenyomja a 64 magos epyc 7742-t.Így tűnik, a GB Multithread teszt vagy a pontozás nem lineárisan skálázódik a magok számával.
Lehet pl.hogy több különböző tesztet hajt végre: 4, 8, 16, 32, 64 stb magon és az eredményeket bizonyos súllyal átlagolja, mint ahogy a ... nemjuteszembe
Furcsák ezek a pontok, az oldalon 40000-60000 pontokat érnek el 64-128 magos rendszerek
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #4634 üzenetére
/Konkurencia/
(Szerintem már valahol kifejtettem a véleményem, de nem tudom hol)
Én élnék a gyanúperrel, hogy nem azért kell intelnek TSMC kapacitás, mert jaj, baj van a 10nm-rel és jaj tovább/megint csúszik a 7nm. Ha minden időben (már a körülményekhez képest) érkezik, akkor sem tudnának elegendő kapacitást biztosítani ezekből a saját gyártástechnológiákból.
14nm-ből elképesztően sok kapacitást építettek ki és ha időben érkezik is a 10nm és a 7nm, akkor sem tudják a jelenlegi 14nm kapacitást olyan hamar és gyorsan lecserélni. Amíg ezt elvégzik, szükségük van plusz - külsős - erőforrásra. Ami ha jobb, mint a 14nm, akkor még jobb is. -
Petykemano
veterán
MLiD - beszélgetés a Memória technológiákról
Ami igazán érdekes volt az az optane-ról szóló beszélgetés. Itt az interjúalany azt mondja, hogy ami leginkább meghatározza, hogy egy memóriatechnológiából lesz-e valami - akármilyen jónak is tűnik - az az, hogy a gyártását fel tudod-e futtatni. Vagyis jöhetne a DRAM-nál gyorsabb cucc, ha nem tudod a gyártást felfuttatni, akkor örökre drágább és hanyagolt dolog lehet.
(Ezzel persze nem azt mondta, hogy az optane jobb, mint a DRAM, ez csak példa volt. )
Az Intel SSD-ként való értékesítéssel próbálta az optane gyártását felfuttatni, aztán most ott tartanak, hogy DIMM modulba kerül. De ez se az igazi, mert így meg értékes memória csatornákat és helyeket vesz el egy rendszerből.
Az igazán ideális felhasználása az optane-nek, ha kihasználjuk, hogy nem volatilis és ha nem DRAM és nem SSD helyettesítőként tudjuk majd elképzelni és felhasználni, hanem valahol a kettő között.Tanulságos volt, ahogy mondta, hogy az NVMe protokollnak 6 mikroszekundumos késleltetése van, ezért hiába gyorsabb akár 100-szor is a 3DXpoint a NAND-nél, gyakorlatilag semmit nem lehet belőle érezni az NVME csatolón keresztül.
Viszont a CXL-ben van fantázia, de abból is majd csak a 2.0 lehet alkalmas arra, hogy PCIe elektronikán keresztül az NVME-nél gyorsabb, 100-200ns késleltetéssel rendelkező CXL-en keresztül elérhető nemvolatilis memóriaréteg legyen.A másik érdekes történet a HMC-vel kapcsolatos, ami hát egyelőre úgy tűnik, hogy fűbe harapott és a DRAM jövőjével, amiről ugye tudjuk, hogy alig gyorsul.
Itt azt mondja, hogy a NAND azért tudott olyan remek háttértár technológiává válni, mert olcsó és megengedhető, hogy tökéletlen legyen, miközben a DRAM-mal szemben a gyorsaság mellett elvárás, hogy tökéletes legyen. A DRAM-nál hiányzik a hibákat javító kontroller. És azt mondja, hogy ha a DRAM-ot egy ilyen kontrollerrel virtualizálni lehetne, akkor újra fejlődésnek tudna indulni a DRAM sebessége.Néhány éve mintha felröppent volna valami hasonló kezdeményezés, hogy helyezzük át a memóriavezérlőt a memóriára, ami aztán kommunikáljon valami közös nyelven (pl CXL) a procival.
De nyilván az ilyen kezdeményezések ott és akkor halnak el, hogy lesz-e széleskörű adoptáció vagy nem. Ebből a szempontból leginkább az tűnik életképesnek, hogy az intel megcsinálja ezt a CXL2-re épülő optane-es megoldást és ugyanerre a technológiára építve ugye miért ne lehetne tisztán DRAM alapú bővítőkártyát berakni a gépbe? -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4624 üzenetére
Az szép. Az $1.4bn
Pedig még nem mutattak semmit, csak grafikonokat.
Jó, nyilván a a Qualcomm nem grafikonokra vette meg.Vajon az emberek kellettek, vagy az IP, vagy csak ellenséges kivásárlás? Mert mondjuk felvásárolhatta volna őket a MS is, akinek ugye a Qualcomm szállít.
-
Petykemano
veterán
válasz
Cathulhu #4612 üzenetére
Elég semmi volt ez a CES keynote megint.
Úgy tűnik, mintha én is, és Lisa Su is izgatottabb lett volna az első zen bejelentésekor, amikor még volt valami a zsákban. Csak én érzem azt, hogy hogy én is és Lisa Su is egyre kevésbé lelkes úgy, hogy szinte semmi nincs a zsákban?
Tényleg olyan volt, mintha úgy állt volna ki, hogy hoznék én nektek mindent, csak semmit nem tudunk legyártani és piacra vinni. Tehát most az a high end notebook Cezanne vajon hány eladást fog produkálni? 100-200e?
-
Petykemano
veterán
válasz
Busterftw #4610 üzenetére
A cometh late is skylake magokkal rendelkezett. Semmilyen módosítás nem érte a magokat, ami növelte volna az IPC-t.
Az AMD a skylake magokkal szemben cinebecnhben mérve asszem 24%-os IPC előnnyel rendelkezik. A magasabb órajel viszont az oldal oldalán van (7-8%), ebből farag 19%-ot a Rocket lake, tehát ki is jön nagyjából ez a 4-6%-os előny a Rocket lake javára.
Szerintem az intel most abban a helyzetben van, mint az amd volt az nvidiával szemben évekig. Nem nagyon van más lehetőség, mint az, hogy ha kazán módon fogyasztanak a termékei, és még így sem igazán ér fel a konkurencia legjobbjaihoz (persze ez már ízlések és pofonok) akkor nagyjából azonos teljesítményt a konkurencia alá kell árazni. mondom, ízlések és pofonok, nyilván 12-16 mag nem hasznosul, nem érződik a játékokban, ami ennek fő felvevő piaca, de ez azt is jelenti, hogy csak a 8 magos amd kínálattal tud versenyezni, afölött az amd szabadabban áraz - persze érezhetően kisebb kereslet mellett.
Ez persze mind csak a DIY piacon igaz. A mobil teljesen más tészta.
Igazából azt akartam csak mondani, hogy az intel az árazással tudja elrontani.
És ami azt illeti el is fogja. Szerintem nem véleten, hogy az 5900X-szel párbajoztak: ahhoz fogják árazni. Ez $500-600-t jelent a 11900K számára. Ha nem így lenne, akkor előnyösebb lett volna nekik az 5800X-szel párbajozni, amit jobban megvernek.Az AMD-t szerintem leginkább két dolog fenyegeti:
1.) Az intel kivásárolja alóla a gyártókapacitást. Azt láthattuk az AMD-nél 2010-es évek elején, az Intelnél a 2010-es évek végén, hogy gyártástechnológiai előrelépés nélkül elég nehéz boldogulni. Nem lehetetlen, csak egy teljesen más irányt kell venni. Az intel most ugyanazt kénytelen csinálni, mint az AMD: relatív nagy lapkákkal hoz viszonylag jó eredményt. A'la 28nm-en ragadt Excavator magok.
Ugyanez figyelhető meg az Arm esetében, különösen az Apple esetében: a sűrű és alacsony fogyasztású gyártástechnológiával az előrelépés fele ingyen van, de legalábbis lehetséges.
most azt látjuk, hogy Az apple kivásárolt mindenki mást az 5nm.-es gyártósorokból. Emiatt szerintem 2021-ben azt fogjuk tapasztalni, mintha megállt volna az x86 körül a levegő.
2.) Az Arm, különösen ha ARM alapon is kivásárolják alóla a gyártástechnológiát. -
Petykemano
veterán
/Konkurencia/
SnapDragon 888 teszt
vs SD 865
vs Kirin 9000A teljesítményt hozza, de rémes (=az elődöknél rosszabb) fogyasztással, melegedéssel és energiahatékonysággal.
Elvileg ez 5nm-es Samsung gyártástechnológián készül.
Nehéz megmondani, hogy önmagában gyártástechnológia felelős-e az eredményért - lévén a SD865 TSMC 7nm-en készül. Vagy a Cortex X1.Mindenesetre ez alapján azt a következtetést lehetne levonni, nagyobb teljesítmény mellett az Arm fogyasztási előnye is elolvad. De ott az M1. Igazából az a fura, hogy a Qualcomm részvényei nem esnek.
-
Petykemano
veterán
De ez a mondat nem mondja, azt, hogy a Lucienne csak a desktopra jön - az ellentmondás is lenne a cikk táblázatával. És azt sem, hogy a desktopra csak a lucienne jön. Csak azt, hogy
a Lucienne jön desktopra. De az CZN alapú 5700G létezése még nem zárja ki, hogy legyen egy LCN alapú sku desktopra. (Legalábbis névleg.)A nagy bizonytalanságot leginkább az okozhatja, hogy ki tudja mire lesz elég kapacitás?
De talán nemsokára kiderül.
-
Petykemano
veterán
"Eredetileg Lucienne jött volna desktopra "
Én nem véltem felfedezni ezt az állítást a linkelt forrásban. Lehet, hogy elkerülte a figyelmem.
A LCN és a CZN vegyírése után el tudok képzelni egy 5700GE-t, ami LCN alapú
Viszont furcsa lenne, ha nem próbálnák bevenni a 6 magosok terét is.
5600G: CZN, 5600GE: LCNVagy az is lehet, hogy GE nem lesz, csak simán az 5600G az LCN
Én azt hiszem, már bármi elképzelhető.Ez a termékvonal szerintem gamekeret kevésbé érinti. Irodába, vagy melós gépbe viszont tök jó. De igencsak kétlem, hogy olcsón számolnák meg. 150 és ~170 mm2 7nm lapka - az azért már elég sok és drága ahhoz, hogy ez valami mainstream opció legyen (mint amilyennek az 1600-1600X indult)
Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a 4 magos apu változatot a 6 magossal adták egy árban. és kb másfélszer volt drágább, mint a 4 magos IGP nélküli
Az 5700G - főleg ha csak 5%-ban marad el az 5800X-től - ára minden bizonnyal $500 körül lesz. Ami másfélszerese annak, aminek az IGP nélkül 8 magosnak lennie kéne. Ha lesz 6 magos és Cezanne, akkor az is legalább $400 (ami közel másfélszeres ár az 5600X-hez képest) Ha csak Lucienne, akkor mehet az IGP nélküli Vermeerrel egy árban.
Tehát én erre számítanék:
5700G(CZN): $500
5700GE(LCN): $400
5600G(CZN): $400
5600GE(LCN): $300 -
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #4587 üzenetére
Lehet, hogy nem
[link]De én nem zárnám ki azért teljesen. Az U és H valójában egy lapka, csak binnelve van.
Nyilván az nem mindegy, hogy mi van benne a lapkában, de a 9W-ra tervezett változatból még akár lehet ilyen max 25W-os BGA tokozású minipc.
De ez nyilván nem jelenti azt, hogy 9W-től 100+W-ig mindent le fog fedni RDNA2 igpvel -
Petykemano
veterán
Megint vmi Cézanne ES (5700G)
[link] -
Petykemano
veterán
Konkurencia - M1 - miért is olyan jó?
"The premise here is wrong. arm64 is the Apple ISA, it was designed to enable Apple’s microarchitecture plans. There’s a reason Apple’s first 64 bit core (Cyclone) was years ahead of everyone else, and it isn’t just caches."
"Arm64 didn’t appear out of nowhere, Apple contracted ARM to design a new ISA for its purposes. When Apple began selling iPhones containing arm64 chips, ARM hadn’t even finished their own core design to license to others."
"ARM designed a standard that serves its clients and gets feedback from them on ISA evolution. In 2010 few cared about a 64-bit ARM core. Samsung & Qualcomm, the biggest mobile vendors, were certainly caught unaware by it when Apple shipped in 2013."
"Apple planned to go super-wide with low clocks, highly OoO, highly speculative. They needed an ISA to enable that, which ARM provided. M1 performance is not so because of the ARM ISA, the ARM ISA is so because of Apple core performance plans a decade ago."
[link] [link]Lényegében azt mondjam, hogy amit az Apple használ az nem a gyári ARM ISA, hanem egy ARM ISA fork. Sokéves tervezés eredménye.
Nem teljesen értem, hogy viszont ez így hogy hozná el a vágyott Arm áttörést? mármint itt eddig arról volt szó, hogy legyenek arm alapú eszközök, ami pont ugyanúgy futtatja a szoftvereket, mint a szerver és akkor majd jó lesz.
De ha jól értem, akkor egy apple készülékre készített bináris nem futna egy arm szerveren, vagy egy másik arm eszközön.
Nem tudom, hogy ez így van-e, vagy hogy ez egyáltalán számít-e, mármint hogy pont ugyanakkora gapról beszélünk-e, mint ami általánosságban az arm és x86 inter-futtathatóságáról.még egy kérdés:
Azt olvastam, hogy a gyári linux disztribúciók (ubuntu, stb) úgy vannak forgatva, hogy a legáltalánosabb utasításkészleteket használják. És például ha te szeretnéd használni mondjuk az AES hardveres gyorsítót, vagy az AVX2-t, akkor sok esetben újra kell forgatnod a kérdéses szoftvert. Én ehhez nem különösebben értek, ezért kérdezem: ez igaz? Én azt hittem, a szoftverek képesek kezelni az ilyen hardveres lehetőségeket, mármint dinamikusan, hogy ha van AVX, akkor azt a kódutat választja, ha meg nincs, akkor SSE3. Egyik-másik tesztelésre használt szoftvernél még volt is szó arról, hogy ha behazudod, hogy mi a cpu, akkor használja a megfelelő - gyors - utasításkészleteket.
Ez persze nyilván növeli a bináris méretét, de én azt gondoltam, hogy ezek az opcionálisan elérhető utasításkészletek a fordítókban tök általánosan kezeltek ma már. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4562 üzenetére
Cezanne
"In Cinebench R20, the Ryzen 9 5900H scored 584 and 5264 points in single-core and multi-core tests respectively. A quick comparison to i7-10875H reveals that the AMD CPU is 17% in the single-core test and 22% faster in the multi-core according to Notebookcheck."
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4555 üzenetére
Annak látod realitását, hogy az AMD az AVX512-t (az összes féle változatával együtt, ami ugye elég szerteágazó és ezért sokan kifejezték a csomaggal kapcsolatos ellenszenvüket) legalábbis kezdetben integrált FPGA-val oldja meg?
Nyilván szólnak érvek ellene.
Ha már ott vannak a 256bites FP végrehajtó egységek (4db), akkor arra "ugyanúgy" rá lehet építeni az AVX512-t, mint ahogy volt a 4db 128 bites és működött rajta a 256bites AVX2
Ugyanakkor nyilván már ennek is van tranzisztorköltsége. Nem is beszélve arról, ha bővítik a végrehajtóegységek szélességét 4db 512bitesre.
Ezt a megoldást - hacsak nem jön elő az AMD egy a SVE-hez hasonlatos rugalmasabb megoldással - persze nem vetném el, de az AVX512 penetrációja elég vékony és jelenleg azért rezeg a léc, ugye gyakran felmerül, hogy hát igazából ezeket a dolgokat hatékonyabb volna GPU-val végrehajtani.
Többféleképpen tudnám elképzelni a csomagolást:
- CCX-enként 1 FPGA
- magonként 1 FPGA
És azt is, hogy az AMD a megrendelőnek előre felkonfigurálva szállítja, vagy egy program futása előtt kell felkonfigurálni. Számomra kérdés (úgy értem, kétlem, hogy) utasításonként való felkonfigurálás elég gyors tudna lenni, tehát azt látom realitásnak, hogy ezzel az AMD különböző igényű cégeket tudna rugalmasan kiszolgálni anélkül, hogy egyedi terméket kellene gyártania. Egyik cégnek AVX512 kell, akkor ő olyan FPGA-t kap, a másiknak meg más.Feltehetnénk a kérdést, hogy de miért venne valaki ilyet, amikor már most is telepakolhatja a szervereit FPGA gyorsítókkal. A trükknek nyilván abban kell állnia, hogy a megrendelőnek egyáltalán ne kelljen a gyorsítóra progrmozni, hogy az FPGA-val megvalósított AVX512, vagy bármilyen új egyedi és virtuális x86 utasítás (?) úgy viselkedjen, mintha a cpu mag natívan tudná.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4533 üzenetére
Bármilyen chipgyártónak akkor lenne érdeke pc szintű arm chipet készíteni, ha készen állna a szoftveres környezet, ami nem teszi használhatatlanná a nulladik kilóméterkőnél.
A MS-Nak akkor érné meg az arm irányába lépéseket tenni, ha kapható lenne olyan arm lapka, ami úgy veri agyon az x86 konkurenciát, mint az M1.1-eshez: Vagy ha valaki külön megfizeti. Pl Google, MS
2-eshez: Vagy akár saját magának is elkészítheti. Pl Google, MS -
Petykemano
veterán
5600H vs 4600H
+37%/+18%Ez elég szép előrelépés. De nem éri el a Tiger lake eredményeit.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #4519 üzenetére
Úgy tűnik, a cégek a súlyos termékhiányt szivárgással próbálják elütni...
RedGamingTech video a Warholról chiphell forrásra hivatkozva
- zen3+ (zen+ jellegű IPC előrelépés néhány tweeknek köszönhetően)
- 5.5Ghz
- 6nm ?mondjuk ha nincs zen4 5nm és MOAR COARS, akkor ez eléggé musthave, ha valami előrelépést akarnak felmutatni.
Az adatok alapján kirajzolódhat egy hasonló megoldás, mint a 12nm-es zen+ esetén volt. Vagyis hogy ugyanazzal a maszkkal gyártják 6nm-en. Ami így egy pont ugyanakkora chipet eredményez, kisebb tranzisztorokkal és több hellyel a tranzisztorok között, ami lehetőséget biztosít a magasabb frekvenciára és a hőelvezetésre.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4518 üzenetére
Az kemény...
Sejtettem, hogy valami ilyesmi áll a háttérben.
a zen4-ben nyilván vannak olyan fejlesztések, amelyek feltételezik az 5nm adta alacsonyabb fogyasztást és sűrűséget. Ez nem meglepő, a (gyári) ARM lólépéses fejlődése is nagyrészt ennek köszönhető. És az intel megállása is azért történt, mert nagyon megcsúsztak a következő gyártástechnológiával. Ott is azzal küzdenek, hogy a fejlesztéseket gyártástechnológia (sűrűség és fogyasztás) - független módon tudják implementálni (vagy legalábbis ugye dönteni róla, hogy vállalható-e vagy sem) Ennek a küzdelemnek a gyümölcsse lesz a cypress cove a Rocket lake-ben.Pár dolgot nyilván lehoznak zen3+ néven. Erre is volt már példa, a zen2-nél emlegették, hogy az új TAGE branch predictor eredetileg a zen3-hoz készült volna, de mivel előbb elkészült, a zen2-be emelték be.
Ám ha az elnevezésből indulunk ki - zen3->zen3+ - akkor ugye nagy IPC emelkedést nem lehet várni.
Korábban ABU azt mondta, a zen4 hamarabb jön a szerverekbe. Ez alapján azt gondolnám, a Genoa el fog rajtolni jövőre, csak kevés SKU-val és selejt nélkül.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4511 üzenetére
Még az előzőhöz:
Nem tudom mennyire lehet cpu tervezési tudást egyik és másik ISA-val működő cpu-nál is felhasználni. Vajon bármi ami a zen, az egyértelműen és azonnal ugyanolyan jó, vagy jobb Arm cpu-vá válna ugyanazon csapat keze között?
vagy miközben persze figyelni kell fél szemmel, hogy mi van a konkurenciánál, meg hogy működik az Arm mag, összeszedni a jó ötleteket, stb, azért profi x86 és profi Arm mag készítéséhez két külön, gyakorlott csapat kell?A roadmaphoz:
Elég érdekes. Ezt már többször mondtam, tudom, az unalomig ismételgetem. Itt az M1 az AMD nyakán. Jó, desktop CPU-k terén még csak gyülekeznek a felhők és persze M1-et nem lehet Az apple-től függetlenül vásárolni. De ez a roadmap eléggé ráérős ezzel a zen3+-szal, nem?Az Arm irányából érkező fenyegetés ellenére lazítana az AMD a feszített fejlesztési tempón? Milking? Vagy ennyire nincs hozzáférése az 5nm-es gyártósorokhoz?
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4506 üzenetére
- mi lesz a következő lépés ?????
FPGA
Az AMD és a MS is híve a programozhatóságnak.Mivel az MS konzol gyártó is ( XBOX ) ,
- és lesz az ARM-el saját tapasztalata
- és ha 70%-on tudja emulálni az X86-ot ( vagyis a jövőben nem látszik teljesítményvesztés)
akkor az MS is az Apple útjára léphet konzolok terén.Az AMD fegyverténye itt szerintem nem az x86, hanem a mélyintegráció.
az M1-nél azt emelték ki, hogy a cpu és a gpu közös címteret lát. Mások azon kuncogtak: az Apple elérte az a cpu-gpu integrációnak azt a szintjét, amit az AMD már a Kaverivel hozott.És a GPU sem piskóta. Mármint nem elég csak x86 helyett arm cput leemelni a polcról, a gpu-t is helyettesíteni kell. Az Apple egy kb 5 éves úton halad, amire ha a MS csak most lép rá, akkor abból azért nem lesz azonnal eredmény. (Itt merül föl az AMD felvásárlása a MS által)
De a kérdés attól még szerintem jogos, ha ma még nem is aktuális: miért terveztetne a MS konzol lapkát az AMD-vel.
A következő 3 évben azt látom valószínűbbnek, hogy a MS saját tervezésű ARM szerver procikat helyez üzembe és "ehhez" a következő konzol generációt az AMD-vel (AMD-vel?) már ARM alapon tervezteti meg.
Ott lesz még az nVidia is, akinél ott az ARM fejlesztés + meglévő GPU fejlesztés.
nagyot csodálkoznék, hogyha az nVidia 2 év múlva nem próbálkozna a betámadással ..
( de a Sony és az MS is meg fogják keresni, csak azért - hogy jobb alkupozíciót nyerjenek az AMD-nél )Az Nvidiának van már arm alapú konzolja: shield.
Mindazonáltal elég érdekes vita ez, miközben arról is szó van, hogy minden megy felhőbe.Egy olyan nagy cégnek mint az MS - mindig kell "B" terv.
Nem függhet más cégektől ..
És azt már mindenki megtanulta, milyen függeni az Inteltől ...
( emlékeztető Apple már lépett is ---> M1 )Ezt mondtam, hogy volt egy időszak, amikor épphogy az volt a policy, hogy szervezzünk ki mindent, ami nem core-kompetencia. => ez egyben függést is jelent. Nyilván persze ha a beszállítói piacon sok a lehetőség, nagy a verseny, akkor lehet válogatni. Az x86, sőt az egész CPU piac pont nem ilyen volt.
Az AMD-nek egy esélye van .. a rugalmasság és a flexibilitás ...
ha eljő az az idő, akkor neki is ARM-es design-al kell a piacra lépni ...
és ez szerintem 1-2 éven belül bekövetkezik.
Vagyis a változást nem lehet megállítani ...
azon kell elgondolkodnia az AMD-nek, hogy mikor álljon a változás élére!
( szerencsére jobb menedzsmentje van, mint az Intelnek, de ki tudja mennyit tudnak profitálni a következő 10 évből ... )Ebben a kérdésben szerintem tökre a szoftveres cégek diktálnak. És nekik szerintem most az lehet az érdekük, hogy ne vegye át az intel helyét az AMD, hanem virágozzék ezer virág.
-
Petykemano
veterán
válasz
Sweet Lou 6 #4505 üzenetére
A surface-nek eddig sem sikerült még sem hardveres, sem szoftveres, sem kombinált előnyre szert tenni azokhoz a megoldásokhoz képest, amit a HP vagy a Dell össze tud rakni. Nagyjából abból építkeztek, ami a piacon elérhető bárki számára. És ugyanezekből a bárki számára elérhető lego elemekből bárki készíthetett akár linux alapú eszközt is, ami versenyképes tudott lenni a MS által készített eszközzel.
Sem a hardver nem volt egyedi (jobb), sem pedig a szoftver nem volt felkészítve semmilyen hardveres egyediségből való előny kovácsolására.
Kivéve persze az xboxot, ahol a hardver is egyedi és a szoftver is rá van szabva.Ha a MS csak addig merészkedik el, hogy összelegózzon valamit Arm alapon, amit szintén bárki megtehet, vagy megrendelhet a Qualcommtól, akkor azzal nem igazán lehet bezárkózni.
Amire én gondolok az az, hogy ha a MS tervez egy olyan lapkát, mint az M1, ami egyrészről egyedi és lényegesen gyorsabb, mint a piacon elérhető többi Arm CPU, és még tele is van pakolva dedikált hardverelemmel, és erre rászabják a szoftvert, akkor pont ilyet elég nehéz lenne bárki másnak a polcról leemelni.
De abban igazad van, hogy a MS általában a szabványosítás pártján szokott állni. Tehát ha elő is fordulna, hogy a MS tervez egy olyan lapkát magának, mint az M1, és a Surface termékcsaládot ezzel látja el, még akkor is valószínű, hogy ez nem fog bezárkózást eredményezni, hanem egy olyan szabvány lesz, amit átad a többi gyártónak:
van egy szoftverünk, ami így és ilyen hardverelemekkel kompatibilis, ha jót akarsz, követed, és az olcsóbb, alacsonyabb marzsú termékkategóriákat kiszolgálhatod. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4503 üzenetére
Érdekesek a trendek.
Volt egy időszak az elmúlt 50 évben,.amikor az outsourcing volt a buzzword. A cégek igyekeztek megszabadulni minden olyan tevékenység cégen belül tartásától, ami nem képezte a cég primer kompetenciájának részét. A benzinkutaknál az üzemeltetés, nagy cégeknél az irodaház takarítása. Őrzés-védés-portás.Világos, hogy nem csupán arról volt szó, hogy a takarítást végezze a takarításra szakosodott alvállalkozó, mert így mindenki a kaptafájánál marad. Hanem sokkal inkább a cégméret csökkentése, szakszervezetbe tömörülés lehetőségének elvágása: a takarítás attól lett olcsóbb outsourcingolva, hogy a takarítást végző személyzet munkajogi értelemben kiszolgáltatottabb helyzetbe került.
De sok esetben nem csak a melléktevékenység kiszervezése volt jellemző,.hanem a főtevékenység bizonyos részei is. Például a chipeknél a chiptervezés benn maradt, a gyártás kiszervezésre került. Ennek meg nyilván méretgazdaságossági okai voltak.
Érdekes, hogy most minden nagyobb cég rájön, hogy a vertikális integráció előnyös. Ez nem az az x86-ról szól. Ha a MS csupán elégedetlen lett volna az x86-tal, akkor a Qualcommtól is tudott volna megrendelni Valamit. Az arm csak lehetőseget teremt arra, hogy ezt viszonylag magas szintű építőkockákból bárki megtegye. De azért mégiscsak foglalkozni kell a tervezéssel. Vélhetően nem csupán az a cél, hogy ne külsős csinálja, hanem valami egyedi alkotása. És foglalkozni kell a gyártással is.
Én továbbra is úgy látom, hogy erre a vertikális integrációra a HP és. Dell nem lesz képes,.mert bármilyen remek ötletük is lenne, nincs a kezükben a szoftver irányítása, amivel a remek hardver ötletet ki Lehetne használni.
Vajon ha az Apple, a MS és a Google saját szerver és kliens processzorok és eszközök gyártásába kezd, amiben nyilván valamilyen heterogén előny lesz kihasználható, vajon a processzorgyártóknak (qualcomm, AMD, Intel, mediatek) és gépgyártóknak (HP, Dell, lenovo) leáldozott?
Vagy Linux alapon lehet majd olyan vertikálisan nem integrált közösségi szoftverkörnyezet, amely versenyképesen életben tartja ezeket?
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #4494 üzenetére
szerintem valami olyasmi lehetett eddig, hogy nem, vagy nem csak a per-wafer ár számított az ajánlatban, hanem a teljes ajánlati összeg, ami ugye a per-wafer ár és a volumen szorzata.
Az árazás célja nem csak a maximális wafer ár elérése lehetett, hanem az, vagy az is, hogy a gyártókapacitás maximálisan legyen kihasználva.
Tehát ha volt 12000 wpm szabad kapacitás egy időszakra és jött egy ajánlat $10000/w és 5000wpm volumennel és egy $8000/w 10000wpm volumennel, akkor második ajánlatot fogadták el.Nyilván azt nem tudjuk, hogy működött-e olyan alkudozás, hogy az elsőnek odaadták amit kért, a másodiknak meg megmondták, hogy bocsi, de csak 7000wpm kapacitás van. Az ember azt gondolná, hogy igen, de ha az ajánlattevőnek pont annyi kell, mert az ő megrendelése is annyit tenne szükségessé és nem többet ajánlani, akkor nincs alku. Akkor viszont a TSMC rosszabbul járt, mert $8000*10k helyett csak $10000*5k pénzt söpör be, viszont neki teljes kapacitásban áll a pénze.
Viszont most lehet, hogy előállt egy olyan helyzet, hogy gyakorlatilag nincs fölös kapacitás, nem szükséges optimalizálni a kihasználtságra, lehet csak a wafer árra.
-
Petykemano
veterán
[link] Ampere Altra
Elég versenyképes.
Hogy így olcsóbb-e abban nem vagyok biztos, nyilván annyiért adják, amennyiért megveszik. Ha magad készítéd a designt, lehet olcsóbban kijönni, persze ahhoz nagy volumenben kell gyártatni.Inkább az az érdekes, hogy ez még mindig N1 és láttuk a +20-40%-os ígéreteket a következő generációra.
-
Petykemano
veterán
Hát ezért írtam, hogy a zen3 a cache miatt is lényegesen jobb lesz CPU-ban. Viszont waferben sokat nem nyernek.
A fogyasztást sem tartom valószínűnek. Ott van az 5700U és 5800U. mindkettő 10-25W.
Azt esetleg elképzelhetőnek tartom, hogy az 10-25 típusú Cezanne ugyan lehetséges, de ritkább, nehezebb elérni. Feltéve, hogy a lista teljes, az alapján 35-45W-os változatból nem lesz Lucienne -
Petykemano
veterán
Elég érdekes számomra is.
Nem gondolnám, hogy halmokban állnának a Renoir lapkák, amiket most átneveznek Luciennre-re és ennyi.
Ugyanakkor a zen2 és zen3 magok között nincs nagy méretkülönbség, tehát waferhasználat szempontjából elsőre érthetetlennek tűnikAz mondjuk különbség, hogy a RNR/LCN esetében 2x4MB L3$ áll rendelkezésre, míg a Cezanne esetében 16MB. Az amúgy is fejlettebb IPC-vel teljesítményben valószínűleg lényegesen nagyobb különbséget fog okozni, mint amekkora differenciát a lapkaméretben okoz (mármint csak a nagyobb L3$, ami kb 10mm2)
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #4466 üzenetére
2021-2022-t írtak.
Szerintem a jelenlegi 5nm-en az Apple le tudna gyártani egy 32 magos procit, ami minden más vonatkozásban arra képes, mint az M1. mondjuk 300mm2-ből?
A maximális teljesítményhez 28 perf + 4 eff magból csinálnám. A semmire 4 kis mag is elég, ahová meg kraft kell, oda kraft kell.
De az Apple kis magjai abban a különleges helyzetben vannak, hogy - ellentétben az Arm A53 vs A77 magokkal - valóban és számottevően jobb perf/w-ra képesek.
Tehát monduk 8 perf + 24 eff mag még mindig meglehetősen energiahatékony lenne (45W), miközben mondjuk egy perf mag teljesítményét hozza. -
Petykemano
veterán
Ejha: 32 magos Apple CPU
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #4449 üzenetére
Itt van egy specint2006-os táblázat: [link]
Az A77 nagyjából a zen2-zen3 ipc-jével rendelkezik.Ehhez képest tud +70-80%-ot az Apple chipje, A14. Ez persze elképesztő mérnöki teljesítmény.
A bárki által elérhető X1 elvileg az A77-re kb 30% IPC-t rak. Tehát elmondható, hogy már az X1 is meghaladja IPC-ben a zen3-at és az AMD, ha valóban a továbbiakban is csak 15% IPC növekedést hoz generácónként, akkor a zen4 lesz pariban az X1-gyel.Ez persze desktop környezetben nem annyira jön ki, mert ahogy írtad, frekvenciával kompenzál. De szervereknél 3-3.5Ghz az általánosan elérhető frekvencia, ahol energiahatékony a mag, tehát nem lehet frekvencia-előnnyel kalkulálni.
Ez azt jelenti, hogy ha valaki jövőre csinál ez X1 magokból álló szerver cpu-t, annak komoly esélyei vannak lehagyni a Milant. Nyilván ez se pofonegyszerű, mert ugye azt mondják, hogy a jó mag még kevés, sok mag esetén az interconnect is számít.
Lehet, hogy ez nem a Marvelltől fog érkezni. DE szerintem elég valószínű, hogy az AWS hoz egy graviton3-at.
-
Petykemano
veterán
köszi a mérést.
Azt mondod, hogy az AT tesztjében nem a backend fogyott el, hanem a TDP?
Ez azt jelentené, hogy bekapcsolt SMT-vel mondjuk 5-10%-kal alacsonyabb frekvencián megy, ha fullra van terhelve, mint kikapcsolt SMT-vel? Vagy megfordítva. a kikapcsolt SMT-t a TDP kereten belül kompenzálja valamivel magasabb frekvenciával.Egyébként félreértés ne essék: semmiképp sem kívántam azt sugallni, hogy a jelenlegi procikon ki kellene kapcsolni az SMT-t.
-
Petykemano
veterán
A Zen frontend fejlődik, a backend lassan kifogy a szuszból.
Na nézzük, igaz-e?A zen1 (4Ghz-re húzott 1700) van itt egy teszt cinebench R15 teszt: [link]
SMT ON: 1764
SMT OFF: 1252
SMT yield: 41%zen2 (3900X) CB R20: [link]
SMT ON: 7260
SMT OFF: 5553
SMT yield: 30%zen3 CB R20: [link]
SMT ON: ?
SMT OFF: ?
SMT yield: 19%Persze ez csak egyféle workload és nyilván lehetnek olyan programok, amik másként viselkednek. Úgy emléjkszem a zen megjelenésekor a HT 20-30%-ával szemben a zen egyik erőssége volt, hogy 40-50%-os volt átlagosan az SMT yield. Ehhez képest az AT a zen3 esetén 5-35% között, átlag 22%-ot mért.
Úgy tűnik, az IPC hajhászásával a frontend jobban fejlődött, mint a backend. Így már nem is annyira meglepő, hogy nem lett SMT4, amely elképzelés valószínűleg még a 40-50%-os SMT2 yieldre alapozott. Hiszen így már joggal tehetnénk fel a kérdést: erre? Hova?
Elgondolkodtató... vajon ha a tendencia az erősebb frontend fejlesztéssel folytatható? Érdemesebb így csinálni és inkább megszüntetni az SMT-t?
Vagy ez alapján inkább az várható, hogy a zen4-gyel meg fog erősödni a backend, bővülni fog az ALU-k és/vagy az FP feldolgozók száma is és újra magas lesz az SMT yield? -
Petykemano
veterán
Én nem úgy gondoltam az almás gép vásárlását, hogy arra felbarkácsolsz egy windows.
Hanem arra, hogy létezhet-e az a jelenség, hogy average joe dönt úgy, hogy a következő notebookja nem windows-os, hanem almás lesz. Főleg, ha ilyeneket hall, hogy gyorsabb is az almás, meg 2x annyu akkuidőt biztosít.Átmenet nyilván nem egyik napról a másikra történne meg. De az Apple példáját követhetik mások is, pl Qualcomm. Bár minden jel arra mutat, hogy az x86 limitáció nem könnyen átléphető kérdés, azért az Apple magjaiban is van munka.
Én egyébként azt gondolom, hogy 25W-nál tovább nem tudják tovább tolni a 4+4-es TDP-jét. Viszont az M1X 8+4-es simán lehet 35, vagy akár 45W-os is.
A rosetta2-re azt mondják egész jó. Én nem tudom.
#4432 solfilo
Ugyanilyen történeteket telefon témában hallottam évekkel ezelőtt Vett vki egy 60e Ftos Android készüléket: lassú, szar, fos
Aztán bement a boltba és vett egy - akkor még - 250eFt-os Iphone-t és elégedett volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MacBook Air M2 8/256 (GARANCIÁS!!! 2026.09.18.)
- Acer Nitro AN515-57 15.6" FHD IPS i5-11400H RTX 3060 16GB DDR4 512GB NVMe gar
- HP core i5-ös fémházas Folio 9470m kifogástalan állapotban!! AkciÓÓ!
- A legolcsóbb!!! Dell Latitude 6. gen. core i5-ös notebook olcsón!!!! AkciÓÓ!
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Új Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S22 Ultra , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Szerezd meg a tökéletes házat most!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged