Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Múlt héten apáméknál voltam és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a pár hónappal ezelőtt összerakott és felinstallált konfig nagyon belassult! Tök lassan indul el a Windows7, és lassan is reagál.

Konfig: Asus F2A85-M, AMD A10 5800K, 2 x 4GB 1866MHz RAM, 64 GB Kingston SSD, 2 x 500GB WD HDD RAID1-ben. Megnéztem, az SSD félig van, tehát nem is az van, hogy az SSD lett tele és azért lassult be. Tanácstalan vagyok, nincs kedvem újrahúzni a rendszert. Más is tapasztalt ilyet?

• válasz #24650752 #3905 üzenetére

Biztos nem egy bajnokok ezek az alaplapra integrált RAID vezérlők, de már 10 éve használok ilyeneket, eddig otthoni használatra tökéletesen megfeleltek. Korábban volt olyan is, hogy használtam az alaplapi chipset RAID vezérlőjét is, meg az integráltat is, és egyszerre volt RAID1 2 diszkkel meg RAID0 2 diszkkel. Nem egy NASA-t kiszolgáló szerver ez, hogy 100 ezerért vegyek bele RAID kártyát... :)

Miután lebontottam a RAID-et, megnéztem single drive-ként a merevlemezeket egyenként, 100%-os kondíciójú mindkettő. Ami furcsaság volt, hogy az egyiknél ki volt kapcsolva a write cache, emiatt sokkal lassabban írt. Ezt most bekapcsoltam. De hogy ki vagy mi kapcsolta ki, az rejtély. Szüleim nem lehettek, mert a RAID menedzser szoftvert lejelszavaztam, hogy ne nyúlkáljon hozzá senki se. Újabb X-Akta. :O

A cicergést majd megnézem, de amúgy nem zavaró. Pláne, hogy nem az én gépem, hanem faternak raktam össze, ő úgysem hallja. ;]

A turbo-mode speed-et is megnézem majd, köszi a tippet!

Ja, és mediumon 26-30 FPS-sel viszi a Far Cry 3-at, azért ez elképesztő egy prociba integrált videokaritól.

• Konfig: A10 5800K, Asus F2A85-M, Kingston 1866 2 x 4 GB

Nem tudom miért, de a RAID1 eldobta az egyik diszket. Újra kellett konfigolni és most megy. Mindenesetre kicsit tanácstalan vagyok. hogy miért történt mindez. A LOG szerint egyszer csak az egyik diszk eltűnt az éterből, mintha kihúzták volna az áramból. Pedig nem, ott volt, single drive-ként továbbra is látszott. Remélem nem a RAID vezérlője szórakozik.

A cicergés továbbra is megvan, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy a tápból jön, simán jöhet a prociból is. Különösebben nem zavaró, mert ha lent van a földön a gép, ahogy üzemszerűen használják, akkor nem lehet hallani.

Prime95-tel vagy cpu burn-nel terhelve is csak 4 GHz-ig megy fel a proci, nem 4,2 GHz-ig kéne?

• válasz #40731136 #3600 üzenetére

Az apámnak összerakott gép is ciripelt! A10 5800K + ASUS F2A85-M + 2x4 GB Kingston 1866MHz. Én határozottan azt hittem, hogy a táp ciripel (FSP 400W), pedig nem volt öregebb 2 évesnél. Ezért vettem egy Chieftec 450W-ot, de a ciripelés ugyanúgy megmaradt.

Ráadásul ugyanúgy ciripelt, ahogy Te írtad, amikor valami terhelés volt, vagy bootolt a gép. Én betudtam annak, hogy akkor biztosan az SSD ciripel, és elvittem faterhoz a gépet. Azóta csak kétszer használtam a gépet, de nem tűnt fel, hogy különösebben ciripelne. Igaz, azóta felraktam rá a legújabb BIOS-t, és csak utána nyomkodtam egy kicsit. De most felkeltetted az érdeklődésemet, és ha megint megyek faterékhoz, akkor megvizsgálom a problémát.

• válasz f_sanyee #3142 üzenetére

Win 7 jó, évek óta használom. Ahogy előttem lévő kolléga írta, ha ennyire változatos okok miatt van kékhalál, akkor vszeg RAM. Illetve arra a részegységre kell gyanakodni, ami nem volt cserélve. Ha lap volt, ráadásul ez másik chipset, akkor nem valószínű, hogy alaplap.

Használd csak egy rammal az egyik slotban, ha úgy is döglődik, akkor cseréld meg a ramokat, a másikat tedd be. Ha úgy is fagy, akkor valakitől kölcsön kell kérni másik ramot,és azzal.

Egy haveromnál most ugyanez van, de mondjuk ott csak játék alatt, ezért kölcsön videókarival kiszűrtük, hogy ott a videokártya a bűnös. De találkoztam már rossz processzorral is, igaz, azzal még csak egyszer. Az is így volt rossz, random kékhalál.

• Lehet, hogy hülye kérdés lesz, de tulajdonképpen hogyan működik ez a DUAL GPU dolog a Trinitynél? Adott egy számítógép Asus fm2a85-m lappal, van benne egy A10 5800K proci, és akkor veszek mellé még egy dedikált videokártyát (gondolom AMD-t), és akkor mi lesz? Hogyan dolgoznak össze a GPU-k, hogyan adódik össze az erejük, mint az SLI-nél vagy a Crossfire-nél? Hova kell dugni pl. a monitorkábelt, az alaplap gyári kivezetéseibe vagy a dedikált videokártyába?

• válasz ígyvanferi #768 üzenetére

Igen, azt értettem "az egyetlen bitet sem" kifejezésen, hogy még nem kezdtem el installálni a Windowst. Nyilván, ha a merevlemez pl. ketté van partícionálva, vagy több diszk van benne, az a rész tele lehet adatokkal, ahova nem a Wint fogod telepíteni. A BIOS frissítés semmit sem csinál a merevlemezekkel, sem a rajta lévő adatokkal.

Megmondom őszintén, hogy sohasem telepítettem még Wint másról, mint CD-ről / DVD-ről. Gondolom ezt valahogyan elő kell készíteni, tehát a pendrive-ot bootolhatóvá kell tenni, és rá kell másolni a megfelelő Windowsos fájlokat. Szerintem erre a pendrive-ra nyugodtan felmásolhatod még a BIOS fájlt is, csak ne felejtsd el hol van, hogy könnyedén megtaláld a BIOS menüjéből is.

Ha Te a gigát szoktad meg, szereted, akkor válaszd azt, hacsak nem olvastál komoly ellenvéleményeket konkrétan ezzel a lappal kapcsolatosan. Én is hasonló megfontolásból vettem az Asust, mivel nekem 1999 óta főleg Asus lapjaim voltak, én ebben a márkában bízom, ezt szeretem, még akkor is, ha az Asrock 10e Ft-tal olcsóbb, és elvileg nekem mindenben megfelelne.

Hogy konkrétan mi a különbség ezen két lap között, nem tudom. Én úgy szoktam megállapítani általában, hogy kinyitom mindkét lap specifikációját két ablakban és összevetem őket. Egyébként ha azonos a chipset a két lapban, olyan nagy különbség nem szokott lenni, max. egyik-másik gyártó még ráintegrál vmi extrát, pl. plusz RAID vezérlőt, stb.

• válasz ígyvanferi #765 üzenetére

A BIOS frissítés konkrétan annyi, hogy a BIOS-t lemented a gyártó weboldaláról, felmásolod egy pendrive-ra, és a BIOS menüjéből frissíted. Legalábbis Asusnál csak ennyi. Én minden új gép összerakást így kezdek, mielőtt még egy bitet is felmásoltam volna a merevlemezre.

Nem mindegy, hogy egy alaplapot mikor veszel meg. Ezek a chipsetek eléggé újak még, a BIOS-ok is kiforratlanok, amivel szállítják őket. Ha egy lapot már a termékéletciklusa közepén vagy végén veszel meg, akkor valószínűleg már a gyárilag rárakott BIOS is kellően stabil. Szóval én akkor is javaslom Neked a BIOS frissítést, ha Gigát vagy ha az Asust veszed meg.

Én az Asus F2A85-M-et vettem, első dolgom volt felpattintani a weboldalon lévő legfrissebb BIOS-t.

• Összepattintottam apáméknak a gépet. AMD Quad-Core A10 5800K dobozos Socket FM2 + ASUS sFM2 F2A85-M + 8GB 1866HMz DDR3 RAM Kingston HyperX (KHX1866C9D3K2/8GX) CL9.

Mikor megláttam a gyári hűtőt elmosolyodtam, de miután rájöttem, hogy a régi Zalmanom csak 3 pines, a mosoly lehervadt az arcomról. Felfüggesztettem a szerelést, és azonnal megrendeltem a legközelebbi boltban lévő Arctic Cooling Alpine 64 Pro Rev.2-t. Azért ezt, mert ez volt raktáron, és még a négynapos hétvége előtt össze akartam rakni a gépet.

Összeállt a cucc, eddig csak installálgattam, de mint a villám, olyan a kicsike. A RAM-ok nekem is csak 1333-on indultak el, de a 9-11-9-27 + 1866 kézi beállítása után működik frankón 1866-on. Mivel RAID1-ben van két diszkem, a Win7 nem ment fel elsőre, nem ismerte fel a lemezeket, de az Asus oldaláról letöltött driver beadása install közben orvosolta a problémát. Bár faterék nem fognak játszani vele, de azért kíváncsiságból fel fogom rakni a BF3-at, hogy megpillantsam hogyan is muzsikál ez a prociba szerelt videokártya. ;]

• válasz Borokafa #468 üzenetére

Köszönöm a választ, megnyugodtam akkor. Annyira, hogy már meg is rendeltem. :D

SSD-n a rendszer, diszkeken az adatok, RAID1-ben, tehát tükrözve. Mivel faterék nem értenek a géphez, tehát mentéseket nem fognak maguktól csinálni, így akarom bebiztosítani pl. a digitális fényképeket egy váratlan merevlemezhiba ellen. Mind az SSD, mind a diszkek megvannak már régebbről, tehát nulla forintba kerülnek.

@x_o_n: Köszi Neked is, jó ezt olvasni! A teljesítményével kapcsolatosan nem is voltak aggályaim, csak az utolsó AMD-s gépet 7 évvel ezelőtt raktam össze, amikor kijött az Athlon X2 és lealázta az Intelt. Azóta azonban csak inteles gépeket szereltem, azokról tudom, hogy általában megbízhatóan működnek.

• A "Milyen asztali gépet vegyek" topikban ajánlották a köv. konfigot:

AMD Quad-Core A10 5800K dobozos Socket FM2
    ASUS sFM2 F2A85-M
    8GB 1866MHz DDR3 RAM Corsair Vengeance Kit (CMZ8GX3M2A1866C9) (2x4GB)

Plusz még lesz benne egy 64 gigás Kingston SSD és két 500GB-os WD RAID1-ben. Ami még kérdés számomra, hogy az A8N-SLI-n (socket 939) jelenleg rajta lévő Zalman hűtőt (azt hiszem cnps9900, ezt most így fejből nem vágom) át tudom-e erre applikálni vajon. :F

Olvastam, hogy itt azért már egy pár embernek van ilyenje, végig is olvastam a hozzászólásokat. De azért nyugtassatok meg, hogy nem lövök mellé ezzel a cuccal. Amire nekem kell, az fateréknak egy sok évig jó netezős-filmnézős gép. Esetleg öcsém játszik rajta egy kicsit, ha épp ott van (1280x1024-es a monitor).

i3 helyett venném ezt a gépet, de ha fikarcnyi probléma is van vele, akkor inkább i3-at veszek. Mit tudom én, meg-megakad a gép, rosszak a driverek, bármi, ami miatt nem megy normálisan. Apámék vidéken laknak, nem tudok hetente átugrani javítgatni a cuccot, egyszer gatyába rázom a gépet, felpattintom a Windows 7-est, és 2-3 évig nem is akarok hozzányúlni.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés